Bir Bizans akropol kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olan kalenin, 15.yy’a tarihlendiği tahmin edilir. Şehrin panoromik manzarasını görmek için tarihi kalenin kulesi en ideal noktalardan biridir. Kavala şehrinde ziyaretçilerin ilk gezi noktalarından biri olan kale, günümüzde sağlam durumdadır.
İmaret
Kavala doğumlu olan Mehmet Ali Paşa, şehre içerisinde mektep, camii, imaret, köşk ve medresenin yer aldığı bir külliye inşa ettirir. 1813 yılında inşa edilen yapılardan en dikkat çekenlerinden birisi imarettir. Tarihi Kavala bölgesinin orta kısmında konumlanan İmaret, 19.yy Osmanlı mimarisinin başarılı yapılarından biridir. İç ve dış mekanlar arasındaki etkileşimi, dekorasyon çeşitliliği, yüksek estetik ve kültürel değeri olan özgün bir komplekstir. Külliye geleneksel bir mektep ve iki medreseden meydana gelirdi. Kompleks içerisinde oda, çalışma salonları, kütüphane, matbaa, mutfak ve hamam vardı. 1967 yılında çürümeye bırakılan yapı, 2001 restorasyona girer. Günümüzde ise turizm amaçlı kullanılır.
Mehmet Ali Paşa’nın Evi
1780-90 yıllarında inşa edilen ve 330 metrekarelik bir alana sahip olan Mehmet Ali Paşa’nın evi, o zamandaki Kavala kentindeki en büyük evdi. Yunanistan’da Osmanlı mimarisinin en görkemli örneklerinden biri olarak kabul edilen ev, 19.yy’da Mısır devleti ve Mısır Kraliyet ailesinin desteğiyle onarıldı ve restore edildi. Haremlik ve Selamlık bölümlerinden oluşan, döneminin varlıklı konutlarının karakteristik özelliklerine sahip olan yapı günümüzde müze olarak kullanılır.