MÖ 4.yy’dan itibaren farklı medeniyetler tarafından yerleşim gören Alanya Kalesi, görkemli yapısı ile zamana meydan okur. Alaiye Kalesi olarak da anılan yapı, İçkale, Ortakale ve Dışkale olarak üç bölüme ayrılır. Kalenin kim tarafından inşa edildiği net olarak bilinmemektedir. Kalenin yaklaşık 6 km’lik sur duvarları oldukça dikkat çekicidir. 13.yy’da I. Alaeddin Keykubat tarafından inşa ettirilen sekiz köşeli Kızılkule ise savunma amaçlı olarak kaleye inşa edilir. İçkale’de yer alan kilise ve Cilvarda burnunda bulunan manastır kalıntılarının Bizanslılardan kaldığı belirtilir.
Side Antik Kenti
Antalya ili Manavgat ilçesinde yer alan Side antik Kenti, Antik Çağ’da Pamfilya olarak anılan bölgenin önemli liman şehirlerinden biri olarak bilinir. MÖ 7.yy’da kurulan, MÖ 6. yy’da bölge ile beraber Lidya krallığının çatısı altına giren Side, sonrasında Persler tarafından yönetilir. Kentin Tanrıları olan Apollon ve Athena adına kentte sikkeler basılmış ve Tanrıların tasvirlerine yer verilmiştir. Her ikisinin tapınakları da kent limanının yakınlarında konumlanır. Bir süre Helenistik krallıkların hâkimiyetinde kalan kent, MÖ 67’den sonra Roma hakimiyetine girer. MS 5-6.yy’da bulunduğu bölgenin piskoposluk merkezi konumunu alan kent, MS 12.yy’da tamamen terkedilir. Kentin bulunduğu bölgeye 20.yy’ın başında Giritliler tarafından Selimiye ismiyle bir köy kurulur. Kent, agorası, su yoları, tiyatrosu, limanı, tapınakları, hamamı ve nekropol kalıntılarıyla görülmeye değer rotalar arasında bulunur.
Aspendos Tiyatrosu
Bir Roma dönemi tiyatrosu olan Aspendos, Tanrılara ve dönemin imparatorlarına adanmıştır. MS 161-180 tarihleri arasında İmparator Marcus Aurelius döneminde Theodoros’un oğlu mimar Zenon tarafından yapılan tiyatro, girişinde iki yazıta sahiptir. Yazıtlarda kentin zengini olan iki kardeş Curtius Crispinus ve Curtius Auspicatus’un tiyatroyu yaptırdığı belirtilir. Tiyatro Selçuklu zamanında onarım geçirmiştir. Yapının günümüze dek gelebilmesinde Selçuklu onarımın büyük etken olduğu belirtilir. Yapı, 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilir ve kendisinin tiyatronun onarımını talep ettiği ifade edilir.
Tarihi Düğmeli Evler
Akseki ilçesinin bazı köylerinde bulunan ve Osmanlı mimarisini yansıtan yapılar Düğmeli Ev olarak adlandırılır. Harç ve çimento kullanılmadan inşa edilen yapılarda, inşa sırasında kullanılan ahşaplar birbirinin içerisine geçirilerek iskelet oluşturulur. İskeletin dış bölümünün düğme şeklini yansıtması ile yapılar bu ismi almıştır. Çift katlı, taş duvarlarla örülü evlerde ana taşıyıcı ahşap iskeletler olur. Evdeki duvarlarda dikine bulunan andız ağacından kesilmiş kısa ahşap parçalara halk arasında düğme denir.
Alarahan
Antalya ili Alanya ilçesi Çakallar mahallesinde yer alan Alarahan, Alara Kalesi eteklerindeki düzlükte konumlanır. Kitabesine göre 13. yy’da I. Alâeddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiştir. Orta avlulu han, dikdörtgen planlı bir yapıya sahiptir. Han, Selçuklu mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alır.
Kekova Batık Kenti
Kekova Batık Kenti ismini, Antalya'nın Demre ilçesinde Kaleköy'ün tam karşısında bulunan yaklalık 7 km uzunluğunda ince bir adacık olan Kekova'dan almaktadır. Ada, depremler ile biraz suya battığından buraya batık kent denmiştir.Kent civarında eski surlar, kale kalıntıları, koylar, Toprak Adası, Aşırlı Ada, İç Ada ve Kişnali Ada bulunmaktadır.
Likya Lahdi
Kekova, depremler ile sular altında kalan Likya'nın önemli bir ticaret limanıydı. Kekova Kenti kalıntıları içinde Likyalılara ait güvercin yuvası şeklindeki kaya mezarları ve lahitleri bulunmaktadır.
Patara Antik Kenti
Antalya’nın Kaş ilçesinde yer alan Patara Antik Kenti, Likyalılar tarafından inşa edilmiştir ve Likya Birliği’nin en önemli beş kentinden biri olan kentte günümüzde kazılar halen sürdürülmektedir. Yapılan kazılar sonucunda kentin tarihinin MÖ 2.yy’a uzandığı ortaya çıkmıştır. Kentte, Roma İmparatoru Neron tarafından yaptırılmış Deniz Feneri ve Yol Kılavuz Anıtı eserleri bulunmaktadır. Öte yandan 1905 yılına ait ilk Osmanlı Telsiz Telgraf İstasyonu olma özelliğine sahip bir külliye de kazılar sırasında ortaya çıkarılmıştır. Kentin yer aldığı Tepecik doğu yamacında gerçekleştirilen nekropol kazısı, Likya’nın ilk toprakaltı mezarlık kazısı olarak bilinmektedir.
Hadrian Kapısı
Hadrian Kapısı’nın MS 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’un kenti ziyareti anısına yapıldığı ifade edilir. Hadrianus Kapısı veya Üç Kapılar olarak da anılan yapı, kenti çevreleyen surlardan günümüze kalan tek kapıdır. Üç gözlü kapının iki yanında yüksek kuleler konumlanır. Kapının sol yanındaki kulenin Roma dönemine ait olduğu, sağ yanındaki kulenin kitabesine göre I. Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirildiği ifade edilir.
Hıdırlık Kulesi
Karaaliooğlu Parkı’nın kuzeyinde konumlanan kulenin yapım tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Yüksekliği yaklaşık olarak 14 m olan kulenin alt kısmı kare formundayken, üst kısmı silindir olarak uzanır. Kalenin içyapısı gereği, geçmiş dönemde savunma amaçlı veya işaret ateşi yakılma amacıyla kullanıldığı düşünülür. Kule uzun yıllar deniz feneri ve gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.
Side Antik Tiyatrosu
Side Antik Tiyatrosu, Side Antik Kenti’nin merkezinde konumlanır. Plan olarak tiyatronun yarım daire biçiminde Helenistik yapıda olduğu düşünülse de, yapı tekniğinin Roma mimarisini yansıtan özelliklerde ifade edilir. Fakat henüz Helenistik öncü bir yapıya sahip olduğu kanıtlanamamıştır. Tiyatronun oturma sıralarının ortasında yola kadar olan bölümü, bir yamaca yaslanarak inşa edilmiştir. Üstte kalan bölüm ise tonozlar üzerinde yer almaktadır. Tiyatronun bu yapısı ile Anadolu’da tekil bir örnek olduğu ifade edilir. Yapının üç katlı sahne binasında ise barok süslemeler hakimdir.
Vespasianus Çeşmesi
Side Antik Kenti’nde yer alan Vespasianus Anıtı, Roma İmparatoru Vespasianus adına çift kademeli bir podyum üzerine yapılır. MS 69-79 arasında inşa edilen anıtın kitabesi, İmparator Vespasianus’a adandığına işaret eder. Geç dönemde yerinden sökülen anıt, yeni yerinde çeşmeye dönüştürülür.
Aspendos Köprüsü
Köprüçay nehri üzerinden geçen Aspendos Köprüsü, 7 ayaklı ve 230 m uzunluğundadır. MS 4.yy’da inşa edilen köprü, Belkıs, Köprü Pazar, Eski Köprü isimleriyle de anılır. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat’ın, yıkıldığı için baştan inşa ettirdiği köprü, bugün Serik ile Manavgat ilçeleri arasında geçiş niteliğindedir. Zaman içerisinde onarımlar geçiren köprü, her yıl binlerce turistin ziyaretine uğramaktadır.
Termessos Antik Kenti
Antalya ili Muratpaşa ilçesinde yer alan Güllük Dağı’nda konumlanan Termessos Antik Kenti, Solym halkı tarafından kurulmuştur. MÖ 333’te Büyük İskender kenti kuşatmış ancak Termessoslular savunmaları sayesinde kenti teslim etmemiş ve kendilerini ispatlayarak tarihte isimlerini duyurmuştur. Şehrin, Roma döneminde bağımsızlığını sürdürdüğü basılan sikkelerinden ortaya çıkar. Bizans dönemi ve sonrasındaki durumu hakkında ise net bir bilgi mevcut değildir. İyi korunmuş antik kentlerden biri olan Termessos’ta tiyatro, meclis binası, sarnıçlar, tapınaklar, anıt mezarlar ve Roma mimarisi özellikleri taşıyan bir villanın kalıntıları görülür.
Kaleiçi
Antalya’nın en gözde semtlerinden biri olan Kaleiçi’nin tarihinin MÖ 4.yy’a uzandığı ifade ediliyor. Tarihi ve kültürel güzellikleriyle Antalya’nın en turistik rotalarından biri olan Kaleiçi, sokaklarında geçmişe dair pek çok iz taşıyor. 1972 yılında SİT alanı ilan edilen bölgede, Osmanlı ve Selçuklu mimarisine ait kiremit çatılı yapılar ilgi çekiyor.
İçten ve dıştan surlarla çevrili olan Kaleiçi’ne kale kapısından giriş yapılıyor. Kesik Minare, Yivli Minare, Hadrianus Kapısı, tarihi mevlevihane, Hıdırlık Kulesi, Zincirkıran Türbesi, sur duvarları ve bahçeleri ile Kaleiçi görülmeden dönülmemesi gereken rotalardan.
Perge Antik Kenti
Tarihçilere göre Perge’nin kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Troia savaşlarından önce veya sonra kurulduğu hakkında farklı görüşler mevcuttur. Kentte yapı planlamalarının Geç Klasik, Helenistik, Roma dönemine ait olduğu ortaya çıkmıştır. Kentin sütunlu caddesini ortasından bölen su kanalı, anıtsal çeşmeleri ve hamamları Perge’ye “su kenti” imajı vermiştir. Savunma sistemiyle de öne çıkan Perge, kuleleri, kapıları, bastionları ve sur duvarları ile göz doldurur. Antik çağ askeri mimarisi açısından kent, önemli bir bilgi kaynağı olarak görülür.
Kent, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alır.
Antalya Saat Kulesi
Antalya’nın merkezinde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan ünlü Saat Kulesi, Kale Kapısı mevkiinde, bugün yıkılmış olan Antalya dış surları üzerinde bulunur. Ne zaman inşa edildiği hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Şehrin buluşma noktası olan kulenin dört yanında birer adet saat yer alır. 1942 senesinde yaşanan fırtınaya dek kule üzerinde bir çan ve kubbe yer alır; ancak yaşanan fırtına sonrası kule zarar görür. 1974 senesinde ise eski mekanizmalı saatin yerini elektronik bir saat alır.
Ariassos Antik Kenti
Antalya iline yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta bulunan Ariassos Antik Kenti’nin MÖ 189 yılında kurulduğu tahmin edilmektedir. Ariassos, Antik Çağ’da Pisidya olarak adlandırılan bölgede yer alır. Tarihte kentte şarapçılık ve zeytinyağı üretimi yapıldığı ortaya çıkmıştır. Roma döneminde deprem yaşayan kent yıkılmıştır.
Selge Antik Kenti
Manavgat ilçesi Altınkaya köyünde yer alan Selge Antik Kenti, Toros dağlarının güney yamacına kurulmuştur. Kente ait olan kalıntılar, birbirine bağlı olan üç tepe üzerinde yer alır. Tarihte çevresinin surlarla çevrili olduğu düşünülen şehre ait sur kalıntıları hala görülebilmektedir. Kentte öne çıkan bir diğer eser, 10 bin seyirciye ev sahipliği yapmış olan tiyatrosudur. Kenti ziyarete gelmeyi planlayanlar agora, kilise, sütunlu cadde, Zeus Tapınağı, sarnıç ve nekropolü de görebilir.
Aspendos Antik Kenti
Dünyanın en iyi korunmuş antik tiyatrolarından birine sahip olması ile ünlü olan Aspendos Antik Kenti, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar. Kentin Truva Savaşı’ndan sonra Pamphylia’ya gelen kahraman Mopsos liderliğindeki Argive kolonicileri tarafından kurulduğu rivayet edilir. Bulunduğu bölgede adına madeni para bastıran ilk kentlerden biri olan Aspendos kalıntıları arasında bazilika, cadde, anıtsal çeşme, agora, tapınak, anıtsal tak, meclis binası, cadde yer alır. Bunlar arasında en ilgi göreni antik tiyatrodur. Tiyatro sahne binasının duvarındaki yazıtta yapı mimarının Theodoros’un oğlu Zenon olduğu yazılıdır. 15-20 bin kişilik bir kapasiteye sahip olan tiyatronun yanı sıra kentin diğer bir önemli kalıntısı su kemerleridir. Kente su getiren kemerlerin çoğu günümüzde de ayaktadır.
Sillyon Antik Kenti
Antalya ili Serik ilçesinde yer alan Sillyon Antik Kenti, yüksek bir tepe üzerinde bulunur. Troia savaşından sonra kurulduğu tahmin edilen kent, Bizans zamanında piskoposluk merkezi olarak kullanılmıştır. Kentten günümüze kalan kalıntılar arasında surlar, evler, sokaklar, Seçuklu Camii, Bizans Kilisesi, sarnıç, tiyatro, odeon, hamam, gymnasium, kule, stadyum yer alır.
Antiphellos Antik Kenti Tiyatrosu
Antalya ili Kaş ilçesinde yer alan Antiphellos Antik Kenti, tarihte bir liman kenti olarak bilinir. Kent içerisinde yer alan ve MÖ 1.yy’da yapılan sahnesiz Kaş antik tiyatrosu oldukça ilgi çekicidir. Anadolu’da yer alan denize cepheli tek tiyatro olma özelliğine sahip olan tiyatro MS 2. yy’da onarım görmüştür. Antik kenti ziyaret edeceklerin görebilecekleri diğer alanlar arasında Roma Dönemi’nden kaldığı tahmin edilen tapınak, üzerinde 21 dans eden figürün bulunduğu Dansözler Mezarı, Likya döneminden kalan lahitler bulunur.
Rhodiapolis Antik Kenti
Rhodiapolis Antik Kenti, Kumluca ilçesi Sarıcasu köyü yakınlarında yer alır. Kentin isminin, Helen dilinde bulunan Rhodon yani “gül” sözcüğünden türetilerek kullanıldığı ve “gül şehri” anlamına geldiği ifade edilir. Diğer bir görüş ise, “Rodosluların kenti” anlamında kullanıldığı yönündedir. Miletos’lu coğrafyacı Hekataios, isminden dolayı kenti Rodosluların kurduğunu öne sürer. Likya birliği üyesi olan kentin sikkelerinde Likyalı oldukları belirtilir. Apollonios II’nin oğlu olan Opramoas kentin en ünlü isimlerindendir; Likya’nın en zengini ve hayırseverlerinden biri olarak bilinir. Antik kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında kaya mezarları, agora ve stoa, tiyatro, kenotaph (boş mezar), hamam, tapınaklar, nekropoller, konutlar, sarnıçlar ve kiliseler yer alır.
Oluk Köprü
Antalya ili Manavgat ilçesinde yer alan Oluk Köprüsü, Köprüçay Irmağı (tarihteki adı Eurymedon) üzerinden geçer. Tek kemerli olan köprünün MS 2.yy’da Roma döneminde inşa edildiği tahmin edilir. Roma İmparatorluğu Pisidya eyaletinin başkenti olan Selge kenti yakınında yer alan antik köprü, tarihi öneme sahiptir.
Seleukeia Antik Kenti
Seleukeia (Lyrbe) Antik Kenti, Manavgat ilçesi Şıhlar köyündedir. Kentin güneyinde iyi korunmuş surlar yer alır. Antik kente güneyden girişin yapıldığı anıtsal kapı, surların ortasında bulunur. Kent merkezinde Helenistik döneme tarihlenen agora, agora’nın batısında Galeri 1 ve 2 olarak adlandırılan yapılar, kuzeyinde ise kütüphane konumlanır. Kentte kalıntıları bulunan diğer yapılar ise şöyledir; hamam, kilise, nekropol.
Apollonia Antik Kenti
Tavas ilçesi Medet köyünde yer alan Apollonia Antik Kenti, birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiş alanlardan biridir. Kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi olmayan kentin (höyük) buluntuları dâhilinde, bölgeye yapılan yerleşimin İlk Çağ’a dayandığı tahmin edilir. Medet köyünün güneyindeki kayalık ve taşlık olan bölgenin Antik dönemde nekropol olarak kullanıldığı ve köy camisinin temellerinin Apollon tapınağına ait olduğu bilinir. Tapınak yanından çıkarılan heykel kaidesi ve üzerinde bulunan yazıt, MS 2.yy’a ait çıkıp, kent hakkında bilgiler sunar. Kentin, 13. yy’dan itibaren Türklerin eline geçtiği ve bugün kent alanı üzerine Medet köyü yerleşiminin oluştuğu bilinmektedir.
Limyra Antik Kenti
Atinalı devlet adamı Perikles döneminde Lykia’nın başkenti olan Limyra Antik Kenti, Finike’ye 9 km uzaklıkta yer alır. Eski adı Zemuri olan antik kent, MÖ 5.yy’da kurulmuştur. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan Limyra, günümüze dek ulaşan kalıntıları ile dikkat çekicidir. Antik tiyatro, Perikles’in yakınlarından olduğu düşünülen Xatabura Anıt Mezarı, Heroon (anıt), kaya mezarları, yamaç evler, akropol, Bizans hamamı, Bizans kilisesi ve sütunlu cadde kentte görülebilecek tarihi kalıntılar arasında yer alır.
Myra Antik Kenti
“Yüce Ana Tanrıça’nın Yeri” anlamına gelen adıyla bilinir Myra Antik Kenti. Antalya ili Demre ilçesinde yer alan, Lykia kentlerinden biri olan Myra, St. Nikolas’ın piskoposluk yaptığı yer olması nedeniyle Ortaçağ boyunca bilinilirliğini sürdürmüş. İlk kez bugünkü kaya mezarlarının üzerinde bulunduğu tepede kurulan kent, daha sonra aşağıya doğru inerek II. Theodosion döneminde Lykia bölgesinin başkenti konumuna ulaşmış. 7-9. yy arasında Arap istilasına uğrayan kentte, 809 yılına kadar bu akınlar sürer. Günümüze ulaşan kent yapıları arasında su kanalları, tiyatro, kaya mezarları, nekropol yer alır.
Olympos
Antalya ili Kumluca ilçesinde yer alan Olympos, şehrin Phaselis’ten sonraki ikinci önemli liman kenti olarak adlandırılır. Antik kent adını Tahtalı Dağı’ndan alır. Kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi olmayan Olympos’un günümüze ulaşmış kalıntıları ağırlıkla ormanlık arazide yer alır ve bu kalıntılar Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine aittir. Tarihte kent içerisinde geçen bir nehrin iki yakasına da iskele yapılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır. Günümüzde bu köprünün ayaklarından biri kalıntılar arasında görülebilmektedir. Bunun yanı sıra tapınak, akropol, hamam, tiyatro, kilise, sütunlu cadde ve sur kalıntıları kentte görülebilir.
İmaret Medresesi
Yivli Minare’nin yanında yer alan İmaret Medresesi’nin 13.yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Selçuklu dönemi yapısının tarihi ve kim tarafından inşa ettirildiği hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Dört eyvanlı plana sahip olan medrese, kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Üst örtüsünün tamamına yakını yıkılmıştır. Medresenin yay kemerli kapısı üzerinde kitabesi bulunur; ancak yıpranmış olması nedeniyle üzerindeki yazılar okunmamaktadır.
Pazar Hamamı
1811 yılında inşa edilen ve halk arasında Çifte Hamam adıyla bilinen Pazar Hamamı, tarihi Osmanlı hamamlarından. Kale Kapısı mevkiinde yer alan ve bugün aktif hamam olarak kullanılmayan yapı, Antalya’nın tarihi hamam yapılarının en sağlam ve büyük olanı.
Attaleia Nekropolü
Antalya merkezde yer alan Attaleia Nekropolü, bir inşaatın temel kazısı sırasında keşfedildi. Modern yapılaşma nedeniyle antik kente ait kalıntıların büyük bölümünün yok olduğu ortaya çıktı. Antalya Müzesi tarafından 2008 yılında başlatılan arkeolojik kazılar çerçevesinde alanda farklı tipte pek çok mezara rastlandı. Buluntular çerçevesinde, nekropol alanının MÖ 3. yy-MS 4. yy arasında kullanıldığı ortaya çıktı. Böylece Antalya’nın MÖ 2. yy’a dek bilinen tarihinin, MÖ 3. yy’a uzandığı belirlendi.
Halihan Rugs
Antalya Kaleiçi’nde yer alan Halihan Rugs, bölgenin ünlü bir antika dükkânı. Halıdan ev eşyasına, giyimden aksesuara kadar her türlü ürünü çatısı altında antikaseverlerle buluşturuyor.
Sefa Hamam
Kaleiçi’nde yer alan tarihi Sefa Hamamı’nın yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte 1450 yılında restore edildiği, Osmanlı döneminde Makbul Ağa Hamamı olarak anıldığı ifade edilmektedir. 13.yy dönemi Selçuklu mimari yapı özelliklerini yansıtan hamam, altyapısında Roma döneminden izler taşır. Soyunmalık bölümü restore edilen hamamın, soğukluk, nemli sıcaklık, külhan bölümleri herhangi bir onarım geçirmeden tarihi dokusu ile günümüze dek ulaşmıştır.
Karatay Medresesi
Antalya Limanı Turşucular mahallesinde yer alan Karatay Medresesi, Selçuklu Sultanı II.Keykavus döneminde saltanat naipliği yapan Celaleddin Karatay tarafından 1250’de inşa ettirilmiştir. İki eyvanlı medreseler gurubunda bulunan ve uzun zaman cami olarak nitelendirilen Karatay Medresesi’nin günümüze giriş eyvanı, portali ile büyük eyvanının mihrabı ulaşmıştır.
Kırkgöz Han Kervansaray
Döşemealtı ilçesinin Pınarbaşı mevkiinde bulunan Kırkgöz Han Kervansaray’ın adı, bölgede çok sayıda su kaynağı bulunması nedeniyle Kırkgöz olmuştur. Kırkgöz aynı zamanda, ilçenin eski ismidir. Selçuklular zamanında II. Gıyaseddin Keyhüsrev Bin Keykubat’ın 1236-1247 yıllarında inşa ettirdiği Kırkgöz Han, Anadolu’da sultanların emriyle yapılan altı kervansaraydan biri olma özelliğine sahip. Tarihi İpek yolu üzerinde bulunan, genel kervansaray özelliklerine hakim olan yapı, burçları, avlusunda yer alan kuyusu ve çatı örtüsü ile diğer kervansaraylardan ayrılıyor. Restore edilen yapı görülmeye değer güzellikte.
Evdir Han
Evdir Han, Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus Bin Keyhusrev zamanında, 1210-1219 yıllarında yaptırılmıştır. Dört eyvanlı hanlar grubundan olan Evdir Han’ın bir kısmı yıkılmıştır. Hanın taştan, oymalı taç kapısı Türk taş sanatlarının en başarılı örnekleri arasında yer alır. Evdir Han’ın çevresinde yapılan kazılarda üç lahit mezar ortaya çıkarılmıştır.
Side Men Tapınağı
Ay Tanrısı Men adına yapılan tapınağın, MÖ 5.yy’da inşa edildiği düşünülmektedir. Büyük Liman Hamamı’nın kuzeyinde bulunan tapınağın Büyük İskender ve Roma döneminde onarıldığı rivayet edilir.
Eski Aksu Köprüsü
80 yıl önce inşa edilen tarihi Aksu Köprüsü demir malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Köprü zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir.
Selinus Antik Kenti
Gazipaşa ilçesinde bulunan Selinus Antik Kenti’nin tarihi MÖ 6.yy’a dek uzanır. Kentin surlarla çevrili olan tepesinde akropolü bulunurken, agorası deniz kenarında yer alır. St. Thekla’ya adanan kilise, Selçuklu döneminde inşa edilen av köşkü, İmparator Trajan anısına yapılan bir mezar, Selinus Çayı çevresindeki su kemerleri, nekropol alanı ve kentteki hamam kalıntıları görülebilir.
Nephelis Antik Kenti
Muzkent köyü sınırlarında yer alan Nephelis Antik Kenti’nde az sayıda buluntu yer almaktadır. Kalıntılar arasında akropol, odeon, sulama sistemi, nekropol, Orta Çağ’da inşa edilen kale surları, Roma döneminden bir tapınak bulunur. Kentin adı arkeoloji literatüründe yer almamaktadır.
Altıkapı Han
Gazipaşa ilçesinde yer alan Altıkapı Han, dikdörtgen plana sahip bir yapı. Moloz taşlarla inşa edilen yapıda, günümüze ulaşan üç adet kemerli kapı bulunmakta. Birbirine kemerli kapılar ile bağlanan yapıdaki altı adet uzun mekânda mazgal delikleri ile aydınlanma sağlanmakta.
Bıçkıcı Manastırı
Gazipaşa ilçesi Beyobası köyünde bulunan Bıçkıcı Manastırı’ndan günümüze dek 330 farklı seramik türü ortaya çıkarılmıştır. Erken Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen manastır, yerel moloz taşlardan inşa edilmiştir. Manastırın yalnızca kuzey duvarı ayaktadır ve çökme riski ile karşı karşıyadır.
Cestrus Antik Kenti
MS 1-2.yy’da kurulduğu düşünülen Cestrus Antik Kenti, Antalya ili Gazipaşa ilçesinin Kilisetepe yükseltisindeki 400 metrekarelik alana yayılan kalıntıları ile dikkat çeker. Agora, sur duvarları, Roma İmparatoru Vepasianus adına yapıldığı tahmin edilen tapınak, Romalı komutan Antonius tapınağı ve anıtsal mezar kentte görülebilecek alanlar arasındadır.
Lamus Adanda Antik Kenti
Gazipaşa ilçesi Adanda köyünde yer alan Lamus Adanda Antik Kenti, surla çevrilidir ve girişinde büyük bir kule bulunur. Kenti ziyaret etmeyi planlayanlar, tarihi günümüze taşıyan antik kentte agora, doğal kayaya oyulmuş çeşme, tapınak, lahit kalıntılarını görebilir. Kent, geç Roma döneminde Lamotis olarak adlandırılan bölgenin başkenti durumundaydı. Kilikya bölgesinin kültürünü ve sanatını en iyi şekilde yansıtan Lamus Adanda Antik Kenti’nin görkemli dönemini, Roma İmparatoru Gallienus zamanında yaşadığı düşünülmektedir.
Karataş Semayük
İlk Tunç Çağı yerleşimlerinden biridir. Günümüzde yalnızca yüzey araştırmaları yapılmış olan Semayük Höyük ile karıştırılmaması için Karataş Semayük Höyük ismi verilmiştir. Elmalı Ovası’nda yer alan höyükte yapılan kazılarda, höyüğü çevreleyen bir yerleşim ile mezarlık bulunmuştur.
Karaburun Tümülüsü
MÖ 5. yy’a ait olduğu düşünülen Karaburun Tümülüsü’nde üçgen çatılı mezar odaları ve Pers tipi duvar resimleri bulunmuştur. Elmalı ilçesinde yer alan tümülüste bulunan iki duvar resmi, yakın zamanda çalınmıştır.
Gilevgi Kalesi
Elmalı ilçesinde yer alan, Helenistik dönemden kaldığı tahmin edilen Gilevgi Kalesi, ardından taş kalıntıları bırakmıştır.
Bey Hamamı
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ne göre 16. yy sonu, 17. yy başında inşa edilen Bey Hamamı, Elmalı ilçesinde yer alan tek tarihi hamam olma özelliğine sahip. Ömer Paşa Camii yanında yer alan hamam, tarihi yapısıyla oldukça ilgi çekiyor.
Çatalçeşme
Elmalı ilçesinde yer alan Çatalçeşme, Selçuklular döneminde yapılmıştır. Çeşmenin kitabesi 1284 tarihlidir.
Idyros Antik Kenti
Likya bölgesinde yer alan Idyros Antik Kenti, Kemer koyunda bulunması nedeniyle, denizci kent olma ihtimaline sahip bulunur. Kentte bugüne dek yapılan kısa süreli arkeolojik kazılarda önemli verilere ulaşmak mümkün olmamıştır. Idyros’a yerleşimin Helenistik döneme uzandığı tahmin edilir. Kentin simge yapısı, Bizans zamanından kaldığı düşünülen mozaikli kilisedir. 2017 yılında kentte başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları halen devam etmektedir.
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü, Antalya ili Kumluca ilçesinde yer alır. 1230-1248 yıllarında yapılan köşk, üç Selçuklu av köşkünden biridir ve bölgenin tek Selçuklu yapısıdır. Taş yapının bir kısmı yıkılmış olsa da kalıntıları halen görülebilir.
Keşiş Evi
Antalya ili Korkuteli ilçesinde yer alan, Romalılardan kalma bir eser olan Keşiş Evi, Alaaddin kışla semtinde bulunur. Taş oyma bir yapıdır.
Arykanda Antik Kenti
Finike ilçesi Arif köyünde yer alan Arykanda Antik Kenti’ndeki buluntular MÖ 5.yy’a aittir. Antik kentin ismi Likya dilinde “Ary-ka-wanda”, “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamına gelir. Roma döneminde en iyi zamanını yaşayan kent, MS 3.yy’da gerilemeye başlamıştır. Ormanlık arazide bulunması nedeniyle kent tarihte kolay savunulabilir konumda olmuştur. Kentten günümüze kalan yapılar arasında tiyatro, odeon, stadion, agora, hamam, gymnasium ve tapınaklar bulunur.
Gagai Antik Kenti
Finike Körfezi’nde bulunan Gagai Antik Kenti’nin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Kentin geçmişi İlk Çağ’a uzanır. Gagai’nin Hellen dilinde “Gaga’nın halkı” anlamına geldiği, “Ga” kelimesinin ise toprak anlamında kullanıldığı ifade edilir. Gagai Antik Kenti yapılarından çok azı günümüze ulaşmıştır. Günümüzde kent, iki tepe üzerine konumlanmıştır. Yüksek olan tepede İlk Çağ surlarından kalıntılar görülürken, diğerinde Bizans devri kalıntıları bulunur. Tarihi mekânın taşlarının, geçmişte yeni evlerin yapımında kullanıldığı belirtilir.
İdebessos Antik Kenti
Kumluca ilçesi Karacaören köyünde bulunan Likya antik kentlerinden biridir İdebessos. Kentin kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Günümüzde kentten geriye sur, tiyatro, hamam, nekropol, aile mezarı kalıntıları ulaşmıştır. Kentin Helenistik ve Roma döneminden izler taşıyan kalıntıları Yenikışla köyü Karaağaç mahallesinde bulunur.
Tek Kapılı Han
Tek Kapılı Han’ın yapım tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. İki katlı olan hanın üst katı tarihte konaklama amaçlı kullanılırken, alt katında hayvanların bağlı olduğu ahırlar yer almaktadır. Hanın avlusu mal nakliyesinin yapıldığı alan olarak kullanılır. Günümüzde de ayakta kalan han içinde ve dışında mağazalar yer almaktadır.
Tek Kapılı Han, 1997 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca koruma altına alınmıştır.
İki Kapılı Han
19.yy’ın sonlarında inşa edilen İki Kapılı Han, Pandelli Kosti Pehlivanoğlu tarafından inşa ettirilmiştir. Ticaret amaçlı yaptırılan han, iki kapıya sahip bulunduğu için bu adı almıştır. Hanın alt katında depo ve dükkânlar yer alırken, üst katta konaklama amaçlı odalar bulunurmuş. Günümüzde turistik bir çarşı olarak kullanılan han, 1999 yılında restore edilmiştir.
İki Kapılı Han, 1997 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca koruma altına alınmıştır.
Kırkgöz Kemeri
Romalılar zamanında Limyra köprüsü olarak bilinen köprü, Finike ilçesinde yer alır. Limyra antik kenti yakınında bulunan köprü, Alakır çayı üzerindedir. 360 m uzunluğundaki köprünün yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.
Kemer Köprü
Antalya ili Gündoğmuş ilçesi Umut köyünde yer alan Kemer Köprü, Alara çayı üzerinde konumlanır. Sultan Aleaddin Keykubat tarafından inşa ettirilen köprünün yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. İki kemerli olan köprü günümüze dek ayakta kalmıştır.
Ali Köprüsü
Antalya ili Gündoğmuş ilçesi Güneycik köyünde bulunan Ali Köprü, iki kemerli yapıya sahiptir. Yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmayan köprünün Selçuklu dönemi eseri olduğu tahmin edilmektedir.
Andriake Antik Kenti
Antalya ili Demre ilçesinde yer alan Andriake Antik Kenti, Likya birliğinin merkezi olarak bilinir. Myra Antik Kenti’nin dış mahallesi ve limanı konumunda bulunan Andriake, MÖ 197 yılında Seleukos Hanedanı Kralı III. Antiokhos’un, kenti ele geçirmesiyle önem kazanır. Kenti ziyaret etmeyi planlayanlar kiliseler, hamam, liman agorası, sarnıç, kaya mezarları, antik tiyatro kalıntılarını görebilir. Aynı zamanda antik kent içerisinde bulunan ve Likya bölgesinde yapılan kazılardan elde edilen eserlerin sergilendiği Likya Uygarlıkları Müzesi de görülmeye değerdir.
Aperlai Antik Kenti
Antalya ili Kaş ilçesi Sıcak Yarımadası üzerinde bir koy başlangıcında bulunan Aperlai Antik Kenti, bir Likya liman kentidir. Luvi dilinde Aprillai olan kentin isminin Akarsu Boğazı anlamına geldiği ifade edilir. Kentte, MÖ 5-4.yy’a ait gümüş sikkeler bulunmuştur. Kentin 16. yy’da terkedildiği belirtilir. Surlarla çevrili olan kentin üç savunma kulesi günümüzde görülür ve batı duvarı en iyi korunmuş olanıdır. Şehrin giriş kapısı tahrip olmasına rağmen yerindedir. Bunun yanı sıra Roma döneminden iki adet hamam, Bizans döneminden iki adet kilise, yarım daire planlı apsis, Likya lahitleri ve nekropol görülebilecek kalıntılar arasındadır.
Theimiussa Antik Kenti
Antalya ili Demre ilçesi Üçağız köyü doğu yönünde yer alan Theimiussa Antik Kenti’nin, bölgede bulunan bir yazıta göre, köy yerleşimi olduğu anlaşılmıştır. Kentin kalıntılarından biri kıyıda konumlanan ve Bizans döneminde genişletildiği düşünülen bir kaledir. Bunun yanı sıra akropol, kaya mezarları, Geç Helenistik ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen lahitler kent kalıntıları arasında bulunur.
Hamaxia Antik Kenti
Antalya ili Alanya ilçesi Elikesik köyünde yer alan Hamaxia Antik Kenti’nin hem yazıtlar hem de kalıntılardan Helenistik dönem ile Bizans dönemi arasında kullanıldığı anlaşılmıştır. Sinekkalesi olarak da adlandırılan kentte, Strabon’a göre sedir ağaçlarının fazla olması sebebiyle gemi yapımı için kereste üretilmiştir. Nekropol, hamam, surların bir kısmı, Hermes ve Serapis kültü, kule ve eksedralar (Roma döneminde inşa edilen yarım daire planlı mimari yapı) ve mezar yapıları kentten günümüze ulaşan kalıntılardır. Yapılan kazılar neticesinde kentten çıkarılan eserler Alanya Müzesi’nde sergilenir.
Laertes Antik Kenti
Antalya ili Alanya ilçesinde yer alan Laertes Antik Kenti, Kilikya bölgesinde yer alır. Strabon kentin liman sahibi ve göğüs biçiminde bir tepede kurulu olduğundan bahsetmiştir. Tarihten günümüze ulaşan kentin kalıntıları arasında eksedra, agora, tiyatro, evler, nekropol, hamam, sarnıçlar ve İmparator Claudius, Apollon ile Zeus Megistos’a ait tapınaklar görülür. Kentte MÖ 6.yy’a ait bir taş yazıt bulunmuştur ve günümüzde Alanya Müzesi’nde görülebilmektedir.
Istlada Antik Kenti
Antalya ili Kaş ilçesinde yer alan Istlada Antik Kenti, Likya şehirleri arasında bulunur. Likya yazıtları ve kabartmalara dayanılarak antik kentin tarihinin MÖ 4.yy’a uzandığı tahmin edilir. Bölgedeki kalıntılardan kentin Likya döneminin ardından Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşim aldığı anlaşılır. Kent, Kapaklı köyünde konumlanan ev tipi kabartmalı mezar Hoyran Anıtı ile tanınır. Mezarın alınlığında, mezarın sahibi ayakucunda askerleri başucunda eşi, kızı, oğlu ve kadınlardan oluşan bir tören tasviri ile görülür. MÖ 4.yy’a tarihlenen anıt, etkileyicidir. Antik kentten günümüze ulaşan diğer kalıntılar arasında kaya mezarları, lahitler ve tek blok mezarlar da yer alır.
Colybrassus Antik Kenti
Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan Colybrassus Antik Kenti, bir vadi içerisinde konumlanır. İki tapınağın bulunduğu kentte, batıda konumlanan tapınak oldukça sağlamdır. Kayaya oyulu olan yapılara merdivenle ulaşılır. Kentin nekropol alanında lahitler ve kaya mezarı görülür.
Korydalla Antik Kenti
Antalya ili Kumluca ilçesinde yer alan Korydalla Antik Kenti, Hacıveliler olarak da isimlendirilir. Kenin ismi İmparator Marcus Aurelius’un bir heykel kaidesi ile kesinlik kazanmıştır. Kent Likya dilinde bir kitabeye sahiptir ve tarihinin Rhodiapolis şehri ile beraber ele alınması gerektiği ifade edilir. MS 141 yılında yaşanan depremin ardından, Rhodiapolis şehrinden Opramoas Lykia şehirlerine yardımda bulunmuştur ve bu şehirler arasında Korydalla da bulunur. Roma İmparatoru III. Gordianus ve eşi Tranquillina zamanında kentte sikkeler basıldığı belirtilir. Kent, Bizans ve Geç Bizans döneminde gelişmiştir. Kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında Büyük ve Küçük Asar Tepeler’deki sarnıçlar, hamam, su yolu, kaya mezarları ve mozaikli bir yapı bulunur.
Simena Antik Kenti
Antalya ili Demre ilçesinde yer alan Simena, bugün Kaleköy olarak bilinir. Yapılan araştırmalar sonucunda bölge tarihinin MÖ 4.yy’a uzandığı anlaşılır. Orta Çağ’da kullanılmış olan Simena Kalesi, iç kale, stoa ve küçük bir tiyatroya ev sahipliği eder. Kalenin kuzey yönünde kaya mezarları görülür. Kıyıda harap durumda olan hamam, Likya tipi lahitler, yapı kalıntıları bulunur.
Arneai Antik Kenti
Antalya ili Elmalı ilçesinde yer alan Arneai Antik Kenti, antik kaynaklarda fazla bahsi geçen bir Likya kenti değildir. Bizans döneminin sonuna kadar kentin Myra’ya bağlı bir piskoposluk merkezi olduğu bilinir. Bizanslı Stephanos’un Ethnika eserinde ise küçük bir Likya kenti olarak bahsi geçer. MS 242-244 yılları arasında kent sikke basar. Kasaba Ovası üzerinde bulunan kent kalıntılarından en belirgini üç nefli bir Erken Bizans Kilisesi’dir.
İsinda Antik Kenti
Antalya ili Kaş ilçesi Belenli köyü yakınında yer alan İsinda Antik Kenti, günümüzde Likya dilindeki yazıtlara sahip olan mezar anıtlarına ev sahipliği eder. Anıtlar, bölgede MÖ 4.yy’ın ilk yarısından önce yerleşim olduğuna işaret eder. Aperlai ve Belenli köyünde bulunan kitabeler, İsinda Antik Kenti’nin Apollonia, Simena ve Aperlai ile siyasi birlik oluşturduğunu gösterir. Kentte ayrıca Roma dönemine ait eski Yunanca yazıtların bulunduğu Likya tipi lahitler de yer alır.
Kandyba Antik Kenti
Antalya ili Kaş ilçesi Çataloluk köyünde yer alan Kandyba Antik Kenti, Likya kentleri arasında bulunur. Yapılan araştırmalarda antik kent kalıntılarının Klasik dönemden Bizans dönemine uzandığı tespit edilir. Kent akropolisinin doğu ve güney yönlerinde kaya mezarları bulunur. Kentte ayrıca nekropolis, lahitler ve 19.yy’dan kalan zahire ambarları da yer alır.
Belkıs Sultan Alaeddin Köprüsü
Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Kenti’ne yaklaşık olarak 2 km uzaklıkta konumlanan Belkıs Sultan Alaeddin Köprüsü, Köprüpazar çayı üzerinde bulunur. Köprünün kitabesi zaman içerisinde eksilmiş olsa da yapılan değerlendirmelerde 1239-1240 tarihinde Sultan I. Alaeddin Keykubad’ın oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından inşa ettirildiği belirlenmiştir. Köprü, aynı zamanda Belkıs Köprüsü, Sultan Alaeddin, Köprü Pazar veya Köprü Çayı olarak da adlandırılır. İlçenin görülmeye değer tarihi yapılarındandır.
Kyaneai Antik Kenti
Antalya ili Demre ilçesi Yavu köyü’nün kuzeybatısında bulunan Asar Tepe’deki harabelikte yer alan Kyaneai Antik Kenti, Likya kentlerinden biridir. Buluntular, kentte yerleşimin MÖ 4.yy’a uzandığına işaret eder. Kentte MÖ 167-MS 43 yıllarında sikke basıldığı belirtilir. MS 12.yy’a kadar Myra’ya bağlı piskoposluk merkezi olmuştur. Kentte günümüzde kaya mezarları, Likya dilinde yazılmış olan yazıtlar, oda mezarları, kaya odaları görülebilir.
Trysa Antik Kenti
Antalya ili Demre ilçesinde yer alan Trysa Antik Kenti, Gölbaşı mahallesi yakınında bulunan platoda konumlanır. Yerleşimin tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Likya birliği kentlerinden biri olduğu ifade edilen Trysa, MÖ 5.yy’a tarihlenen surlarla çevrelenmiştir. Kentte Heroon olarak adlandırılan, etrafında yer alan rektogonal bloklardan oluşan mezar yapısı MÖ 4.yy’ın ikinci yarısına tarihlenir. Heroon’un dış yüzeyinde iki yatay bant halinde mitolojik sahnelerin bulunduğu friz yer alır. Ayrıca Dereimis ve Aiskhylos lahitinin kapaklarının yanlarında da cenaze şölenini ele alan kabartmalar bulunur. Bu lahit, Heroon frizleri ile beraber Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde sergilenir.
Soura Antik Kenti
Antalya ili Demre ilçesi Karabucak mahallesinde yer alan Soura Antik Kenti, Likya kentlerinden biridir. Bir kehanet merkezi olarak anılan kentte, akropol, rahip evi, gözetleme kulesi, Apollon mabedi, Bizans Kilisesi, surlar ve kehanetin yapıldığı su kaynağı kalıntıları ziyaretçiler tarafından görülebilir.
Phellos Antik Kenti
Antalya ili Kaş ilçesinde yer alan Phellos Antik Kenti, Felen Dağı mevkiinde konumlanır. Kesin olarak bilinmemekle beraber tarihinin erken dönemlere uzandığı ifade edilir. Phellos’un bulunduğu bölgede MÖ 7.-4. yy arasında hakimiyetinin arttığı tahmin edilir. Kent MÖ 425 yılında sikke basmıştır. Phellos, MS 12. yy’a kadar Likya piskoposluk merkezi olarak varlık göstermiştir. Savunma kenti görünümüne sahip olan Phellos Antik Kenti akropolünün etrafında poligonal tekniği ile yapılmış sur kalıntıları yer alır. Kentte yer alan ve aile mezarı özelliğine sahip olan ev tipi kaya mezarı da ilgi çeker.
Likya Birliği Meclis Binası
Kaş ilçesinde Patara Antik Kenti’nde yer alan Likya Birliği Meclis Binası, Türkiye’nin önemli kültür miraslarından biri olarak gösterilir. MÖ 2.yy’da inşa edilmiş olan yapı 42.80 x 32.60 m ölçülerine sahiptir. Roma döneminde onarılmış ve odeion işlevi görmüş olan yapı, yaklaşık olarak 1400 kişilik kapasitelidir. Yapının restorasyonu yakın zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılmıştır.
Mavi Mağara, Kalkan ve Kaş’tan ulaşım sağlanabilen doğal bir deniz mağarasıdır. Mağara, her seviyede su altı dalış merkezlerinden biri haline gelmiştir. Hem iç hem dış galeri olarak iki bölüme ayrılır. Adını ise, dehlizlerinden mağara içerisine yansıyan mavi ışıktan almıştır. Görsel bir şölen sergileyen mağara ziyaretçilerin ilgisini çeker.
Aşağı Düden Şelalesi
Düden çayının iki kolundan biri olan Aşağı Düden Şelalesi, bir diğer adıyla Karpuzkaldıran, yaklaşık olarak 40 m’lik yükseklikten Akdeniz’e dökülür. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin meraklı bakışları arasında püskürerek metrelerce yükseklikten akan şelaleyi, Gençlik Parkı’ndan izlemek mümkündür. Hem Aşağı Düden hem de Yukarı Düden Şelalesi’ni izlemek için tekne turları da gerçekleştirilir.
Yivli Minare Camii
Kaleiçi’nde, 1230 senesinde Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilen Yivli Minare Camii, altı kubbeli ibadet mekânı ile Anadolu’daki çok kubbeli camii tipinin bugüne ulaşan en eski örneklerinden biridir. Anadolu Türk mimarisinde bir benzeri olmayan yivli minare, ilgi çekici bir mimari örneğidir.
Tekeli Mehmet Paşa Camii
Kaleiçi’nde yer alan Tekeli Mehmet Paşa Camii, 1606-1616 yıllarında Tekeli Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Kare planlı olan camii, kesme ve moloz taştan yaptırılmıştır. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii, günümüzde ibadete açıktır.
Zincir Kıran Mehmet Bey Türbesi
Zircir Kıran Mehmet Bey Türbesi, 1377 senesinde Mübarizeddin Mehmet Bey tarafından oğlu Ali adına inşa ettirilmiştir. Zincir Kıran lakabının Mehmet Bey’e, 1373 senesinde Antalya’yı Kıbrıs hakimiyetinden kurtarması sebebiyle verildiği tahmin edilmektedir. Kesme taştan yapılan türbe, içten kubbe, dıştan külah ile örtülüdür. Türbede üç sanduka bulunur.
Antalya Saat Kulesi
Antalya’nın merkezinde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan ünlü Saat Kulesi, Kale Kapısı mevkiinde, bugün yıkılmış olan Antalya dış surları üzerinde bulunur. Ne zaman inşa edildiği hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Şehrin buluşma noktası olan kulenin dört yanında birer adet saat yer alır. 1942 senesinde yaşanan fırtınaya dek kule üzerinde bir çan ve kubbe yer alır; ancak yaşanan fırtına sonrası kule zarar görür. 1974 senesinde ise eski mekanizmalı saatin yerini elektronik bir saat alır.
Kesik Minare Camii
MS 5.yy’da Bizanslılar döneminde Meryem Ana adına Panagelia Kilisesi olarak inşa edilen yapı, II. Bayezıd döneminde Şehzade Korkut tarafından camiye çevrilmiştir. Korkut Cami olarak da anılan yapı, 1851 senesinde yaşanan yangın ile zarar görmüş ve ardından Kesik Minare ismini almıştır.
Antalya Müzesi
1914-18 arası yaşanan I. Dünya Savaşı’nın ardından işgal güçleri bölgeyi yağmalar; öğretmen Süleyman Fikri Erten Antalya’da bir kısım esere sahip çıkabilir. Erten’in kurtardığı eserlerin korunabilmesi amacı ile Antalya Müzesi kurulur. Önce Alaaddin Camii, sonra Yivli Camii içerisinde bulunan müze; 1972 senesinde günümüzdeki yerine taşınır. 14 sergi salonuna sahip olan müzede, bölgedeki kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılmış eseler, heykeller ve ayrıca etnografik eserler sergilenmektedir.
1988 senesinde Antalya Müzesi, Avrupa Konseyi Yılın Müzesi ödülünü almıştır.
Panoramik Asansör
Kaleiçi’nde yer alan Tophane Çay Bahçesi’nin batısından, tarihi surlardan 30 m aşağıya inen panoramik asansör, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 2014 yılından bu yana kullanılan panoramik asansör, muhteşem bir manzara eşliğinde deniz seviyesine iniş ve çıkış yapıyor.
Ömer Paşa Camii ve Ahi Baba Türbesi
1610 tarihinde inşa edilen Ömer Paşa Camii, Manavgatlı olan ve sırasıyla kapı ağalığı, çavuşbaşılık, valilik, beylerbeyliğine terfi edilen Ömer Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı içerisinde cami, medrese, türbe ve hamamdan oluşan bir külliyedir. Günümüzde türbenin kime ait olduğu netlik kazanmamıştır. Külliye hakkında bilgi veren kaynaklarda türbenin Ömer Paşa’ya ait olduğu belirtilse de Ömer Paşa vakfiyesine göre türbe sahibinin Ahi Baba olduğu izlenimi uyanır. Kaynaklarda yer alan Ömer Paşa’nın ölüm tarihi de türbedeki tarih ile uyuşmamaktadır.
Phaselis Müzesi
Tekirova köyünde yer alan Phaselis, Eskiçağ’ın en ünlü liman kentleri arasında yer alır. MÖ 690 yılında Rodoslular tarafından kurulan kent, tarihte üç ayrı limanıyla önemli bir merkez olmuş, deniz ticareti önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Kent kalıntıları, askeri liman ile güney limanı arasındaki ana cadde yanında görülebilir. Mükemmel deniz manzarası da örenyerini ziyaret için önemli bir sebep oluşturur.
Antalya Akvaryum
2012 yılında açılan Antalya Akvaryum, Konyaaltı plajına yürüme mesafesinde yer alıyor. 15 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan yapıda, 40 tematik akvaryum ve tünel akvaryum bulunuyor. Su altı dünyası ile ziyaretçileri buluşturan Antalya Akvaryumu’nda eğlenceli vakit geçirmek mümkün. Bu keyifli alanda akvaryumun yanı sıra zehirli sürüngenler, böcekler ve renkli canlılarla tropik bir macera sunan WildPark, doğal kar yağdırılan Kar Dünyası ve Buz Müzesi, çok boyutlu sinemada dünya denizlerini keşfetme fırsatı sunan Oceanride XD Cinema ve yeme-içme alanları bulunuyor.
Side
Tarihi Hititlere dek uzanan ve Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden olan Side, Manavgat ilçesinin mahalleleri arasında yer alır. MÖ 7.yy’da Yunanlıların yerleşerek MÖ 3.yy’a dek kaldığı Side, günümüzde tarihi dokusu, kültürü ve doğası ile adeta bir turizm cenneti. Yaz aylarında tatilcilerin uğrak noktası olan Side’de gezilmeye değer pek çok rota yer alıyor. Side Antik Tiyatrosu, Side Antik Kenti, Apollon ve Athena Tapınağı, Side Su Altı Müzesi, Anıtsal Çeşme ve Side Müzesi keşfedeğer noktaların yalnızca birkaçı. Tarihi rotalarının yanı sıra plajlarıyla nam salan Side’de mavi bayraklı dokuz plaj bulunuyor; öne çıkan Side plajı ise Kumköy. Bölgenin etkileyici masmavi denizine girip su sporları yapma keyfi de yaşanabiliyor.
Patara Plajı
18 km’lik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun plajlarından biri olarak akıllara kazınan Patara Plajı, Patara Antik Kenti’ne kısa bir mesafede yer alır. Kaş ilçesi Kalkan beldesinde bulunan plaj, tertemiz havası, masmavi denizi ve incecik kumu ile tatilcileri cezbeder. Gündüz ziyaretçilerin kullandığı plaja akşam saatlerinde giriş yasaktır. Saat 20.00’den sonra plaj caretta cerattalara aittir. Patara’ya dolmuş seferleri ile ulaşmak mümkündür.
Manavgat Şelalesi
Antalya ili Manavgat ilçesinde yer alan Manavgat Şelalesi, etkileyici manzarası ve gür suyu ile en tanınan şelaleler arasında bulunur. Şelalenin kış aylarında yağışlar ile beraber debisinin arttığı ve ırmak görünümüne sahip olduğu, bahar aylarında ise normal akışına döndüğü belirtilir. Şelale çevresinde yer alan parkta hediye eşya dükkânları, seyir terasları, restoranlar bulunur.
St. Nicholas Kilisesi
Antalya ili Demre ilçesinde bulunan, Noel Baba Kilisesi olarak bilinen St. Nicholas Kilisesi, Myra Antik Kenti içerisinde yer alır. Adını Noel Baba olarak bilinen St. Nicholas’tan alan kilise, mimarisi ile Bizans dönemi kilise yapısını günümüze taşır. Kilise, Hıristiyanlığın gelişimi açısından Myra Antik Kenti’ni saygın bir konumuna taşır.
Patara’da doğan St. Nicholas, Myra kentinde piskoposluk yapar, saygın dini kişiliği ile hayatını kaybetmesinin ardından aziz mertebesine ulaşır. Fakirlerin kurtarıcısı olarak bilinen St. Nicholas, denizci ve öğrencilerin koruyucusu olarak kabul edilir. 6 Aralık 343’te St. Nicholas’ın ölümünün ardından Myra’lılar kendisinin adına bir kilise yaptırır ve onu lahite koyarlar. 1087 senesinde gerçekleşen Haçlı Seferleri’nde İtalya’nın Bari şehrinden gelen tüccarlar St. Nicholas’ın kemiklerini çalar ve Bari’ye götürürler. St. Nicholas’a ait olduğu tahmin edilen kemiklerin bir kısmı günümüzde Antalya Müzesi’nde korunur.
Minicity Minyatür Şehir Parkı
2004 yılında Antalya Konyaaltı plajında açılan Minicity Minyatür Şehir Parkı, 63 bin metrekarelik geniş bir alana kuruludur. Parkın 32 bin metrekarelik alanında minyatür eserler ile çocuk oyun alanları görülebilir. Minicity Minyatür Şehir Parkı’nda 2 bin 500 metrekarelik alanda İstanbul boğazı, 5 bin 500 metrekarelik alanda da Akdeniz canlandırmasına yer ayrılmıştır. Yemek salonu, kafeterya, hediyelik eşya mağazası, seyir terası, bistrosu ve ana binası bulunan park, Antalya’yı ziyaret edeceklere görülmesi önerilen noktalardan biridir.
Murat Paşa Camii
Antalya ili Muratpaşa ilçesinde 1570 tarihinde Karaman Beyi Murat Paşa tarafından inşa ettirilen Murat Paşa Camii, tek kubbeli ve kare planlıdır. Üç kubbeli son cemaat yerine sahip olan camii, ibadete açıktır.
Ahi Yusuf Mescidi
1249-1250 yılları arasında inşa edilen Ahi Yusuf Mescidi bahçesinde türbe ve mezarlar barındırır. Yapı alanı bu sebeple külliye şeklindedir. Türbenin zemin katında Ahi Yusuf’a ait mezar yer alırken üst katında ise zaviye bulunur. Mescit ile türbe arasında yer alan diğer üç mezardan birincisinin kitabesinde 1835 yılında hayatını kaybeden Alaiyeli Yusuf Kaptan’ın, ikincisinde 1859 yılında hayatını kaybeden Ali Mahlis Efendi’nin, üçüncüsünde Nefise Hatun’un yattığı belirtilmektedir. Mescid, zaman içinde onarımdan geçmiştir.
Müsellim Camii
Kitabesine göre 1796 senesinde Kapıcıbaşı Mehmet Ağa tarafından inşa ettirilen Müsellim Camii, halk arasında Tekeli Oğlu Camii olarak da anılır. Kare planlı olan yapıya bitişik bir kütüphane ve minare yer alır. Kesme taştan yapılan duvarları üç kademelidir. Son cemaat yeri bulunan camii, ahşap bir mahfile sahiptir.
Antalya Kültür Merkezi
2015 yılında Antalya ili Muratpaşa ilçesinde kurulan Antalya Kültür Sanat Merkezi, Antalyalıları ve kent ziyaretçilerini sanatla buluşturuyor. Ulusal ve uluslararası sergilere ev sahipliği yapan merkez, tanınmış sanatçıları ve nitelikli eserlerini konuklarıyla bir araya getirirken film gösterimleri ve söyleşiler ile de sanatseverlerin ilgisini çekiyor.
İskele Camii
Yat limanında bulunan İskele Camii’nin yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Kesme taştan inşa edilen camii, küçük yapılı bir camidir.
Balibey Camii
Muratpaşa ilçesi Bali Bey Sokağı’nda yer alan Belibey Camii, 15.yy’da Akıncı Beyi Malkoçoğlu Bali Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Sekizgen kasnak üzerine büyük bir kubbe ile örtülü olan camii, kareye yakın bir plana sahiptir.
Behlül Dal Sinema Müzesi
Behlül Dal Sinema Müzesi, Altın Portakal Film Festivali’nin fikir sahibi olan ve 2002 yılında hayatını kaybeden yönetmen Behlül Dal adına 2013 yılında açıldı. Önce Haşim İşcan Mahallesi’nde yer alan eski Kent Müzesi binasında hizmete giren müze, ardından Bülent Ecevit Kültür Merkezi’ne taşındı. Safa Önal’ın daktilosu, Turgut Ören’in film kopyalama makinası, Behlül Dal’ın savaş döneminde yapılan kurmalı kamerası, Ayşen Gruda, Şener Şen gibi usta oyuncular tarafından imzalanan dublaj masası ve eski kamera objektiflerinin sergilendiği müze, ziyaretçilerine sinema tarihini yeniden yaşatıyor.
Oyuncak Müzesi
Kaleiçi’nde bulunan Antalya Oyuncak Müzesi, 2011’de hizmete açıldı. İstanbul Oyuncak Müzesi'nin sahibi yazar Sunay Akın’ın kuruluşuna öncülük ettiği müze, Türkiye'nin üçüncü oyuncak müzesi. Nasreddin Hoca ve eşeği, Keloğlan, Şirinler, Daltonlar, Red Kit, Kül Kedisi ve balkabağı arabası, Temel Reis, Micky Mouse gibi çizgi film kahramanlarının yer aldığı müzede 3 bin oyuncak bulunuyor. Müzede hem yerli üretim hem de yabancı üretim oyuncaklara yer veriliyor.
Atatürk Evi ve Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk, 6 Mart 1930 tarihinde Antalya’yı ziyaret etti. Mustafa Kemal Atatürk’ü sevinç ile karşılayan halk, kendisine konaklayacağı köşke dek eşlik etti. Yeni Kapı’da valiliğe ait iki katlı köşkte konaklayan Atatürk balkona çıkarak halkı bir kez daha selamladı. 12 Mart tarihine kadar Atatürk’ün konakladığı bu köşk, 1984 yılında Kültür Bakanlığına tahsis edilir. Ancak köşk, şehrin yeni imar planı dahilinde cadde ortasında kalması nedeniyle yıkılır. Yıkılan binanın aynısı yeniden inşa ettirilir. Atatürk Evi ve Müzesi 1986 yılından bu yana hizmet verir. Müzede, Atatürk ve Antalya belgeselinin izlendiği barkovizyon, Atatürk’ün şahsi eşyalarının yer aldığı Müze Odası, madeni ve kağıt para ile pullar, Atatürk’ün Antalya’ya gelişine dair gazete kupürleri ve resimleri, yatak odası, yemek odası, çalışma odası yer alır.
Tünektepe Teleferik
Antalya Sarısu’dan yola çıkan ve 9 dakikada Tünektepe’ye ulaşan teleferik büyük ilgi görüyor. 8 kişilik kapasiteye sahip olan teleferiğin kablo uzunluğu 3604 metre. Büyüleyici Antalya manzarası izlemek isteyen herkese ziyaret etmesi ve teleferik keyfini yaşaması öneriliyor.
Süleymaniye Camii
Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubad tarafından 1231 yılında inşa ettirilmiş ancak yıkılan camii, 16.yy’da Osmanlı Dönemi’nde Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Kare planlı camii, moloz taş ve tuğla ile yapılmıştır. Giriş cephesinin önünde üç kubbe ile örtülü son cemaat yeri bulunur. Camii tek minarelidir ve ibadete açıktır.
Kaleiçi Müzesi
Türk halk kültürü gelenekleri ve ruhunu yansıtmak amacıyla açılan Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Antalya Kaleiçi’nde yer alır. Kaleiçi’nde korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli iki binanın Suna ve İnan Kıraç tarafından restore edilmesiyle, müze, 1996 yılında ziyarete açılır. Müzenin ilk binası Geleneksel Antalya Evi’dir. 19. yy’a ait bu ev Türk kültürünün geleneksel mizansenlerini sergiler. İkinci yapı ise Aya Yorgi Kilisesi’dir ve bu bölümde Çanakkale seramikleri ziyaretçilerle buluşur.
Arkeoloji Müzesi
1967 yılında ziyarete açılan Alanya Arkeoloji Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nden getirilen Eski Tunç, Urartu, Frig ve Lidya dönemine ait eserleri Arkeoloji seksiyonunda sergiler. Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait, bronz, mermer, pişmiş toprak, cam ve mozaik buluntular ve Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait sikkeler Arkeoloji seksiyonunda bulunur. Etnografya seksiyonunda ise Türk İslam eserleri ve Alanya çevresinden derlenen ve bölgenin etnografik özelliklerini yansıtan giysiler, el yazmaları, işleme örnekleri, takılar, günlük kullanım kapları, silahlar, yazı takımları gibi objeler yer alır.
Elmalı Müzesi
Eski Hükümet Konağı’nın restore edilmesiyle 2011 yılında ziyarete açılan Antalya Elmalı Müzesi, üç katlıdır ve 1305 envanterli eser sergilenir. Paleolitik Çağ’dan Bizans dönemine kadar pek çok etnografik eserin yer aldığı müze, ziyarete açıktır.
Abdal Musa Türbesi
Kaygısız Abdal’ı yetiştirdiği bilinen Abdal Musa, Bektaşi erenlerindendir. Elmalı ilçesi Tekke köyünde yer alan türbesi, dua eden, şifa arayan, dilek tutan ve adak adayanlar tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Her yıl Haziran ayında, türbesinin yer aldığı Tekke köyünde, Abdal Musa Şenlikleri düzenlenir.
Side Sualtı Müzesi
Antalya Deniz Ticaret Odası tarafından açılan ve Manavgat ilçesinde yer alan Side Sualtı Müzesi, Türkiye’nin ilk sualtı müzesi olma özelliğine sahip. 2015 yılında açılan müzenin bulunduğu bölge deniz trafiğine kapalı bir alan. Müzede, 5 ayrı temada 110 heykel bulunuyor. Heykeller deniz faunasına zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmiş ve koruma altına alınmış. Dalış sertifikasına sahip olan herkes, müzeye ücretsiz olarak dalış yapabiliyor. Yıl içinde 100 bine yakın tarihsever müzeyi ziyaret ediyor. Side Antik Kenti’nin 1,5 deniz mili açığında bulunan müze, 11,18 m ile 22 m derinliğe sahip.
Nigar Hatun Türbesi
Yivli Minare Külliyesi içerisinde yer alan II. Bayezid’in eşi Nigar Hatun’un türbesi 1502 tarihinde inşa edilmiş. Selçuklu mimarisine sahip olan yapı, altıgen plana sahip. Moloz taştan yapılan türbe zaman içerisinde onarımlar geçirmiş. 2018 yılında yeniden restorasyon çalışmaları başlatılan türbede, Nigar Hatun’un mezarına inildi, toprak ve taş bölümler açılarak uzmanlar tarafından temizlendi, konservasyonu yapılarak kapatıldı. Türbe, bugün ziyaret edilebiliyor.
Haşim İşcan Kültür Merkezi
Antalya ili Muratpaşa ilçesinde yer alan Haşim İşcan Kültür Merkezi, 2006 yılından bu yana tiyatro, resital, bale, opera ve sergilere ev sahipliği yapıyor. Sanatseverlerin yakın takibinde olan kültür merkezinin salonları Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından da kullanılıyor ve pek çok ünlü eser burada sahneleniyor.
Cem Paşa Camii
II. Mehmed’in oğlu Cem Sultan’ın Silifke Valisi olduğu dönemde inşa ettirdiği Cem Paşa Camii, Gündoğmuş ilçesinde yer alır. Günümüzde halen ibadete açık bir Osmanlı eseri olan yapı, 1954 yılından bugüne dek onarımlar görmüştür. Minaresi tek şerefelidir ve kesme taştan yapılmıştır. Camii, kare planlıdır.
Alanya Marina
Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan, 2011 yılında hizmete açılan Alanya Marina, 287’si denizde, 150’si karada bulunan yat kapasitesi ile hizmet verir. Çatısı altında yüzme havuzu, restoran, spor salonu, market, tenis kortu, spa’sı bulunan marina, gerekli tüm ihtiyaçlara yanıt verir. Marinanın, uzman mühendisler eşliğinde teknik servis ve bakım atölyeleri de bulunur.
Finike Marina
1997 yılında hizmet vermeye başlayan Finike Marina, yatçıların yurda giriş-çıkışlarını tamamlayabildiği hudut kapısı Finike’de bulunur. 2016 yılında mavi bayrak alan denizi ile öne çıkan marina, misafirlerine market, restoran, helikopter pisti, alışveriş mağazaları, kuaför, çamaşırhane, bulaşıkhane, akaryakıt istasyonu gibi pek çok hizmet sunar. Akdeniz yaşantısının tüm doğallığını ziyaretçileri ile buluşturan marina, şehir merkezinde ziyaretçilerini beklemektedir.
Kemer Marina
Antalya ili Kemer ilçesinde bulunan Kemer Marina, 230’u denizde, 140’ı karada konaklama kapasitesine sahip olan yat limanlarından biridir. Uluslararası standartlarda hizmet veren marina, güvenlik ve deniz hizmetleri, su ikmal hizmetleri, akaryakıt, yat bakım-onarım üniteleri, çarşı, alışveriş merkezi ve pek çok hizmeti ile ihtiyaçlara yanıt verir. Marina, 150 yata aynı anda karada bakım onarım hizmeti verebilme özelliğine de sahip bulunur.
Kaş Marina
Antalya ili Kaş ilçesinde konumlanan Kaş Marina, 450 yat, 150 tekne kapasitesiyle denizseverler için vazgeçilmez bir liman konumundadır. 7 adet yüzer iskele, 1 adet dalgakıranın bulunduğu marina, her boyda teknenin yanaşmasına elverişli imkâna sahiptir. Restoranları, yat kulübü, mağazaları ve pek çok hizmetiyle Kaş Marina, ziyaretçilerini beklemektedir.
Markantalya Alışveriş Merkezi
Antalya ili Muratpaşa ilçesi Cumhuriyet mahallesinde yer alan Markantalya Alışveriş Merkezi, her mevsim ziyaretçilerin ilgi odağı olur. Modern mimarisi ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken alışveriş merkezi, mağazaları, restoranları, sinema salonları ile ziyaretçilere eğlence ve alışveriş keyfini bir arada sunar.
Mall of Antalya
Antalya ili Kepez ilçesinde bulunan Mall of Antalya, kentin büyük alışveriş merkezleri arasında yer alır. Eğlenceli zaman geçirmek ve alışveriş yapmak isteyenler için Mall of Antalya çatısı altında yerli ve yabancı markalar, kapalı çocuk oyun alanları, restoranlar, sinema salonları bulunur.
Antalya Mevlevihane Müzesi
1255 yılında Alaaddin Keykubat’ın inşa ettirdiği Antalya Mevlevihanesi, Selçuklu dönemi kubbe ve tavan mimarisine sahiptir. Dikdörtgen planlı mevlevihanenin iç kısmında basamaklı yükseltiler bulunur. Mevlevihanenin batısında ise Osmanlı hamamı yer alır. Yivli Minare Külliyesi içerisinde konumlanan ve Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmet veren Mevlevihane restore edilmektedir. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında, müze olarak hizmete açılacaktır.
Uzun Çarşı
Uzun Çarşı, yan yana dizilmiş cumbalı evlerden oluşan şirin bir çarşıdır. Bu evlerin alt katlarında tasarım eşyaların satıldığı mağazalar, şık butikler, hediyelik eşya dükkânları bulunur.
Kaş fotoğraflarının olduğu birbirinden güzel çantalar, renkli takılar, kartpostallar, magnetler, yöresel kıyafetler, güzel kokulu kekik demetleri çarşıdan satın alabilecekleriniz arasındadır.
Halihan Rugs
Antalya Kaleiçi’nde yer alan Halihan Rugs, bölgenin ünlü bir antika dükkânı. Halıdan ev eşyasına, giyimden aksesuara kadar her türlü ürünü çatısı altında antikaseverlerle buluşturuyor.
Akkapark Alışveriş Merkezi
Antalya ili Lara'da 2006 yılında hizmete açılan Akkapark Alışveriş Merkezi, yerli ve yabancı misafirleri ile dünyaca ünlü markaları bir araya getirir. Üç katlı olan alışveriş merkezi içerisinde mağazalar ile yeme-içme alanları bulunur.
Alanyum Alışveriş Merkezi
2006 yılında hizmete açılan Alanyum Alışveriş ve Eğlence Merkezi, teknoloji, erkek, kadın ve çocuk giyim mağazaları, sinema ve restoranları ile ziyaretçilerini Alanya’da ağırlar.
Laura Alışveriş Merkezi
Lara merkezde yer alan Laura Alışveriş Merkezi, hem kent sakinleri hem yurt içi ve yurt dışından kente gelen misafirlere, keyifle alışveriş yapma imkânı sunuyor. Çatısı altında yer alan mağazaları, sinema salonları, restoran ve cafeleri, çocuklar için oyun alanları ile alışveriş Laura Alışveriş Merkezi’nde eğlenceli bir boyuta taşınıyor.
Shemall Alışveriş Merkezi
Antalya ili Lara ilçesinde hizmet veren Shemall Alışveriş Merkezi, 2008 yılından bu yana çalışmalarını yürütüyor. Yerli ve yabancı pek çok markaya ev sahipliği yapan alışveriş merkezi, kentin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Mağazaları, yemek alanları, sinemaları, süpermarketi ile Shemall Alışveriş Merkezi, ziyaretçilerini bekliyor.
Terracity Alışveriş Merkezi
Antalya ili Muratpaşa ilçesinde yer alan, ulusal ve uluslararası markalara ev sahipliği yapan Terracity Alışveriş Merkezi, çatısı altında bulunan mağazaları, restoranları, eğlence alanları ile keyifli bir alışveriş ortamı sunuyor. Modern mimarisi ile büyüleyen alışveriş merkezi, müşterilerine bebek odası, mescit, tekerlekli sandalye, wifi, çocuk güvenlik bilekliği, ücretli vestiyer gibi ayrıcalıklı hizmetler sunuyor.
Tek Kapılı Han
Tek Kapılı Han’ın yapım tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. İki katlı olan hanın üst katı tarihte konaklama amaçlı kullanılırken, alt katında hayvanların bağlı olduğu ahırlar yer almaktadır. Hanın avlusu mal nakliyesinin yapıldığı alan olarak kullanılır. Günümüzde de ayakta kalan han içinde ve dışında mağazalar yer almaktadır.
Tek Kapılı Han, 1997 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca koruma altına alınmıştır.
İki Kapılı Han
19.yy’ın sonlarında inşa edilen İki Kapılı Han, Pandelli Kosti Pehlivanoğlu tarafından inşa ettirilmiştir. Ticaret amaçlı yaptırılan han, iki kapıya sahip bulunduğu için bu adı almıştır. Hanın alt katında depo ve dükkânlar yer alırken, üst katta konaklama amaçlı odalar bulunurmuş. Günümüzde turistik bir çarşı olarak kullanılan han, 1999 yılında restore edilmiştir.
İki Kapılı Han, 1997 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca koruma altına alınmıştır.
Migros Alışveriş Merkezi
Antalya ili Konyaaltı ilçesinde yer alan Migros Alışveriş Merkezi, 2001 yılından bu yana şehirde hizmet verir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında bulunan alışveriş merkezinde yeme-içme alanı, ünlü markaların mağazaları, hipermarket, sinema ve otopark bulunur. Müşterilerin kolay ulaşım sağlayabilmesi için alışveriş merkezinin belirli saatlerde yakın duraklara ücretsiz servisleri de yer alır.
Deepo Outlet Alışveriş Merkezi
Antalya ili Kepez ilçesinde yer alan Deepo Outlet Alışveriş Merkezi, havalimanının karşısında yer alır. Şehrin en büyük alışveriş merkezleri arasında bulunan Deepo Outlet çatısı altında ünlü markaların outlet mağazaları bir arada yer alır. Yerli ve yabancı markaların mağazalarının yanı sıra yeme-içme alanları, elektronik mağazalar, çocuk oyun alanları da alışveriş merkezinde görülebilir.
Özdilek Park Alışveriş Merkezi
Antalya ili Kepez ilçesinde konumlanan Özdilek Park Alışveriş Merkezi, sosyal hayata renk katan rotalardan. Şehrin alternatif alışveriş merkezleri arasında bulunan Özdilek Park, marka çeşitliliği olan mağazaları, hipermarketi, yapı marketi, elektronik marketi, yeme-içme alanı ve çocuk oyun alanı ile ziyaretçilere keyifle alışveriş yapma fırsatı sunar.
Agora Antalya Alışveriş Merkezi
Antalya ili Kepez ilçesinde bulunan Agora Alışveriş Merkezi, 2017 yılında Antalyalılara kapılarını açar. Alışverişi keyifli hale getirmeyi amaçlayan bir sosyal yaşam merkezi olan Agora, giyimden elektroniğe, ev eşyasından spora, kitaptan kozmetiğe uzanan geniş bir yelpazede mağaza çeşitliliğini müşterileriyle buluşturur. Kafe ve restoran alanının yer aldığı Agora’da ailesi ve sevdikleriyle mutlu zaman geçirmek isteyenler için sinema ve çocuk eğlence merkezi de bulunur. Araçsız olanlar için Agora Antalya Alışveriş Merkezi’nin merkezi güzergâhlardan servisleri vardır.
LyraPark Alışveriş ve Eğlence Merkezi
Antalya ili Manavgat ilçesinde yer alan Lyrapark Alışveriş ve Eğlence Merkezi, tekstilden ayakkabıya, deniz ve havuz ürünlerinden hediyelik eşyaya kadar birçok ürünün bir arada bulunabileceği mağazalara ev sahipliği yapar. Alışveriş merkezinde yer alan eğlence alanında ise ziyaretçilere sevdikleri ve aileleriyle keyifli vakit geçirme imkânı sunulur.
Novamall Alışveriş Merkezi
Antalya ili Manavgat ilçesinde konumlanan Novamall Alışveriş Merkezi, ilçenin sosyal ve eğlence ihtiyaçlarına yanıt verir. Manavgat halkı ve turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Novamall, çatısı altında yerli ve yabancı 120 markanın mağazasına yer verir. Sinemaları, kafe ve restoranları, etkinlikleri ile de alışverişi keyifle yapmanıza fırsat tanır.
Antalium Alışveriş Merkezi
Antalya ili Aksu ilçesinde bulunan Antalium Alışveriş Merkezi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından. Zemin, giriş ve üzerinde iki kattan oluşan alışveriş merkezi, çatısı altında yer alan farklı markalarla yılın her mevsiminde ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kundu Bazaar Alışveriş Merkezi
Antalya ili Aksu ilçesinde yer alan Kundu Bazaar Alışveriş Merkezi, tatilcilerin alışveriş için tercih ettiği lokasyonlar arasında bulunur. Deniz ve havuz ürünlerinden giyime, güneş gözlüğünden ayakkabıya uzanan geniş yelpazedeki mağazalarıyla farklı seçenekleri ziyaretçileriyle buluşturur.
Konyaaltı Beach Park, Antalya ili Konyaaltı ilçesinde bulunur. Yemyeşil doğa ve denizin mavisini buluşturan Park, 6 km uzunluğunda bir halk plajıdır. Antalya çevresinin en uzun plajlarından biri olan plaj içinde spor aktiviteleri için alanlar, yürüyüş yolu, restoranlar, barlar ve alternatif eğlence mekânları bulunur.
Mavi Mağara
Mavi Mağara, Kalkan ve Kaş’tan ulaşım sağlanabilen doğal bir deniz mağarasıdır. Mağara, her seviyede su altı dalış merkezlerinden biri haline gelmiştir. Hem iç hem dış galeri olarak iki bölüme ayrılır. Adını ise, dehlizlerinden mağara içerisine yansıyan mavi ışıktan almıştır. Görsel bir şölen sergileyen mağara ziyaretçilerin ilgisini çeker.
Olimpos Dağı
2365 m yüksekliğe sahip olan Olimpos Dağı, bir diğer adıyla Tahtalı Dağı, etkileyici güzelliği ile kendine hayran bırakır. Beydağları Milli Parkı içerisinde bulunan teleferik ile dağa ulaşım sağlanabilir. Teleferik ile yolculuk sırasında Olympos ve Phaselis antik kentlerinin manzarasını görmek mümkün. Dağa yürüyerek çıkmak isteyenler için ise gerekli yürüyüş donanımı ve ekipmanlar yanlarında bulundurmaları önerilmekte.
Aşağı Düden Şelalesi
Düden çayının iki kolundan biri olan Aşağı Düden Şelalesi, bir diğer adıyla Karpuzkaldıran, yaklaşık olarak 40 m’lik yükseklikten Akdeniz’e dökülür. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin meraklı bakışları arasında püskürerek metrelerce yükseklikten akan şelaleyi, Gençlik Parkı’ndan izlemek mümkündür. Hem Aşağı Düden hem de Yukarı Düden Şelalesi’ni izlemek için tekne turları da gerçekleştirilir.
Karain Mağarası
Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırlarında yer alan Karain Mağarası, paleolitik döneme aittir. Mağara içerisinde Alt Paleolitik ve Geç Roma arası döneme ait yerleşim izlerine rastlanmıştır. Kaynaklarda, mağarada ortaya çıkarılan insan kalıntılarının Anadolu’daki en eski insan kalıntıları, çıkarılan taşınabilir sanat ürünlerinin ise Anadolu sanatının ilk örnekleri olduğu ifade edilir. Mağara içerisinde tespit edilen hayvan ve bitki kalıntıları ise Batı Akdeniz tarihinin aydınlanmasında rol oynamıştır.
Yavuz Özcan Parkı
Yeşil alanları ile büyüleyen Yavuz Özcan Parkı, farklı temalara sahip alanları ve süs havuzları ile dikkat çeker. Parkta gerçek insan ölçülerine sahip bitki heykellerinden oluşan orkestra figürleri, amfi tiyatro, piyano şeklinde süs havuzu yer alır. Oturma ve yürüyüş alanlarının da bulunduğu park muhteşem manzarası ile Antalya’nın en ilgi çekici noktalarından birisi.
Düden Park
Muratpaşa ilçesinde yer alan ünlü Düden Şelalesi’nin Akdeniz ile buluştuğu noktada yer alan Düden Park, Antalya’nın cazibe merkezlerinden biridir. Kentin en büyük parklarından biri olan Düden Park içerisinde şelaleyi izleyebileceğiniz seyir terasları, çocuk oyun ve yürüyüş alanları bulunduruyor. Palmiye ağaçları içerisinde doğanın tadını çıkarmanızı sağlayan ve muhteşem bir deniz manzarasına sahip olan park, görülmeye değer rotalardan.
Karaalioğlu Parkı
1940’lı yılların başında Muratpaşa ilçesinde yapılan Karaalioğlu Parkı, 145 bin metrekarelik alana yayılıyor. Antalya Eski Valisi Haşim İşcan’ın hayata geçirdiği parkta, üç cadde yer alır. Farklı bitki ve ağaç türleri ile renklenen, seyir teraslarına sahip olan parkta 1970’lerin sonlarında özel heykel çalışmaları hayata geçirilir. Cahvar Göktaş’ın “Don Kişot” heykeli, Mehmet Aksoy’un “İşçi ve Oğlu” ile “Nazım Hikmet Hapiste” heykeli, Kuzgun Acar’ın “El” heykeli parkta bulunan sanat eserleridir.
Kurşunlu Şelalesi
Çam ağaçları ile çevrelenir ve doğal güzelliği ile büyüler Kurşunlu Şelalesi… 18 m yükseklikten akan berrak suyu ile büyüler. Görkemli şelale yedi küçük gölete sularını akıtır. Birbirine bağlı göletlerin bulunduğu kanyon büyüleyici görünümüyle sizi etkisi altına alır. Zengin flora ve faunaya sahip olan alanda, bitki ve hayvanları gözlemlemek için doğa yürüyüşü yapılabilir. Mesire ve piknik alanlarının bulunduğu alanda, aynı zamanda oyun alanları ve seyir terasları da yer alır.
Saklıkent Kanyonu
Doğa harikası Saklıkent Kanyonu, soğuk suyu ile yazların sıcak havasına meydan okuyor. Serinlemek isteyen ve büyüleyici bir doğal oluşum ile bir araya gelmeyi arzulayanların adresi olan Saklıkent Kanyonu, Muğla ili Seydikemer ilçesi ile Antalya sınırında yer alıyor. 200-600 m yüksekliğe sahip olan kanyonun uzunluğu yaklaşık olarak 18 km. Binlerce yıl önce jeolojik bir çatlama ile oluştuğu tahmin edilen kanyondan Eşen Çayı akıyor. Ziyaretçilerin kanyon çevresinde bulunan alanlarda yemek yeme ve dinlenme şansı bulunmakta.
Damlataş Mağarası
Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğini taşıyan Damlataş Mağarası, sarkıtlarından damlayan su damlaları sebebiyle Damlataş ismini almıştır. İçerisinde yer alan sarkıt ve dikitlerin MÖ 20.000-15.000 tarihlerinde meydana geldiği tahmin edilir. Mağara havasının astım hastalığına iyi geldiği rivayet edilir.
Uçansu Şelalesi
Doğaseverlerin büyük ilgisini çeken Uçansu Şelaleleri, Serik ilçesinde yer alıyor. Şelalelere Uçansu isminin verilme nedeni, süzülerek ve ağır ağır suların inmesi. Aşağı ve Yukarı Uçansu olarak iki şelalenin yer aldığı bölgede; kış aylarında kar suyu ile beslenen şelalelerde, yaz aylarında kuraklık nedeniyle su azalması olabiliyor. Hıristiyanların hac yolu olarak adlandırılan St. Paulus Yolu üzerinde bulunan şelaleler yaz aylarında serinlemek isteyenlerin tercihi olurken, çevresinde yer alan bungalovlar tatilcilere dinlence mekânı olarak sunuluyor. Şelalelerin çevresinde maceraseverlerin trekking, jeep safari ve atv yapma imkanı da bulunuyor.
Göynük Kanyonu
Tabiat harikası olan Göynük Kanyonu, bilinirliğinin fazla olmaması nedeniyle Antalya’nın gizli cennetlerinden biri. Eşsiz manzarası, buz gibi suyu ve doğal havuzları ile büyüleyen kanyon, Kemer’in görülmeye değer rotalarından. Günübirlik gezi turları düzenlenen kanyonda, doğa sporu severler için de fırsatlar bulunuyor. Trekking yapılabilen kanyondan Likya yolunun bir bölümü geçiyor. Kanyonda aynı zamanda canyoning (özel teknikler ve malzemelerle kanyon geçişi) ve zipline (çelik halatlara bağlanıp yüksekten alçağa ilerleme) yapılıyor.
Yanartaş
Antalya ili Kemer ilçesi Çıralı köyünde yer alan ve sonsuz ateş olarak anılan Yanartaş, doğal güzellikleri ile ziyaretçilerin görmesi önerilen noktalardan. Kimera adıyla da anılan Yanartaş’a ulaşmak biraz tırmanma gerektiriyor. Doğal bir ateş kaynağına sahip olan Yanartaş’ta taşların arasından alevler çıkar. Son yıllarda bu alevlerin doğalgaz kaynaklı olduğu iddia edilmektedir.
Beydağları Milli Parkı
Beydağları Sahil Milli Parkı, 1972 yılında milli park ilan edilir. 310 bin 180 dekar alana yayılan milli parkta, kızılçam, karaçam, sedir, sakız, yabani zeytin, defne, keçiboynuzu, defne, tespih ağaçları bulunur. Otsu flora yönünden zengin olan parkta, 865 bitki türü bulunur ve bunun 25 adedi sadece bu bölgede yetişir. Ayı, vaşak, oklu kirpi, sincap, tilki, yaban keçisi, kurt gibi hayvanların yaşam alanı olan parkta bulunan Çıralı Sahiline deniz kaplumbağaları yumurta bırakmaktadır. Bu nedenle sahil koruma altına alınmıştır. Sonsuz ateş olarak bilinen Yanartaş’ın da yer aldığı milli park içerisinde İdyros, Olimpos, Phaselis antik şehirleri bulunur.
Tahtalı Dağı
Beydağları Sahil Milli Parkı’nda bulunan Tahtalı Dağı, bölgenin denize yakın en yüksek dağıdır. Kemer’i ziyaret eden maceraseverlerin duraklarından biri olan dağa Olimpos’tan yaklaşık 10 dakika süren bir teleferik yolculuğu ile çıkılır. Kusursuz bir gündoğumu ve günbatımı manzarası sunan dağda pek çok aktivite yapılabilir. Beycik köyü ve Çukuryayla’ya trekking ve dağ bisikleti sürüşleri gerçekleştirilebilir. Yamaç paraşütü keyfini yaşamak isteyenlere de fırsatlar sunuluyor.
Ayrıca, dağ üzerinde bulunan restoranlarda keyifli yemeklerin yanı sıra organizasyonlar düzenleme imkânı da bulunuyor.
Adrasan Koyu
Adrasan Köyü’nde yer alan büyüleyici manzarası ve doğası ile Adrasan koyu, ormanlık bir arazi üzerinde yer alır. Koy çevresinde konaklama alanları bulunur ve huzurlu bir tatil planlayanlar için idealdir. Plajları, yeme içme mekânları, masmavi denizi ile Adrasan doğanın tadını çıkarıp tatil yapmak isteyenler için en doğru rotalardan.
Hidayet Koyu
Doğal güzelliği ile büyüleyen Hidayet Koyu, herkes tarafından bilinmeyen gizli bir cennet. Zeytin ağaçları ile çevrelenen koy, Kaş ilçesinde yer alıyor. Turkuaz suları ile güzel denizi, ziyaretçilerini etkisi altına alıyor. Sakin bir tatil planı yapanlar için koy en ideal rotalardan.
Altınbeşik Mağarası
Antalya ili İbradı ilçesi Ürünlü köyünde yer alan mağara, Manavgat vadisinin batı yönünde bulunur. Doğal güzelliği ile büyüleyen mağara girişinde kafeterya ve gezi botları vardır. Türkiye’nin en büyük yeraltı gölünün bulunduğu Altınbeşik Mağarası’na, 125 m uzunluğundaki bu göl ile giriş yapılır. Gölün derinliği 15 m’yi bulmaktadır. Gölün sonunda 44 m yüksekliğinde, salonu kaplayan dik traverten yer alır. Bu noktadan sonra üç kolla devam eden mağara, traverten ve yarıklarla kaplıdır. Mağara, su akışının mağaraya girişini engellemediği yaz ve sonbahar aylarında gezilebilir.
Dim Mağarası
Dim çayı vadisinin doğu yamacında yer alan mağara, deniz seviyesinden 232 m yüksekliktedir. 410 m uzunluğundaki mağaranın 360 m’lik bölümü turizme açıktır. Org, avizeli, göl ve pamukkale olmak üzere dört ana salon ve geçitlerden oluşan mağarada, sarkıt, dikit, sütun, makarna, perde ve damlataşlar yer alır. Mağara tesislerinde Alanya manzaralı seyir terası ile kafe de bulunur.
Korsanlar Mağarası
Tarihte korsanlar tarafından ganimet deposu olarak kullanıldığı rivayet edilen mağara, 78 m yüksekliğe sahiptir. Alanya’da yer alan mağara içine tekneler ile girilebilmektedir.
Beldibi Mağarası
Kemer ilçesinde yer alan Beldibi Mağarası, sığınak şeklinde bir mağaradır. Mağarada gerçekleştirilen kazılarda, Üst Paleolitik ve Mezolotik döneme ait çakmaktaşı aletler ortaya çıkarılmıştır. Mağara duvarlarında ise dağ keçisi, geyik ve şematize insan resimlerinin yer aldığı görülmüştür. Arkeolojik sit alanı ilan edilen mağara, yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.
Manavgat Şelalesi
Antalya ili Manavgat ilçesinde yer alan Manavgat Şelalesi, etkileyici manzarası ve gür suyu ile en tanınan şelaleler arasında bulunur. Şelalenin kış aylarında yağışlar ile beraber debisinin arttığı ve ırmak görünümüne sahip olduğu, bahar aylarında ise normal akışına döndüğü belirtilir. Şelale çevresinde yer alan parkta hediye eşya dükkânları, seyir terasları, restoranlar bulunur.
Köprülü Kanyon
Antalya ili Manavgat ilçesinde yer alan Köprülü Kanyon, Köprüçay üzerinde bulunuyor. 1973 senesinde milli park ilan edilip Köprülü Kanyon Milli Parkı adını alan bölge, doğaseverler tarafından büyük ilgi görüyor. Macera tutkunlarının rafting ve kamp yapmak için tercih ettiği kanyonun zengin bitki örtüsü doğal güzelliğini bir kat daha arttırıyor. Yüksek debiye sahip olan Köprüçay, rafting heyecanını tatmak isteyenlere su üzerinde eğlenceli zamanlar yaşatıyor.
Titreyengöl
Antalya ili Manavgat ilçesinde bulunan Titreyengöl, bölgenin en ilgi çeken noktaları arasında yer alır. Rivayete göre gölün kenarında yaşayan ve göl üzerinde yaşayan kuşları besleyen bir balıkçı vardır. Kuşlar balıkçıyı görünce ona doğru uçarlar. Göle gelen avcılar ördekleri vurunca, balıkçı onlardan avlanmaktan vazgeçmelerini talep eder. Avcılar balıkçıyı iter, balıkçı göle düşer. Avcılar ördekleri almaya çalışırken, ördekler havalanır, göl üzerinde hortum oluşturur ve avcıları kaçırır. Bu olaydan sonra, kuşların balıkçıya ağlıyor olması sebebiyle, gölün hep titrediği rivayet edilir. Doğal güzellikler sunan Titreyengöl çevresinde yer alan oteller, güzel bir tatil planı için ideal noktalardan.
Minicity Minyatür Şehir Parkı
2004 yılında Antalya Konyaaltı plajında açılan Minicity Minyatür Şehir Parkı, 63 bin metrekarelik geniş bir alana kuruludur. Parkın 32 bin metrekarelik alanında minyatür eserler ile çocuk oyun alanları görülebilir. Minicity Minyatür Şehir Parkı’nda 2 bin 500 metrekarelik alanda İstanbul boğazı, 5 bin 500 metrekarelik alanda da Akdeniz canlandırmasına yer ayrılmıştır. Yemek salonu, kafeterya, hediyelik eşya mağazası, seyir terası, bistrosu ve ana binası bulunan park, Antalya’yı ziyaret edeceklere görülmesi önerilen noktalardan biridir.
Düden Şelalesi
Her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan, Antalya’nın en büyüleyici noktalarından biri Düden Şelalesi… Muratpaşa ilçesinde yer alan şelale, Düden çayı boyunca iki kolda ilerler. Aşağı Düden (Karpuzkaldıran) ve Yukarı Düden (İskender) Şelalesi olarak ayrılarak 40 m’lik falezden Akdeniz’e dökülür. Tarihte, Yukarı Düden Şelalesi’nde Büyük İskender’in atlarına su verdiği rivayet edilir. Günümüzde şelalelerin çevresinde mesire ve piknik alanları, hediyelik eşya dükkânları, restoranlar yer alır.
Tophane Parkı
Kaleiçi’nde yer alan Tophane Parkı, geniş bir alana yayılmıştır. Cumhuriyet Meydanı ve Tophane Çay Bahçesi ile bir arada anılan parkta pek çok etkinlik ve kutlama gerçekleşir. Engellilerin çay bahçesine ulaşımı için engelli asansörü ve zeminde uyarıcı bantlar bulunmaktadır. Yakın zamanda yenilenen ve büyütülen alanda Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtı yer alıyor.
Cam Piramit
1997 tarihinde açılan Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi, sergi, konferans ve etkinliklere ev sahipliği yapar. İki katlı piramit yapı Toros Salonu, Meltem Salonu, Düden Salonu olmak üzere üç salona sahiptir. Toros Salonu en büyük salondur ve 2 bin 400 kişilik oturma kapasitesine sahiptir; sergi amaçlı kullanımlar yapılır. Meltem Salonu 440 kişilik kapasiteye sahipken, Düden Salonu’nda 340 kişi yer alabilmektedir. Bedensel engelliler için asansör, telefon ve tuvaletin bulunduğu piramitte, VIP odası, fuaye, vestiyer, servis mutfağı, teknik bölümler, büfe, doktor odasına yer verilmiştir. Kral Yolu adıyla anılan ve 20.000 m2 alana yayılan açık sergi alanında her biri 265 m2 olmak üzere on adet yarı açık sergi alanı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’ne ait 500 araba kapasiteli otopark, açık sergi alanı olarak da kullanılabilmektedir.
Atatürk Parkı
Antalya Konyaaltı caddesinde bulunan Atatürk Parkı, geniş bir alana sahip. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul anısına yaptırılmış heykel ve Türkan Saylan heykeline ev sahipliği yapan parkta restoran ve cafeler yer alıyor.
Papazkayası Mağarası
Muratpaşa ilçesinde yer alan Papazkayası Mağarası, 149 m uzunluğa sahiptir. Su birikintisi veya su akışına sahip olmayan mağarada gelişim yoktur. Mağara tavanından düşen kaya blokları nedeniyle, taban engebeli durumdadır. Mağara bir yarık boyunca oluşmuştur.
Geyikbayırı Mağarası
Konyaaltı ilçesi Geyikbayırı köyünde bulunan mağaranın en derin noktası 6,5 m’dir. Mağara yaz aylarında kururken, yağışlı dönemlerde mağara taban suyu yükselmektedir.
Büyük Dipsiz Mağarası
Antalya ili Konyaaltı ilçesinde bulunan Büyük Dipsiz Mağarası, 40 m uzunluğundadır. Mağaranın en derin noktası 29 m’dir. Kuru olan mağara, kretase yaşlı residal kireç taşları ile konglomera kireçtaşı biçimleri arasında oluşmuştur.
Güllük Dağı Milli Parkı
Güllük Dağı Milli Parkı (Termessos), Antalya ilinin Korkuteli ilçesinde bulunur. Park içerisinde Termessos Antik Kenti yer alır. Zengin flora ve faunasıyla dikkat çeken park, jeolojik yapısı ve bitki örtüsü ile yaban hayatı için zengin bir yaşam ortamı sağlar. Parkta piknik ve kamp alanları mevcuttur. Termessos İnteraktif Tabiat Müzesi de görülmeye değerdir. Müzede, Türkiye’nin farklı bölgelerinde hastalanarak, trafik kazasıyla veya kaçak avcılar tarafından vurularak öldürülen yabani hayvanlar doldurulmuş yapılarak sergilenmektedir.
Kelebek Park
Antalya ilinde yer alan Kelebek Parkı, farklı türde binlerce kelebeğe yaşam alanı oluyor. Parktaki türler arasında en ilgi çeken Sri Lanka ve Malezya’da yaşayan Atlas türü dev kelebek. Parktaki kelebeklerin beslenmesi için özel bitki türlerinin yer aldığı alanda baharın gelişiyle kelebekler kozalarından çıkıyor. Parkın içerisinde kuş alanı da bulunuyor. Alanda papağan, muhabbet kuşu, saka, tavus kuşu gibi pek çok farklı kuş türü yaşıyor.
Aslanlı Mağarası
Kirazlı köyü yayla mevkiinde bulunan mağara, Kirazlı-Kuşadası yolunun 3. km’sine yarım saatlik yürüyüş mesafesinde bulunur. Mağaradaki dikitlerden birinin aslanı andırması sebebiyle, mağara bu adı almıştır. Kuru bir mağara olan Aslanlı (Yaren) Mağarası’nın salonu, çamurlu toprak ve tavandan düşen kaya blokları ile kaplıdır. Mağara içerisinde sarkıt ve dikitler bulunurken, mağara duvarlarında perde ve bayrak travertenleri görülür.
Tilkiler Mağarası
Manavgat ilçesinde bulunan Tilkiler Mağarası, yatay gelişmiş ve aktif bir mağaradır. Mağaranın uzunluğu 7 km’dir. Mağaranın suyunun bahar aylarında yükseldiği bilinmektedir.
Mahrumçalı Mağarası
Manavgat ilçesi Gebecek köyünde yer alan mağara, 157 m uzunluğundadır. Mahrumçalı mahallesinde konumlanan mağara yarı aktiftir ve yağışlı mevsimlerde mağara suyu artış gösterir.
Zeytintaşı Mağarası
Serik ilçesi Akbaş köyünde yer alan mağara, 14 m derinlikte ve iki katlıdır. Mağaranın üst katı 136 m iken alt katı 97 m uzunluktadır. Mağara içinde sarkıt, dikit, sütun, damlataşlar bulunmaktadır ve halen oluşumları sürmektedir. Mağarada yer alan makarna sarkıtlarının karakteristik özelliklerinin benzersiz olduğu ifade edilmektedir. Etkileyici bir yer olan mağaranın çevresinde tırmanış, trekking ve doğa fotoğrafı çekimi yapılabilir.
Kocain Mağarası
Döşemealtı ilçesi Kızılseki köyünde yer alan Kocain mağarası, Türkiye’nin en geniş ağzına ve tek parça olarak en büyük galerisine sahip olan mağara olma özelliğine sahiptir. Mağara, yüksekliği 60 m’ye ulaşan sütunlar ve Roma döneminden kalan sarnıcı ile dikkat çeker. İki salona sahip olan mağara görülmeye değerdir.
Güver Kanyonu
Döşemealtı ilçesinde yer alan Güver Kanyonu, bitki örtüsü ve tarihi yapıları ile muhteşem bir güzellik ile ziyaretçilerini buluşturur. 1 milyon yıllık tarihi olduğu belirtilen kanyon, suyun kayaları aşındırmasıyla oluşmuştur. Farklı ağaç türlerini bünyesinde barındıran kanyon, üst noktasından izlenebilir. Güver kanyonundan geçen Karaman Deresi, farklı akarsularla birleşip, Boğa Çayını oluşturur ve çay Akdeniz’e dökülür. Doğa sporu sevenler için kanyon kusursuz alanlar sunar.
Kırkgöz Gölü
Antalya'nın en büyük doğal gölü Kırkgöz, ilin içme suyu deposu olarak anılıyor. Son dönemde kurumaya yüz tutan göl için başlatılacak olan yeni bir proje kapsamında, göl çevresinde yeşil alan oluşturulacak; günübirlik tesis, bisiklet ve ahşap yürüyüş yolu yapılacak. Öte yandan gölde ziyaretçilerin kano ve sandal ile gezi yapması da hedefleniyor.
Yedi Çınar
Elmalı ilçesinde yer alan yüzlerce yıllık anıt ağaçlar, Çevre ve Orman Bakanlığı koruması altında bulunuyor. Elmalı ilçesindeki 2000 yıllık Koca Katran, 1500 yıllık Lübnan Sediri, 1070 yıllık Koca Sedir, 800 yıllık Şah Ardıç, 650 yıllık Koç Sedir, 500 yıllık Katil Sedir ve Tekke deresindeki 1700 yıllık Aslan Ardıç zarar görmemesi adına bakanlık tarafına koruma altına alınmıştır.
Molla Deliği Mağarası
Kemer ilçesinde yer alan Tahtalı Dağı’nın doğu yamacında bulunan Molla Deliği Mağarası’na Aşağı Kuzdere veya Tekirova köylerinden yürüyerek ulaşım sağlanabilir. Mağara içerisinde sarkıt, dikit ve göletlere rastlanır. Çok kollu Molla Deliği Mağarası, doğa sporu tutkunlarının ziyaret ettikleri rotalardan biridir.
Sırtlanini Mağarası
Antalya ili Kemer ilçesinde yer alan mağara, doğa harikası görünümüyle ziyaretçileri etkisi altına alır. 450 m uzunluğundaki mağaraya sürünülerek girilir. Sonrasında mağara büyük bir galeriye açılır. Çok sayıda sarkıt ve dikitin yer aldığı mağarada farklı böcek türleri ile de karşılaşılmıştır.
Suluin Mağarası
Finike ilçesinde yer alan, 80 m genişliğinde bir ağıza sahip olan Suluin Mağarası’nın asya kıtasının en derin mağarası olduğu belirtilir. 1995 yılında bir dalış ekibi mağarada araştırma yapmış, mağaraya yaptıkları dalışta 122 m derinliğe ulaşmış ancak mağara sonuna erişilememiştir. Kırkgöz mevkiinde yer alan mağarada, sarkıt, traverten havuz ve dikitler yer alır.
Gökbük Kanyonu
Doğal güzelliği ile büyüleyen Gökbük Kanyonu, Gökbük köyünde yer alır. Kanyon, yamaç paraşütü, kano, trekking gibi doğa sporlarına elverişliliği ile dikkat çeker. Çevrede yer alan sedir ormanları nesli tükenmekte olan yabani hayvanlara ev sahipliği yapar. Farklı bitki türlerinin de bulunduğu yemyeşil doğası ile görülmeye değerdir. Bölge yakınlarında Sarıkaya Yaban Hayatı Koruma Alanı ve Arykanda Antik Kenti bulunur.
Gökliman Koyu
Antik Çağ’da liman olarak kullanılan Gökliman Koyu, çakıltaşlarından oluşan kıyısı, turkuaz rengindeki berrak denizi ile ziyaretçilerini büyüler. Tertemiz suya sahip olan koydaki plaj, huzur ve sakinliği bir arada barındırır. Gökliman Plajı, Finike Belediyesi tarafından işletilir. Kafesi ve şezlongları ile plaj ziyaretçilerini ağırlar. Keşfedeğer Gökliman Koyu için Finike’den saat başı belediye araçları kalkmaktadır.
Aşıklar Mağarası
Tarihi yarımadanın bir ucundan diğerine geçilebilen mağara... Çift girişli mağaraya tekneler ile deniz yolundan ulaşılır. Kayalara tırmanılarak çıkılan mağara, denizden 34 m yüksekliktedir. Mağara alçak tavana sahiptir; ortalama olarak bir insanın girebileceği büyüklüktedir. Mağaraya çıkmak ve inmek problem teşkil edebilir.
Peynirdeliği Mağarası
Kemer ilçesinde bulunan mağaranın girişi 74 m uzunluğundadır. Dikey mağara türündeki Peynirdeliği Mağarası’nın büyük bölümü kurudur. Sütun, dikit ve sarkıtların yer aldığı mağara doğal güzelliği ile dikkat çeker.
Andrea Doria Koyu
Finike ilçesi yakınlarında bulunan ve ismini Cenevizli Amiral Andrea Doria’dan alan koyun tarihte korsanların uğrak noktası olduğu rivayet edilir. Büyüleyici güzelliği ile dikkat çeken koy çevresinde maki bitki örtüsü ve zeytin ağaçları yer alır. Caretta Caretta ve Akdeniz foklarının yaşam alanlarından biri olan koy, doğal güzelliği ile dikkat çeker.
Çeyiz Deliği
Antalya ili Gündoğmuş ilçesinde yer alan Çeyiz Deliği karstik mağarası, eğimli bir girişe sahiptir. Dar bir tünel geçildikten sonra mağaranın büyük salonuna ulaşılır. Salonda sarkıt ve dikitler görülebilir. Mağara içerisinde yüksek nem oranı bulunur; havası diğer mağaralara oranla serindir.
Damlataş Halk Plajı
Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan Damlataş Halk Plajı, Alanya Kalesi’nin eteklerinde konumlanır. İnce kumu ve temiz denizi ile plaj, 2018 yılında mavi bayrak sahibi olmuştur. Ücretsiz girilen plaj çevresinde pek çok otel yer alır.
Keykubat Halk Plajı
Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan plaj, uzun sahili ile dikkat çeker. Sezonda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan plaj, tertemiz denizi ile 2018 yılında mavi bayrak almıştır. Yaz aylarında Alanya’yı ziyaret etmeyi planlayanlara Keykubat Halk Plajı’nı ziyaret etmeleri önerilir.
Kleopatra Halk Plajı
Antalya ili Alanya ilçesinde konumlanan Kleopatra Halk Plajı, ilçenin en bilinen plajları arasında yer alır. 2018 yılında mavi bayrak almaya hak kazanan plaj, berrak suyu ile tanınır. Kleopatra’da yüzüldüğünde, denizin altındaki doğal güzellikleri görmenin keyfi yaşanabilir.
Gökliman Plajı
Antalya ili Finike ilçesinde bulunan Gökliman Plajı, pırıl pırıl denizi ile 2018 yılında mavi bayrak alan Antalya plajları arasında yer alır. Turkuaz deniz suyuna sahip olan plaj, küçük bir koya kuruludur. Dingin ve huzurlu ortamı ile tercih edilen plaj, çakıl taşlarından oluşan kumsalı ile öne çıkar.
Kalkan Halk Plajı
Antalya ili Kaş ilçesi Kalkan mevkiinde yer alan Kalkan Halk Plajı, berrak ve serin denizi ile tatilcilerin gözdelerindendir. 2018 yılında mavi bayrak alan Antalya plajlarından biri olan Kalkan Halk Plajı, çakıl taşlarından oluşan kumsalı ve tertemiz denizi ile tercih sebebi olur. Bakımlı plaj, denizin tadını çıkarmak isteyenler için vazgeçilmezdir.
Atatürk Halk Plajı
Antalya ili Kemer ilçesi Beldibi mevkiinde bulunan Atatürk Halk Plajı, ince kumlu kumsalı ve berrak suyu ile keyifli bir tatil yaşamanızı sağlar. 2018 yılında temiz deniz suyu ile mavi bayrak alan Atatürk Halk Plajı, ziyaretçilerine şezlong ve şemsiye hizmeti verir.
Kemer Halk Plajı
Antalya ili Kemer ilçesinde bulunan Kemer Halk Plajı, Beldibi mevkiinden başlayıp Tekirova’ya kadar uzanır. Plaj, 2018 yılında mavi bayrak almıştır. Berrak denizi ve yemyeşil doğasıyla tatilin tadını doyasıya çıkarmak isteyenlere ev sahipliği yapan plaj, ücretsiz olarak halkın kullanımına açıktır.
Sarısu Kadınlar Plajı
Antalya ili Konyaaltı ilçesinde bulunan ve temiz denizi ile 2017 yılında mavi bayrak alan Antalya Büyükşehir Belediyesi Sarısu Kadınlar Plajı, saat 19:00’a kadar kadınlara açık bulunur. Plajda ziyaretçilere restoran, spa, market, şezlong ve şemsiye hizmeti verilir.
Sarısu Halk Plajı
Antalya ili Konyaaltı ilçesinde bulunan doğal alan Sarısu Halk Plajı, Sarısu Mesire Alanı’na yakın bulunur. Plaj, 2017 yılında mavi bayrak sahibi olmuştur. Halkın ücretsiz faydalanabildiği plaj, ilgi çeken Antalya kumsalları arasındadır.
Konyaaltı Halk Plajları
Antalya ili Konyaaltı ilçesinde yer alan Konyaaltı Halk Plajları, Konyaaltı sahilinde konumlanır. Plajlar, temizliği ile Antalyalılar ve turistler tarafından en fazla tercih edilen plajlar arasında bulunur. Kolay ulaşıma sahip olan plajlar, çakıl taşlarından oluşan uzun sahili ile dikkat çeker. 2017 yılında mavi bayrak alan plajlar içerisinde şezlong ve şemsiyeler, büfeler, duşlar ve kabinler bulunur.
Lara Plajı Sosyal Tesisleri
Antalya ili Muratpaşa ilçesi Lara mevkiinde bulunan, Büyükşehir Belediyesi Ekdağ Lara Plajı Sosyal Tesisleri yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeker. Mesire alanları, halka açık plajı, locaları, kamp alanı, çocuk oyun parkı, voleybol ve futbol sahaları, restoranı, marketi, engelli bireyler için tasarlanmış özel araçları ile ziyaretçilerine hizmet veren tesis, berrak denizi ve temiz sahili ile ziyaretçilerini ağırlar.
Erenkuş Plajı
Antalya ili Muratpaşa ilçesinde yer alan Erenkuş Plajı, tertemiz ve berrak suya sahip olan denizi ile tercih edilir. Falezlere kurulu olan plaj, 2018 yılında mavi bayrak alan Antalya plajlarından biridir.
İnciraltı Plajı
Antalya ili Muratpaşa ilçesi Lara mevkiinde yer alan İnciraltı Plajı, ziyaretçilerini Akdeniz’in mavi sularıyla buluşturur. Falezlere kurulan ve tertemiz suyu ile ilgi çeken plaj, 2018 yılında mavi bayrak alan Antalya plajları arasında bulunur.
Erdal İnönü Kent Parkı Plajı
Antalya ili Muratpaşa ilçesinde konumlanan Erdal İnönü Kent Parkı Plajı, doğal bir güzellik olan falezlere kuruludur. Ahşap platformların üzerinde bulunan plaj, ziyaretçilerin denizle buluşma noktası olur. Erdal İnönü Kent Parkı Plajı, 2018 yılında mavi bayrak sahibi olan plajlar arasında bulunur.
Konserve Koyu Halk Plajı
Antalya ili Muratpaşa ilçesinde bulunan Konserve Koyu Halk Plajı, yaz mevsimi boyunca ziyaretçilere hizmet veriyor. Nefes kesen manzarası ile plaj, serin sular ile buluşmak isteyenlerin tercihi oluyor.
Belek Halk Plajı
Antalya ili Serik ilçesi Belek mevkiinde bulunan Serik Belediyesi Belek Halk Plajı, turkuaz suyu ve etkileyici kumsalı ile gözde plajlar arasında yer alır. 2018 yılında mavi bayrak alan plajda kültürel ve sosyal etkinlikler gerçekleşir. Spor turnuvaları, konserler, resim ve el sanatları kursları, go-kart gibi etkinliklerin yapıldığı plaja giriş ve şezlong kiralama ücreti verilir.
Boğazkent Halk Plajı
Antalya ili Serik ilçesi Boğazkent mevkiinde yer alan Serik Belediyesi Boğazkent Halk Plajı, 2018 yılında mavi bayrak alan Antalya plajları arasında bulunur. Sakin ve dinginliği ile öne çıkan plaj, huzurlu bir şekilde güneşlenip denize girmek isteyen tatilcilerin tercihi olur. Pırıl pırıl denizi ve çakıl taşlı kumsalı ile Boğazkent Halk Plajı, turistler tarafından tercih edilir.
Kadriye Halk Plajı
İncecik kumu ve uzun sahil şeridi ile dikkat çeken Serik Belediyesi Kadriye Halk Plajı, Antalya ili Serik ilçesi Kadriye beldesinde konumlanır. Tertemiz denizi ile öne çıkan plaj, 2018 yılında mavi bayrak almıştır.
Mobil Halk Plajı
Antalya ili Muratpaşa ilçesinde yer alan Mobil Halk Plajı, Antalyalılar ve turistler tarafından yaz aylarında sıkça ziyaret edilir. Falezlerden yürüyerek ulaşımın sağlandığı plaj, keyifli bir tatil arayışında olanlar için ideal noktalar arasında bulunur.
Köprülü Kanyon Milli Parkı
Antalya ili Manavgat ilçesi Beşkonak beldesinde yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı, 1973 yılında milli park ilan edilir. Kızılçam, makiler ile Akdeniz serisi ormanların oluşturduğu geniş bir alana yayılan park içerisinden Köprüçay geçer. Köprüçay’ının oluşturduğu vadi 14 km’lik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kanyonları arasında bulunur. Köprüçay aynı zamanda en gözde rafting alanlarından biri olarak bilinir.
Zengin bir faunaya sahip olan parkta kızıl akbaba, yaban keçisi, mahmuz bacaklı kaplumbağa, Anadolu sıvacısı ve ırmakta yer alan kırmızı benekli alabalık görülebilir.
Park, tarihi ve arkeolojik açıdan da önem taşır. Selge Antik Kenti kalıntıları park alanı içerisinde görülebilir.
Mavikent Tabiat Parkı
Antalya ili Kumluca ilçesinde bulunan Mavikent Tabiat Parkı, 420 dekar alana yayılır. Kıbrıs akasyası, fıstık çamı, okaliptüs ağaçları ile hayat bulan park, yaban hayat açısında da önem taşır. Sansar, keklik, tavşan, tilki, çakal, sincap gibi hayvanlara yaşam alanı olan parkın sahil şeridi, deniz kaplumbağaları üreme alanıdır. Park ziyaretçileri yeşil ve mavinin buluştuğu bu güzel alanda yüzme, dinlenme ve piknik yapma fırsatını yakalayabilir.
Tekirova Tabiat Parkı
Antalya ili Kemer ilçesinde yer alan Tekirova Tabiat Parkı, zengin flora ve faunasıyla dikkat çeker. Kızılçamın hakim olduğu ormanlık bir alana sahip olan parkta, erguvan, sakız ağacı, kamış, karaçalı, keçiboynuzu, türkmen çırası, çalba, fızık, zahter, ayı fındığı ağaçları yer alır. Park, birçok hayvana da yaşam alanı olur. Bu hayvanlar arasında; tilki, fare, karakulak, yaban domuzu, gelincik, tavlan, kızılşahin, minik sevbeni, orakkanat, anadolu azameti, gece kurbağası yer alır. Park içerisinde günübirlik kullanıma açık plaj, mola noktası ve kamp alanı bulunur.
Kaputaş Plajı
Kaş ilçesinin en gözde plajlarından biri olan Kaputaş, turkuaz renkli denizi, kum ve çakıl taşlı sahili ile her yıl yüzlerce turisti ağırlar. Doğal güzelliği ve huzur veren dinginliği ile dikkat çeken Kaputaş Plajı, Akdeniz’in en güzelleri arasında yer alır. Ünü dünyaya yayılmış olan plaj, görenleri kendine hayran bırakır. Bölgeyi ziyarete gidenlerin plajı görmeden dönmemeleri önerilir.
Büyük Çakıl Plajı
İlçeye yaklaşık olarak 2 km uzaklıkta konumlanan Büyük Çakıl Plajı, masmavi berrak suyu ile denize girmek isteyenleri kendine hayran bırakır. Çakıl taşlarıyla bezenen plaj yaz aylarında ilgi görür. Plajda şezlong ve şemsiye yer alır.
Küçük Çakıl Plajı
Kaş ilçe merkezine yakın konumda yer alan Küçük Çakıl Plajı, tabelası bulunmayan küçük bir plajdır. Tertemiz denize sahip olan ve çakıl taşlarıyla bezenen plaj çevresinde otel ile restoranlar yer alır. Plajda şezlong ve şemsiye bulunmamaktadır.