1881 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyaya geldiği ev, bugün Apostolou Pavlu caddesi 17 numarada yer alır. 1870 yılında Hacı Mehmet Vakfı tarafından ev inşa ettirilir. Sırasıyla evin mülkiyeti İbrahim Zühdü Efendi, ardından Selanikli Abdullah Ağa ile eşi Ümmü Gülsüm’e geçer. Atatürk dünyaya gelmeden birkaç yıl önce Ali Rıza Efendi’nin evi kiraladığı belirtilir. 1888 yılında Ali Rıza Efendi’nin hayata veda etmesinin ardından Zübeyde Hanım, daha ufak bir eve yerleşir. Şehir, Yunanistan yönetimine geçince ise İstanbul’a yerleşilir. Ev de yapılan anlaşma çerçevesinde Yunan Hükümeti’ne bırakılır ve ardından satılır. Zaman içerisinde restorasyonlar geçiren ev bugün Başkonsolosluk alanı içerisinde yer alır. Yapı, müze olarak ziyaretçilerle buluşur. Müze, pazartesi günleri dışında resmi tatiller dahil her gün ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
1430 yılında Selanik’in Osmanlı İmparatorluğu’nın eline geçmesinin ardından 15.yy’da inşa edilen Beyaz Kule, şehrin sembollerindendir. Mimar Sinan tarafından inşa edildiği tahmin edilir. Osmanlılar tarafından kale, hapishane ve garnizon olarak kullanılır. 16.yy’da Aslan Kulesi, 18.yy’da Kalamarya Kulesi, 19.yy’da Yeniçerilerin Kulesi ve Kan Kulesi (infaz yeri olarak kullanıldığı dönemde) olarak adlandırılır. 1883 yılında II. Abdülhamit’in emriyle kule beyaza boyanır ve Beyaz Kule adını alır. Yapı zaman içerisinde Selanik’in simgesi haline gelir. Çevresindeki duvarların yıkılması ile deniz üzerinde konumlanır hale gelir. Günümüzde şehrin en sık ziyaret alan noktasıdır.
1436 veya 1444 yılında Sultan II. Murad tarafından yaptırılan Bey Hamamı, çifte hamam planıyla inşa ettirilir. Kubbeli olarak inşa ettirilen hamamın bugün bazı kubbeleri kaldırılmış ve çatı ile örtülmüştür. Kadınlar ve erkekler bölümüne sahip olan hamam ziyaretçilere açık bir anıttır ve kültürel etkinlikler için kullanılır.