Menü

Ağrı

Ağrı


Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ağrı, doğuda İran’la komşudur. Çağlar boyunca Orta Asya ve Anadolu toprakları arasında geçit olan bu kent, Şorbulak, Karakilise, Karaköse isimleriyle anılmıştır. Bugünkü adını, yamaçlarında serpildiği Ağrı Dağı’ndan almıştır. Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı’nın, Tevrat’ta Nuh tufanını anlatan bölümlerde geçen Ararat Dağı ve ülkesi olduğuna inanılır. Bu nedenle buraya Ararat da denir.

Urartular, Kimmerler, Medler, Persler, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Osmanlılar, kentte hüküm sürmüştür. Savunma kaleleri, antik kentleri, camileri, türbeleri ve kiliseleri ile Ağrı’da birçok uygarlığın izi vardır.  

Dağlık ve engebeli bir bölgede konumlanan Ağrı’da, kışlar oldukça soğuk geçer. Kış mevsiminin çetin şartlarını bir nebze de olsa hafifleten kaplıcalar, kentin birçok noktasını termal turizm merkezine dönüştürmüştür. Yaylaları, gölleri, dağları ile Ağrı genelinde muazzam bir tabiat vardır. Ağrı Dağı çevresinde, bu kadim dağın manzarasını içine alan ve görsel bir şölen sunan milli park yer alır.

Ağrı’nın sac kavurması, kuzu etli yemekleri, abdigor köftesi, sahan kebabı ve çorbaları meşhurdur. Yükseltisi fazla olan yaylalarda, beyaz bal olarak adlandırılan aromatik ve lezzetli bal üretilir. Koyun ve keçi yününden örülen tiftik çorabı ve el dokuması kilimler, şehrin merkezinde bulunabilir.


Tarihi İlginç Nokta Doğal Diğer