Karaman ili merkez ilçesi Hisar mahallesinde bulunan Karaman Kalesi’nin inşa tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Bölgenin her döneminde yeniden yapıldığı düşünülen kalenin en önemli inşaları II. Kılıç Arslan ve oğlu I. Giyaseddin Keyhüsrev döneminde olmuştur. İç surlar II. Kılıç Arslan zamanında inşa edilmişken, dış surlar I. Giyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Sonrasında kent Karamanoğullarının egemenliğine girer ve surlar tekrar yenilenir. Osmanlılar tarafından kalenin ele geçirilmesi zamanında yapı oldukça tahrip olmuştur. Ancak sonrasında yapı Osmanlılar tarafından onarılmıştır. Kale, 1961 ve 1975 yıllarında da restore edilmiştir.
Karaman ili merkez ilçesi İmaret mahallesinde yer alan Aktekke Camii, 1370 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından inşa ettirilir. Derviş hücreleri, hazire, hamam ve türbesi ile külliye olarak yapılmıştır. Külliye içerisinde yer alan türbenin Mevlânâ'nın annesi Mümine Hatun'a ait olması sebebiyle, camii Mader-i Mevlâna Camii olarak da bilinir.
1222 yılında Mevlana, ailesi ile birlikte Karaman’a gelmiş ve yedi yıl Karaman’da kalmıştır. Cami içerisinde bulunan sandukalı mezarlarda Mevlana’nın Annesi, abisi ve yakınları yer alır.
Karaman ili merkez ilçesinde yer alan Madenşehir Örenyeri, volkanik bir dağ olan Karadağ'ın farklı yükseltileri ve vadilerine dağılır. Kalıntılar ağırlıkla Madenşehir köyü, Değle köyü ve Yukarı Ören köyünde yer alır. 4-9. yy’da inşa edilmiş olan şapel, manastır, kilise, sarnıç, askeri yapı, bazilika ve konut kalıntıları bölgede görülür.
Karaman ili merkez ilçesinde bulunan Tartan Konağı, 1810 yılında Tartanzadelerden Hacı Ahmet Efendi tarafından inşa ettirilir. Çift katlı yapı, orta sofa planlıdır. Konakta kalem işi süslemeler ön plandadır.
Karaman ili merkez ilçesinde konumlanan Değle Örenyeri, MS 4-9.yy’lara tarihlendirilir. Örenyerinde çok sayıda kilise, mezar ve konut kalıntıları görülür. Örenyerinde yer alan inanç merkezlerinden Binbir Kilise’nin antik zamanda piskoposluk merkezi olduğu düşünülür.
1382 yılında I. Murad’ın kızı Nefise Sultan tarafından inşa ettirilen Hatuniye Medresesi, Karaman ili merkez ilçesinde bulunur. Medresenin mimarı Numanoğlu Hoca Ahmed’dir. Medrese,
Karamanoğlu Beyliği döneminde en büyük eğitim merkezi olmuştur. Medrese, Cumhuriyetin ilanına dek kullanılmıştır. Osman Hamdi Bey’in ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunda da fonda Hatuniye Medresesi’ne yer verdiği bilinir.
Medresenin, taç süslemelerinde kullanılan geometrik ve bitkisel motifler etkileyicidir.
Hürrem Dayı Evi, geleneksel Türk ev mimarisini Karaman’da yaşatır. Üç yüz yıllık geçmişi ile ev ziyaretçilerini ilgisini çeker. Müzeleştirilmiş olan evde ziyaretçiler geçmişte adeta bir yolculuğa çıkar.
Karaman ili merkez ilçesi Kirişçi mahallesinde konumlanan Yunus Emre Camii, Karamanoğulları döneminde inşa edilmiştir. Camide Yunus Emre’ye ait türbe yer alır. Tarihte külliye olarak inşa edilmiş alan içerisinde tekke ve mezarlıklara da yer verilmiştir. Günümüzde caminin yer aldığı yapının, tarihte tekkenin mescidi olduğu belirtilir. Külliye çatısı altındaki cami ve türbe dışındaki yapılar günümüze ulaşamamıştır.
Karaman ili merkez ilçesi İmaret mahallesinde konumlanan İmaret Camii, kitabesine göre, 1443 yılında Karamanoğlu II. İbrahim Bey tarafından külliye olarak inşa ettirilmiştir. Kesme taştan inşa edilen camii, iki katlı ve merkezi kubbelidir.
Karaman ili Ermenek ilçesi Gökçeseki köyünün kuzeyinde bulunan iki tepeden güneydeki tepe üzerinde yer alan örenyeri, mimari yapılar, çanak çömlek parçaları ve kutsal bir alanı içerisinde bulundurur. Diğer tepe ise kaya mezarları ve lahit mezarlara ev sahipliği yapar. Kalıntılar dahilinde bölgede Roma ve Bizans döneminde yerleşim olduğu anlaşılmıştır.
Karaman ili merkez ilçesinde yer alan Karabaş Veli Külliyesi, Karamanoğulları döneminde camii, tekke, türbe ve imaretten meydana gelen bir kompleks olarak inşa edilir. Külliyenin giriş kapısı üzerinde Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in tuğrası görülür. İmaret bölümü tonozlarla örtülü, üç eyvanlı ve merkezi büyük kubbelidir.
Karaman ili merkez ilçesi Taşkale mevkiinde yer alan buğday ambarlarının yanında kayaya oyularak inşa edilmiş olan yapı, kareye yakın planlı ve tek hacimlidir. Dört pencere ile aydınlatılan yapının, şapel veya kilise olarak yapıldığı, ilerleyen dönemde camiye dönüştürüldüğü belirtilir. Günümüzde camii ibadete açıktır.
Karaman ili merkez ilçesinde yer alan de, Anadolu Selçuklu dönemine ait yapılardandır. Mescidin kitabesine göre 1247 yılında II. Keykavus zamanında Ebu Bekir oğlu Saadettin Ali tarafından yaptırılmıştır. Mescitte türbe de yer alır.
Başyayla ilçesi Aktepe mevkiinde yer alan örenyeri, Roma ve Bizans devirlerine aittir. Örenyerinde bir akropol ile nekropol alanı yer alır. Hisarönü tepesinin kuzey ve kuzeydoğusundaki eğimli arazi bu yerleşmenin nekropol alanıdır. Alanda üç mezar grubu yer alır. İlk grup arazide bulunan kayalara kemerli bir giriş ve tek odalı olarak, ikinci grup arazide bulunan kayalara kemerli birkaç giriş ve çok odalı, üçüncü grup düz kayalar üzerine oyularak lahit şeklinde yapılmıştır. Mezarlara kapak olarak yapılmış arslan heykelleri görülür.
Başyayla ilçesi Büyükkarapınar köyünün batısında bulunan örenyerinde, doğal küçük bir tepe üzerinde bir yapının giriş kapısı kemerleri ile yapının batısında bir sarnıç, tepenin güney eteklerinde bazı yapı kalıntıları ve mezarlar yer alır. Bulgulardan buranın Bizans dönemine ait olduğu, burada bulunan bir kilisede Kisse adını örenyerinin aldığı ifade edilir.
Başyayla ilçesi Kirazlıyayla mahallesinde yer alan çeşme, derin kemer nişli, hafifi sivri kemerlidir ve kesme taştan yapılmıştır. Yapının üst kısmı ilerleyen dönemde betonla kapanmıştır. Sokak kenarında yer almasından ötürü, araçların çarpması sebebiyle çeşmenin bir kısmı yıkılmıştır ve günümüzde kullanılamamaktadır.
Ayrancı ilçesi Höyükburnu köyü yakınında yer alan Atlas Han, Selçuklu döneminde inşa edilmiştir. Hanın yapımı sırasında farklı bir örenyerinden getirilen taşlar kullanılmıştır. İpekyolu üzerinde bulunan hanın kitabesi olmaması sebebiyle kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir. Orta avlulu olan hanın kapısı doğu yönünde konumlanır. Doğal olaylar ve define avcıları sebebiyle hanın bir bölümü tahrip olmuş durumdadır.
Ayrancı ilçesi Ayrancı Ereğli yolunun kuzeyinde konumlanan köprü, Karamanoğulları döneminden günümüze ulaşır. İki gözlü sivri kemerli köprü, kesme taştan inşa edilmiştir. Gözler arasında üçgen şeklinde ve sivri külahlı bir selyaran bulunur. Köprü günümüzde kullanılmamaktadır.
Ayrancı ilçesi Üçharman köyünde yer alan Divle Köprüsü, Köyözü suyu üzerinde yer alır. Köyün iki yakasını birleştiren köprünün Karamanoğulları döneminden günümüze ulaştığı ifade edilir.
Ayrancı ilçesinde yer alan köprü, kitabeye sahip değildir bu sebeple ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Banisinin Ziya Efendi olduğu, Ziya Efendi’nin Yavuz Sultan Selim veya IV. Murat zamanında yaşadığı düşünülür. Osmanlı döneminden kaldığı tahmin edilen köprünün altında Ayrancı Barajı suyu akar. Üç gözlü köprü, tahliye gözlerine de sahiptir. Köprü günümüzde kullanılmamaktadır.
Ayrancı ilçesi Ambar köyü Köşkerlik mevkiinde yer alan nekropol alanı Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılmıştır. Bazı mezarlar tek odalıdır ve yanlarında toprağa gömü uygulaması yapıldığı da görülür.
Ayrancı ilçesi Kavuklar köyü yakınında konumlanan tarlalar içerisinde düzensiz dağılmış farklı boyutlarda mezar taşları vardır ve biri kavuklu, kitabelidir. İslami mezarlık bozulmuş görünümündedir.
Ayrancı ilçesi Üçharman köyü Buğdaylı Deresi mevkiinde dere kuzeyinde konumlanan dik kayalıklara insan eliyle oyulan kaya yerleşimleri görülür. Bizans döneminde oyulduğu belirtilen yerleşmede katlar arasında merdiven ile geçiş sağlanır. Yerleşmede kilise ve nekropol alanı da bulunur.
Ayrancı ilçesi Pınarkaya köyün kuzey ve kuzeydoğu bitişiğinde bulunan Kaletepesi eteklerinde Roma yerleşmesi kalıntıları üzerine yerleşme kurulmuştur. Yüzeyde Helenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemine ait çanak ile çömlek parçaları kalıntıları ve Roma dönemi yapı kalıntıları görülür. Köyden geçen Oluklu deresinin batı yönünde ise nekropol yer alır. Kaletepesinin kuzeyinde kaya mezarları, üzerinde ise sur duvarları yer alır.
Ayrancı ilçesi Kavuklar köyünün yaklaşık olarak 4 km yakınında konumlanan höyük birkaç tepeden meydana gelir. Höyüğün yüzeyinde bulunan çanak çömlek parçaları ve buluntular Bronz Çağ, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde alanın yerleşme olarak kullanıldığına işaret eder.
Ayrancı ilçesi Koraşburnu mevkiinde bir kireçtaşı tepesinin yola yakın kısmında kabartma insan figürü görülür. Sola yan yatar şekilde görülen figürde sol kol dirsekten geri kırılarak baş altına destek yapılmıştır. Kabartma yalnızca diz bölümüne kadar yapılmış ve fazla detaylı değildir. Zamanla detayların tahrip olmuş olabileceği de düşünülür. Kabartmanın bulunduğu bölgede Roma ile Bizans dönemlerine ait yerleşme izleri görülür.
Kazımkarabekir ilçesinde yer alan höyük, Sığırcı Yaylası mevkiinde konumlanır. Yaklaşık olarak 8-10 m yüksekliğinde olan höyük yüzeyinde Bronz Çağı, Roma ve Bizans dönemlerine ait buluntular görülmüştür. Höyüğün büyük bölümünün İslami mezarlık olarak kullanıldığı tepe kısmında ise bir türbe yapısının bulunduğu ifade edilir.
Kazımkarabekir ilçesi Akarköy köyünde yer alan örenyerinde höyük ile düz bir yerleşme bulunur. Höyükten köyün alt kısmına doğru yerleşme devam eder. Köy içerisinde farklı yapıların duvarlarında tarihi yerleşim yerine ait mimari parçalar, yazıt ile steller görülür. Köy caminin yakınında yonca planlı Bizans dönemine ait bir yapı ile halen sağlam durumda yer alır. Bölgenin Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı belirtilir.
Kazımkarabekir ilçesinde yer alan ve Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesinde bahsettiği görkemli kaleden geriye yalnızca kapı kalmıştır. Kalenin duvar taşları geçmişte konut yapımında kullanılmıştır. Günümüzde Karaman Kapısı olarak da bilinen Kale Kapısı, Kazımkarabekir Caddesi’nde görülebilir.
Bedesten, Kazımkarabekir ilçesinde Büyük Camii’nin karşısında konumlanır. Beşik tonoz örtülü olan bedesten, kuzey-güney yönünde uzanır. Bedesten günümüzde kullanılmamaktadır.
Ermenek ilçesinde yer alan çeşme, Rüstem Paşa Camii karşısında konumlanır. Sivri kemerli olarak yapılmış olan çeşmenin kitabesine göre 1814 yılında Abidin Paşa oğlu Abdullah Bey tarafından yaptırılmıştır. Çeşme 70’lerde eski yerinden günümüzdeki yerine taşınmıştır.
Ermenek ilçesinde yer alan çeşme, arkasında konumlanan evin duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Sade yapılı olan çeşmenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Sade yapılı olan çeşmenin ön kısmında beton yalak bulunur.
Ermenek ilçesinde yer alan çeşme, Meydan mahallesinde bulunur. Yer aldığı sokaktan ismini alan çeşme, düzgün kesme taştan yapılmıştır. Kemerli olan çeşme, kemerinin yanında bulunan yığma ayaklar üzerindeki profilli başlıklar üzerine oturur.
Karaman ili Ermenek ilçesinde Keben yokuşu başında bulunan çeşme sade yapılıdır. Sivri kemerli olarak yapılan çeşme, beton bir yalak ile hayvanların su içebileceği havuza sahiptir. Çeşme silme ve silme kuşaklarıyla dikkat çeker.
Ermenek ilçesinde yer alan çeşme, mezar taşları kullanılarak yapılmıştır. Çeşmenin üst kısmının palmet formunda olduğu görülür. Çeşmede yer alan mezar taşlarının yazıları görülür. Günümüzde çeşme kullanılmamaktadır.
Karaman ili Ermenek ilçesi Orta mahallede yer alan çeşme, kitabeye sahiptir. Kitabesinde 1184 tarihi görülür. Düzgün kesme taştan ve sivri kemerli olarak yapılmış olan çeşme, tek kurnalıdır.
Ermenek ilçesinde yer alan Ulu Camii’nin avlusunda bulunan çeşme kitabeye sahip değildir. Bu sebeple çeşmenin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Caminin eski avlu duvarına bitişik konumda olan çeşme, hafifi sivri kemerlidir ve sade yapılıdır.
Ulu Camii’nin arka duvarında konumlanan çeşme, üzerinde bulunan yedi kurnadan adını alır. Çeşmede 1859 tarihli bir onarım kitabesi yer alır. Üç kemerli olan çeşmenin bir kemerinde besmele ile ayet görülür.
Karaman ili Ermenek ilçesinde yer alan çeşme iki kitabelidir. Üstte bulunan kitabede 1262 olarak yapım tarihi, diğer kitabede ise 1926 olarak onarım tarihi görülür. Hacı İbrahim Efendi tarafından yaptırılan çeşme günümüzde sağlam durumdadır.
Mescidin girişinde yer alan kitabede H. 1332 tarihi görülür. Dikdörtgen planlı olan taş yapının alt katının depo ve tabutluk olarak kullanıldığı belirtilir. Doğu yönünden giriş yapılan yapıya ilerleyen dönemde giriş mekanı eklenir. Yapı günümüzde sağlam durumdadır.
Karamanoğulları döneminden günümüze ulaştığı ifade edilen hamam iki kubbelidir. Tarihi hamam uzun süredir kullanılmamaktadır.
Ermenek ilçesinde yer alan çeşmenin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı konusunda kesin bir bilgi mevcut değildir. Yuvarlak kemerli çeşme üç kurnaya sahiptir ve günümüzde kullanılmaktadır.
İlçe merkezinde yer alan çeşme yonca kemerli olarak inşa edilmiş olmasından dolayı bu isimle adlandırılmıştır. Yalak taşına sahip olan çeşme günümüzde kullanılmamaktadır.
Sarıveliler ilçesinde bulunan örenyeri, üç tepecikten meydana gelir. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı düşünülen örenyerinde kaya mezarları ve şapel de yer alır.
Sarıveliler ilçesi Daran köyü Kızılçukur mevkiinde konumlanan örenyerinin yüzeyinde Roma dönemine ait olduğu düşünülen buluntular görülmüştür. Yapı kalıntılarının da aynı dönemden olduğu belirtilir.
Sarıveliler ilçesi Göktepe beldesinde yer alan Köristan Örenyeri’nin bir kısmı da Çukurbağ köyü sınırlarında bulunur. Örenyeri yüzeyinde Roma ve Bizans dönemine ait çanak çömlek parçalarının görüldüğü ifade edilir. Bölgedeki kaya mezarları ise farklı ölçü ve formlardadır. Ağırlıkla tek odalı olan kaya mezarları hem giriş bölümlü, hem girişi basamaklı hem de önleri sütunlu olarak farklı formlarda görülür. Mezarların alınlık kısımlarında kabartmalar yer alırken bazıları ise yazıtlıdır.
Ermenek ilçesi Kazancı Kasabası Dinek mevkiinde yer alan örenyeri, yüksek bir tepe üzerinde konumlanır. Roma döneminden günümüze kaldığı düşünülen örenyerinde yapılar temel seviyesindedir. Tepede yer alan kesme taşlarla yapılmış mezar anıtı kısmen sağlamdır. Beşik tonoz ile örtülü olan anıtın tonoza kadar olan duvarları merdivenli olarak inşa edilmiştir.
Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde yer alan bahçelerdeki büyük bir kayada iki kaya mezarı bulunur. Doğu yönünde yer alan büyük mezarın niş alınlığında arslan, boğa ve yılan kabartmaları yer alır. Kaya mezarları ile kabartmanın Roma döneminden günümüze ulaştığı ifade edilir.
Karaman ili merkez ilçesi Taşkale mevkiinde bulunan tahıl ambarları ihtişamlı görünümüyle ziyaretçileri kendine hayran bırakır. Killi kireç taşından yapılmış büyük bir kütlede el ile oyulmuş yüzlerce ambar bulunur. Tahıl ürünleri ambarlarda kireç taşının özelliklerinden ötürü bozulmadan saklanabilmektedir.
Karadağ eteklerinde konumlanan Binbir Kilise kalıntıları, Madenşehir Köyü, Maden dağının güneyinde bulunan bölge Yukarı Ören ve Madenşehir’in yaklaşık olarak 6,5 km batısında konumlanan Değle’de yer alır. 19.yy’da da dikkat çeken kalıntılar 20.yy’da araştırmacıların ziyaret etmesine olanak tanır. Araştırmalara göre Madenşehir bölgesindeki yapıların tarihi Helenistik döneme kadar uzanır. Değle bölgesinde bir Bizans Kilisesi kalıntısı yer alırken, Yukarı Ören bölgesinde ise Geç Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Bölgede aynı zamanda sarnıç, askeri yapı, konut, anıt mezar, kaya ostoteki, örgü mezarlar, lahitler de görülebilir.
Karaman ili merkez ilçesi İmaret mahallesinde yer alan Aktekke Camii, 1370 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından inşa ettirilir. Derviş hücreleri, hazire, hamam ve türbesi ile külliye olarak yapılmıştır. Külliye içerisinde yer alan türbenin Mevlânâ'nın annesi Mümine Hatun'a ait olması sebebiyle, camii Mader-i Mevlâna Camii olarak da bilinir.
1222 yılında Mevlana, ailesi ile birlikte Karaman’a gelmiş ve yedi yıl Karaman’da kalmıştır. Cami içerisinde bulunan sandukalı mezarlarda Mevlana’nın Annesi, abisi ve yakınları yer alır.
Karaman ili merkez ilçesinde bulunan Tartan Konağı, 1810 yılında Tartanzadelerden Hacı Ahmet Efendi tarafından inşa ettirilir. Çift katlı yapı, orta sofa planlıdır. Konakta kalem işi süslemeler ön plandadır.
Karaman ili merkez ilçesinde bulunan Karaman Müzesi’nin çatısı altında yer alan iki sergi salonunda arkeolojik ve etnografik eserler sergilenir. Epipaleolitik, Neolitik, Kalkolitik devirler; Bronz ve Klasik çağlar; Roma, Bizans, Selçuklu, Anadolu Beylikleri, Karamanoğulları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserleri müzede görülebilir. Manazan Mağaraları’ndan getirilen kadın cesedi arkeolojik teşhir salonunda sergilenir. Müze bahçesinde ise arkeolojik ve etnografik taş eserler bulunur.
Hürrem Dayı Evi, geleneksel Türk ev mimarisini Karaman’da yaşatır. Üç yüz yıllık geçmişi ile ev ziyaretçilerini ilgisini çeker. Müzeleştirilmiş olan evde ziyaretçiler geçmişte adeta bir yolculuğa çıkar.
Karaman ili merkez ilçesi Kirişçi mahallesinde konumlanan Yunus Emre Camii, Karamanoğulları döneminde inşa edilmiştir. Camide Yunus Emre’ye ait türbe yer alır. Tarihte külliye olarak inşa edilmiş alan içerisinde tekke ve mezarlıklara da yer verilmiştir. Günümüzde caminin yer aldığı yapının, tarihte tekkenin mescidi olduğu belirtilir. Külliye çatısı altındaki cami ve türbe dışındaki yapılar günümüze ulaşamamıştır.
Karaman ili merkez ilçesi İmaret mahallesinde konumlanan İmaret Camii, kitabesine göre, 1443 yılında Karamanoğlu II. İbrahim Bey tarafından külliye olarak inşa ettirilmiştir. Kesme taştan inşa edilen camii, iki katlı ve merkezi kubbelidir.
Merkez ilçe Dere köyde yer alan yapının kesin olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Yapının mimari özellikleri çerçevesinde 7-8.yy’da inşa edildiği düşünülür. Haç planlı yapının haç kolları eş yükseklikte beşik tonozla örtülüdür. Köşe hücreleri çapraz tonozlarla kaplıdır. Yapıya, Karaman Beylerbeyi Sinan Paşa tarafından eklemeler yapılmış ve 16.yy’da camiye dönüştürülmüştür. Camii günümüzde görülebilir.
Merkez ilçe Tapucak mahallesinde yer alan Çeşmeli Kilise bir diğer adıyla Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi’nin Bizans döneminde inşa edildiği belirtilir. Üç sahınlı kesme taşla yapılmış olan kilise, Cumhuriyet döneminin ardından 1980’lere dek cezaevi olarak kullanılır. Zaman içerisinde yapıya eklentiler yapılır. 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu gerçekleştirilen kilise günümüzde toplantı ve sergi organizasyonlarına ev sahipliği eder.
Karaman ili merkez ilçesi Taşkale mevkiinde yer alan buğday ambarlarının yanında kayaya oyularak inşa edilmiş olan yapı, kareye yakın planlı ve tek hacimlidir. Dört pencere ile aydınlatılan yapının, şapel veya kilise olarak yapıldığı, ilerleyen dönemde camiye dönüştürüldüğü belirtilir. Günümüzde camii ibadete açıktır.
Karaman ili merkez ilçesinde yer alan caminin 1356 yılında Mısır Sultanı En-Nasır’ın temsilcisi Büyük Emir Hacıbeyler tarafından inşa ettirildiği belirtilir. Caminin kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre 1496 yılında onarımdan geçirilmiştir. Giriş kapısı kitabe bölümünün altı motiflerle süslüdür. Kesme taştan inşa edilen camii, üç sahınlı bir plana sahiptir.
Merkez ilçede yer alan caminin Karamoğulları döneminde inşa edildiği belirtilir. 14.yy sonu ile 15.yy başında inşa edildiği belirtilen camii, görkemli yapısıyla dikkat çeker. Camii günümüzde ibadete açık olan tarihi şehir camileri arasında bulunur.
Fasih Camii olarak da bilinen camii, kapısı üzerinde yer alan tabelasına göre 1436 yılında inşa edilmiştir. Kufe tipinde inşa edilmiş olan camii, düz toprak damlı inşa edilmiş iken ilerleyen dönemde kiremit çatılı bir yapıya sahip olmuştur. On iki sütun üzerine oturan yapı, üç giriş kapısına sahiptir. Tek şerefeli minaresi bulunan camii, iç mekandaki özenli duvar süslemeleriyle dikkat çeker.
Karaman ili merkez ilçesinde bulunan caminin 1522 senesinde Cambazzade Kadı Abdurrahman Efendi tarafından inşa ettirildiği belirtilir. Kubbeli olarak kesme taştan inşa ettirilmiş olan camii, Osmanlı döneminde yapılmıştır. Caminin yapıldığı dönemdeki minaresi yıkılarak yerine yenisi inşa edilmiş olması sebebiyle Yeni Minare Camii adını almıştır.
Başyayla ilçesi Kirazlıyayla mahallesinde küçük bir mezarlık içerisinde bulunan türbe, kare planlı olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Türbede yuvarlak kemerli pencereler bulunur. İçerisinde yazılı mezar taşları bulunan türbenin dışarısında ise eski tarihli mezar taşları görülür.
Ermenek ilçesinde bulunan caminin kitabesine göre 1302-1303 yılında Karamanoğulları döneminde inşa edilmiştir. Son cemaat yerinde harime açılan kapının iç yüzünde kemerin üzerindeki kitabede son cemaat yerini 1543 yılında İshak Bey’in oğlu Hacı Seydi Ali’nin tamamlattığı yer alır. Harimde yer alan kitabede 1713 yılında Şeyh Seyyid el-Hac Abdülvehhâb Efendi, doğu kapısı üzerinde bulunan kitabede ise 1906 yılında bir grup hayırsever tarafından caminin onartıldığı anlaşılır.
Ermenek ilçesinde yer alan caminin Bedreddin Mahmud Bey oğlu Ebulfeth Alaaddin Halil Bey tarafından inşa ettirildiği belirtilir. Cami üzerinde bulunan tabelada eski tarih 1266, yeni tarih olarak ise 2014 yazılıdır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kazımkarabekir ilçesinde yer alan camii, Nevruzoğlu Camii olarak da anılır. Karamanoğulları döneminden günümüze ulaştığı ifade edilen camii, enine planlıdır. Caminin son cemaat yeri ahşap örtülüdür ve yedi taş kaideli ahşap sütunludur. Camii mihrabı çinilerle kaplıdır, alt kısmında Karamanoğullarının ongun kuşuna benzeyen çini örneği görülür. Bu çininin bir benzeri camiden Konya Karatay Müzesi’ne götürülmüştür. Tek şerefeli minareye sahip olan camii ibadete açıktır.
Kazımkarabekir ilçesinde yer alan camii, Taci Camii olarak da bilinir. Caminin ne zaman veya kim tarafından inşa edildiğine işaret eden bir kitabe mevcut değildir. İlçeye özel taş ile inşa edilmiş olan caminin üzeri sonradan kırma çatı ile kaplanmıştır. Son cemaat yerini iki taş sütun ile yan duvarları taşır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kazımkarabekir ilçesi Akarköyü köyünde konumlanan caminin Osmanlı döneminde inşa edildiği belirtilir. Kare planlı olan camii, kubbelidir. Caminin ahşap mahfili yapıya sonradan eklenmiş ve 1948 yılında yapılmıştır. Son cemaat yerinin yanlarında bulunan sütunların Roma dönemine ait olduğu ve birinin üzerinde Grekçe yazı olduğu ifade edilir. Caminin çevresinde mezarlık yer alır.
Kazımkarabekir ilçesi Özyurt köyünde yer alan caminin Karamanoğulları döneminde inşa eidldiği ifade edilir. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii, günümüzde ibadete açıktır.
Ermenek ilçesi Kebendibi mahallesinde konumlanan caminin kapısında yapım tarihi olarak 1807 tarihi görülür. Dikdörtgen planlı olan camii, beşik çatılıdır ve çinko örtülüdür.
Ermenek ilçesinde bulunan camii, iki kitabeye sahiptir. Caminin kıble duvarında 1371-1372 tarihinde Hacı Ali Bey tarafından inşa ettirildiğini gösteren kitabe bulunur. Camii giriş kapısı üzerinde bulunan kitabede ise onarım tarihi olarak 1818-1819 yılı görülür. Caminin ilk onarımı Ebubekir ikinci onarımı Miralay Seyyid Hasan tarafından yaptırılmıştır. Tarihi camii günümüzde ibadete açıktır.
Ermenek ilçesi Susaklı mahallesinde yer alan caminin giriş kapısı üzerinde bulunan kitabede “Maşallah, Ya miftah-ul ebvap, sene 1258” yazısı görülür. Kareye yakın planlı olan tarihi camii, ahşap çatılıdır ve çatısı kiremit ile örtülüdür. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Ermenek ilçesi Sandıklı mahallesinde yer alan caminin kesin olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Tarihi camii kare planlıdır, ahşap kırma çatılıdır. Kuzey kısmında kadınlar mahfili girişi yer alır.
Ermenek ilçesi Akça Mescid mahallesinde yer alan camii, iki kitabeye sahiptir. Dış kapı kanadında bulunan kitabeye göre yapı Hacı Ferruh tarafından 1300-1301 yıllarında inşa ettirilmiştir. Giriş kapısında ise 1559-1560 tarihli onarım kitabesi görülür.
Karaman ili Ermenek ilçesinde yer alan camii, kitabeye sahip olmaması sebebiyle ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda kesin bir bilgi mevcut değildir. Kare planlı yapıya sahip olan camii, beton harç ile sıvalıdır. Caminin girişi kuzeydoğu yönündedir. Günümüzde ibadete açıktır.
Ermenek ilçesi Başpınar mahallesinde yer alan camide inşa tarihi olarak 1281 yılı yazılmıştır. Caminin kuzey duvarı önünden geçen yolun istinat duvarıdır. Camiye batı yönünden giriş yapılır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Sarıveliler ilçesinde yer alan camii, kitabeye sahip olmaması sebebiyle ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Mimari özellikleri çerçevesinde caminin Karamanoğulları döneminde 14.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, düzensiz taşlardan inşa edilmiştir. Zaman içerisinde camii genişletilmiştir. Günümüzde camii ibadete açıktır.
Doğal ve tarihi güzellikleri bir arada sunan Gödet Saklı Cennet ve Kaya Kilise Mağaraları, Karaman ili merkez ilçesinde yer alır. Etkileyici coğrafyası, kendine özgü dokusu, vadide yer alan deresi ve yürüme rotasıyla doğanın tadını çıkarmak isteyenlere etkileyici görüntüler sunar.
Karaman ili merkez ilçesinde Taşkale mevkiinde yer alan Manazan mağaraları, insan eliyle oyularak oluşturulmuştur. Beş katlı barınakların ilk iki katı birçok odacıktan meydana gelir. Ortada konumlanan ve kaya kitlesine oyulan diğer katların isimleri Kumkale, At Meydanı, Ölüler Meydanı’dır. Katlar arası geçişler bacalarla sağlanır.
İlk katta mezarlar ve şapeller bulunur. Ölüler Meydanı isimli katta ise çok sayıda ceset yer alır. Çevre düzenlemesi yapılırken az bozulmuş bütün şekilde bulunan genç kadın cesedi ise günümüzde Karaman Müzesi’nde sergilenir. Mumyalanmamasına rağmen 14 asırdır cesedin sağlam kalmasında mağara kireçtaşının kil oranının yüksek olması en önemli faktördür. Isı ve nemin sabit kalmasıyla bozulma gecikmiştir.
Karaman ili merkez ilçesi Taşkale kasabasında bulunan mağara, doğal bir mağaradır. Sarkıt, dikit ve traverten havuzlara ev sahipliği yapan mağaranın, astım ve kalp yetersizliği hastalıklarına iyi geldiği rivayet edilir. Mağaranın etrafında kaya sığınaklarında Roma döneminde ait yerleşme izlerine rastlanmıştır.
Karaman ili merkez ilçesi Bucakkışla kasabası yakınlarında konumlanan ve doğal bir mağara olan Yeni Dünya Mağarası, sarkıt, dikit ve derinlerde bir gölet barındırır. Mağaradan çıkan gölet suyunun, mağaranın aşağısında yer alan çınar ağaçlarının dibinden Göksu Nehri’ne karıştığı belirtilir.
Karaman ili merkez ilçesi Taşkale köyü yakınlarında konumlanan Gürlük Mesire Yeri, huzurlu ve keyifli zaman geçirilecek alanlar arasında bulunur. Alabalık üretim tesislerine sahip olan mesire yerinde, piknik yapmaya elverişli alanlar bulunur.
Karaman ili Ermenek ilçesinde yer alan Maraspoli Mağarası’nın yapılan çalışmalar sonucunda dünyanın üç büyük mağarasından biri olduğu ortaya çıkmıştır. 196 m uzunluğa ve çift giriş kapısına sahip olan mağarada yeraltı nehri yer alır. Nehir, mağaranın çevresinde bulunan yaşam alanlarının içme suyu ihtiyacını karşılar.
İçerisinde bulunan sarkıt ve dikitleriyle dikkat çeken Yeşildirek Mağarası, Karaman ili Sarıveliler ilçesi Dedekoyağı mevkiinde konumlanır. 750 m uzunluğa sahip olan mağara ortalarında temiz bir kaynak suyu yer alır. Mağara içerisinde koyu siyahtan yeşile doğru renk değişimi gözlemlenir. Buna kireçtaşı oluşumunun sebep olduğu ifade edilir.
600 yıllık tarihe sahip olan Zeyve Pazarı, Karaman ili Ermenek ilçesinde bulunur. Tarihi çınar ağaçları ile bezenen pazar güzelliği ile ilgi çeker. Halk tarafından yetiştirilen organik sebze ve meyveler ile el sanatı ürünleri, haziran ile ekim ayları arasında pazarda satışa çıkar.
Merkez ilçeye yakın olan Gödet Barajı, Gödet çayı üzerine sulama hedefiyle 1983-1988 yıllarında yapılır. Çevresinde yeşillik alanlar, dinlenme ve mesire yerleri bulunur. Baraj etrafında keyifli vakit geçirme fırsatı bulunurken, barajda balık tutmak da mümkündür.
Karaman ili merkez ilçesi Gökçe köyünde yer alan mesire yeri, çam ağaçlarıyla çevrelenen mesire alanında çocuk oyun alanı, piknik masaları, lokanta ve tuvaletler yer alır. Mesire alanı özellikle bahar ve yaz aylarında ilgi görür.
Merkez ilçe Tapucak mahallesinde bulunan tarihi Yeni Hamam, Karamaoğulları Beyliği döneminde inşa edilir. Karaman Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan tarihi hamam, günümüzde özel işletme tarafından hizmet vermeyi sürdürür.
Kazımkarabekir ilçesinde yer alan tarihi hamamın kesin inşa tarihi hakkında bir bilgi mevcut değildir. Hoca Hüseyin isimli bir hayırsever tarafından inşa ettirildiği ifade edilen hamam, Türk hamamcılık sanatının başarılı örneklerindendir. Kadınlar bölümü yıkılmıştır. Soyunmalık bölümünün kubbesi yıkılmış ve yerine çatı yapılmıştır. Beş kurnalı hamam, iki açık yıkanma yeri, iki halvete sahiptir. Hamam günümüzde kullanılmamaktadır.
Karamanoğulları döneminden günümüze ulaştığı ifade edilen hamam iki kubbelidir. Tarihi hamam uzun süredir kullanılmamaktadır.
Karaman ili merkez ilçesinde yer alan alışveriş merkezi, Ermenek ve Ereğli ilçe yollarının kesişme noktasında otogar kavşağında konumlanır. 35 bin metrekarelik alana yayılan alışveriş merkezinde ulusal ve uluslararası markaların mağazaları, kafe ve restoran alanı, sinema salonları, hipermarket ve elektronik mağaza yer alır.