Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Zilkale, Fırtına deresinin batı yamacında yer alır. İç kale, orta surlar ve dış surların oluşturduğu kale, yakın zamanda restore edilmiştir. Vadiye hakim bir konumda bulunan Zilkale, görülmeye değer tarihi Rize yapılarındandır.
Rize ili Pazar ilçesinde yer alan Kız Kalesi, küçük bir yarım ada üzerinde bulunur. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen kalenin mimari özellikleri 13-14.yy’da inşa edildiğine işaret eder. Bugün kale, ardında yalnızca bir gözetleme kulesi bırakmıştır. Kale, Rize’nin simgelerindendir.
Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Şenyuva Köprüsü, tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir köprüdür. Köprünün 1696 yılında inşa edildiği belirtilir.
Taşhane Camii, Rize ili Çayeli ilçesi Taşhane mahallesinde bulunur. Camii, kitabesine göre 1794 tarihinde inşa edilmiştir.
Rize ili Fındıklı ilçesinden geçen Abu deresi üzerinde yer alan tarihi Çağlayan Köprüsü, kentin simgelerindendir. Köprünün yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Tek kemerli köprü, moloz taştan inşa edilmiştir.
Rize ili Kalkandere ilçesinde bulunan ve Kızıltoprak Köprüsü olarak da bilinen Tonik Köprüsü’nün inşa tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Tek ve yuvarlak kemerli köprü, Tonik deresi üzerinde bulunur.
1571 yılında İskender Cafer Paşa tarafından inşa ettirilen Kurşunlu Camii, Rize ilinin tarihi camilerindendir. Şehir merkezinde İslampaşa mahallesinde konumlanan camii, İslam Paşa Camii olarak da bilinir. Dikdörtgen planlı olan ve moloz taştan inşa edilen camii, zengin mimari özellikleriyle öne çıkar.
Rize merkezde yer alan Atatürk Evi Müzesi’nin bulunduğu yapı, 1902 yılında Mataracı ailesi tarafından inşa ettirilir. Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk, “Atatürk’ün Sonbahar Gezisi” olarak anılan uzun bir seyahate çıkar. Eşi Latife Hanım ve beraberindeki milletvekilleri ile yaptığı yolculuk sırasında Rize’yi de ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk, şehirde Mataracı Mehmet Bey’in evinde konaklar. Bir sonraki gün ise kentte incelemeler ve ziyaretler yapar ve kentten ayrılır.
Mehmet Mataracı’dan Osman Mataracı’ya kalan ev, Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıldönümünde, Osman Mataracı tarafından müze yapılması için Rize Özel İdaresi’ne bağışlanır. Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen ev, Atatürk Müzesi olarak günümüzde hizmet verir.
Müzede, Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı eşyalar, Rize gezi fotoğrafları gibi özel parçalar görülebilir.
Rize Kalesi, şehir merkezinde konumlanır. İç Kale’nin I. Justinianus zamanında, Aşağı Kale’nin ise 13.yy’da yaptırıldığı tahmin edilir. Kalede sur duvarlarını güçlendirmek için inşa edilen kuleler ile yuvarlak formlu savunma kuleleri bulunur. Yonu taş ile horasan harcından yapılan kalenin güneyinde bulunan bölümler düzgün yonu taşından inşa edilmiştir. Bu bölümler 1989 senesinde onarımdan geçirilmiştir. Kalenin çevresinde çay bahçesi bulunur ve keyifli zaman geçirilebilir.
Rize ili merkez ilçesi Ambarlık köyünde konumlanan basık kemerli tek gözlü köprü, kesme taş ve moloz taştan inşa edilmiştir. Köprünün inşa tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Köprü, Ambarlık köyünün girişinde bulunur.
Çamlıhemşin ilçesinde sarp bir kayalıkta yer alan Kale-i Bala, Varoş Kale adıyla da bilinir. Mimari özellikleri çerçevesinde 14-15.yy’a tarihlendirilen yapının sur duvarları ağırlıkla tahrip olmuş durumdadır. Kaleye kuzeybatı yönünden giriş yapılır.
Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına deresi üzerinde yer alan yuvarlak kemerli ve tek gözlü köprü, 19.yy’a tarihlenir. Yaklaşık olarak 41 m uzunluğa sahip olan köprü, ortalama 3.1 m genişliğe ve 11 m yüksekliğe sahiptir. Kemer kısmı ve korkulukları kesme taştan, ayakları moloz taştan inşa edilmiştir. 1998 yılında köprü onarımdan geçirilmiştir.
Rize ili Ardeşen ilçesinde bulunan Ada Mahallesi Köprüsü, Zendi Köprüsü olarak da adlandırılır. Tek gözlü taş köprü, yuvarlak kemerlidir. Tunca Deresi üzerinde konumlanan köprünün kemeri ile korkulukları kesme taştan, diğer bölümleri moloz taştan yapılmıştır.
Rize ili Ardeşen ilçesi Hoşdere köyünde bulunan Osmanlı Köprüsü, Timisvat Köprüsü olarak da bilinir. Yapı, Köprüköy ile Hoşdere köylerini birbirine bağlar. Fırtına deresi üzerindeki köprü, iki gözlüdür. Köprünün 18.yy’da günümüze kaldığı tahmin edilir. Köprü, yakın zamanda onarımdan geçirilmiştir.
Rize ili Pazar ilçesinde yer alan kale, dairesel planlı olarak inşa edilmiştir. İki kule desteklenerek yapılmış olan kalenin ortasında bir kule daha yer alır ve bu kulenin gözetleme amaçlı olarak inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Kaleye kuzeydoğu yönünden giriş yapılır.
Çamlıhemşin ilçesi Konaklar mevkiinde bulunan Makreviz Köprüsü, yuvarlak kemerli ve tek gözlü bir köprüdür. Yapım tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Tarihi köprü yaşı yüz yılı aşan konaklara ulaşım sağlar.
Çamlıhemşin ilçesi Şenyuva köyünde Cevarni deresi üzerinde bulunan Mollaveyis Köprüsünün günümüzde üst platformu yıkık durumdadır. Bu nedenle köprü yıkık köprü olarak anılır. Taş köprünün ayakları moloz taştan inşa edilmiştir.
Ardeşen ilçesi Seslikaya köyünde bulunan yuvarlak kemerli tek gözlü köprünün Osmanlı döneminde inşa edildiği tahmin edilir. Coğrafi konumu ve tarihi güzelliği ile köprü görülmeye değerdir.
Ardeşen ilçesi Eski Armutluk köyünde yer alan köprü, tek kemerlidir. Çark ırmağı üzerinde bulunan köprü, günümüzde sağlam durumdadır. Köprünün net olarak yapım tarihi hakkında bir bilgi bulunmamaktadır.
Rize ili Ardeşen ilçesi Eski Armutluk köyü Tunca deresi üzerinde bulunan köprü, merkez mahallesi ile Komçitona mahallesi arasında bağı kurar. Tek kemerli köprünün inşa tarihi bilinmemektedir.
Çayeli ilçesi Aşıklar deresinde bulunan köprü, tek gözlüdür. Kemer yüksekliği yaklaşık olarak 5 m olan köprünün kemer açıklığı yaklaşık olarak 7 m’dir.
Kalkandere ilçesi Kalkandere deresi üzerinde bulunan köprü, yuvarlak kemerli ve tek gözlü olarak yaptırılmıştır. Günümüzde sağlam durumda olan köprü kullanılmaya devam etmektedir.
İyidere ilçesi Köşklü köyünde konumlanan Değirmen Köprüsü, tek gözlü olarak yaptırılmıştır. Köprünün net olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Köprü görülmeye değer tarihi güzelliklerdendir.
Fındıklı ilçesinde yer alan köprü, Yaylacılar mevkiinde konumlanır. Küçük Dere üzerinde bulunan köprü, tek gözlü ve yuvarlak kemerlidir.
Ardeşen ilçesi Yukarıdurak köyünde bulunan tek gözlü köprü, Dere içi merkez mahallesi ile Yenice mahallesini birbirine bağlar. Köprü, yakın zamanda onarımdan geçirilmiştir.
Rize ili Pazar ilçesi Uğrak köyünde bulunan taş köprü, yuvarlak kemerli ve tek gözlü bir köprüdür. Köprünün net olarak yapım tarihi bilinmemektedir ancak mimari yapısından dolayı 19. yy’a tarihlendirilir.
Çamlıhemşin ilçesinde yer alan, yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprü, Çat deresi üzerinde konumlanır. Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Köprünün kemer bölümü kesme taştan, duvarları ise moloz taştan yaptırılmıştır. Yapı onarımdan geçirilmiştir.
Ardeşen ilçesinde Tunca deresi üzerinde bulunan Bayırcık Kirazlık Köprüsü, Bayırcık ile Kirazlık köylerini birbirine bağlar. Köprü yuvarlak kemerli ve tek gözlüdür. Köprünün ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir bilgi yoktur.
Rize ili merkez ilçesi Dörtyol köyünde yer alan, Salarha deresine akan Çaybaşı deresinin üzerinde konumlanan, Çıhbır Köprüsü tek gözlü bir köprüdür. Kesme taştan kemeri inşa edilmiş olan köprünün diğer bölümleri moloz taştan yapılmıştır.
Rize ili İkizdere ilçesi Cimil deresi üzerinde bulunan Papes Demirkapı Köprüsü, tek gözlü olarak yaptırılmıştır. Köprünün kemeri düzgün kesme taştan, diğer bölümleri moloz taştan inşa ettirilmiştir.
Rize ili İkizdere ilçesinde yer alan Dereköy Köprüsü, Dereköy yolunu İspir yoluna bağlar. Sivri kemerli ve tek gözlü olarak yaptırılmış olan köprü, yaklaşık olarak 36 m uzunlukta ve 9 m yüksekliktedir.
Rize ili Pazar ilçesi Hemşin deresi üzerinde konumlanan köprü, Suçatı I köprüsüne yaklaşık olarak 400 m mesafede bulunur. Tek gözlü olan köprü, günümüzde sağlam durumdadır. Köprünün inşa tarihi hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir.
Pazar ilçesinde yer alan tarihi köprülerden biri de Yücehisar Köyü Köprüsü’dür. Yapının net olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Tek gözlü ve yuvarlak kemerli olarak yaptırılmış olan köprü günümüzde sağlamdır.
Rize ili Çayeli ilçesi Çukurluhoca köyünde yer alan medrese, iki katlı yaptırılmıştır. Medresenin alt katı kesme taştan, üst katı ise ahşaptan inşa ettirilmiştir. Alt katta iki kapı ve çokça pencere bulunur. Duvarlarda görülen yuvarlak kemerli ocaklar, katın aşhane olarak kullanılmış olabileceğine işaret eder. Üst katın ise tamamı ahşaptır.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesi Aşağı Şimşirli köyünde bulunan köprü, 19.yy’ın ilk yarısında hlk tarafından inşa ettirilmiştir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprü, kesme ve moloz taştan inşa ettirilmiştir. Köprü bugün sağlam durumdadır.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesi Hala mevkii Fırtına deresi üzerinde bulunan Kale Hala Köprüsü, 18.yy’ın ikinci yarısında halk tarafından Ballıoğlu Mehmet Usta’ya inşa ettirilir. Bugün halen sağlam durumda olan köprü, tek gözlü olarak yaptırılmıştır.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesi Aşağıdurak köyünde yer alan Kulaber Köprüsü, yuvarlak kemerli ve tek gözlü köprüdür. Köprü girişinde bulunan babalarda 1261 tarihi görülür. Kesme ve moloz taştan inşa edilmiş olan köprü, Manganez ile Aşağı durak köylerini birbirine bağlayan patika yolda konumlanır.
Çamlıhemşin ilçesinde bulunan köprü, Kadıköy Köprüsü olarak da bilinir. Yapının mimari özelliklerinden ötürü 19.yy’da inşa ettirildiği düşünülen köprü yuvarlak kemerli ve iki gözlü olarak yaptırılmıştır.
Rize ili Hemşin ilçesi Çaneva köyünde bulunan Ortaköy Köprüsü, Çaneva Köprüsü olarak da adlandırılır. Hemşin deresi üzerinde bulunan köprünün batı yönünde üç, doğu yönünde altı basamak yer alır.
Rize ili Ardeşen ilçesi Tunca beldesinde bulunan Tunca Köprüsü II, Tunca Köprüsü I ile yaklaşık olarak 60 m’lik mesafededir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprü günümüzde sağlam durumdadır.
Taşhane Camii, Rize ili Çayeli ilçesi Taşhane mahallesinde bulunur. Camii, kitabesine göre 1794 tarihinde inşa edilmiştir.
Rize ili İkizdere ilçesi Demikapı köyünde bulunan camii, kitabesine göre 1695 senesinde inşa edilmiştir. Caminin vaiz kürsüsünde yer alan kitabesi de yapının 1891’de onarıldığına işaret eder. Kesme taştan ve kare planlı olarak yaptırılan camii ibadete açıktır.
1571 yılında İskender Cafer Paşa tarafından inşa ettirilen Kurşunlu Camii, Rize ilinin tarihi camilerindendir. Şehir merkezinde İslampaşa mahallesinde konumlanan camii, İslam Paşa Camii olarak da bilinir. Dikdörtgen planlı olan ve moloz taştan inşa edilen camii, zengin mimari özellikleriyle öne çıkar.
Rize merkezde yer alan Atatürk Evi Müzesi’nin bulunduğu yapı, 1902 yılında Mataracı ailesi tarafından inşa ettirilir. Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk, “Atatürk’ün Sonbahar Gezisi” olarak anılan uzun bir seyahate çıkar. Eşi Latife Hanım ve beraberindeki milletvekilleri ile yaptığı yolculuk sırasında Rize’yi de ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk, şehirde Mataracı Mehmet Bey’in evinde konaklar. Bir sonraki gün ise kentte incelemeler ve ziyaretler yapar ve kentten ayrılır.
Mehmet Mataracı’dan Osman Mataracı’ya kalan ev, Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıldönümünde, Osman Mataracı tarafından müze yapılması için Rize Özel İdaresi’ne bağışlanır. Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen ev, Atatürk Müzesi olarak günümüzde hizmet verir.
Müzede, Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı eşyalar, Rize gezi fotoğrafları gibi özel parçalar görülebilir.
19. yy’da inşa edilen Tuzcuoğlu Konağı’nda hizmet veren Rize Müzesi, yapının renginden dolayı Sarı Ev olarak da anılır. Müzede balmumu heykeller, 17-18. yy barok ve rokoko tarzında yapılmış mobilyalar ve vitrin teşhirleri, mutfak ve misafir odaları, bakır mutfak kaplar, hane halkının yaşam mekânları, yatak ve oturma odaları görülebilir.
Mustafa Bin Alişan tarafından 1871 yılında inşa ettirilen Bilenköy Camii, Rize ili Hemşin ilçesi Bilenköy köyünde yer alır. Tamamı ahşap olan camii, minaresizdir.
İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde bulunan Şimşirli Köyü Camii, kitabesine göre 1849 yılında inşa ettirilmiştir. Kestane ağacından yaptırılan iki katlı camii, ahşap işçiliği ile kendine hayran bırakır. Kareye yakın dikdörtgen planlı camii, giriş ve harem bölümlerinden meydana gelir. Caminin yanında medresesi ve 1988 yılında inşa ettirilmiş olan minaresi görülür.
Rize ili Kalkandere ilçesi Hüseyin Hoca köyünde yer alan camii, 1824 yılında Hacı Ömer tarafından inşa ettirilmiş olan ahşap bir camiidir. Camii, ilk olarak Of ilçesinden Kalkandere’ye, ikinci olarak da Kalkandere’de yan parsele taşınmıştır. Of ilçesi Keler köylüleri yeni bir camii yapımına karar vermelerinin ardından camiye Hüseyin Hoca köyü sakinleri sahip çıkar ve cami sökülerek 1977 yılında Hüseyin Hoca köyüne taşınır. Camii çantı tekniğinde inşa edilmiş olması sebebiyle temeli yoktur ancak burada bir çay deposu üzerine taşınır. 2011 yılında böyle bir kültür varlığının metruk bir depo üzerinde olmasını doğru bulmayan Rize Eski Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ve Kalkandere Eski Kaymakamı Nedim Akmeşe, camiyi yan parsele taşır. Ahşap oyma ve işleme sanatları ile camii görülmeye değerdir.
Rize ili Fındıklı ilçesinde yer alan Meyveli Köyü Camii, kitabesine göre 1871 yılında Mustafa Bin Alişan tarafından inşa ettirilir. Tamamı ahşap olan camii, iki katlıdır. Yakın zamanda onarımdan geçirilen camii, şehrin önemli tarihi mimari yapılarındandır.
Ardeşen ilçesi Işıklı köyünde bulunan caminin 1887 yılında yaptırıldığı belirtilir. Dikdörtgen planlı olarak yaptırılan camii, kesme taştan inşa edilmiştir. Zaman içerisinde onarımlardan geçirilen camii, günümüzde ibadete açıktır.
Ardeşen ilçesi Pirinçlik köyünde bulunan Pirinçlik Köyü Camii’nin 1789 yılında inşa edildiği belirtilir. Dikdörtgen planlı camii, kesme ve moloz taştan yaptırılmıştır. Camii, minaresizdir.
Çayeli ilçesi Ormancık köyünde bulunan Ormancık Camii, kare planlı olarak ahşaptan ve çift katlı inşa edilmiştir. Caminin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Caminin minberi ile mihrabı ahşaptan yapılmıştır.
Rize ili Çayeli ilçesinde bulunan Karaağaç Köyü Camii, şehrin tarihi yapıları arasında bulunur. Alt katı taştan inşa edilmiş olan caminin üst katı ahşaptan inşa edilmiştir. Kırma çatı ile örtülü olan caminin net olarak inşa tarihi bilinmemektedir.
Rize ili Çayeli ilçesi İncesu köyünde bulunan Marbudam Camii, kitabesine göre 1856 yılında inşa edilmiştir. Kare planlı olarak kesme taştan yaptırılan camii, tek şerefeli minareye sahiptir.
Rize ili merkez ilçesi Kendirli beldesinde bulunan Kendirli Camii’nin camiden bağımsız olan minaresi dikkat çeker. Eski camiden kalan asırlık minarenin, Rum ustalar tarafından inşa edildiği ifade edilir. Günümüzde Kendirli Camii, tarihi minareden ayrı olarak iki minareye sahiptir.
Çamlıhemşin ilçesini ziyaret edenlerin görmesi önerilen Avusor Gölü, Avusor Yaylası yakınlarında yer alır. Yaylaya yaklaşık olarak 2 km’lik uzaklıkta bulunan göl, ihtişamlı görünümüyle kendine hayran bırakır. Doğa yürüyüşü yapanlar için yayladan göle uzanan yol keşfedeğer bir rotadır.
Avusor Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinde, 2400 m yükseklikte konumlanır. Pansiyon, bakkal ve kahvehaneye ev sahipliği yapan yayla, yakınlarında yer alan Avusor Gölü ile bilinir. Kamp yapmayı sevenler ve trekking tutkunları için yayla muhteşem güzelliktedir.
Çamlıhemşin ilçesine yaklaşık olarak 19 km uzaklıkta bulunan Ayder Yaylası, Türkiye’nin yayla dendiğinde akla ilk gelen noktasıdır. Yemyeşil doğası ve kaplıcalarıyla Ayder Yaylası, yılın her mevsiminde ziyaretçilerini ağırlar.
Çamlıhemşin ilçesinde bulunan 2002 m yükseklikte konumlanan Sal Yaylası, geleneksel yayla evlerine ev sahipliği eder. Yaylanın su yönünden sıkıntı yaşadığı belirtilir. Etkileyici manzaralar barındıran yayla, kendine hayran bırakır.
Rize ili Ardeşen ilçesinde yer alan Çifte Göl, iki adet gölden meydana gelir. Doğal güzelliği ile kendine hayran bırakan göllere Golazena ve Eğrisu yaylalarından yürüyerek ulaşım sağlanabilir.
2640 m yükseklikte konumlanan, tertemiz havası ve yemyeşil doğasıyla nefes kesen Tobamgza Yaylası, doğa fotoğrafçılığı yapanlar için ideal bölgelerden biridir. Etkileyici manzaraya sahip olan yayla, ziyaretçilerine Karadeniz ve Altıparmak dağları manzarası sunar.
Rize ili Ardeşen ilçesinde konumlanan Golezena Yaylası, 2230 m yükseklikte yer alır. Doğal dokusu ile yayla, doğa fotoğrafçılığı için ideal manzarayı sunar.
Çamlıhemşin ilçesi Ambarlı Yaylası’nda yer alan Ambarlı Gölü, diğer adıyla Balıklı Göl, şehri ziyaret edenlerin ilgisini çeken noktalardandır. Büyüleyici coğrafyası ile görenleri etkisi altına alan göl, saklı cennet olarak ifade edilir. Kenti ziyaret eden doğaseverlere, gölü görmeden dönmemeleri önerilir.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde yer alan ve 2429 m yükseklikte bulunan Ambarlı Yaylası, mükemmel manzaralar barındırır. Yaylanın efsanevi yeşil silueti görülmeye değerdir.
Kaçkar Dağları’nın eteklerinde doğa harikası birçok yayla konumlanır. Kaçkar zirvesinden sonra en yüksek nokta, Verçenik Yaylası sınırlarında bulunur. Yayla, 2618 m yükseklikte konumlanır.
Dağ eteklerine kurulu olan ve aralarında yaklaşık olarak 1,5 km’lik mesafe bulunan Yukarı Kavrun ve Aşağı Kavrun yaylaları, yaz aylarında oldukça ilgi çeker. 2267 m yükseklikteki Yukarı Kavrun ve 1953 m yükseklikteki Aşağı Kavrun yaylalarında konaklama imkanları mevcuttur.
2338 m yükseklikteki Palovit Yaylası da Çamlıhemşin’in en ünlü yaylalarındandır. Taş yayla evleri ile tanınan yayla, her mevsim ziyaretçi ağırlar. Ayder, Avusor, Pokut, Elevit ve Ambarlı yaylaları da diğer Kaçkar yaylarındandır.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Meterez Gölü, Yukarı Kavlon Yaylası’na yakın konumda bulunur. Doğal güzelliği ile kendine hayran bırakan göl, Kaçkar manzarasına sahiptir.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı, zengin flora ve faunası ile masal diyarını andırır. Geniş ormanlık alanı ve şelalesi etkileyici manzaralar sunarken, doğal dokusu foto safariye elverişlidir. Ziyaretçiler tabiat parkı sınırlarında trekking, piknik yapma, bisiklete binme fırsatına sahip olur.
Rize ili Çayeli ilçesinde yer alan Eğnaçor Yaylası, 2811 m yükseklikte konumlanır. Doğal güzelliğe sahip olan yayla, üç bölüme ayrılan Eğnaçor Gölü’ne ev sahipliği yapar. Aynı zamanda yayla yakınlarında yer alan ve Marebedam Tepesi yamaçlarında bulunan Ongici Gölü de dikkat çekicidir.
Rize ilinin yemyeşil yaylaları arasında bulunan Gundihan Yaylası, Çayeli ilçesinde yer alır. Yayla 2449 m yükseklikte konumlanır.
Rize ili Çayeli ilçesinde yer alan Şemkevut Yaylası, Baltaş geçidinin batı yönünde konumlanır. Yayla, 2764 m yüksekliğe sahiptir.
Çamlıhemşin ilçesi yaylalarından biri olan Zegistal Yaylası, Zargistal adıyla da bilinir. 2309 m yükseklikte yer alan yayla, Meydan Köyü’ne yakındır. Yayla trekking yapmayı sevenler için uygun rotalardan biridir.
Rize ili İkizdere ilçesinde yer alan Aksu Gölleri, doğa tutkunlarının görmeyi hayal ettiği rotalar arasında yer alır. Üç gölden oluşan göllere, trekking yapanlar bölgenin doğasını keşfederek, Ovit Yaylası’ndan ulaşım sağlayabilir.
İkizdere ilçesinde yer alan Anzer Yaylası, yeşil doğası ve renkli çiçekleriyle ziyaretçilerini büyüler. Özellikle yaz aylarında turistlerin ilgisinin arttığı yayla, Anzer balı ile ünlüdür. Yaylada restoran ve bakkal bulunur; aynı zamanda konaklama noktaları da mevcuttur.
Etkileyici doğa manzarasıyla büyüleyen Yedi Göller, Rize merkeze yaklaşık olarak 125 km uzaklıkta bulunur. Çayırözü köyünden 21 km’lik yolculuğun ardından Yedi Göller’e yaklaşık 2 saatlik yürüyüş ile ulaşılabilir. 3048 m yükseklikte konumlanan Yedi Göller, 7 krater gölünden meydana gelir. Bölge, doğa fotoğrafçılarına kaçırılmaması gereken kusursuz manzaralar sunar.
Yayla cenneti Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan yaylalarından biri, Buzluğan Yaylası. Yerleşim bulunmayan yayla, 2561 m yükseklikte konumlanıyor.
Rize ili merkezi Kırklartepe köyünde bulunan Ayane Tepe, muhteşem bir doğanın ortasında yükselir. Foto safari tutkunlarının görmesi önerilen rotalardan biridir.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesinden yaklaşık olarak 2508 m yükseklikte konumlanan Samistal Yaylası, taş evleriyle tanınır. Taş mimarinin en güzel örnekleri, tek katlı Samistal Yaylası evleriyle yaylada yaşamaktadır.
Çamlıhemşin ilçesine yaklaşık olarak 60 km uzaklıkta konumlanan yayla, 2618 m yüksekliğe sahiptir. Yayla çevresinde birçok göl yer alır. Kaçkar zirvesinin ardından en yüksek noktanın Verçenik yaylasında bulunduğu ifade edilir. Yayla kamp ve trekkinge elverişlidir.
Çamlıhemşin ilçesinde 1993 rakımda bulunur. Yerel mimari örnekleri ile görülmesi gereken yaylalardandır. Yaylada pansiyon, kahve ve bakkal yer alır. Vartavor Şenlikleri ile tanınan yaylada, eski yayla evleri halen görülür.
Rize ili İkizdere ilçesinde bulunan Çifteköprü Yaylası, Meles Yaylası olarak da adlandırılır. Yaklaşık olarak 1712 m yükseklikte konumlanan yaylaya, doğal güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakır.
İkizdere ilçesinde bulunan Meşeköy Yaylası, Petran Yaylası olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 1352 m yükseklikte yer alan yayla, şehrin görülmeye değer yaylaları arasında bulunur.
İkizdere ilçesinde yaklaşık olarak 2368 m yükseklikte bulunan Homeze Yaylası, hem yeni hem de eski yayla evlerine kucak açan bir yapıya sahiptir. Etkileyici manzarasıyla ziyaretçileri kendine hayran bırakan yayla, kimi zaman bulutları altına alır ve adeta göğün üzerindeymiş hissi uyandırır.
Ardeşen ilçesinde yer alan yayla yaklaşık olarak 2373 m rakımda konumlanır. Fotoğraf tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği yayla etkileyici manzara resimleri çekimine olanak tanır. Yayla, ilçeye bağlı olan en kalabalık Laz nüfuslu yayla olarak nitelenir.
Güneysu ilçesinde yer alan Kıble Dağı Mesire Alanı, ailesi ve sevdikleriyle keyifli vakit geçirmek isteyenler için şehrin en ideal noktaları arasında bulunur. Mesire alanının kıble olarak adlandırılmasının sebebi, kıble yönünde bulunmasıdır. Yaklaşık olarak 1130 m yüksekliğe sahip olan tepede açık kamelyalar, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ile kapalı sosyal tesisler yer alır. Alanının en önemli özelliklerinden biri de Kıble Dağı’nın zirvesinde yer alan Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii’dir.
Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Tahpur Yaylası, ilçeye yaklaşık olarak 52 km uzaklıkta konumlanır. Etkileyici bir panoramaya sahip olan yayla, 2995 m yükseklikte bulunur. Yaylaya Haziran ile Ekim ayları arasında yolculuk yapılması uygun zamanlardır.
Rize ili İkizdere ilçesinde konumlanan Yeşil Göl, Türkiye’nin en yüksek aşıtı olarak bilinen 3125 m yüksekliğe sahip olan Kızılgedik’in kuzey yamacında bulunur. Göl manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakır.
İkizdere ilçesinde yer alan yayla, doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin ziyaret etmesi önerilen noktalardan. 2124 m yükseklikte bulunan yayla, muhteşem doğasıyla ziyaretçilere etkileyici görüntüler sunuyor. Doğa yürüyüşü yapanlar ve fotoğraf tutkunları için Garzavan Yaylası ideal rotalardan.
İkizdere ilçesi Mahura köyünde yer alan yayla, Büyük Yayla olarak da anılır. Yaklaşık olarak 2643 m yükseklikte konumlanan yayla, Haziran ve Ekim ayları arasında ziyaret edilebilir. Yayla evlerinin görülebileceği bölgede hayvancılık yapılır. Mahura Yaylası doğa yürüyüşü ve kampçılığa elverişlidir.
İkizdere ilçesinde bulunan ve Ovit Geçidi yakınında konumlanan göl, yaklaşık olarak 2733 m yüksekliktedir. Gölün yakınına araçla ulaşım sağlanabilir. Gölün çevresinde birkaç göl daha bulunur.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Micovit gölü, deniz düzeyinden yaklaşık olarak 2800 m yükseklikte konumlanır. Etkileyici manzarasıyla kendine hayran bırakan göl çevresi kampçılık ve fotoğraf çekimine elverişlidir.
Çamlıhemşin ilçesinde Koçdüzü Yaylası’nda konumlanan Adalı Göl, içerisinde yüzen adalarıyla ilgi çeker. Gölün çevresinde bulunan toprak parçalarının kopmasının ardından üç adet yüzen ada rüzgâr ile beraber gölün içerisinde yer değiştirir. Göl etkileyici doğa manzaraları sunar.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Elevit Yaylası, yaklaşık olarak 1884 m yükseklikte konumlanır. Yayla evleri ile ilgi çeken Elevit, horonları ile tanınır.
Çayeli ilçesinde yer alan yayla, İncesu yaylası olarak da adlandırılır. Yaklaşık olarak 2063 m yükseklikte konumlanan yaylada evler iklim şartları sebebiyle birbirine oldukça yakın olarak yaptırılmıştır. Yaylada ayrıca bir çeşme ile camii de bulunur.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Komati Yaylası, yemyeşil doğası ile nefes kesen bir güzelliğe sahiptir. Ahşap yayla evlerinin bulunduğu yayladan Komati deresi geçer. Yaylada kamp yapmak, ev kiralamak, doğa yürüyüşüne çıkmak mümkündür.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Tatos Gölleri, üç sıra gölden meydana gelir. Açık bir çanak içerisinde konumlanan göller, fotoğraf çekmeyi sevenlere konumu itibariyle etkileyici görüntüler sunar.
Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Mal Gölü, 3096 m yükseklikte konumlanır. Türkuaz suyu ile ilgi çeken göl, Verçenik Dağı’nın güneyinde bulunur. Trekking yapmayı sevenler için görülmesi önerilen rotalardan biridir.
Deli Göl, Çamlıhemşin ilçesinde, Mal Gölü’nün batısında bulunur. 3136 m rakıma sahiptir ve sisli, yağışlı bir bölgede konumlanır. İhtişamlı görünümüyle kendine hayran bırakır.
Çamlıhemşin ilçesine yakın konumda bulunan Verçenik Yaylası’nın yer aldığı vadide bulunan buzul göllerinden biri At Gölü’dür. 2915 m yükseklikte yer alan gölün batısında iki göl daha bulunur. Yayladan yaklaşık 3 km’lik bir yürüyüşle göle ulaşılabilir.
Korhuni Orta Gölü, Korhuni Yukarı Gölü ve Korhuni Aşağı Gölü olarak üç göl Çamlıhemşin ilçesinde yer alır. Korhuni Aşağı Gölü; 2895 m yükseklikte İspir Kapısı’nın güneyindeki vadide yer alır. Korhuni Orta Göl; 2983 m yüksekliktedir ve aşağı göle oranla daha büyüktür. Korhuni Yukarı Göl ise; 3053 m yüksekliktedir ve diğerlerine oranla daha büyüktür. Trekking ve kampçılığa bölge elverişlidir.
Çamlıhemşin ilçesinde 2995 m yükseklikte konumlanan Balıklı Göl, doğaseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği rotalardandır. Göle, hem Ambarlı Yaylası hem de Tahpur Yaylası’ndan yürüyerek ulaşılır. Gölün etrafında dört göl daha bulunur.
Çamlıhemşin ile Ardeşen ilçelerinde yer alan yayla, 2074 m yükseklikte konumlanır. Altıparmak Dağları’nın etkileyici bir manzara sunduğu yaylada alçak tavanlı taş evler yer alır. Yayla trekking ve kampa elverişlidir.
Fındıklı ilçe merkezine yaklaşık olarak 46 km uzaklıkta konumlanan yayla, 2120 m yükseklikte bulunur. Marsis Dağı’nın eteklerine kurulan yaylaya Artvin’in Arhavi ilçesinden ulaşım sağlanır.
Fındıklı ilçesinde 1506 m yükseklikte bulunan yayla, Çağlayan ismiyle de anılır. Çağlayan Vadisi’nde yer alan yaylada, arıcılık faaliyetleri gözlemlenebilir.
Fındıklı ilçesinde yer alan yayla, 2378 m yükseklikte konumlanır. Çamlık Yaylası’ndan yürünerek ulaşım sağlanabilen yayla, Marsis Dağı’na tırmanış yapmak isteyenlerin geçiş rotasında yer alır.
Fındıklı'ya yaklaşık olarak 22 km uzaklıkta konumlanan Gürcüdüzü Yaylası, bugün mesire alanı olarak kullanılır. Yaklaşık olarak 910 m yükseklikte bulunan yayla, tümüyle orman örtüsü ile kaplıdır. Fındıklı’nın en sık ziyaret alan noktalarındandır.
Yaklaşık olarak 2330 m yükseklikte bulunan Sultan Yaylası, Fındıklı ilçesinde bulunur. Yayla etkileyici manzarasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakır. Yayladan Yukarı Balıklı Yaylası ile Üçgöller’e yürüyerek ulaşım sağlanabilir.
Ovit Yaylası, 2660 m yüksekliğe sahiptir ve İkizdere ilçesi sınırlarında yer alır. Ağırlıkla sisler altında bulunan yayla, kış aylarında gerçekleştirilen kar şenlikleri ile bilinir.
Ahşap yayla evleri ile geleneksel yayla kültürünü günümüze taşıyan Vaşa Yaylası, İkizdere ilçesinde bulunur. 2643 m yükseklikte konumlanan yayla, Çamlıkköy yaşayanları tarafından kullanılır. Etkileyici manzarası ve doğası ile yayla görülmeye değerdir.
İkizdere Vadisi manzarasına sahip olan İkizdere Yaylası, İspir yolu üzerinde bulunur. Yaklaşık olarak 2580 m yükseklikte konumlanan yayla, bölgenin kültürünü yakından tanımak için ziyaret edilmesi önerilen diğer bir rotadır.
İkizdere ilçesinde yer alan Sefkar Gölleri, Sarpinovit Vadisi’nde 3137 m yükseklikte konumlanır. Üç adet gölden oluşan Sefkar Gölleri, binlerce yıl önceki buzul döneminde meydana gelmiştir. Suları önce Salar ardından Cimil Deresi’ne karışır. Doğa yürüyüşü yapanlar ve fotoğraf çekmeyi sevenlere çarpıcı görüntüler sunar.
Yayla, İkizdere ilçesinde yer alır. Adını tepe düzlüğünde konumlanan yaylada seslerin yankı yapmasından almıştır. Yaklaşık olarak 2392 m yükseklikte bulunan Çağırankaya, Yukarı ile Aşağı olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Yaylada ağırlıkta modern yapılaşma görülür.
İkizdere ilçesine yaklaşık olarak 13 km uzaklıkta bulunan yaylaya, Manle Şelalelerini içerisinde barındıran orman yolundan ulaşım sağlanır. 1952 m yükseklikte bulunan yayla tek katlı ahşap evlere ev sahipliği eder.
Tobamzga Yaylası, Ardeşen ilçesinde yer alır. Şehrin en sevilen yayları arasında bulunan Tobamzga, 2640 m yükseklikte konumlanır. Yayla, yaz mevsiminde Önder, Yukarıdurak ve Yeniköy tarafından kullanılır.
Rize ili Güneysu ilçesine yaklaşık olarak 31 km uzaklıkta konumlanan Kanboz Yaylası, 1933 m yükseklikte bulunur. Doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakan yayla, Gürgen, İslahiye ve Selamet köyleri tarafından kullanılır.
Rize ili Güneysu ilçesinde yer alan Kandemir Yaylası, 2044 m yükseklikte bulunur. Yaz dönemlerinde sisle kaplanan yayla, Başköy tarafından kullanılır.
Güneysu ilçesinde bulunan Handüzü Yaylası, 1790 m yükseklikte konumlanır ve günümüzde mesire alanı olarak kullanılır. Manzarası ile kendine hayran bırakan yayla, sık ziyaret alır.
Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Kaçkar Dağları, buzullaşmanın görüldüğü yerlerdendir. Buzul vadileri, morenler, sirkler ve buzul gölleri bölgede yer alır. Zengin fauna ve florasıyla dikkat çeken bölgede, endemik türler görülür. Milli park, tırmanış, doğa yürüyüşleri, kampçılık, yamaç paraşütü, rafting, buzul göllerini ile yayla kültürünü tanıma imkanı sunar.
Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Tirovit Yaylası, 2465 m yükseklikte bulunur. Geçmişte çığ altında kalan yayla, Bilenköy köyü tarafından kullanılır.
Rize ili Çamlıhemşin ilçesi Kaleköy mevkiinde yer alan Çermeşk Gölü, 2795 m yükseklikte bulunur. Gölde geleneksel yayla yaşamı sürdürülür ve hayvancılık yapılır. Göl ziyaret edildiğinde, çevresinde yer alan diğer göller de görülebilir.
Çamlıhemşin ilçesinde bulunan göl, 2778 m yükseklikte konumlanır. Mezovitlere yürüyüş yapanların rotasında olan göle, Kavron Yaylası’ndan yürüyüş yapılarak ulaşım sağlanabilir.
Ardeşen ilçesinde yer alan Eğrisu Gölü, Ergiş Tepesi’nin eteklerinde bulunur. 2454 m yükseklikte konumlanan göle, Golezana ile Eğrisu yaylalarından yürünerek ulaşılabilir.
Ardeşen ilçesinde bulunan yayla, ilçeye yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta konumlanır. Geleneksel yayla evleriyle bezenen yayla, doğa aktivitelerine elverişlidir. 2273 m yükseklikteki konumlanan yayla görülmeye değerdir.
Çayeli ilçesinde yer alan Zargistak Yaylası, 2309 m yükseklikte yer alır. Yayla, Karaağaç köyü tarafından kullanılır. Senoz Vadisi ile Çayeli manzarasına sahip olan yayla, fotoğrafseverlerin ilgisini çeker. Abelat yaylası ile komşu olan yayla, görülmeye değerdir.
Gencebay Yaylası, İkizdere ilçesinde 2548 m yükseklikte konumlanır. Geleneksel ahşap yayla evlerinin yer aldığı yaylaya araçla ulaşılabilir.
İkizdere ilçesinde bulunan 2291 m yükseklikte konumlanan Kaban Yaylası, Karaluman Dağı’nın eteklerine kuruludur. Yaylada daha çok modern yapılaşma görülür. Araç ile yaylaya ulaşmak mümkündür.
Rize ili İyidere ilçesinde yer alan Pileki Mağarası, Karadeniz bölgesine özel olan pileki taşının çıkarıldığı mağaradır. Binlerce yıldır kullanılan mağaradan çıkarılan taşlar işlenir ve mısır ekmeği, balık gibi yemeklerin pişirildiği çanaklar yapılır. İnsan eliyle meydana getirilmiş olan yapay mağarada birçok tünel bulunur.