Afyonkarahisar merkezde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ 1350 yıllarında Hitit İmparatoru 2. Murşil zamanında Arzava seferinde savunma amaçlı olarak kullanılmıştır. Kalede Frigler dönemine ait izlere de rastlanmıştır. Kale surları, 1. Alaaddin Keykubat döneminde onarılmıştır.
Afyonkarahisar ili İhsaniye ilçesinde yer alan Ayazini kasabası, Frigler döneminden bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Roma ve Bizans dönemine ait kaya mezar odalarının bulunduğu Ayazini kasabasının girişinde, Ayazini Kilisesi yer almaktadır. Kayaya oyulmuş olan kilise, apsisli ve kubbelidir.
İhsaniye ilçesinde bulunan Avdalaz Kalesi, tarihte savunma amaçlı olarak yapılmıştır. Tüf kayaya oyulu olan kale, çok katlı ve odalıdır. Kalenin alt kısmında Roma ve Bizanslılara ait mezar odaları bulunmaktadır.
Frig Vadisi, peri bacaları gibi doğal oluşumlara kucak açar. Rüzgar ve yağmur gibi doğal etkenlerle aşınan tüflü toprak dokusunun oluşturduğu peri bacaları vadide göz alıcı bir görünüm yaratır. Bunun yanı sıra vadi içerisinde göl, yayla ve ormanlar peribacaları ile göz alıcı bir bütünlük oluşturur.
Frig Vadisi aynı zamanda kaya mezarları, kaya yerleşimleri, tapınaklar, türbeler, anıtlar, tarihi yerleşim yerleri ve kalelere de ev sahipliği yapar.
Millet (Gavur) Hamamı’nın inşa tarihi net olarak bilinmemektedir. Hamamın mimari özelliklerinin 19. yy Osmanlı yapılarına benzediği ifade edilir. Çıkan yangından sonra zarar gören hamamın kadınlar bölümü, mahallede yaşayan Ermeni halkı tarafından onarılır. Kadınlar soyunmalığının üzerinde bulunan 1911 tarihinin onarımla ilgili olduğu ifade edilir. Tarihi hamam görülmeye değerdir.
Bolvadin ilçesinde yer alan Kırkgözler Köprüsü, Akarçay üzerinde yer alır. Kuzey ve güney olarak iki bölümden oluşan köprünün kuzey bölümü Mimar Sinan tarafından yaptırılmış ve 64 göze kadar uzatılmıştır. Bu bölümde namazgah ve kitabe yer alır. Köprünün güney bölümü ise Bizans İmparatoru 1. Manuel Kommen tarafından inşa edilmiştir.
Emirdağ ilçesinde yer alan ve Hitit, Frig, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ev sahipliği yapan Amorium Antik Kenti, pek çok tarihi yapıyı içerisinde barındırıyor. Hamam, kilise, kale surları gibi yapıların bulunduğu kentte, halen kazı çalışmaları devam etmektedir.
Sanaus Antik Kenti, Dazkırı ilçesinde yer alır. Kentte, MÖ 1.-2. yy’a ait olduğu tahmin edilen bronz kent sikkesine ulaşılmıştır.
Sandıklı ilçesinde yer alan Sandıklı Kalesi, Germiyan Sultanı 1. Yakup Bey tarafından inşa edilmiştir. Kaleden bugüne birkaç metrelik sur duvarı kalmıştır.
Sandıklı ilçesi Karasandıklı köyünde bulunan Bruzus Antik Kenti, Eucarpeia, Bruzus, Stectorium, Hicropolis ve Otrus şehirlerinin yer aldığı bölgededir. Beş şehir bölgesi Pentapolis olarak adlandırılmaktadır. Antik kentte yalnızca dini törenler ve festivaller gibi özel günleri konu alan sikkeler bastırılmıştır.
Sinanpaşa Külliyesi 1525 yılında Sinanpaşa tarafından cami, türbe, sübyan mektebi, hamam ve imaret halinde Sinanpaşa ilçe merkezinde inşa edilmiştir.
Akkoyunlu kabilesinden gelen Kureyş Bey tarafından Sinanpaşa ilçesi Boyalı Köyü’nde yaptırılan külliye, Osmanlı zamanında ziyaretgâh olarak kullanılmıştır. Tekke bölümünde 17. yy.’da Bektaşi dervişleri yaşamıştır. Çatısı sivri külahlı, üstü sekizgen, altı ise kare olan mimarisiyle külliye dikkat çekicidir.
Synnada Antik Kenti, Eski Çağ’da Friglerin başkenti olmuştur. Şuhut ilçesinde yer alan şehir, Roma döneminde yarı özerk konuma ulaşmıştır. Kentte, imparator için Hieropolis’le ortak olarak sikkeler basılmıştır.
Bayat ilçesinde yer alan Köroğlu Dağı eteklerinde bulunan Asar Kale’nin Bizans dönemindeki adı Kedrea’dır. Surla çevrili olan kale, savunma amaçlı yapılmıştır.
İscehisar ilçesinde bulunan Dokimaia Antik Kenti, Makedonyalıların kurduğu bilinir. Kentte, imparator için bronz sikkeler basılmıştır.
Hocalar ilçesi Yanıkören Köyü’nde yer alan Otrus Antik Kenti, bölgedeki Pentapolis kentlerinden biridir. İmparator için bronz kent sikkeleri basılan antik kent, ardında bıraktığı tarihi yapılarla görülmeye değerdir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Halime Kadın Çeşmesi, Cevizaltı Çeşmesi olarak da anılır. Kitabesine göre çeşme Halime kadın tarafından 1764 yılında yapılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan çeşme, İmaret Külliyesi’nin köşesinde konumlanır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde bulunan Taşhan, Hoca Üveys Hanı olarak da anılır. 17.yy’da Kadı Abdullah Efendi ve esnafın katkılarıyla inşa ettirilen yapı, kareye yakın planda ve iki katlıdır. Günümüzde Demirciler Çarşısı’nda bulunan Taşhan’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında yapılan restorasyonu tamamlanmıştır. Han, Taşhan Alem-i Çarşısı adıyla yöresel ürünlerin satışının yapıldığı bir merkez haline getirilmiştir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Uzun Çarşı’nın sonunda konumlanan Tarihi Bedesten Çarşısı, 1914 tarihinde Hacı Bekir Tiryaki tarafından Fransız mimar ve Ermeni bir ustaya inşa ettirilir. Erken Osmanlı dönemi yapılarından olan bedesten, 64 dükkâna ev sahipliği yapar. Günümüzde çarşı daha çok düğün alışverişine çıkanların, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine uğrar.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Taşpınar mahallesinde yer alan çeşme, 19.yy’da yapılmıştır. İrili ufaklı taşlardan örülerek yapılmış olan çeşmenin doğu yönünde çamaşırlık bulunur. 1800 yılında Mehmet Çelebi tarafından çeşme onartılmıştır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Olucak mahallesinde yer alan çeşme, 1794 yılında Turşan Hacı Ali tarafından yaptırılır. Kesme taş duvarlı, prizmal yapılı olan çeşme, yuvarlak silme kemerli nişlidir. Çeşmenin sol yanında çamaşır taşları vardır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Hodalı sokakta bulunan çeşmede yer alan kitabe bir konak kitabesidir. Kitabesinde 1250 yılında Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında yaptırıldığı belirtilir. Düzgün kesme taştan yapılmış olan çeşme, dikdörtgen prizmal yapılıdır ve silme sivri kemerli nişlidir.
Afyonkarahisar ili İhsaniye ilçesinde yer alan Bayramaliler Kalesi, Bizans döneminde Leonto Kefal adlı bir yerleşim yeri olarak bilinir. Tepe üzerinde yer alan ve surlarla çevrili olan kalede yapıların temel kalıntıları görülür.
Afyonkarahisar ili İhsaniye ilçesinde bulunan Memeç Kaya Kilisesi, Emre Gölü yolu üzerinde bulunur. Tüf sarp kayalıklara oyulu olan kilisenin dış duvarı yıkık durumdadır. Çevresinde yer alan kaya odalarıyla birlikte kilisenin MÖ 8-10. yy’da yapıldığı düşünülür.
Afyonkarahisar ili İhsaniye ilçesi Kıyır köyünde konumlanan Böcü İnleri Kilisesi, tüf sarp kayalık yüzeylere oyulmuş tonoz yapılı üç kilisedir. Etrafında bulunan kaya odalarıyla birlikte kilisenin MÖ 8-10. yy’da yapıldığı tahmin edilir.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi Kemerkaya köyünde konumlanan Yedikapılar Manastırı, tüf sarp kayalık yüzeye oyuludur. Tonoz tavanlı kilise ile odalardan meydana gelen yapı, MÖ 8-10. yy’a tarihlendirilir.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde yer alan tarihi Cılkoğlu Çeşmesi, 1871 yılında Cılkzâde Hacı Süleyman Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Çeşmede Yâ Hâfız ile Maşallah yazıları görülür.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi Ağılönü mahallesinde bulunan Şıhlar Çeşmesi, 1748 yılında Karahisarlı Paşazade Hacı Mustafa Ağa tarafından yaptırılır. Kitabeye sahip olan iri kesme mermerlerden yapılmış çeşmede süslemeler görülür.
Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde yer alan çeşme, 19.yy’da yapılmıştır, kitabesi kemer iç yüzeyindedir. Çeşmede yer alan diğer kitabeler, Sandıklı Kalesi’nin Germiyanoğlu I. Yakup tarafından yapıldığını belirten inşa kitabeleridir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Burmalı mahallesinde konumlanan Burmalı Çeşme, 1886 yılında mahalle halkı tarafından yaptırılır. Burmalı Camii’nin kuzey doğunda konumlanan çeşmenin cephesi düzgün kesme taştan yapılmıştır. Depolu olan çeşmenin çatısı eğik ve sundurma biçimindedir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Çavuşbaş mahallesinde yer alan Aliağa Çeşmesi, 1906 yılında mahallesi sakinlerince yapılır. Kesme taştan yapılan çeşme, depoludur. Çeşmenin iki cephesi meydandadır. Diğer cepheleri ise evlerin duvarlarına bitişiktir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Anıtkaya köyünde bulunan Eğret Kervansarayı, Germiyanoğulları tarafından 14. yy’da yapılır. Kesme taştan yapılmış olan yapı, üç sahana sahiptir. Yapı, kemerli tonozlarla örtülüdür.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Altıgöz Köprüsü Akarçay üzerinde konumlanan altı kemerli bir köprüdür. Köprünün kitabesine göre; 1209 yılından önce Oğuz Oğlu İlyas Bey tarafından yaptırılan köprü, vasiyeti üzerine de oğlu Ebu Hamid Hacı Mehmed bin İlyas tarafından 1209 yılında bugünkü haliyle onartılır. Şer-i Mahkeme sicilinde ise köprünün Akkoyunlular tarafından yaptırıldığı belirtilir. 1661-1662 tarihlerinde köprünün Abdülgaffar tarafından onartıldığı ve 1985 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonunun yapıldığı belirtilir.
Kaya kütlelerinin içerisinde yer alan yerleşim alanları, kilise ve mezar odaları Seydiler Kalesi olarak adlandırılır. Kale, Afyonkarahisar ili İscehisar ilçesinde yüksek bir tepe üzerinde konumlanır.
Afyonkarahisar ili İscehisar ilçesi Selimiye köyünün çevresinde yer alan kayalıklar oyma yöntemiyle Bizans zamanında aile ve tek mezar odaları ile mezar tekneleri yapılır. Kabartma ve bezemelere sahip olan mezarlarda, aynı zamanda kırmızı boyalı yazıyla sahiplerin isimleri belirtilmiştir.
Afyonkarahisar ili İscehisar ilçesinde bulunan köprü, İscehisar çayı üzerinde yer alır. Tek gözlü sivri kemerli köprü, geniş açıklıklıdır. Devşirme mermer parçalardan yapılmış olan köprünün Bizans döneminden günümüze ulaştığı tahmin edilir.
Afyonkarahisar ili İhsaniye ilçesi Kayıhan mahallesinde yer alan Açık Hava Tapınağı’nda, Frig dönemine ait yerleşimlerin olduğu dik kayalıklar bulunur. Maltaş, Kumcaboğaz, Aslantaş ve Yılantaş isimli üzerlerinde mezar odaları ve kabartmalar bulunan anıtlar görülür.
Afyonkarahisar ili İhsaniye ilçesinde yer alan Döğer Kervansarayı, 1434 yılında II. Murat tarafından yaptırılır. Osmanlı dönemi yapılarından olan kervansarayın alt katı ahır olarak kullanılmış, üst katı ise yolcu konaklama odalarına ayrılmıştır. Kervansarayın ortada bulunan eyvanı, mescittir. Yapı, 1991-1993 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.
Afyonkarahisar ili Sultandağı ilçesinde bulunan Laleli Çeşmesi, kitabeye sahip değildir. Bu sebeple net olarak yapım tarihi bilinmemektedir. Hafif sivri kemerli çeşme günümüzde görülebilir.
Afyonkarahisar ili Sultandağı ilçesinde yer alan Sultandağı Kervansarayı, kitabesine göre 1249 yılında II. İzzeddin Keykavus’un beylerinden Fahreddin Ali bin Hüseyin tarafından yaptırılır. Sahipata Kervansarayı olarak da bilinen yapı, dikdörtgen planlıdır ve kare planlı avluya sahiptir. Avlunun ortasında üzeri kubbe ile örtülü bir köşk mescit yer alır. Avlunun güney bölümü ağırlıkla yıkık durumdadır.
Afyonkarahisar ili Şuhut ilçesi Senir köyü yakınında konumlanan Bininler Kayalığı’nda kayalara oyulu olan kilise ve kaya yapıları görülür. Bizans dönemi yerleşimi olan kayalıkta, Geç Roma Dönemine ait mezarlar bulunduğu belirtilir.
Afyonkarahisar ili Şuhut ilçesinde yer alan köprü, Kali Çayı üzerinde konumlanır. Dört gözlü köprünün ortada yer alan iki gözü diğer iki göze oranla daha büyüktür. Batı yönünde Roma zamanına ait olduğu düşünülen mermer taş parçalarının devşirme olarak köprüde kullanıldığı görülür.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde bulunan Kırkgöz Köprüsü, Akarçay üzerinde konumlanır. İki bölümden oluşan köprünün güney bölümü Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından 12.yy’da mermer ve yontulmuş bazalt taştan yaptırılır. Köprünün kuzey bölümü ise 16.yy’da Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan tarafından 64 göze kadar uzatılır. Kuzey bölümüne Mimar Sinan tarafından suya inmek amacıyla merdiven ile namazgâh da eklenir. Köprünün günümüze ulaşan gözlerinin sayısı 57’dir.
Afyonkarahisar ili Çay ilçesinde bulunan Çay Kervansarayı, 1278 yılında Ebul-Mücahhit Yusufhan tarafından Mimar Mehmet oğlu Oğul Bey’e yaptırılır. Mimar Oğul Bey’in simgesi olan pars arması kapı üzerinde bulunur. Anadolu Selçuklu dönemi mimarisine özel olarak kervansaray kare planlıdır ve tek örnek olduğu ifade edilir. Kapalı kervansaray tipine sahip olan yapının avlusu tahrip olmuş durumdadır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde bulunan Arap Mescit Çeşmesi, H.1322-1324 yıllarında Hacı Caferler tarafından yaptırılır. Eve bitişik olarak yaptırılan çeşme, kesme taş kagirdir ve üstü kırma çatılıdır, kiremit kaplıdır. Üç cepheye sahip olan çeşme günümüzde görülebilir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Gündoğmuş mahallesinde bulunan Abdi Kadı Çeşmesi, kitabesine göre 1800 yılında Hacı İsmail Efendi tarafından onarılır. Yapım tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Bulunduğu konumdaki evlerin duvarına bitişik olan çeşme yuvarlak kemerli ve anıtsal bir çeşmedir.
Harmancık Köprüsü, Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Çetinkaya mahallesinde yer alır. Osmanlı döneminde kalmış olan iki gözlü köprüde bulunan kitabe tam olarak okunamamaktadır. Kitabede hayır ve hasenat sahibi Baharatçı Hacı Mehmet, 1878 yılı görülür.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Efecik mahallesinde yer alan çeşme Osmanlı döneminden günümüze ulaşmıştır. İrili ufaklı taş örgülü olan çeşme, yuvarlak kemerlidir. Cephesi güneybatı yönünde olan çeşmenin deposu yaklaşık olarak çeşmeden 150 m uzaklıktadır. 1951 yılında Hacı Mahmutlar tarafından çeşmede onarım yaptırıldığı bilinir. Afyonkarahisar Belediyesi de çeşmede onarımlar gerçekleştirmiştir.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi Erkmen mevkiinde yer alan Kırık Minare, boş bir alanda tek başına yer alır. Minarenin Selçuklu döneminden günümüze ulaştığı tahmin edilir. Minarenin çevresinde herhangi bir yapı kalıntısı yer almamaktadır. Silindir biçimli olan minarenin şerefeleri ve külahı günümüze ulaşmamıştır.
Afyonkarahisar ili Bayat ilçesinde yer alan Hükümet Konağı binasının Osmanlı döneminden günümüze kaldığı ifade edilir. Dikdörtgen planlı yapı, iki katlıdır. Konakta, yapılan restorasyonlar ile orijinal yapısından uzaklaşma olmuştur.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Nurcu mahallesinde bulunan Sülüm Çeşmesi II, 1910 yılında yaptırılır. Milli Birlik Caddesi üzerinde konumlanan çeşme eve bitişik olarak yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan çeşme yuvarlak bir kemere sahiptir. Çeşmenin kemer aynasında kitabesi görülür.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Nurcu mahallesinde yer alan Sülüm Çeşme, 1906-1908 yıllarında yaptırılır. İki evin ortasında bulunan çeşme, cephelerine bitişik bulunur. Kesme taştan yapılmış olan çeşmenin sivri kemerinde kitabesi görülür. Çeşmenin üst örtüsü evin balkonudur.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Çavuşoğlu mahallesinde yer alan Yeni Çeşme’nin mimari özellikleri çerçevesinde Osmanlı döneminden günümüze ulaştığı ifade edilir. 1964 yılında onarımı yapılan çeşme, dikdörtgen prizma şeklinde ve kesme taş kaplıdır. Depoya sahip olan çeşmenin üçgen alınlığa sahiptir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Kayadibi mahallesinde bulunan Ali Vezir Çeşmesi, 1926 yılında Ali Çetinkaya tarafından yaptırılır. Günümüzde kullanılan çeşme, mermer ve kemersizdir. Çeşmenin yalağı oval bir kurna formundadır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Kahil mahallesinde yer alan Küp Çeşme’nin kitabesinde 1553 yılında Bakkal Hacı Musa tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Ancak kitabenin anlatımından farklı bir esere ait olduğu, çeşmenin kitabesi olmadığı anlaşılır. Kesme tüf taşından yaptırılmış olan çeşme günümüzde çalışmamaktadır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Karamanoğlu mahallesinde bulunan Kayadibi Çeşmesi, Osmanlı döneminde yaptırıldığı tahmin edilir. Kesme taştan yaptırılmış olan çeşme, prizmal yapılıdır, yuvarlak silme kemere sahiptir. Depoya sahip olan çeşmenin kitabesi bulunmaması sebebiyle ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Çeşme günümüzde sağlam durumdadır.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde yer alan çeşme, yazıtına göre 1528 yılında Hasanoğlu Hacı Beyazid tarafından yaptırılır. Evin duvarına bitişik olan çeşme, prizmal yapıya sahiptir. Çeşmenin su yalağı betondan yenilenmiştir.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde bulunan çeşme, yazıtına göre 1287 yılında Hacı Süleymanzade Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı döneminden günümüze ulaşan çeşme, iki yüzlü bir çeşmedir. Kuzey yüzünde yalak bulunur. Güney yüzünde yazıt yer alır; Marsilya kiremit örtülüdür ve ahşap çatıya sahiptir.
Sadrazam Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Gedik Ahmet Paşa Camii’nin (İmaret Camii) bahçesinde bulunan Gedik Ahmet Paşa Medresesi, bir Osmanlı medresesi örneğidir. Cami ve imaretten sonra inşa edilen medrese, mimar Ayaz Ağa tarafından yapılır. Medrese, Taş Medrese olarak da anılır.
Afyonkarahisar merkezde yer alan İmaret Camii, 1472’de Fatih Sultan Mehmet’in talebiyle Sadrazam Gedik Ahmet Paşa tarafından Mimar Ayas Ağa’ya yaptırılmıştır. Bu nedenle Gedik Ahmet Paşa Camii adını almıştır. Osmanlı döneminde yapılan camiinin iki kubbesi vardır. Cemaat yeri altı yuvarlak sütun üzerine beş sivri kemerli ve beş sekizgen kasnaklı kubbeyle örtülüdür. Müftüzade Ahmet, 1795’te camiinin onarımını gerçekleştirmiştir.
Afyonkarahisar merkezde bulunan Arkeoloji Müzesi, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eserleri sergilemektedir. Antik şehirlerden çıkarılan pek çok tarihi objeye ev sahipliği yapan müze, tarihsever ziyaretçilerini beklemektedir.
Afyonkarahisar merkezde yer alan, Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından yaptırılan Ulu Camii doğu, batı ve kuzeye açılan üç kapıya sahiptir. Camii dış duvarları kesme taş sıralıdır, ahşap sütunlar üzerine konan sütun başlıkları çakma sarkıt ve baklava dilimlidir.
Merkezde bulunan Bolvadin Müzesi, ilk dönemde belediye sineması olarak kullanılmış, ardından Belediye Kültür Merkezi olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 1987’de Belediye Müzesi olmuştur. Müze Eski Tunç Çağı, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait olan arkeolojik ve etnografik eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Heybeli Termal Turizm Merkezi kaplıcaları Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar dönemindeki kayıtlara göre, tarihte şifa arayanların adresi olmuştur. Yılın her mevsiminde misafirlerini ağırlayan tarihi kaplıcaların, çeşitli hastalıklara şifa olduğu iddia edilir.
Farklı rahatsızlıklara şifa olduğu düşünülen Gazlıgöl Kaplıcaları, günümüzde ev sahipliği yaptığı tesislerle sağlık turizmine hizmet etmektedir.
Sandıklı ilçesinde yer alan Hüdai Kaplıcaları, doğal dünyasıyla yıl içinde sık ziyaret almaktadır. Çamur banyoları, türk hamamları, termal suları, masaj salonları ile kaplıcalar ziyaretçilere huzur vermektedir. 72 derece sıcaklıkta çıkan termal su ve yaklaşık 45 derece sıcaklıktaki çamurun pek çok hastalık için şifalı olduğu belirtilmektedir.
Ali Baba Türbesi, Çobanlar ilçesinde bulunmaktadır. Ali Baba’nın kim olduğu hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Mısri Camii, 1483 yılında Akşemseddin’in halifelerinden Abdurrahim Karahisari adına Şakkancıoğlu Evliya Kasım Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yapı geçmişte mescit şeklindeyken ilerleyen yıllarda camiye dönüştürülmüştür. Günümüzde camii ziyaret edilebilmektedir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde Ot Pazarı Camii’nin Felezade Süleyman Cavuş tarafından yaptırıldığı belirtilir. 1590 yılı öncesinde caminin yerinde Hacı İsmail Mescidi olduğu, mescidin yerine de caminin inşa edildiği ifade edilir. Minaresine yıldırım düşen caminin minaresi 1958 yılında yenilenir. Caminin bahçesinin güneybatı yönünde bir türbe bulunur. Türbede Felezade Süleyman Cavuş yatmaktadır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde bulunan Yeni Camii, 1711 yılında Hacı Abdi Çavuş tarafından inşa ettirilir. 1839 yılında onarılan caminin medresesi günümüzde ilköğretim okulu olarak kullanılır. Geniş avlulu camii kesme taştan inşa edilmiştir. Kuzey yönünden camiye giriş yapılır. İç mekânı tek kubbe ile örtülüdür. Kuzey yönü ise üç kubbe ile örtülüdür. Camii tek şerefeli minareye sahiptir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Mevlevi Camii, Mevlevi şeyhlerinin sandukalarının içerisinde bulunması sebebiyle halk arasında Türbe Camii olarak da anılır. Sultan Veled’le başlayan Mevlevilik, burada Sultan Divani ile yükselişe geçmiştir. Yapıda semahane, mescid, türbe, şerbethane, derviş hücreleri, matbah-ı şerif, son cemaat yeri ile bacılar mahfili bulunur. Günümüzde yapıda mezarlık, harem daireleri ve selamlık artık yer almamaktadır. Yapının yıkılmasının ardından, 1844 yılında Abdülmecid tarafından tekrar inşa ettirilir. Mevlevihane, geçirdiği yangının ardından 1905 yılında II. Abdülhamit tarafından onartılır. Camii, tek şerefeli minareye sahiptir.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi Kemerkaya köyünde konumlanan Yedikapılar Manastırı, tüf sarp kayalık yüzeye oyuludur. Tonoz tavanlı kilise ile odalardan meydana gelen yapı, MÖ 8-10. yy’a tarihlendirilir.
Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde yer alan Sandıklı Ulu Camii, 1379 yılında Bahaddin Ömer Bin Alaaddin tarafından Mimar Aydemir’e inşa ettirilir. Mescitten camiye dönüştürülen yapı, kare planlı, tek kubbeli ve minarelidir. Camiye son cemaat yeri daha sonra eklenmiştir.
Afyonkarahisar ili İscehisar ilçesinde yer alan Ağın Kaya Kilisesi, tüf sarp kayalık yüzeyine oyulmuş kaya kilisesidir. MÖ 8-10.yy’da yapılmış olan kilisenin çevresinde kaya odaları yer alır.
Afyonkarahisar ili Bayat ilçesi ile İscehisar ilçesinin Doğlat köyü arasında konumlanan Eğerli Kaya Kilisesi, şehir sınırlarında bulunan kaya kiliselerinin en sağlam yapılısı olarak nitelenir. Kilisenin iç duvarlarında kök boya ile yapılmış süslemeler görülmeye değerdir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Zafer Müzesi, zemin kat ve birinci kattan oluşur. Zemin katta 10 oda, 1 toplantı salonu ve sahnesi yer alırken, birinci katta 9 oda ve sergi salonu bulunur. Müzede Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ilgili bilgi verilir, Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü Paşa, Fevzi Çakmak Paşa ve Tevfik Bıyıkoğlu anısına düzenlenen odalar sergilenir. 27 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu’nun günümüzde müzenin hizmet verdiği yapıda kaldıkları ve binayı karargâh olarak kullandıkları bilinir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Hacı Abdurrahman mahallesinde bulunan Aynıoğlu Camii, 1901 yılında Hacı Mustafa Ağa tarafından inşa ettirilir. Dikdörtgen planlı camii, ahşaptan taban ile tavana sahiptir. Kuzey cepheden giriş yapılan caminin ibadet mekânına antreden sonra gelen bir basamakla giriş yapılır. Kadınlar yerinin girişi de cepheye verilmiştir. Caminin kuzey yönünde minaresi yer alır. Minareye 54 basamaklı merdivenle çıkılır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde bulunan Burmalı Camii, onarım kitabesine sahiptir. Kitabeye göre camiye 1901 yılında yapılan onarımların ardından 1933 yılında damı çinko ile örtülür ve 1976-1977 yılında damı kiremit örtüye dönüştürülür. 1889 ve 1986 yılında da cami içerisinde onarımlar yapıldığı bilinir. Marsilya kiremit kaplı çatıya sahip olan camii, ahşap tavanlıdır. Caminin kuzeydoğu yönünde minaresi yer alır. Kaidesi düzgün kesme taştan ve tuğla gövdeli, taş külahlıdır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Çavuşbaş mahallesinde yer alan Dedebaş Türbesi, Karadede Türbesi olarak da bilinir. Türbe dörtgen kesitli, basık bir yapıdır ve kenarlarına moloz taştan duvar örülüdür. Türbenin üzerinde üçgen kesitli yalancı gömüt bulunur. Kuzey duvarın batı üst köşesinde yazılı bir gömüt taşı yer alır ve üzerindeki yazıtta 1910 tarihi görülür. Gömüte ait olup olmadığı bilinmez.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Karaman mahallesinde yer alan Karaman Camii’nin ilk yapım tarihi net olarak bilinmemektedir. Tarihte topraklı damlı ve kerpiç bir yapı olduğu, 1915-1920 yıllarında bu yapının yıkılıp yerine günümüzdeki caminin inşa edildiği ifade edilir. 1994 yılında yaşanan yangın ile tahrip olan camii, sonrasında onarımdan geçirilmiştir. Marsilya kiremitli örtülü, taş kaplamalı duvarlı ve çokgen kenarlı olan camii tek şerefeli minareye sahiptir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde bulunan türbenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Türbe yapıldığında üzeri açıktır; halk tarafından onarımı yapılan türbenin üzeri kubbe ile örtülmüş ve türbeye pencere ve kapı yapılmıştır. Türbenin içerisinde sanduka bulunur.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde yer alan caminin 1955 tarihinde inşa edildiği belirtilir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, ahşap tavanlıdır. Geniş saçaklı olan camii, Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Camii 2002–2008 yılları arasında onarımdan geçirilmiştir.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde yer alan Sultan Carullah Türbesi’nin ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Kare planlı olan türbe, onarımlardan geçirilmiştir. Türbe yakınlarında hazire bulunur.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde bulunan camii, kitabesine göre Hacı Mahmut Efendi tarafından 1908 yılında yaptırılmıştır. Camii, son cemaat yerine sahiptir. Son cemaat yeri sonradan camekanla kapatılmıştır. Caminin kuzeydoğu yönünde minaresi yer alır.
Afyonkarahisar ili Bayat ilçesinde yer alan camii, 1940 yılında inşa edilmiştir. Kare planlı olarak inşa edilen caminin duvarları kesme taş kaplamalıdır. Son cemaat yerine sahip olan camii, tek minareli ve kırma çatılıdır. Caminin 1957 yılında onarılmıştır.
Afyonkarahisar ili Başmakçı ilçesinde yer alan camii, önemli Osmanlı dönemi yapılarından biridir. Dikdörtgen planlı camii, kerpiç duvarlı ve ahşap tavanlıdır. Caminin kuzeydoğu yönünde kesme taştan yapılmış olan minaresi konumlanır. Kitabesinde H. 1130 tarihi görülür.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesine yaklaşık olarak 9 km uzaklıkta konumlanan Cumhuriyet Şehitliği, Cumhuriyet döneminde ve ağırlıkla terör örgütü ile yapılan mücadelede şehit düşen asker ve güvenlik güçleri adına 1998 yılında yapılmıştır. Elinde silah tutan güvenlik gücünün iki yanında aslan bulunan heykel grubu şehitlikte yer alır. Şehitlikteki panoda şehit isimleri de yazılıdır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Çetinkaya mahallesinde bulunan Ali Çetinkaya Garı, 1939 yılında inşa ettirilir. Şehrin eski garı, yapıda yer alan yazıta göre İsmet İnönü döneminde Afyon Mebusu Ali Çetinkaya’nın münakalat vekilliği (Ulaştırma Bakanlığı) zamanında 19 Temmuz 1939 tarihinde işletmeye açılır. Demiryolu güneydoğu ve kuzeybatı yönünde olması sebebiyle istasyon binası da aynı yönde inşa ettirilmiştir. Tarihi garın yapısı etkileyici güzelliktedir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Yoncaaltı Camii, Hacı Kamil Ağa İbni Süleyman İbni Abdullah’ın 1327 tarihli vakfiyesi ve yazıta göre 1327 yılından önce inşa ettirilmiştir. İki katlı olarak yaptırılmış olan caminin alt katında vakfına ait dükkânları ve doğusunda medresesi bulunur. Caminin kuzeybatı yönünde ise tek şerefeli minaresi görülür. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Karakatip mahallesinde bulunan Kara Katip Camii’nin ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Avluya sahip olan caminin avlusunun güney yönünde Kara Kâtip’in yattığı ifade edilen mezar ve doğu yönünde dış yüzeyde caminin çeşmesi görülür. Çeşmenin kitabesinde 1786 tarihi görülür. Caminin bu tarihte inşa edilip edilmediği konusu netlik kazanmamıştır. Caminin kuzeydoğu yönünde ise minaresi bulunur.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Hava Şehitliği, 1936 yılında yapılmıştır. 24 Temmuz 1922 sabahı pilot Cemal ve Bahattin, Akşehir karargâhından havalanıp Afyonkarahisar’ın güneyinde keşif yaparken iki Yunan uçağının saldırılarına uğrar. Havada yaşanan çarpışma sırasına Yunan uçağını düşürürler. Diğer uçak kaçarken Akçay mevkiinde çakılır. Yunan karargâhından havalanan başka bir uçak ise, uçağı Gazlıgöl’de düşürerek pilotların şehit olmalarına sebep olur. Şehitlerin anısına Hava Şehitliği yapılır. Şehitlikte bir anıt ve çevresinde mezarlar bulunur.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde bulunan Ot Pazarı Camii’nin bahçesinde, güneybatı köşesinde yer alan Felezade Süleyman Çavuş Türbesi, camiyi yaptıran kişiye aittir. Kare bir tabana oturan türbe, bazalt ve granit taşlarla yapılmıştır. Kubbe altında yer alan mermer sandıkanın baş ve ayak kısımlarında yazıtlar bulunur. Türbenin ayak taşındaki yazılar net olarak okunamamaktadır ancak H. 998/M. 1590 tarihi görülür.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Germiyanoğlu Süleyman Şah Türbesi’nde H. 789 Germiyanoğullarından Süleyman Şah Çelebi yazısı görülür. Afyonda hayatını kaybetmiş olan Süleyman Şah, günümüzdeki yerine gömülmüştür. Kubbeli olan türbe içerisinde gömüt bulunur. Türbede sanduka yer alır ve sanduka halı seccade ile örtülüdür. Sandukanın baş taşı sarıklıdır.
Afyonkarahisar ili Başmakçı ilçesi Yukarı mahallende yer alan Recep Bey Camii’nin onarım kitabesinde 1892 yılında Hafız Ali ve Arap Hacı kızı Fatma Hanım tarafından yenilendiği; aynı yıl cami içerisinde bulunan süslemelerin Burdurlu Arif usta tarafından yapıldığı belirtilir. Caminin orijinal minaresi 1910 yılında yıkılır ve 1949 yılında yeni minare kitabesine göre halk tarafından SandıklıKelle Mehmet’e yaptırılır. Dikdörtgen planlı, ahşap tavanlı, klasik kiremit çadır çatılı olan caminin doğusunda mezarlık bulunur. Camii minaresi yapının yaklaşık olarak 2 m uzağında konumlanır. Camii süslemeleri rutubet ve onarımlar sırasında tahrip olmuştur.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Nurcu mahallesinde yer alan Sülüm Camii, 1813 yılında Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilir. Caminin doğu yönünde giriş kapısı yer alır. Tavan ve tabanı ahşap olan caminin mihrabının nişi mermerden, yaşmağı ise alçıdan yapılmıştır. Caminin minberi güneybatı yönünde yer alır. Son cemaat mahali ve kadınlar mahfili bulunan caminin kuzeydoğu yönünde minaresi yer alır.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde yer alan türbe, 1651 yılında Afyon’da hayatını kaybeden, Kadri Tarikatı’nın tekkesini kuran Abdülkadir Geylani adına oğlu Abdüllatif tarafından 1930 yılında yaptırılır. Türbenin içerisinde müritlere ait sandukalar da görülür.
Anadolu Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat’ın hayatını kaybetmesinin ardından, üç kızı Afyon’a gelip yerleşir. Afyon’a birçok hizmette bulunan kızları, Kadınanalar olarak anılmıştır. Türbede yatan Asiye Sultan şehir mezarlığını, Naime Gevher Sultan köprüler yaptırmışken, Melek Peyker Sultan ise şehre içme suyunu getirten isim olmuştur.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Umurbey mahallesinde yer alan Keçe Pazarı Camii, Güdük Minare Camii olarak da bilinir. Caminin onarım kitabesinde 1810 yılında onarıldığı belirtilir. Kesme ve moloz taşlarla inşa edilmiş olan yapı, kesme taştan yapılmış ve kaidesi sekizgen olan bir minareye sahiptir. Sade yapılı mihrap ve minbere sahip olan caminin mihrabı üzerinde ayetler görülür. Camide türbe de bulunur. Türbenin giriş kapısı üzerinde H. 857 tarihi ve İmad bin Hacı Muhuddin yazısı görülür. Türbede bulunan sandukalardan birinin Afyon’da kadılık yapmış olan İmad bin Hacı Muhuddin ve diğerinin eşine ait olduğu düşünülür.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Kuyulu Camii, tek kubbeye sahip olan kesme taştan yapılmış küçük bir camidir. Caminin minaresi kuyu üzerine oturtulmuştur. Bu sebeple caminin adı Kuyulu olarak bilinir. Mermerden kaplanan bir mihraba sahip olan caminin mihrabının üzerinde ayet ile caminin 1949 olan onarım tarihi görülür. Ahşaptan minbere sahip olan camide kadınlar mahfili de bulunur.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde bulunan Anıtpark içerisinde konumlanan Utku Anıtı, Türk ve Yunan güçlerinin sembolü olan iki insanın yer aldığı, Türklerin zaferini simgeleyen bir anıttır. 1936 yılında İsmet İnönü tarafından açılan anıt, Heinrich Krippel tarafından yapılmıştır. Zafer Anıtı olarak da anılan kaidesinin önünde Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi, arkasında ise Türk bayrağını öpen bir Afyonkarahisarlı görülür. Heykel kısmında ise iki erkek figürü görülür. Figürlerin biri ayakta diğeri yerde yatar. Yerde yatan düşmanı, ayaktaki figür ise Türk milletini simgeler.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Akmescit Camii, 1397 yılında Ketencioğlu Hacı Hamza tarafından yaptırılır. Kesme taştan yapılmış olan caminin tek kubbesi kurşundan kaplanmıştır. Caminin doğu cephesinin ortasında minaresi yer alır. Minare kaidesinin güneyinde, doğu cephesinde ise çeşmesi bulunur. Çeşme yazıtında 1322 tarihi görülür. Caminin bahçesinde Hacı Hamza Bey’in mezarı yer alır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde bulunan Kubbeli Camii, kitabesine göre 1330 yılında Nusretüddin Ahmet bin Mehmet tarafından Hacı Ali Bin İdris’e yaptırılır. Selçuklu dönemi yapılarından olan camii, tek kubbe ile örtülüdür. Kuzeyden giriş yapılan camii sivri kemerli ve ahşap bir kapıya sahiptir. Giriş kapısının bulunduğu hizadan minare yükselir. Camii çeşmeye de sahiptir.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan camii, Nakilci Camii olarak da anılır. 1803 yılında Aksaraylı Vakfı tarafından yaptırılan camiye kuzey cepheden giriş yapılır. Caminin doğu cephesinde, kitabesine göre 1952 yılında Sarraf Tevfik önderliğinde halkın desteğiyle yaptırılmış olan minaresi bulunur; her yıl boyasının dernek tarafından yenilendiği belirtilir. Caminin kuzeydoğu yönünde yer alan dükkan 1976 yılında onarımdan geçirilerek yenilenmiştir. Zaman içerisinde onarımlar gören camii, günümüzde ibadete açıktır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Afyon Şehir Tren Garı, 19.yy’ın sonunda inşa edilmiştir. T kesitli gar, iki katlı bir yapıdır. Üçgen çatılı olan gar, Marsilya kiremit ile örtülüdür. Yapının sol bölümünde istasyon görevlilerine ait evler yer alır. Üst katı iki ayrı konut olan garın alt katın müdürlük, şeflik ile bekleme odaları yer alır. Tarihi yapı görülmeye değerdir.
Bir bölümü Çay ilçesi sınırlarında yer alan Eber Gölü, doğal yapısı nedeniyle pek çok kuş türünün üreme ve beslenmesine olanak tanır. 1992 yılında sit alanı ilan edilen Eber Gölü, farklı balık çeşitlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Gölde sulama amaçlı açılan kuyuları kontrol altına almak ve göldeki suyun azalmasını önlemek amacıyla son yıllarda yetkililer tarafından yoğun çaba sarf edilmektedir. Göl suyunun artırılması amacıyla, 2008 yılından bu yana uygulanan “Akşehir-Eber Gölleri Sulak Alan Yönetim Planı” dahilinde Sultan Dağları’nda ağaçlandırma çalışması yapılmaktadır.
Çay ilçesinde yer alan Karamık Sazlıkları, Sultan Dağları’nın kuzeybatı eteklerinde bulunur. Derinliği ortalama olarak 3 m’yi bulan sazlık, çevrede bulunan tepelerden akan suların yanı sıra kaynak suları ile beslenmektedir. 1993 yılında sazlık, sit alanı olarak ilan edilmiştir.
Frig Vadisi, peri bacaları gibi doğal oluşumlara kucak açar. Rüzgar ve yağmur gibi doğal etkenlerle aşınan tüflü toprak dokusunun oluşturduğu peri bacaları vadide göz alıcı bir görünüm yaratır. Bunun yanı sıra vadi içerisinde göl, yayla ve ormanlar peribacaları ile göz alıcı bir bütünlük oluşturur.
Frig Vadisi aynı zamanda kaya mezarları, kaya yerleşimleri, tapınaklar, türbeler, anıtlar, tarihi yerleşim yerleri ve kalelere de ev sahipliği yapar.
Peribacalarıyla ünlü olan Afyonkarahisar ilçesi Bolvadin, volkanik ve jeolojik coğrafi yapısından dolayı yıl içerisinde sıkça ziyaret almaktadır. Yüzlerce yıllık dönemde aşınmaya uğrayan kayalar, şapkalı ve şapkasız peribacalarının yanı sıra Bolvadin’de mağara, kanyon ve vadilerin de oluşmasını sağlamış, kusursuz bir doğa görünümü oluşturmuştur.
Çay ilçesinde bulunan Çağlayan Parkı ve Şelaleleri, bölgede keyifle vakit geçirebileceğiniz alanlardandır. Parkta yer alan şelale suyu 28 m yükseklikten akmaktadır ve büyüleyici güzelliğe sahiptir.
Çay ilçesinde yer alan ve doğal güzellikler sunan Kanlı Yer Kavaklığı, keyifle zaman geçirmeyi sağlayacak bir mesire yeridir. Bölgede piknik alanları, çocuklar için oyun bölümleri ve spor sahaları yer almaktadır.
Dinar ilçesinde bulunan Suçıkan Park Tesisleri, şelalesi, doğal güzellikleri, ev sahipliği yaptığı hayvanları, yemek ve dinlenme alanlarıyla ziyaretsevelerin uğrak noktalarından biridir.
Dandindere Tabiatı Koruma Alanı, Emirdağ ilçesine yaklaşık olarak 30 km uzaklıkta bulunur. Toros sediri ağacına ev sahipliği yapan Dandindere bunun yanı sıra boylu ardıç, katran ardıcı, kokar ardıç, saçlı meşe ve bunun gibi farklı türlerde ağacı içerisinde barındırır. 1984 yılında koruma altına alınan Dandindere Tabiatı Koruma Alanı’nda avlanma yasağı mevcuttur.
Farklı rahatsızlıklara şifa olduğu düşünülen Gazlıgöl Kaplıcaları, günümüzde ev sahipliği yaptığı tesislerle sağlık turizmine hizmet etmektedir.
Sarkıt ve dikitleriyle doğal bir güzelliğe sahip olan, Sandıklı ilçesine 34 km uzaklıkta bulunan Kurtini mağarası, 276 m uzunluğa sahiptir. Mağara tavanının göçmesi nedeniyle günümüzde bir kısmına girilememektedir.
Sandıklı ilçesinde yer alan Hüdai Kaplıcaları, doğal dünyasıyla yıl içinde sık ziyaret almaktadır. Çamur banyoları, türk hamamları, termal suları, masaj salonları ile kaplıcalar ziyaretçilere huzur vermektedir. 72 derece sıcaklıkta çıkan termal su ve yaklaşık 45 derece sıcaklıktaki çamurun pek çok hastalık için şifalı olduğu belirtilmektedir.
Sultan Dağları’nın tepesine yakın bölgede yer alan Buzluk Mağarası’na Kirazlı Yaylası’ndan yürüyerek ulaşılabilir. Bir kişinin geçeceği büyüklükte olan mağara girişi oldukça küçüktür. Zemininde buzlanmalar olan mağaranın duvarları buz tabakasıyla kaplıdır.
Afyonkarahisar ilinde hem halk hem de şehre yolu düşenler tarafından sıklıkla ziyaret edilen birçok piknik alanı bulunur. Turgut Özal Parkı, Hıdırlık, Tazlar Ormanı, Selevir, Gebeceler, Suçıkan bunlardan bazılarıdır.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi Dipes köyü yakınlarında konumlanan İnsuyu Mağarası, sarkıt ve dikitlerle bezelidir. Mağara içerisinde yer alan suyun çeşitli hastalıklara şifa olduğu rivayet edilir.
Afyonkarahisar ili Çay ilçesinde bulunan Çağlayan Parkı, ailece keyifli vakit geçirilebilecek yemyeşil ağaçlık bir alandır. Yürüyüş alanları, çocuk oyun alanları, piknik ve oturma alanları, süs havuzları ile hoş zaman geçirmeye fırsat tanıyan parkta, yaklaşık olarak 28 m yükseklikten akan çağlayan doğayla iç içe olmaya olanak verir.
Afyonkarahisar ili Sinanpaşa ilçesinde yer alan Balmahmut Mesire Alanı, bölgenin dikkat çeken ve keyifli vakit geçirilen mesire alanları arasında bulunur.
Afyonkarahisar merkezde yer alan Park Afyon Alışveriş Merkezi, içerisinde bulunan süpermarket, yerli ve yabancı markalar, yemek alanı, sinema ve çocuk eğlence alanıyla zamanını Afyonkarahisar’da geçirenlere keyifli bir kapı açıyor.
Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde yer alan hamam, 16.yy’ın ikinci yarısında Sadrazam Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Osmanlı dönemi yapılarından hamam, günümüzde Bedesten içindeki yapılar arasında sıkışmış durumdadır. Sokakta dar bir girişi olan hamamdan direk soyunmalığa geçiş yapılır. Soyunmalık arka sokağa çıkış yapılır, çıkış yapılan kapı ile kadınlar içindir. Külhan, göbek taşı ile tabanı onarımdan geçirilmiştir. 1945 senesinde ise soğukluk kısmı onarılmıştır. Hamam halen kullanımdadır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan İmaret Hamamı, Gedik Ahmet Paşa Hamamı olarak da adlandırılır. 1472-1475 yıllarında Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırılan ve Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin bir parçası olduğu ifade edilen hamam, çifte hamam planlıdır. Camiye gelir kaynağı olması amacıyla yaptırılmış olan hamam, 1965 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Moloz taştan yapılmış olan hamamın soyunmalıklarında kubbe üzerinde külah örtü, diğer bölümlerde ise kubbe kullanılmıştır. Kadınlar bölümü camii avlusuna açılırken, erkekler bölümü caddeye açılır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Millet Hamamı, Gavur Hamamı olarak da adlandırılır. 19.yy sonlarında yapıldığı belirtilen hamamın kadınlar bölümü kapısının üzerinde 1911 tarihi yazar. Bu tarihin onarım tarihi olabileceği düşünülür. Cumhuriyetin ilk yıllarında özel idare tarafından onartılan hamam, 1955-1960 yıllarında Yusuf Tiryakioğlu tarafından onartılmıştır. Çifte hamam planlı yapı, moloz ve kesme taş örgülü kâgir bir yapıdır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesi Hacı Nuh mahallesinde yer alan Alaca Hamamı, Kasımpaşa Hamamı olarak da bilinir. Çifte hamam planlı olan yapı, 1475 yılında Kasımpaşa tarafından İlyas Ağa’ya yaptırılır. Osmanlı dönemi yapılarından olan hamam, moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Hamam 1967 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarımdan geçirilmiştir. Sıcaklık, soğukluk, ılıklık, halvet bölümleri bulunun tarihi hamam günümüzde kullanımdadır.
Afyonkarahisar ili merkez ilçesinde yer alan Kadı Hamamı’nın mimari özellikleri çerçevesinde 16.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Hamamın günümüzde üç yanında dükkânlar bulunur. Hamama zaman içerisinde badana ve sıva yapılmış ve 1970 yılında ise soyunmalıkları betonarme olarak yenilenmiştir. Sıcaklığı ve ılıklığı bozulmadan bugüne ulaşmıştır. Hamam günümüzde kullanılmaktadır.