15 Ocak 1932 tarihinde büyük bir katılım eşliğinde açılan Onur Anıtı, Samsun’un simgelerindendir. 19 Mayıs 1919’un anısına, 1928-1938 yılları arasında Avusturyalı heykeltıraş Heinz Kreppel’e yaptırılan anıt, 15 Kasım 1931 günü Samsun’a getirilir ve ocak ayında açılışı yapılır.
Anıtta, şahlanan bir at üzerinde Atatürk, heybetli bir şekilde görünür. Korkusuzluğun ve Türklüğün gücünü ifade eden Atatürk’ün kolu kılıca uzanmıştır. Anıtın iki yanında yazı, diğer iki yanında ise kabartmalara yer verilmiştir.
Pontus bölgesinde bir kıyı kenti olarak kurulan Amisos, bir liman kenti olması nedeniyle Eski Çağ’da önemli bir yere sahip olmuştur. İlkadım Belediyesi’nin Amisos Antik Kenti içerisindeki altyapı çalışmaları sırasında bir delik görülerek kazı çalışmaları başlatılır ve mezar odaları ortaya çıkarılır. Mezarlarda altın takılardan oluşan Amisos hazinelerine erişilir. Hazine, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde görülebilir.
Samsun ili Kavak ilçesinde yer alan ve 13.yy’da Çakallı Kervansarayı olarak kervanların konaklaması için inşa edilen han, yüzlerce yıldır ayaktadır. Selçuklu dönemi kervansarayı özelliklerine sahip olan yapı, karma tip hanlar grubunda bulunur. 1650 yılında onarımdan geçmiş olan Taşhan’ın giriş portalinin yanında bulunan yarım yıldız süslemeleri Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtır. Bu süslemeler yapılan onarımın yansımaları olarak değerlendirilir. 2001 yılında restore edilen han günümüzde restoran olarak hizmet verir.
Samsun ili Bafra ilçesinde Kızılırmak nehrinin batı yakasında bulunan ve uzaktan iki tepe olarak görülen höyük, bu sebeple İkiztepe Höyüğü adını alır. Aslen dört tepenin bir araya getirdiği höyük, dikkat çekicidir. Höyüğün konumlandığı dört tepenin aralarında yüksek boyunlardan oluşan yerleşme yeri bulunur. Kazı çalışmaları çerçevesinde, MÖ 5-3. bin yılları arasında yerleşme yerinin deniz kenarına yakın olduğu ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, alan içerisinde yaşayanların denizle ilgili oldukları ortaya çıkmıştır.
1206 yılında inşa edilen Göğceli Camii’nin kim tarafından yaptırıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Göğceli Mezarlığı içinde konumlanan cami, ahşap mimarisi ile dikkat çeker. 1335’te onarılan camii, tek katlıdır ve ibadete açıktır.
Samsun ili Havza ilçesi yakınlarında bulunan Çamyatağı köyünde beş tümülüs bulunur. 1946 yılında tümülüslerde yer alan mezar odalarında arkeolojik çalışmalar yapılır. Kazılar sonrası elde edilen buluntular günümüzde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yer alır. Dördüncü tümülüsün buluntuları, MÖ 1-2. yy arasında kullanıldığını ortaya koyar.
Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, 1662 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından Samsun ilinde inşa ettirilir. Kurşunla kaplı bir çatıya sahip olan medresenin çatısındaki kurşunlar 1877-78 senelerinde Osmanlı-Rus Harbi sırasında sökülerek mermi olarak kullanılır. Çatı bu zamanda kiremit kaplanır. Güçlü yapısı sebebiyle medrese, 2002 yılına dek onarım geçirmez.
1964 yılına kadar farklı alanlarda kullanılan medrese, bu tarihten itibaren ise halk kütüphanesi olarak hizmet verir. Günümüzde on binlerce kitaba ev sahipliği yapan yapı, Samsun’un en eski kütüphanesi unvanına sahiptir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun özgün örneği aslına uygun ölçülerde yapılarak müze haline getirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ile 18 arkadaşının kente ayak bastığı ilk nokta olan Doğu Park sahilinde vapur konumlanır. Vapurun bulunduğu yol ise Kurtuluş Yolu olarak adlandırılır.
Anıt, heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında, 1981-1982 yıllarında yapılmıştır. Anıtın öndeki üçlü figürü, Atatürk ve beraberindekilerin Samsun’a ilk ayak basışları ile milli mücadelenin burada başladığını simgeler.
Samsun’un en büyük camilerinden biri olan ve İlkadım ilçesinde yer alan Samsun Büyük Camii, 1884’te Batumlu Hacı Ali tarafından inşa ettirilir. Kesme taştan yapılan, çifte minareli ve tek şerefeli olan camii, büyük bir avluya sahiptir. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Samsun ili İlkadım ilçesi Ulugazi mahallesinde yer alan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, 1876 yılında Osmanlı padişahı Sultan Murat’ın izin fermanı ile inşa edilir. Kilisenin yapımının ardından yapının yanında bir manastır ve mezarlık da inşa edilmiştir. Kilise, bölgenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında bulunur.
Samsun ili İlkadım ilçesi 100. Yıl Bulvarı’nda bulunan Kurşunlu Camii, Molla Fahrettin tarafından H. 1340 tarihinde inşa ettirilmiştir. Kesme taştan inşa edilen camii, kare planlıdır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde bulunan Hacı Hatun Camii, 1694’te İbrahim kızı Hatice Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Tek kubbeli olan camii, kare planlı olarak kesme taştan yaptırılmıştır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Pazar Camii, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşır. Tamamı ahşap olan tek katlı caminin 19.yy’ın ortalarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Cami ibadete açıktır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 arkadaşıyla birlikte Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak bastığı Tütün İskelesi’nden uzanan yola verilen isim Kurtuluş Yolu’dur. Aslına uygun şekilde yeniden yapılan yol, 45 m genişliğe 400 m uzunluğa sahiptir. Yol üzerinde Mustafa Kemal Atatürk, arkadaşları ve onu karşılayan Samsun halkının balmumu heykelleri yer alır.
Alaçam’ın simgesidir Mübadele Müzesi. Lozan Anlaşması sonucunda gerçekleşen Türk - Rum mübadelesinden arda kalan eşyaların sergilendiği müze, ziyaretçilerinde hüzünlü bir his yaratır. 19. yüzyılda okul olarak inşa edilmiş, tuğladan yapılma, iki katlı bir binada hizmet verir. O yıllarda evlerini bırakıp gitmek durumunda kalan Rumların eşyaları, fotoğrafları ve Kurtuluş Savaşı’na dair belgeler Mübadele Müzesi’nin en dikkat çeken parçalarıdır.
Samsun ili Ondokuzmayıs ilçesi Kalaba mahallesinde yer alan Taş Köprü'nün mimari özellikleri çerçevesinde 19.yy’da inşa edildiği düşünülür. Tek gözlü olarak kesme taştan inşa edilmiş olan köprünün bir kısmı günümüzde toprak altındadır. Köprüye ilerleyen yıllarda tuğla ile onarım yapıldığı görülmüştür.
Samsun ili Ayvacık ilçesi Çamlıkale mahallesinde yer alan Kızlar Kalesi, efsaneye göre tarihte bölgede yaşayan iki kız kardeş tarafından inşa edilmiştir ve ismini de buradan almıştır. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine uğrayan tarihi kale, Yeşilırmak’a hâkim bir noktada konumlanır.
Samsun ili Bafra ilçesinde bulunan Asar Kale ve Kaya Mezarları, Kızılırmak vadisi içerisinde konumlanır. Helenistik döneme tarihlenen Asar Kale’nin savunma amacıyla inşa edildiği belirtilir. Kaya kütlesi üzerine yapılmış olan kaleye bir geçit içerisinden ulaşım sağlanır. Gölün yanında bulunan kayalara oyularak yapılmış kaya mezarları da Helenistik döneme tarihlenir. Mezarlardan ikisi kalenin bulunduğu yamaçtayken diğeri karşı yöndeki kayada bulunur. Üç mezar da ırmaktan yaklaşık olarak 300 m kadar yükseklikte yer alır.
Beylik Köy Höyüğü, Samsun ili Bafra ilçesi Tepecik köyünde yer alır. Höyükte MÖ 3. ve 1. bin yılları arasına ait eserlere rastlanılmıştır.
Böğürtlen Höyüğü, Samsun ili Bafra ilçesi Komşupınar köyünde yer alan tarihi bir yerleşim yeridir. Bölgede antik döneme ait birçok eserin görüldüğü belirtilir.
Samsun ili Çarşamba ilçesinin sembolü olan Tarihi Çarşamba Köprüsü, uzun bir tarihe sahip. Yeşilırmak nehrinin iki kıyısı ilk kez 1890 yılında bir köprü ile birbirine bağlanır. Ancak dayanıklı olmayan köprü devamlı yıkılıp yeniden inşa edilir ve geçiş ücretine tabidir. Mustafa Kemal Atatürk, 1930 yılında şehre yaptığı gezi sırasında ahşap köprü yerine yeni bir köprü yapılmasına izin verir. 1931 yılında yeni köprü yapılır ve 1970 yılına dek araç trafiğine açık kalır. 2007 yılında ise köprü yalnızca yayalara açılır. Zaman içerisinde onarım ve restorasyonlar geçiren köprü günümüzde görülebilir.
Samsun ili Çarşamba ilçesinde bulunan Tarihi Bedesten, 1826 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı iki katlı yapı içerisinde dükkânlar bulunur. İnşa edildiği dönemde kuyumcular çarşısı olarak hizmet veren bedestende, günümüzde tekstil ürünlerinin satışı yapılır. Bedestenin onarıma ihtiyacı bulunur.
Samsun ili Çarşamba ilçesi Kirazlıkçay mahallesinde yer alan Tarihi Değirmen’in 19.yy’da inşa edildiği ifade edilir. İlerleyen yıllarda işlerliğini yitiren Tarihi Değirmen bugün nostaljik olarak yeniden yapılandırılmış ve içerisinde kafeteryaya yer verilmiştir.
Çarşamba ilçesinde yer alan Gelin Hamamı, ilçenin en önemli kültürel varlıklarından biridir. 19.yy’dan kaldığı tahmin edilen hamam, üç oda ve bir soyunmalıktan meydana gelir. Hamam yakın zamanda Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir.
Samsun ili Havza ilçesi İmaret mahallesinde yer alan tarihi aşevi yapısı, 1429 yılında II. Murad döneminde Amasya Valisi Yörgüç Paşazade Mustafa Bey tarafından inşa ettirilmiş. İhtiyacı olanlara uzun yıllar yemek veren aşevi, zaman içerisinde harap duruma düşer. Tarihi aşevi, Havza Belediyesi tarafından restore edilmesinin ardından, ilçeyi ziyaret edenlere yöresel tatların sunulacağı bir tesis olarak hizmet vermek amacıyla günümüzde restoran olarak ziyaretçilerle buluşur.
Samsun ili Havza ilçesinde yer alan Taşmektep, 1911 senesinde çocuklara eğitim vermek amacıyla inşa edilmiştir. Yüz yılı aşan yaşıyla günümüzde halen ayakta duran tarihi yapı, geçirdiği onarımların ardından İlkokul olarak hizmet vermeyi sürdürür. Taşmektep, bölgeyi ziyaret edeceklerin görmesi önerilen tarihi yapılar arasındadır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Acem Tekkesi’nin kesin olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. 19.yy’ın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülen yapı, tüccarların konaklaması amacıyla kullanılmıştır. 2005’te restore edilen yapı, günümüzde sohbet ve kültür evi olarak hizmet verir.
Samsun ili İlkadım ilçesi Saathane Meydanı’nda yer alan Saat Kulesi’nin geçmişi 19.yy’a uzanır. II. Abdülhamit 1886 yılında valilere şehirlere saat kuleleri dikilmesi talimatını verir. Meydana 1887 yılında inşası biten bir saat kulesi yapılır. 1933 senesinde ise onarımdan geçirilen kuleye, elektrikle çalışan saat ve siren sistemi eklemeleri gerçekleştirilir. Ancak 1943 yılında yaşanan Ladik depreminde büyük hasar gören kulenin onarımı yerine yıkılmasına karar verilir. 1977 yılında yıkılan kule yerine yeni bir saat kulesi inşa edilir. Bu kulenin ise özgün haline benzemediği düşünülerek; yeni saat kulesi 2001 tarihinde yeniden inşa edilir. Kule şehrin simgelerindendir.
Samsun ili Kavak ilçesinde yer alan Koca Köprü, Karga deresi üzerinde konumlanır. 19.yy’da inşa edildiği düşünülen tarihi köprü, Çakallı ve Çalbaşı köyleri arasında geçişi sağlar.
Samsun ili Ladik ilçesinde bulunan Ladik Saat Kulesi, 1889 yılında dönemin kaymakamı Reşit Bey tarafından inşa ettirilir. Yaklaşık olarak 14 m uzunlukta yaptırılan kule, üç katlı bir platform üzerine yaptırılır, yuvarlak gövdeli ve şerefelidir. Ancak 1943 Ladik depreminde hasar gören kule, tekrar inşa ettirilir. Aslına uygun olarak yaptırılan kule, zaman içerisinde onarımdan geçmiştir. Kule günümüzde şehrin görülmeye değer kültürel varlıklarındandır.
Samsun ili Salıpazarı ilçesi Konakören köyünde yer alan Garpu Kale, en sık ziyaret alan gezi noktalarındandır. Kaya altarlarında yer alan basamaklar Tanrıya çıkışı sembolize eder. Tanrı ile insan arasında bağ kurulduğuna inanılan altarlar, açık hava tapınaklarıdır. Halk arasında Amazon Kalesi olarak anılan Garpu Kale, plato, ova, su kenarlarına bakan Frig Kaya Altarları özelliğini taşır. Çarşamba ovasına hakim olan Garpu Kalesi’nde Tanrıça Kybele’nin çiftçilerinin ovaları korumuş olduğu belirtilir.
Samsun ili Terme ilçesinde yer alan tarihi Akçay Köprüsü 1940 yılında inşa edilmiştir. Üç kemerli olarak yapılmış olan köprünün 1965 yılında gerçekleşen sel ile tek kemerinin yıkıldığı bilinir. Günümüzde iki kemerli olarak kullanılan köprü, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir. Köprüyü yakından görmek isteyen gezginlerin Akçay mahallesini ziyaret etmeleri önerilir.
Samsun ili Kavak ilçesinde yer alan Kaledoruğu Höyüğü’nde 1940-1942 yılında gerçekleştirilen kazılarda Eski Tunç Çağı’na ait buluntular elde edilir. Kazılarda höyüğe gömülen ölülerin cenin durumuna getirilerek yatırıldığı ve mezarlarda yassı balta, yivli kap, hançer, ağırşak gibi ölü armağanları görülür.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde bulunan Abdullah Derici Konağı, eski belediye başkanlarından Abdullah Derici’nin babası tarafından 1804 yılında inşa ettirilir. Konak, Vezirköprü Belediyesi tarafından 2015 yılında restore edilerek hizmete açılır. Yöresel ev eşyalarının sergilendiği iki katlı konak, zemin katta sergi odası, hol, mutfak, kiler ve günlük odadan oluşur. İkinci katta ise hol, beş adet oda, haremlik ve selamlık bölümleri bulunur. Konak, pazartesi günleri hariç haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yer alan Oymaağaç Höyüğü, ilçenin önemli yerleşim yerlerindendir. Höyüğün bulunduğu konum ve çevresel faktörler sebebiyle Kalkolitik dönemde kullanılmaya başladığı tahmin edilir.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde bulunan arasta ile bedesten Orta Camii ile Çifte Hamam arasında konumlanır. Kitabeye sahip olmayan arasta ve bedestenin ne zaman inşa ettirildiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı kaynaklar isminin Fazıl Ahmet Paşa Arasta ve Bedesteni olduğunu vurgular. Evliya Çelebi’ye göre bedesten Hacı Yusuf Ağa tarafından yaptırılır. Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi'nde 1696 yılında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Hanım adına hazırlanan Osmanlıca vakfiyede bedesten ve arastaya ait dükkânlardan bahsedilir. Böylece yapıların bu tarihlerden önce yaptırıldığı belirlenir. 1950 yılından itibaren zaman içerisinde onarımlar geçiren bedesten, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilir. Günümüzde bedesten dışında yer alan dükkânlar hizmet vermeyi sürdürür.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yer alan Kurt Köprü, İstavloz çayı üzerinde konumlanır. Vezirköprü ilçesinin Tekkekıran köyü ve Havza ilçesinin Kayabaşı köyü arasında bir bağ olan Kurt Köprü, kitabeye sahip değildir. Mimari özelliklerinden dolayı köprünün 13-14.yy’da inşa edilmiş olabileceği düşünülür. İki büyük ve üç küçük sivri kemerden oluşan köprü, görülmesi önerilen tarihi yapılar arasında bulunur.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde Taşhan’ın ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı konusunda kitabe veya herhangi bir belge bulunmamaktadır. Mimari özelliklerinden dolayı hanın Osmanlıların Geç Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiş olabileceği düşünülür. Han, 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmesinin ardından 2014 yılında bir yangınlar tahrip olur. Ardından yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilir. Günümüzde han restoran, dükkân ve otel olarak hizmet verir.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yer alan Esen Mahalle Kaya Mezarları, Zindankaya arkeolojik alanında yer alır. Mezarların tarihinin Demir Çağı’na uzandığı ifade edilir. Paflagon tipi mezarlar olduğu belirtilen kaya mezarları üç sütun ve iki odadan meydana gelir.
Vezirköprü ilçesi Oymaağaç köyünde yer alan Nerik Kutsal Alanı’nda 2005 yılından bu yana arkeolojik çalışmalar sürer. Nerik Antik Kenti’nin Hititlerin dinsel merkezlerinden biri olduğu belirtilir. Hitit kralları kentte Fırtına Tanrısı adına törenler düzenler. Kral III. Hattuşili’nin oğlu Nerikkaili’nin Nerik Antik Kenti’nde doğduğu belirtilir. Örenyerinde Fırtına Tanrısı Teşup’a ithafen inşa edilmiş bir tapınak yer alır. Bunun yanı sıra surlar, sur kapısı, tünel, mühürler, toprak tabletler, mabet temel duvarları, kuyu, Fırtına Tanrısı Teşup’un sembolize eden boğa figürlü kaplar, obsidyen bıçak gibi birçok kalıntı kazılar sırasında ortaya çıkarılmıştır. Eserler Samsun Arkeoloji Müzesi’nde sergilenir.
15 Ocak 1932 tarihinde büyük bir katılım eşliğinde açılan Onur Anıtı, Samsun’un simgelerindendir. 19 Mayıs 1919’un anısına, 1928-1938 yılları arasında Avusturyalı heykeltıraş Heinz Kreppel’e yaptırılan anıt, 15 Kasım 1931 günü Samsun’a getirilir ve ocak ayında açılışı yapılır.
Anıtta, şahlanan bir at üzerinde Atatürk, heybetli bir şekilde görünür. Korkusuzluğun ve Türklüğün gücünü ifade eden Atatürk’ün kolu kılıca uzanmıştır. Anıtın iki yanında yazı, diğer iki yanında ise kabartmalara yer verilmiştir.
Galeriç Longozu, Ondokuzmayıs ilçesinin Yörükler mevkiinde, Subasar Ormanları’nın bir kısmını oluşturur. Yüzen orman olarak bilinen longoz, büyük bir kısmı dişbudak ağaçlarından oluşmuş bir tabiat harikasıdır. Bahar boyunca ormanı kaplayan su ve ağaçların uyumu, muazzam bir görsel şölen oluşturur. Yaban hayatı ve kuşlar için özel bir alandır. Kuş gözlemciliği yapanlar ve doğaseverlerin mutlaka görmek isteyeceği Galeriç Longozu, ilkbahar aylarında ziyaret edilmelidir.
Samsun ili Atakum ilçesinde bulunan heybetli Kocadağ, yaklaşık olarak 1350 m yükseklikte yer alır. İlçeyi zirveden görme fırsatını sunan Kocadağ, şehirden uzakta keyifli vakit geçirmek isteyenlerin uğrak noktalarındandır. Kamp yapmayı tercih edenlerin çadırlarını alıp gruplar halinde konakladığı Kocadağ’da, trekking tutkunları da yürüyüşler düzenler.
Yeşilırmak nehri üzerine kurulu olan Suat Uğurlu Baraj Gölü’nde gerçekleştirilen tekne seferleri, ilçeyi ziyarete gelenlerin Ayvacık’ın manzarası ve doğasını keşfetmelerine fırsat tanır. Kirazlık Adası-Eynel Köprüsü arasında yapılan seferler ziyaretçileri kendine hayran bırakır. Fotoğraf çekmeyi sevenlerin katılması önerilen tekne seferleri, Orhangazi mahallesinde yer alan iskeleden yapılır.
1206 yılında inşa edilen Göğceli Camii’nin kim tarafından yaptırıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Göğceli Mezarlığı içinde konumlanan cami, ahşap mimarisi ile dikkat çeker. 1335’te onarılan camii, tek katlıdır ve ibadete açıktır.
Samsun ili Havza ilçesine yaklaşık olarak 8 km uzaklıkta konumlanan Sivrikese Camii, 1903 senesinde Ali Osman Ağa tarafından Rum Todor Usta’ya inşa ettirilmiştir. Camii, başarılı ahşap işçiliği öne çıkar. Oyma motiflere sahip olan minberi ile dikkat çeken camii, kesme taştan inşa edilmiştir.
Samsun ili Ladik ilçesinde bulunan Hamamayağı Kaplıcası, dinlenme tesisleri ile bölgedeki önemli turizm alanlarından biridir. Büyük ve küçük havuzları, hamam ve banyo bölümleri ile kaplıca, şifa arayanlar için ziyarete değerdir.
Samsun ili Vezirköprü ilçesi doğal, kültürel ve tarihi güzelliği ile bölgenin turizm açısından en ilgi gören noktalarından biridir. Çam ağaçları, dereleri ve yeşil alanları ile etkileyici bir güzelliğe sahip olan Vezirköprü, sınırlarında bulunan Geyik Üretme Çiftliği ile öne çıkar. Vezirköprü’ye yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta bulunan Kunduz Dağı ormanlık alanı ise piknik yapmak, keyifli zaman geçirmek, spor yapmak, dinlenmek isteyenlere önerilen noktalardandır.
Geç Osmanlı dönemi mimari yapısı olan tarihi Taşhan, 17.yy eseri olan Bedesten, Hititlerin kutsal kenti olarak bilinen Nerik Antik Kenti ve nicesi Vezirköprü’yü görülmeye değer kılan diğer noktalardır. Samsun’u ziyaret edenlere, Vezirköprü’yü görmeden dönmemeleri önerilir.
Samsun ili Asarcık ilçesinde yer alan ve 1180 yılında ahşap işçilik ile inşa edilen Gökgöl Camii, zaman içerisinde restore edilmiştir. Caminin ahşap sütunlarında Osmanlıca metinler yer alır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun özgün örneği aslına uygun ölçülerde yapılarak müze haline getirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ile 18 arkadaşının kente ayak bastığı ilk nokta olan Doğu Park sahilinde vapur konumlanır. Vapurun bulunduğu yol ise Kurtuluş Yolu olarak adlandırılır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde bulunan Gazi Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk gelişinde altı gün konakladığı, geçmişte Mıntıka Palas olarak bilinen yapıdır. İki katlı olan yapı, 12 Haziran 1926 tarihinde Samsun halkı adına Mustafa Kemal Atatürk’e armağan edilmiştir. Yapı, günümüzde Samsun Gazi Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Anıt, heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında, 1981-1982 yıllarında yapılmıştır. Anıtın öndeki üçlü figürü, Atatürk ve beraberindekilerin Samsun’a ilk ayak basışları ile milli mücadelenin burada başladığını simgeler.
Samsun ili İlkadım ilçesi Buğday Pazarı’nda konumlanan Yalı Camii, 1312 yılında Sadık Bin Abdullah tarafından inşa ettirilmiştir. Zaman içerisinde restore edilen camii günümüzde ibadete açıktır.
Samsun’un en büyük camilerinden biri olan ve İlkadım ilçesinde yer alan Samsun Büyük Camii, 1884’te Batumlu Hacı Ali tarafından inşa ettirilir. Kesme taştan yapılan, çifte minareli ve tek şerefeli olan camii, büyük bir avluya sahiptir. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Samsun ili İlkadım ilçesi 100. Yıl Bulvarı’nda bulunan Kurşunlu Camii, Molla Fahrettin tarafından H. 1340 tarihinde inşa ettirilmiştir. Kesme taştan inşa edilen camii, kare planlıdır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde bulunan Hacı Hatun Camii, 1694’te İbrahim kızı Hatice Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Tek kubbeli olan camii, kare planlı olarak kesme taştan yaptırılmıştır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Pazar Camii, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşır. Tamamı ahşap olan tek katlı caminin 19.yy’ın ortalarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Cami ibadete açıktır.
Samsun ili İlkadım ilçesi Batıpark içerisinde yer alan Amazon Köyü, mert ve savaşçı Amazon kadınları anısına oluşturulan bir köydür. Amazonların günlük yaşamı balmumu heykeller ile birlikte Amazon Köyü içerisinde canlandırılır. MÖ 3 bin-2 bin yıllarında yaşayan ve anaerkil bir toplum olan Amazonlar, bir dönem, Samsun ilinin Terme ilçesinin bulunduğu bölgeyi de yerleşim yeri olarak tercih etmişlerdir.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan ve 2013 tarihinde ziyarete açılan müze, Samsun’un kültürel, tarihi, ekonomik ve coğrafi yapısına ilişkin bilgiler ile eserleri ziyaretçilerle bir araya getirir. Müze, Tarihi Kentler Birliği’nin jüri özel ödülüne layık görülmüştür.
Samsun ili İlkadım ilçesinde bulunan Cumhuriyet Meydanı, ilçenin en işlek noktalarındandır. Samsun’un merkezi olarak adlandırılan meydan, özel günlerde ve bayramlarda birçok etkinliğe ev sahipliği yapar.
Samsun’un şifa merkezi olarak bilinen, ilçenin zenginliği olan Havza Kaplıcaları, binlerce yıldır pek çok kişiyi ağırlamıştır. Romalılardan bu yana kullanılan kaplıca suyu, 53 dereceye varan sıcaklıktadır. Havza Kaplıcaları, çelik, arsenik, sülfat, sodyum, kalsiyum ve bikarbonat açısından zengin, radyoaktif özelliktedir. Cilt hastalıkları, romatizma ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisine destek amacıyla pek çok kişinin ziyaret ettiği kaplıcanın çevresinde konaklama tesisleri ve tarihi hamamlar bulunur.
Alaçam’ın simgesidir Mübadele Müzesi. Lozan Anlaşması sonucunda gerçekleşen Türk - Rum mübadelesinden arda kalan eşyaların sergilendiği müze, ziyaretçilerinde hüzünlü bir his yaratır. 19. yüzyılda okul olarak inşa edilmiş, tuğladan yapılma, iki katlı bir binada hizmet verir. O yıllarda evlerini bırakıp gitmek durumunda kalan Rumların eşyaları, fotoğrafları ve Kurtuluş Savaşı’na dair belgeler Mübadele Müzesi’nin en dikkat çeken parçalarıdır.
Samsun ili Ondokuzmayıs ilçesi sahip olduğu uzun sahili ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakır. Tertemiz sahili özellikle yaz aylarında ilgi çeker. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra çevre ilçelerden de denize girmek için sahili ziyaret eden çok olur.
Samsun ili Ondokuzmayıs ilçesinde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 56 bin hektar genişliğe sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kuş Cenneti, Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsar. Karadeniz kıyısında yer alan tek sulak alan olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 356 adet kuş türüne yaşam alanı olur.
Samsun ili Ondokuzmayıs ilçesinde yer alan Fatma Çavuş Türbesi, 1897-1963 yıllarında şehirde yaşamış olan ve Kurtuluş Savaşı yıllarında bölgede mücadeleler veren Fatma Çavuş’a aittir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’nin ardından Ankara’ya davet ettiği Fatma Çavuş’un bu davete katılamadığı belirtilir.
Samsun ili Ondokuzmayıs ilçesinde yer alan Tarihi Ondokuzmayıs Ahşap Camii’nin 17-19. yy arasında yapıldığı düşünülür. Ahşaptan tek katlı olarak inşa edilen camii, büyük kalaslara oturtularak yapılmıştır. Günümüzde camideki ahşap kalasların bazılarının yerinden söküldüğü belirlenmiştir. İç kısmının da harap olduğu belirlenen camii, 2006 yılında onarımdan geçirilmiştir.
Samsun ili Alaçam ilçesinde bulunan Geyikkoşan Baba Türbesi’nin ne zaman inşa edildiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bir koru içerisinde konumlanan türbe, zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir. Rivayete göre Geyikkoşan mevkiinde yer alan ormanda geçmişte yaşayan ve tarlasını geyikleriyle düzenli olarak süren Geyikkoşan Baba vardır. Bir gün altından yapılmış boyunduruk ve sabanıyla tarlasını sürerken görülen babanın geyikleri bundan rahatsız olur ve Meydancık Dağı’na kaçar. Saban ile boyunduruğun halen dağda olduğuna inanılır. Babayı görenlerin ise kör olduğu rivayet edilir.
Samsun ili Alaçam ilçesinde bulunan Alaçam Mübadele Müzesi, etnografik eserlere ev sahipliği yapmasının yanı sıra tematik bir müze olma özelliğine de sahiptir. Zorunlu göç yapan mübadillerin yanlarında taşıdıkları eşyalar, fotoğraflar ve belgelerin yer aldığı tek katlı müze, açıldığı günden bu yana on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmiştir.
Samsun ili Atakum ilçesinde bulunan Çobanlı Halk İskelesi, şehirde yaşayanların ve gezginlerin sık ziyaret ettikleri noktalardandır. Fotoğraf çektirmek isteyenler için keyifli manzaralar sunan Çobanlı Halk İskelesi’nde bir de kafeterya bulunur.
Samsun ili Ayvacık ilçesinde yer alan Eynel Köprüsü, Suat Uğurlu Baraj Gölü’nün ayırdığı mahalleler arasında yeniden ulaşımı sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Görkemli görünümüyle muhteşem bir doğanın ortasında etkileyici manzaralar sunan köprü, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projelerinin ilki olarak bilinir.
Samsun ili Ayvacık ilçesinde Osmanlı döneminde birçok ahşap camii inşa edilmiştir. Tarihten bugüne gelen ahşap camiler ilçede on üç adettir. Bazıları doğa şartlarına bazıları ise zamana dayanamayıp harap olmuştur. Ayakta kalan Ayvacık camileri şöyle sıralanabilir; Çamalan Mahallesi Ulubelen Camii, Ardıç Mahallesi Camii, Kazancılı Mahallesi Camii, Tiryakioğlu Mahallesi Camii, Yeniköy Mahallesi Camii, Karşı Döngel Mahallesi Camii, Terice Mahallesi Camii, Çamalan Mahallesi Karaağaç Camii, Gülpınar Mahallesi Balavur Camii, Kabakalık-Keskinoğlu Mahallesi Kaltuman Camii, Gürçam Mahallesi Camii, Kabaklık Abaşlar Mahallesi Mutular Camii ve Kabaklık Lazlar Mahallesi Tacalan Camii.
Yamaç paraşütü yapmayı seven maceraseverler Ayvacık ilçesinde bu keyfin tadını çıkarabilirler. İlçenin Örencik mahallesinde yer alan yüksek noktaların yamaç paraşütü organizasyonlarına uygun olduğu ifade edilir.
Bafra ilçesinde yer alan Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde İkiztepe’de gerçekleştirilen kazılardan çıkarılan arkeolojik eserler ve ilçeden elde edilen etnografik eserler sergilenir. Müzede aynı zamanda ziyaretçiler ilçenin geleneksel yaşam tarzı ve kültürünü yansıtacak canlandırmalar ile de buluşur.
2016 yılında Bafra ilçesi için önemi büyük olan tütün tarımına yönelik eserlerin sergilendiği Bafra Tütün Müzesi hizmete girer. Müzede tütünün yetişmesinden kurutulmasına uzanan yolculuk ele alınır ve ziyaretçilerle buluşur.
Çetinkaya Köprüsü, Bafra ilçesinin en ünlü köprüsü. 1937 yılından önce ilçede Kızılırmak üzerinde ahşap bir köprünün yer aldığı ve bu köprü üzerinden geçişlerin sağlandığı bilinir. Yedi kemerli, 250 m uzunluğa sahip olan ünlü Çetinkaya Köprüsü’nün 1937 yılında inşa edilmesiyle Cumhuriyet yıllarının en büyük eserlerinden biri Bafra’da yerini alır. Köprüye, dönemin Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya’nın katkılarından dolayı Çetinkaya adı verilir. Günümüzde köprü işlerliğini sürdürür.
Bafra ilçesinde yer alan Cami-i Kebir, bir diğer adıyla Büyük Camii, ilçenin en eski camilerinden biridir. İsfendiyaroğullarından Bafra Beyi Emir Mirza tarafından, merkezde bir araya gelen halkın ibadet edebilmesi amacıyla ahşaptan inşa ettirildiği bilinir. Günümüzdeki caminin üzerinde yer alan kitabede ise 1670 yılında Köprülü Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hatun tarafından inşa ettirildiği yer alır. Zaman içerisinde onarım ve restorasyonlar geçiren camii, ibadete açıktır.
Canik ilçesinde bulunan Mevlana Eğitim, Kültür ve Yaşam Kampüsü içerisinde yer alan Canik Oyuncak Müzesi, çocukların büyük ilgisini görür. Müze, geleneksel, fabrikasyon, yabancı, yerli ve antik kategorilerindeki oyuncaklarla miniklere muhteşem bir serüven yaşatır.
Samsun ili Canik ilçesinde yer alan Canik Kültür Merkezi, kültür ve sanat organizasyonlarına ev sahipliği yapar. Konferans, panel ve seminerlerin de çatısı altında düzenlendiği merkez, sinema salonları, sergi salonları, konferans salonu, düğün salonu ve kafesiyle toplumun her kesimini kültürle buluşturur.
Atakum ilçesinde yer alan Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi, kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemek hedefiyle açılmıştır. Merkezde ana tiyatro salonu, çocuk tiyatro salonu, toplantı ve sergi salonu, derslik, atölye, VIP salonu, soyunma salonları, prova salonu ve otopark yer alır. Düzenli olarak etkinliklerin gerçekleştirildiği sanat merkezi, yıl içinde birçok ziyaretçiyi ağırlar.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi’nde 2008 yılından bu yana Devlet Opera ve Balesi eserleri sahnelenir. Büyük ve Küçük isimli iki salona ev sahipliği yapan merkez çatısı altında opera, çocuk oyunları, bale, konser, müzikal gösterileri düzenlenir.
İlkadım Belediyesi Türk İslam Sanatları Merkezi, Türk İslam Medeniyeti’nin önemli sanat dallarını çatısı altında yaşatır. Yüzlerce yıllık kültüre ışık tutan merkez, ziyaretçilerin büyük ilgisini görür. Merkez çatısı altında, tezhip, kaligrafi, ebru, ney gibi sanat dallarının eğitimleri verilir.
Samsun ili Çarşamba ilçesi Ordu köyünde bulunan Ordu Ahşap Camii’nin 14.yy’da inşa edildiği düşünülür. Taceddinoğulları Beyliği döneminde inşa edildiği ifade edilen camii, ahşaptan inşa edilmiş ve kırma çatı ile örtülmüştür. Caminin giriş kapısı üzerinde yer alan 1900 tarihli levhanın sonradan konulduğu belirtilir.
Samsun ili Çarşamba ilçesi Yaycılar Köyü’nde yer alan Şeyh Habil Camii, mimari açıdan Gökçeli Camii’ne benzetilir. Caminin 13.yy’da inşa edildiği ifade edilir. Çivisiz ahşap camilerden biri olan Şeyh Habil Camii, zaman içerisinde onarımlar geçirmiş olsa da orijinal kısımları halen durmaktadır.
Samsun ili Çarşamba ilçesinde yer alan Rıdvan Bey Camii; ilk olarak mescit olarak inşa edilmiş, ardından yaşanan depremde yıkılmış ve yerine camii 20.yy’ın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Caminin haziresinde 52 adet mezar ve mezar taşı yer alır. 19. yy’ın başında Samsun ve çevresinin idaresine sahip olan Hazinedarzâdelerin aile kabristanlığı olduğu ifade edilen mezarlar, hat ile yazılmış mezar taşlarına sahiptirler.
Samsun ili Havza ilçesinde yer alan Yörgüç Paşa Camii, 1297 yılında Selçuklu Sultanı II. Mesud tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlı padişahı II. Murad döneminde Amasya Valisi olan Yörgüç Paşa Mustafa Bey tarafından onarımı yaptırılan camiye, Yörgüç Paşazade Mustafa Bey ismi verilir. 1979 yılında onarımdan geçirilen camii, yakın zamanda da restore edilmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Samsun ili Havza ilçesinde yer alan Atatürk Evi Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçeyi ziyarete geldiğinde konakladığı tarihi Mesudiye Oteli’dir. 25 Mayıs–13 Haziran 1919 tarihlerinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’nin karargâhı olarak kullandığı Mesudiye Oteli; Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişinden 6 gün sonra karargâhını Havza’ya taşıyacağı haberini alan dönemin kaymakamı Fahri Bey tarafından 1 aylığına kiralanır. Otelin birinci katında yer alan çalışma ve yatak odası Mustafa Kemal Atatürk için hazırlanırken, askeri ve sivil memurlar diğer katlara yerleştirilir. Kalan memurlar ise bölgedeki konaklarda ağırlanır. Günümüzde otel, müzeleştirilmiştir ve ilçenin en sık ziyaret alan noktalarındandır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Müzesi, şehrin en sık ziyaret edilen müzelerinden. Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza mitinginden önce halk ile buluştuğu Sadi Tekkesi, geçirdiği retorasyonun ardından Kuva-i Milliye Müzesi olarak ziyarete açıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlayan ve devam eden mücadelesini ele alan müzede 7 adet balmumu heykel yer alır. Müzede dijital sunumlar da yapılır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Panorama 1919 Müzesi, Mustafa Kemal Atütürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne ilerleyen süreçte aldığı yol ziyaretçilere zamanda yolculuk yaptırarak sergilenir. Dijital ve diagromik olarak iki bölüme sahip olan müze, ilgi çeker.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Samsun Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, 22 dönümlük bir arazi üzerine yayılır. Hafta içi ve hafta sonunda çocukların büyük ilgisini gören hayvanat bahçesi, farklı türden hayvanlara ev sahipliği eder.
Samsun ili İlkadım ilçesinde bulunan teleferik, kullanıcılarına nefes kesen bir manzara sunar. Batı Park ve Baruthane Tümülüsleri-Amisos Restoranı arasında bulunan teleferik hattı, yaklaşık olarak 323 m uzunluğa sahiptir. Teleferik ayrıcalığını keşfetmeden şehirden ayrılmamanız önerilir.
Samsun ili İlkadım ilçesi Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Yabancılar Çarşısı, geçmişteki ismiyle Rus Pazarı, hediyelik eşyadan ev eşyasına, giyimden ayakkabıya uzanan geniş bir yelpazede hizmet verir. Çarşı, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarındandır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan sahil yolu, özellikle bahar ve yaz aylarında deniz havası alıp ailesiyle keyifli vakit geçirmek isteyenlerin akınına uğrar. Yaklaşık olarak 8 km’lik yürüyüş ve bisiklet yolunun bulunduğu sahilde paten pisti, hayvanat bahçesi, konser alanı, Sevgi Gölü yer alır.
Samsun ili İlkadım ilçesi Ulugazi mahallesinde yer alan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, 1876 yılında Osmanlı Padişahı V. Murat’ın izniyle inşa edilir. 1845’te sekiz İtalyan asıllı rahibin Gürcistan’dan ayrılıp yolculuk sırasında kilise sahibi olmayan Latin Katolik vatandaşlarla Samsun’a yerleşmeleri ile kilisenin temelleri atılır. 1885’te inşası tamamlanan kiliseye manastır ve mezarlık da yapılır. Kilisenin 1913 yılında Jön Türkler tarafından ele geçirildiği bilinir. Gezilmesi önerilen tarihi kilise ibadete açıktır.
Samsun ili İlkadım ilçesi Kuyumcular Çarşısı içerisinde yer alan Kaleiçi Camii, Kuyumcular Camii olarak da adlandırılır. 14.yy’da İlhanlıların Anadolu Valisi Timurtaş Paşa adına inşa ettirilen camii, günümüzde ibadete açıktır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Cumhuriyet Meydanı gibi ilçenin en uğrak noktalarından biridir. Burada bulunan Saat Kulesi’nden ismini alan Saathane Meydanı, 20.yy’dan bu yana şehrin önemli durakları arasında bulunur.
Samsun ili İlkadım ilçesi Kökçüoğlu mahallesinde yer alan Şeyh Seyyid Kutbiddin Cami ve Türbesi, 14.yy’da Şeyh Seyyid Kutbiddin tarafından ilk olarak inşa ettirilmiştir. 1863 yılında ise yapı, Haznedar Süleyman Paşa’nın ailesi tarafından yeniden yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı camii, kesme taştan inşa edilmiştir ve ahşap düz tavanlıdır. Samsun şehrinin manevi değerlerinden biri olarak anılan Seyyid Kutbiddin’in yattığı türbe ise caminin güney cephesinde konumlanır. İçten beşik tonozlu olan türbe, enine dikdörtgen planlıdır.
Samsun ili Kavak ilçesinde yer alan Bekdemir Camii, 1873 yılında tamamı ahşaptan inşa edilmiştir. Caminin oyma kapısında ve içerisinde bitkiler motifleri görülür. Camii avlusunda harap durumda bir çeşme yer alır ve çeşmede ay, çiçek, yıldız ve geometrik motifler işlidir.
Samsun ili Kavak ilçesi Çakallı mahallesinde yer alan ahşap Kasımzade Ahmet Sofi Camii, kitabesine göre 1879 yılında vakfiyede ise 1882 yılında inşa edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinin 1882 tarihli vakfiyesinde caminin Kasımzade Ahmedi Sufi Efendi tarafından yenilendiği yer alır. Tek katlı olan camii, ahşap yığma tekniğiyle inşa edilmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Samsun ili Kavak ilçesinde yer alan Yaşar Doğu Müze Evi, milli güreşçi Yaşar Doğu’nun yaşadığı evdir. Gerçekleştirilen restorasyonun ardından yapı müzeleştirilerek ziyarete açılır. Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olan Yaşar Doğu’nun kişisel eşyaları evde sergilenir.
Samsun ili Ladik ilçesinde yer alan Seyyid Ahmed-i Kebir Türbesi’nde Rifai tarikatının kurucusu Seyit Ahmet-i Kebir er-Rifai yatar. Kare planlı türbe, kesme taş ile tuğladan yapılmıştır. Türbe, ilçenin en sık ziyaret alan noktalarındandır. Dilenen dileklerin kabulü amacıyla türbe ziyaret edilir.
Samsun ili Ladik ilçesinde yer alan Ambarköy Açık Hava Müzesi, yaklaşık olarak 14 bin metrekare alana yayılır. Hanı, müzesi, gölü, su değirmeni, deresi, seyir kulesi, kahvehanesi, ahşap çocuk oyun parkı, külliyesi, köprüleri ile Osmanlı dönemini günümüzde yaşatır. Ladik’in yerleşik kültürü köyde yeniden hayat bulur. Müzede insanların geçmişte günlük hayatlarında kullandıkları alet ve eşyalar ile tarihi eserler sergilenir.
Samsun ili Ladik ilçesinde bulunan Akpınar Eğitim Müzesi, 1940 yılında köy enstitüsü olarak açılan ve ilerleyen yıllarda öğretmen yetiştirmeye başlayan Akpınar Öğretmen Lisesi’nde eğitim gören öğrencilere ait resim, müzik aleti, kitap ile buradaki atölyelerde yararlanılan aletleri sergiler.
Salıpazarı ilçesi Karayonca mahallesinde yer alan Şehitler Camii, mezarlık içerisinde bulunur. Caminin inşa tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Mimari özelliklerinden ötürü caminin 18.yy’da inşa edildiği düşünülür. Kare planlı ahşap camii, ilçenin tarihi yapılarındandır.
Samsun ili Salıpazarı ilçesi Yeşil köyü mezarlığında yer alan Yeşil Türbe’nin ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tek bir odaya sahip olan yapının onarımı yöre halkı tarafından yapılmıştır. Dileklerin kabulu için dua etmek amacıyla türbe sıklıkla ziyaret alır.
Samsun ili Tekkeköy ilçesinde yer alan Şeyh Yusuf Zeynüddin Türbesi, Gavs-ı Azam Şeyh Abdülkadir-i Geylani’nin torunudur. İlçenin bulunduğu yerde tarihte bir tekke açarak ihtiyacı olanları doyuran Yusuf Zeynüddin, ilçenin bu ismi almasında etken olmuştur. 13.yy’da yaşadığı tahmin edilen Yusuf Zeynüddin’in ilçede yer alan Tekkeköy Camii’nin yanında türbesi yer alır. Türbe, sıklıkla ziyaret edilir.
Samsun ili Tekkeköy ilçesinde yer alan ve tarihinin 18.yy’a uzandığı tahmin edilen Antyeri Kilisesi’nin mimari yapısı ve çan kulesi sağlam durumdadır. Mübadele sürecinin ardından kilise 1997 yılına dek camii olarak kullanılmıştır. Yapı günümüzde kullanılmamaktadır.
Samsun ili Tekkeköy ilçesinde yer alan Tüyap Samsun Fuar ve Kongre Merkezi, 2014 yılında hizmet vermeye başlar. Açık ve kapalı olmak üzere toplam 50 bin 200 metrekarelik fuar alanında, katılımcı ve ziyaretçiler tek çatı altında buluşur. Fuar ve Kongre Merkezi’nde tarım, mobilya, gıda, inşaat ve kitap gibi farklı sektörlerin fuarları gerçekleştirilir.
Samsun ili Tekkeköy ilçesinde yer alan ve 2017 yılında hizmete açılan 33 bin 919 kişilik 19 Mayıs Stadyumu sporseverlerin ilgisini çeker. UEFA Euro 2020 standartlarına göre inşa edilen stadyumda 8 soyunma odası, 19 asansör, 72 acil çıkış, 469 kamera ve çim zeminlerinde ısıtma sistemi yer alır. Samsunspor karşılaşmaları için bu görkemli stat ziyaret edilebilir.
Samsun ili Tekkeköy ilçesinde bulunan ve 2013 yılında Judo Grand Prix Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Yaşar Doğu Spor Salonu, modern bir spor salonudur. 7500 koltuk kapasiteli salon, spor müsabakalarının yanı sıra kültürel ve sanatsal etkinliklere de kapılarını açar.
Samsun ili Terme ilçesi Dibekli köyünde bulunan Cüneyd-i Bağdadi Türbesi, sade yapılı bir türbedir. Cüneyd-i Bağdadi hakkında farklı rivayetler bulunur. Cüneyd-i Bağdadi Hazretleri olduğu düşünülür; ancak mezar yerinin Irak’ta yer aldığı ifade edilir. Diğer rivayet; Cüneyd-i Bağdadi kelimelerinin Bağdatlı asker anlamına geldiği, adının Bağdadi Haydar olduğu ve türbede yatanların Haydar’ın şehit olmuş askerleri olabileceğidir. Bir diğer rivayet ise Cüneyd-i Bağdadi’nin Canik emiri Cüneyd Bey olduğu yönündedir.
Samsun ili Terme ilçesi Dağdıralı köyünde yer alan ahşap camii, şehrin eski ahşap camilerinden biridir. Caminin ne zaman inşa edildiği hakkında net bir bilgi yoktur. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, kırma çatılı ve alaturka kiremitlidir. Günümüzde camii ibadete açıktır.
Samsun ili Terme ilçesi Karacalı mahallesinde yer alan camii, ilçenin en eski ahşap camileri arasında bulunur. Bölgede yer alan köylerin yapıyı Cuma Camii adıyla yaptığı ifade edilir. Kitabeye sahip olmayan caminin net olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Ancak caminin doğu yönünde yer alan duvarda zemine Osmanlıca H. 1112 tarihi kazınmıştır. Bu tarih, caminin 18.yy’da inşa edilmiş olabileceğini işaret eder. Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde bulunan 1905 tarihli bir vakfiye kaydı ise caminin bu yılda onarımdan geçmiş olabileceği bilgisini verir.
Terme ilçesinde Yeni Cami mahallesinde bulunan ahşap caminin net olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Camii mihrabının yanında yer alan 1843 tarihinin onarım tarihi olduğu belirtilir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, kırma çatılı ve geniş saçaklıdır. Tamamı ahşap olan camii, mahfil ile minareye sahip değildir.
Samsun ili Terme ilçesinde yer alan Pazar Camii’nin kesin olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Ahşaptan yapılmış olan caminin mimari özelliklerinden ötürü 19.yy’ın ilk yarısında inşa edilmiş olabileceği düşünülür. Caminin yanında bir de türbe bulunur. 1939 yılında yıkılan camii minaresi yerine 1961 yılında yeni bir minare inşa edilmiştir. Camii, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenmiştir. Günümüzde ibadete açıktır.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde bulunan Kale Camii’nin kitabeye sahip olmaması sebebiyle net olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde Nisan-Mayıs 1696 tarihli Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Hanım adına düzenlenen Osmanlıca vakfiyede caminin Ayşe Hanım tarafından yaptırıldığı belirtilir. 1943 yılında yaşanan Ladik depremiyle camide yıkımlar olmuş, 1960 yılının ardından ise yıkılan bölümler yenilenmiştir. 2006 yılında yeniden onarımdan geçirilen camii günümüzde ibadete açıktır.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yer alan Namazgâh Camii, kitabeye sahip olmaması sebebiyle ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda caminin Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı ifade edilir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 2008 yılında restore edilen tarihi camii, günümüzde ibadete açıktır.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun ve çevresinden çıkarılan Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserleri ziyaretçilerle buluşturur. Etnografik eserler ise müzede ayrı bir bölümde sergilenir. Müzenin en gözde koleksiyonu Amisos Antik Kenti buluntuları ile Amisos hazinesidir.
Samsun ili Ladik ilçesinde yer alan ve yıl içinde binlerce turistin uğrak noktası olan doğa harikası Ladin Gölü, Samsun’un görülmesi önerilen noktaları arasındadır. Tersakan ırmağının kaynağı olan Ladik Gölü, sazan, alabalık ve turna balıklarına ev sahipliği yapar. Samsun’un geleneksel el sanatı hasırcılıkta kullanılan sazların yetiştiği bir alan olan gölde pek çok kuş türü de yaşar.
Gölde, bitki kök ve saplarının meydana getirdiği yüzen adalar görülebilir. Rüzgârın etkisiyle yüzen bitki platformları, etkileyici bir güzellik sunar.
Galeriç Longozu, Ondokuzmayıs ilçesinin Yörükler mevkiinde, Subasar Ormanları’nın bir kısmını oluşturur. Yüzen orman olarak bilinen longoz, büyük bir kısmı dişbudak ağaçlarından oluşmuş bir tabiat harikasıdır. Bahar boyunca ormanı kaplayan su ve ağaçların uyumu, muazzam bir görsel şölen oluşturur. Yaban hayatı ve kuşlar için özel bir alandır. Kuş gözlemciliği yapanlar ve doğaseverlerin mutlaka görmek isteyeceği Galeriç Longozu, ilkbahar aylarında ziyaret edilmelidir.
Samsun ili Ondokuzmayıs ilçesinde bulunan Nebiyan Dağı, 1224 m yükseklikte konumlanır. Şehri ziyaret eden gezginlerin en sık uğradıkları gezi noktalarından biri olan Nebiyan, yayla turizmi, dağcılık, trekking ve foto safari amaçlı ziyaret alır. Nefes kesen doğası ve etkileyici manzaralar ile ziyaretçileri buluşturan Nebiyan, seyahatseverleri etkileyecek yerler arasında bulunur.
Samsun ili Atakum ilçesinde yer alan mavi bayraklı plajlar yerli ve yabancı turistlerin gözdeleridir. Plajlarda keyifle güneşlenerek ve denize girerek vakit geçirilebilir ve yaz aylarının tadı çıkarılabilir. İlçede yer alan mavi bayraklı plajlar; Güzelyalı Plajı, İncesu Plajı, İnci Plajı, Körfez Plajı ve Omtel Plajı olarak sıralanabilir.
Samsun ili Atakum ilçesinde bulunan heybetli Kocadağ, yaklaşık olarak 1350 m yükseklikte yer alır. İlçeyi zirveden görme fırsatını sunan Kocadağ, şehirden uzakta keyifli vakit geçirmek isteyenlerin uğrak noktalarındandır. Kamp yapmayı tercih edenlerin çadırlarını alıp gruplar halinde konakladığı Kocadağ’da, trekking tutkunları da yürüyüşler düzenler.
Samsun ili Ayvacık ilçesi Hasan Uğurlu Baraj yolu üzerinde konumlanan Çağlayan Şelalesi, yaklaşık olarak 30 m yükseklikten büyük bir ihtişamla dökülür. Bir doğa harikası olan şelale, görenleri kendine hayran bırakır.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde bulunan Şahinkaya Kanyonu, Türkiye’nin en büyük su kanyonlarından biri olarak anılır. Geniş bir vadide, Altınkaya Baraj Gölü üzerinde yer alan kanyon, yaklaşık olarak 2 km uzunluktaki kayalıklar arasında bulunur. Kızılırmak nehrinin aşındırarak oluşturduğu kanyon, göz kamaştıran güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakır. Tabiat harikası olan kanyonda tekne turu yapılabilir, doğa yürüyüşü, kano ve kamp keyfi yaşanabilir. Tekne turları için Türkmen Köyü ile Vezirsuyu Tabiat Parkı ziyaret edilebilir.
Samsun ili Alaçam ilçesinde konumlanan Geyikkoşan sahili, geniş bir kumsala sahiptir. Tatilini sahil kenarında yapmak isteyenler için bölgede konaklama noktaları bulunur.
Samsun ili Bafra ilçesi Akalan köyünde konumlanan Akalan Şelaleleri, doğal güzelliği ile Samsun’un görülmeye değer duraklarından biridir. Etkileyici görüntüler sunan şelaleler, 15 m yükseklikten akarak hayranlık uyandırır.
Samsun ili Ladik ilçesinde bulunan Hamamayağı Kaplıcası, dinlenme tesisleri ile bölgedeki önemli turizm alanlarından biridir. Büyük ve küçük havuzları, hamam ve banyo bölümleri ile kaplıca, şifa arayanlar için ziyarete değerdir.
Samsun ili Tekkeköy ilçesine yaklaşık olarak 22 km uzaklıkta bulunan şelaleler, ihtişamlı görünümü ve şırıl şırıl akan suyu ile bölgenin görülmeye değer noktalarındandır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan şelaleler üç aşamalıdır. Mayıs-Ekim ayları arasında ziyaret edilmesi önerilen şelale alanı, piknik, doğa yürüyüşü, dağcılık, gezi ve fotoğraf çekimine uygun bir potansiyele sahiptir.
Samsun ili Tekkeköy ilçesinde bulunan ve birinci derece arkeolojik sit alanı olan Tekkeköy Mağaraları, Paleolitik ve Kalkolitik dönem yerleşim yeri olarak bilinir. Küçük mağaraların genişletilmesi ile ortaya çıkan, bölgedeki ilk yaşam izinin görüldüğü Tekkeköy Mağaraları’nda yapılan araştırmalarda, Paleolitik, Mezolitik ve Tunç Çağı’na ait buluntular ortaya çıkarılmıştır.
Samsun ili Canik ilçesi Bandırma plajında yer alan kablolu su kayağı parkı, şehri ziyaret edenler ve Samsunlular tarafından büyük ilgi görür. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve 2010 yılında hizmet vermeye başlayan tesis, macerasevenlere denizde kayak yapmanın keyfini yaşatır. Parkta kısa süreli bir eğitimin ardından, denizde kayak yapılabiliyor.
Samsun ili Ondokuzmayıs ilçesi sahip olduğu uzun sahili ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakır. Tertemiz sahili özellikle yaz aylarında ilgi çeker. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra çevre ilçelerden de denize girmek için sahili ziyaret eden çok olur.
Samsun ili Ondokuzmayıs ilçesi Kuşkayası mahallesinde yer alan Gürlek Şelalesi, metrelerce yükseklikten ihtişamla akar. Etkileyici bir güzellikte dökülürken seyir keyfi veren Gürlek Şelalesi, çevresinde yer alan eşsiz doğasıyla da ziyaretçilerini kendine hayran bırakır. Bölgedeki kır lokantalarında sunulan alabalıkların lezzeti damaklarda enfes bir tat bırakırken, manzara bu keyfe eşlik eder. Trekking ve bisiklet turu yapmayı sevenler de sıklıkla şelaleye doğru rota çizer.
Samsun ili Alaçam ilçe merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıkta olan Uluçay Deresi Acısu mevkiinden kayaların arasından çıkan Acı Su’yun şifalı olduğu rivayet edilir. 1892 tarihli Trabzon Sancağı Salnamesi’nde de faydalı olduğunun kayıtlı olduğu belirtilen Acı Su’yun halk arasında belirli rahatsızlıklara iyi geldiği ifade edilir; bu nedenle mevkiinin sıklıkla ziyaret aldığı bilinir.
Samsun ili Ayvacık ilçesinde bulunan Kirazlık Adası, 1981 yılında inşası tamamlanan Suat Uğurlu Barajı ile bölgenin sular altında kalması sonucunda oluşmuştur. Bölgeye gelen gezginlerin ilgisini çeken ada, mükemmel bir manzara sunar. Adaya düzenli tekne turları gerçekleştirilir.
Doğal güzellikler sunan Ayvacık ilçesi, yemyeşil coğrafyasıyla huzur verir. Tabiatıyla hayran bırakan Ayvacık ilçesinde mesire alanı ve parklar da meraklılarını bekler. Hasan Uğurlu Baraj Gölü çevresinde yer alan ormanlık alan hafta sonunda doğa içerisinde vakit geçirmek isteyenlerin uğrak noktalarındandır. Piknik ve mesire alanlarının yer aldığı bölge sıklıkla ziyaret alır.
Doğayla iç içe vakit geçirme fırsatı sunan Terice mevkiinde bulunan Doğal Yaşam Parkı ise bisiklet, off-road, trekking gibi doğa sporlarını yapma şansını ziyaretçilere verirken, ahşap evlerinde konaklama imkanı da verir.
Samsun ili Ayvacık ilçesinde bulunan Kikinin Şelalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıkta konumlanır. Doğa içerisinde bulunan, yaklaşık 40 m yükseklikten kayaların arasında süzülen şelale görülmeye değerdir.
Şehirden uzaklaşıp doğayla vakit geçirmek isteyenlerin tercih edebileceği rotalardan biri olan Yeşilpınar Şelalesi, Samsun ili Ayvacık ilçesinde bulunur. Ormanlık arazi içerisinde konumlanan şelaleyi doğaseverlerin görmesi önerilir.
Samsun ili Ayvacık ilçesi Çamalan mahallesinde yer alan şelale, bulunduğu ortamı daha da güzelleştirir. Rotanız Çamalan’a olacakların şelaleyi görmeden dönmemeleri önerilir.
Samsun ili Ayvacık ilçesi Eyüp Sultan mahallesinde yer alan Sevgi Parkı, şehrin kaosunda nefes alınabilecek ve yemyeşil ağaçların altında huzurla oturulabilecek bir park. Park aynı zamanda ziyaretçilerin gölün etkileyici manzarasıyla buluşmalarına da fırsat veriyor.
Meşe Park Ormanı, Canik ilçesinde doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Tertemiz bir nefes alma imkânı sunan ormanda keyifle yürüyüş yapılabilir, kafeteryada çay içilebilir, çocuk oyun alanında miniklerin eğlenceli vakit geçirmesi sağlanabilir. Bunun yanı sıra nikâh alanları, hanım konağı, yürüyüş yolları, lokanta, büfe, sosyal donatı alanı ve macera parkuru gibi alanlar da ziyaretçileri bekleyen diğer noktalar.
Bayraktepe Tabiat Parkı, zengin flora ve faunasıyla dikkat çeker. Kayın, gürgen ve meşe ağaçlarının ağırlıkta olduğu parkta, ağaççık ve çalı grupları ile otsu vejetasyon görülür. Tilki, sansar, gelincik, tavşan, kirpi, yılan, kaplumbağa, kertenkele ve ağaçkakanlara rastlamak mümkündür. Park, eski Samsun Kalesi’nin kalıntılarına ev sahipliği yapar. Bu nedenle zirve noktası I. ve III. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Ormanda doğa yürüyüşü ve piknik yapmak mümkündür.
Samsun ili Çarşamba ilçesinde yer alan Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı, Yeşilırmak nehrinin kıyısında konumlanır. 600 dönüm arazi üzerine kurulu olan park içerisinde mesire alanlarının yanı sıra binicilik tesisleri, restoran ve çay bahçesi ziyaretçilerin keyifli zaman geçirmesine olanak tanır.
Samsun ili Çarşamba ilçesinde bulunan Kabaceviz Şelalesi, bölgenin görülmesi önerilen tabiat güzelliklerindendir. Yaklaşık olarak 60 m yükseklikten dökülen şelale, etkileyici bir görüntü sunar. Şelale çevresi piknik, foto safari, trekking ve dağcılık için elverişlidir.
Samsun ili İlkadım ilçesinde bulunan Batıpark, sosyal tesisleri ve park alanları ile ziyaretçilerin ilgisini çeker. Samsun’un tarihi değerlerinden kabul edilen Amazonlar adına yapılan Amazon Adası ve Köyü, Amazon heykeli ile Anadolu Aslanları park içerisinde bulunur. Bunun yanı sıra seyir terası, restoranlar, kafeteryalar, spor sahaları, gokart tesislerinin de bulunduğu Batıpark, yıl içinde ziyaretçilerin ilgisini çeker.
Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan sahil yolu, özellikle bahar ve yaz aylarında deniz havası alıp ailesiyle keyifli vakit geçirmek isteyenlerin akınına uğrar. Yaklaşık olarak 8 km’lik yürüyüş ve bisiklet yolunun bulunduğu sahilde paten pisti, hayvanat bahçesi, konser alanı, Sevgi Gölü yer alır.
Samsun ili Ladik ilçesinde yer alan Ladik Yaylası, yaklaşık olarak 1500 m yükseklikte konumlanır. Yaylada temmuz ile ağustos aylarında düzenli olarak yayla şenlikleri gerçekleştirilir. Doğası ile kendine hayran bırakan Ladik Yaylası, görülmeye değer ilçe rotalarındandır.
Samsun ili Ladik ilçesinde yer alan Aktaş Yaylası, yaklaşık olarak 950 m yükseklikte bulunur. Rahatlıkla ulaşım sağlanabilen yayla, Ladik Gölü manzarasıyla büyüler. Temiz havası ve doğası ile huzur veren Aktaş Yaylası’nda yayla evleri yer alır.
Samsun ili Ladik ilçesinde bulunan Küpecik Yaylası, yaklaşık olarak 1600 m yükseklikte konumlanır. Yayla evlerinin görülebileceği yayla, suyu ile meşhurdur. Yöre halkı burada yer alan suyun şifalı olduğunu ve çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğini ifade eder.
Samsun ili Ladik ilçesinde yer alan ve yaklaşık olarak 1600 m yükseklikte konumlanan yayla doğası ile huzur verir. Görkemli bir şekilde akan Büyükkızoğlu Şelalesi’ne ev sahipliği eden yayla, ziyaretçilere keyifli zaman geçirme fırsatı sunar.
Samsun ili Ladik ilçesinde bulunan Çakırgümüş Yaylası, ilçeye yaklaşık olarak 12 km uzaklıkta konumlanır. Sessizliğin ve doğanın tadını çıkarmak isteyenler için Çakırgümüş Yaylası, Ladik ilçesinin bir diğer rotasıdır.
Samsun ili Ladik ilçesinde yer alan Gürcü Yaylası, yaklaşık olarak 1500 m yükseklikte bulunur. Araçlarla rahatlıkla ulaşım sağlanabilen yaylada, yayla evleri yer alır.
Samsun ili Salıpazarı ilçesi Karacaören köyünde yer alan şelale, yaklaşık olarak 85 m’den akar. Su debisi mevsime göre farklılık gösteren şelalenin çevresi kayın, kızılağaç, gürgen, kestane gibi ağaçların yer aldığı ormanlık alanla çevrilidir.
Samsun ili Terme ilçesinde bulunan Terme Karavan Kampı Plajı, bahar ve yaz aylarında büyük ilgi görür. Miliç Plajı olarak da anılan plaj, uzun sahilinde her yıl yüzbinleri ağırlar. Denize girmek, güneşlenmek veya plajın arkasında yer alan yeşil alanda piknik yapmak isteyenler için bölge vazgeçilmezdir. Çamlık bölgede çadırlar ve karavanlar için ayrılmış için özel bir kamp alanı yer alır. Plaj 2018 yılında mavi bayrak almıştır.
Samsun ili Terme ilçesinde yer alan Miliç Çevre Eğitim Plajı, 2018 yılında mavi bayrak alan şehir plajları arasında bulunur. Yaklaşık olarak 500 m’lik uzunluğa sahip olan halk plajı, kumdan sahiliyle ilgi çeker. Engelliler için şezlong ve rampanın bulunduğu plaj, yaz aylarında ilgi görür.
Samsun ili Yakakent ilçesinde bulunan Uzunkız Yaylası, tertemiz doğasıyla ziyaretçilerini bekler. Huzur içerisinde temiz hava almak ve şehrin kaosundan uzaklaşmak isteyenler için yayla ideal bir konumda bulunur. İlçenin içerisinden geçilerek ulaşım sağlanan yaylaya doğru yol boyunca görülen birçok ahşap ev keyifli bir manzara yaratır. Yayla, mesire alanına da sahiptir.
Yakakent ilçesi Çamgölü mevkiinde bulunan mesire alanı, yeşil ve mavinin buluştuğu noktada yer alır. Bir tabiat harikası olan mesire alanında çam ağaçları altında piknik yapıp dinlenirken eşsiz deniz manzarasının tadı çıkarılabilir.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yer alan Kunduz Ormanları, yılın her mevsiminde doğanın güzelliğini yansıtır. Ihlamurdan kayına, gürgenden sarıçama uzanan zengin ağaç çeşitliliği ile görenleri kendine hayran bırakan orman, temiz hava almak, fotoğraf çekmek, yürüyüş yapmak ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin yakın ilgisini çeker.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yer alan Vezirsuyu Tabiat Parkı, etrafı sularla kaplı bir yarımada foemundadır. Altınkaya Baraj Gölü’nün yanında yer alan park etkileyici güzelliğe sahiptir. Kızılçamın ağırlıkta parkta sahil çamı, meşe, sedir, gürgen, maki gibi ağaç ve çalı türleri görülür. Faunasıyla da dikkat çeken parkta tilki, sansar, yaban domuzu, sincap, kurt, karaca, tavşan, atmaca, kertenkele, kızıl şahin, kartal, baykuş, kaplumbağa, keklik, doğan, yılan, sığırcık, serçe, gri balıkçıl, büyük ve küçük akbalıkçıl ile göçmen kuş türleri yer alır. Parkı ziyaret edenlerin doğal hayatı yakından görme, piknik yapma, fotoğraf çekme, balık tutma, günübirlik olarak kır evlerinde konaklama fırsatları bulunur.
Samsun’un şifa merkezi olarak bilinen, ilçenin zenginliği olan Havza Kaplıcaları, binlerce yıldır pek çok kişiyi ağırlamıştır. Romalılardan bu yana kullanılan kaplıca suyu, 53 dereceye varan sıcaklıktadır. Havza Kaplıcaları, çelik, arsenik, sülfat, sodyum, kalsiyum ve bikarbonat açısından zengin, radyoaktif özelliktedir. Cilt hastalıkları, romatizma ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisine destek amacıyla pek çok kişinin ziyaret ettiği kaplıcanın çevresinde konaklama tesisleri ve tarihi hamamlar bulunur.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde yer alan Çifte Hamam’ın inşa kitabesine sahip olmaması nedeniyle kesin olarak kim tarafından ve ne zaman yapıldığı konusunda bir bilgi mevcut değildir. Ancak Nisan-Mayıs 1696 tarihli Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Hanım adına düzenlenen Osmanlıca vakfiyede Ayşe Hanım tarafından yeni baştan yapıldığı kayıt altına alınmıştır. 1964, 1976, 2007 yıllarında onarım geçiren hamam günümüzde hizmet vermeye devam etmektedir. Ilıklık, sıcaklık, soyunmalık, soğukluk bölümlerine sahip olan tarihi hamam, görülmeye değerdir.
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde bulunan Kale Hamamı’nın kitabeye sahip olmaması nedeniyle net olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde Nisan-Mayıs 1696 tarihli Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Hanım adına düzenlenen Osmanlıca vakfiyede bahsi geçen hamamlardan birinin Kale Hamamı olduğu düşünülür. 1960 yılının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce onarımdan geçirilen hamam, 2007 yılında da restore edilir. Günümüzde tarihi hamam hizmet vermeye devam etmekte ve ilçeyi ziyaret edenleri beklemektedir.
İlkadım ilçesinde yer alan Bulvar Alışveriş Merkezi, Tarihi Samsun Tekel Tütün Fabrikası’nda hizmet verir. 1997 yılında kapatılmasının ardından atıl kalan yapı, 2006 yılında yenilenmesinden sonra Bulvar Alışveriş Merkezi olur. Yapısıyla dikkat çeken alışveriş merkezi, çatısı altında yerli ve yabancı markaların mağazalarının yanı sıra yemek alanında farklı restoranlara da yer verir.
Samsun ili Canik ilçesinde yer alan Piazza Alışveriş Merkezi, alışveriş yapmak isteyenlerin tercih ettiği noktalardan. Çatısı altında yerli ve yabancı birçok markaya yer veren Piazza, yemek alanları, çocuk oyun alanları ve sinema salonları ile ziyaretçilerine keyifli ve eğlenceli vakit geçirme fırsatı da sağlıyor.
Samsun ili Canik ilçesinde yer alan Lovelet Alışveriş Merkezi, markaların outlet mağazalarını çatısı altında bulundurur. Uygun fiyata alışveriş yapmak isteyenler için mutfak eşyalarından ev tekstiline, giyimden aksesuara uzanan zengin marka alternatiflerine Lovelet Alışveriş Merkezi’nde ulaşmak mümkün.
Atakum ilçesinde yer alan Yeşilyurt Alışveriş Merkezi, 5 bin metrekare alan üzerinde dört katlı olarak kuruludur. Çatısı altında birçok markayı barındıran Yeşilyurt, sinema salonları, süpermarket, yeme-içme ve eğlence alanları ile her yaştan ziyaretçinin keyifli vakit geçirmesine olanak tanır.