Kocaeli ili İzmit ilçesi Kemalpaşa mahallesinde bulunan Saat Kulesi, ilçenin sembollerindendir. Kule, İzmit mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından 1902 yılında Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine inşa ettirilir. Kare planlı dört bölüme sahi olan kule, Tavşancı ile Hereke’den getirilen traverten taşlardan inşa edilmiştir.
Kocaeli ili Körfez ilçesinde yer alan Wilhelm Köşkü, 1884 yılında Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm’in Osmanlı İmparatorluğu’na ziyaret etmesi sebebiyle, Yıldız Sarayı’nda yaptırılıp, Hereke beldesinde bulunduğu alana üç günde monte ettirilmiştir. Prefabrik olarak inşa ettirilen konak, günümüzde müze olarak hizmet verir.
Kocaeli ili Gebze ilçesinde yer alan Sultan Orhan Camii, Orhan Gazi tarafından inşa ettirilir. Camii, bölgedeki en eski Osmanlı yapıları arasında bulunur. Kitabeye sahip olmayan caminin Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarına göre yapımına 1328 yılında başlanmıştır. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii günümüzde ibadete açıktır.
Kocaeli ili Gebze ilçesinde bulunan Eskihisar Çeşmesi, 1775 tarihli inşa ve 1844 tarihli onarım kitabelerine sahiptir. Ahmet Ağa tarafından yaptırılan çeşme, zaman içerisinde de onarımlar geçirmiştir. Çeşme günümüzde halen kullanımdadır.
Seyrek Kalesi, Kocaeli ili Kandıra ilçesinde konumlanır. Bizanslılar tarafından inşa edildiği düşünülen kale denize uzanır ve iskele işlevi görür. Kale üzerinde bulunan siperlerin, II. Dünya Savaşı’nda kullanıldığı tahmin edilmektedir. Kalenin bulunduğu bölge I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir.
Kocaeli ili Karamürsel ilçesinde bulunan Valide Sultan Köprüsü, 16-17.yy’da Osmanlı döneminde I. Ahmet’in eşi ve IV. Murat’ın annesi olan Kösem Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. Üç gözlü ve 64 m uzunluğa sahip olan köprü, 2012 yılında restore edilmiştir. Osmanlı döneminin başarılı mimari yapılarından bir olan köprü, kesme taştan inşa edilmiştir.
Kocaeli ili Körfez ilçesinde yer alan köprünün mimari özellikleri çerçevesinde, 1940’ta Alman Karl Dörner yaptığı araştırmalarda İmparator Cladius tarafından inşa edildiğini ifade etmiştir. Taşköprü olarak da bilinen köprü, kesme taştan inşa edilmiştir.
16.yy’da Osmanlı döneminde Kilezdere üzerine inşa edilmiş olan Kilezdere Köprüsü, Kocaeli ili Başiskele ilçesinde yer alır. Beş gözlü olarak inşa edilen köprü, 1998 yılında demiryolu inşaatı sebebiyle Koruma Kurulu kararı kapsamında yerinden sökülüp, orijinal haliyle 50 m yakınındaki bir noktaya taşınmıştır.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Atatürk heykeli, Cumhuriyetin onuncu yıl dönümde, 1933 yılında heykeltıraş Nijat Sirer tarafından yapılır. Atatürk’ün hayatta olduğu sırada yapılan heykelde, sağ eliyle batıyı işaret eden Atatürk, İzmit Körfezi’ne doğru bakar.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Selim Sırrı Paşa Konağı, 1892 yılında İzmit Mutasarrıfı olan Selim Sırrı Paşa tarafından inşa ettirilir. Çiziminin Selim Sırrı Paşa tarafından yapıldığı konak, başarılı bir sivil mimarlık örneğidir. Ahşap konak, çift katlıdır ve Fransa'dan getirilen tuğlalarla yaptırılmıştır. Konak, Kocaeli’nin dikkat çeken yapılarındandır.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Zıbıncı Mescidi, kitabeye sahip olmaması nedeniyle yapım tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Mimari özelliklerine dayanılarak mescidin Geç Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülmektedir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Hüseyin Paşa Camii, Kaptan-ı Derya Küçük Hüseyin Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin mimari özelliklerine dayanılarak 18.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Caminin haziresi bulunur. Tek minareli camii günümüzde ibadete açıktır.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan Eski Gar binalarının planları Mimar Otto Ritter tarafından hazırlanır. 1873-1910 tarihlerinde inşa edilen binalar bugün hem Kocaeli Müzesi hem de Koruma Bölge Kurulu olarak hizmet verir.
Kocaeli ili İzmit ilçesi Üçtepeler köyünde konumlanan Tümülüslerin tümünün Kral mezarları olduğu tahmin edilir. Üçünün köy içinde iken dördü köy dışında bulunur. İkisi açılan Tümülüslerden ilk mezarın, geç Helenistik erken Roma çağına ait olduğu belirlenir. Diğer Tümülüs Roma dönemine ait iken, mezar boştur ve kendi döneminde soyguna uğradığı tespit edilmiştir. Tümülüsler ziyaret edilememektedir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan, Gazi Süleyman Paşa tarafından babası Orhan Gazi adına inşa ettirilen Orhan Camii, Osmanlı Devleti'nin fetih geleneğine göre yaptırılmıştır. Caminin kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Camii, Osmanlıların fetih geleneğine göre inşa edilen ilk camii olma özelliğine sahiptir. Camii hutbesine kılıçla çıkıldığı bilinir. Caminin güneydoğu yönünde günümüzde burada yer almayan medresenin müderrisleri, şeyhler ve caminin eski imamlarının mezarları görülebilir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Süleyman Paşa Hamamı, Orhan Gazi döneminde Süleyman Paşa tarafından inşa edilir. Yukarı Pazar Hamamı olarak da anılan hamamın her bölmesi üç kubbelidir.
Hamam sıcaklık, soğukluk ve ılıklık bölümlerinden oluşur.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan konak, 1776 yılında I. Abdulhamid döneminde Gümüşoğlu ailesi tarafından inşa ettirilir. Sonrasında konak saatçi Ali Efendi tarafından satın alınır. Konak, 18. yy’ın başarılı sivil mimari örneklerinden biri olarak gösterilir. Günümüzde konakta İzmek kurs çalışmaları gerçekleştirilir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Mevlevi Evi, iki bölümden oluşur. İlk bölümde ebru ve hat sanatı örnekleri ve Mevleviliğin tanıtımının gerçekleştiği bir oda görülür. Diğer bölümde ise iki salon bulunur. Bu salonlarda kültürel, sanatsal ve bilimsel toplantılar gerçekleştirilebilmekte; şiir, edebiyat ve anma geceleri düzenlenebilmektedir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan Tarihi Kapanca Sokak tarihi dokusuyla görenleri büyüler. Sokakta yer alan ve 19.yy’ın ikinci yarısına tarihlenen evler en önemli sivil mimarlık örneklerindendir. Sokakta aynı zamanda sarnıç, okul ve çeşme yer alır. Sokakta bulunan evlerin bir kısmı koruma altındadır.
İzmit ilçesinde yer alan Pembe Köşk, 20. yy’ın başında inşa edilmiş olan üç katlı bir yapıdır. Tarihi köşk orijinal formu bozulmayacak şekilde onarımdan geçirilmesinin ardından restoran olarak hizmet vermeye başlamıştır.
İzmit ilçesi Üçtepeler mevkiinde yer alan su kemerinin Roma döneminde inşa edildiği düşünülür. Yaklaşık olarak 50 m uzunluğa, 15 m yüksekliğe sahip olan su kemerinin antik kaynaklarda Trajan döneminde Nicomadia Valisi Plinius tarafından inşa ettirildiğinin yer aldığı belirtilir. Kemerde Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler yer alır. Bu izler, zaman içerisinde kemerin onarım gördüğüne işaret eder.
İzmit ilçesinde bulunan Portakal Hafız Konağı’nın 19.yy’ın sonlarında Meclis-i Mebusan mebusu olan Portakal Hafız olarak bilinen Hafız Rüştü Efendi tarafından yaptırıldığı ifade edilir. Mustafa Kemal Atatürk, Fransız Gazeteci Cloude Farrare ile yapacağı görüşme için 1922 yılında bu yapıda konaklamıştır.
Gebze ilçesinde bulunan Hannibal Anıt Mezarı, Kartaca’da MÖ 247’de doğmuş olan general Hannibal Barca’ya aittir. Zamanının en önemli askeri dehaları arasında yer alan Hannibal, Scipio ve Philopoemen ile beraber çağının üç büyük generalinden biri olarak görülmüştür. MÖ 183 yılında yüzüğündeki zehri içerek intihar eden generalin mezarı bilinmese de Gebze’de öldüğü bilinir. Mustafa Kemal Atatürk’ün generalin mezarının bulunması talebi vasiyeti kabul edilmiş ve Hannibal Barca’nın anısına 1981 yılında bir anıt yapılmıştır.
Gebze ilçesinde bulunan Eskihisar Kalesi, İzmit Körfezi’nin güney yönündeki geçişi kontrol etmek amacıyla inşa edilmiştir. Kalenin kesin olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Mimari özellikleri çerçevesinde yapının Bizans döneminden günümüze ulaştığı tahmin edilir. Kale 1998 yılında restorasyondan geçirilmiştir.
Gebze ilçesinde bulunan tarihi köprü, Dil deresi üzerinde yer alır. I. Süleyman tarafından Mimar Sinan’a 16.yy’da inşa ettirildiği ifade edilen köprü, üç kemerlidir. Oldukça sağlam yapılı olan köprü, günümüze dek herhangi bir tahribat görmeden ulaşabilmiştir.
Gebze ilçesinde yer alan anıt mezar, Kurtuluş Savaşı’nda Kocaeli’nde Kuva-i Milliye hareketlerini örgütleyen ve kahraman Yahya Kaptan’a aittir. 1920’de şehit olan Yahya Kaptan’ın anıt mezarı Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine yaptırılmıştır.
Karamürsel ilçesinde yer alan Karamürsel Bey Anıt Mezarı, Osmanlının ilk amirali olarak anılan Karamürsel Alp’e aittir. 14.yy’da yaşamış olan Karesi Beyliği Komutanı Karamürsel Alp, ilk Osmanlı Türk denizcisi olarak da bilinir. İsmi Mürsel Alp iken, sağladığı faydalardan ötürü Orhan Gazi kendisine Kara lakabını takmıştır. Aldığı bölgeye kendi ismi verilmiş ve Karamürsel olarak adlandırılmıştır.
İzmit ilçesinde yer alan nekropol, yapılan kazılardan çıkarılan buluntular çerçevesinde MS 2-9.yy’a tarihlendirilir. Bizans dönemine ait kutsal yapı kalıntısının yer aldığı ifade edilen bölgede freskli bir mezar odası da keşfedilmiştir. Kocaeli Müzesi tarafından gerçekleştirilen kazılarda kilise kalıntısı, hipojenler, mezar odaları ile Hıristiyan şehitleri için inşa edilmiş Martyrion kalıntılarının ortaya çıkarıldığı belirtilir. Bölge günümüzde atıl durumdadır.
Kandıra ilçesinde yer alan anıt mezar, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin silah arkadaşı olan Akçakoca Bey’e aittir. 1234 doğumlu olan Akçakoca Bey, İzmit’e doğru sefere çıkıldığında Kandıra’da hayatını kaybetmiş ve vasiyeti üzerine otağının bulunduğu yere gömülmüştür. İlerleyen dönemde anısına bulunduğu bölgeye Kocaeli adı verilir.
Körfez ilçesinde yer alan Hereke Halı ve İplik Dokuma Fabrikası’nın kuruluş tarihi 1843 yılına uzanır. 1845 yılında Hereke Fabrika-i Hümâyûnu ismiyle yeni inşa edilen sarayların döşemelik ve perdeliklerini hazırlamak amacıyla üretime başlar. 1891 yılında ise yeni tezgâhlarıyla ve Sultan II. Abdülhamid’in himayesinde getirilen yeni ustalarla halı üretimine başlanır. Ustalara sarayın verdiği desenler dokutturulur ardından bu desenler geliştirilir ve Hereke biçimi yakalanır. Cumhuriyet zamanında Sümerbank’a bağlı olarak çalışma yapan fabrika, 1995’te Milli Saraylara bağlanır. Bugün hem müze hem de fabrika olarak çalışmalara devam eder.
Gebze ilçesi Demirciler köyünde yer alan konağın 19.yy’dan günümüze ulaştığı ifade edilir. Başarılı bir Osmanlı mimarisi örneği olan konak, kalem işi bezemeleri ile kendine hayran bırakır.
İzmit ilçesinde yer alan tarihi çeşme, III. Murat'ın annesi Nurbânu Sultan'ın cariyelerinden Canfeda Hatun tarafından yaptırılır. Kethuda Hatun olarak da bilinen Canfeda Hatun’un yaptırdığı çeşmenin kitabesine göre 1826 senesinde II. Mahmut’un hazinedarı Su’ada usta tarafından onarılmıştır.
İzmit ilçesi Akçakoca mahallesinde yer alan Portakaloğlu Mustafa Ağa Mescidi’nin 18.yy’da inşa edildiği belirtilir. Osmanlı döneminde inşa edildiği ifade edilen yapının mülkiyeti bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aittir.
İzmit ilçesinde yer alan mescidin 17. yy’da inşa edildiği belirtilir. Mescidin haziresinde geçmişte mescitte görev yapmış olan imam ile müezzinlerin mezar taşlarının bulunduğu ifade edilir.
İzmit ili Akmeşe beldesinde yer alan Işık Çeşmesi’nin 1827 yılında yapıldığı ve Ermenice kitabesinin bugün yerinde olmadığı ifade edilir. 2013 yılında İzmit Belediyesi tarafından çeşme restore edilmiştir.
İzmit ilçesi Akçakoca mahallesinde yer alan konak, 1927 yılında Osman Zeki Akköseoğlu tarafından inşa ettirilir. Konak, 2011 yılında ise aslına uygun olarak tekrar yapılır. Bugün konak İzmit Belediyesi kurs merkezi olarak hizmet verir.
İzmit ilçesi Kapanca Sokak’taki bir evin terasında konumlanan çeşmenin kitabesinde İnce El Hac Muhammed Ağa’nın eşi Zeliha Hanım tarafından M 1783 tarihinde yaptırıldığı yer alır. Çeşme, İzmit Belediyesi tarafından 2012 yılında restore ettirilmiştir.
İzmit ilçesinde bulunan konağın 20. yy’ın başlarında inşa edilmiş olabileceği düşünülür. İzmit Belediyesi tarafından 2011-2012 yılları arasında restore edilen yapı Akçakoca Mahalle Konağı olarak kullanılır.
İzmit ilçesinde bulunan konağın 19.yy’da inşa edildiği düşünülür. Fevziye Camii imamlarından Hafız Hamza Celaleddin Hoca Efendi’nin oğlu imam Hafız Hüseyin Efendi’nin 1876 yılında bu evde dünyaya geldiği ve emekliliğinin ardından sirkeci olarak çalıştığı ifade edilir. Bu sebeple konak Sirkeciler ismini almıştır. 2011-2013 yılları arasında aslına uygun olarak tekrar inşa edilen yapı, günümüzde İzmir Belediyesi kurs merkezi olarak hizmet verir.
İzmit ilçesinde bulunan çeşmenin mimari özellikleri çerçevesinde 18.yy’da inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Çeşmenin İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nce restorasyonu yaptırılmıştır.
İzmit ilçesi Saraylı köyü kentsel sit alanı içerisindedir. Köyde bulunan 19.yy mimari yapıları kendine hayran bırakır. Aynı zamanda Roma dönemine ait kalıntılar da fazlalıktadır. Ahşap olan Saraylı evleri görülmeye değerdir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan Sultan Abdülaziz’in Av Köşkü, Kasr-ı Hümayun, büyük bir alana yayılır. İstanbul dışında yapılan tek saray olma özelliğine sahiptir. Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilen saray, ilk kez IV. Murat döneminde yapılmış, fakat yaşanan deprem ve yangın sebebiyle yıkılmıştır. Mermer kaplı bir cepheye sahip olan sarayın tavan süslemeleri Fransız ressam Sason tarafından yapılmıştır. Abdülaziz’in tuğrası, balta, kılıç, mızrak, Osmanlı arması, çiçek ve meyve motifleri süslemelerde görülür. Saray Müzesi, her gün açıktır.
Şehir hayatının yoğunluğundan kaçmak isteyenlerin tercihi olan Maşukiye, Kocaeli ili Kartepe ilçesine yakın konumda yer alır. Doğayla iç içe olan Maşukiye, kısa bir tatil planlayanlar için en ideal noktalar arasında yer alır. Lezzetli alabalık restoranlarının kimi Sapanca Gölü kimi de doğa ve şelale manzarasıyla kendini ziyaretçilere hayran bırakır. Maşukiye’ye yolu düşenlerin Aygır Deresi ve beldede yer alan Kirazlı, Kuzu gibi ünlü yayları da görmeleri önerilir.
Kocaeli ili Başiskele ilçesinde yer alan Yuvacık Barajı, 258 kilometrekarelik bir alana yayılır. Baraj gölünün çevresinde oluşan yemyeşil manzaralar görülmeye değerdir. Baraj gölünü daha da güzelleştiren ve kusursuz bir manzara oluşturan doğal ortamları yakından görmek isteyenler bölgedeki mesire alanlarını tercih eder.
Kocaeli ili Gebze ilçesinde yer alan Sultan Orhan Camii, Orhan Gazi tarafından inşa ettirilir. Camii, bölgedeki en eski Osmanlı yapıları arasında bulunur. Kitabeye sahip olmayan caminin Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarına göre yapımına 1328 yılında başlanmıştır. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii günümüzde ibadete açıktır.
Kocaeli ili Gölcük ilçesi Yazlık köyü Ilıca deresi yatağında bulunan Yazlık Ilıcası’nın Roma dönemine ait olduğu ifade edilir. Bölgedeki kalıntılar, zaman içerisinde tahrip olan yapının yerine, günümüzde bulunan tonozlu yapının Bizans döneminde yapıldığını ortaya koyar. Ilıca Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde sağlık merkezi olarak değerlendirilmiştir. Günümüzde de kullanılan Ilıca suyunun şifalı olduğu rivayet edilir.
Kocaeli ili Kartepe ilçesi Derbent mahallesinde yer alan Hikmetiye Camii, mimarisi ile dikkat çeker. Hikmetiye Camii Koruma ve Yaşatma Derneği’nin bilgilerine göre 1899 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından inşa ettirilen camii, sarayda çalışan ve Hikmetiye köyünün kurucusu olan Süleyman Bey’in kız kardeşi Habibe Hanım’ın vefatının ardından padişah fermanı ile yaptırılmıştır. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan Sabancı Kültür Merkezi salon ve sahnelerinde, sanatseverler için tiyatrodan baleye, konserden panele uzanan pek çok faaliyet gerçekleştirilir.
Kocaeli ili İzmit ilçesi Kozluk mahallesinde yer alan Kocaeli Müzesi, Eski Gar Binası’nda hizmet verir. Arkeoloji ve etnografya müzesi olarak hizmet veren alan içerisinde Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler görülebilir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Atatürk heykeli, Cumhuriyetin onuncu yıl dönümde, 1933 yılında heykeltıraş Nijat Sirer tarafından yapılır. Atatürk’ün hayatta olduğu sırada yapılan heykelde, sağ eliyle batıyı işaret eden Atatürk, İzmit Körfezi’ne doğru bakar.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Zıbıncı Mescidi, kitabeye sahip olmaması nedeniyle yapım tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Mimari özelliklerine dayanılarak mescidin Geç Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülmektedir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Hüseyin Paşa Camii, Kaptan-ı Derya Küçük Hüseyin Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin mimari özelliklerine dayanılarak 18.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Caminin haziresi bulunur. Tek minareli camii günümüzde ibadete açıktır.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan, Gazi Süleyman Paşa tarafından babası Orhan Gazi adına inşa ettirilen Orhan Camii, Osmanlı Devleti'nin fetih geleneğine göre yaptırılmıştır. Caminin kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Camii, Osmanlıların fetih geleneğine göre inşa edilen ilk camii olma özelliğine sahiptir. Camii hutbesine kılıçla çıkıldığı bilinir. Caminin güneydoğu yönünde günümüzde burada yer almayan medresenin müderrisleri, şeyhler ve caminin eski imamlarının mezarları görülebilir.
1966 yılında Kocaeli ili İzmit ilçesinde kurulan Kocaeli Fuar Alanı, sanayi ve endüstri ürünlerinin sergilenmesi hedefiyle hizmete geçirilir. Fuar alanı çatısı altında düzenlenen önemli etkinlikler yıl içerisinde on binlerce kişi tarafından ziyaret edilir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Süleyman Paşa Hamamı, Orhan Gazi döneminde Süleyman Paşa tarafından inşa edilir. Yukarı Pazar Hamamı olarak da anılan hamamın her bölmesi üç kubbelidir.
Hamam sıcaklık, soğukluk ve ılıklık bölümlerinden oluşur.
TCG Gayret Müzesi, Kocaeli ili İzmit ilçesi sahilinde yer alır. Amerika Birleşik Devletleri’nin USA Everson isimli gemisinin, 1973 yılında Türk Donanma Komutanlığı'na geçmesiyle adı TCG Gayret olur. Farklı görevlerde kullanılan gemi, 1995 yılında hizmet dışı olur. Müze-Gemi Projesi kapsamında dekore edilen gemi, 1997 yılında TCG Gayret Müzesi olarak hizmete girmiştir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Mevlevi Evi, iki bölümden oluşur. İlk bölümde ebru ve hat sanatı örnekleri ve Mevleviliğin tanıtımının gerçekleştiği bir oda görülür. Diğer bölümde ise iki salon bulunur. Bu salonlarda kültürel, sanatsal ve bilimsel toplantılar gerçekleştirilebilmekte; şiir, edebiyat ve anma geceleri düzenlenebilmektedir.
Doğaseverlerin gözdesi olan Denize Sevgi Parkı, Kocaeli ili Darıca ilçesinde bulunur. Eşsiz manzarası ile park keyifli zaman geçirilebilecek dinlenme alanları, seyir balkonları, denize girilebilecek bölgeleri, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve lokantaları ile görülmeye değerdir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan Tarihi Kapanca Sokak tarihi dokusuyla görenleri büyüler. Sokakta yer alan ve 19.yy’ın ikinci yarısına tarihlenen evler en önemli sivil mimarlık örneklerindendir. Sokakta aynı zamanda sarnıç, okul ve çeşme yer alır. Sokakta bulunan evlerin bir kısmı koruma altındadır.
Gebze ilçesinde yer alan Çoban Mustafa Külliyesi, I. Selim ile I. Süleyman’ın veziri olan Mustafa Paşa tarafından 16.yy’da inşa ettirilir. Mimar Sinan ile Mimar Acem Ali’ye menzil yani askerlerin konakladığı noktanın külliyesi olarak yaptırılır. Külliyede medrese, hamam, camii, türbe, imaret, han, paşa odaları, tabhane (misafirhane) yer almıştır.
İzmit ilçesinde bulunan külliye çatısı altında Pertev Mehmet Paşa Camii, hamam ve sıbyan mektebi yer alır. II. Selim’in veziri Pertev Mehmet Paşa’nın ölümünün ardından 1579 yılında Sinan Ağa tarafından inşa ettirilir. Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olan camii orijinal formunu koruyarak günümüze ulaşabilmiştir. Hamam günümüzde harap durumdadır. Sıbyan mektebi ise özgün halini yitirmiştir.
İzmit ilçesinde yer alan Fevziye Camii’nin Mehmet Bey tarafından Mimar Sinan’a Osmanlı döneminde inşa ettirildiği tahmin edilir. 1884 ile 1999 yılında yaşanan depremlerde camii harap olmuş ve ardından yeniden aslına uygun olarak inşa edilmiştir.
Kandıra ilçesi yakınında yer alan tatil beldesi Cebeci, yaz aylarının uğrak noktalarındandır. Tertemiz denizi, ince kumlu kumsalı ve doğasıyla beğeni toplar. Güneş alan sahili yaz aylarında oldukça kalabalık olur. Motel ve pansiyonların yer aldığı Cebeci’de kamp yapma fırsatı da bulunur.
Kandıra ilçesinde yer alan Kefken Adası, Cebeci sahilinin karşısında konumlanır. 1. derece sit alanı olarak tescillenen adada, Helenistik, Roma ve Bizans döneminden kalan tarihi yapılar dikkat çeker. Cenevizliler zamanında inşa edilen kalenin kalıntıları, antik su kuyuları, balıkçı barınağı ile ada dikkat çeker.
Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesi, 250’den fazla tür ve 3 binden fazla hayvan nüfusu ile hayvanat bahçelerindendir. 400’ü aşkın bitki türü ve 8 binden fazla bitki nüfusu ile zengin botanik merkezi; kar amacı olmayan ve kazancını hayvan ile bitkilerin korunmasına aktaran doğal yaşamı koruma merkezi çatısı altında bulunur. Yıl içerisinde ortalama 500 bin ziyaretçi ve 150 bin öğrenci Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesi’ni ziyaret eder.
Kocaeli ili Gölcük ilçesinde yer alan türbede Sultan Baba’ya ait ahşap bir sanduka ve III. Selim’den M.1787 yılına ait berat yer alır. Türbenin yanında bulunan hazirede ise 1879 yılına ait Osmanlı mezarı görülür.
Gebze ilçesinde konumlanan köşk 1842-1910 yılları arasında yaşam süren müzeci, arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey’e aittir. Köşkün planını kendisi çizen ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi eserinin sahibi Osman Hamdi Bey’in ahşap kapılarda çiçek resimleri görülür. Ünlü ressam bu evde birçok tablosunu resmetmiştir. Müze ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Karamürsel sahili temiz deniz havası almak, haftaya kısa bir mola vermek, ailesi ve sevdikleriyle güzel zaman geçirmek isteyenlerin uğrak noktasıdır.
İzmit ilçesinde yer alan TCG Hızırreis Müzesi, II. Dünya Savaşının ardından 11 Haziran 1952 tarihinde ABD’de deniz indirilen ilk deniz altı gemilerinden USS GUDGEON SS567’ye ev sahipliği eder. Gemi, 30 yıl boyunca ABD tarafından kullanılmasının ardından 30 Eylül 1983’te Kaliforniya’da Türk sancağına çekilir ve Barbaros Hayrettin Paşa’nın ismi gemiye verilir. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından teslim alınan gemi, 1997’de modernize edilir. TCG Hızırreis’in hizmeti 2004 yılında sonlanır ve 29 Ekim 2004 tarihinde müzede ziyaretçilerle buluşur.
İzmit ilçesinde bulunan sokak, tarihi yapılarıyla dikkat çeker. Kentsel sit alanı içinde bulunan sokakta, günümüzde tarihi yapılar restore edilmeyi sürdürür. 19.yy’ın ikinci yarısına tarihlendiği belirtilen evler, bunların yanı sıra çeşme, sarnıç ve okul sokaktaki tarihsel dokuyu yansıtır.
Derince ilçesinde bulunan Harikalar Sahili, eğlenceli bir dünyaya büyükten küçüğe her yaştan insanı davet eder. Masal kahramanlarıyla renklenen oyun alanı, çarpışan botlar, küçük marina ile kafe ve restoranlar Harikalar Sahilinde yer alır.
İzmit ilçesinde yer alan Dere Camii, Akçakoca Camii olarak da bilinir. Caminin Akçakoca Bey’in ölümünün ardından İzmit fethedildiği için çocukları Hacı İlyas, Gebze Kadısı Fazullah ve sonradan vezir olan Efdal Paşa tarafından kendisinin adına yaptırıldığı belirtilir. Onarımlar geçiren camii günümüzde ibadete açıktır.
İzmit ilçesi Akçakoca mahallesinde yer alan Portakaloğlu Mustafa Ağa Mescidi’nin 18.yy’da inşa edildiği belirtilir. Osmanlı döneminde inşa edildiği ifade edilen yapının mülkiyeti bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aittir.
İzmit ilçesinde yer alan mescidin 17. yy’da inşa edildiği belirtilir. Mescidin haziresinde geçmişte mescitte görev yapmış olan imam ile müezzinlerin mezar taşlarının bulunduğu ifade edilir.
İzmit ilçesinde yer alan Redif Dairesi, Abdülaziz zamanında İzmit Mutasarrıfı Hasan Paşa tarafından inşa ettirilir. Kocaeli İl Özel İdaresi tarafından 2011’de restore ettirilen yapı, ardından Atatürk ve Redif Müzesi olarak ziyaretçilerle buluşur.
İzmit ili Akçakoca mahallesinde yer alan Hacı Ayvaz Camii’nin 1857 yılında inşa ettirildiği ifade edilir. Ahşap olan camii zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
İzmit ilçesi Hacı Hasan mahallesinde bulunan Yumurtacı Camii’nin 1631 yılında Yumurtacı Muhammet Ali Ağa tarafından inşa ettirildiği belirtilir. Dikdörtgen planlı camii zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir. Yumurtacı Muhammet Ali Ağa’nın mezarı caminin bahçesinde yer alır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kocaeli ili Kandıra ilçesi Kıncıllı köyü Kerpe beldesinde yer alan kayalıklar, yaz aylarında oldukça ilgi görür. Karadeniz’in dalgaları ve esen yoğun rüzgar ile oluşan falezler kayalıkları oluşturur. Bir heykeltıraşın elinden çıkmış gibi etkileyici görünüme sahip olan kayalıklar mükemmel manzaralar barındırır. Kayalıklar, gün batımını izlemek için en ideal noktalardan biridir. Öte yandan balık tutmak, dalış yapmak, denize girmek, tırmanış yapmak ve fotoğraf çekmek isteyenler de Kerpe Kayalıklarını ziyaret edebilirler.
Kocaeli ili Kandıra ilçesi Kefken mevkiinde konumlanan sıra dışı jeolojik yapısıyla dikkat çeker. Suyun içerisinde yumuşak olan dokusu, suyun dışında sert bir form alır. Osmanlı döneminde kesilen kayalar İstanbul’a taşınır ve Sultanahmet Camii, Anadoluhisarı gibi yapıların inşasında kullanılır. Doğa harikası pembe kayalar hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçıların günümüzde en gözde rotaları arasında yer alır.
Kocaeli ili Gebze ilçesinde yer alan Ballıkayalar Tabiat Parkı, I. derece Doğal Sit Alanı’dır. 1995 yılında bölge Tabiat Parkı olarak tescillenmiştir. Kanyon görünümlü derin bir boğaza sahip olan parkta, yükselti kuzeyde ortalama 10 m. iken güneyde 100 m.’ye kadar ulaşabilmektedir. Vadi içerisinde yer alan dere Ballıkaya Dere olarak isimlendirilir. Dere yakın jeolojik tarihte kireçtaşları içerisine gömülerek oluşmuştur. Bölgenin neredeyse tamamında maki ve pseudo-maki florası ile angiosperm taxonları görülür. Park içerisinde yaşayan canlılardan bazıları erkemez, hüthüt, tarla kuşu, atmaca, alacakarga ve bülbüldür.
Kocaeli ili Gölcük ilçesi Yazlık köyü Ilıca deresi yatağında bulunan Yazlık Ilıcası’nın Roma dönemine ait olduğu ifade edilir. Bölgedeki kalıntılar, zaman içerisinde tahrip olan yapının yerine, günümüzde bulunan tonozlu yapının Bizans döneminde yapıldığını ortaya koyar. Ilıca Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde sağlık merkezi olarak değerlendirilmiştir. Günümüzde de kullanılan Ilıca suyunun şifalı olduğu rivayet edilir.
Kocaeli ili Başiskele ilçesi Yuvacık beldesi Kazandere köyünde konumlanan Parsık Mağarası, doğaseverler için cezbedici bir gezi rotasıdır. Doğal oluşumu ile kendine hayran bırakan mağarada sarkıt, dikit, sütun ve damlataşları görülür.
Kocaeli ili Darıca ilçesinde bulunan Bayramoğlu Adası, eski adıyla Üç Burunlar, aslında bir yarımadadır. Marmara Denizi’ne uzanan yarımada, halk tarafından ada olarak nitelendirilir. 1950’lerde yerleşime açılan ada, büyükşehirden kaçış rotası olarak bilinir. Keyifli tatil beldesi özellikleri yaz aylarında sıkça ziyaret alır.
Kocaeli ili İzmit ilçesi Umuttepe mevkiinde yer alan kent ormanı, oksijen deposu olan yemyeşil ağaçları ve doğası ile kendine hayran bırakır. Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’ne yakın konumda bulunan orman şehirden kaçmak için en ideal rotadır. Ormanda yürüyüş parkurları, piknik alanları ve spor sahaları yer alır.
Doğaseverlerin gözdesi olan Denize Sevgi Parkı, Kocaeli ili Darıca ilçesinde bulunur. Eşsiz manzarası ile park keyifli zaman geçirilebilecek dinlenme alanları, seyir balkonları, denize girilebilecek bölgeleri, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve lokantaları ile görülmeye değerdir.
Başiskele ilçesi Bahçecik beldesinde yer alan mesire alanı, yemyeşil doğası, asırlık çınar ağaçları arasında bulunan piknik masaları ile kendine hayran bırakır. Keyifli bir gün geçirmek isteyenler bahar ve yaz aylarında Soğuksu Mesire Alanı’nı tercih eder.
Başiskele Sahili ilçenin en beğenilen noktalarındandır. 2006 yılında halkla buluşan sahilde yürüyüş alanları, koşu yolu, plaj, çocuk oyun alanları ile kafeterya palmiye ağaçlarının altında keyifli zaman geçirmeye fırsat tanır.
Başiskele ilçesi Serindere köyünde bulunan kanyon, şelaleleri, göletleri, yürüyüş rotaları ve doğal güzelliği ile doğaseverleri kendine hayran bırakır. Yılın farklı mevsimlerinde bitki örtüsü başka güzelliklere bürünür ve görenleri etkiler. Zorlu rotada trekking yapanlar ve kampçılar için benzersiz bir güzelliktir.
Çayırova ilçesinde bulunan Hünkar Çeşmesi ve Çayırı, 1481 yılında İtalya’ya gerçekleşecek olan sefer üzerine ordusuyla İzmit’e doğru yol alan Fatih Sultan Mehmet’in mola vererek otağını kurdurduğu yere yapılmıştır. 3 Mayıs 1481’de otağında öldürülen Fatih Sultan Mehmet’in anısına, 1659 yılında Sadrazam İbrahim Paşa tarafından aynı alana yaptırılan çeşme kitabesi ile günümüze dek ulaşmıştır. Hünkar Çayırı, ilerleyen yıllarda park ve dinlenme alanı olarak halkın hizmetine sunulmuştur.
Başiskele ilçesinde yer alan tabiat parkı, zengin fauna ve florasıyla nefes kesen manzaralar oluşturur. Trekking rotaları, kamp alanları, yaylaları ve mağaraları ile de bölge dikkat çeker. Vadi boylarında yer alan zengin bitki örtüsü ve manzaralar eşsiz doğal güzellikler sergiler. Park alanında karaçam, porsuk, göknar, kayın, meşe, gürgen, kestane, ıhlamur gibi ağaç çeşitleri ile karşılaşılır. Bunun yanı sıra tavşan, sincap, kurt, çakal, ayı, domuz ve tilki gibi hayvanlar da bölgede görülebilir.
Karamürsel ilçesi Karapınar köyünde bulunan mesire alanı, hafta sonları huzurlu bir alanda ailesiyle geçirmek isteyenler için ideal noktalardandır. Yemyeşil ağaçlar arasında yürüyüş alanları, hamaklar, konaklanabilen ahşap dağ evleri, alabalık restoranları içerisinde keyifli zaman geçirilebilir. Enfes doğa havasının tadı çıkarılabilir.
Karamürsel ilçesinde yer alan Altınkemer Halk Plajı, yaklaşık olarak 190 m uzunluğa ve 18 m genişliğe sahiptir. Kumdan sahili ve temiz denizi ile ilgi çeken plaj, 2018 yılında mavi bayrak almıştır. Plajda engelli vatandaşlar için olanaklar bulunur.
Kocaeli ili İzmit ilçesi ile Sakarya ilinin ortak alanında yer alan doğa harikası Sapanca gölü, hem hafta sonu hem de tatil günlerinin vazgeçilmezi olur. Huzur veren göl manzarası, ruhu dinlendiren dingin hava, Sapanca Gölü’nün çevresinde doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin vazgeçilmezi. Göl çevresine kurulan çay bahçeleri, restoranlar ve kahvaltı mekanları eşsiz göl manzarasında ziyaretçilerini ağırlar. Bu güzel tatlı su gölünde meraklıları tatlı su balığı da avlayabilir.
Kandıra ilçesinde yer alan Bağırganlı Halk Plajı, 2018 yılında mavi bayrak alan plajlar arasında bulunur. Yaklaşık olarak 550 m uzunluğa ve 100 m genişliğe sahip olan plajda, güneşlenme alanları, otopark, bisiklet park alanı, gölgelik, soyunma kabini, duş, tuvalet ve cankurtaran yer alır.
Kocaeli ili Kandıra ilçesinde bulunan plaj, masmavi denizi ve kumdan sahili ile yaz aylarında ilgi odağı olur. Plaj, 2018 yılında mavi bayrak almıştır.
Kandıra ilçesinin sevilen plajlarından olan Kumcağız, yaklaşık olarak 620 m uzunlukta ve 40 m genişliktedir. Plajda güneşlenme alanları, otopark, gölgelik, soyunma kabini, bisiklet park alanı, duş, tuvalet ve cankurtaran bulunur. Plaj, 2018 yılında mavi bayrak almıştır.
Başiskele ilçesi Yuvacık beldesi Servetiye köyünde bulunan mağaranın yaklaşık olarak 200 m uzunluğunda olduğu ifade edilir. Batı yönünden giriş yapılan mağaranın yarısında bir göl olduğu son bölümünde ise bir şelalenin yer aldığı belirtilir. Mağaranın daha ilerisine gidilemediği ifade edilir.
Gölcük ilçesi Kavaklı mahallesinde yer alan Kavaklı Sahili, bölge halkı ve ilçeyi ziyaret edenlerin uğrak noktalarından. Marinanın bulunduğu sahilde, kültürel etkinliklerin düzenlendiği amfi tiyatro, yürüyüş ve koşu yolları, çocuk oyun alanı, futbol sahaları, tenis kortları, basketbol ve voleybol sahaları, süs havuzları da yer alır. Sahilde keyifli vakit geçirmek isteyenler için ideal noktalardandır.
İzmit ilçesinde yer alan Sekapark şehrin 580 dönüm alana yayılan büyük kent parklarındandır. Marina, iskeleler, gözetleme kulesi, müzeler, plaj, oturma alanları, büfe, restoranlar, oyun alanları, yürüyüş ve koşu alanları, kongre ve sergi salonları, sanat atölyeleri, spor salonları ve sahaları ve otopark park çatısı altında halk ile buluşur.
Kocaeli ili Kartepe ilçesine bağlı olan Kartepe Kayak Merkezi, kış aylarında amatör ve profesyonel kayakseverlerin vazgeçilmezi olur. En yüksek rakımı 1699 m olan Kartepe’de kayak seviyesi 80-250 cm arasında değişir. Uzunlukları değişiklik gösteren pistlere sahip olan Kqrtepe’de dört lift, bir teleski ve üç telesiyej yer alır. Kayak kıyafeti olmayanlar için kıyafet kiralama olanağı bulunurken, düzenli olarak kayak dersi de verilir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan Ncity Alışveriş Merkezi, ailesiyle keyifli vakit geçirmek ve alışveriş yapmak isteyenlerin şehirdeki uğrak noktalarından. Alışveriş merkezi sevilen giyim mağazalarından eğlence ve oyun alanlarına, yeme-içme alanlarından sinema salonlarına kadar birçok noktasıyla ziyaretçilerine hizmet verir.
Kocaeli ili İzmit ilçesinde yer alan alışveriş merkezi eğlence ve yaşam alanlarıyla mutlu zaman geçirmeyi sağlar. Alışveriş merkezi çatısı altında zengin ürün seçenekleri sunan mağazalar, kafe ve restoranlar, sinema salonları yer alır. Farklı etkinliklerin de düzenlendiği alışveriş merkezinde revir, ücretsiz wi-fi, vale gibi hizmetler ziyaretçilere sunulur.
Kocaeli ili Kartepe ilçesinde yer alan alışveriş merkezi, geniş bir alana yayılır. Restoranları, yapı marketi, marketi, çocuk oyun alanı, otoparkı ve mağazaları ile şehrin en sık ziyaret edilen noktalarındandır.