Taraklı’nın merkezinde bulunan tarihi cami, 1517 senesinde, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde baş vezir olan Yunus Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın tasarımı olan kutsal mekan, küfeki taşından yapılmış olup kurşundan bir kubbe ile süslenmiştir. Bu nedenle Kurşunlu Camii olarak da anılır. Tek şerefeli bir taş minaresi ve şadırvanı olan tarihi ibadethane, hala kullanıma açıktır.
Justinianus Köprüsü, Sakarya Irmağı’nı besleyen Çark Deresi üzerinde 558 - 560 yılları arasında Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Serdivan ilçesinde yer alan köprü, 12 kemerlidir. Beşköprü olarak da bilinir. Tarihi köprü taştan yapılmış olup hala ayaktadır.
Taraklı Evleri, Geç Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi yapılardır. Genellikle iki ya da üç katlı ve avlulu olarak tasarlanmış evler, ahşap pencerelere sahiptir ve iç mekan süslemeleri ile göz doldurur. Kentin tarihi dokusunu oluşturan özel yapılar, koruma altına alınmıştır ve Taraklı’nın pek çok yerinde görülebilir.
Kaynarca’ya bağlı Topçu köyünde yer alan Şeyh Müslihiddin Camii, 18. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Osmanlı eserlerinden biridir. Ahşaptan yapılma cami, dikdörtgen planlı olup kiremit bir çatı örtülmüştür. Günümüze kadar birkaç kez onarımdan geçen kutsal mekan, hala ayaktadır.
Paşalar Kalesi, Pamukova’ya bağlı Paşalar köyünde, çevreye hakim bir tepede yer alır. Yapım tarihi net olmayan kalenin, Bizanslılardan kaldığı tahmin edilir. Paşalar Kalesi, moloz taştan yapılmış olup günümüze yalnızca duvar kalıntıları ile ulaşabilmiştir.
Seyifler Kalesi, aynı isimli köyde, Ferizli ilçesinde yer alır. Yapım tarihi net olmayan tarihi kale, Bizans Dönemi’ne aittir. Çark Suyu ve Sakarya Nehri’ne oldukça yakındır. Taştan yapılma kalenin günümüze yalnızca burç kalıntıları ulaşabilmiştir.
Vecihi Kapısı, Sapanca’daki Kemer Mezarlığı’nın girişinde bulunur. Osmanlı Dönemi’nden kalma gösterişli eser, 1321 senesinde Yanyalı Vecihi Orhon tarafından yaptırılmıştır. Kemerli kapıyı Mimar Sinan’ın tasarladığı söylenir.
Hasan Fehmi Paşa Camii, Sapanca’nın Mahmudiye köyünde yer alır. 1885 tarihli tarihi ibadethane, Osmanlı vezirlerinden Hasan Fehmi tarafından yaptırılmıştır. İç mekanda özenli el işlemleri dikkat çeker. Caminin uzun ve kemerli pencereleri, tek şerefeli bir minaresi bulunur. Kutsal mekan, yakın tarihte onarılmıştır.
Rahime Sultan Camii, Sapanca’nın Uzunkum Mahallesinde yer alır. 1892 tarihli kutsal mekan, Osmanlı sultanlarından II. Abdülhamit’in eşi Rahime Sultan tarafından yaptırılmıştır. Caminin içi kalem işi işlemelerle bezelidir. Ön tarafındaki pencerenin üzerinde Abdülhamit’in tuğrası bulunur. Deprem nedeni ile zarar gören caminin bir bölümü onarımdan geçmiştir.
Ağa Camii, Adapazarı’nın merkezinde yer alır. Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi mekanın inşa tarihi net değildir. Kagir yapının işlemelerle bezeli ahşap mihrabı ve tavan süslemeleri hoş bir görüntü yaratır. Tek şerefli minaresi sonradan eklenmiş olan Ağa Camii, hala ibadete açıktır.
Adapazarı’nda konumlu Sakarya Müzesi, 1915 tarihli bir binada hizmet verir. Bir dönem askerlik şubesi olarak kullanılmış müze binası, 1922’de Mustafa Kemal Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım’ı ağırlamıştır. Bu nedenle Atatürk Evi olarak da anılır. Müzede Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ilişkin pek çok şey sergilenir. İki katlı müze, arkeolojik ve etnografik eserleri bir arada toplar. Roma ve Bizanslılardan kalma mezar taşları, Cumhuriyet Dönemi silah ve eşyaları müzenin en dikkat çekici parçalarındandır.
Adapazarı’na bağlı Harmantepe köyünde konumlanmış olan tarihi kale, inşa zamanı net olarak bilinmeyen Bizans yapılarından biridir. Günümüze büyük oranda tahrip olmuş bir şekilde ulaşmıştır. Harmandere Kalesi’nin yaklaşık 10 metre uzunluğundaki surlarının bir bölümü ve burçları görülebilir.
Adapazarı ilçesinde Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Uzun Çarşı, Osmanlı Dönemi’nde kurulmuştur. Birkaç sokağa yayılan tarihi çarşıda pek çok mağaza ve dükkan yer alır. Sakarya’nın sembolik yerlerinden biri olan Uzun Çarşı, yıllar boyunca çeşitli onarımlardan geçmiş ve geleneksel çarşı kültürünü günümüze kadar taşımıştır. 1992 yılında İstanbul’un Kapalıçarşısı’i gibi üzeri çatı ile örtülmüştür. Çarşının ilk sakinleri çoğunlukla Ermeni ve Rumlardır. Burada yöreye özgü birçok şey bulanabileceği gibi tarihi havasını kaybetmemiş sokaklarda nostaljik bir gezi yapılabilir.
Adapazarı’nın merkezinde buluna Orhan Camii, Osmanlıların 2. padişahı olan Orhan Gazi için yaptırılmıştır. İlk inşa tarihi bilinmeyen kutsal mekan, 1318’de ikinci kez yapılmıştır. Tarihi ibadethane II. Abdülhamit zamanında büyük bir onarımdan geçmiştir. Kiremit bir çatı ile örtülü olan Orhan Camii, kesme taştan yapılmıştır. Deprem nedeniyle yıkılan minaresi, 1968’de tek şerefeli olarak yenilenmiştir. Orhan Camii, hala ibadete açıktır.
Sakarya Nehri’ni süsleyen 2. Bayezid Köprüsü, Geyve ilçesinin Alifuatpaşa beldesinde bulunur. Osmanlı padişahı II. Bayezid’in 1495’te yaptırmış olduğu tarihi köprü, yaklaşık 197 metre uzunluğundadır. 15 gözlü taş köprü, Alifuatpaşa Köprüsü adıyla da bilinir.
Taraklı’nın merkezinde bulunan tarihi cami, 1517 senesinde, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde baş vezir olan Yunus Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın tasarımı olan kutsal mekan, küfeki taşından yapılmış olup kurşundan bir kubbe ile süslenmiştir. Bu nedenle Kurşunlu Camii olarak da anılır. Tek şerefeli bir taş minaresi ve şadırvanı olan tarihi ibadethane, hala kullanıma açıktır.
Adapazarı’nın 8 km kuzeydoğusunda konumlu Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, çoğu meşe, karaçam ağaçlarının oluşturduğu ormanlıkla çevrilidir. Göl ve ormanın yarattığı etkileyici güzellik, doğaseverleri buraya davet eder. Poyrazlar Gölü, diğer ismi ile Teke Gölü, fazla suyu ile Sakarya Irmağı’nı besler. Tabiat parkında, huzur dolu göl manzarası eşliğinde kamp, piknik, trekking ve fotoğrafçılık yapılabilir.
Justinianus Köprüsü, Sakarya Irmağı’nı besleyen Çark Deresi üzerinde 558 - 560 yılları arasında Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Serdivan ilçesinde yer alan köprü, 12 kemerlidir. Beşköprü olarak da bilinir. Tarihi köprü taştan yapılmış olup hala ayaktadır.
Acarlar Longozu, Kaynarca’nın Denizköy mevkiinde oluşmuş bir doğa harikasıdır. Dünyanın en büyük longozlarından biridir. Sakarya Nehri havzasında doğmuş olan sulu orman, Karadeniz’e yaklaşık 2 km mesafede, yaklaşık 12 km uzunluğunda bir alana yayılır. Zengin faunası ile Acarlar Longozu, sayısız hayvana yuva olurken doğanın tüm renklerini bir arada barındırır. Nilüferler, rengarenk çiçekler, yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Bir fotoğraf karesinin içindeymiş gibi hissettiren bu güzellik, doğayla kucaklaşmak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden biridir. Longozun çevresinde konaklama için bungalovlar bulunur.
Taraklı Evleri, Geç Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi yapılardır. Genellikle iki ya da üç katlı ve avlulu olarak tasarlanmış evler, ahşap pencerelere sahiptir ve iç mekan süslemeleri ile göz doldurur. Kentin tarihi dokusunu oluşturan özel yapılar, koruma altına alınmıştır ve Taraklı’nın pek çok yerinde görülebilir.
Sapanca’nın gözdesi olan bu doğal güzelliğin büyük bir bölümü Sapanca’dadır. Kocaeli’nin Kartepe ilçesi ile Sakarya’nın Arifiye ve Serdivan ilçelerine kıyısı olan Sapanca Gölü, Sakarya denince pek çok kişinin aklına gelen ilk yerdir. Etrafı yemyeşil bir ormanlıkla çevrili, zengin bitki örtüsünün kalbinde doğan doğa harikası, tabii bir tatlı su gölüdür.
Sakarya ve yakın çevresinin sosyalleştiği önemli bir mesirelik olan bu göl, piknik, kamp alanı ve sosyal tesislere sahiptir. Göl kenarına dizilmiş kahvaltı mekanları, kafe ve restoranlar, bir tarafı orman bir tarafı göl manzaralı konaklama tesisleri, trekking parkuru, parklar, tekne ve kayık turları… Burada herkesin eğleneceği ve dinleneceği etkinlikler bulabilmek mümkün.
Sülüklü Göl, Batı Karadeniz’in tabii güzelliklerinden biridir. Akyazı’nın Dokurcun köyünden ulaşılan heyelan set gölünün Bolu’nun Mudurnu ve Göynük ilçelerine de kıyısı vardır. Etrafı zengin bir ormanlık alanla sarmalanmış, geçmişte çok sayıda sülüğün yaşam alanı olan bu göl, tabiat parkı olarak koruma altına alınmıştır. Bugün, az sayıda sülük ile balıkçıl, sazan, alabalık ve mercan türlerinden oluşan faunası nedeniyle gölde yüzmek tehlikelidir. Seyrine doyum olmayan manzarası, bahar gelince çiçeklerle renklenir. Akyazı’nın Bolu ile paylaştığı doğal miras, kamp ve piknik etkinlikleri için uygundur.
Kocaali Plajı, Sakarya’nın kuzeydoğusunda, Karadeniz kıyısında yer alan Kocaali’nin şifalı kumla kaplı dinlenme ve eğlenme yeridir. Yaz aylarında pek çok kişinin serinlemek için geldiği Kocaali Plajı, temmuz ve ağustos boyunca endemik bir tür olan mis kokulu, zarif kum zambağı ile bezenir. Plajda, şezlong, şemsiye hizmeti ve kafe bulunur. Sahil mevkiinde konaklama yerleri de vardır.
Geyve’nin Alifuatpaşa beldesinde konumlu Özel Ali Fuat Paşa Kuva-i Milliye Müzesi, Milli Mücadele Dönemi’ne dair fotoğraf, belge, harita gibi pek çok özel detaya ev sahipliği yapar. Uzunca bir süre belediye olarak kullanılmış iki katlı kagir bir binada hizmet veren müzenin ikinci katında, Kurtuluş Savaşı komutanlarından Ali Fuat Paşa’ya ait kişisel eşyalar sergilenir. Atatürk’ün el yazısı ile yazılmış 10. yıl nutkunun kopyası, müzenin en dikkat çeken parçalarında biridir.
Doğal güzelliklerle çevrili Hendek’te bulunan Selman Dede Mesire Alanı, yaklaşık 50 bin metrekarelik bir alanı kaplar. Doğal kaynak suyu çeşmeleri, çocuk parkı, piknik masası, yürüyüş parkuru, spor sahaları ve hayvanat bahçesi ile ziyaretçilerine huzur dolu bir dinlenme imkanı sunar. Mesire alanının içindeki Selman Dede Türbesi de buraya gelmişken ziyaret edilebilir.
Hendek’te, aynı adlı mesire alanının içinde yer alır. Birçok kişinin dua için ziyaret ettiği türbe, her yıl 7 Temmuz’da Selman Dede etkinliklerine ev sahipliği yapar.
Kaynarca’ya bağlı Topçu köyünde yer alan Şeyh Müslihiddin Camii, 18. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Osmanlı eserlerinden biridir. Ahşaptan yapılma cami, dikdörtgen planlı olup kiremit bir çatı örtülmüştür. Günümüze kadar birkaç kez onarımdan geçen kutsal mekan, hala ayaktadır.
Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Sakaraya'nın Pamukova ilçesinin görülmeye değer yerlerindendir.
Vecihi Kapısı, Sapanca’daki Kemer Mezarlığı’nın girişinde bulunur. Osmanlı Dönemi’nden kalma gösterişli eser, 1321 senesinde Yanyalı Vecihi Orhon tarafından yaptırılmıştır. Kemerli kapıyı Mimar Sinan’ın tasarladığı söylenir.
Hasan Fehmi Paşa Camii, Sapanca’nın Mahmudiye köyünde yer alır. 1885 tarihli tarihi ibadethane, Osmanlı vezirlerinden Hasan Fehmi tarafından yaptırılmıştır. İç mekanda özenli el işlemleri dikkat çeker. Caminin uzun ve kemerli pencereleri, tek şerefeli bir minaresi bulunur. Kutsal mekan, yakın tarihte onarılmıştır.
Rahime Sultan Camii, Sapanca’nın Uzunkum Mahallesinde yer alır. 1892 tarihli kutsal mekan, Osmanlı sultanlarından II. Abdülhamit’in eşi Rahime Sultan tarafından yaptırılmıştır. Caminin içi kalem işi işlemelerle bezelidir. Ön tarafındaki pencerenin üzerinde Abdülhamit’in tuğrası bulunur. Deprem nedeni ile zarar gören caminin bir bölümü onarımdan geçmiştir.
Ağa Camii, Adapazarı’nın merkezinde yer alır. Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi mekanın inşa tarihi net değildir. Kagir yapının işlemelerle bezeli ahşap mihrabı ve tavan süslemeleri hoş bir görüntü yaratır. Tek şerefli minaresi sonradan eklenmiş olan Ağa Camii, hala ibadete açıktır.
Sakarya Köprüsü, Adapazarı - Bolu yolu güzergahında yer alır. Sakarya Nehri üzerinde bulunan taş köprü, 1937’de Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile inşa edilmiştir. Kuşak kemerli olarak tasarlanmış köprü, Sakarya’nın simgelerinden biridir. Yaklaşık 110 metre uzunluğundadır. Tırabzanlar Köprüsü ya da bulunduğu mahallenin adı nedeniyle Güneşler Köprüsü olarak da bilinir. Günümüzde yalnızca yayalar tarafından olarak kullanılır.
Adapazarı’nda konumlu Sakarya Müzesi, 1915 tarihli bir binada hizmet verir. Bir dönem askerlik şubesi olarak kullanılmış müze binası, 1922’de Mustafa Kemal Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım’ı ağırlamıştır. Bu nedenle Atatürk Evi olarak da anılır. Müzede Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ilişkin pek çok şey sergilenir. İki katlı müze, arkeolojik ve etnografik eserleri bir arada toplar. Roma ve Bizanslılardan kalma mezar taşları, Cumhuriyet Dönemi silah ve eşyaları müzenin en dikkat çekici parçalarındandır.
Adapazarı ilçesinde Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Uzun Çarşı, Osmanlı Dönemi’nde kurulmuştur. Birkaç sokağa yayılan tarihi çarşıda pek çok mağaza ve dükkan yer alır. Sakarya’nın sembolik yerlerinden biri olan Uzun Çarşı, yıllar boyunca çeşitli onarımlardan geçmiş ve geleneksel çarşı kültürünü günümüze kadar taşımıştır. 1992 yılında İstanbul’un Kapalıçarşısı’i gibi üzeri çatı ile örtülmüştür. Çarşının ilk sakinleri çoğunlukla Ermeni ve Rumlardır. Burada yöreye özgü birçok şey bulanabileceği gibi tarihi havasını kaybetmemiş sokaklarda nostaljik bir gezi yapılabilir.
Adapazarı’nın merkezinde buluna Orhan Camii, Osmanlıların 2. padişahı olan Orhan Gazi için yaptırılmıştır. İlk inşa tarihi bilinmeyen kutsal mekan, 1318’de ikinci kez yapılmıştır. Tarihi ibadethane II. Abdülhamit zamanında büyük bir onarımdan geçmiştir. Kiremit bir çatı ile örtülü olan Orhan Camii, kesme taştan yapılmıştır. Deprem nedeniyle yıkılan minaresi, 1968’de tek şerefeli olarak yenilenmiştir. Orhan Camii, hala ibadete açıktır.
Deprem bölgesinde yer alan Sakarya ve çevresi, binlerce yıl boyunca pek çok kez yıkıcı depremlere maruz kalmıştır. 2004 yılında ziyarete açılan Deprem ve Kültür Müzesi, 1967 ve 1999’da gerçekleşen depremlere dair pek çok detayı barındırır. Müzede, depreme dayanıklı ve sağlam olmayan binalara ilişkin teknik bilgiler, suni deprem yaratan stantlar, depremle ilgili eğitici bilgiler içeren sunum ve belgelerin görülebilir.
Adapazarı’nın Karakamış Mahallesinde bulunur. Türbede yer alan kitabeye göre, Çavuş Abdullah Kadir’in kızı Fatma, 1668’de vefat ederek buraya defnedilmiştir. Tek katlı ve kiremit çatı ile örtülü türbenin, inşa tarihi bilinmemektedir.
Horasan erenlerinden Karaman Baba’nın türbesi, Adapazarı Karaman Mahallesi’nde bulunur. 8. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Karaman Baba’nın asıl ismi Can Baba’dır. İslam bilgininin, Hz. Muhammed’in soyundan geldiğine inanılır.
Arifiye’ye bağlı Adliye köyünde bulunan Karıncalı Dede Türbesi, 11. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Horasan erenlerinden birinin kabrine ev sahipliğine yapar. Gerçek ismi Abdullah bin Yaşari olan ermiş, rivayete göre bir köyü basan karıncaları dua ederek köyden uzaklaştırmıştır.
Sakar Baba, Sakarya Nehri’ne adını verdiği düşünülen alimlerden biridir. Erenler ilçesinin Bağlar Mahallesinde yer alan türbe, tek katlı, küçük bir yapıdır. Rivayete göre Sakar Baba, Justinianus Köprüsü’nden geçmek ister. Köprüden geçebilmesi için ondan para isteyen kişilere, parası olmadığını söyler. Yine de geçmesine izin verilmeyen Sakar Baba, köprünün yanında dua eder ve Sakarya Irmağı’nın kolu olan Çark Deresi, yer değiştirir.
Sakarya Nehri’ni süsleyen 2. Bayezid Köprüsü, Geyve ilçesinin Alifuatpaşa beldesinde bulunur. Osmanlı padişahı II. Bayezid’in 1495’te yaptırmış olduğu tarihi köprü, yaklaşık 197 metre uzunluğundadır. 15 gözlü taş köprü, Alifuatpaşa Köprüsü adıyla da bilinir.
Adapazarı’nda bulunan Saklıgöl, ormanlık bir alan içinde adeta gizlenmiş gibi göründüğünden bu ismi almıştır. Çevresindeki ağaçların rengini yansıtan bu güzellik, merkezi bir yerde olmasına karşın sakin bir dinlenme imkanı sunar. Gölün yanı başında, restoran ve ahşap konaklama yerleri bulunur. Piknik, doğa yürüyüşü ve kampa uygun olan mesirelikte, olta balıkçılığı, kano gezisi ve bisiklet turu yapılabilir.
Akyazı’nın en ünlü yaylasıdır Acelle. Zengin bir ormanlık alana sahip olan Acelle Yaylası, ahşap yayla evleri, gölü ve deresi ile muazzam bir güzelliktir. Kamp tutkunlarının Akyazı’daki popüler noktalarından olan yaylayı haziran ayında ziyaret edenler, tatlı dağ çileğinden mutlaka tatmalı.
Hendek’te, yaklaşık 1722 metre yükseklikte konumlu bir cennettir Dikmen Yaylası. Orman örtüsü ile kaplı yayla, rengarenk çiçekler ve yabani güllerle süslüdür. Ahşap evlerin bulunduğu yayla, yazın gelişi şerefine düzenlenen yayla şenlikleriyle çeşitli eğlencelere sahne olur.
Karagöl Yaylası, Taraklı’nın tabii güzelliklerinden biridir. 1200 metre yükseklikte ormanlık alanla kaplı yaylada, menderese benzer çukurlar, yağmur suyu dolunca eşsiz bir görüntü yaratır. Buraya ulaşmak biraz zor olsa da doğa yürüyüşü ve kamp için muazzam bir seçimdir. Bol oksijenli havası ile Karagöl Yaylası’nda yaz boyunca her cuma günü yayla pazarı kurulur. Burada yamaç paraşütü de yapılabilir.
Adapazarı’nda yer alan Kent Park, spor sahası, çocuk oyun alanı, yüzme havuzu, kamp alanı, gölet ve piknik yerleri ile doğa gezisi yapmak isteyenlerin buluşma yeridir. Yaklaşık 160 bin metrekarelik bir alanı kaplar. Etkinlik sahnesi ile konser ve çeşitli aktivitelerin düzenlendiği parkta, yeme - içme mekanları da bulunur.
Adapazarı’nın 8 km kuzeydoğusunda konumlu Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, çoğu meşe, karaçam ağaçlarının oluşturduğu ormanlıkla çevrilidir. Göl ve ormanın yarattığı etkileyici güzellik, doğaseverleri buraya davet eder. Poyrazlar Gölü, diğer ismi ile Teke Gölü, fazla suyu ile Sakarya Irmağı’nı besler. Tabiat parkında, huzur dolu göl manzarası eşliğinde kamp, piknik, trekking ve fotoğrafçılık yapılabilir.
Karasu ilçesinin tabii güzelliklerinden biridir. Şelale, yaklaşık 10 metrelik bir setin üzerinden akarak küçük bir göle, oradan da maden deresine karışır. Derenin çevresi trekking için güzel parkurlardan biridir. Hem piknik hem de kamp için uygun olan mesirelik, etkileyici bir manzara eşliğinde doğayla bütünleşmek isteyenler için mükemmel bir rotadır.
Acarlar Longozu, Kaynarca’nın Denizköy mevkiinde oluşmuş bir doğa harikasıdır. Dünyanın en büyük longozlarından biridir. Sakarya Nehri havzasında doğmuş olan sulu orman, Karadeniz’e yaklaşık 2 km mesafede, yaklaşık 12 km uzunluğunda bir alana yayılır. Zengin faunası ile Acarlar Longozu, sayısız hayvana yuva olurken doğanın tüm renklerini bir arada barındırır. Nilüferler, rengarenk çiçekler, yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Bir fotoğraf karesinin içindeymiş gibi hissettiren bu güzellik, doğayla kucaklaşmak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden biridir. Longozun çevresinde konaklama için bungalovlar bulunur.
Sapanca’nın gözdesi olan bu doğal güzelliğin büyük bir bölümü Sapanca’dadır. Kocaeli’nin Kartepe ilçesi ile Sakarya’nın Arifiye ve Serdivan ilçelerine kıyısı olan Sapanca Gölü, Sakarya denince pek çok kişinin aklına gelen ilk yerdir. Etrafı yemyeşil bir ormanlıkla çevrili, zengin bitki örtüsünün kalbinde doğan doğa harikası, tabii bir tatlı su gölüdür.
Sakarya ve yakın çevresinin sosyalleştiği önemli bir mesirelik olan bu göl, piknik, kamp alanı ve sosyal tesislere sahiptir. Göl kenarına dizilmiş kahvaltı mekanları, kafe ve restoranlar, bir tarafı orman bir tarafı göl manzaralı konaklama tesisleri, trekking parkuru, parklar, tekne ve kayık turları… Burada herkesin eğleneceği ve dinleneceği etkinlikler bulabilmek mümkün.
Sülüklü Göl, Batı Karadeniz’in tabii güzelliklerinden biridir. Akyazı’nın Dokurcun köyünden ulaşılan heyelan set gölünün Bolu’nun Mudurnu ve Göynük ilçelerine de kıyısı vardır. Etrafı zengin bir ormanlık alanla sarmalanmış, geçmişte çok sayıda sülüğün yaşam alanı olan bu göl, tabiat parkı olarak koruma altına alınmıştır. Bugün, az sayıda sülük ile balıkçıl, sazan, alabalık ve mercan türlerinden oluşan faunası nedeniyle gölde yüzmek tehlikelidir. Seyrine doyum olmayan manzarası, bahar gelince çiçeklerle renklenir. Akyazı’nın Bolu ile paylaştığı doğal miras, kamp ve piknik etkinlikleri için uygundur.
Kuzuluk Tabiat Parkı, Akyazı’ya bağlı Kuzuluk köyünde konumlanmıştır. Spor alanları, park, piknik masası, kamp yeri, kafe, restoran, yürüyüş parkuru, toplantı ve organizasyon salonu, paintball sahası ile büyük bir alana yayılır. Yeşil örtü ile kaplı tabiat parkında, çiçek ve ağaç çeşitliliği göz kamaştırıcıdır. Çevre sakinlerinin ailece vakit geçirebileceği tabiat parkı, doğayla bütünleşmek isteyenlerin buluşma yeridir.
Kocaali Plajı, Sakarya’nın kuzeydoğusunda, Karadeniz kıyısında yer alan Kocaali’nin şifalı kumla kaplı dinlenme ve eğlenme yeridir. Yaz aylarında pek çok kişinin serinlemek için geldiği Kocaali Plajı, temmuz ve ağustos boyunca endemik bir tür olan mis kokulu, zarif kum zambağı ile bezenir. Plajda, şezlong, şemsiye hizmeti ve kafe bulunur. Sahil mevkiinde konaklama yerleri de vardır.
Akyazı’nın eşiz güzelliklerinden biridir Turnalı Yaylası. Turnalık Yaylası olarak da anılan doğa harikası, göl ve yemyeşil görüntüsü ile muhteşem bir görsel şölen sunar. Yayla evlerinin bulunduğu Turnalı’daki ormanlık alan, piknik ve kampa elverişlidir. Devamındaki Çiğdem Yaylası da tabiat tutkunlarının görmek isteyeceği güzelliklerden biridir.
Köknar ormanı ve yemyeşil bitki örtüsü ile Sultanpınar Yaylası, Akyazı’nın seyrine doyum olmayan doğal güzelliklerindendir. Yaklaşık 1200 metre yükseklikte konumlanmış olan bu güzellik, sakinliği nedeni ile kent karmaşasından uzaklaşmak isteyen kampçıların Akyazı’daki ilk rotalarından biridir.
Güzlek Yaylası, Akyazı’nın tabii güzelliklerinden biri olarak Mayıs’tan Kasım’a dek birçok kişinin uğrak yeri olur. Temiz havası ve leziz yaban çileği ile ünlü olan yayla, bölge sakinleri tarafından yazlık bölge olarak kullanılır.
Yaklaşık 100 metre yükseklikte konumlu Sulucaova Yaylası, Akyazı’da bulunur. Kaybaşı köyü mevkiindeki bu güzellik, ahşap yayla evleri ve temiz havasıyla bölge halkının yaşam alanıdır. Kampçılık için uygun olan Sulucaova, temiz havasıyla doğa turizmi için cazip noktalardan biridir.
Akyazı’nın etkileyici güzelliklerinden biri olan Davlumbaz Yaylası, Sülüklü Göl’ün batısında konumludur. Kampçıların gözde yerlerinden biri olarak yaklaşık 1300 metre yükseklikte yer alan bu yayla, her temmuzda yayla şenlikleri ile eğlencelere sahne olur.
Geyve’ye bağlı Maksudiye köyünde bulunan Doğançay Şelalesi, yaklaşık 4 hektarlık bir alana yayılır. Tabiat anıtı ilan edilen şelale, kayaların arasından akarak yeryüzü ile buluşur. Şelalenin çevresinde huzur dolu manzarasıyla yürüyüş parkuru bulunur.
Kırca Yaylası, Geyve’nin Alifuatpaşa beldesinde deniz seviyesinden yaklaşık 855 metre yüksekte konumlanır. Her temmuz ayında şenliklerle hareketlenen yayla, bahar ayı itibariyle yeşile boyanır. Yaylada bulunan dikit ve sarkıtlarla süslenmiş mağaralar, buraya gelmişken mutlaka görülmeli.
Doğal güzelliklerle çevrili Hendek’te bulunan Selman Dede Mesire Alanı, yaklaşık 50 bin metrekarelik bir alanı kaplar. Doğal kaynak suyu çeşmeleri, çocuk parkı, piknik masası, yürüyüş parkuru, spor sahaları ve hayvanat bahçesi ile ziyaretçilerine huzur dolu bir dinlenme imkanı sunar. Mesire alanının içindeki Selman Dede Türbesi de buraya gelmişken ziyaret edilebilir.
Kampçıların ve doğaseverlerin gözde yerlerinden biri olan Çiğdem Yaylası, Hendek’te yaklaşık 1500 metre yükseklikte yer alır. Temmuz ayında düzenlenen şenliklerle hareketlenen yayla, ilkbahardan sonbahara dek birçok kişiyi ağırlar.
Kaynarca’nın tabii güzelliklerinden biri de Reisler Okçular Gölü’dür. Karamüezzinler köyünde bulunan göl, spor aktiviteleri, piknik ve dinlenme için ideal bir mesireliktir. Etrafı ormanlarla sarılı gölde, balık tutulabilir. Gölün yakınında restoran da bulunur.
Pamukova’da yaklaşık 1200 metre yüksekte konumlanmış olan İnönü Yaylası, Sakarya’da bulunan ormanla çevrili tabii güzelliklerden biridir. Kampçıların favori rotalarından biri olan yaylada, patikaları takip ederek doğa yürüyüşü yapılabilir.
Taraklı’da yer alan tarihi Çınar Ağacı’nın yaklaşık 700 yaşında olduğu tahmin edilir. Yusuf Bey Mahallesinde bulunan asırlık ağaç, devasa bir gövdeye sahiptir. 13. yüzyılda dikildiği düşünülen Çınar Ağacı, koruma altına alınmıştır.
Taraklı’ya bağlı Tuzla (Harkköy) köyünde konumlanmış tabiat harikası, ilçe merkezine yaklaşık 17 km mesafededir. Bir kısmı mağara içinde gizlenmiş olan kanyon, dağcılık, doğa yürüyüşü için eşsiz yerlerden biridir. Mağaranın içi derin olduğu için sualtı ekipmanları ve profesyonel destek ile gidilmesi önerilir. Kanyonun ilerisinde aynı isimli bir şelale de bulunur.
Belengerme Yaylası, Taraklı’nın Tuzla köyü mevkiindedir. Karadeniz’in güzelliğini aratmayan Sakarya yaylalarından biridir. su birikintileri ile kartpostal gibi bir görüntüye sahip olan Karagöl Yaylası’nın huzur dolu manzarası, Belengerme yaylasının en yüksek noktasından seyredilebilir.
Yanık Yaylası, Taraklı’nın büyüleyici güzelliklerinden biridir. Akyazı’nın Acelle Yaylası’na yakın olan bu güzellik, Sakarya’da düzenlenen doğa yürüyüşü etkinliklerinde popüler parkurlardan biridir. İlkbaharda güneş yüzünü gösterir göstermez kır çiçekleriyle renklenen bu yayla, sonbahara dek tabiat tutkunlarını ağırlar.
Taraklı’nın Tuzla köyündeki Harkköy Şelalesi, aynı isimli mağara ve kanyonla beraber bu mevkide yer alır. Beş katlı bir kaya kütlesinin üzerinden büyüleyici bir güzellik yaratarak yeryüzüne süzülen şelale, Harkköy Kanyonu’nun güzelliği ile buluşur.
Küçük Akgöl, Söğütlü’ye bağlı Akgöl köyündedir. Sakarya Nehri’ni besleyen bu gölün çevresinde yemyeşil ormanlar, piknik ve kamp yerleri vardır. İlkbahar itibariyle doğaya karışmak isteyenlerin ziyaret ettiği mesirelikte, olta balıkçılığı, bisiklet ve trekking aktiviteleri yapılabilir.
Soğucak Şelalesi, Sapanca’da yer alır. Etrafı mis kokulu ıhlamur, kayın ve kestane ağaçları ile sarmalanmış bir ormanlıktır. Yürüyüş parkuru olarak doğa gezilerinde tercih edilen güzellik, yeşermiş taşların üzerinden akarak yeryüzüne karışır.
Soğucak Yaylası, Sapanca’ya yaklaşık 17 km mesafededir. Yaklaşık 1100 metre yüksekliğindeki yayla, her temmuzda şenliklerle pek çok kişiyi bir arada toplar. Soğucak Yayla Şenlikleri kapsamında spor müsabakaları, konser ve çeşitli yarışmalar düzenlenir. Burada belediyeye ait bir tesis, piknik ve kamp alanları bulunur.
Yenikent Park, Adapazarı ilçesinde Yenikent mevkiinde yer alır. İlçe merkezine yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunan parkta, yürüyüş parkuru, restoran, kafe, çocuk parkı, spor sahası ve fitness aletleri vardır. Dört mevsimde de ziyaret edilebilen Yenikent Park, özellikle hafta sonu birçok kişiye ev sahipliği yapar.
Adapazarı’nda bulunan Saklıgöl, ormanlık bir alan içinde adeta gizlenmiş gibi göründüğünden bu ismi almıştır. Çevresindeki ağaçların rengini yansıtan bu güzellik, merkezi bir yerde olmasına karşın sakin bir dinlenme imkanı sunar. Gölün yanı başında, restoran ve ahşap konaklama yerleri bulunur. Piknik, doğa yürüyüşü ve kampa uygun olan mesirelikte, olta balıkçılığı, kano gezisi ve bisiklet turu yapılabilir.
Ormanpark, Adapazarı İl Ormanı Tabiat Parkı içerisinde yer alır. Dinlendirici bir doğa manzarasına hakim olan mesirelikte, çocuk parkı, yürüyüş parkuru, gölet, kameriye, kafe ve restoranlar bulunur. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Orman Park, şehir stresinden uzaklaşmak isteyenleri ağırlar.
Adapazarı ilçesinde Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Uzun Çarşı, Osmanlı Dönemi’nde kurulmuştur. Birkaç sokağa yayılan tarihi çarşıda pek çok mağaza ve dükkan yer alır. Sakarya’nın sembolik yerlerinden biri olan Uzun Çarşı, yıllar boyunca çeşitli onarımlardan geçmiş ve geleneksel çarşı kültürünü günümüze kadar taşımıştır. 1992 yılında İstanbul’un Kapalıçarşısı’i gibi üzeri çatı ile örtülmüştür. Çarşının ilk sakinleri çoğunlukla Ermeni ve Rumlardır. Burada yöreye özgü birçok şey bulanabileceği gibi tarihi havasını kaybetmemiş sokaklarda nostaljik bir gezi yapılabilir.