Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Hunat Hatun Külliyesi içinde, cami, medrese, hamam ve bir türbe yer alır. 1238 yılında I. Alaaddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından inşa ettirilen külliye, Selçuklu mimarisinin bir örneğidir. Taç kapısıyla dikkat çeken Hunat Hatun Camii, piramit külahlı sekizgen türbe, yüksek kemerli kapısı ile medrese ve hamam görülmeye değer eserlerdir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Döner Kümbet, 1276 senesinde inşa edilir. Kümbet, I. Alaeddin Keykubat'ın kızı Şah Cihan Hatun'a aittir. Kümbet üzerinde geometrik şekiller, çift başlı kartal, aslan ve hayat ağacı, insan başlı ve kanatlı pars figürleri yer alır. Kümbet halk arasında Döner Kümbet olarak anılır. Bunun sebebi, kümbetin giriş kapısı yanlarında bulunan iki yüzey dışındaki tüm yüzeylerin geometrik şekillerle kaplı olması ve kümbet etrafında dolaşıldığında aynı motiflerin görülmesidir. Kümbet çevresinde gezildiğinde motifler nedeniyle kümbetin döndüğü hissedilir, bu nedenle yapı Döner Kümbet olarak bilinir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan türbe, Rufai tarikatının ileri gelenlerinden Zeynel Abidin’e aittir. Zeynel Abidin, 1414 yılında Kayseri’de hayatını kaybetmiştir. Zeynel Abidin’in mezarının bulunduğu yere, II. Abdülhamit döneminde, 1886 yılında, türbesi yaptırılmıştır. Türbenin ortasında Zeynel Abidin’in sandukası yer alır. Yapının giriş kapısı üzerinde yer alan kitabede II. Abdülhamit’in tuğrası bulunur.
Kayseri ili Bünyan ilçesinde konumlanan Sultanhanı Kervansarayı’nın Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından 13. yy’da inşa ettirildiği ifade edilir. Selçuklu mimarisinin başarılı örneklerinden biri olan yapının ortasında Köşk Mescit bulunur. Mescide merdivenlerle çıkış sağlanır. Mescit cephesinde yer alan ejder figürleri ilgi çekicidir. Bu ejderler, hanı kötülüklerden koruyan güçleri sembolize etmektedir. Anadolu Selçuklu taş işçiliğini yansıtan figürler kervansarayda görülebilir.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde bulunan Kalaycıoğlu Mescidi’nin 18.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen yapı, tek katlı ve düz çatılıdır. Son cemaat mahalline sahip olan mescit açık avluludur. Avlunun kuzeybatı yönünde kesme taştan yapılmış olan köşk minare konumlanır.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Avgunlu Medresesi’nin kitabeye sahip olmaması nedeniyle ne zaman inşa edildiği hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Medresenin 13. yy’da inşa edilmiş olabileceği düşünülür. Açık avlulu medrese, dikdörtgen plana sahiptir. Tek katlı olarak yontu taşından inşa edilmiş olan medrese, içerisinde odalar, hücreler ve bir kümbet bulundurur. Selçuklu döneminden günümüze ulaşan medrese, restore edilmesinin ardından kitap satış yeri olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi Soğanlı mahallesinde yer alan Asur ticaret kolonilerinin başşehri Kültepe, bir höyük ile çevresinde yer alan Asurluların Karum şehrinden meydana gelir. Bir açık hava müzesi niteliğinde olan Kültepe’de gerçekleştirilen kazılarda Asur, Hitit, Roma, Pers ve Tabal zamanına ait eserler ve çivi yazılı tabletler elde edilmiştir.
Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Karaözü mahallesinde yer alan Şahruh Köprüsü, Kızılırmak Nehri üzerine kurulmuştur. 144,5 m uzunluğundaki sekiz kemerli köprü, kesme taştan inşa edilmiştir. Kitabeye sahip olmayan köprünün ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Bey’in inşa ettirdiği rivayet edilen köprüde, 1539 yılında Şahruh Bey’in oğlu Mehmet Bey tarafından onarıldığına dair bir kitabe yer alır. Köprü, 1928 yılında da restore edilmiştir.
Kayseri ili Tomarza ilçesi Cumhuriyet mahallesinde bulunan Tomarza Kilisesi, 19. yy’da inşa edilmiştir. Kesme taştan inşa edilen kilisenin ön cephesi yıkık durumdadır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi Soğanlı köyünde bulunan Karabaş Kilisesi, MS 6.yy’da inşa edilmiştir. Roma dönemi özelliklerine sahip olan kilisenin MS 11 ile 13. yy’da duvarları onarım görmüştür. Dört kısma sahip olan kilise duvarlarında, Hz. İsa’nın doğumu, vaftizi, dini mücadeleleri, çarmıha gerilişi sahnelerini anlatan resimler, Hz. İsa’nın havarilerinin resimleri ve Hz. İsa’nın havarilerinden Yuhanna’nın canavar betimlemesi gibi pek çok resim yer alır.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde bulunan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 1942 yılında açılmıştır. 2003 yılında onarım geçirerek modern bir forma kavuşan tiyatro binası, şehrin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlamaktadır. Tiyatro oyunları, paneller, gösteriler ve konferanslar ile ziyaretçilerini ağırlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, tiyatro salonu akustik açısından Türkiye’nin sayılı salonları arasında bulunur.
Kayseri ili Kocasinan ilçesi Beydeğirmeni mahallesinde yer alan Tekgöz Köprüsü, Selçuklu Sultanı II. Rükneddin Süleyman Şah zamanında, 1202-1203 tarihlerinde, Kayserili Hacı Ali Şir Bin Hüseyin tarafından inşa ettirilmiştir. Kızılırmak üzerinde bulunan, 120 m uzunluğa sahip olan köprü, kitabeye sahiptir. Kesme taştan inşa edilen köprü, büyük kemeri nedeniyle Tekgöz adını almıştır.
12.yy’da Lala Musluhiddin tarafından inşa ettirilen Lale Camii bir diğer adıyla Lala Paşa Camii, Selçuklu devrine aittir. Cami, medrese, hamam ve türbeye sahip olan bir külliye olarak inşa ettirilen yapıdaki medrese yıkılmış ve kalıntıları toprak altında kalmıştır. Caminin sanat değeri taşıyan ahşap minberi bulunmaktadır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesi Gülük mahallesinde bulunan Gülük Camii, Danişmentliler döneminde yaptırılan Gülük Külliyesi içerisinde yer alır. Külliye, camii, medrese ve günümüze ulaşamayan bir hamamdan oluşur. Caminin kitabeye sahip olmaması nedeniyle ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Yapı üzerindeki iki kitabe yer alır. Daha eski olanına göre, yapı 1211 yılında Sultan Mehmet Melik Gazi’nin yeğeni Yağıbasan Mahmut kızı Atsız Elti Hatun tarafından onarılmıştır. 1334’te yaşanan bir deprem sonrası yeni bir onarım, Alemuddin oğlu Külek tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu yeni onarımın giderlerini karşılamak üzere düzenlenen vakfiyenin vakıfnamesinde medreseden söz edilmemektedir. Deprem ile medresenin yıkılmış olduğu buna dayanarak tahmin edilmektedir. 1970’lerde gerçekleştirilen onarımlarda camii içinde araştırmalar yapılmış ve medresenin varlığı ortaya çıkarılmıştır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Camii Kebir, Ulu Camii olarak da bilinir. 1135 tarihinde Danişmend hükümdarı Melik Mehmet Gazi’nin inşa ettirdiği camii, onarım kitabesine sahiptir. Kitabede, caminin 1206 yılında Melik Mehmet Gazi yeğeni Yağıbasanoğlu Muzaffereddin Mahmud tarafından onarımının yapıldığı yazar. 1716 yılında yaşanan deprem ile zarar gören camii, 1723 yılında Saray mutfak sorumlusu Kayserili Hacı Halil Efendi tarafından onartılmıştır. Sade yapılı camii, sivri kemer uygulamaları ile İslam mimarisine özgü bir eserdir.
1906 yılında II. Abdülhamit Dönemi’nde inşa ettirilen Kayseri Saat Kulesi, Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunur. Kule, II. Abdülhamit’in emri ve Kayseri Mutasarrıfı Haydar Bey’in desteği ile Tavlusunlu Salih Usta’ya yaptırılmıştır. Kesme taştan inşa edilen kule, 15 m yüksekliğe sahiptir. Kule yanında yer alan mekan, saat odasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında Kayseri’yi ikinci ziyaretinde halkın dilek ve şikâyetlerini burada dinlemiştir. Kule aynı zamanda geçmişte Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Kayseri şubesi olarak da çalışma yapmıştır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan Han Camii, 13. yy’da Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. Han yapma düşüncesi ile inşa edilen yapı, sonradan camiye dönüştürülmüştür. Caminin kitabesi olmaması nedeniyle, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı veya camiye dönüştürüldüğü hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Kubbesiz altı pencereli camii, 1856 ve 1896 yıllarında onarım geçirmiştir. Camiye minaresi sonradan eklenmiştir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan Cafer Bey Hamamı’nın tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Hamamın 1355’te Kayseri Emiri olan Eratna oğlu Cafer Bay tarafından 1351 yılında inşa edildiği rivayet edilir. Ancak bazı kaynaklar hamamın mimari yapısı nedeniyle 16.yy’da inşa edildiğini işaret eder. Günümüzde hamam olarak faaliyet göstermemektedir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Ağırnas Yeraltı Şehrinde yapılan araştırmalar neticesinde, yaşamın 3000 yıl öncesine uzandığı tahmin edilmektedir. MS 1-8.yy arasında kullanılan yeraltı şehri Hıristiyanlık döneminin ilk eserlerinden biri olarak kabul edilir.
I. Alaaddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunat Hatun’un adını taşıyan hamam, Hunat Külliyesi içerisinde yer alır. 1238 yılında inşaatı tamamlanan hamam, çifte hamam olarak yapılmış ancak zaman içerisinde onarımlar ile değişim göstermiştir. Selçuklu mimari özelliklerini gösteren hamam günümüzde işler haldedir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Sultan Hamamı, 1205 tarihinde Selçuklu Hükümdarı I.Gıyaseddin Keyhüsrev’in kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan tarafından yaptırılmıştır. Zaman içerisinde harap olan ve terk edilen hamam, yakın zamanda aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Günümüzde kafe olarak hizmet vermekte.
Lala Muslihiddin Külliyesi’nin hamamı olan Selahattin Hamamı, 12.yy’a tarihlenir. Çifte hamam olarak inşa edilen yapı zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Kayseri Kalesi’nin 3.yy’da Roma devrinde inşa edildiği tahmin edilmektedir. 6.yy’da Bizans devrinde daraltılan kalesi ve surları, I.Alaeddin Keykubat zamanında günümüzdeki haliyle yeniden inşa edilmiştir. Karamanoğulları ve Osmanoğulları döneminde onarım geçiren kale, günümüzde kenti ziyaret edenlerin ilgisini çekmektedir.
İç ve dış kale olarak iki bölüme sahip olan kalenin iç bölümü dışa göre daha yüksektir. İç kalede zaman içerisinde onarımlarla değişiklikler yapılmıştır. Osmanlı devrinde şehrin savunulmasına ihtiyaç olmaması nedeniyle, iç kaleye mahalleler kurulmuştur. Fatih Camii de bu zamanda inşa edilmiştir. Dış sur ve burçların oluşturduğu dış kale, yönetim merkezi ve yerleşim alanını içerir. Kuzey dış kalenin Ok Burcu ve Yoğun Burcu bugüne ulaşan bölümleridir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan ve tarihi 13.yy’a dayanan Ahi Evran Zaviyesi, ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran tarafından yaptırılmıştır. Tarihi yapı günümüzde Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi olarak hizmet verir.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan İmam Kulu Kaya Kabartması, Hititler dönemi MÖ 13.yy’a aittir. Kabartma üzerinde Fırtına Tanrısı, Dağ Tanrıları betimlenmiş; hiyeroglifle yazılmış metine yer verilmiştir.
Kayseri ili Bünyan ilçesi Karadayı köyünde bulunan Karatay Hanı, İpek yolu üzerinde bulunan görkemli kervansaraylardan biri olarak anılır. Kapalı ve açık olmak üzere iki bölüme ayrılan han, taş işçiliğin en önemli örneklerinden biridir. Han içerisinde hamam ve hastane de yer alır. Han, 14.yy’da zaviye şekline dönüştürülmüştür. Deri üzerine yazılı vakfiyesi ise Kayseri Müzesi’nde bulunur.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan ve 1542 senesinde Kadı Bedreddin Mahmut tarafından inşa ettirilen Kadı Hamamı, moloz taştan inşa edilmiştir. Hamam, Osmanlı mimarisinde çifte hamam planıyla inşa edilmiştir. Sıcaklık ve soğukluk bölümlerine sahip olan erkekler bölümü bölümünün sıcaklığı üç eyvan, iki halvet ve bir serin gözden oluşur. Sıcaklık, soğukluk ve soyunmalık bölümlerine sahip olan kadınlar bölümünün sıcaklığı ise eyvansızdır ve dört halvetten oluşur.
Kayseri ili Kocasinan ilçesi İstasyon caddesinde yer alan Roma Mezarı'nın, 2-3.yy Erken Roma dönemine ait olduğu tahmin edilir. 1956 senesinde ortaya çıkarılıp restore edilen yapı, dikdörtgen planlıdır ve siyah kesme taştan iki katlı olarak yaptırılmıştır.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Sahabiye Medresesi, 1267 yılında Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata tarafından inşa ettirilmiştir. Bir büyük ve iki küçük eyvana sahip olan medrese, küçük odalara sahiptir. Klasik medrese tarzına sahip olan yapı kapı oyma işçiliği ile dikkat çeker. Günümüzde medrese içerisinde kitabevleri ile çay bahçesi bulunur.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan Sırçalı Kümbet, tarihte çinilerle bezeli olmasından dolayı bu isimle adlandırılmıştır. Mimari özelliklerinden ötürü kümbetin 14.yy’da yapılmış olabileceği tahmin edilir. Silindir şekline sahip olan kümbet, kesme taştan yapılmıştır.
Kayseri ili Develi ilçesi Gümüşören köyünde bulunan Fraktin Kaya Kabartması, bir Hitit sanatı örneğidir. MÖ 14.yy’da yapılmış olan kabartmada Tanrı’ya içki sunan Kral ve Kraliçe görülür.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Ahmet Hisarı, Akkale olarak da adlandırılır. Hisar kesme taşlardan inşa edilmiştir. Kızılırmak tarafından oluşturulan vadide konumlanan yapının günümüze bir kısmı ulaşabilmiştir.
Kayseri’ye demiryolları 1927 yılında döşenir. Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan İstasyon Binası ise 1929 yılında inşa edilir. Tarihi yapı, kesme taştan ve iki katlı olarak inşa edilmiştir. Binasının zemin katı idari ve hizmet birimleri olarak değerlendirilmiş, üst katı ise lojman olarak kullanılmıştır. Yakın zamanda restorasyondan geçen bina, bugün halen İstasyon Binası olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Gazipaşa İlköğretim Okulu, 1914-1918 yıllarında inşa edilmiştir. Kesme taştan ve iki katlı olarak inşa edilmiş olan yapı, 1926 yılına kadar askeri hastane olarak kullanılmıştır. Ardından Darül-ü İrfan öğretmen okulu olarak öğrenime başlayan ve 1927’de Numune Mektebi adını alan okul, 1928’de ise Gazipaşa İlkokulu olarak öğrenime devam etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin On Birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Gazipaşa İlkokulu mezunudur.
Hasbek Kümbeti, Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alır. 1186 yılında inşa ettirilmiş olan kümbet, Mesud Gülzar Kümbeti ya da Kadı Kümbeti olarak da adlandırılır. Yapı, şehirde yer alan Anadolu Selçukluları dönemine ait en eski kümbetler arasında bulunur. Sekizgen gövdeli kümbet, kesme taştan yapılmıştır ve tek katlıdır.
Kayseri ili İncesu ilçesinde yer alan Kara Mustafa Paşa Kervansarayı 1660 yılında Osmanlı sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilir. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın yaptırdığı külliyenin ana yapısı olan kervansaray, geçirdiği restorasyonların ardından günümüzde etkinlikler ve organizasyonlara ev sahipliği yapar.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Vezir Han'ın 1724 yılında Damat İbrahim Paşa tarafından inşa ettirildiği ifade edilir. Hanın kitabesinin yeri günümüzde boştur. Kesme taştan inşa edilmiş olan han, iki katlıdır ve iki avluya sahiptir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Kayseri Bedesteni, kitabesine göre 1497-1498 yıllarında Kayseri Sancak Beyi Mustafa Bey tarafından inşa ettirilir. Kapalı Çarşı’nın Sipahi Pazarı bölümünde yer alan bedesten, kesme taştan yapılmıştır; dört köşe planlı ve dokuz kubbelidir. 1552 yılında bedesten içerisinde Kayseri Kadısı Bedreddin Mahmud tarafından kütüphane yaptırıldığı bilinir. Bedesten, bugün şehrin en sık ziyaret alan noktaları arasındadır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Kapalı Çarşı, eski Osmanlı mimari yapısına sahiptir. Osmanlı döneminde yapılan Kapalıçarşılar arasında İstanbul’da bulunan Kapalı Çarşı’nın ardından en büyüğünün tarihi Kayseri Kapalı Çarşısı’nın olduğu belirtilir. İnşa tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. 1849 yılında çıkan yangında Kapalı Çarşı hasar görür; sonrasında ek olarak çarşılar yaptırılır ve çarşı onarılır. Ancak 1870 yılında çıkan bir yangınla Kapalı Çarşı yeniden tahrip olur. Maraş Osmanlı Paşa’nın desteği ile taş kullanılarak yapı yeniden inşa edilir. Zaman içerisinde düzenlemeler ve onarımlardan geçen çarşı günümüzde sıklıkla ziyaret alır.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Seyyid İsa Zaviyesi, Ertena Beyliği Emiri Cafer Bin Ertena tarafından inşa ettirilmiştir. Seyyid Halil Devletli olarak da anılan zaviyenin vakfiyesinden 14.yy’da inşa ettirildiği anlaşılır.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Hamidiye Medresesi, II. Abdülhamid döneminde 1891-1892 yıllarında inşa ettirilmiştir. Kesme taştan, dikdörtgen planlı olarak inşa edilen medrese, ortasında havuzun bulunduğu geniş bir avluya sahiptir. Bir Osmanlı yapısı olan medrese, zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Havadan Köyü Külliyesi’nin Selçuklular döneminde inşa edildiği tahmin edilir. Tekke, mescit, hamam, çeşme ve türbe gibi yapılardan meydana gelen külliye, kitabeye sahip değildir.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Develi Kalesi’nin kitabeye sahip olmaması nedeniyle ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi yoktur. Develi Ovası’nın kontrolünü sağlamak amacıyla inşa edildiği düşünülen kale, savunma amaçlı olarak yontu taşı ile burçlarında moloz taşıyla inşa edilmiştir. Geçmişte birçok tarihi olaya tanıklık eden kalenin günümüze kalıntıları ulaşmıştır.
Kayseri ili Develi ilçesi Öksüt köyünde yer alan kale, Öksüt deresine hakim olan yüksek tepelerde konumlanır. Net olarak inşa tarihi bilinmeyen tarihi kalenin kalıntıları günümüze ulaşmıştır.
Kayseri ili Develi ilçesinde Zamanti vadisi yakınlarında yer alan Taşçı Anıtı, Hititler döneminden günümüze ulaşmıştır. Düzleşmiş kayalar üzerinde rölyefler görülür. Rölyeflerden ilkinde sağa dönük üç kişi (bir kadın ve iki erkek) yer alır. Diğerinde ise ellerini uzatmış kadın kolları görülür.
Kayseri ili Felahiye ilçesinde bulunan Sıtma Pınarı, şehirde yer alan tarihi çeşmelerden biridir. Çeşmeye, bugünkü yol kotunun yükselmesinden dolayı merdivenle inilir. Klasik Roma yapısı özelliklerini taşıyan çeşme görülmesi önerilen tarihi yapılar arasında bulunur.
Kayseri ili Felahiye ilçesinde bulunan Dört Pencere, büyük bir anakaya üzerinde yer alır. Kuzey yönünde bulunan dört pencere içerisinden kayaya giriş yapılır. Roma döneminde yapıldığı düşünülen yapının kaya oygu mezarı olduğu ifade edilir.
Kayseri ili Felahiye ilçesi Silahtar köyü yakınında bulunan kale, Kızılırmak yakınında yer alan dik bir kayalıkta konumlanır. Kesme taştan inşa edilmiş olan kalenin büyük kısmı tahrip durumdadır.
Felahiye ilçesi Kepiç köyü Kazıklı mevkiinde yer alan Roma Mezarı, dikdörtgen planlı olarak büyük mermer taşlardan yapılmıştır. Üçgen alınlığa sahip olan mezarın kuzey ile batı duvarlarında pencereler yer alır. Definecilerin içi ve çevresinde kaçak kazılar yaptığı ifade edilen mezar, dikkat çeken bir tarihi yapıdır.
Kayseri ili Felahiye ilçesinde bulunan Safrantı Kalesi ve Sarnıcı, Kayapınar kasabası yakınlarında konumlanır. Yüksek bir tepe üzerinde konumlanan kale, 10 bin metrekarelik alana yayılır. Kalenin güneybatı yönünde kayaya oyulu ve merdivenle inilen bir de sarnıç bulunur. 2008 yılında sarnıçta yapılan temizlik çalışmalarının ardından yaklaşık olarak 100 m’lik bir bölüm açığa çıkarılmıştır. Yapının, Geç Roma döneminde yerleşim gördüğü düşünülür.
Kayseri ili Kocasinan ilçesi Argıncık mahallesinde bulunan Haydarbey Köşkü’nün mimari özelliklerinden dolayı 14.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Kesme taştan inşa edilmiş olan köşk, zaman içerisinde onarımlardan geçmiştir. Günümüzde köşkte bir restoran hizmet verir ve yapıda organizasyon ile etkinlikler düzenlenir. Köşk çevresinde ata binme fırsatı da bulunur.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan tarihi Hıdırellez Köşkü, yüksek bir tepe üzerinde konumlanır. Selçuklular döneminden günümüze ulaşan köşk, günümüzde kendi haline terkedilmiştir.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Melikgazi köyünde yüksek bir tepede yer alan Zamantı Kalesi, stratejik bir konuma sahip olması sebebiyle tarihte bu noktaya inşa edilmiştir. Bizanslılar zamanında inşa edilen kale, Danişmendliler ve Selçuklular döneminde de kullanılmıştır. Burçları ve surları ile dikkat çeken kale görülmeye değerdir.
Kayseri ili Talas ilçesi Zincidere mahallesinde bulunan Protestan Okulu, kitabeye sahip değildir. Belirli kaynaklarda okulun 1892 yılında inşa edildiği ifade edilir. Kesme taştan inşa edilmiş olan yapı, bodrum kat ve üzerinde bir kattan meydana gelir. Yapının kapısının önünde çift katlı olarak çan kulesi formunda düzenlenmiş olarak revaktan geçilerek okula giriş yapılır. Kilise olarak tescillenen yapının doğu cephesinde apsise benzer bir nişin olmaması misyoner okulu olabileceğine işaret eder.
Kayseri ili Talas ilçesinde bulunan Atatürk Köşkü, 5 Şubat 1934 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün şehri ziyareti sırasında konakladığı yapıdır. Mustafa Kemal Atatürk’e armağan edilen iki katlı köşk, günümüzde Vali Konağı olarak kullanılır.
Kayseri ili Talas içesinde yer alan Eski Rüştiye Mektebi, kitabesine göre 1869 yılında inşa ettirilmiştir. Kare planlı olarak kesme taştan inşa ettirilmiş olan yapı, zemin ve bodrum katından oluşur. Yapının kitabesi ana yerinden çıkarılmış ve kapı üzerinde konumlandırılmıştır. 1999 yılında onarım geçiren yapı, günümüzde kütüphane olarak kullanılır.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Talas Ali Dağı Yeraltı Şehri, tüf kaya ve toprağa oyulmuştur. Bizans dönemine ait olan yeraltı şehri, iki giriş kapısına sahiptir ve yer yer şehrin koridorlarından geçiş yapmak zordur. Şehrin içerisinde bir sarnıç yer alır.
Kayseri ili Talas ilçesi Akçakaya köyünde bulunan çeşmenin kitabesi H. 1153 yılına tarihlenir. Kesme taştan inşa edilmiş olan dikdörtgen planlı çeşme, çift oluklu dar ve yuvarlak bir kemere sahiptir.
Amerikan Koleji, Kayseri ili Talas ilçesi Yukarı mahallede yer alır. Kızlar ile erkekler için ayrı yapılan kolej binaları Amerikalı misyonerler tarafından 19.yy’ın sonunda inşa edilmiştir. 1967 yılında kapanan okul, ilerleyen yıllarda Milli Takım Kamp Yeri olarak hizmete girmiş ardından da Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne devredilerek Güreş Milli Takımı kamp yeri olarak değerlendirilmiştir.
Kayseri ili Talas ilçesi Yukarı Talas mevkiinde konumlanan eski yapı, geçmişte Kuyumcular Çarşısı olarak kullanılmış ancak günümüzde yapı atıl durumda kalmıştır.
Kayseri ili Talas ilçesi Tablakaya mahallesinde bulunan Salih Ağa Çeşmesi’nin kitabesinde göre 1926 yılında Balcı Halil oğlu Salih Ağa tarafından yaptırılmıştır. Tek kemerli çeşme, üçgen bir alınlığa sahiptir. Nişi içerisinde mermer süslemeler bulunur.
Kayseri ili Talas ilçesi Derevent deresinin doğu yönünde yapı kalıntıları ve bir kilise yan apsisi görülür. Bu kalıntıların doğu yönünde yer alan tek nefli ve tek apsisli kaya kilisesinin, kuzey ve güney bölümleri kayaya oyularak yapılmıştır. Aynı bölgede manastır olduğu tahmin edilen yapı kompleksi ile güneyinde bir su sarnıcı da yer alır.
Kayseri ili Talas ilçesi Harman ve Yukarı mahallede bulunan tarihi konaklar sokaklara ahenk katar. Tarihi taş konaklar ilçenin önemli yapılarındandır. Bunlardan bazıları Fevzioğlu Konağı, Okutanlar Konağı, Aksoylar Konağı ve Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi'dir.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi Keşlik köyünde yer alan çeşmenin kitabesi 1819 yılına tarihlenir. İki satırlık kitabesi bulunan çeşmenin kitabesinin tamamı okunamamıştır. Tek kemerli olan tarihi çeşme, günümüzde kullanılır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi Keşlik köyünde bulunan tarihi çeşmenin 18.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. İki kemerli olan çeşme, kesme ve moloz taş kullanılarak yapılmıştır. Çeşme günümüzde kullanılır durumdadır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde bulunan Zengibar Kalesi’nin ne zaman inşa edildiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Kalenin Orta Çağ’dan günümüze ulaştığı tahmin edilir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılmış olan kale, tarihi izleriyle günümüze ulaşan yapılar arasındadır.
Kayseri ili Akkışla ilçesi Kululu beldesinde yer alan Tabal Harabeleri, Kaletepe üzerine kurulmuştur. Bölgenin güneyinde MÖ 2.yy’a tarihlenen tümülüste kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Geç Hitit dönemine ait olduğu düşünülen Tümülüs, Helenistik ve Roma zamanlarında da yerleşim almıştır. Ancak kalıntıların çoğu tahrip olmuştur.
Kayseri ili Bünyan ilçesi İbrahim Bey mahallesinde yer alan avlu kapısı, üzerinde bulunan kitabeye göre 1202 yılında yapılmıştır. Kapının üstü damı andırır. Kapının kemeri içten sivri kemerlidir. Kapının yanlarında üçer adet mazgal deliği bulunur. Tarihi kapı günümüzde dimdik ayakta durur.
Kayseri ili Develi ilçesi Güneyaşağı mahallesinde yer alan Bileç Höyük, Ahmetoğlu tepesinde konumlanır. Bir bölümünün tahrip edildiği ifade edilen höyükte açılan kesitte, Erken Tunç Çağı ve Hitit zamanına ait kalıntılarla karşılaşılmıştır. 2007 yılında höyükte kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir.
Kayseri ili Develi ilçesi Şahmelik köyü yakınında bulunan Öküzöldüren Höyüğü, 1. Derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Höyükte yapılan kaçak kazıların izleri görülür. Höyükte Tunç ile Roma zamanına tarihlenen seramik parçalarıyla karşılaşılmıştır.
Kayseri ili Develi ilçesi Deliklikaya mevkiinde yer alan Deliklikaya Kalesi, yüksek bir mevkiide konumlanır. Yaklaşık olarak 300 m yüksekliğe sahip olan kalenin batısında kayaya oyulu bir kilise, güneyinde su kaynağına inen bir dehliz konumlanır. Kale ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarındandır.
Çomaklı Yeraltı Şehri, Kayseri ili Develi ilçesi Çomaklı köyü yakınlarında yer alır. Bazı kısımlarda üç kata ulaşan yeraltı şehrinde odalar, depo olarak değerlendirilen çukurlar, sürgü taşı ve havalandırma bacaları bulunur. Yer altı şehrinin girişinde bolca toprak yığılması olduğu görülür.
Kayseri ili Develi ilçesi Ayşepınar köyü yakınlarında yer alan Ağzıgüzeller Kaya Mezarları’nın, Helenistik ve Erken Roma dönemine ait olduğu tahmin edilir. Yuvarlak kemerli cepheye sahip olan mezarların kemerli cephelerinin yanlarında ölüleri simgeleyen motifler bulunur.
Develi ilçesi Sarıca köyü yakınlarında bulunan höyük, Devetepesi üzerinde yer alır. Höyükte görülen farklı dönemlere ait seramikler, bu dönemlerde yerleşim almış olabileceğine işaret eder.
Develi ilçesi Yeni köy yakınlarında yer alan Çifte Mağara’nın Helenistik ve Roma dönemine ait iki adet kaya mezarı olduğu belirtilir. İlk kaya mezarı yarım daire alınlığa sahiptir, mezar odası tonozludur, bölmeli taş klinelere sahiptir. Diğeri üçgen alınlıklıdır, girişi dikdörtgendir ve taş klinelidir.
Kayseri ili Develi ilçesi Gereme mevkiinde bulunan ve çevresi Kartın Tepe, Yamaç Tepe, Gök Tepe, Kilise Tepesi ile çevrelenen vadide yer alan kilise kalıntıları görülmeye değerdir. Tarihte Hititler, Proto Hititler, Babiller, Asurlar, Persler, Romalılar, Bizanslılar tarafından yerleşim gören bölge, son olarak Türklerin eline geçer. Zaman içerisinde harap duruma gelen bölgede yapı kalıntıları yer alır.
Kayseri ili Develi ilçesi Havadan köyü yakınında yer alan köy mezarlığında bulunan tekke, türbe, mescid ile lahitlerin yer aldığı bölümden meydana gelir. Yapının mimari özelliklerine dayanılarak 15.yy’da inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Türbe ile mescitte bulunan ahşapların ise 18.yy’da eklenmiş olabileceği düşünülür. 2005 yılında restore edilmiş olan tekke, günümüzde kullanılmamaktadır.
Kayseri ili Felahiye ilçesinde bulunan Kale Höyük, Felahiye Deresi’nin yakınında konumlanır. Höyükte Frig, Helenistik, Roma zamanına ait seramik parçalarının görüldüğü ifade edilir.
Kayseri ili Felahiye ilçesi Kerpiç köyünde konumlanan Kızıl Tümülüs’te yapılan kazı çalışmalarında mezar ortaya çıkarılmıştır. Mezarın öncesinde soyulduğu ve bu nedenle yalnızca VI. Ariarathes’e ait gümüş bir sikkeye ulaşıldığı belirtilir.
Kayseri ili Hacılar ilçesi sınırlarında yer alan Lifos Dağı, Erciyes Dağı’nın kuzey eteklerinde bulunur. Türkiye’nin beşinci büyük dağı olma özelliğine sahip olan Lifos Dağı, Lifos Harabeleri’ne ev sahipliği eder. Sur duvarıyla çevrelenen harabeler, su sarnıcı, mezarlar ve yapı kalıntılarından oluşur. Yuvarlak burçların desteklediği surlar tahrip olmuştur.
Kayseri ili İncesu ilçesi Karamustafa Paşa mahallesinde bulunan Kara Mustafa Paşa Hamamı’nın giriş kapısı üzerinde bulunan kitabede 1670 yılı görülür. Sıcaklık, ılıklık, soyunmalık, soğukluk, tuvaletler, su deposu ve külhan mekanlarından oluşan hamam, kesme taştan inşa edilmiştir ve kubbelerle örtülüdür. Yapı bugün kafe olarak hizmet verir.
Kayseri ili İncesu ilçesi Karamustafa Paşa mahallesinde yer alan külliyenin içerisinde yer alan en önemli yapılardan biri Kara Mustafa Paşa Medresesi’dir. Külliye ile beraber 1670 yılında inşa edildiği düşünülen medrese, kesme taştan ve L planlı olarak yapılmıştır. Süslemelerin görülmediği yapı, kitabeye sahip değildir.
Kayseri ili İncesu ilçesinde yer alan Eski Köy İnleri, Aksu Bağları mevkiinde yer alan üzüm bağları olan bölgede bulunan kayalara oyulu sığınaklardır. Hıristiyanlığın yeni yayılmaya başlandığı dönemde dine mensup olanların rahatlıkla ibadet edebilmek için burayı kendilerine sığınak seçtikleri tahmin edilir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan Emir Sultan Mescidi, kitabeye sahip değildir. Mescidin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Emir Sultan adına yaptırılmış olduğu düşünülerek yapı, 14-15.yy arasına tarihlendirilir. Günümüzde yapı sağlam durumdadır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Yukarı mahallede bulunan Barbaros İlkokulu’nda yer alan kitabede 1908-1910 yılları görülür. Geçmişte erkek çocuklara eğitim veren okul, günümüzde Pınarbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hizmet verir.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Yeni mahallede yer alan Reşit Akif Paşa Kütüphanesi’nin tarihi kitabesine göre 1905 yılına uzanır. Sekizgen planlı olan yapı, piramidal bir çatıya sahiptir. İki katlı kütüphanenin alt katına kuzey tarafında yer alan kapıdan girilirken, kütüphanenin bulunduğu üst kata doğu yönünde bulunan kapıdan girilmektedir. Mekân bugün depo olarak değerlendirilir.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Yukarı mahallede bulunan hamamın kitabesinin olmaması sebebiyle net olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Mimari özelliklerinden dolayı 19.yy’da yapıldığı düşünülen yapı, bir eyvan ile iki halvetten meydana gelir. Hamamda soyunmalık, soğukluk, sıcaklık, su deposu ve iki halvet bulunur. Hamam külhanı bugüne ulaşmamıştır. Yapı tahrip olmuş durumdadır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Kırkpınar köyünde yer alan çeşmenin kitabesinden 1890 yılında yaptırıldığı anlaşılır. Ancak çeşmenin yenilendiği ve eski kitabenin yeni çeşmeye konulduğu anlaşılmıştır. Çeşme günümüzde kullanılmaktadır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Hilmiye köyü yakınlarında yer alan Roma Yolu Köprüsü, bölgedeki bataklığı geçmek amacıyla inşa edilmiştir. Yuvarlak kemerli olan köprü, iki yanında taş döşenmiş yol uzanır. Köprüden yaklaşık olarak 30 m uzaklıkta üzeri yazılı mil taşı görülür. Köprünün Roma yapısı olduğu tescil edilmiştir ve günümüzde kullanılır durumdadır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesinde bulunan Yeni Hamam, 20.yy’a tarihlendirilir. Dört eyvanlı ve dört halvetli olan yapı, soyunmalık, soğukluk, sıcaklık ve su deposundan oluşur. Hamama kurna ve ayna taşları sonradan eklenmiştir ve orijinal değildir. Bugün hamam halen kullanımdadır.
Kayseri ili Talas ilçesi Kuruköprü köyünde konumlanan su kemerinin Romalılar zamanında günümüze ulaştığı ifade edilir. Yapının kemer açıklıkları örülerek Selçuklular döneminde bent haline getirilmiştir. Yaklaşık olarak 140 m uzunluğa sahip olan kemerin iç ve dış yüzü düzgün kesme taşlardan yapılmışken, iç kısmı ise molozdan yapılmıştır.
Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Ebulhayır köyü yakınında yer alan Tümülüs, Kalender Tepe Tümülüsü olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 25 m çapa sahip olan tümülüste 2006 yılında kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir. Tümülüste yer alan ve yonu taşlarından yapılmış olan mezar bir ön oda ile ana odadan meydana gelir. Kaçak kazılar ile mezarın soyulduğu belirlenmiş ve bu nedenle herhangi bir buluntu elde edilememiştir. Mezar günümüzde sağlam durumdadır.
Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Çiftlik köyünde Ulu Camii’nin batı yönünde konumlanan tek katlı olarak inşa edilmiş olan ve geçmişte köy odası sonrasında ise konut olarak değerlendirilmiş olan yapı bugün boştur. Tek odalı yapının odasında 1287 tarihi görülür. Duvarlara farklı motiflerle kalem işi süslemeler yapılmıştır. Tavanda ahşap işlemeler görülür. Yapıdaki süslemeler halen sağlam durumdadır.
Kayseri ili Sarız ilçesi Tavla köyünde yer alan höyük üzerinde Eski Tunç ve Roma dönemine ait seramikler görülmüştür. Bugün höyük özel mülkiyettedir ve tarla olarak kullanımdadır.
Kayseri ili Talas ilçesi Kiçiköy mahallesi Ali Saib Paşa sokağında bulunan Ali Saib Paşa Çeşmesi, üzerinde bulunan kitabesine göre Ali Saib Paşa tarafından 1886-1887 yıllarında yaptırılmıştır. Düz ve tek cepheli olan çeşmenin kitabesi, ayna taşı ve yalağı mermerden yaptırılmıştır. Çeşmenin diğer kısımlarında ise kesme taş kullanılmıştır. Çeşme günümüzde sağlam durumdadır ancak kullanılmamaktadır.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Harman Hanı’nın ne zaman inşa edildiği konusunda net bir bilgi yoktur. Hanın mimari özellikleri çerçevesinde 19.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Dikdörtgen yapılı olarak inşa edilmiş olan han, on sivri kemer arasında bulunan sal taşlarından oluşan sivri tonoz örtüye sahiptir. Hanın doğu duvarına açılan bir kapıdan günümüzde odun deposu olarak kullanılan dikdörtgen planlı odaya geçilir. Han 2000 yılında onarımdan geçirilmiştir. Günümüzde han kahvehane olarak kullanılır.
Kayseri ili Talas ilçesi Alidağ yolu üzerinde konumlanan Deliçay Köprüsü, kitabeye sahip değildir. Bazı kaynaklarda Talas şehrinde yaşayan halktan toplanan vergi gelirleriyle köprünün 1814 yılında inşa edildiği belirtilir. Zaman içerisinde onarımlardan geçen köprü orijinal formunu kaybetmiştir. Günümüzde köprünün yalnızca ayaklarının bir kısmında orijinal taşları görülebilir.
Kayseri ili Talas ilçesi Han mahallesi Beydağı sokakta bulunan Hacı Ahmet Efendi Çeşmesi, kitabesine göre Hacı Ahmet ağa tarafından 1885 yılında yaptırılmıştır. Kemerli ve tek cepheli olarak yapılan çeşmenin nişi yarım kubbe biçiminde örtülüdür. Nişin ortasında çeşmenin kitabesi yer alır. Çeşme günümüzde sağlam durumdadır ancak kullanılmamaktadır.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Esma Hanım Çeşmesi, kitabesine göre Ali Saib Paşa tarafından annesi Esma Hanım için 1886-1887 yıllarında yaptırılmıştır. Günümüzde sağlam olan çeşme, suyu akmaması sebebiyle kullanılmamaktadır.
Kayseri ili Talas ilçesi Kiçiköy mahallesinde yer alan Meydan Çeşmesi, kitabesine göre Ali Saib Paşa tarafından babası İbrahim Efendi adına 1887 tarihinde yaptırılmıştır. Kemersiz olarak inşa edilen çeşmenin üçgen alınlığının ortasında kitabesi yer alır. Çeşme sağlam durumdadır; ancak kullanılmamaktadır.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan çeşmenin mimari özellikleri çerçevesinde 19-20.yy’da inşa edilmiş olabileceği düşünülür. Tek kemerli ve üçgen alınlıklı olarak yapılan çeşmenin kitabesinde “Hüve’l-Hallâku’l-Bâkî Sene” ve “Maşallah” yazılıdır. Sene yazılı olmasına rağmen kitabede yılın belirtilmediği görülür. Günümüzde çeşme sağlam durumdadır ve kullanılır.
Kayseri ili Talas ilçesinde bulunan Abustol Çeşmesi’nin ne zaman inşa edildiği konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Çeşmenin mimari özellikleri çerçevesinde 19.yy’da yapıldığı düşünülür. Arkasında mahzene sahip olan çeşmenin önü kesme taş ile düz ve belirgin bir hale getirilmiştir. Yalağa sahip olmayan çeşme günümüzde sağlam durumdadır ancak kullanılmamaktadır.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Kayalar Çeşmesi, tek cepheli ve tek kemerli olarak inşa edilmiştir. Çeşmenin inşa tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Mimari özellikleri çerçevesinde çeşme 19.yy’a tarihlendirilir.
Kayseri ili Tomarza ilçesi Kamber Köyünde bulunan Kamber Köyü İlköğretim Okulu, kitabesine göre 1903 yılına tarihlenir. Kesme taştan iki katlı olarak inşa edilen okul, dikdörtgen biçimli pencerelere sahiptir. Okulda eğitim 1960’ların başına dek verilmiştir. Bugün tarihi yapı kendi haline bırakılmıştır.
Kayseri ili Tomarza ilçesinde yer alan ve kitabesine göre 1904 yılında inşa edilmiş olan Müftülük Binası, Merkez Camii’nin doğu yönünde konumlanır. Kesme taştan inşa edilmiş olan yapı, sütunlara ve kabartmalara sahip olan bir girişe sahiptir. Bina girişinin üzeri dairesel bir yapıda yapılmış ve beş adet pencereyle aydınlatılmıştır.
Mimar Sinan’ın doğumundan 22 yaşına kadar yaşadığı ev, Kayseri ili Melikgazi ilçesi Ağırnas beldesinde bulunur. Kusursuz bir ustalıkla tamamı kesme taştan inşa edilmiş olan ev, Kayseri Valiliği, Erciyes Üniversitesi ve ilgili kurumların desteğiyle geçirdiği restorasyonun ardından bugün müzeleştirilmiştir. Mimar Sinan Evi, şehri ziyaret edenlerin ilk uğradıkları duraklar arasındadır.
Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı’da 700 metre yükseklikten akar. Muazzam bir görüntüye sahip olan ve tüm ihtişamı ile dökülen Kapuzbaşı Şelaleleri, dağlardan gelen yedi şelalenin birleşmesinden oluşur. Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biridir ve bembeyaz çağlayan suyu ile eşsiz bir görsel şölen oluşturur. Şelalenin yanı başında piknik alanı ve çay bahçesi bulunur. Yahyalı’daki doğa yürüyüşü parkurunun nadide duraklarındandır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Kayseri Arkeoloji Müzesi, 1930 yılında Depo Müze, 1969 yılında hizmete açılır. Müzenin iki salon ve bahçesinde arkeolojik eserler sergilenir. Kalkolitik ve Eski Tunç Çağı’na ait seramikler; Kültepe örenyerinden çıkarılan eserler; Geç-Hitit devrine ait heykeller, kabartmalar ve hiyeroğlif steller; Frig Devri seramikleri; Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler müzede görülebilir.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Yaman Dede Camii, 1886 yılında II. Abdülhamid döneminde Metropolit İonnis tarafından inşa ettirilmiş olan eski Panaya Kilisesi’dir. Rum vatandaşların mübadele sırasında bölgeyi terk etmesinin ardından 1925 yılında kilise, camiye dönüştürülmüştür. Haç şemalı olan yapıya, mihrap ile minber eklenmiştir. Camii terasının altında dükkânlar yer alır. Günümüzde camii ibadete açıktır.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Kurşunlu Camii, 1573 yılında Mimar Sinan tarafından inşa ettirilir. Camini asıl adının Hacı Ahmet Paşa Camii olduğu ancak caminin merkezi kubbesinin kurşunla kaplı olmasından dolayı bu ismi aldığı ifade edilir. Kesme taştan inşa edilen camii, kare planlıdır. Caminin beş bölümlü son cemaat bölümü altı adet mermer sütuna oturtulmuştur. Camii süslemeleri ile şehrin en güzel camileri arasında bulunur. Günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde bulunan ve I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1205-1206 yıllarında inşa ettirilen Gevher Nesibe Darüşşifası ve Gıyasiye Medresesi, günümüzde Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak hizmet verir. II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine yaptırılan medrese, Kayseri’nin önemli tarihi yapıları arasında bulunur.
2014 yılında hizmete giren müzede, Selçuklu Medeniyeti ve Şifahiye olarak iki bölüm bulunur. Ziyaretçiler Selçuklu Medeniyeti ile ilgili olan bölümde Selçuklu kenti, mimarisi, sanatı, bilimi, giysisi, Kayseri'de Selçuklular, Anadolu'da Selçuklular gibi kısımlar; Şifahiye ile ilgili bölümde ise hastalıklar, tedavi yöntemleri ve aletleri, bilginler, ecza, su ve sağlık, müzik ile tedavi, renk ile tedavi gibi kısımlar hakkında bilgi sahibi olurlar. Müzede Selçuklu ve yakın dönem eserleri de sergilenir.
Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yer alan Hacer Ormanı, Yedi Göller mevkiinden Kapuzbaşı Şelaleleri’ne geçit niteliğinde, muhteşem bir doğa harikasıdır. Aynı adlı vadinin çevresine yayılmış, zengin bitki örtüsüne ve buzul kayalıklara sahip olan orman, pek çok canlıya da yuva olmuştur. Aladağlar Milli Parkı sınırları içinde yer alan Hacer Ormanı, karaçam, köknar ve kavak ağaçlarıyla bezeli, kamp ve piknik için elverişli, sakin mesireliklere sahiptir.
Kayseri’nin doğal güzellikleri ile ünlü ilçesi Yahyalı sınırları içinde yer alan Yedi Göller, Aladağlar Milli Parkı’nın bir bölümünü kaplar. Aladağlar’da karlar erir erimez Yedi Göller olarak anılan mevkide çok sayıda buzul göl oluşur. Göllerin yedisi hariç, hepsi mevsim şartları nedeniyle kurur. Bölgenin adı da bu yedi gölden gelir. Doğa yürüyüşü, kamp, fotoğrafçılık aktiviteleri için muazzam bir alandır. Mevsim şartları uygun olduğunda Yedi Göller mevkiinde yamaç paraşütü de yapılır.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Mustafa Aksu Kültür Merkezi, 2010 yılında hizmete girer. Kültür merkezi çatısı altında tiyatro salonu, evlendirme birimi, misafirhane, bekleme ve sergi koridoru yer alır. Sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlendiği merkez, tiyatro oyunları, sinema gösterimleri, sergiler ile ziyaretçilerini ağırlar.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Melikgazi köyünde bulunan Melikgazi türbesi, Danişmentliler Beyliği’nin ikinci hükümdarı Emir (Melik) Gazi’ye aittir. 1134 yılında Malatya’da hayatını kaybeden Emir Gazi’nin cenazesi, Kayseri’ye getirilip, Pınarbaşı ilçesinde yaşarken yaptırdığı türbeye defnedilir. Türbenin alt kısmında Melik Gazi’nin mumyasının da yer aldığı mumyalık bulunur. Tuğladan yapılan kümbet başarılı bir işçiliğe sahiptir.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde bulunan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 1942 yılında açılmıştır. 2003 yılında onarım geçirerek modern bir forma kavuşan tiyatro binası, şehrin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlamaktadır. Tiyatro oyunları, paneller, gösteriler ve konferanslar ile ziyaretçilerini ağırlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, tiyatro salonu akustik açısından Türkiye’nin sayılı salonları arasında bulunur.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde bulunan, iş adamı Kadir Has’ın katkıları ile yaptırılan Kent ve Mimar Sinan Müzesi, dijital bir müze ve bilgi merkezidir. 2003 yılında açılan müze, Fuar Kültür Parkı içerisinde konumlanır. Ziyaretçilere kulaklık, video prodüksiyon, dokunmatik kiosklar, maketler aracılığı ile bilgiler veren müze, kentin ve Kayseri doğumlu ünlü mimar Mimar Sinan ile yapıtlarının tanıtımını yapar.
Kayseri ili Melikgazi ilçesi Seyitgazi mahallesinde yer alan Kayseri Kültür Merkezi, 6 bin 500 m2 kapalı kullanım alanıyla dikkat çeker. Kültür merkezinde sergi salonu, tiyatro salonu, kurs odaları, fotoğraf atölyesi, müzik çalışma odası, ses ve ışık sistemleri bulunur. Tiyatro oyunu, konser, toplantı, kurs ve sergilerin düzenlendiği kültür merkezi birçok etkinliğe ev sahipliği yapar.
12.yy’da Lala Musluhiddin tarafından inşa ettirilen Lale Camii bir diğer adıyla Lala Paşa Camii, Selçuklu devrine aittir. Cami, medrese, hamam ve türbeye sahip olan bir külliye olarak inşa ettirilen yapıdaki medrese yıkılmış ve kalıntıları toprak altında kalmıştır. Caminin sanat değeri taşıyan ahşap minberi bulunmaktadır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesi Gülük mahallesinde bulunan Gülük Camii, Danişmentliler döneminde yaptırılan Gülük Külliyesi içerisinde yer alır. Külliye, camii, medrese ve günümüze ulaşamayan bir hamamdan oluşur. Caminin kitabeye sahip olmaması nedeniyle ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Yapı üzerindeki iki kitabe yer alır. Daha eski olanına göre, yapı 1211 yılında Sultan Mehmet Melik Gazi’nin yeğeni Yağıbasan Mahmut kızı Atsız Elti Hatun tarafından onarılmıştır. 1334’te yaşanan bir deprem sonrası yeni bir onarım, Alemuddin oğlu Külek tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu yeni onarımın giderlerini karşılamak üzere düzenlenen vakfiyenin vakıfnamesinde medreseden söz edilmemektedir. Deprem ile medresenin yıkılmış olduğu buna dayanarak tahmin edilmektedir. 1970’lerde gerçekleştirilen onarımlarda camii içinde araştırmalar yapılmış ve medresenin varlığı ortaya çıkarılmıştır.
19-20 Aralık 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’yi ziyareti sırasında kaldığı İmamizade Raşit Ağa Konağı, günümüzde Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmet verir. Mustafa Kemal Atatürk, Heyet-i Temsiliye adına şehre ilk gelişinde bu konakta iki gece konaklar. 19.yy’da yapılmış olan ve Geç Osmanlı Dönemi’ne ait eski bir Türk evi olan konak, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’de ağırlanması sebebiyle tarihi öneme sahiptir. Atatürk’ün balmumu heykeli, ziyareti ile ilgili belge ve fotoğrafların bulunduğu konak görülmeye değerdir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Camii Kebir, Ulu Camii olarak da bilinir. 1135 tarihinde Danişmend hükümdarı Melik Mehmet Gazi’nin inşa ettirdiği camii, onarım kitabesine sahiptir. Kitabede, caminin 1206 yılında Melik Mehmet Gazi yeğeni Yağıbasanoğlu Muzaffereddin Mahmud tarafından onarımının yapıldığı yazar. 1716 yılında yaşanan deprem ile zarar gören camii, 1723 yılında Saray mutfak sorumlusu Kayserili Hacı Halil Efendi tarafından onartılmıştır. Sade yapılı camii, sivri kemer uygulamaları ile İslam mimarisine özgü bir eserdir.
1906 yılında II. Abdülhamit Dönemi’nde inşa ettirilen Kayseri Saat Kulesi, Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunur. Kule, II. Abdülhamit’in emri ve Kayseri Mutasarrıfı Haydar Bey’in desteği ile Tavlusunlu Salih Usta’ya yaptırılmıştır. Kesme taştan inşa edilen kule, 15 m yüksekliğe sahiptir. Kule yanında yer alan mekan, saat odasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında Kayseri’yi ikinci ziyaretinde halkın dilek ve şikâyetlerini burada dinlemiştir. Kule aynı zamanda geçmişte Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Kayseri şubesi olarak da çalışma yapmıştır.
1893 yılında Seyfullah Efendi Konağı’nda “Derece-i Ula Mekteb-i Mülkiye İdadisi” adıyla öğretim vermeye başlayan Kayseri Lisesi, 2 Mayıs 2016 tarihinde Milli Mücadele Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Sakarya Savaşı'na katılan son sınıf öğrencilerinin tamamının şehit düşmesi nedeniyle lise, Milli Mücadele Müzesi adını almış. Türkiye'nin önemli müzelerinden biri olan Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi, savaş malzemeleri, mataralar, tüfekler, okulda yetişen önemli isimlerin balmumu heykelleri gibi pek çok eseri sergiliyor. Müzede Sakarya Muharebesi'nde şehit düşen son sınıf öğrencilerinin diplomalarının sergilendiği bir alan da bulunuyor.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan Han Camii, 13. yy’da Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. Han yapma düşüncesi ile inşa edilen yapı, sonradan camiye dönüştürülmüştür. Caminin kitabesi olmaması nedeniyle, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı veya camiye dönüştürüldüğü hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Kubbesiz altı pencereli camii, 1856 ve 1896 yıllarında onarım geçirmiştir. Camiye minaresi sonradan eklenmiştir.
I. Alaaddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunat Hatun’un adını taşıyan hamam, Hunat Külliyesi içerisinde yer alır. 1238 yılında inşaatı tamamlanan hamam, çifte hamam olarak yapılmış ancak zaman içerisinde onarımlar ile değişim göstermiştir. Selçuklu mimari özelliklerini gösteren hamam günümüzde işler haldedir.
Lala Muslihiddin Külliyesi’nin hamamı olan Selahattin Hamamı, 12.yy’a tarihlenir. Çifte hamam olarak inşa edilen yapı zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesi Gültepe mahallesinde bulunan Gültepe Kültür Merkezi, YİKOB Hizmet Binası Kampüsünde bulunur. Tiyatro Salonu ve sergi salonuna sahip olan kültür merkezi, sanatseverleri ağırlamaktadır.
Kayseri ili Hacılar ilçesinde yer alan Hacılar Belediyesi Kültür Merkezi, tiyatro salonu, kütüphanesi, bilgisayar laboratuvarı, atölyesi, sergi salonu ile sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapar.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan ve türkülere konu olan Gesi Bağları, yemyeşil doğası ile ilgi çeker. Gesi Bağları’nda gübre gereksinimi için yabani güvercinler yetiştirilir. Bileşimde bulundurduğu maddeler açısından değerli olarak görülen güvercin gübreleri, çeşitli bitki ve ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılır. Gesi Bağları’nda taştan yapılan, kule tipi güvercinlikler bulunur. Güvercinliklerde yer alan yeraltı odaları ise Türkiye’ye özgüdür.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Hacı Kılıç Camii ve Medresesi, Selçuklu döneminde, 1249 yılında, Selçuklu emiri Ebu'l-Kâsım Bin Ali et-Tûsî tarafından inşa ettirilmiştir. Selçuklu devletinin son dönemlerinden kalan yapı, mihrabında bulunan süslemeler ve taç kapısı ile dikkat çeker. Kentin dini yapıları arasında öne çıkan camii, görülmeye değer yapılar arasında bulunur.
Kayseri ili Melikgazi ilçesi Gültepe mahallesinde yer alan Köşk Medresesi, Köşk Dağı tepesinde konumlanır. Medresenin kitabesine göre, içerisinde yer alan ve 1339 yılında inşa edilen kümbette, Eretna Beyliği’nin kurucusu Alaeddin Eretna, eşi Suli Paşa Hatun ve oğulları Giyaseddin Mehmed ile Aleaddin Ali’nin mezarları bulunur. Medrese, günümüzde aşevi olarak kullanılır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, İç Anadolu’da bulunan tek Ermeni kilisesidir. 1191 yılında temelleri atılan kilise, 19.yy’ın ilk yarısında tahrip olmuş ve yıkılmıştır. Kilise, 1859 yılında ise yeninden inşa ettirilir. Kilisenin yapımında önemli bir rol üstlenen Kevork Ağa Mındigyan, hayatını kaybetmesinin ardından kilisenin avlusuna gömülür. Zaman içerisinde onarımlar geçiren kilise, en son 2009 yılında geçirdiği onarımın ardından ibadete açılır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Bürüngüz Camii, İki Kapılı Camii olarak da adlandırılır. 1972-1977 yılları arasında Refik Bürüngüz tarafından inşa ettirilen camii, büyük kubbe örtüsü, tek şerefeli iki minaresi, cam işçiliği ile Osmanlı mimarisini andırır. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Seyyid Burhaneddin Türbesi, Mevlana’nın hocası Seyyid Burhaneddin’e aittir. 1244 yılında hayatını Kayseri ilinde kaybeden Seyyid Burhaneddin’in türbesi şehrin en sık ziyaret edilen türbelerindendir. Türbe, 1892 yılında Ankara Valisi Abidin Paşa’nın yardımı ile Kayseri Mutasarrıfı Mehmet Nazım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Türbe yönetimi 1981 yılından bu yana Kayseri Müze Müdürlüğü’ndedir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Güpgüpoğlu Konağı’nın 1419-1497 yıllarında orijinal bölümleri inşa edilmiştir. Konak, eklemeler ve üzerinde yapılan değişiklikler ile son halini 18. yy’da almıştır. 1976 yılında Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilen; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılan konak günümüzde Etnografya Müzesi olarak hizmet verir. Müzede, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden eserler görülebilir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Hatıroğlu Camii’nn Moğol emirlerinden Hatıroğlu Eşref Bey tarafından inşa ettirildiği ifade edilir. Camii üzerinde yer alan levhada 1271 tarihi yer alır ancak bazı görüşler yapım tarihinin 1222 yılı olduğunu da belirtir. Katıroğlu Camii, Toprak Minare, Osman Paşa Camii olarak da adlandırılan caminin minaresi 1835 yılında yaşanan depremde yıkılır. 1867 yılında yapılan onarım sırasında minare yeniden inşa edilir. Caminin onarım kitabesi 1912 yılına tarihlenir ve bu yılda yapının bir onarım daha geçirdiği anlaşılır. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Gülük Medresesi ve Camii, birleşik bir yapıya sahiptir. Caminin ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Camii taç kapısının üzerinde bulunan kitabede 1210-1211 yıllarında Yağıbasanoğlu Mahmud’un kızı Atsuz Elti Hatun tarafından onartıldığı anlaşılır. Camide bulunan bir diğer kitabede ise 1335 yılında Kölük Şemseddîn bin Alâmeddîn tarafından onarıldığı ifade edilir. Caminin, kitabeler çerçevesinde 12.yy’da inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Medrese ve mihrabın ise 14.yy’da eklenmiş olduğu düşünülür.
Kayseri ili İncesu ilçesinde yer alan camii, Osmanlı Sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilir. 1670 yılında inşa ettirdiği camii, çarşı, kervansaray, medrese ile hamamdan oluşan yapılar külliye kapsamında bulunur. Kare planlı olarak inşa ettirilen camii, tek kubbeye sahiptir. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Bünyan ilçesinde yer alan Bünyan Ulu Camii, 1333 yılında İlhanlılar’ın Anadolu Valisi Tacikızıl’ın oğlu Emir Zahireddin Mahmut tarafından mimar Karabulu oğlu Kaluyan’a inşa ettirilmiştir. Cami, kapı çevresinde yer alan kurt başı ve geometrik motiflerle dikkat çeker. Camii minaresi yapıya sonradan eklenmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Bünyan ilçesi Samağır köyünde yer alan türbenin, Anadolu Valisi Samağır Noyan’a ait olduğu ifade edilir. 1277 yılında Anadolu’ya Moğolları göndermek amacıyla gelen Memluk Sultanı Baybars’ın Kayseri’yi işgal etmesiyle Samağır Noyan ve beraberindekilerin Samağır köyüne çekildikleri ve burada hayatlarını kaybettikleri düşünülür.
Kayseri ili Bünyan ilçesi Doğanlar mahallesinde yer alan Şammaspir Kilisesi’ne ait onarım kitabesi, 1899 yılına tarihlenir. Kilisenin günümüze kalıntıları ulaşmıştır.
Kayseri ili Bünyan ilçesinde yer alan Daniş Ali Bey Camii, 16.yy’da inşa ettirilmiştir. Kare planlı olarak yapılan camide çeşme ile Daniş Ali Bey’in mezarları camide yer alır. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Sivas Hatun Camii, Ulu Camii olarak da adlandırılır. 1280 yılında I. Kılıçarslan Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Sivasi Hatun tarafından inşa ettirilir. Kesme taştan inşa edilmiş olan caminin mihrabındaki taş işlemesi, cami ziyaretçileri tarafından dikkat çeker. Günümüzde camii ibadete açıktır.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Seyyid Şerif Türbesi, 1295-1296 yıllarında Seyid Şerif Er Rifai adına inşa edilir. Sade görünüşe sahip olan türbe, kübik gövdelidir. Kubbeli ve tek katlı olan türbe, kesme taştan inşa edilmiştir.
Kayseri ili Develi ilçesi İlyas köyünde yer alan Hızır İlyas Türbesi, yüksek bir tepede konumlanır. Kitabeye sahip olmayan türbenin mimari özelliklerinden dolayı 13.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Türbe günümüzde ziyaret alan ilçe lokasyonlarındandır.
Kayseri ili Felahiye ilçesinde yer alan Beyler Camii, Selçuklu mimari özelliklerini taşır. Caminin ne zaman inşa edildiği konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Kare planlı olarak inşa edilmiş olan tarihi camii, kubbeyle örtülüdür. Son cemaat yerinin sonradan eklendiği camide bir de köşk minaresi yer alır. Zaman içerisinde camiye onarım ve eklemeler yapılmıştır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Kocasinan ilçesi Yazır köyünde bulunan Yazır Köyü Camii, 1269-1270 yıllarında III. Giyaseddin Keyhüsrev zamanında Abdurrahman oğlu Ferahver tarafından inşa ettirilir. Dikdörtgen planlı olarak yaptırılan camii, düzgün olmayan kesme ve moloz taştan inşa edilmiştir. Süslemeleriyle dikkat caminin kuzeybatı yönünde bulunan minaresi 1983 tarihlidir. Camide 1874 tarihli bir de onarım kitabesi bulunur. Günümüzde camii ibadete açıktır.
Kayseri ili Kocasinan ilçesi Barsama köyünde yer alan Barsama Camii, Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde yer alan kitabesine göre 1567 yılında Sultan Süleyman’ın oğlu Sultan Selim Han döneminde Musa Paşa’nın kızı Hatice Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Camii, günümüzde harap durumdadır.
Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Palas mahallesinde yer alan Ulu Camii’nin 13.yy’da Selçuklular döneminde inşa edildiği belirtilir. Selçuklular mimarisini yansıtan camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Çiftlik mahallesinde yer alan Çiftlik Türbesi, yerli halk ve ziyaretçilerin ilgisini görür. Türbe dualarının kabulü ve rahatsızlığına şifa bulmak isteyenler tarafından düzenli olarak ziyaret alır.
Kayseri ili Talas ilçesinde bulunan Harman Camii’nin ne zaman inşa edildiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Caminin Sultan Abdülmecid zamanında 1860 yılında onarımdan geçtiği ifade edilir. Tarihi camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Talas ilçesinde bulunan türbe, Esma Hatun için Ali Saib Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cemil Baba mezarlığında yer alan türbe, sekizgen planlıdır ve kesme taştan yapılmıştır. Türbe sıklıkla ziyaret alır.
Kayseri ili Talas ilçesi Derevenk vadisi kuzey mevkiinde yer alan Surp Toros Kilisesi, bugün tahrip olmuş durumdadır. Kilisenin 19.yy’da inşa edildiği ifade edilir. Tek nefli ve dikdörtgen biçimli olan kilise, ortada naos, doğu yönünde apsis, naostan girilip birbirine açılan üç bölümlü diakonikondan meydana gelir. Eğimli bir arazide yer alan kilisenin kuzey duvarından üst katlara çıkılır. Yapı günümüzde tahrip olmuş durumdadır.
Kayseri ili Talas ilçesinde bulunan Yukarı Mahalle Direkli Camii, 1810 yılında Nasuzade Hacı Salih Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen planlı olan caminin batı ve kuzey cephelerinde pencereler yer alır. Camii girişinin üzerinde kadınlara hazırlanmış olan çardak görülür. Camii ibadete açıktır.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Aşağı Mahalle Camii, kesme taştan ve dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Yuvarlak kemerli bir kapıdan giriş yapılan camiinin girişinde son cemaat yeri yer alır. Camının batı yönünde minaresi bulunur. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi Başköy mahallesinde yer alan Başköy Kilisesi’nin MS 19.yy’ın ikinci yarısında inşa edildiği ifade edilir. Rum kilisesi olarak inşa edilen dikdörtgen planlı yapı, kesme taştan yapılmıştır. Yapı, günümüzde camii olarak kullanılır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde yer alan Ulu Camii, 1347 yılında inşa edilmiştir. 1903 yılında yenilenen camii, dikdörtgen plana sahiptir. Üç bölümlü son cemaat yerine sahip olan caminin kadınlar mahfili bulunur. Mihrabı tavana yükselen caminin minber ile mihrabı orijinal değildir; yenilenmiştir. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde bulunan Hasanefendi Camii, 1894 yılında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak kesme taştan inşa edilen caminin kuzeyinden avluya, avludan ise son cemaat yerine geçiş yapılır. Son cemaat yerinin batı yönünde yer alan merdivenden kadınlar mahfiline çıkılır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Yeşilhisar ilçesi Keşlik köyünde yer alan camii, 1889 yılında Hacı Yusuf Ağa tarafından inşa ettirilir. Camii sonrasında, 1907 yılında halk tarafından onarılır. Dikdörtgen bir plâna sahip olan ve kesme taştan inşa edilen caminin avlusundan son cemaat yerine geçilir. Caminin kuzeybatı yönünde yer alan merdivenden kadınlar mahfiline çıkılır. Tarihi camii günümüzde ibadete açıktır.
Yeşilhisar ilçesi İdris mahallesinde yer alan caminin harime giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre İdris Ağa tarafından yaptırılmış olan camii, 1767 yılında Seyid Ali Ağa tarafından yenilenmiştir. Caminin üç bölümlü son cemaat yerine giriş batı cephesine açılan kapıdan yapılır. Caminin mihrap ve minberi orijinal değildir. Tek şerefeli minareye sahip olan camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde bulunan ve 1756-1757 yılında inşa edilen Hamza Paşa Camii, 1875 yılında ise onarımdan geçmiştir. Caminin kuzey yönünde medhal bölümü, bu bölümün güneyinde cami hariminin kuzey duvarında iki dikdörtgen mekân bulunur; doğuda bulunan mekanın yanından minareye geçiş sağlanır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ii Yeşilhisar ilçesi Başköy mahallesinde yer alan manastırın MS 5-6.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Define arayıcıları sebebiyle eserin büyük bölümü tahrip olmuş durumdadır. Mahallenin batı yönünde konumlanan eğimli yamaç üzerine yapılmış olan manastırın kapısında süslemeli taş bezeme yer alır. Yapının duvarlarında ise freskolar görülür.
Kayaya oyularak inşa edilmiş olan kilisenin, MS 11.yy’da yapılmış olduğu tahmin edilir. İki nefli kiliseye, batı yönünde konumlanan narteksten giriş yapılır. Kilise nefinin yan duvarlarında Aziz tasvirlerinin bulunduğu freskolar görülür. Ancak freskolar sebebiyle kilise tahribata uğramıştır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi Soğanlı köyünde konumlanan Kubbeli Kilise’nin ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Kilisenin MS 10. yy’da inşa edilmiş olabileceği, MS 15.yy’da ise genişletildiği tahmin edilir. Tüflü araziye oyularak yapılan kilise, Soğanlı Vadisi’nde yer alan kiliselerin en dikkat çekici olanıdır. Kilise duvarlarında yer alan fresklerin çoğu günümüze ulaşamamıştır.
MS 9-11.yy’da inşa edildiği düşünülen Karabaş Kilisesi, Soğanlı Vadisi’nde bulunan kiliselerden biridir. Kilise kitabesine göre, Michael Skepides, Protospatharios, Rahibe Katherina ve Keşiş Myphon tarafından dekore edilmiştir. Kilise duvarlarında Meryem’e Müjde, Hz. İsa’nın hayatına dair sahneler ile Aziz resimleri görülür.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi Soğanlı köyünde bulunan Tahtalı Kilise, Hadia Barbara Kilisesi olarak da anılır. MS 5-6.yy’da inşa edildiği tahmin edilen kilise tek nefli ve tek apsislidir. Üzeri beşik tonozla örtülü olan kilise, Soğanlı Vadisi’nde bulunan önemli kiliselerden biridir. Kilisenin fresklerinin çoğu günümüze ulaşamamış olsa da Aziz tasvirleri görülmeye değerdir.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde bulunan kilisenin MS 11.yy’da inşa edildiği, duvarlarında bulunan fresklerinin ise MS 14.yy’dan günümüze ulaştığı tahmin edilir. Kayay oyulu olarak inşa edilmiş olan kilise, iki neflidir. Kilise içerisinde mezar odaları, mutfak ve yemek odaları, iki derin nişli şapel yer alır. Duvarlarında yer alan fresklerinden birinde Hagios Gregorios bir yılanı öldürürken sahnelenmiştir. Bu sebeple Yılanlı Kilise adını alan kilisenin fresklerinin çoğu günümüze ulaşamamıştır.
Yeşilhisar ilçesi Güzelöz köyünde yer alan Haç Kilisesi, travertene oyulmuştur ve haç planlı kiliseler tipindedir. Kilisenin plan tipi ve içerisinde yer alan freskolar değerlendirilerek, kilisenin 10.yy’da inşa edilmiş olabileceği düşünülür. Kilise içerisinde Hz. İsa’nın yaşamının sahnelendiği bir siklus görülür. Kapadokya bölgesinde sıklıkla görülen haç planlı kiliselere benzer bir kilise olan yapı, günümüzde harap durumdadır.
Yeşilhisar ilçesi Güzelöz köyünde bulunan tarihi kilisenin, MS 11-12.yy’da inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Kubbe kasnağında günümüzde tahrip olmuş aziz tasvirleri görülür. Bugün kilise farklı amaçlarla halk tarafından değerlendirilir.
Kayseri ili Bünyan ilçesi Karakaya mahallesinde yer alan Seyit Halil Türbesi, 14. yy’dan günümüze ulaşmıştır. Dikdörtgen planlı şemalı olan yapının vakfiyesinde zaviyesinin de olduğu yer alır. Yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Dev Ali Türbesi, 13.yy’a tarihlendirilir. Kesme taştan inşa edilmiş ve sekiz köşeli bir kaideye sahip olan türbede, üzeri sivri tonozla örtülü bir lahit odası bulunur. Üzeri beşik tonozla örtülü olan cenazelik bölümü ise zeminden bir basamak aşağıda yer alır. Mescid kapısının üzerinde yer alan kitabeden türbenin Dev Ali isminde bir emire ait olduğu anlaşılır. Kitabenin tahrip olması sebebiyle tarih net olarak okunamamaktadır.
Kayseri ili Develi ilçesinde bulunan Fatih Camii, kitabesine göre 1828 yılında Ermeni kilisesi olarak inşa edilmiştir. Bölgedeki Ermeni cemaatinin azalması ile yapı bir süre kullanılmamış, ardından da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. 1978 yılında yapı camiye çevrilir. Aşağıeverek mahallesinde yer alan camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Develi ilçesinde yer alan Dedeman Camii, kitabesine göre Hacı Hüseyin Şahabeddin tarafından 1895 yılında inşa ettirilmiştir. Çay Camii olarak da adlandırılan camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili İncesu ilçesi Yeni Cami mahallesinde yer alan kilise, üç nefli olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Kilisenin doğusunda yarım daire şeklinde apsisi bulunurken, batısında yer alan narteks kısmı yıkık durumdadır. Narteksin her iki yanında mezar odaları bulunur.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Şeyh Camii’nin Şeyh İbrahim Tennuri tarafından inşa ettirildiği bilinir ancak inşa tarihi konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bazı kaynaklar 1466 yılını verirken, bazı kaynaklar ise Şeyh İbrahim Tennuri’nin ölümünün ardından 1576 yılında caminin yaptırıldığını belirtilir. Camide yer alan onarım kitabesinde ise 1891 yılında Kayseri Sancak Beyi tarafından yapının onarımdan geçirildiği yazılıdır. Türbe ile birlikte inşa edilmiş olan caminin yakınında bir de çeşme yer alır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Melik Arslan Camii, kitabeye sahip değildir. Bu sebeple caminin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Ancak bazı kaynaklar caminin Dulkadiroğlu beylerinden Melik Arslan tarafından yapılmış olabileceğini ve 15.yy’da inşa edildiğini belirtilir. Kare planlı olarak kesme taştan inşa edilmiş olan camii, kubbe ile örtülüdür. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan İsa Kümbet Camii, yapıda yer alan kitabeye göre 1564 yılında Hacı Sinanoğlu Hacı İsa tarafından inşa ettirilmiştir. Şehrin Osmanlı mimari yapılarından biri olan tarihi camii, Salıbahçe Camii olarak da adlandırılır. Tarihi camii günümüzde ibadete kapalıdır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Peynirli Camii’nin üzerinde yer alan kitabeye göre ilk inşası 1533 yılında yapılmış, 1956 yılında ise yenilemeden geçmiştir. Orijinal kitabeye sahip olmayan camii, kuzey yönünde bir avlu, avlunun güneyinde ise son cemaat yerine sahiptir. Caminin minber ile mihrabı yakın zamanda yenilenmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Özvatan ilçesinde yer alan Agios Georgios Kilisesi’nin 19.yy içerisinde inşa edildiği, 20.yy’ın başında ise onarımdan geçirildiği tahmin edilir. Kesme taştan inşa edilen kilise, üç nefli ve bazilikal planda yapılmıştır. Kilisede çan kulesi yer alır. Kiliseye mihrap eklenip sonradan camiye çevrilmiştir. Taşlık Camii adını alan yapının güneybatı köşesine sonradan tek şerefeli minare eklenmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Özvatan ilçesinde yer Agios Nikolaos Kilisesi’nin ayakta kalan çan kulesi, oldukça ilgi görür. Kilisenin yerine sonradan konut yapılmış olsa da ayakta kalan kule, günümüzde leyleklere ev sahipliği eder. Bu nedenle yıl içerisinde birçok fotoğrafçı bu anı fotoğraflamak için ilçeyi ziyaret eder. Kule, 2002 yılında Anastasios Panapiotidis tarafından restore edilmiştir.
Kayseri ili Özvatan ilçesi Kavaklı köyünde yer alan Aziz Basileos Kilisesi’nin mimari özelliklerine dayanılarak 19.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Üç nefli ve bazilikal planda inşa edilen kilisenin apsisi doğu yönünde bulunur. Kilisenin üstü beşik çatı ile örtülüdür. Sonrasında camiye dönüştürülen yapıya tek şerefeli minare eklenmiştir. Yapıdan ayrı olarak bir çan kulesi yer alır. Kiliseye mihrap eklenerek camiye çevrilmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Kayaönü mahallesinde yer alan Mehmet Ali Bey Camii, kitabesine göre 1889 yılında inşa edilmiştir. Kesme taştan dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, kubbeyle örtülüdür. Altı sütunla taşınan son cemaat yerinin üzeri düz tavanlıdır. Camiye 1959 yılında tek şerefeli minare eklenmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesinde yer alan Methiye Köyü Camii, harimde yer alan kitabeye göre 1902 yılında Hacı Esad tarafından inşa ettirilmiştir. Camii minaresi 1981 yılında inşa edilmiştir. 1960 yılında son cemaat yerine onarım ve eklemeler yapılmıştır. Harim duvarlarında Allah, Hz. Muhammed ve halifelerin isimlerinin yazıldığı panolar yer alır. Burada yer alan kitabede, panoların hattat Ebubekir tarafından yapıldığı belirtilir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Hilmiye köyünde yer alan camii, 1904-1906 yıllarına tarihlenir. Dikdörtgen planda, kesme taş ve ahşaptan inşa edilen camii, tek şerefeli ahşap bir minareye sahiptir. Onarımlar sırasında çoğunun kapandığı tahmin edilen harim duvarlarındaki Allah, Hz. Muhammed ve halife isimlerinin yer aldığı panoları hattat Dağıstanlı Sani’nin yaptığı düşünülür. Ahşap üzeri boyama ve süslemelerin dikkat çektiği camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Yeni Cami mahallesinde yer alan caminin kitabesinde Sivas Valisi Muammer Bey’in çabalarıyla 1912 yılında tamamlandığı yer alır. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, kubbelerle örtülüdür. Üç bölümlü son cemaat yerinin bulunduğu camide tek şerefeli minare giriş kapısı üzerinde yer alır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Koçcağız mevkiinde yer alan türbe, Öksüz ya da Garip Türbe olarak da anılır. Türbenin kitabesine göre yapı, 1440 yılında, Dulkadirli Halil Beyin oğlu Nasrettin Mehmed’in hayatını kaybetmeden önce oğlu Süleyman Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Hayatını kaybetmesinin ardından türbeye konulduğu düşünülür. Restorasyonu yapılmış olan türbe, günümüzde iyi durumdadır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Melikgazi köyünde yer alan Sancaktar Türbesi, kitabesine göre Giyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilmiştir. 13.yy’da yaptırılan türbenin, kitabenin net olarak okunamaması nedeniyle, yalnızca Ömer isimli bir kişi adına olduğu bilinir.
Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Çiftlik köyünde bulunan Ulu Camii’nin 1858 yılında Hacı Mustafa Avanoğlu tarafından inşa edildiği belirtilir. Dikdörtgen planlı camii, kesme taştan inşa edilmiştir. Caminin kuzey yönünde tek şerefeli bir minaresi bulunur. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii, orijinal formunu kaybetmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Sarız Kaymakamlık binası bahçesinde tarihi mil taşları ile lahitler sergilenir. Tarihi eserlerin Roma dönemine ait olduğu ifade edilir. Lahitlerde boğa başı kabartmaları ve Medusa başları görülürken, sütunlarda Latince yazılar yer alır.
Kayseri ili Talas ilçesi Akçakaya köyünde yer alan Şeyh Hamit Camii üzerinde yer alan kitabede 1810-1811 tarihi görülür. Camide yer alan diğer kitabenin ise yazıları okunamamaktadır. Kubbeli merkezi mekanlı bir plâna sahip olan caminin güneybatı köşesinde tek şerefeli silindirik gövdeli minaresi yer alır. Camii görülmeye değer tarihi yapılardandır.
Kayseri ili Talas ilçesi Kiçiköy mahallesinde yer alan camii, inşa kitabesine sahip değildir. Caminin abdest çeşmesinde yer alan kitabede 1852 tarihi yer alır. Orijinal olan çeşme kitabesinden hareketle caminin 19.yy’ın başında yapıldığı tahmin edilir. Dikdörtgen planda kesme taştan inşa edilmiş olan camii, tek şerefeli bir minareye sahiptir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Talas ilçesi Kiçiköy mahallesinde yer alan camii, kitabesine göre Ali Saib Paşa tarafından 1887 yılında inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen tarihi caminin kapısı ilgi çeker. Üçgen alınlıklı kapıda kabartma olarak işlenmiş güneş sembolü ve imparatorluk arması yer alır. Caminin kuzeybatı yönünde bulunan minaresi bodur bir yapıya sahiptir. Tarihi camii görülmeye değerdir.
Kayseri ili Talas ilçesi Gürpınar mahallesinde yer alan Gürpınar Camii, herhangi bir kitabeye sahip olmaması nedeniyle ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi yoktur. Caminin mihrabı üzerinde bulunan kitabede 1671-1691 tarihleri görülür. Caminin son cemaat yerinde bulunan bir levhada onarım tarihi olarak 1845 tarihi yazılıdır. Kubbeli camii, tek şerefeli silindirik gövdeli minareye sahiptir. Minare camiye sonradan eklenmiştir. Köşk minaresine de sahip olan caminin mimari özellikleri çerçevesinde 17.yy’da inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Tarihi camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Talas ilçesi Reşadiye mahallesinde yer alan Reşadiye Aşağı Mahalle Camii’nin 1762-1763 yılında II. Mustafa Eyüb İbrahim Paşa tarafından mescit olarak yeniden yaptırıldığı, 1938 yılında onarımdan geçirildiği, 1959 yılında genişletildiği ifade edilir. Caminin bugünkü planı tek kubbeli olan Fatih Camii ve Çakalız Camii ile benzerlik gösterir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Talas ilçesi Reşadiye mahallesinde bulunan Reşadiye Yukarı Mahalle Camii, inşa kitabesine sahip değildir. Mimari özelliklerine dayanılarak caminin 18.yy sonlarında inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Dikdörtgen planlı olarak kesme taştan inşa edilmiş olan camii, kırma çatı ile örtülüdür. Avlu içinde bulunan caminin girişinden son cemaat yerine girilir. Girişin batı bölümü ahşap panolarla ayrılıp kadınlara ayrılmıştır. Caminin kuzeydoğu köşesinde köşk minare, kuzeybatısında ise tek şerefeli bir minaresi bulunur. Camii ibadete açıktır.
Kayseri ili Talas ilçesi Zincirdere mahallesinde yer alan Vaftizci Yahya Kilisesi’nın net olarak inşa tarihi bilinmemektedir. Ancak kilisenin 18.yy’da inşa edildiği düşünülür. Dikdörtgen ve bazilikal planlı olarak inşa edilen kilise, üç neflidir. Duvarlarında geçmişte Hz. İsa’nın hayatının resimlerinin yer aldığı ifade edilir. Ancak kubbesindeki Pantakrator İsa sahnesi, Meryem ve havarilerin resimleri görülür. 1864 yılında Uzun Kosmo tarafından çanın İzmir’den getirildiği söylenen bir çan kulesi kiliseye inşa ettirilir. 1882 yılında kilisenin bulunduğu manastıra bir papaz mektebi, 1885 yılında kız mektebi, 1891 yılında ise çocuk öksüzhanesi açılır. Yapı günümüzde sağlam durumdadır.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Endürlük Türk Ortodoks Kilisesi’nin kitabesinde 1835 yılında Celeboğlu Hacı Murat Kalfa tarafından inşa ettirildiği yazar. Endürlük mahallesinde konumlanan kiliseye giriş batı cephedendir. Kilisede oniki pencere açıklığı bulunur. Altta yer alan pencereler dikdörtgen biçimli üçgen alınlıklı ve yuvarlak kemerliyken, üstte bulunan pencereler dikdörtgen biçimli ve sade formludurlar. İlerleyen yıllarda camiye dönüştürülen kilisenin pencerelerinden biri mihrap olarak kullanılmak için kapatılır. Ancak günümüzde yapı kullanılmamaktadır.
Kayseri ili Talas ilçesinde Reşadiye mahallesinde bulunan Stefano Rum Kilisesi, kitabeye sahip olmaması nedeniyle ne zaman inşa edildiği konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Mimari özelliklerinden ötürü yapının 19.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Harap durumda olan tarihi kilise günümüzde kullanılmamaktadır.
Kayseri ili Tomarza ilçesinde yer alan Koşcağız Köyü Camii, kitabesine göre 1892-1892 yıllarında inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen caminin harim duvarlarında yazı panoları yer alır. Caminin batı yönünde köşk minaresi bulunur. Sağlam durumda ve onarımı yapılmış olan camii, yakın zamanda köye başka bir camii inşa edilmiş olması sebebiyle kullanılmaz.
Kayseri ili Tomarza ilçesinde bulunan camii, kitabesine göre 1906 yılına tarihlenir. Üç bölümlü son cemaat yerine sahip olan camii, kubbe ile örtülüdür. Harimin kuzeybatı yönünde tek şerefeli minare bulunur. Son cemaat yerinde bulunan kapıdan kadınlar mahfiline çıkılır. Camii mihrabı ve minberi orijinal değildir.
Kayseri ili Yahyalı ilçesinde yer alan Ulu Camii’nin 20.yy’ın başında inşa edildiği düşünülür. Camii hariminin giriş kapısı üzerinde bulunan kitabede 1900 tarihi yer alır. Dikdörtgen planda inşa edilmiş olan camii beş gözlü son cemaat yerine sahiptir. Son cemaat yerinin camiye sonradan eklendiği düşünülür. Harimin doğusunda kadınlar mahfili yer alır. Mihrap ile minberin orijinal olmadığı ifade edilir. Tek şerefeli minareye sahip olan camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kayseri ili Yahyalı ilçesinde bulunan türbe, mimari özelliklerine dayanılarak 12-14.yy’a tarihlendirilir. Türbe kitabeye sahiptir ancak kitabesi okunamaz durumdadır. Türbe sıklıkla ziyaret alır.
Kayseri ili Yahyalı ilçesinde konumlanan türbe, kitabeye sahip değildir. Mimari özellikleri dahilinde türbenin 19.yy’da Yahya Gazi’nin mezarı üzerine inşa edildiği düşünülür. Ulu Cami’nin haziresi içerisinde yer alan türbe sık ziyaret alır.
Mimar Sinan’ın doğumundan 22 yaşına kadar yaşadığı ev, Kayseri ili Melikgazi ilçesi Ağırnas beldesinde bulunur. Kusursuz bir ustalıkla tamamı kesme taştan inşa edilmiş olan ev, Kayseri Valiliği, Erciyes Üniversitesi ve ilgili kurumların desteğiyle geçirdiği restorasyonun ardından bugün müzeleştirilmiştir. Mimar Sinan Evi, şehri ziyaret edenlerin ilk uğradıkları duraklar arasındadır.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Anadolu Harikalar Diyarı, 180 dönüm arazi üzerine kurulu yaklaşık olarak 2 bin 500 hayvana ev sahipliği yapan bir hayvanat bahçesi ve veterinerlik binasına sahip. Yırtıcılar, sürüngenler, tropik kuşlar, kümes hayvanları gibi pek çok türe ev sahipliği yapan Anadolu Harikalar Diyarı, gönüllü hayvan bakıcılığı gibi organizasyonlar da düzenlemekte.
Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı’da 700 metre yükseklikten akar. Muazzam bir görüntüye sahip olan ve tüm ihtişamı ile dökülen Kapuzbaşı Şelaleleri, dağlardan gelen yedi şelalenin birleşmesinden oluşur. Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biridir ve bembeyaz çağlayan suyu ile eşsiz bir görsel şölen oluşturur. Şelalenin yanı başında piknik alanı ve çay bahçesi bulunur. Yahyalı’daki doğa yürüyüşü parkurunun nadide duraklarındandır.
Kayseri il Kocasinan ilçesinde Kızılırmak nehri üzerinde konumlanan Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 27 Aralık 2003 tarihinde su tutmaya başlar. Türkiye’nin 53. büyük hidroelektrik santrali olan baraj, elektrik enerjisi ihtiyacına yanıt verir.
Büyük bir göl görünümüne sahip olan Yamula Barajı’nda günümüzde yelkenli, kürek, yüzme, offshore ve kano yarışları düzenlenir.
Kayseri ili Yahyalı ilçesinde bulunan Aladağlar Milli Parkı, zengin fauna ve florasıyla ilgi çeker. Milli park, gezginleri rengarenk çiçekler ve yemyeşil bir doğayla buluşturur. Kamp yapmaya elverişli olan parkta, trekking yapmayı sevenler için yürüyüş parkuru yer alır. Park içerisinde bulunan Zamantı Irmağı’nda ise rafting yapılabilir. Foto-safari tutkunları da doğa fotoğrafları çekmek için milli parkı ziyaret edenlerdendir.
Kayseri ili Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırlarında konumlanan Sultansazlığı Milli Parkı, daha önce tabiatı koruma alanıyken 2006 yılında milli park ilan edilir. Tatlı ve tuzlu su ekosistemlerinin bir arada olduğu, nesli tehlikeye düşen ya da düşebilme ihtimali olan türlerin bulunduğu 301 kuş türünün beslenme, barınma ve kuluçka alanıdır. Mili park, Avrupa’da akbalıkçıl, turna, kaşıkçı, flamingo kuşlarının beraber kuluçkaya yattığı tek alan olma özelliğine sahiptir.
2002-2004 yıllarında yapılan Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi çerçevesinde parktaki doğal bitki türünün 428, endemik tür sayısının ise 48 olduğu tespit edilmiştir. 1994 yılında 17.200 hektarlık alan, RAMSAR Alanı olarak ilan edilmiştir.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Mimar Sinan Parkı, Kayserililerin buluşma noktalarındandır. 150 bin metrekare alana yayılan parkta iki havuz, amfi tiyatro, oturma grupları ve çocuk oyun alanları yer alır. Mimar Sinan heykeli de park içerisinde bulunur.
Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yer alan Hacer Ormanı, Yedi Göller mevkiinden Kapuzbaşı Şelaleleri’ne geçit niteliğinde, muhteşem bir doğa harikasıdır. Aynı adlı vadinin çevresine yayılmış, zengin bitki örtüsüne ve buzul kayalıklara sahip olan orman, pek çok canlıya da yuva olmuştur. Aladağlar Milli Parkı sınırları içinde yer alan Hacer Ormanı, karaçam, köknar ve kavak ağaçlarıyla bezeli, kamp ve piknik için elverişli, sakin mesireliklere sahiptir.
Kayseri’nin doğal güzellikleri ile ünlü ilçesi Yahyalı sınırları içinde yer alan Yedi Göller, Aladağlar Milli Parkı’nın bir bölümünü kaplar. Aladağlar’da karlar erir erimez Yedi Göller olarak anılan mevkide çok sayıda buzul göl oluşur. Göllerin yedisi hariç, hepsi mevsim şartları nedeniyle kurur. Bölgenin adı da bu yedi gölden gelir. Doğa yürüyüşü, kamp, fotoğrafçılık aktiviteleri için muazzam bir alandır. Mevsim şartları uygun olduğunda Yedi Göller mevkiinde yamaç paraşütü de yapılır.
Kayseri ili Yeşilhisar ilçesi Erdemli köyünde bulunan Erdemli Vadisi, tarihi Bizans yerleşimi ile ziyaretçileri ağırlıyor. Doğal güzelliği ile görenleri büyüleyen vadi, manastır, şapel, kilise, konut, fırın, ahır, keşişi hücreleri, güvercinlik gibi yapılara ev sahipliği yapıyor. Duvar resimleriyle süslü kiliseleri, mimari yapıları ve duvar resimlerinin özelliklerine bakılarak 10-13.yy’a tarihleniyor.
Kayseri ili Yahyalı ilçesinde yer alan Hacer Vadisi ve Ormanı, bitki örtüsü ve ağaç çeşitliliği ile dikkat çekici bir güzelliğe sahiptir. Aladağlar Milli Parkı içerisinde bulunan vadi, dik yamaçlarıyla da bilinir. Hacer Ormanı ise Türkiye’nin en iyi post ormanları arasında bulunur. Orman, etkileyici bir görsel zenginlik sunar. Bölgede yaban hayatı gözlemlenir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesi sınırlarında yer alan Germir-Tavlusun ve Derevenk Vadisi, her detayında tarihten izler barındırır. Kiliseler, manastırlar, vadiye oyularak yaratılmış olan bir yerleşim alanı bölgede konumlanır. Kayserili bürokratların evlerinin bulunduğu ve geçmişte yaşam merkezi olduğu Tavlusun, Talas ile Derevenk Vadisi’nin devamında bulunur. Tavlusun bölgesini ziyaret edenler köprüler, kiliseler, çeşmeler, camiler, su kuyusu ve su kemeri gibi yapıları yakından görebilir.
Kayseri ili Bünyan ilçesinde yer alan Kayabaşı Mağaralarına ilk yerleşimin Hititler zamanında olduğu ifade edilir. Mağara duvarlarında resimler yer alır. Hıristiyanlığın yeni yayılmaya başladığı dönemlerde, dine mensup olanların da mağarada yaşadığı belirtilir.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Talas Ali Dağı Yeraltı Şehri, tüf kaya ve toprağa oyulmuştur. Bizans dönemine ait olan yeraltı şehri, iki giriş kapısına sahiptir ve yer yer şehrin koridorlarından geçiş yapmak zordur. Şehrin içerisinde bir sarnıç yer alır.
Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Palas köyünde yer alan Palas Tuzla Gölü, şehre yaklaşık olarak 40 km uzaklıkta bulunur. Değirmen Deresi, Körpınar, Başpınar, Soğukpınar gölün su kaynakları arasında yer alır. Zengin fauna ve florasıyla dikkat çeken göl, farklı kuş türlerine ev sahipliği eder. Nesli tehlike altında olan kuş türleri arasında yer alan mahmuzlu kızkuşu, angıt, toy, küçük kerkenez, akça cılıbıt, büyük cılıbıt gibi kuş türleri göç döneminde göl çevresinde görülürken, bu türlerin bir kısmının çevrede ürediği bilinir. 116 adet kuş türü göl çevresinde belirlenmiştir. Bunun yanı sıra göl çevresinde 240 bitki türü bulunur. Yalnızca Palas Tuzla Gölü ile Sultansazlığı’nda olduğu bilinen endemik bitki türü Elymus elongatus (host) Runemark gölün kuzeyi ile doğu yönünde görülür. Işıl lalesi de endemik bir türü olarak bölgede yer alır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Gültepe Parkı, ilçede yaşayanların şehir içinde doğayla buluşmasını sağlayan önemli duraklardan biridir. Piknik masaları ve çocuk oyun alanlarının bulunduğu park, özellikle bahar ve yaz aylarında ilgi görür.
Erciyes Kayak Merkezi, hem Türkiye hem de bölgenin önemli kayak merkezlerinden biridir. Kış aylarında merkez, otel ve eğlence alanlarıyla yerli ve yabancı turistleri ağırlar. Merkezde zorluk derecelerine göre 34 adet pist seçeneği bulunurken, 23 bin 750 m uzunluğunda teleferik sistemi de yer alır. Ayrıca 18 adet mekanik tesis (telesiyej, gondol vs) sayesinde farklı noktalardan kayak yapma imkânı ziyaretçilere sunulur. Kayak merkezinde yer alan mağaza ve dükkânlarda ziyaretçilere kayak, snowboard, kayak elbisesi, ayakkabı gibi ihtiyaçları karşılama imkânı sunulur. Aynı zamanda ders almak isteyenler için kiralama uygulaması da yapılır. Merkezde özel kayak güvenliği timi de çalışmalarını yürütür.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan Deveci Hamamı, şehrin tarihi hamamları arasında bulunur. Hamamın ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Vakfiyesinde 1730 tarihinin yer aldığı hamam, halen işlerlik göstermektedir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan Kadı Hamamı’nın vakfiyesinde 1542 tarihi yer alır. Çift hamam planına sahip olan hamam, moloz taştan inşa edilmiştir. Hamam, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerine sahiptir. Kadınlar ile erkekler bölümlerine ayrı merdivenler ile ulaşım sağlanır. Tarihi hamam günümüzde hizmete açıktır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Gülük Hamam, Gülük Şemseddin Bin Alameddin tarafından1334 yılında inşa ettirilmiştir. Hamam zaman içerisinde tahribata uğramıştır. Günümüzde yapı harap durumdadır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan Birlik Hamamı, şehrin tarihi hamamları arasında yer alır. Birlik Hamamı’nın şehrin ilk hamamı olduğu ve 12.yy’da inşa edilmiş olduğu belirtilir. Günümüzde hamam harap durumdadır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde 2011 yılında hizmete açılan Forum Kayseri Alışveriş Merkezi, kentin gözde alışveriş merkezlerindendir. Modern tasarımıyla dikkat çeken alışveriş merkezi, şehrin buluşma noktaları arasında yer alır. Açık ve kapalı otoparka sahip olan alışveriş merkezinde mağazalar, hipermarket, elektronik market, sinemalar, yeme-içme alanları, çocuk oyun alanları ve bowling salonu yer alır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan İldem Park Alışveriş Merkezi, şehrin alışveriş ve yaşam merkezleri arasında bulunur. Ziyaretçilerini alışveriş ve eğlence ile buluşturan İldem Park’ta mağazalar, yeme-içme alanları, sinema, otopark ve teras bulunur. Alışveriş merkezi ziyaretçileri için etkinlikler de düzenlemektedir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde bulunan İpeksaray Alışveriş Merkezi, 2006 yılında hizmete açılmıştır. Alışveriş merkezinin çatısı altında giyim ile ayakkabı mağazaları, elektronik mağazası, ev gereçleri mağazası, market, çocuk oyun alanları, yeme-içme alanları, spor ve dans salonu bulunur. İpeksaray hem alışveriş yapmak hem de keyifli vakit geçirmek isteyenler için kentteki uygun noktalardan biridir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Kayseri Park Alışveriş Merkezi, 2006 yılında hizmete girer. Türk ve dünya markalarından oluşan mağazaları, sinema salonları ve yemek alanı ile alışveriş merkezi her gün yüzlerce kişiyi ağırlar. Ücretsiz otopark hizmeti sunan alışveriş merkezinde çocuk oyun alanı da yer alır. Alışveriş merkezi çatısı altında farklı etkinlikler de düzenlenir.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Mix Kayseri, şehrin buluşma noktaları arasında yer alır. Alışveriş, eğlence ve sporun bir arada olduğu alışveriş merkezinde, yerli ve yabancı markaların mağazaları, sevilen lezzetlerin restoran ve kafeleri, spor salonu, çocuk eğlence alanları ve otopark yer alır. Yıl içinde alışveriş merkezinde sosyal yaşamı canlandıracak etkinlikler de gerçekleştirilir.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Bayramhacı Kaplıcası’nın şifalı suyu ile belirli hastalıklara iyi geldiği ifade edilir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken kaplıca, yılın her mevsiminde ziyaret alır. Kaplıcada yüzme havuzları ve hamamlar bulunurken, konaklama hizmeti de verilir.
Kayseri ili Kocasinan ilçesi Yemliha mahallesinde konumlanan Tekgöz Kaplıcaları’nın sıcak suları ile çeşitli rahatsızlıklara yararlı olduğu belirtilir. Kaplıcalarda kadın ve erkek havuzları bulunur.
Kayseri ili Kocasinan ilçesi Himmetdede mahallesinde yer alan Çiftgöz Kaplıcaları, sıcak ve mineralli suya sahiptir. Çiftgöz Kaplıcaları, Kayseri’nin termal turizm lokasyonlarından biridir.
Kayseri ili Talas ilçesinde yer alan Ali Saib Paşa Hamamı’nın 1889 tarihli vakfiyesinde Ali Saib Paşa tarafından inşa ettirildiği ifade edilir. Abkara vilayeti salnamesinde ise hamamın 1887byılında yaptırıldığı yer alır. Hamam uzun zamandır atıl durumdadır.
Kayseri ili Pınarbaşı ilçesinde bulunan Yeni Hamam, 20.yy’a tarihlendirilir. Dört eyvanlı ve dört halvetli olan yapı, soyunmalık, soğukluk, sıcaklık ve su deposundan oluşur. Hamama kurna ve ayna taşları sonradan eklenmiştir ve orijinal değildir. Bugün hamam halen kullanımdadır.
Kayseri ili Melikgazi ilçesinde yer alan Optimall Alışveriş Merkezi, evi için alışveriş yapmak isteyenlerin en sık uğradıkları noktalar arasında bulunur. Mutfak ve banyo ürünlerinden mobilyaya, elektronik eşyadan beyaz eşyaya uzanan geniş ürün yelpazesindeki mağazaları çatısı altında bulunduran Optimall, gokart pistiyle eğlencenin adreslerinden de biridir.
Kayseri ili Kocasinan ilçesinde yer alan Meysu Outlet Alışveriş Merkezi, çatısı altında yer alan ulusal ve uluslararası markalarla ziyaretçilerine keyifle alışveriş yapma fırsatı sunar. Yapı marketi, mobilya, giyim, aksesuar, ev tekstili mağazalarının bir arada bulunduğu alışveriş merkezinde yeme-içme alanları da yer alır.