Kırıkkale ili Keskin ilçesinde yer alan Taş Mektep, II. Abdülhamid tarafından kız mektebi olarak 1908 senesinde inşa ettirilir. Sonrasında ilkokul olarak hizmet veren yapı, 1965 yılında Çocuk ve Halk Kütüphanesi olarak çalışmalarını yürütür. Günümüzde ise Hacı Taşhan Kültür Merkezi olarak hizmet verir.
Kırmızı Ankara taşı ile inşa edilen tek katlı ve dikdörtgen planlı binanın her iki yanında dikdörtgen üçer pencere bulunur.
16.yy’dan bu yana Kırıkkale’de bulunan ve günümüze kadar ulaşarak tarihi mimarisiyle dikkat çeken Türk konakları, büyüleyici güzelliğe sahipler. Evlerin alt katı kagir, üst katı ise ahşap olarak inşa edilmiştir. Çoğunlukla iki katlı olan yapıların çatıları üçgen alınlıklı olarak yapılmıştır. Kerpiç ve ağaç kullanılarak inşa edilen yapılar görülmeye değerdir.
Kırıkkale ili Keskin ilçesi Ceritkale köyü yakınlarında yer alan Ceritkale Kaya Mezarları’nın tarihi Demir Çağı’a uzanır. Mezarlar derin bir vadi içerisinde konumlanır.
Kırıkkale ili Sulakyurt ilçesinde bulunan antik kent kalıntılarının Roma dönemine ait olduğu ifade edilir.
Kırıkkale ili Karakeçili ilçesinde yer alan ve Kızılırmak üzerinde bulunan Çeşnigir Köprüsü’nün inşa tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. On iki ayaklı olarak inşa edilen köprünün mimari özelliklerine bakılarak 13.yy’da Selçuklular döneminde inşa edildiği tahmin edilir. Köprünün Ankara Savaşı sırasında Timur’un askerleri tarafından kullanıldığı bilinir. Mimar Sinan köprüyü, I. Selim’in Mısır seferi sebebiyle tekrar inşa etmiştir. Köprünün ayakları Kapulukaya Barajı'nın faaliyete geçmesinin ardından sular içinde kalmıştır.
Kırıkkale ili Delice ilçesinde yer alan höyük, daire formundadır ve üzerindeki buluntulardan höyüğün 3. yy’ın sonunda yerleşim gördüğü ifade edilir. Höyük defineciler tarafından tahrip edilmiştir.
Kırıkkale ili Delice ilçesi Kuzeyyurt köyü yakınında yer alan tümülüs, yaklaşık olarak 100 m çapı ve 8 m yüksekliğindedir. Tümülüs, Acıkuyu Tümülüsü ile Kızılhöyük Tümülüsü’nün arasında konumlanır.
Kırıkkale ili Karakeçili ilçesi Köprüköy mevkiinde Japon bilim adamları tarafından 90’ların başında araştırma yapılır ve höyük ile yerleşim yerleri keşfedilir. Büklükale olarak isimlendirilen bölgede 2009-2010 yılarında kazı çalışmaları yapılır. Çalışmalar neticesinde Büklükale’de üç kültür tabakası ortaya çıkar. İlk katta Osmanlı dönemi, ikinci katta Demir çağı, üçüncü katta ise Hititler dönemi.
Kırıkkale ili Balışeyh ilçesi Ulaklı köyü ile Faraşlı köyü arasındaki yolun yanlarında iki tümülüs görülür. 1996 yılında doğu yönündeki Küçük Seyidin Tepesi’ndeki tümülüste kazı çalışmaları yapılır. Batı yönünde de Büyük Seyidin Tepesi tümülüsü bulunur. Tümüslüste gerçekleştirilen kazılarda mezar odaları ortaya çıkarılır ancak teşhir edilecek yer bulunamayınca üzeri örtülür. Büyük Seyidin Tepesi tümülüsünde yağmur duasına çıkılıp kurban kesildiği anlatılır.
Kırıkkale ili Balışeyh ilçesinde yer alan konak Osmanlı döneminden günümüze ulaşır. Bahçeli olan konak, zemin üzeri bir katlıdır. Giriş katı taş malzemeli üst katı ise ahşap ve kerpiç dolguludur. Ahşap kırma çatısı Marsilya kiremitle örtülü olan konağa doğu yönünden giriş yapılır. Konak odalarında hem zemin hem de tavanlar ahşaptır. Salon kısmı tavanında göbek rozet formundadır. Günümüzde Kırırıkkale’nin sembol yapılarındandır.
Kırıkkale ili Balışeyh ilçesi Beyobası köyü girişinde yer alan konak, Osmanlı dönemi yapılarındandır. Bey Konağı ismiyle adlandırılan yapılardan olan konağın avlu duvarları ve müştemilat yapısının bir kısmı yıkıktır. Zemin katı düzgün olmayan kesme taştan yapılmış olan konağın üst katı ise ahşap ve kerpiç dolguludur, beyaz renk sıvalıdır. Güney yönünden konağa giriş yapılır. Konağın içi harap durumdadır. Konak zemininde kaçak kazı çukurları yer alır.
Kırıkkale ili Delice ilçesinde yer alan köprü üzerinde 1935 tarihi yer alır. Asma Köprü olarak da anılan köprü, tek kemerlidir. Demir aksamlı yukarıdan asma formunda olan köprü, demir halatlara beton dökülerek inşa edilmiştir. Yaklaşık olarak 31 m uzunluğa ve 4,5 m genişliğe sahip olan köprü, günümüzde kullanılmaktadır.
Kırıkkale ili Delice ilçesi Tekke köyü yakınında konumlanan tümülüsün yüksekliği yaklaşık olarak 30 m’dir. Tümülüsün etrafı tarıma açıktır. Tümülüsün çevresinde kaçak kazı tünelleri görülür. Tüneller tümülüs içerisinde bulunan mezar odasına doğru açılmıştır.
Kırıkkale ili Sulakyurt ilçesi Hamzalı beldesi yakınında yer alan kaya sığınağının Bizans döneminden günümüze uzandığı tahmin edilir. Kireç taşından kaya bloğunda bulunan kaya sığınağında oyulmuş bir seki görülür.
Kırıkkale ili Yahşihan ilçesinde yer alan Çelik Köprü’nün 1903 yılında inşa edildiği belirtilir. Üç kemerli olan köprü yaklaşık olarak 75 m uzunluğa ve 5 m genişliğe sahiptir.
Yahşihan ilçesinde yer alan Gar Binası, Kılıçlar kasabasında konumlanır. Tarihi yapı, Ankara-Kırıkkale demiryolu hattı üzerinde bulunur. Orta kısımda iki katlı olan ana gar binasının yan bölümleri tek katlıdır.
Keskin ilçesinde yer alan tarihi Kibrithane yapısının giriş kapısı üzerinde bulunan kitabesinde 1903 tarihi yazar. Kibrithane sokakta konumlanan yapı, 1990 yılında restorasyondan geçirilir ve günümüzde Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılır.
Keskin ilçesinde yer alan tarihi yapılardan biri olan Fişekhane, askeri depo iken Milli Mücadele döneminde fişek imalathanesi olarak kullanılır. Yapıda İstiklal Savaşı sırasında silah mermisi üretimi ile silah tamiratı yapıldığı belirtilir. Bugün yapı okul olarak kullanılır.
Keskin ilçesinde yer alan ve Osmanlı döneminden günümüze ulaştığı tahmin edilen iki dükkan Cumhuriyet meydanına bakan sokağın başında konumlanır. Tek katlı olan yapılar bitişiktir ve tek çatıya sahiptir. Alaturka kiremitli kırma çatıya sahip olan dükkanların tavan ile taban döşemeleri ahşaptır.
Karakeçili ilçesinde yer alan tarihi çamaşırhane, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillidir. Sıcak su kazanlarının konulduğu ocaklara sahip olan çamaşırhanede ocakların yanında taş çamaşır yıkama tekneleri ve su kanalı yer alır. Günümüzde çamaşırhane kullanılmamaktadır.
Delice ilçesi Bozköy köyünde bulunan yerleşim yeri, kısmen tahrip edilmiştir. Yerleşim yerinde görülen seramik parçaları bölgede MS 3-4. yy’da yerleşim olduğuna işaret eder.
Delice ilçesi Sarıyaka köyünde yer alan kalıntılar, Alio Kayası tepesinin üzerinde konumlanır. Tepede yer alan Roma ya da Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen burç kalıntısı görülür. Tepede Erken Roma dönemine ait seramikler görülür.
Delice ilçesi Kuzeyyurt köyüne yakın konumda bulunan tümülüs yaklaşık olarak 60 m çapında ve 3 m yüksekliğindedir. Tarihi tümülüs Acıkuyu mevkiinde konumlanır.
Delice ilçesi Elmalı ile Karalı köyleri arasında yer alan alanda yapılan kazı çalışmalarında 7.90 cm ve 6.10 cm genişliğinde mozaikli alan tespit edilir. Alanın bir bölümünün kaçak kazılar ile tahrip edildiği belirlenir. MS 1-3.yy’a ait olduğu düşünülen bir yapının ziyafet salonuna ait olan mozaikte dıştan içe doğru beş sıra bordür ve orta ana sahne bulunur. Bordürlerde geometrik giyoş motifi ve madalyon bezemeleri görülür. Mozaikte Orpheus lir çalar ve Orpheus’un sol yanında sırttan asasına yaslanıp oturmuş bir erkek, sağ yanında ise iki eli yana açık kadın görülür.
Delice ilçesi Karabekir mahallesinde bulunan konak, 18-19.yy Osmanlı konak mimarisi örneklerindendir. Günümüzde kullanılmayan yapının yer aldığı mahalle, Karabekir ailesinden ötürü aynı isimle adlandırılmıştır. Zemin üzeri iki katlı olan konağa güney yönünden giriş sağlanır. Konakta ahşap merdiven sistemi mevcuttur. Üst katı cumbalıdır ve cumbada “Maşallah – 1938” yazısı bulunur. Odalar ahşap tavanlıdır. Üst katın kuzeybatı yönünde yer alan oda, erzak odası formundadır. Aynı formda bir oda da kat arası odasında kuruludur.
Sulakyurt ilçesinde yer alan örenyeri, ilçeye yaklaşık olarak 5 km uzaklıkta konumlanan bir vadinin yamacında bulunur. Karaboğaz adıyla anılan mevkideki yapı izleri günümüzde görülmektedir. Örenyeri Roma dönemine tarihlenir.
Sulakyurt ilçesi Kalekışla köyünde yer alan, sur kalıntılarının bulunduğu tepe dikkat çeker. MÖ 1. bine tarihlendirilen yapının duvarı horasan harcı ile örülmüştür ve bölgede yaşayanlar dereye gidilmesi için gizli bir iniş dehlizi yer aldığını ifade eder.
Keskin ilçesi Gündoğdu mahallesinde yer alan ve Cumhuriyet döneminden günümüze ulaşan yapı zemin kat üzerine tek kat olarak inşa edilmiştir. Bahçe içerisinde yer alan yapının girişi balkon çıkmalı ve ahşap destekler ile taşınan üçgen çatılıdır. Yapıda bulunan köşe odaları, yüklük sistemleri, dolapları ve nişleri iyi korunmuş durumdadır. Günümüzde konut olarak kullanılmaya devam eden yapı başarılı bir 20.yy sivil mimarlık örneğidir.
Bahşili ilçesi Ortakale Tepesi mevkiinde yer alan yerleşim, ilçeye hakim konumda olan Ortakale Tepesi’nde bulunur. Tepe çevresinde kaçak kazı alanları görülür. Tepenin kuzey bölümünün kale ya da gözetleme kulesi olarak geçmişte kullanıldığı düşünülür. Güney bölümünün ise yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilir. Güney yönünde yer alan kazı çukurlarının içerisinde ve çevresinde çanak çömlek parçaları, kuru duvar sıraları ile mimariye ait taşlar görülür. Buluntular bölgenin I. bin ile Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmış olabileceğine işaret eder.
Delice ilçesi Şahçalı köyünde yer alan tümülüs, yığma topraktan yapılmış mezardır. Çevresinde tarlaların bulunduğu tümülüs, konik biçimlidir. Geç Roma dönemine tarihlendirilir.
Delice ilçesi Büyükyağlı kasabası yakınında konumlanan höyük, yaklaşık olarak 100 x 100 m genişliğinde bir alana yayılır. Höyüğün üzerinde görülen seramik parçaları Roma dönemine tarihlendirilir.
Delice ilçesi Arbişli köyü yakınında konumlanan höyükte yapılan yüzey çalışmalarında Kalkolitik, Eski Tunç dönemleri, Asur ve Hititlere ait seramik parçaları görüldüğü belirtilir. Kaçak kazı çukurlarının yer aldığı höyükte tilki yuvaları da bulunur.
Delice ilçesi Kuzeyyurt köyü Acıkuyu mevkiinde yer alan tümülüs, yaklaşık olarak 70-80 m çapında ve 4-5 m yüksekliktedir. Bozhöyük tümülüsüne yakındır.
Kırıkkale ili merkez ilçesinde yer alan Gar Binası, 19. yy’da inşa edilmiştir. Yapı, Osmanlı’dan 1940’lara uzanan geleneksel gar plan şemasına uyum sağlar.
Merkez ilçe Ahılı köyünde yer alan ve 1928 yılında inşa edilen Ahılı İlköğretim Okulu, günümüzde halen öğretime devam eder. Tarihi okul, bodrum üzeri tek katlı bir yapıdır. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen okul, taş malzemeyle yapılmış ve kırma çatı ile örtülmüştür. Onarımların ardından çatı marsilya kiremide dönüştürülmüştür. İlerleyen dönemde duvarları sıvanmıştır. Okul günümüzde özgün planını halen korur.
Merkez ilçe Kazmaca köyü yakınındaki tepede, kaçak kazı çukurlarının çevresinde Geç Bizans dönemine ait olduğu düşünülen çanak-çömlek ve tuğla parçaları görüldüğü belirtilir. Kısmi olarak duvar izlerinin de görüldüğü tepede geçmişte gözetleme kulesi ya da kilise olduğu tahmin edilir. Kiliseye ait bir apsisin ise görülmediği ifade edilir.
Sulakyurt ilçesi Ayvatlı köyü Kırlı mevkiinde yer alan örenyerine tarla yolu üzerinden ulaşım sağlanır. Örenyeri üzerindeki buluntular Geç Helenistik ve Roma dönemlerine tarihlendirilir.
Keskin ilçesi Cankurtaran köyünün yakınlarında yer alan arazide bulunan kalıntılar Roma ve Helenistik döneme tarihlendirilir. Arazide kaçak kazı çukurları görülür.
Çelebi ilçesi Karşıbağ mevkiinde yer alan kalıntılar, özel mülkiyet sahiplerine ait bir tarla üzerinde yer alır. Tarladaki kümbet formundaki kalıntı nadas zamanında ortaya çıkarılır. Çevresi genişletildiğinde etrafında bulunduğu ifade edilen kalıntıların Geç Antik döneme tarihlendiği belirtilir. Buluntular neticesinde kalıntının su, şarap rezervuarı veya zahire ambarı olduğu tahmin edilir.
Balışeyh ilçesi Karaali köyünde bulunan höyükten elde edilen buluntular, MÖ 3. Bin yıl, Roma ile Bizans dönemlerinde kullanıldığına işaret eder. I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiş olan höyükte kaçak kazı çukurları yer alır.
Kırıkkale ili Keskin ilçesi Haydar Sultan köyüne yakın konumda bulunan Haydar Sultan Camii ve Türbesi, Haydar Sultan Külliyesi’nin içerisine inşa edilmiştir. Geç Roma ya da Erken Bizans dönemlerinde yapılmış olan bir manastır üzerine inşa edilen külliye, çeşme, kuyu, türbe, cami ve hazireden meydana gelir. Külliyeden günümüze camii, türbe ve kuyu ulaşmıştır.
Kırıkkale ili Keskin ilçesi Karıştıran mevkiinde yer alan Ortodoks kilisesinin mimari özelliklerinden ötürü 19. yy’ın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilir. Geçmişte bölgede yaşamış olan Ermeni ve Rumların ibadet ettikleri dört sütunlu kilisenin örtü sistemi çökmüş ve duvarlarının bir kısmı yıkılmıştır. Günümüzde kilisenin konumlandığı bölge geniş bir mesire alanıdır. Özellikle yaz aylarında ziyaretin yoğunlaştığı mesire alanı doğal güzelliği ile dikkat çeker.
Hasandede Camii ve Türbesi, Kırıkkale ili merkez ilçesi Hasandede kasabasında bulunur. Bektaşi şairi Hasan Dede adına 1605 yılında inşa edilmiş olan camii yanında türbeler yer alır. Türbelerden biri Hasan Dede’ye ait iken, diğer türbede oğulları Halil İbrahim, Mustafa ve kızı Ümmühan Ana yer alır. Türbe girişinde, 1894 tarihli onarım kitabesi görülür. Bahçede ise Hasan Dede’nin torunlarının mezarları bulunur. Caminin giriş kapısının yanında ise Mekke taşı yer alır.
Rivayete göre, Koçubaba, Horasan Türklerinden Seyyid Hasan Sultan’dır. Kırıkkale ili Balışeyh ilçesi Koçubaba köyünde yer alan Koçubaba Camii ve Türbesi’nin mimari özelliklerine bakılarak 15. yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Camii ve türbe bir hazire alanı içerisinde konumlanır. Hazire alanında Koçubaba soyundan gelenlerin mezarları bulunur. Türbe, zaman içerisinde yapılan onarımlar ile orijinalliğini yitirmiştir.
15.yy’da Şeyh Şamil tarafından inşa ettirilen Şeyh Şamil Camii, Kırıkkale ili Sulakyurt ilçesinde yer alır. Cami yanında Şeyh Şamil’in türbesi de yer alır. Camii zaman içerisinde geçirdiği onarımlar neticesinde orijinal mimari özelliklerini kısmen yitirmiştir.
Kırıkkale ili Bahşili ilçesinde yer alan Topal Dede Türbesi, bölgenin ilgi gören noktalarından biridir. Türbe, dileğinin kabul olmasını isteyenlerin akınına uğrar.
Ballı Camii ve Türbesi, Kırıkkale ili Balışeyh ilçesinde yer alır. Caminin Anadolu Selçuklu döneminde, 1121 yılında inşa edildiği tahmin edilir. Ancak kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Anadolu Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan yapı, görülmeye değer tarihi camilerden biridir. Camii ibadete açıktır.
Kırıkkale ili Yahşihan ilçesinde yer alan Podium Alışveriş Merkezi içerisinde bulunan sinemalar, altı salonu ile sinemaseverlere hizmet verir. Sinema, vizyon filmlerini ve yeni film fragmanlarını farklı seanslarda izleme şansı sunar.
Kırıkkale ili Yahşihan ilçesinde bulunan Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kırıkkale Silahlar Fabrikası’nda yer alan Silah Müzesi, 1990 yılında çalışmalarına başlar ve 1993 yılında daha geniş bir alana taşınarak tekrar ziyarete açılır. Müzede 14.yy’dan günümüze uzanan tarih akışında birçok silah teşhir edilir.
Kırıkkale ilçesi Delice ilçesinde yer alan türbe, kitabesine göre M. 1646 yılında yaptırılmıştır. Seyit Şeyh Mustafa’ya ait olduğu ifade edilen türbe, zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir. Konik külahlı olan türbe, düzgün yontma taş beden duvarlıdır. Türbenin mezarının betonarme olarak yükseltildiği ve sanduka mezar formuna getirildiği belirtilir.
Kırıkkale ili Delice ilçesi Çerikli kasabasında yer alan Çerikli Camii’nin 18.yy’dan günümüze ulaştığı tahmin edilir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş olan camii, kesme ve kaba yonu taşı kullanılarak yapılmıştır. Kırma çatılı olan camii, minareye sahip değildir. Tek mekânlı camii günümüzde atıl durumdadır.
Bahşili ilçesinde yer alan Aqua Park, yaz aylarında büyük ilgi görür. Üç havuza sahip olan aqua park, özel bir işletmeye aittir. Büyükler ile çocuklar için iki adet kaydıraklı havuz ve yüzme havuzu ile üç adet havuza sahip olan Aqua Park, Kırıkkale’de sıcak günlerin kaçış noktası olur.
Sulakyurt ilçesi Yeşilyazı köyünde konumlanan camii, kitabesine göre Şeyh Carullah İbni Şeyh Şamii tarafından 1518 yılında inşa ettirilmiştir. Kare planlı olan camii, tek şerefeli minareye sahiptir. Camii içerisinde türbe bulunur. Türbede Şeyh Carullah’ın sandukası ve eşi, kızları, oğullarına ait beş mezar bulunur. Camii giriş kapısının sağında ise Şeyh Carullah’ın hizmetkarının ahşap sandukasının bulunduğu düşünülür. Camii avlusunda ise hazire yer alır.
Keskin ilçesinde yer alan camide bulunan kitabe okunamadığı için net olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Dikdörtgen planlı olarak yapılmış olan camii, kesme taştan inşa edilmiştir. Caminin giriş kapısı üçgen alınlıklı ve kemeri yuvarlaktır. Üç kemerli son cemaat yerine sahip olan caminin son cemaat yerinin zemini ortada alçak, kenarlarda daha yüksektir.
Balışeyh ilçesi Dikmen köyünde yer alan camii, kitabesine göre Develizade el Hac İbrahim Ağa tarafından 1897 yılında inşa edilmiştir. 1965 yılında inşa edilmiş olan minare, caminin kuzeybatı köşesinde konumlanır. Camii, Dikmen köyünde yer alan tek camidir. Günümüzde camii ibadete açıktır.
Balışeyh ilçesi İzzettin köyünde yer alan camii, dikdörtgen planlı olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Marsilya tipi kiremitle örtülü olan camii, ahşap tavanlı ve kırma çatılıdır. Zaman içerisinde onarımlar geçirerek camide değişiklikler yapılmıştır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kırıkkale ili merkez ilçesi Hasandede beldesinde yer alan evler, bölgeye özgü sivil mimari yapılarıdır. Evler, çevrelerinde yer alan diğer yapılarla mimari bir bütünlük sağlar.
Kırıkkale ili Keskin ilçesi Karıştıran mevkiinde yer alan Ortodoks kilisesinin mimari özelliklerinden ötürü 19. yy’ın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilir. Geçmişte bölgede yaşamış olan Ermeni ve Rumların ibadet ettikleri dört sütunlu kilisenin örtü sistemi çökmüş ve duvarlarının bir kısmı yıkılmıştır. Günümüzde kilisenin konumlandığı bölge geniş bir mesire alanıdır. Özellikle yaz aylarında ziyaretin yoğunlaştığı mesire alanı doğal güzelliği ile dikkat çeker.
Kırıkkale ili Keskin ilçesi Arzu Bayırı mevkiinde konumlanan mağara, düden konumlu fosil bir mağaradır. Yarı doğal, yarı yapay olan Sulu Mağara’nın uzunluğu 285 m olan doğal bölümü maden ocağı olarak açılmıştır. Mağarada bulunan dar geçitlerde bulunan taş duvarlar Erken Hıristiyanlık döneminde yapılmıştır. Mağara, yağışlı dönemlerde tavanından damlayan sularla nemlenir; onun dışında kuru bir yapıya sahiptir.
Kırıkkale ili Sulakyurt ilçesi Kalekışla köyünde yer alan İn Mağarası, üç katlı yapıya sahiptir. Kayaya oyularak oluşturulmuş olan mağara Roma dönemine tarihlenir. Mağara katlarındaki basamakların tahrip olduğu ifade edilir.
Kırıkkale ili Bahşili ilçesinde bulunan Celal Bayar Parkı, Kızılırmak kenarına kurulan ve ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği parklardan biridir. Doğa ile iç içe olmak isteyenlerin keyifle zaman geçirebileceği parkta, piknik alanları, oyun alanları, otopark ve çay bahçesi yer alır.
Kırıkkale ili Bahşili ilçesi Karaahmetli beldesinde yer alan Karaahmetli Tabiat Parkı, yemyeşil doğası ile etkileyici bir görünüme sahiptir. Kapulukaya Baraj Gölü yakınında yer alan parkın florası ve faunası çeşitlilik gösterir. Farklı bitki türlerinin bulunduğu park içerisinde ve yakınında kuş, sürüngen, memeli hayvan türleri yaşamaktadır. Ayrıca Kapulukaya Baraj Gölü, farklı balık türleri ve nesli tükenmekte olan su samuruna ev sahipliği yapar.
Tabiat parkında piknik masaları, otopark, çocuk oyun alanları, spor alanları yer alır.
Kırıkkale ili Bahşili ilçesinde yer alan baraj gölü ile Kızılırmak vadisinde olta balıkçılığına merakı olanlar, amatör olarak mevsiminde balık tutabilir.
Kırıkkale ili Yahşihan ilçesinde yer alan Podium Alışveriş Merkezi, çatısı altında bulunan giyimden ev eşyasına uzanan birçok mağazası ile alışveriş yapmak isteyenlere hizmet verir. Alışveriş merkezinde yer alan oyun alanı, bowling salonu, yemek bölümü ve sineması ile de ziyaretçilerine keyif dolu aktivitelerle zaman geçirme fırsatı sunar.