Merkezde yer alan yapı, Ardahan’ın en önemli keşif rotalarından biridir. Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği ile yapılan Ardahan Kalesi, 1544 yılında Kura Nehri kıyısında inşa edilir. Sur duvarlarının uzunluğu 745 m’yi bulduğu yapı, dikdörtgen plana sahiptir. Kale çevresinde yapılan kazılar, binlerce yıl öncesine, Eski Tunç Çağı yaşamına ait izlerin varlığını ortaya çıkarmayı başarır.
Kinzi Kalesi
Bülbülan Yaylası’nın tepesinde yer alan ve eski dönemlerde bu geniş alanı savunmak için yapılan Kinzi Kalesi, eski ticaret yollarının güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Bu nedenle bölgenin görülmeye değer yapılarındandır.
Altaş Kalesi
Ardahan merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıkta bulunan ve yer aldığı köy ile aynı adı taşıyan Altaş (Ur) Kalesi, yerleşim alanının dışındaki bir tepeye inşa edilmiş. Yapılma tarihi kesinlik kazanmayan tarihi kalenin 7.- 8. yy’dan günümüze ulaştığı tahmin edilmektedir. Seyahatseverleri etkileyecek tarihi kalenin daire halinde olan surlarının ortasında kule bulunur ve vadiye tepeden bakar.
Ölçek Köyü Kilisesi
Ardahan merkeze 15 km uzaklıktaki Ölçek Köyü’nde yer alan ve bulunduğu yer ile aynı adı taşıyan kilisenin inşa tarihi net olarak bilinmemektedir. Kilisenin 10 veya 11. yy’da yapıldığı düşünülmektedir.
Kalecik Kalesi
Göle ilçesi sınırlarındaki Yeniköy ile Budaklı köyleri arasında bulunan Kalecik Kalesi, eski ticaret yolunu korumak amacıyla yapılır. Bugün kaleyi ziyaret edenler, kaleden Kura Nehri ve karşı yamaçlarda yer alan sarıçam ağaçlarından oluşan yeşil orman manzarasıyla buluşabilir.
Kurtkale Kalesi
Çıldır ilçesine yaklaşık olarak 31 km uzaklıkta bulunan Kurtkale Kalesi, Kura Nehri kıyısında bulunur. Yüzyıllara tanıklık eden kale, görülmeye değer yapılar arasındadır.
Akçakale Ada Şehri Kalıntıları
Çıldır Gölü’nün içerisinde bulunan Akçakale Adası, birinci derecede arkeolojik sit alanıdır. Binlerce yıllık tarihin izlerini taşıdığı bilinen ada şehrine ait kalıntılarda, neolitik dönemden bugüne birçok mimari yapı görülebilir.
Taşköprü Kitabeleri
Çıldır ilçesinin yaklaşık 30 km güneyinde yer alan Taşköprü Köyü’nde bulunan kayalıkta yer alan Taşköprü Kitabesi’nin Urartu Kralı 2. Sarduri’ye ait olduğu tahmin edilmektedir.
Sensop Kilisesi
Çıldır ilçesinde yer alan Akdarı Köyü’nde bulunan Sensop Kilisesi’nin inşa edilme tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak kilisenin 10-11. yy.’dan kalmış olabileceği düşünülmektedir. Güney duvarı yıkılan Sensop Kilisesi’nin, diğer duvarları ise sağlam bir şekilde ayakta durmaktadır.
Kırnav Kalesi
Hanak Çayı kıyısında, Çayağzı Köyü’nde yer alan Kırnav Kalesi, tarihi bölgede yer alan eski ticaret yolunu savunmak amacıyla inşa edilir. Kalenin yapım tarihi net olarak bilinmese de bugünkü kalıntılarının Ardahan Kalesi’ne ait aynı duvar tekniğine sahip olması ilgi çeken detaylardandır. Bu nedenle Kırnav Kalesi ve Ardahan Kalesi’nin aynı dönemde yapılmış olabileceği tahmin edilebilmektedir.
Sevimli Kalesi
Hanak ilçesine yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta bulunan Sevimli (Vel) Köyü ile aynı adı taşıyan kale, Kura Nehri vadisinde yer alır.
Posof Çayı Köprüsü
Posof Çayı üzerinde bulunan ve 14. yy’da Ruslar tarafından yapıldığı tahmin edilen Posof Çayı Köprüsü, ilçe merkezinin yaklaşık 2 km uzağında yer almaktadır. Korkuluklara sahip olan ve 6 m genişliği bulunan köprünün yaklaşık olarak 10 m uzunluğa sahip olduğu hesaplanmıştır.
Savaşır Kalesi
Posof ilçesi Cak Suyu Vadisi’nde bulunan ve yer aldığı köy ile aynı ismi taşıyan Savaşır (Cancak) Kalesi ardında bıraktığı tek kule ile geçmişin izlerini taşımaktadır.
Kazan Kale
Kura Nehri Vadisi boyunca uzanan ve günümüze dek kalan en önemli yapıtlardan biri olan Kazan Kale, Ardahan ilinin yaklaşık 12 km kuzey doğusunda, Kura Vadisi’nin yanında bulunur. İnşa edilme tarihi net olarak bilinmeyen kale çevresinde yerleşim izlerine rastlanmıştır.
İnşa edilme tarihinin 1701 olduğu tahmin edilen Ardahan Merkez Mevlit Efendi Camii, Ardahan’ın merkezinde Halil Efendi Mahallesi’nde bulunur. Yüz yıllara tanıklık eden ve kültürel bir yapı olarak günümüze dek gelmeyi başaran Ardahan Merkez Mevlit Efendi Camii’nin yakın zamanda duvarlarının bir kısmı yenilenmiştir.
Ölçek Köyü Camii
1895 yılında inşa edilen Ölçek Köyü Merkez Camii, 1966 yılında onarılarak yenilenir. Dikdörtgen planda inşa edilen caminin ahşap tavanı, dört ahşap sütunla desteklenir. İki minareye sahip olan caminin kuzeydoğu köşede yer alan minaresi ahşaptır ve orijinal minaresidir. Bölgede bulunan tek ahşap minareli camii olarak öne çıkar. Diğer minaresi ise onarım sırasında eklenir. Caminin önünde bir mezar ve doğusunda da bir hazire bulunur.
Derviş Bey Camii
Ardahan merkez Kaptanpaşa mahallesinde yer alan Derviş Bey Camii’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Camii kapıları üzerinde, iki tarafta panolar üzerinde yer alan yazılarda h.1285/m.1869 tarihleri yer alır. Camide bulunan diğer iki panoda ise 1285 tarihi ile “İslamdan daha yüksek bir şeref yoktur” ibaresi yer alır.
Şeyh Ahmet ve Şeyh Muhammet Türbesi
Göle İlçesi’ne bağlı Dedeşen Köyü girişinde bulunan eski mezarlığın içinde yer alan Şeyh Ahmet ve Şeyh Muhammet Türbesi’nin net inşa edildiği tarih belli değildir. Türbe, 1996 yılında onarılarak günümüzdeki halini alır.
Dedeşen Köyü Camii
Ardahan ili Göle ilçesine bağlı Dedeşen köyünde bulunan Dedeşen Camii’nin inşa tarihi net değildir. Gümüşparmak Camii adıyla da bilinen tek kubbeli Osmanlı yapıtının 15. yy mimarisine benzerliklerinden dolayı aynı dönemde yapıldığı tahmin edilmektedir ve giriş kapısı üzerinde 1500 yılında yapıldığına dair bir kayıt yer alır.
Sensop Kilisesi
Çıldır ilçesinde yer alan Akdarı Köyü’nde bulunan Sensop Kilisesi’nin inşa edilme tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak kilisenin 10-11. yy.’dan kalmış olabileceği düşünülmektedir. Güney duvarı yıkılan Sensop Kilisesi’nin, diğer duvarları ise sağlam bir şekilde ayakta durmaktadır.
Posof Merkez Camii
Posof’un en dikkat çeken yapılarından biri olan Posof Merkez Camii, kesme taşlardan yapılan dikdörtgen plana sahip tarihi bir yapıdır. Camii minberinde yer alan kitabe yapının 1868 yılında inşa edildiğini gösterir; ancak hazire alanında yer alan lahitte 1771 tarihinin yazması, camii yapım tarihinin daha öncesine ait olabileceğini işaret eder. İç mimarisiyle Osmanlı dönemini yansıtan Posof Merkez Camii, ziyaret edilmesi gereken özel yapılardandır.
Ardahan-Kars yolu üzerinde yer alan ve Çıldır ilçesinde bulunan Çıldır Gölü, her mevsim doğal güzelliğiyle seyahatseverlerin gözdesi olmaktadır. Kuş göç yolu üzerinde olması nedeniyle farklı kuş türlerine ev sahipliği yapan Çıldır Gölü, avlanmaya yasak bölgeler arasındadır. Ülkemizde az görülen Kadife Ördek, Bahri ve Küçük Batağan göl kenarında bulunan sazlıklarda üreyen türlerdendir.
Aktaş Gölü
Aktaş Gölü, Ardahan merkeze yaklaşık olarak 55 km uzaklıkta yer alır. Günümüze dek yapılan araştırmalar sonucunda gölün 42 kuş türüne ev sahipliği yaptığı bulunmuştur. Aktaş Gölü, ülkemizde ak pelikanın kuluçkaya yattığı yedi alandan biridir. Göl günümüzde askeri yasak bölge içerisinde yer almaktadır.
Okçuoğlu Yaylası
Ardahan İli Göle İlçesinde bulunan Okçuoğlu Yaylası büyüleyen bitki örtüsü ve doğal güzellikleriyle herkesin bir gün ziyaret etmeyi hayal ettiği rotalardandır.
Posof Çayı
Yanlızçam Dağları’nın uzantısı Secedil Dağı’ndan doğan Posof Çayı bölgenin en büyük çayıdır, Gürcistan’ı geçer ve Hazar Denizi’ne dökülür. Çay, alabalıklarıyla bilinir.
Cemal Tural Tabiat Parkı
Merkez ilçe Çamlıçatak köyünde bulunan Tabiat Parkı, bahar ve yaz aylarında yerli halkın rekreasyon ihtiyacını karşılar. Zengin flora ve faunasıyla dikkat çeken parkta sarıçiçekli orman gülü, beyaz çiçekli orman gülü, defne, kartopu, mahlep, ıhlamur, doğu ladini, meşe gibi ağaç ve bitki türleri ön plandadır. Tavşan, kurt, tilki, ördek, karaca, şahin, kartal, karaca, baykuş, kirpi, telli turna, çayır delicesi gibi hayanlar da tabiat parkında görülür.