Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biri olarak anılan Bodrum Antik Tiyatrosu’nun Perslerin Karya Satrabı Mausolos döneminde yapılmaya başlandığı ancak Roma döneminde tamamlandığı rivayet edilir. Tiyatroda, oynanan oyunlar öncesinde Yunan Tanrılarından Dionysos adına kurbanların kesildiği sunak ve koltuklar arasında yer alan bazı bölümlerde gölgelik olarak kullanılan deliklere yer verilmiştir.
Zaman içerisinde restorasyonlar geçiren tiyatro, 13 bin kişilik kapasitelidir ve bugün pek çok organizasyona sahne olur.
1406-1523 yılları arasında inşa edilen Bodrum Kalesi, St. Jean Şövalyeleri tarafından kullanılmıştır. İki liman arasında inşa edilen kalenin üç tarafı denizle çevrilidir. Yedi kapı geçilerek ulaşılan iç kale içerisinde İtalyan, Fransız, İngiliz, Yılanlı ve Alman isimli kuleler yer alır. En yüksek olanı Fransız kulesidir (47,5 m). 19.yy sonlarına doğru kale hapishane olarak kullanılmıştır. Bu dönemde kaleye hamam inşa edilmiştir. Bu sebeple kale, Osmanlı mimarisinden de izler taşır.
MÖ 353 yılında Karya Kralı Mausolos’un hayatını kaybetmesiyle, Halikarnasos’ta eşi Kraliçe II. Artemisa tarafından mezarı Mausoleion yaptırılır. 8 Ağustos 1304 yılında gerçekleşen depreme kadar ayakta kalan yapı, gerçekleşen doğal afet ile yıkılır. Mausoleion’dan geriye kalan taşlar, Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılır. 1857 yılında ise mezara ait olan kabartma ve heykellerin çoğu British Museum’da sergilenmek üzere alınır. Bugün, mezar kalıntıları Bodrum’da görülebilir.
MÖ 4.yy’dan Likya döneminden kalan Amintas Kaya Mezarları, doğal kayalara oyularak inşa edilmiştir. Düzgün basamaklara çıkılarak Amintas’a ulaşılır. En solda yer alan sütunda, dönemin alfabesi ile “Hermapias oğlu Amintas” yazılıdır. Mezarın doğu yönünde ise kaya mezarları yer alır; ikisi tapınak cephelidir. Orta Çağ’da yapıldığı düşünülen ve bir kısmı ana kayada kurulu olan bir kale kalıntısı da bulunur.
MÖ 7. yy’da inşa edildiği tahmin edilen Letoon Antik Kenti, Likya’nın dini merkezi olarak anılır. Antik kent içerisinde Leto, Apollon ve Artemis tapınakları bulunur. Leto tapınağı, Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmıştır ve üç tapınak arasındaki en büyük tapınaktır. MÖ 4.yy’da yazıldığı düşünülen bir kitabe tapınak çevresinde bulunmuştur ve bugün Fethiye Müzesi’nde yer alır. Apollo tapınağı ise Leto’dan daha az korunmuş durumdayken; Artemis en küçük boyutta olan tapınaktır. Kent içerisinde aynı zamanda çeşme, kilise ve antik tiyatro da yer alır. Antik kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır.
Likya’lıların yaşadığı bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Tlos, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan bir antik kenttir. Kentin kuruluş tarihi net olarak bilinmese de Tlos'da bulunan bir baltanın tarihi MÖ 2000 yılı olarak belirlenmiştir. Kentte sur duvarları, kayalara oyulmuş tapınak mezarları, hamam, kilise, stadyum ve tiyatro kalıntıları görülebilir.
Beşparmak Dağları’nda yer alan ve bugün yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Yediler Manastırı, Hz. İsa ve fresklerinin bulunduğu manastır olarak bilinir. Manastır ile beraber kilise ve kale kalıntılarının da yer aldığı yapının inşa tarihinin MS 7. yy olduğu tahmin edilmektedir.
Milas ovasına hâkim bir tepede konumlandırılan kale, Kalkolitik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır. İç kale surları kısmen sağlam durumdadır. Beçin şehri ve Beçin Kalesi, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiştir.
İyonyalılar döneminde yapıldığı tahmin edilen Marmaris Kalesi, zaman içerisinde farklı tarihlerde restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. Kale, 1991 yılında Marmaris Arkeoloji Müzesi olarak hizmete girmiştir.
İkiz kız kardeşi ile uygunsuz ilişki kurduğu düşünülen Miletos’un oğlu Kaunos tarafından kurulan bir kenttir. Antik Çağ’da ticari anlamda önemli bir liman şehri olarak kabul edilir. Ancak zaman içerisinde denizin alüvyonlarla dolmasıyla şehir, liman olma özelliğini yitirmiştir. Antik kentte halen tiyatro, roma hamamı, teras tapınağı, agora ve stoa, çeşme binası, kilise kalıntıları görülebilir.
1952 yılında yayınlanan bir çalışmada, Knidos’un öncesinde Burgaz’da yer aldığı; ancak MÖ 4. yy’da Tekir Burnu’na taşındığı ifade edilir. Knidos Antik Kenti, günümüz Datça şehir merkezinden 2 km uzaklıkta, küçük bir yarımadanın kıyı şeridini kestiği yerde bulunur. MÖ 400’lere tarihlenen savunma duvarları ile çevrelenen yarımada, ortalama 400 m uzunluğa sahiptir.
Sit alanının sığ sularında kuleler, deniz duvarları yer alır; bu kalıntılar tarihte burada limanların olduğuna işaret eder. Küçük yarımadanın, kuzeyinde antik yerleşim alanları bulunur. 1993 yılında bölgede Burgaz Arkeolojik Kurtarma Kazıları başlatılmış; çalışmalar çerçevesinde MÖ 8.yy’a ait antik yerleşim katları, Arkaik ve Klasik Çağ’da avlulu konut yapıları, taş döşemeli yollar ve yaklaşık MÖ 400’lerde yapıldığı düşünülen savunma sistemi ortaya çıkarılmıştır. Öte yandan şarap üretim yerleri ve depolama mahzenlerinin alanda yer aldığı ortaya çıkarılmıştır. Bölgedeki en önemli kalıntılar Apollon Tapınağı ve Sunağı, meclis binası, Dor Tapınağı, Korinth Tapınağı, yuvarlak tapınak ve sunağı, mevsimi ve zamanı gösteren güneş saati, Dionysos Tapınağı ve stoası, yamaç evleri, tiyatro, Demeter Kutsal Alanı, nekropol, odeon’dur.
Yapılan kazı çalışmaları, Stratonikeia Antik Kenti’nde Geç Bronz Çağı’nda yaşamın başladığını ortaya koyar. Hititler döneminde Atriya ve Arkaik; Klasik dönemde Khrysaoris ve Idrias; Helenistik dönemde Stratonikeia; son dönemde ise Eskihisar adını almıştır. Kent, farklı dönemlere ait birçok yapıyı iç içe barındırır. Antik kentte Arkaik ve klasik döneme ait sur duvarı, Helenistik döneme ait Anadolu’nun en büyük gymnasiumu ve tiyatrosu, Roma İmparatorluk dönemine ait meclis binası, hamam kompleksleri, agoralar, tapınaklar, mezar anıtları, sütunlu cadde, şehir kapıları, su yapısı, çeşmeler yer alır. Bizans döneminden kiliseler ile evler, Beylikler döneminden hamam, Osmanlı döneminden camii, çeşme, ağa evleri, dükkânları görmek mümkündür. 1954 yılında ise Adnan Menderes, bölgeye çeşmeler yaptırmıştır. Kentteki tarihi yapıları, Osmanlılardan kalan taşlı yollardan yürüyerek görmek mümkündür. Stratonikeia Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunur.
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı, MÖ 392’de Karya Satraplığı’nın başına geçen Hekatomnos adına yaptırılmıştır. Menandros Onur Sütunu, Podyum ve Mezar, Temenos Duvarı’ndan bir araya gelen alan, Halikarnas Mozolesi’nden daha erken bir dönemde yapılması ve tek örnek olması nedeniyle eşsiz değerdedir. Duvar resim sanatı ve heykeltıraşlık örnekleri ile üst düzeyde yer alan yapıt oldukça değerlidir. Alanda yer alan, Hekatomnos Frizli Lahdi, büyüklüğü ile Klasik ve Helenistik dönemde Anadolu’da tek örnek olarak gösterilmektedir.
Xanthos’tan gelen kolonilerin kurduğu tahmin edilen Pınara Antik Kenti, Seydikemer’in Minare mahallesinde yer alır. Xanthos’un nüfusu artınca bölgeye geldiği düşünülen halkın, kente yuvarlak anlamına gelen Pınara adını verdiği düşünülmektedir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan kentin tarihi ile ilgili kayıtlar azdır. Tiyatro, odeon, hamam, agora, iki akropolden meydana gelen antik kentte, yukarı akropolde çoğunluğu konut biçiminde olan kayalara oyulmuş yüzlerce kaya mezarı bulunur. Aşağı akropolün geçit vermeyen sarp yamacında ise seyir terası yer alır.
Geç Geometrik Dönem’den Bizans Dönemi’ne kadar yerleşime kucak açan Euromos Antik Kenti, Kızılbayır Dağı eteklerine kuruludur. Kyromos, Hyromos ve Helenistik Dönem’de Europos adlarıyla anılan kent, sonrasında bu ismi almıştır. Kentte Anadolu’nun en iyi korunmuş tapınaklarından biri olarak bilinen Zaus Lepsynos Tapınağı, agora, hamam, tiyatro, kuzey ve güney nekropolleri, surlar ve şapel kalıntıları görülebilir.
Herakleia Antik Kenti, Bafa Gölü yakınlarında bulunan Kapıkırı köyünde yer alır. Helenistik Çağ’da en gözde dönemini yaşamış olan kent, deniz ticareti sayesinde varlığını artırmıştır. Büyük İskender’in generallerinden Makedon Lysimachos tarafından MÖ 287’de kentin surları genişletilmiştir. Bir süre terk edilen kent, MS 8. yy’ın başında Hıristiyan papazların yerleşmesiyle yeniden yaşam bulur. Papazlar tarafından kente kilise ve manastır inşa edilir. 1971 yılından bu yana bölgede arkeolojik çalışmalar yürütülmektedir. Çalışmalar çerçevesinde Latmos Kaya Resimleri bulunmuş ve resimlerde Anadolu’nun ilk aile tablosunun sembolik olarak resmedildiği ortaya çıkmıştır. 8 bin yıllık tarihi ile resimlerin Batı Anadolu’da benzeri olmadığı bilinmektedir.
Kutsal bir alan olarak kurulan ve Karia’lıların hac yeri olan Labranda, Kocayayla’da yer alır. Karia’lılar için Labranda bir kült merkezidir. Labranda’nın Çift Baltalı Tanrı olarak anılan Zeus Labraundos’un kutsal alanı olması bunda etkendir. Buluntuları MÖ 5.yy’a ait olan Zeus Labraundos’un kutsal alanına, Mylasa’dan başlayan 14 km uzunluğundaki taş kaplamalı bir yol ile ulaşılır. Labranda Kutsal Alanı’ndan geriye Roma hamamları, çeşme, mezar, kutsal yol, Akropolis Kalesi, tapınak, Andron, stoa, kale kalıntıları kalmıştır.
Dünyanın yedi harikasından bir olan Halikarnas Mozolesi’nin bir kopyası olduğu varsayılır. Gri ve beyaz mermerlerden yapılandırılan anıt, 8.45 m’lik yüksekliğe sahiptir. MS 2.yy’a ait olduğu düşünülen anıtın üst yapısı basamaklı piramit görünümündeyken, zemin katının duvarları büyük mermer bloklarla inşa edilmiştir.
MÖ 1.yy’da yapıldığı düşünülen Baltalı Kapı, kemerinin kilit taşı üzerinde çift yüzlü balta motifi bulunması nedeniyle bu ismi almıştır. Muğla’nın eski surlarından günümüze ulaşan tek yapısı olan kapıya, Hıristiyanlık döneminin başlarında kentin doğusunda bulunan dağlardan su getiren kemerlerin bağlanıldığı ifade edilir.
Iassos Antik Kenti’nde yer alan Iassos Balık Pazarı Açık Hava Müzesi, 1995 yılında ziyarete açılmıştır. Kentin önemli yapılarından olan agora düzlük kısımda bulunur. Agoranın ortasında sunak ve küçük kutsal yapılara yer verilmiştir. Agorada yapıların tarihleri farklı dönemlere dayanır. Bu dönemler; Bronz Çağ, Geometrik Dönem, Klasik Dönem ve Geç Helenistik Dönem’dir. MS 2.yy’dan kalan stoa alanı çevrelemiştir. Kentte yer alan nekropolis ise MÖ 2-4.yy arasında kullanılmıştır. Kent surlarının MÖ 4.yy’da inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Muğla ili Milas ilçesinin doğusunda bulunan ovaya konumlanan Erken Bizans dönemine ait çift katlı su kemerlerinde Antik dönem mimari yapı malzemelerine yer verilmiştir. Kemerlerin bir kısmı halen ayakta görülebilir.
Milas ilçesi Hisarbaşı mahallesinde bulunan Çöllüoüğlu Hanı, 1719-20 yıllarında Abdullah Efendi oğlu Hacı Abdülaziz Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Hanın adı, yapıyı sonrasında satın alan Tavaslı Hacı Mehmet Çöllüoğlu’ndan gelir. Dikdörtgen şekilli han, Milas’ın dini, ticari ve idari merkezlerinden biri olmuştur. Ortası taş döşeli avlu ve avlu çevresinde bulunan iki katlı odalara sahip olan han, 2010 yılında restore edilmiştir.
Hasır Camii olarak da bilinen Ağa Camii, Hacı Abdi mahallesinde yer alır. Camii, 1737 senesinde Abdülaziz Ağa tarafından inşa ettirilmiş, minaresi ise 1885 yılında Abdülaziz Ağa soyundan Mehmet Bey’in annesi Refia Hanım tarafından inşa ettirilmiştir. Camii ibadete açıktır.
Tarihinin MÖ 3000’lere dayandığı tahmin edilen Kadyanda Antik Kenti, Üzümlü beldesi yakınlarında bulunur. Antik kentten bugüne ulaşan kalıntıların en eskisinin MÖ 5.yy’a ait olduğu ortaya çıkmıştır. Kentteki yapı kalıntılarının çoğu Roma dönemine aittir. Kenti ziyaret edecek gezginler sur duvarları, kaya mezarları, tiyatro, hamam, agora, tapınak, koşu pisti ve stadyum kalıntılarını görebilir.
Kızlan, Sındır, Karaköy, Cumalı ve Çeşme mahallelerinin yel değirmenleri, rüzgârlı alanlarda, tepelerde, zirvelerde ve yamaçlarda tek ya da çoğunlukla Bodrum yel değirmenleri gibi gruplu olarak bir arada yer alır.
Günümüzde yeri kesin olarak tespit edilemeyen Karmylassos Antik Kenti’nin yerinin yüzeysel tespitler neticesinde Kayaköy ile özdeşleştiği belirtilir. Kayaköy’de yer alan antik kalıntıların MÖ 4.yy’a uzandığı tespit edilmiştir. Bölgede lahit ve kaya mezarı kalıntıları görülebilir.
Kayaköy, eski adı ile Levissi, aynı zamanda boş 350-400 konutu ile terkedilmiş bir muhit konumundadır. Yıllar boyu Rumlar ile Türkler bölgede bir arada yaşamış, Kurtuluş Savaşı döneminde ise imzalanan mübadele antlaşması gereği Rum vatandaşlar köyden ayrılmıştır. Türkler, komşularının ayrılmaması için mücadele etmiş olsa da Rumların Yunanistan’a geri dönmelerinin ardından; köy, hem tarımsal sebepler hem de deprem nedeniyle kendileri tarafından da terkedilmiş. Bugün koruma altındaki alanda Aşağı ve Yukarı Kilise’ler restorasyon nedeniyle ziyarete kapalılar.
Gümüşlük’te bulunan Myndos Antik Kenti, Leleg kentlerinden biri olarak bilinir. MÖ 640 yılında kurulan kent, birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Kentten günümüze gelen kalıntılar arasında kale içi, surlar, kaya mezarları, hamam, kilise bulunur. Aynı zamanda Tavşan Adası üzerinde antik kentten kalıntılara rastlanmıştır.
Muğla ili Marmaris ilçesi Turunç mahallesinde konumlanan Amos, Helen dilinde “Ana Tanrıça Tapınağı” olarak adlandırılıyor. Kent kalıntıları, kentin MÖ 2.yy’da yerleşim gördüğünü ortaya koyuyor. Antik Çağ’da Rodos birliği olarak anılan birliğin en önemli kentlerinden biri olarak anılan kent, Helenistik dönemden Doğu Roma dönemine dek yerleşim görmüş. Günümüzde kentin kule, tiyatro ve sur kalıntılarını görmek mümkün.
Muğla ili Seydikemer ilçesi Dodurga mahallesinde bulunan Sidyma Antik Kenti’nin tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Günümüze daha çok Roma dönemine ait kalıntıları ulaşan kentin bazı kalıntılarının MÖ 1.yy’a uzandığı bilinmektedir. Gözetleme kulesi, akropolü, tiyatrosu, anıtsal kral mezarları, kilise, hamam ve kaya mezarları ile kent, tarihin çarpıcı anlarına tanık olduğunuz hissi uyandırır.
Muğla ili Menteşe ilçesi Balıbey mahallesinde yer alan Saatli Kule, 1895 senesinde Rum usta Filvari tarafından, Muğla belediye başkanlarından Hacı Kadızade Süleyman Efendi ve eşi Pembe Ana’nın talebi ile yapılmıştır. Beş katlı ve kare planlı olan kule, kesme taş ve tuğla ile inşa edilmiştir. Saat kulesinin en üst katında yuvarlak kadranlı saat ve üzerinde çan yer alır.
Muğla ili Menteşe ilçesinde yer alan Tarihi Vakıflar Hamamı (Elvan Bey Hamamı), Ulu Camii Külliyesi’nde yer almasından ötürü, Menteşe Beyi İbrahim Bey’in Ulu Camii’yi yaptırdığı 1334 tarihine dayanır. Osmanlı döneminde hamamın tadilat geçirdiği, 1768 tarihinde Elvan Bey adını aldığı belirtilir. Zaman içerisinde onarımlar geçiren tarihi hamama, günümüzde ziyaretçiler ilgi göstermektedir.
Muğla ili Menteşe ilçesinde yer alan Yağcılar Hanı, 1493 yılında inşa edilmiş. Bugün kullanımda olan han, tarihte en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak anılır. Çift katlı olan ve ahşap karkas sistem ile inşa edilen han, geçmişte yağhanelere ev sahipliği yapmış.
Muğla ili Yatağan ilçesi Turgut beldesinde bulunan Lagina Antik Kenti, Karyalıların önemli yaşam merkezlerinden biri olarak anılır. MÖ 3000’lerde, Eski Tunç Çağı’nda yerleşim yerinde yaşamın başladığı araştırmalar neticesinde ortaya çıkar. Alanda yapılan ilk kazının 1891-1892 senelerinde ilk Türk müzecilerinden Osman Hamdi Bey tarafından yapıldığı ifade edilir. Tarihte kutsal bir dini merkez olan Lagina ve yakınında bulunan siyasi merkez Stratonikeia Antik Kenti kutsal bir yol ile bağlıdır. Lagina’da antik dönemin Ay ve Gece Tanrıçası Hekate adına büyük bir tapınak yer alır. Antik kentte Hekate tapınağı, anıtsal giriş kapısı, kutsal yol, peribolos (kutsal alanı çevreleyen duvar), Dorik Stoa, altar (kurban ve sunak yeri) görülebilir.
Bir Karya kenti olan Phoinix’in kalıntıları Taşlıca’nın 4 km dışında, Asar tepesi üzerinde ve çevresindedir. Köy ile antik yerleşim arasında, muhtemelen antik döneme ait patika yolda önce mezarlarla karşılaşılır. Taşlıca ile Asar tepenin aşağı yukarı ortalarında, çukurda kentin agorası, tepeye çıkarken oldukça iyi durumdaki bir yapı kalıntısı ve ardından kentin ana nekropolisi (mezarlar) görülür. Kentin akropolisi Asartepe’dedir. Tepede kalıntılardan çok, çevreye hakim manzara çekicidir
Marmaris-Datça yolunun 20. km.sinde güneye Bozburun yönüne dönüldüğünde 2 km.lik asfalt yolla Hisarönü köyüne ulaşılmaktadır. Antik ören yerine buradan 3 km.lik orman yolu ile gidilir. Erine’de, Roma dönemine ait kalıntılar bulunmaktadır.
Adını aldığı köyün kavşağına gelmeden önce görebileceğiniz Kızlan Yel Değirmenleri, yenilenmeyi ve eski görkemlerine tekrar kavuşmayı bekleyen anıtlar olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Aşağıdan yukarıya doğru uzanan 6 değirmenin ilki Datça Kaymakamlığı tarafından restore edilerek, özel şahsa kiralanmış. Lokanta olarak hizmet veren bu yapı dışında bakımlı sayılabilecek nitelikteki tek yapı ise ev olarak kullanılıyor.
1900’lü yılların başlarında inşa edildiği düşünülen, taş değirmenlerden kaderine terk edilenlerin içine girdiğinizde ise çarkları ve mekanizmasının ahşap malzemelerini görebilirsiniz.
Bodrum yüzyıllardır gemilere liman olmuş, ev sahipliği yapmıştır. Bodrum’da Osmanlı Tersanesi’nin 1775 yılında kurulduğu tahmin edilir. 1770 senesinde Rusların Osmanlı donanmasını Çeşme’de tahrip etmelerinin ardından donanmayı yenileme ihtiyacının karşılanması amacıyla Osmanlıların bu tersaneyi kurduğu rivayet edilir. 1784 senesinde ilk gemi tezgâha konmuş, korsan saldırılarına karşı da 1882’de tersane surları genişletilmiştir.
Tersaneye bir kule kapısından giriş yapılır. Günümüzde modern mimari imkânları ile düzenlenen bu yapı, Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi olarak işlerliğini sürdürmekte ve yapıda sergiler gerçekleştirilmektedir.
Bodrum’un en eski hamamı olarak anılan Tarihi Bardakçı Hamamı’nın tarihi 1749’a uzanıyor. Tek kubbeli küçük bir hamam olan Tarihi Bardakçı Hamamı’nda kese ve köpük masaj hizmeti veriliyor.
Lelegler tarihte, Bodrum’un üzerinde bulunduğu yarımadada Myndos, Pedasos, Termera, Telmissos, Madnasa, Syangela, Theangela, Side ve Uranium kentlerini kurarlar. Araştırmaların tamamlanamamış olmasından ötürü Lelegler hakkında henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Lelegler’in sahip olduğu en önemli kentler arasında Pedasa (Pedasos) da yer alır.
Konacık mahallesi Gökçeler mevkiinde yer alan Pedasa Antik Kenti, günümüze pek çok kalıntısıyla ulaşmıştır. Kentte 2007’de başlatılan kazılar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Bodrum Belediyesi eşliğinde halen devam etmekte. Athena Tapınağı, surlar, akropol, çiftlik binaları, taş mezarlar, saray kalıntıları, nekropol, kale duvarları, kuleler ve yolları ile Pedasa, görülmeye değer tarihi Bodrum rotalarından biri.
Muğla ili Kavaklıdere ilçesi Derebağ Köyü yakınlarında yer alan Hyllarima Antik Kenti, Roma döneminden günümüze ulaşan kalıntıları ile görülebilir. Kimler tarafından ve ne zaman kurulduğu bilinmeyen kentin Karia uygarlığının en eski yerleşimlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir. Surları, antik tiyatrosu ve kaya mezarları kentin ilgi çekici yapılarını oluşturur.
Muğla ili Yatağan ilçesinde yer alan ve Stratonikeia Antik Kenti’ne bağlı bir tapınak yeri olan Panamara, günümüze harap halde ulaşmıştır. Panamara kalıntılarına Yatağan’dan yürüyerek ulaşılır.
Marmaris Antik Çağ’da Physkos – Fiskos olarak anılır. Doğal güzelliklerinin zenginliği nedeniyle Karyalılar buraya, kendi dillerinde Doğakent anlamına gelen Fiskos adını verir. MÖ. 3400’e dek uzanan bu antik kentten günümüze ulaşan pek az kalıntı, Marmaris merkezin kuzeyinde Asartepe’de görülebilirse de daha çok arkeologların ilgi alanına girecek mahiyetdedir.
Antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul gören Bodrum Mausoleion’un bulunduğu alan, açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. Tarihte dört bölümden oluşan Mausoleion’un en altında yüksek bir kaide (podyum); üzerinde 36 ion sütunlu tapınak şeklinde bir bölüm ve onun üzerinde 24 basamaklı piramit şekilli bir çatı ve en tepede dört atın çektiği araba içinde Karya Kralı Mausolos ve karısı Artemisia’nın heykellerinin yer aldığı belirtilir. Mauseleion’dan geri kalanların çoğu bugün British Museum’da bulunmaktadır. Türkçe’deki mozole kelimesi Mausoleion’dan gelir.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesi içerisinde bulunur. Sualtında yapılan kazı çalışmalarından çıkarılan eserler ile Bodrum çevresindeki arkeolojik kazı çalışmalarından elde edilen eserler müzede meraklılarıyla buluşur. Dünyanın önemli arkeoloji müzeleri arasında yer alan müze, 14 adetlik sergi salonunda dünyanın en eski batık gemi kalıntısı, dünyanın en büyük İslam Cam Koleksiyonu, Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıkları gibi önemli eserlere yer verir.
Fethiye ilçesi Ölüdeniz beldesinde bulunan doğa harikası Kelebekler Vadisi, yüksek kayalarla çevrili olması nedeniyle yalnızca deniz yolu ile ulaşım sağlanabilen büyüleyici bir vadi. Lüks peşinde olmayan, bungalov ve çadır konaklamasıyla, doğa ile huzurlu bir tatil arayışında olanlar için en ideal nokta. Sanat çalışmaları ve atölyelerin düzenlendiği taş evi, dalış okulu, restoranı, taze deniz ürünleri sunan balıkçı barınağı, kendi tarlasında yetişen organik sebze ve meyveleri ile Kelebek Vadisi keyifli bir tatil sunuyor. Vadide elektrik ve su elde etmek için ise güneş panelleri kullanılıyor.
Fethiye Arkeoloji Müzesi, 1987 yılında açılmıştır. Kazılardan çıkarılan ve müzeye getirilen eserlerin sergilendiği müzede iki salon yer alır. 3500 m2’lik bir alana kurulan müze salonlarında MÖ 3000 yılından Bizans Çağı sonuna kadar olan dönemi kapsayan eserler yer alır. Etnografya bölümünde el işlemeleri, el dokuma örnekleri, üç etekler, kaftanlar, gümüş takılar bulunurken; açık alanda ise taş bloklu eserler, lahit mezarlar, Likya kültüründen Izraza Anıtı’na yer verilmiştir.
MÖ 4.yy’dan Likya döneminden kalan Amintas Kaya Mezarları, doğal kayalara oyularak inşa edilmiştir. Düzgün basamaklara çıkılarak Amintas’a ulaşılır. En solda yer alan sütunda, dönemin alfabesi ile “Hermapias oğlu Amintas” yazılıdır. Mezarın doğu yönünde ise kaya mezarları yer alır; ikisi tapınak cephelidir. Orta Çağ’da yapıldığı düşünülen ve bir kısmı ana kayada kurulu olan bir kale kalıntısı da bulunur.
Milas Müzesi, Milas merkez ve çevresindeki antik kentlerde yapılan kazılardan çıkarılan eserleri sergilemektedir.
Tarihi Marmaris Kalesi içerisinde hizmet veren Marmaris Arkeoloji Müzesi, 1991 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Müzede, ilçe çevresinde yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen eserler sergilenmektedir.
Menteşeoğulları döneminde, 1378 tarihinde Emir Ahmed Gazi Bey tarafından inşa ettirilen Milas Ulu Camii, Milas’ın en büyük camisi olarak bilinir. 1879 ve 1912 yıllarında onarım gören camide şadırvan bulunmamaktadır.
Tarihi 14. yy’a dek uzanan ve Hisarbaşı tepesinde konumlanan Belen Camii, 1750 yılında Mehmet Sait Ağa tarafından onarılmış, 1811 yılında ise Ömer Ağa tarafından camiye minare eklenmiştir. Ahşap tavanlı camiinin duvar örgüsü tuğla ve taş karışımıdır.
Milas sokaklarını süsleyen tarihi evler, görüntüsüyle seyahatseverleri zamanda yolculuğa çıkarır. 19. yy’da yapıldıkları tahmin edilen evler iki katlı ve avluludur. Önlüklü ve sofalı olarak iki farklı plana sahip olan evler, ağırlıkla taş işçiliği ile yapılmıştır. Milas evlerinin ahşap destekli çıkmaları sokağa doğru uzanır. Evlerin mutfakları, tuvaletleri ve ahırları avlunun köşesine konumlandırılmıştır.
Kızlan, Sındır, Karaköy, Cumalı ve Çeşme mahallelerinin yel değirmenleri, rüzgârlı alanlarda, tepelerde, zirvelerde ve yamaçlarda tek ya da çoğunlukla Bodrum yel değirmenleri gibi gruplu olarak bir arada yer alır.
Modern Türk şairi Can Yücel, son yıllarında Eski Datça’ya yerleşir ve burada yaşar. 12 Ağustos 1999 yılında hayatını kaybeden ünlü şair burada defnedilir. 2005 yılında Yücel ailesi, Eski Datça’da bulunan şairin evini “Can Evi” olarak düzenler. Ev içerisinde Yücel’in daktilosu, kitapları, el yazıları ve çalışma atölyesi bulunur. Her yıl, Yücel’in hayatını kaybettiği 12 Ağustos tarihinde Ev ziyarete açılır ve şair sevenleri tarafından anılır. Ancak, 2011 yılında yapılan bir saldırı ile anıt mezarı tahrip edilir ve Can Evi 2012 yılında kapanır. 2014 yılında heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından anıt mezar yenilenir. Bugün, Can Evi’nin kapıları kapalı olsa da meraklıları tarafından halen ziyaret edilmektedir.
Eski Datça’da Can Yücel’in yaşadığı evin bulunduğu sokaktır. Sokakta Yücel’in hayatta olduğu dönemde sıklıkla oturduğu Orhan Kahvesi de yer alır. 2010 yılında açılan yarışmada Datça’nın En Güzel Mekânı seçilen sokak, begonvilleri, taş yapıları ve tarihi dokusuyla görenleri güzelliğiyle etkiler.
Muğla ili Köyceğiz ilçesinde bulunan meşhur Köyceğiz Pazarı, her ayın son pazar günü kurulan ikinci el pazarıdır. Ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken pazarda kullanılmayan eski eşyaların yanı sıra el sanatı ve organik ürünlerin satışı da yapılır. Pazar yalnızca Muğla değil, Denizli ve Aydın gibi çevre illerden de büyük ilgi görmektedir.
Bodrum ilçesi mahallelerinden Turgutreis, büyük Türk denizcisi Turgut Reis’ten adını alır. On dört ada ile çevrelenen mahalle Bodrum merkeze yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta bulunur. Bölgeye Kos adası oldukça yakındır ve Turgutreis’ten Kos adasına 20 dakika süren düzenli seferlerle ulaşmak mümkündür.
Pek çok otel ve pansiyona ev sahipliği yapan Turgutreis, tertemiz sahili ve yer yer rüzgârlı denizi ile sörf tutkunlarının uğrak noktalarındandır. Yarımadanın ikinci büyük yerleşimi olarak anılan Turgutreis yakınındaki Yassıada çevresinden iki antik gemi batığı çıkarılmıştır.
Merkezinde yer alan büyük marinasıyla ünlenen Turgutreis, koy ve plajlarının güzelliği ile tatilseverlere benzersiz bir deneyim yaşatır. Tarık Akan’ın evinin bulunduğu Akyarlar koyu, çiğ börekleri ve tertemiz denizi ile nam salan Karaincir, palmiye ağaçları ile ünlü Meteor plajı, nefis kumsalıyla Akçabük, ince kumu ile Palamut plajı ve nicesi Turgutreis’i ziyaret edeceklerin görmesi gereken yerlerden.
Bodrum merkezindeki İskele meydanında yer alan Kızılhisarlı Hacı Mustafa Paşa Camii’nin yapım tarihi 1724 yılıdır. Kaptan-ı Derya Kızılhisarlı Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen camii, halk arasında Eski Cami olarak bilinir. Kitabesi bulunan caminin çatı ve minaresi, zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir. Camii, ibadete açıktır.
Kızılhisarlı Hacı Mustafa Paşa ile oğlu Cafer Paşa’nın bugün Bodrum Gemibaşı mahallesi Tersane mevkiinde türbeleri bulunmaktadır.
Bodrum ilçesi Ortakent mahallesi Yakaköy’de bulunan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, girişinde yer alan iki büyük yoğurt dibeğinden adını alır. Günlük yaşamda unutulmaya yüz tutan etnografik eşyaların sergilendiği bir müzeye sahip Dibeklihan. Düzenli olarak sergiler, konser ve sanatsal etkinlikler ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Etkileyici taş yapılarının içerisinde aynı zamanda dükkân ve lokantalar yer alıyor. Bodrum’u ziyaret edecek sanatseverlerin Dibeklihan’a uğramaları önerilir.
Turgutreis merkezde yer alan, Bodrum’a yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta bulunan D-Marin Turgutreis, bölgenin günü ve gecesine renk katıyor. Modern çehresi ile marina, ziyaretçilerine pek çok alternatif sunuyor. 1 Nisan-1 Kasım arasında faaliyet gösteren Yacht Club, 100 kişilik kapasiteye sahip ve havuz başında bulunan restoranında seçkin lezzetler sunuyor. The Blue Point Beach Club ise masmavi deniz ile ziyaretçileri buluşturuyor. Club, 40 kişilik güneşlenme kapasitesine sahip. Marinada spor salonu, mağazalar, restoranlar, yüzme havuzu, açıkhava sineması, süpermarket, helikopter pisti, hamam ve sauna da yer alıyor.
Milta Bodrum Marina, Bodrum merkezde yer alır. Denizde 425, karada ise 50 yat kapasitesi bulunan marina, teknelere ve çarşısında keyifli zaman geçirmek isteyen ziyaretçilere her türlü hizmeti sunar. Geniş çarşısında pek çok markaya ev sahipliği yapan marina, yeme-içme mekânları, spor salonu ve sanat galerisi ile de ziyaretçilerini kendine hayran bırakır. Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nin gönüllü kurtarma ekibi ve Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü, marina bünyesinde çalışmalarını sürdürür.
Bodrum merkezde bulunan Marina Yacht Club Bodrum ise Bodrum limanı ve kalesini gören manzarası ile unutulmaz zamanlara imza atar. Restoranları ve barları ile marina, lezzet düşkünü ve müziksever ziyaretçilerini ağırlar.
Bodrum ilçesinin mahallerinden biri olan Yalıkavak, Bodrum’a yaklaşık olarak 18 km uzaklıkta yer alır. Yalıkavak merkeze doğru ilerlerken yol çevresinde pek çok yel değirmeni ile karşılaşılır. Yalıkavak’a gelindiğinde ise deniz manzarası nefesleri keser. Tarihte süngercilerin bulunduğu köy olarak bilinen Yalıkavak, günümüzde yaz aylarında yerli ve yabancı turistleri ağırlayan modern bir alana sahip. Bugün Yalıkavak hem plajları hem de koyları ile anılır. Ağaçbaşı, Paşa ve Tilkicik koyları öne çıkanlar arasında. Bölgede yer alan Madalya koyu ve Güllük körfezi ise tekne ve yat sahipleri tarafından tercih edilir. Yalıkavak’a uğrayacaklar bölgenin simgelerinden olan yel değirmeni objelerinden almadan dönmemeli.
Güneşin sarısı, denizin mavisi, doğanın yeşilinin bir araya geldiği; etkileyici bir Bodrum rotası Gümüşlük. Kıyı şeridine serilen balık restoranlarının masalarıyla akıllara kazınan, günbatımı manzarası ile kendine hayran bırakan, eski Rum evleri ile tanınan, ağaçlarına asılan su kabakları ile simgeleşen Gümüşlük her yaz ziyaretçilerin akınına uğruyor. Tarihinin MÖ 2000’lere uzandığı rivayet edilen Gümüşlük, sur, kilise, değirmen, çeşme, kuyu, sarnıç kalıntıları ile tarihseverlerin de ilgisini çeker. Gümüşlük’ün yakınında yer alan Tavşan Adası, ev sahipliği yaptığı tavşanları ile bu adı almıştır.
Bodrum merkezinde yer alan Bodrum Çarşı geniş bir alana yayılır. Dar sokakları, begonvilleri, yol kenarındaki ağaçları ile bilinen bu keyifli alan sahile doğru uzanır. Sahile paralel olan Neyzen Tevfik Caddesi trafiğe açık, Cumhuriyet caddesi yönü ise trafiğe kapalıdır. Beyaz Bodrum evleri ve pansiyonlar ile donanan caddelerde sıra sıra hediyelik eşya ve Bodrum’a özgü özel tasarım sandalet dükkânları, giyim mağazaları, kentin gözbebeği lokmacılar ve dondurmacılar, restoranlar ile sıkılmadan keyifli zaman geçirilebilir.
Çarşı içerisinde yer alan barlar ve eğlence mekânları, Bodrum Çarşı’nın yalnızca gündüzleri değil geceleri de canlı kalmasını sağlar. Günün 24 saati hayatın devam ettiği Bodrum Çarşı, görülmesi önerilen özel noktalardan biri.
1999 yılında Gölköy ve Türkbükü’nün birleşmesi ile belde olan Göltürkbükü, Bodrum’un en çok ziyaret alan noktalarından. Ünlü isimlerin yaz aylarında tatil için tercih ettiği Göltürkbükü, ev sahipliği yaptığı otel ve pansiyonlarla çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Sahilde sıra sıra plajları oldukça popüler. Gün içinde eğlenceyi zirveye taşıyan plajlar, geceleri ise kulüp performansı sergiliyor. Bodrum merkezden Göltürkbükü’ne minibüs ile ulaşım sağlanabiliyor.
Bitez olarak bilinen Bitez Yalısı, ünlü Çökertme türküsüne konu olan bir belde. Türküde aşkı anlatılan Halil Efe ve Çakır Gülsüm’ün heykelleri, Bitez sahilinde bulunuyor. Hikâyeleri ise trajik. Rivayete göre Çerkez kaymakam Ömer Hulusi Lütfü beyin evinde çalışan Gülsüm, kaymakamın kolcusu İbrahim Çavuş’a ikinci eş oluyor. Çavuş’un arkadaşı Halil Efe’nin ise buna içi elvermiyor ve Gülsüm ile dağa kaçıyor. Kaymakam, kolcuları ile peşlerine düşüyor. Halil Efe ile Gülsüm, Çökertme sahilinden adalara kaçmak için Rum denizci Kostapao ve gemicisini rehin alarak yola çıkıyor. Kostapao, ikisini de ilaçla bayıltıyor. Kaymakama teknede olduklarını haber ediyor. Kolcular tekneye ateş açıyor, Kostapao kaçıyor; Hali Efe yaralanıyor. Ardından Halil Efe yaralı halde Bodrum meydanına getiriliyor. Ölmeyince kolcular tarafından boğuluyor.
Yerli ve yabancı turistlerin hayran kaldığı belde, doğası ve mavi bayraklı plajları ile ilgi çekiyor. Masmavi denizi ve muhteşem sahili, her yıl sakin bir tatil arayışında olanların tercihi oluyor. Narenciye bahçeleri ve zeytin ağaçları ile ünlü olan Bitez, eşsiz bir güzelliğe sahip.
Masmavi denizi, dingin ve sakin ruhu, ince kumlu sahili ile bilinir Akyarlar. Bu küçük koy Türk sinemasının emektarlarından Tarık Akan’ın taş evi ile tanınır. Akan, hayatını kaybettikten sonra buradaki 2 kilometrelik sahil yolu Tarık Akan Sokağı adını alır.
Koyun girişinde her zaman el emeği aksesuar tezgâhları sıra sıra dizilidir. Yıllarını Akyarlar’a veren meşhur balık restoranları, çay bahçeleri, pansiyonlar, oteller, küçük restoranlar ve taş evler Akyarlar’ı daha da güzelleştirir. Güneşin batışı burada bir başkadır. Akyarlar’ı ziyaret etmeyi düşünenlere sabah erken saatlerde kıyıya akın eden balıkları izleme keyfini yaşamaları önerilir.
Datça ilçesi Hızırşah köyünde yer alan Hızırşah Camii’nin Menteşeoğulları döneminde Orhan Bey’in oğlu Hızırşah tarafından yapıldığı ifade edilir. Tek kubbeli olan camii, kare planlıdır. Bir süre önce restore edilen caminin orijinal mimarisini bozan uygulamalar olmuştur. Camii, ibadete açıktır.
Datça ilçesi Reşadiye mahallesinde yer alan Reşadiye Camii, Tuhfezade Camii olarak da bilinir. Kare planlı, kubbeli camii, son cemaat yerine sahiptir. Yapının Bizanslılar döneminde kilise olarak kullanıldığı ve Osmanlılar zamanında camiye dönüştürüldüğü tahmin edilmektedir. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii ibadete açıktır.
Datça’nın sakinleri ve misafirlerinin merakla beklediği Datça semt pazarı, cumartesi günleri gerçekleşiyor. Taptaze meyve ve sebzelerin yer aldığı pazarda, bal ve baharat gibi doğal besinler, hediyelik eşya ile elde hazırlanan giyim ürünlerini içeren rengârenk bir dünya bulunuyor.
Muğla ili Marmaris ilçesinin seçkin rotalarından olan Selimiye, huzurlu ve sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin tercihi oluyor. Araç yolu ile zorlu bir ulaşıma sahip olan bölgeye, deniz yolu ile de ulaşım sağlanabiliyor. Masmavi denizi ve ilgi çekici çakıl taşlı sahili ile bilinen Selimiye, tertemiz ve dingin denizi ile ziyaretçilerinin akıllarında yer ediyor. Selimiye otellerinde kalmaya karar verirseniz sahilde keyifli yürüyüşler yapabilir, restoranlarında mutlu akşam yemekleri yiyebilir, hediyelik eşya dükkanlarını ziyaret edebilir ve kıyıda bulunan tekneler ile tur yapma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Muğla ili Fethiye ilçesine ait Ölüdeniz, yaz aylarında turizmin kalbinin attığı yerlerin başında gelir. Belcekız koyunda uzanan kumsalı, ziyaretçileri turkuaz deniz ve bembeyaz kumlarla buluşturur. Büyüleyici ve zengin görünüm herkesi etkisi altına alır.
Bir de efsanesi vardır Ölüdeniz’in. Rivayete göre eski çağlarda buralardan geçen gemiler kıyıya içme suyu almak için çıkar. Bir gün gemideki genç oğlan su almak için koya çıktığında Belcekız’ı görür ve aşık olur. Kız da ona vurulur ancak delikanlı suyu alıp döner. Gemi uzaklaşıp gider; fakat delikanlı su almak için yeniden döndüğünde buluşup görüşürler. Gemi açık denizdeyken fırtına olur. Genç, babasına burada korunaklı bir koy olduğundan bahseder. Babasının ise oğlunun gönül macerasından haberi vardır ve sevgilisi için gemiyi parçalamak istediğini düşünür. Kavgaya tutuşurlar. Bu sırada, gemi kayalıklara çarpacakken, kaptan oğlunu denize atar, oğul hayatını kaybeder. Belcekız da kendini kayalardan aşağı atar ve hayatını kaybeder. O günden bu yana kızın hayatını kaybettiği yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere Ölüdeniz dendiği söylenir.
Yamaç paraşütü, su altı dalışı, safari, dağcılık, rafting, günübirlik deniz turlarına kucak açan Ölüdeniz, SİT alanı olma özelliğine sahiptir. Ölüdeniz’de bulunan Kıdrak Koyu Tabiat Parkı, Ölüdeniz Lagünü, Kıdrak Plajı görülmeye değer noktalar arasındadır.
Muğla ili Ula ilçesinde yer alan Akyaka, Gökova Körfezi’nin doğusunda yer alıyor. Rüzgarı ve sığ denizi ile ünlü olan Akyaka’da kite surfing (uçurtma sörfü) oldukça ünlü. Kite surfing için eğitim alıp bir iki gün içerisinde başlama şansına sahip olabiliyorsunuz. Bunun için özel bir plaj olan Akçapınar Sahili tercih ediliyor. Denizde keyifli zaman geçirmek ve güneşlenmek isterseniz Çınar ve Akyaka Plajı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bunların yanı sıra Albay koyu ile Akbük koyu da tatilinize renk katabilir.
Akyaka’dan geçen ve ördeklere ev sahipliği yapan Azmak Nehri de bölgeye uğrayanların görmesi önerilen noktalardan. Nehirde tur tekneleri ile geziye katılma şansına sahip olabiliyor ve doğanın eşsiz güzelliğine tanık olabiliyorsunuz.
Akyaka sokaklarında dolaşıp geleneksel mimarisi ile ünlü ahşap evlere hayran kalmanız da mümkün. Ula doğumlu ünlü mimar Nail Çakırhan’ın ilçede adına yaptırdığı evin beğenilmesi ile yer aldığı çevrede bu mimari çalışma benimsenip pek çok yapı inşa edilmiş. Bugün Akyaka’da yer alan yapıların çoğu Çakırhan’ın mimarisini yansıtır ve ahşap işçilikleriyle ön plana çıkarlar.
Muğla ili Menteşe ilçesi Balıbey mahallesinde yer alan Kurşunlu Camii, 1493 yılında Menteşe beylerinden Es seyit Şücaaddin tarafından inşa ettirilmiştir. 1900 yılında Şerif Efendi’nin son cemaat yerini eklediği camiye Hacı İsmail tarafından aynı dönemde minare yaptırılmıştır. Kurşunla kaplı bir kubbeye sahip olan camiinin kesme taştan örülen duvarları Selçuklu mimarisi izleri taşır. 520 yılı aşan tarihi ile Kurşunlu Camii, günümüzde ibadete açıktır.
1848 senesinde Hacı Osman Ağa tarafından inşa ettirilen Şahidi Camii, 1869 yılında onarım geçirildi. Camii, 1911 senesinde Mevlevi şeyhi Şeyh Cemal tarafından ikinci kez onarıldı. 1470-1550 yılları arasında yaşayan ve camiye ismini veren Mevlevi Şeyhi Hz. Şahidi’nin türbesi ile Şeyh Seyit Kemalettin’in mezarı, cami ile yan yana yer alır.
1334 senesinde Menteşe Sultanlarından İbrahim Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii, kentin en eski camilerinden olarak bilinir. 1938 senesinde onarılan camiye cemaat yeri ile abdestlik eklenir. Aynı yıl camii Muğlalı Abdizade Bey tarafından tekrar restore edilir. Kesme taştan minareye sahip olan caminin çatısı ahşaptır. Camii, ibadete açıktır.
1994 yılında eski cezaevi binasında açılan, Muğla ilinin Menteşe ilçesinde yer alan Muğla Müzesi, Özlüce köyünde gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan hayvan ve bitki fosillerini sergiler. 5-9 milyon yıl önce yaşamış olan bu canlılar, Doğu Asya’dan İspanya’ya uzanan bir alanda yaşayıp yok olmuşlardır. Kazılardan çıkarılanlar arasında hortumlu memeliler, gergedangiller, atgiller, etçiller, zürafagiller, domuzgiller, boynuzlugillere ait fosiller ve bitki fosilleri yer alır. Müzenin etnografya bölümünde ise Muğla’ya ait giyim kuşam ve eşyalar sergilenir.
Muğla ili Marmaris ilçesi Hisarönü mevkinde yer alan Martı Marina & Yacht Club, Türkiye’nin denize girilebilen marinaları arasında bulunur. Ege’nin önemli duraklarına yakın olan marina, farklı lezzetler sunan restoranları, 2017 yılında mavi bayrak alan denizi, spa’sı, helikopter servisi, deniz uçağı, konsept mağazaları ile misafirlerinin ihtiyaçlarına yanıt verir.
Marmaris şehir merkezinde konumlanan Netsel Marina, 1989 senesinden bu yana ilçede hizmet vermektedir. Her türlü hava koşulunda teknelere korunaklı liman yapısı ile tam güvenlik sağlayan marina, 700’ü deniz, 130’u kara olmak üzere toplam 830 tekneye ev sahipliği yapar. 2017 yılında mavi bayrak alan denizi ile dikkat çeken marina, alışveriş merkezi, spor salonu ve Türk hamamı, çamaşırhanesi, marketi, restoranları, yüzme havuzu gibi pek çok alanı ile ziyaretçilerine hizmet verir.
Muğla ili Yatağan ilçesi Bozüyük beldesinde yer alan ve 800 yaşında olduğu tespit edilen Anıt Ağaç, ziyaretçilerin ilgisini çeker. Ağaç, 1996 yılında Kültür Bakanlığı 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Anıt Ağaç olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır. Ziyaretçiler ağaçla sıklıkla fotoğraf çektirir.
Muğla ili Fethiye ilçesinde konumlanan Fethiye Marina, denizden, havadan ve karadan rahatça ulaşılabilen konumuyla dikkat çeker. 460 teknelik kapasiteye sahip olan marina, 60 m uzunluğa kadar teknelere ev sahipliği yapar. Butik bir oteli bulunan marinanın havuzu, barı, restoranı, Spa ve wellness merkezi, kuaförü de gün içinde ziyaretçilerini ağırlar. Haftanın her günü kesintisiz hizmet veren marinada çamaşırhane ve kuru temizleme, süpermarket, döviz bürosu, tekne tamir ve bakımı, ilk yardım, postane ve kurye, atm, kablosuz internet, akaryakıt, otopark alanları da yer alır.
Muğla ili Ula ilçesi Akyaka mahallesine yakın konumda bulunan Sedir Adası’nda Kıstak Kilisesi yer alır. Kilise, MS 11-12.yy’a tarihlendirilir. Tek nefli ve tek apsisli olan kilisenin, kuzeydoğu yönünde bir sarnıç bulunur. Sarnıcın içi kalın bir harç tabakası ile sıvalıdır. Sarnıcın da kilise ile aynı döneme tarihlendiği ifade edilir.
Muğla ili Milas ilçesinde bulunan Beçin Kalesi içerisinde Ahmet Gazi Medresesi ve Türbesi yer alır. Medrese, 1375 yılında Ahmet Gazi tarafından inşa ettirilmiştir. Bir avlu çevresinde on odaya sahip olan medrese, güney yönünde bir giriş kapısına sahiptir. Kapının karşısında Ahmet Gazi’nin türbesi konumlanır. Kubbesi kiremitle örtülü olan türbe, üzerinde iki aslan kabartmasının yer aldığı bir kemerle medrese avlusuna açılır. Aslan kabartmalarından sağ taraftakinde Ahmet Gazi’nin adı görülür. Türbenin doğusunda bulunan bir odanın duvarına bitişik olarak çeşme yer alır. Çeşmede iki aslan kabartması görülür. Çeşmenin medresenin yapımından sonra yapıldığı düşünülür.
Bodrum denince akla ilk gelen yer olan Bodrum Barlar Sokağı, gece hayatıyla ün yapmış bir yer. Bodrum, güzel tatil fırsatları sunmanın yanında gecelerinizi de dolu dolu geçirebileceğiniz harika bir tatil bölgesidir. Muğla'ya bağlıdır ve her yıl milyonlarca insanın tatil tercihleri arasında yer alır.
Gümüşlük Koyu'nun sarmaladığı Tavşan Adası tarihe ayna tutan kalıntılarıyla, minik tavşan dostlarımız ve eşsiz günbatımıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken adreslerden biri.
3.500 yıllık tarihi ile Myndos Antik Kent'ten bugüne ayakta kalan; 150 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğindeki tarihi Kral Yolu'nda, diz seviyesindeki suların içinden yürüyerek adaya ulaşmak bambaşka bir deneyim. Artemisia 'denizleri aş da gel' demiş olacak ki; Halikarnassos Kralı Mousolos, sevgilisi ile günbatımını tavşan adasında izlemek için bu yolu yaptırma emrini vermiş olsun. Bir diğer rivayete göre de; zamanında bu surlar dalgakıran ve geçit olarak kullanılmıştır.
Myndos antik kenti kazı çalışmaları sonucunda; Genç Antik Çağ'dan, Apollon Arkhegetes'e ait 'U' şeklinde bir sunak ve İsa'dan önce 6. yüzyıldan, İsa'dan sonra 4. yüzyıla kadar uzanan pagan dinler dönemine ait bulgulara rastlanmıştır.
Muğla Bodrum'da bulunan Aspat Koyu, antik çağlardan beri özelliklerini korumaktadır ve “'saban sürmek için uygun değil”' anlamına gelen Aspandas kelimesinin kısaltılmışıdır.
Aspat Koyu Evliya Çelebi'nin Seyahatname isimli eserinde de geçmektedir ve aynı zamanda Bodrum'un bir halk türküsü olan Çökertme'de buranın adı geçer. Üzerinde Venedik kalesi bulunmaktadır ve manzarası oldukça büyüleyicidir. Turkuaz renkli denizine her baktığınızda sizi davet edecek sularına. Kendinizi sıcak bir dostun kollarına bırakır gibi yüzerken her şey uçup gidecek aklınızdan.
Adını aldığı köyün kavşağına gelmeden önce görebileceğiniz Kızlan Yel Değirmenleri, yenilenmeyi ve eski görkemlerine tekrar kavuşmayı bekleyen anıtlar olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Aşağıdan yukarıya doğru uzanan 6 değirmenin ilki Datça Kaymakamlığı tarafından restore edilerek, özel şahsa kiralanmış. Lokanta olarak hizmet veren bu yapı dışında bakımlı sayılabilecek nitelikteki tek yapı ise ev olarak kullanılıyor.
1900’lü yılların başlarında inşa edildiği düşünülen, taş değirmenlerden kaderine terk edilenlerin içine girdiğinizde ise çarkları ve mekanizmasının ahşap malzemelerini görebilirsiniz.
El sanatlarından hoşlananlar ve Datça’ya özgü bir şeyler satın almak isteyenler için uygun seçenekleri barındıran Sevgi Yolu, ilçe merkezindeki Kumluk ile Hastaneönü plajları arasında kalan sahil kısmında bulunuyor.
Gün içerisinde bu iki plajda vakit geçirdikten sonra akşam saatlerinde pazar alanına gelirseniz yöre halkının el emeği ile oluşturduğu eserlerini sergiledikleri tezgâhları dolaşabilir ve dilediğiniz kadar alışveriş yapabilirsiniz.
Masmavi denizi ile büyüleyen Dalaman, tekne ve yatların durağı olan doğa harikası koyları ile kendine hayran bırakır. Dalaman sınırları içerisinde görülmesi önerilen koylar arasında; Sarsala, Boynuzbükü, Kille, Domuz (Prens) Adası, Tersane Adası, Bedri Rahmi, Göbün, Küçük Sarsala ve Hamam yer alır.
Dikkat çeken güzelliği ile misafirlerini büyüleyen Palmarina, 620 yata kucak açıyor. Türkiye’nin ilk yüksek kapasiteli mega yat marinası olarak bilinen marina, şehir merkezinden 18 km uzaklıkta yer alıyor. Marina, huzurlu ve sakin konumu ile biliniyor. Alışveriş yapmak ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için marinada pek çok mağaza, restoran, kafe, bar ve kulüp yer alıyor.
Muğla ili Bodrum ilçesinde yer alan Bodrum Hamamı, yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen geleneksel bir Türk hamamıdır. Sıcaklık ve soğukluk bölümleri bulunan hamamda kese ve köpük masaj hizmetleri verilir.
Bodrum’un en eski hamamı olarak anılan Tarihi Bardakçı Hamamı’nın tarihi 1749’a uzanıyor. Tek kubbeli küçük bir hamam olan Tarihi Bardakçı Hamamı’nda kese ve köpük masaj hizmeti veriliyor.
Bodrum Yakaköy’de bulunan Rashid’s Hamam, turistlerin en çok ilgisini çeken hamamlardan biri. Yüz ve baş masajlarından vücut masajlarına, aroma masajlarından parafin bakımlarına kadar hamamda pek çok hizmet, ziyaretçilere sunuluyor. Bu nedenle Yakaköy’e giden dolmuşların uğrak noktalarından biridir, Rashid’s Hamam.
Turgutreis’te yer alan hamam, haftanın her günü hizmet veriyor. Pazartesi ve perşembe günleri kadınlara açık olan hamam, diğer günlerde yalnız erkekler tarafından kullanılabiliyor. Hamamda sauna bulunurken, dileyenler köpük ve refleksoloji masajı yaptırabiliyor.
Bodrum Güvercinlik’te yer alan Bodrum Dolphin Park, 2005 yılında inşa edilen özel bir alana sahip. Deniz içerisinde dört adet yunus barınma havuzu ve seyir tribünü bulunan alan ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yunusları besleme, birlikte yüzme ve gösterilerini izleme fırsatı sunulan parkta, eğitmenler ziyaretçilere rehberlik ediyor.
Bitez’de yer alan hamam küçük bir yapıdan oluşuyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken hamamda sauna bulunuyor. Hamamda ziyaretçilere kese ve köpük masajı hizmeti veriliyor.
Ortakent’te yer alan ve rengarenk kaydırakları ile yalnızca çocukların değil her yaştan bireyin ilgisini çekmeyi başaran Bodrum Aqualand, ziyaretçilerin eğlenceli zaman geçirmesini sağlıyor. 26 kaydırağı, 1 dalga havuzu ve 8 havuzu ile Bodrum Aqualand, yaz aylarında ziyaretçilerine müzik eşliğinde hizmet veriyor.
Sanatçı Ender Güzey tarafından sanat eserlerini sergilemek hedefiyle kurulan müze, Bodrum Alazeytin’den geçen Karya yolu yamacında yer alır. Atölye, heykel parkı ve sergi salonunun bulunduğu müze, Güzey’in sanatsal çalışmalarından örnekler sunar. Öte yandan müzede ulusal ve uluslararası sanatçılar da konuk edilerek, sergi ve etkinlikler çerçevesinde, eserleri sanatseverlerle bir araya getirilir.
Ula ilçesi Alparslan mahallesinde yer alan ağalar Camii’nin tarihi 1549 yılına uzanır. Ula’lı Hacı Ali Ağa’nın inşa ettirdiği camiye, 1897 yılında Hamza Bey minare yaptırmıştır. 1926’da yaşanan depremde hasar gören camii, onarımdan geçmiştir. Camii, ibadete açıktır.
Ula ilçesi Demirtaş mahallesinde yer alan Koçarlı Camii (Yeni Camii), 1376 yılında Mehmet bin Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii ibadete açıktır.
Masmavi denizi ile sevilen tatil noktalarından Sarıgerme, otelleri, pansiyonları, kumsalı ve manzarası ile Ortaca ilçesinin görülmeye değer rotalarından. Tatil cenneti Sarıgerme, ince kumlu plajları ile nam salmış. Sarıgerme adını Osmaniye’nin içinden geçen ve kumsalı bölen Sarıçay’dan alıyor. Ormandan kesimi yapılan kerestelerin Sarıçay’dan denize kaçmaması için sahilde germe işlemi yapılırmış. Bu sebeple bölge tarihte Sarıgerme adını almış. Yüzyıllar önce Pisilis Antik Kenti’nin bulunduğu Sarıgerme’de günümüzde antik kentten herhangi bir iz bulunmamakta.
Kavaklıdere ilçesinde geçmişi 800 yıla uzanan bakırcılık, en önemli el sanatları arasında bulunmakta. Toros boyları tarafından bakırcılığın yöreye getirildiği tahmin edilmekte. Bakır tencerelerden sahanlara, bakır cezvelerden kahve fincanlarına kadar pek çok ürün özel motifler ve işlerle müşterilerin beğenisine sunuluyor. Kavaklıdere’de bulunan Otantik Bakırcılar Çarşısı bölgeye özel bakır ürünlerin bulunacağı adreslerden biri.
Bodrum kalesinin içerisinde yer alan müze dünyanın en önemli sualtı müzeleri arasında yer almaktadır.
Su altı hazinelerini görüp büyüleneceğiniz müze Bodrum’da mutlaka uğramanız gereken yerler arasındadır.
Marmaris Antik Çağ’da Physkos – Fiskos olarak anılır. Doğal güzelliklerinin zenginliği nedeniyle Karyalılar buraya, kendi dillerinde Doğakent anlamına gelen Fiskos adını verir. MÖ. 3400’e dek uzanan bu antik kentten günümüze ulaşan pek az kalıntı, Marmaris merkezin kuzeyinde Asartepe’de görülebilirse de daha çok arkeologların ilgi alanına girecek mahiyetdedir.
Fethiye ilçesi Ölüdeniz beldesinde bulunan doğa harikası Kelebekler Vadisi, yüksek kayalarla çevrili olması nedeniyle yalnızca deniz yolu ile ulaşım sağlanabilen büyüleyici bir vadi. Lüks peşinde olmayan, bungalov ve çadır konaklamasıyla, doğa ile huzurlu bir tatil arayışında olanlar için en ideal nokta. Sanat çalışmaları ve atölyelerin düzenlendiği taş evi, dalış okulu, restoranı, taze deniz ürünleri sunan balıkçı barınağı, kendi tarlasında yetişen organik sebze ve meyveleri ile Kelebek Vadisi keyifli bir tatil sunuyor. Vadide elektrik ve su elde etmek için ise güneş panelleri kullanılıyor.
Fethiye ilçesinde yer alan Günlüklü Koyu, ilçenin pek çok koyundan biridir. Berrak ve duru bir suyu, sakin plajı ile huzur verir.
Gemile Adası’nın karşısında yer alan koy ve plajı, etkileyici kumsalı ile Fethiye’nin en beğenilen koyları arasında yer alır. Çam ve zeytin ağaçlarının bulunduğu bölge yaz aylarında büyük ilgi çeker.
Ölüdeniz’in en etkileyici rotalarından biri olan Babadağ, adrenalin ve macera tutkunlarının adresi. Babadağ zirvesinde yer alan üç pistten düzenli olarak yamaç paraşütü ile uçuşlar yapılıyor. Yamaç paraşütü yapanlar veya Ölüdeniz’in büyüleyici manzarasında günbatımını izlemek isteyenler zirvede konumlandırılan restoranda yemek yiyebiliyor.
Mazı köyü yönünden ulaşılabilen Şeytan Yalısı, zeytin ağaçları ve masmavi denizi ile görenleri büyüler. Çakıl taşlarından oluşan uzun kumsalı engin deniz ile buluşur ve misafirlere keyifli bir tatil fırsatı sunar.
Marmaris sınırlarında yer alan Çubucak Orman Kampı, doğa ile iç içe bir tatil arayışı içerisinde olanlar için en özel alanlardan biridir. Sakin ve tertemiz denizi ile dikkat çeker. Çadır ve karavan ile konaklama fırsatı sunan bölgede, su, elektrik, telefon, internet, tuvalet, duş olanaklarına yer verilmiştir. Günübirlik ziyaretçiler için piknik ve mesire alanları park içerisinde bulunur. Sabah saatlerinde park karşısında köy halkı tarafından kurulan pazar, taze meyve ve sebze alımına fırsat tanırken; dileyen misafirler tesis marketi veya restoranını tercih edebilir.
Nefes kesen doğası ve huzur veren görüntüsüyle adeta bir cennet Saklıgöl. Marmaris’in gizli rotasında sakin bir tatil yapabilir, kamp yapabilir, ata binebilir, göl kenarında piknik planlayabilir, gölde kano yapmanın keyfine varabilir ya da çevrede bulunan restoranlarda lezzetli yöresel yemekleri tadabilirsiniz.
29 bin hektarlık alana yayılan etkileyici deniz ve orman manzarası ile Marmaris Milli Parkı, dünyadaki ender doğa varlık alanları arasında bulunuyor. Sığla ağacı ve kızılçam ağaçlarının bulunduğu, maki bitki örtüsünün görüldüğü parkta, yaban keçisi, sansar, yaban domuzu, sincap, kirpi, tavşan, sürüngen ve ötücü kuşlar yaşamakta.
Marmaris’in Turgut köyünde yer alan ünlü şelale, ağaçların arasında ve kısa mesafeden dökülüyor. Yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlerin akın ettiği şelale çevresindeki lokantalarda alabalık veya gözleme yeme fırsatı bulunuyor.
Adada yoğunlukla bulunan Sedir ağaçları nedeniyle ada bu ismi almıştır. Sedir Adası, Karia kentlerinden olarak bilinen Kedrai Antik Kenti’ne ev sahipliği yapar. Antik kentin tahrip olan kule ve duvarları kıyıdan görülebilir. Günümüze yalnızca temelleri ulaşan Apollon tapınağı, agora ve tiyatro kalıntıları da kentte bulunur. Sedir Adası aynı zamanda altın sarısı kumlarıyla nam salan Kleopatra plajına da ev sahipliği yapar. Plaja, Kleopatra isminin verilme sebebinin kumlarıyla ilintili olduğu belirtilir. Mısır Kraliçesi Kleopatra ve sevgilisi Romalı Antonius’un adada buluşmaları amacıyla kumların Mısır’dan gemilerle getirildiği rivayet edilir. Adada varlığı yitirilmeye başlayan kumlar, günümüzde koruma altına alınmıştır. Sedir Adası’na Çamlı iskelesinden tekneler ile ulaşım sağlanabilir.
Köyceğiz sınırlarında bulunan Ağla Köyü Yaylası, halk tarafından büyük ilgi görür. Çınar ve çam ağaçları ile bezeli yaylada yer alan ahşap yayla evleri keyifli bir tatil konaklaması için idealdir. Ağustos ayında yaylada gerçekleşen Mahya Şenlikleri, yaylada mutluluğu zirveye taşır. Yayla çevresinde lokanta, kahve ve temel ihtiyaçların sağlanabileceği küçük marketler bulunmaktadır.
Marmaris ve Fethiye arasında bulunan Dalaman Çayı, macera ve adrenalin tutkunlarının uğrak noktasıdır. Dar bir vadi içerisinden akan ve etkileyici turkuaz rengiyle büyüleyen Dalaman Çayı, yer yer yükselen debisi ile rafting tutkunlarının gözdesi olmayı başarır. Yılın her mevsiminde rafting yapılabilen Dalaman Çayı’na Fethiye, Turunç, Marmaris ve Dalyan’dan rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.
Dingin denizi ile huzur dolu bir ortam sunan Bozburun, sakin bir tatil arzulayanların adresi olur. Doğa ile iç içe olan Bozburun’da mavi ve yeşil buluşup ziyaretçilerini büyüleyen bir manzara sunuyor. Otelleri, pansiyonları ve kıyıya serilen balıkçı restoranları ile mutlu bir tatilin kapılarını aralar. Yatların uğrak bölgesi olan Bozburun çevresinde tekne ile ulaşılabilecek koylar da yer alır. Tarihi kalıntıları ile de dikkat çeker Bozburun. Bölge yakınlarında yer alan Asar Tepe’de Antik yerleşim Larymna’nın mezar ve sur kalıntıları görülebilir.
Aşk Adası olarak da anılan Dişlice Adası, diş görünümündeki kaya yapısı nedeniyle bu adı almıştır. Anıtlaşan volkanik kayalarıyla dikkat çeken adaya, bir araya gelmek isteyen âşıklar için pek çok gizli köşe bulunması nedeniyle, aşk adası da denir. Hisarönü Körfezi’nde bulunan adaya Orhaniye’den kalkan teknelerle ulaşılabilir.
Doğa harikası Saklıkent Kanyonu, soğuk suyu ile yazın sımsıcak havasına meydan okuyor. Serinlemek isteyen ve büyüleyici bir doğal oluşum ile bir araya gelmeyi arzulayanların adresi olan Saklıkent Kanyonu, Muğla ili Seydikemer ilçesi ile Antalya sınırında yer alıyor. 200-600 m yüksekliğe sahip olan kanyonun uzunluğu yaklaşık olarak 18 km. Binlerce yıl önce jeolojik bir çatlama ile oluştuğu tahmin edilen kanyondan Eşen Çayı akıyor. Ziyaretçilerin kanyon çevresinde bulunan alanlarda yemek yeme ve dinlenme şansı bulunmakta.
Fethiye ilçesi Girmeler köyünde bulunan kaplıca suyunun bağırsak, karaciğer, mide, safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği rivayet edilir. Kaplıca, üç mağaradan çıkan doğal kaynak suyu ile beslenir.
Muğla ile Aydın il sınırında yer alan Bafa Gölü, harika manzarası ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Çevresinde yer alan yemyeşil doğa, ev sahipliği yaptığı kuş ve balık türleri, antik kentleri ile gezginleri etkileyen Bafa Gölü, 1994 yılında Tabiat Parkı ilan edildi. Park, 12.281 hektarlık alana yayılıyor. Göl çevresinde bulunan zeytin, çam, ılgın ve okaliptus ağaçları yemyeşil görünümüyle huzur veriyor.
Göl, 300 bin kuşa barınaklık yapıyor. Göl üzerinde bulunan adalar, kuş türlerinin beslenme ve barınma yerlerinden... Su kuşlarının yaşadığı korunması gereken alanlar arasında bulunan Bafa Gölü, bitki türleri açısından da zengin bir çeşitliliğe sahip.
1989 yılında, flora ve fauna zengini olan göl birinci ve üçüncü derece doğal sit alanı ilan edilirken; göl çevresinde bulunan Herakleia, Latmos ve Myus antik kentleri sebebiyle gölün bir kısmı birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilir.
Eski ismi Aya Nicola olan ada, yemyeşil ağaçlar ile çevrelenen Gemiler koyu ve büyüleyen kumsalıyla Gemiler plajının karşısında yer alır. Fethiye Körfezi’nin güney ucunda bulunan Gemiler Adası, halk arasında Gemile Adası olarak da bilinir. Gemiler Adası’nda, Bizans ve erken Hristiyanlık zamanından kaldığı düşünülen kilise ve iki kiliseyi birbirine bağlayan tünel kalıntıları bulunur. Tünelde merdiven yer almakta ve merdivenler arasındaki 17 durağın Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeye götürülürken 17 kez dinlenmesini temsil ettiği ifade edilmektedir. Tarihte yaşanan depremler sonucu, kıyıda yer alan bazı kalıntılar sular altında kalmıştır.
Gökova Körfezi’nde yer alan Bördübet Koyu, dingin ve huzur veren koylardan biri olarak bilinir. Birinci derece doğal sit alanı ilan edilen koy çevresi görenleri güzelliği ile etkisi altına alır. Masmavi deniz ile çam ormanlarının buluştuğu koy, pek çok kuş çeşidine de ev sahipliği yapar. Doğaseverler için keyifli bir tatil fırsatı sunan Bördübet koyu, keşfedeğer rotalardan.
Hisarönü Körfezi’nde bulunan Orhaniye, çarşaf gibi dingin denizi ve sakinliği ile tanınır. Orhaniye koyunun en özel yanı, su üzerinde yürüyormuş izlenimi veren ve suyu ikiye bölen kumun birikmesi ile oluşan 600 m’lik yoldur. Kızkumu olarak adlandırılan yol, söylenilene göre, bir efsaneyle oluşur. Efsaneye göre Bybassos Kralı’nın kızı ve balıkçı sevgilisi birbirlerine denizde ulaşmak isterlerken, kızın adım attığı her yer mucizevi şekilde kumsala dönüşür. Kralın emriyle kızın ardından gelen askerlerden biri balıkçıyı okla vurmak isterken, ok kızına gelir ve kızın kanı ile kumlar kırmızı rengi alır. Balıkçı yaralı sevgilisini alır ve gözden kaybolur. Orhaniye koyunun ortasında Bybassos Antik Kenti’ne ait olduğu tahmin edilen kale kalıntıları görülebilir.
Milas ilçesinin güneybatısında bulunan Manastır Dağı’nın Gökçeler Kanyonu’na bakan yamacında yer alan İncirliin Mağarası, jeolojik oluşumları ile dikkat çeker. 345 m’lik mağaranın 155 m’lik bölümü turizme açıktır. Sarkıt, dikit, damlataş havuzları ve sütunların bulunduğu mağara, beş salondan meydana gelir. Mağaranın giriş, havuzlu salon, gösteri salonu ve yarasa galerisi salonunda bulunan damlataşlar kısmen fosilleşmişken, damlataş galerisinde yer alan makarna sarkıtları, dikit, sarkıt ve sütunların oluşumu sürmektedir. Mağarada jeolojik oluşumlara zarar vermeyecek şekilde yürüyüş yolu ve aydınlatmalar yapılmış; ziyaretçi güvenliği sağlanmıştır.
Milas ilçesi Gökçeler mahallesinde yer alan kanyon, doğal görünümüyle kusursuz bir manzara sunar. Ceviz, çınar, asırlık zeytin, incir ve kızılçam ağaçlarının bulunduğu kanyonun içinden Hamzabey Çayı geçer ve üzerinde yer yer şelaleler bulunur. Engebeli bir araziye sahip olan Gökçeler Kanyonu, tırmanış ve trekkinge elverişlidir.
Cennetten bir köşe olarak adlandırılır Ekincik Koyu… Köyceğiz ilçesinin en keyifli ve huzurlu rotalarından olan Ekincik, zeytin ve çam ağaçları ile çevrelenen, duru denizi ile büyüleyen koylar arasında yer alır. Küçük oteller ve kamp alanları ile huzur dolu bir tatil arayanların adreslerinden olur.
Başlama noktasına Muğla-Antalya sınırını oluşturan Eşen Çayı’nın döküldüğü Karadere ve Kumluova Plajları, ince kumlu kumsalı ve serin suları ile Fethiye’nin en önemli rotalarından biridir. Türkiye’nin sörf ve su sporlarına elverişli ender plajları arasında yer alan Karadere ile Kumluova’dan tarihi Likya Yolu geçer.
Muğla ili Marmaris ilçesinde yer alan Fosforlu Mağara, turkuaz renkli suyu ile ziyaretçilerini büyülüyor. Suyun bu güzel renginin mağarada yansıması nedeniyle fosforlu adını alan mağara, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Teknelerin de uğrak noktası olan doğal mağara, görülmeye değer...
Günün her saatinde eşsiz manzarası ile doğaseverlerin gözdesi olan Köyceğiz Gölü... Fotoğraf meraklıları gölün devamlı ziyaretçileri arasında... Gölde sandal gezisi yapmak ve balık tutmak mümkün.
Göl üzerinde önceleri askeri amaçlarla kullanılan, sonrasında hapishaneye çevrilen tarihi Hapishane Adası bulunuyor. Adada bugün, Cenevizlilerden kalan kale kalıntıları ile karşılaşılabiliyor.
Göl, dağlardan inen su ile besleniyor ve fazla suyunu Dalyan Boğazı ile Akdeniz’e boşaltıyor. Caretta Caretta ve Nil kaplumbağaları bu boğazın göle yakın tarafında yaşıyor. Kuş çeşitleri ve yemyeşil bitki örtüsü ile Köyceğiz Gölü görülmeye değer cennet noktalarından biri.
Etkileyici görünümü ile Kapıdağ Yarımadası ve adalarından oluşan, balıkçılar tarafından “Karanlık İçi” olarak nitelenen On İki Adalar, tekneler tarafından yaz aylarında sıkça ziyaret edilir. On İki Adalar olarak anılan bölgeler arasında Kurşunlu Koyu, Tersane Adası, Yavansu, Domuz Adası, Göbün Koyu, Bedri Rahmi Koyu, Yassıca Adalar, Göcek Adası, Hamam Koyu, Boynuzbükü, Zeytin Adası, Kızıl Ada yer alır.
Yassıca adaları, tur teknelerinin uğrak noktaları arasında yer alır. Yassıca adalarının uçta yer alan ana adasının kumsalı bulunur ve denize girmek için kusursuzdur. Dar boğazlar ile ayrılan adalar, muhteşem güzellikleri ile nefes kesen manzaralar sunar.
Ege ve Akdeniz’in buluşma noktası olan ve kendini mavi sulara bırakan pek çok insan için bir efsane olarak anılan Datça, koyları ile akıllarda yer ediniyor. Datça’yı ziyaret etmeyi planlayanlara ziyaret etmesi önerilen koylar arasında Kargı, Karaincir, Çukuru, Çiftlik, Kargı, Akvaryum, Palamut Bükü, Domuz Bükü, Kuruca Bük, Çatı, Murdala, Ova ve Hayıt Bükleri yer alıyor. Kumsalları popüler olan plajlar ise Taşlık, Kızlanaltı, Güllük ve Azganlı.
Muğla ili Milas ilçesi Güvercinlik Körfezi’nde yer alan Güvercinlik Tabiat Parkı, geniş bir alana yayılır. Orman ekosisteminin hâkim olduğu parkta, kızılçam, zakkum, palmiye, kıbrıs akasyası ve maki toplulukları bulunur. Park, kirpi, kaya sansarı, gece ve ağaç kurbağası, yabani tavşan, sincap, kör ve dikenli kertenkele, karayılan ve ince yılan, guguk kuşu, akdeniz martısı, güvercin ve alakarga gibi pek çok hayvan türüne kucak açar. Trekking ve kampçılık da yapılabilen alan bir süredir ziyarete kapalıdır.
Muğla ili Marmaris ilçesinde yer alan Turunç koyu, mavi bayraklı denizi, etkileyici kumsalı ve manzarası ile kendine hayran bırakır. Çam, meyve ve turunç ağaçlarına ev sahipliği yapan koy, eşsiz doğası ile her yıl pek çok ziyaretçiye kucak açar. Masmavi denizinde dileyenler yüzme keyfini yaşarken, dileyenler trekking, tırmanma, dalma gibi doğa sporları aktivitelerinde bulunabilir. Teknelerin uğrak noktalarından biri olan koya ulaşım araçla, minibüs veya tekneler ile gerçekleşebilir. Turunç koyunda konaklama planı olanlara tekne turlarına katılmaları ve koya yakın olan Amos Antik Kenti’ni ziyaret etmeleri önerilir.
Turkuaz deniz manzarası, uzun sahili, muhteşem doğası ve dinginliği ile bilinir Akbük koyu… Gökova Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Akbük koyu, tüm görkemiyle yaz gezginlerine kucak açar. Tertemiz ve duru suyu ile huzur verir. Kamp alanı sunan koy, doğaseverler için ilgi çekici bir rota olarak bilinir. Bölgede konaklayanlara plajda kaz sürüleri eşlik eder. Nehir kıyısındaki restoranlarda ünlü köy kahvaltılarının tadına bakılabilir ya da akşam yemekleri tercih edilebilir.
Muğla ili Marmaris ilçesinde yer alan Kumlubük koyu, yeşil ve mavinin buluştuğu etkileyici görüntüler sunar. Kendine özgü dokusu ile dingin bir tatilin kapılarını aralayan Kumlubük, sakinliği ile bilinir. Masmavi denizi ve nefis kumsalı ile huzur verirken dileyenlere dalış yapma fırsatı tanır.
Muğla ili Marmaris ilçesinde yer alan Gebekse koyu, ufak plajı ile keşfedilmesi önerilen Marmaris rotaları arasında yer alır. Berrak denizi ile teknelerin uğrak noktalarından biri olan koyda ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi bulunmayan bir kilise ve yapı kalıntıları bulunur. Gebekse koyunu ziyaret edenlerin, yakın mesafede yer alan, tertemiz denizi ve sahili ile bilinen Çiftlik koyunu da görmeleri önerilir.
Muğla ili Ortaca ilçesi Dalyan beldesinde yer alan İztuzu Plajı, oldukça meşhurdur. Dünyanın en gözde kumsalları arasında kabul edilen ince kumlu plaj, mayıs ve eylül ayları arasında 20.00-08.00 saatleri arasında kapalı tutulur. Bu zaman, sahilde caretta caretta’ların yumurtlama dönemidir. Serin suyu, rüzgarlı havası ve ince kumu ile İztuzu Plajı görülmeye değer Muğla rotalarından.
Muğla ili Fethiye ilçesi Katrancı mevkiinde bulunan Katrancı Koyu Tabiat Parkı, ilçeye yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta yer alır. Üçüncü derece doğal SİT alanı olan bölgede, kızılçam, okaliptüs, ılgın, doğu çınarı, mersin, pırnal meşesi ağaçları ile kaplı bir orman yer alır. İki koya sahip olan parkta, çadır kurma ve karavan ile konaklama şansı bulunur. Doğa ve deniz ile iç içe bulunan park, yaz aylarında sıkça ziyaret alır.
Muğla ili Datça ilçesinde bulunan Kovanlık Tabiat Parkı, turizme açılan parklar arasında bulunur. Yeşillikleri ile huzur veren park, bungalov evleri ile ziyaretçilerini ağırlar. Plaja sahip olan park, buradan günübirlik yararlanmak isteyenlere de maviyle buluşma keyfini sunar.
Muğla ili Fethiye ilçesinde yer alan Küçük Kargı Tabiat Parkı, geniş bir alana yayılır. Anadolu sığla ağacı, kızılçam, okaliptüs, doğu çınarı, pırnal meşesi ağaçları ile hayat bulan alan, Günlüklü Koyu olarak da bilinir. Tatilini doğa ile iç içe geçirmek isteyenlerin tercihleri arasında yer alan park, temiz denizi, ince kumlu plajı, piknik alanları ile seyahatseverlere mutlu bir tatil vadeder. Konaklamak isteyenler için parka yakın mesafede bir pansiyon bulunur.
Muğla ili Marmaris ilçesi Hisarönü mevkiinde yer alan Çubucak Tabiat Parkı, günübirlik ziyaretçilere, karavanlı geziseverlere ve kampçılara kucak açar. Kızılçam, sığla ve maki ağaçları ile yemyeşil bir alana yayılan park, sincap, kertenkele ve karatavuklara yaşam alanı olur. Yeşil ve maviyi buluşturan park, sakin bir ortam arayıp huzurlu bir tatil yapmayı planlayanların uğrak mekânı olur.
Eşsiz manzarası, doğası ve plajı ile dikkat çeken Kıdrak Tabiat Parkı, Ölüdeniz’in en gözde rotalarından. Günübirlik ziyaretlere fırsat tanıyan park, tertemiz kumsalı ve yemyeşil ağaçları ile misafirlerini ağırlar. Dileyenler deniz keyfini yaşar, dileyenler yürüyüş veya piknik yapar. Otoparkı bulunan parka, minibüs ile ulaşım sağlamak da mümkün.
Muğla ili Fethiye ilçesinde, Küçük Kargı Tabiat Parkı’nın kuzey batısında bulunan ve ulaşımı buradan sağlanan Ömer Eşen Tabiat Parkı, konaklama alanları, kafesi ve restoranları ile ilgi görür. Üçüncü derece doğal SİT alanı olan parkta bungalov tipi evler bulunur. Ziyaretçilerin trekking yapma ve denize kıyısı olan parkta yüzme fırsatı bulunur. Sığla ağaçları ile kaplı olan parkta kızılçam, mersin, sıtma, doğu çınarı, pırnal meşesi, ılgın, zambak, papatya gibi pek çok ağaç türü yer alır. Zengin flora ve faunasıyla dikkat çeken park, keklik, ağaçkakan, ağaç serçesi, kırlangıç, saksağan, baykuş, yaban domuzu, tavşan, sincap, atmaca ve üveyik türündeki hayvanlara yaşam alanı olur.
Muğla ili Marmaris ilçesinde bulunan İnbükü Tabiat Parkı, orman ve denizi bir araya getiren özel bir alana sahip. Sanatçı Emel Sayın’ın İnbükü’ne gelip denize girmesi, bölgenin Emel Sayın Koyu olarak anılmasına fırsat tanımış. Birinci derece SİT alanı olan park, her yaz yüzlerce çadır ve karavana ev sahipliği yapıyor. Kamp ve karavan alanları ile öne çıkan parkta, elektrik, duş, lavabo ve çamaşırhane yer alıyor. Çevreye yakın bir market olmaması nedeniyle parkta konaklayacaklara yiyecek ve içecek konusunda tedarikli olmaları öneriliyor.
Muğla ili Bodrum ilçesi Gündoğan mevkiinde yer alan Gündoğan Halk Plajı, Bodrum’un 2017 yılında mavi bayrak alan plajlarından biri. İnce kumlu sahilinin suyla iç içe olduğu halk plajı, Gündoğanlılar ve yaz sezonunda bölgeyi ziyaret edenler tarafından kullanılıyor.
Muğla ili Bodrum ilçesi Ortakent mevkiinde konumlanan Ortakent Halk Plajı, 5 kilometrelik uzun sahili ve pırıl pırıl denizi ile sezonun sıkça kullanılan plajlarından. 2017’de mavi bayrak alan plajlardan biri olan Ortakent Halk Plajı, masmavi sularında iyi bir tatil vaat eder.
Datça’da yer alan Hastanealtı Plajı, 2017 yılında mavi bayrak alan plajlar arasında bulunur. Temiz deniz suyunda ziyaretçilerin yüzmesine olanak tanıyan plajda, engellilerin denize rahat ulaşımı amacıyla yapılan rampalar yer alır.
Muğla ili Datça ilçesinde yer alan Kumluk Plajı, bölgede bulunan halk plajlarından biri. Kumsalı ve deniz içinin kum olması sebebiyle, plaja Kumluk adı verilmiş. Sığ ve berrak denizi ile plaj, 2017’de mavi bayrağın sahibi olmuş.
Muğla ili Datça ilçesinde konumlanan Taşlık Plajı, kum ve çakıl taşlarından bir araya gelen kumsalı, masmavi denizi ile ziyaretçilerin gözdelerinden. 2017 yılında mavi bayrak alan plaj, yaklaşık olarak 400 m uzunluğa sahip. Datça limanı ve Ilıca arasında bulunan plajda, duş ve cankurtaran hizmeti bulunuyor.
Muğla ili Fethiye ilçesinde konumlanan Büyük Boncuklu Koyu, berrak suya sahip olan dingin denizi ile tatilcilerin ilgisini çeker. Çam ağaçlarıyla bezenen ormanlık bir alanla çevrelenen koyda şezlong ve pavilyonlar, restoran, tuvalet, duş alanları ve otopark bulunur.
Fethiye’ye yolculuk yapanların en çok ziyaret ettiği koylar arasında bulunur. Denizin etkileyici mavisi kusursuz bir manzara oluşturur. Koyda şemsiye, şezlong, soyunma kabinleri yer alır.
Muğla ili Fethiye ilçesinde yer alan koy, küçük bir kumsala sahiptir. Restoran, piknik ve kamp alanına ev sahipliği yapan koya tatilciler ilgi gösterir. Mavi ve tertemiz deniziyle koy ziyarete değer rotalardandır.
Huzur veren Fethiye koylarından biridir Büyük Samanlık Koyu. Çevre halkı tarafından Samanlık koyu olarak da adlandırılır. Şezlong ve pavilyonların yer aldığı koy, özellikle hafta sonlarında oldukça ilgi görür.
Muğla ili Fethiye ilçesinde yer alan Küçük Samanlık Koyu, tatilde sakin zaman geçirmek isteyenler için ideal bir alandır. Yeşil ve mavinin buluştuğu koy, turkuaz renkli berrak deniz suyuyla dikkat çeker. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken koyun denizi sığdır. Plajda pavilyon, şezlong, soyunma kabini, restoran bulunur.
Çam ve zeytin ağaçları ile çevrelenen Sarsala koyu, tertemiz denizi ve kumsalıyla nefes kesen manzaralar yaratır. Mavi yolculuğa çıkan yat ve teknelerin durakları arasında bulunan koyda, belediyeye özel tesisler yer alır. Tesiste voleybol sahası, kafeterya, duş ve soyunma kabinleri ziyaretçilere sunulan imkânlar arasındadır.
Muğla ili Fethiye ilçesinde yer alan Girmeler Mağarası’nda yapılan araştırmalar çerçevesinde mağaranın Prehistorik döneme ait buluntular içerdiği belirlenir. Mağara tarihte avcı toplayıcı toplulukları tarafından sığınma amacıyla kullanılmıştır. Ancak mağarada kapsamlı arkeolojik kazıya ihtiyaç duyulmaktadır. 1980’lerde tahrip olan mağarada bir höyük oluştuğu ifade edilir. Tellerle çevrili olan mağara koruma amaçlı olarak ziyarete kapalıdır.
Muğla ili Ula ilçesi Akyaka mahallesinde bulunan Çınar Plajı, çakıl taşlı bir plaja sahiptir. Sığ ve serin bir denize sahip olan Çınar’da, suya girdikten birkaç metre sonra deniz derinleşmeye başlar. Plajda şemsiye, şezlong ve kafe yer alır.
Muğla ili Marmaris ilçesinde yer alan Çiftlik Koyu, sakin koylar arasında bulunur. Tüm günü plajda dinlenerek ve sessiz bir ortamda geçirmek isteyenler için en ideal noktalardan biridir. Kumlu plajıyla koy ilgi görür.
Muğla ili Ula ilçesinde yer alan Ula Göleti, ailesi ve sevdikleriyle huzurlu zaman geçirmek isteyenlere keyif veren gezi noktalarından. Ula Göleti’nin muhteşem doğası ve çevresinde yer alan mesire alanı görülmesi önerilen yerler arasında. Gölet çevresinde piknik alanları, bisiklet ve yaya yolları bulunur. Doğa yürüyüşü yapmak, botla göl turu yapmak ve balık tutmak mümkün.
Muğla ili Fethiye ilçesi Faralya mahallesinde yer alan Kabak Koyu, bölgenin cennet rotalarındandır. Doğa ile iç içe olan koy, sakin ve huzurlu zaman geçirmenize fırsat tanır. Kamp alanlarının bulunduğu koyda, bungalovlar ve ağaç evler de yer alır. Bölgeye araç olmaması nedeniyle minibüsler ile ulaşım sağlanabilir.
Gümüşlük Koyu'nun sarmaladığı Tavşan Adası tarihe ayna tutan kalıntılarıyla, minik tavşan dostlarımız ve eşsiz günbatımıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken adreslerden biri.
3.500 yıllık tarihi ile Myndos Antik Kent'ten bugüne ayakta kalan; 150 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğindeki tarihi Kral Yolu'nda, diz seviyesindeki suların içinden yürüyerek adaya ulaşmak bambaşka bir deneyim. Artemisia 'denizleri aş da gel' demiş olacak ki; Halikarnassos Kralı Mousolos, sevgilisi ile günbatımını tavşan adasında izlemek için bu yolu yaptırma emrini vermiş olsun. Bir diğer rivayete göre de; zamanında bu surlar dalgakıran ve geçit olarak kullanılmıştır.
Myndos antik kenti kazı çalışmaları sonucunda; Genç Antik Çağ'dan, Apollon Arkhegetes'e ait 'U' şeklinde bir sunak ve İsa'dan önce 6. yüzyıldan, İsa'dan sonra 4. yüzyıla kadar uzanan pagan dinler dönemine ait bulgulara rastlanmıştır.
Muğla Bodrum'da bulunan Aspat Koyu, antik çağlardan beri özelliklerini korumaktadır ve “'saban sürmek için uygun değil”' anlamına gelen Aspandas kelimesinin kısaltılmışıdır.
Aspat Koyu Evliya Çelebi'nin Seyahatname isimli eserinde de geçmektedir ve aynı zamanda Bodrum'un bir halk türküsü olan Çökertme'de buranın adı geçer. Üzerinde Venedik kalesi bulunmaktadır ve manzarası oldukça büyüleyicidir. Turkuaz renkli denizine her baktığınızda sizi davet edecek sularına. Kendinizi sıcak bir dostun kollarına bırakır gibi yüzerken her şey uçup gidecek aklınızdan.
Ula ilçesinde bulunan, Kırk Urgan olarak da adlandırılan kanyon, şelalesi ve yemyeşil görünümüyle bahar aylarında doğaseverleri cezbeder. Bölgeyi bilen kılavuzlar eşliğinde kanyonda trekking yapılabilmektedir.
Masmavi denizi ile büyüleyen Dalaman, tekne ve yatların durağı olan doğa harikası koyları ile kendine hayran bırakır. Dalaman sınırları içerisinde görülmesi önerilen koylar arasında; Sarsala, Boynuzbükü, Kille, Domuz (Prens) Adası, Tersane Adası, Bedri Rahmi, Göbün, Küçük Sarsala ve Hamam yer alır.
Dalaman Belediyesi tarafından yönetimi yapılan tesislerde, soyunma odası, duş ve kafeterya bulunur. İncecik kum ve mavi sularla buluşmak isteyenlerin Dalaman’da önemli adreslerinden biridir.
Asırlık çınarları ve çam ağaçları ile çevrelenen, yemyeşil doğası ile ilk görüşte seyahatseverleri etkileyen Yerküpe Yaylası, piknik alanları ve yayla evleri ile kendine hayran bırakıyor. Yerküpe Yaylası, Beşpınar Yaylası olarak da anılıyor. Yaylada bulunan Yerküpe Mağarası, geçmişte yörüklerin çınar ağaçları altında hayvanlarını serinlettikleri ve ürünlerini saklamak için kullandıkları doğal buzdolabı niteliğinde doğal bir yapı. Sarkıtları, damlataşları, küçük su havuzları ile öne çıkan mağarada yürüyüş yolları ve merdivenler yer alır.
Bodrum merkeze yakın olan doğa harikası Orak Adası, turkuaz renkteki berrak denizi ile seyahatseverlerin Bodrum’da en çok görmek istedikleri rotalardan. Tur teknelerinin uğrak noktası olan Orak Adası’nda yüzenler akvaryumdaymış hissini yaşıyor. Adanın kusursuz güzelliği nedeniyle, demirleyen bolca yat da bulunuyor. Adayı ziyaret etmeniz halinde, Caretta Caretta’lar ile karşılaşmanız da mümkün.
Kumluova ve Karadere plajları, Muğla ili Seydikemer ilçesinde yer alır. İnce kumlu sahilin ve tertemiz denizin buluştuğu plajlar, Çayağazı ve Özlen Plajı olarak da anılır. Plajın başlangıç noktasına iç bölgeden uzanan ufak bir çay akar. Farklı su sporları ve sörfe elverişliliği ile bilinen kumsal, uzunluğu ile dikkat çeker.
Orman ve denizin buluştuğu Usuluk Koyu Milli Parkı, masmavi denizi, etkileyici kumsalı, tertemiz havası, yemyeşil florasıyla ziyaretçilere eşsiz güzellikler sunar. Akdeniz makisinin yaygın olduğu alan, ziyaretçilerin dinlenmesine fırsat tanır. Bodrum ilçesine en yakın tabiat parkına ev sahipliği yapan koydan, yaz aylarında günübirlik ziyaretler amacıyla faydalanılabilir.
Muğla ili Bodrum ilçesi Bitez mevkiinde konumlanan, Bitez Özgür Halk Plajı olarak da adlandırılan plaj, Bodrum’un 2017 yılında mavi bayrak alan plajları arasında yer alır. Tertemiz denizi ve incecik kumsalı olan plaja minibüslerle ulaşmak mümkündür.
Muğla ili Bodrum ilçesi Göltürkbükü mevkiinde bulunan Göltürkbükü Halk Plajı, manzarası ve temiz deniz suyu ile yaz sezonunda pek çok ziyaretçiyi ağırlar. Tatilini Bodrum’da geçirmeyi planlayanlar, 2017 yılında mavi bayrak alan Göltürkbükü Halk Plajı’nı ziyaret edebilir.
Muğla ili Bodrum merkezinde yer alan Kumbahçe Halk Plajı, 2017 yılında mavi bayrak alan Bodrum plajları arasında bulunur. Denizden çıkmak istemeyeceğiniz plajlardan biri olan Kumbahçe, Barlar sokağı ile çevrelenir. Plaj ziyaretçilere Bodrum Kalesi manzarası eşliğinde denize girip güneşlenme keyfini yaşatır.
Muğla ili Bodrum ilçesi Gümüşlük mevkiinde yer alan Gümüşlük Çayıraltı Halk Plajı, hafif taşlı kumsalı ve temiz denizi ile yaz aylarında sık ziyaret alan plajlar arasında bulunur. Huzurla güneşlenip denize girmek isteyenlere tavsiye edilen plajlar arasında yer alır. Ücretsiz girilebilen plajda duş ve tuvalete yer verilmiştir.
Tatilcilerin Bodrum’da tercih ettiği halk plajları arasında bulunan Yalıkavak Halk Plajı, 2017 yılında mavi bayrak alan plajlardan biri. Yazın yerli ve yabancı turistlerin yoğun olduğu dönemde havlunuzu sermekte zorlanacağınız plaj, berrak denizi ile büyük ilgi görüyor.
Muğla ili Ula ilçesinde bulunan Ula Belediyesi Akyaka Halk Plajı, temiz deniz suyu ile 2017 yılında mavi bayrak alan plajlar arasında bulunur. Kumlu kumsalı ve pırıl pırıl denizi ile Akyaka Halk Plajı, yaz aylarında sıklıkla tercih edilir.
Gizli kalmış güzelliği ve tarihi dokusuyla dikkat çeken Tersan Adası, mavi yolculuğa çıkanların gözdelerindendir. Ada üzerinde Osmanlılardan günümüze kalan tersane kalıntıları yer alır. Ada üzerinde yer alan restoran da zengin menüsü ile dikkat çeker.
Muğla ili Dalaman ilçe merkezine yaklaşık olarak 17 km uzaklıkta konumlanan Kille Koyu, çam ormanlarıyla çevrelenir. Dalaman ilçesinin en uzun koyu olan Kille, sığ bir denize sahiptir. Bu nedenle koy sahili özellikle çocuklu aileler tarafından ilgi görür.
Yaklaşık 300 m’lik bir koya sahip olan Boynuzbükü, hem denizde yüzerek keyifli vakit geçirmek isteyenlerin hem de iskelesine yanaşarak koyun dinginliğinin tadını çıkarmak isteyen yat sahiplerinin ilgisini çeker. Çam ağaçları ile çevrelenen koy, doğa ile iç içedir. Koya hem deniz hem de kara yolu ile ulaşım sağlanabilir.
Tersane adasının karşısında konumlanan koy, Likya ve Taşyaka koyu adlarıyla da anılır. Doğal güzelliği ile ilgi gören koy girişinde, 1974 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun balık resmi çizdiği kaya yer alır. Taş aynı zamanda Balıklı Taş olarak da adlandırılır.
Fethiye Körfezi’nde yer alan Göbün koyu, sakin bir denize sahiptir. Denizin oldukça derin olduğu koy, dalışa elverişlidir. Dinginliği ile bilinen koyda kafe ve restoran yer alır.
Yeşil ve mavinin buluştuğu Küçük Sarsala koyu, çoğunlukla yatla yolculuk yapan tatilcilerin ziyaret ettiği koylar arasında bulunur. Koy, huzurlu ve sakin bir ortam sunar.
Muğla ili Dalaman ilçesinde yer alan büyük Kocagöl, bulanık ve akıntılı suya sahiptir. Av hayvanlarının yer aldığı göl, iki bölüme ayrılır. Köy içerisinde kalan bölümü sığ iken köy dışarısında kalan bölümü daha derindir ve avlanmaya kapalıdır. Etkileyici mavi rengiyle göl görenleri kendine hayran bırakır.
Turgutreis merkezde yer alan, Bodrum’a yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta bulunan D-Marin Turgutreis, bölgenin günü ve gecesine renk katıyor. Modern çehresi ile marina, ziyaretçilerine pek çok alternatif sunuyor. 1 Nisan-1 Kasım arasında faaliyet gösteren Yacht Club, 100 kişilik kapasiteye sahip ve havuz başında bulunan restoranında seçkin lezzetler sunuyor. The Blue Point Beach Club ise masmavi deniz ile ziyaretçileri buluşturuyor. Club, 40 kişilik güneşlenme kapasitesine sahip. Marinada spor salonu, mağazalar, restoranlar, yüzme havuzu, açıkhava sineması, süpermarket, helikopter pisti, hamam ve sauna da yer alıyor.
Milta Bodrum Marina, Bodrum merkezde yer alır. Denizde 425, karada ise 50 yat kapasitesi bulunan marina, teknelere ve çarşısında keyifli zaman geçirmek isteyen ziyaretçilere her türlü hizmeti sunar. Geniş çarşısında pek çok markaya ev sahipliği yapan marina, yeme-içme mekânları, spor salonu ve sanat galerisi ile de ziyaretçilerini kendine hayran bırakır. Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nin gönüllü kurtarma ekibi ve Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü, marina bünyesinde çalışmalarını sürdürür.
Bodrum merkezde bulunan Marina Yacht Club Bodrum ise Bodrum limanı ve kalesini gören manzarası ile unutulmaz zamanlara imza atar. Restoranları ve barları ile marina, lezzet düşkünü ve müziksever ziyaretçilerini ağırlar.
Muğla ili Fethiye ilçesinde yer alan Erasta Fethiye Alışveriş Merkezi, üç katlı yapısı ile dikkat çekiyor. Yapının en alt katında otopark bulunurken, diğer iki katta mağazalar, yeme-içme alanları, sinema salonları yer alıyor. Fethiye’de alışveriş yapıp keyifli zaman geçirmek isteyenler Erasta Fethiye’yi ziyaret edebilirler.
Dikkat çeken güzelliği ile misafirlerini büyüleyen Palmarina, 620 yata kucak açıyor. Türkiye’nin ilk yüksek kapasiteli mega yat marinası olarak bilinen marina, şehir merkezinden 18 km uzaklıkta yer alıyor. Marina, huzurlu ve sakin konumu ile biliniyor. Alışveriş yapmak ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için marinada pek çok mağaza, restoran, kafe, bar ve kulüp yer alıyor.
Güvercinlik’te yer alan Karia Port Alışveriş Merkezi, 2012 yılında hizmet vermeye başlar. Bodrum merkeze ve Milas iline yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta yer alan alışveriş merkezi, outlet konseptine sahiptir. Tarihi Karia Krallığı’ndan adını alan alışveriş merkezinde, süpermarket, yapı market, giyim markaları ile yemek alanları bulunur.
Ortakent mevkiinde bulunan Midtown Alışveriş Merkezi, Bodrum sakinleri ve kent misafirlerine keyifli alışveriş yapma imkânı tanır. Ünlü markaların mağazaları, sinema salonları, çocuk oyun alanları, yapı marketi, hipermarketi, restoran ve kafeleri ile merkez Bodrum’a canlılık katar.
Oasis, 1998 yılında Bodrum’da kurulan ve ilçenin ilk alışveriş, kültür, eğlence merkezi olarak biliniyor. Çatısı altında sinema, süpermarket, giyim, ev tekstili, ayakkabı mağazaları ile yemek alanlarının bulunduğu alışveriş merkezinde, düzenli olarak kültürel etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Bodrum Konacık mevkiinde yer alan Avenue Bodrum Alışveriş Merkezi, 2013 yılında hizmete girdi. Cadde konseptine sahip olan çift katlı alışveriş merkezinde süpermarket, yeme-içme alanları ile mağazalar yer alıyor. Alışveriş merkezinin 750 araç kapasitesine sahip geniş bir otoparkı mevcut.
Muğla ili Marmaris ilçesinde yer alan Blue Port Alışveriş Merkezi, ilçeyi ziyaret edenlerin alışveriş rotaları arasında yer alıyor. 2015 yılında açılan alışveriş merkezi içerisinde ünlü markaların mağazalarının yanı sıra yeme-içme alanları, sinema salonu, elektronik market bulunuyor.