Karabük’ün simgesi, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nin bir üyesi olan Safranbolu Evleri, 18 ve 20. yüzyıl arasında inşa edilmiştir. Osmanlı ve Türk geleneksel mimarisinin en güzel örneklerinden olan tarihi Safranbolu Evleri, yazlık ve kışlık olarak dönemin yaşam tarzına uygun bir şekilde tasarlanmıştır. 2 - 3 katlı evler, ahşap detaylarla süslü, oyma ve kalem işleriyle bezelidir. Dışı kerpiç ve taştır. Kalabalık aileler için tasarlanmış evlerde genişçe bir avlu ve misafir odaları bulunur.
Haremlik - selamlık olarak tasarlanan evlerin dış kapısında biri küçük, biri büyük olmak üzere iki tokmak vardır. Küçük olan tokmak, kadınlar tarafından kullanılır ve tiz bir ses çıkarır, büyük olan tokmak iste tok seslidir, eve erkek bir ziyaretçi geldiğini bildirir. Bazıları tahta kepenklerle süslenmiş olan bu evler, tarih meraklılarının Karabük’ü ziyaret etme sebebidir
Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın 1661’de Safranbolu’da yaptırmış olduğu tarihi cami, avlusunda, şadırvan, güneş saati ve namaz vakitlerini gösteren muvakkithane barındırır. Ana kapısı kemerle süslenmiş tarihi yapı, kare şeklinde tasarlanmıştır. Sekizgen kasnak üzerine kondurulmuş kubbesi, tek şerefeli bir minaresi olan kutsal mekan taştan yapılmıştır. Bugüne dek iki defa onarılan Köprülü Mehmet Paşa Camii, hala ibadete açıktır.
Safranbolu’da yer Osmanlı camilerinden biridir. Akçasu Deresi üzerinde, 1878 senesinde Hacı Hüseyin Hüsnü tarafından yaptırılmış olan Lütfiye Camii, ahşap minaresi ile halen ayaktadır. Kaçak Camii olarak da anılan kutsal mekan, sıvalı moloz taştan inşa edilmiş, üzeri kiremit bir çatı ile örtülmüştür. Ahşap mahfile sahip olan tarihi ibadethane, birkaç kez onarılsa da özgünlüğünü büyük ölçüde muhafaza eder.
Osmanlı sultanlarından III. Selim zamanında sadrazam olan İzzet Mehmet Paşa’nın 1797 senesinde yaptırdığı Saat Kulesi, ilçenin simgelerinden biridir. Yaklaşık 20 metre uzunluğunda kare olarak tasarlanmıştır. Kesme taştan örülmüş kuleyi, kiremit bir çatı örter. Zembereği olmayan saat, hafta bir kez elle kurulur. Yakın tarihte onarılan Safranbolu Saat Kulesi’nin sesi, ilçenin birçok yerinden duyulur.
İncekaya Su Kemeri, Safranbolu’daki Tokatlı Kanyonu’nda yer alan ihtişamlı yapılardan biridir. İnşa tarihi net olmayan tarihi yapı, Osmanlı Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1794 - 1798 tarihleri arasında onarılmıştır. Yaklaşık 116 metre uzunluğundaki 6 gözlü su kemeri, üzerinde yer aldığı Tokatlı Deresi’ni ve kanyonu süsler.
Cinci Hanı, tarihi İpek Yolu güzergahında kurulmuş konaklama merkezlerinden biridir. Safranbolu’da yer alan tarihi han, 1645’te yapılmış bir Osmanlı Dönemi eseridir. Yıllar boyu kervansaray olarak hizmet vermiş bu han, günümüzde restore edilerek otel, kafe ve restoran bölümleriyle hala ziyarete açıktır.
İzzet Mehmet Paşa Camii, Safranbolu’nun en ünlü camilerinden biridir. Osmanlı sultanlarından III. Selim zamanında sadrazam olan İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796’da yaptırılmıştır. Özenli el işçiliği ile dikkat çeken kutsal mekanın mihrabında III. Selim’in tuğrası bulunur. Minaresi büyük bir özenle süslenmiş olan caminin, hoş bir avlusu vardır.
Karabük ve Safranbolu’nun tarihine ışık tutan Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, etnografik eserleri ile dikkat çeker. Müzede, Roma Dönemi’nden Cumhuriyet yıllarına kadar geçen sürede Safranbolu ve çevresinde keşfedilmiş sikke, ev eşyası, giysi ve çeşitli objeler sergilenir. Sergi ve konferans salonuna sahip olan müze binası da gösterişli bir eserdir. 1976’ya dek Hükümet Konağı olarak kullanılmış yapı, 1904 - 1906 yılları arasında inşa edilmiştir ve yakın zamanda yenilenmiştir.
Küre-i Hadid Camii, Eflani’ye bağlı Demirciler köyünde yer alır. 1435 tarihinde Candaroğulları Beyliği zamanında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı ibadethanenin, ahşap bir minaresi vardır. Farklı zamanlarda onarılan tarihi cami, yakın tarihte özgünlüğü muhafaza edilerek restore edilmiştir ve hala ibadete açıktır.
Eskipazar’a bağlı Budaklar köyü mevkiinde keşfedilmiş Hadrianapolis Antik Kenti, Antik Çağ’da Paflagonya olarak adlandırılmış bölgenin en büyük şehirlerinden biridir. Yakın zamanda tespit edilmiş olan antik kentte, Roma ve Bizanslılardan kalma mozaikler, kilise ve su kanalı kalıntıları, kaya mezarlar görülebilir.
Dağdelen Camii, Safranbolu’nun Çarşı Meydanı’nda konumlanmış Osmanlı Dönemi mimari yapılarından biridir. 1767’de Hacı Mehmet Ağa’nın yaptırmış olduğu kutsal mekan, tek kubbe ile süslenmiştir. Tuğla ve taştan yapılmış olan Dağdelen Camii, yakın zamanda onarımdan geçerek özgünlüğünden biraz uzaklaşmış olsa da hala dikkat çeken ve ibadete açık olan tarihi camilerden biridir.
Yemeniciler Çarşısı olarak da bilinen tarihi yapı, 17. yüzyılda, Safranbolu’da inşa edilmiştir. Taşla kaplı tarihi bir sokakta karşılıklı ve yan yana dizilmiş 48 ahşap dükkanın oluşturduğu bu çarşı, Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin bitişiğindedir. O dönemlerde camiye gelir sağlayan çarşı, Lonca Çarşısı adıyla anılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde yemeni denen ayakkabıların üretildiği dükkanları, günümüzde yöreye özgü eşyaların satıldığı bir yerdir. Yemeniciler Arastası, barındırdığı Yemenicilik Müzesi ile Safranbolu’nun sembolik yerlerinden biri olarak mutlaka görülmeli…
Safranbolu’nun tarihi değerlerinden biridir Eski Hamam. Bizanslılardan kalma hamam kalıntıları üzerine, 14. yüzyılda Candaroğullarından Süleyman Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilir. Kesme ve moloz taştan yapılmış, çifte hamam olarak tasarlanmıştır. 1980’li yıllara kadar hamam olarak kullanılan tarihi yapı bir süre atıl kalmış, günümüzde “Eski Gezi Hamamı” adıyla yeniden düzenlenerek ziyarete açılmıştır.
Yemenici, bakırcı ve demircisi ile zanaatkarlığın gelişmiş olduğu Safranbolu’da, Demirciler Çarşısı da hala ayakta olan tarihi yerlerden biridir. Akçasu Deresi’nin çevresinde kurulmuş olan çarşı, günümüzde de kalaycı ve bakırcıların dükkanlarına ev sahipliği yapar.
17. yüzyıl eserlerinden Cinci Hamamı, diğer ismi ile Yeni Hamam, Safranbolu’da hala hizmete açık olan tarihi hamamlardandır. Kiremit kaplı kubbelerle süslü olan yapı, kadın ve erkekler bölümüyle çifte hamam olarak tasarlanmıştır. Kadın ve erkek girişleri ayrı sokaklara açılan kapılarla sağlanır.
Tokatlı Köprüsü, Safranbolu’daki Gümüş Deresi’nin üzerindedir. Tek gözlü köprü, kesme ve moloz taş karışımından yapılmıştır. Yaklaşık 40 metre uzunluğundaki köprünün 18. yüzyılda Osmanlı Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilir.
Kaymakamlar Gezi Evi olarak da bilinen tarihi yapı, Safranbolu Evleri’ni yakından görmek isteyenlerin ilk durağıdır. İlçe merkezindeki Hıdırlık Yokuşu sokağında yer alır. 19. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edildiği düşünülen bu ev, giriş ile beraber üç katlıdır. Odaları dönemin yaşam tarzına uygun olarak döşenmiş Kaymakamlar Konağı, haftanın her günü ziyarete açıktır.
Safranbolu’nun İzzet Mehmet Paşa Mahallesinde yer alan Hidayetullah Camii, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiş tarihi camilerden biridir. Hidayet Ağa’nın 1718’de moloz taştan yaptırmış olduğu cami, 1873’te Hacı Süleyman Efendi tarafından onarılmıştır. İç mekanı ahşap bezemelerle süslü olan kutsal mekan, hala ibadete açıktır.
Kazdağlıoğlu Camii, Safranbolu’nun tarihi ibadethanelerinden biridir. 1778 tarihli kutsal mekan, Hacı Halil Mahallesindedir. Kazdarlıoğlu Mehmet Ağa’nın yaptırmış olduğu cami, tuğla ve taştan inşa edilmiş olup tek kubbe ile süslüdür. Caminin tek şerefeli bir minaresi ve küçük bir avlusu vardır.
Safranbolu’daki Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin avlusunda yer alan Güneş Saati, mermer üzerine pirinç bir sacdan yapılmıştır. Demir korkulukla çevrelenmiş, 10 dakikalık zaman dilimine bölünmüş olan bu saat, caminin en dikkat çekici detaylarından biridir.
Asar Kalesi, Eskipazar ilçesinin merkezine bağlı olan Semail köyünde, yaklaşık 300 metre yüksekliğinde bir tepede konumlanmıştır. Doğal kayalık üzerine kurulmuş olan bu kalenin çevresinde kaya tünelleri keşfedilmiştir. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen yapılar, kalıntı şeklinde günümüze ulaşmıştır.
Hadrianapolis Antik Kenti’nde ve çevresinde keşfedilmiş olan kaya mezarları, Romalılar zamanında yapılmış ve kısmen korunmuş olarak günümüze kadar gelebilmiştir. Tonozlu tavana sahip kaya mezarlarında ölü sediri de vardır. Yaklaşık 2 metre yüksekliğe sahip olan mezar odaları, iki sıra şeklinde düzenlenmiştir.
Eskipazar Kaya Tünelleri, Semail köyünde bulunan Asar Kalesi’nin yakınında yer alır. Asar Tepesi’nden dereye kadar uzanan bu tüneller, tonozlu olarak tasarlanmış, basamakları ise taştan yapılmıştır. Kale ile dere arasında güvenli bir bağlantı sağlamak için oluşturulduğu tahmin edilir. Kaya tünelleri, zamanla tahrip olmuşsa da günümüze kadar gelebilmiştir.
Bulak Hamamı, Osmanlı Dönemi’ne ait geleneksel hamamlardan biridir. Karabük’ün merkezinde yer alan bu hamamın kitabesi yoktur; ancak 17. yüzyılın sonunca yapıldığı tahmin edilir. Tarihi mekan, ılıklık, sıcaklık ve soyunmalık kısımlarında içten kubbelidir. Yakın zamanda restore edilmiş bu yapının bir bölümü hamam, bir bölümü ise müzikli bir restoran olarak hizmet verir.
Gerdek Boğazı Kaya Mezarları, Ovacık ilçesine bağlı Pürçükören köyündeki Karakoyunlu Mahallesinde konumludur. Üçgen alınlıkla süslenmiş girişinin ardında mezar odalarına sahip olan kutsal alan, sütunlu olarak tasarlanmış, bitki ve ağaç motifleriyle süslenmiştir. Kaya mezarlarının 7. yüzyıldan önce yapıldığı tahmin edilir.
Kayadibi Mağarası, Ovacık’ın Pürçükören köyünde, Karakoyunlu Mahallesi sınırları içinde keşfedilmiştir. İnsan eliyle yapılmış bu mağara, kaya mezarı olarak kullanılmıştır. Giriş kısmı at nalı şeklinde oyulmuş mezar odasının içinde, kaya üzerine oyulmuş aslan motiflerine rastlanmıştır. Tarihi alanın ne zaman yapıldığı belli değildir.
Ovacık ilçesine bağlı Pürçükören köyünün Karakoyunlu Mahallesinde keşfedilmiş Karain Kaya Mezarı, dört odaya sahiptir. Tarihi mezar alanının kim tarafından, hangi yıllarda yapıldığı bilinmez, Günümüze büyük oranda sağlam gelebilmiş olan kaya mezarlarının çevresinde mağara ve başka kaya mezarları da bulunur.
Safranbolu Ulu Camii, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş Aziz Stefanos (Aya Stefanos) Kilisesi’nin 1956 senesinde camiye dönüştürülmesi ile kurulmuştur. Sonradan eklenen tek şerefeli minaresi ile halen ibadete açık olan bu cami, ilçenin en dikkat çekici yapılarından biridir. Kiliseden camiye dönüştürülürken muhafaza edilen özgün kitabesi de ana kapısının üzerinde görülebilir.
Safranbolu’ya bağlı İzzetpaşa Mahallesinde konumlu olan Eski Camii, Bizans Dönemi’ne ait tarihi bir kilisenin dönüştürülmesi ibadete açılmıştır. İnşa zamanı bilinmeyen kutsal mekan, Gazi Süleyman Paşa Camii adıyla da anılır. Moloz taştan yapılmış tarihi ibadethane, ahşap dam ile örtülüdür. Minberi minaresi ve mihrabı ahşap olan tarihi cami, günümüzde de ibadete açıktır.
Safranbolu’da yer alan tarihi camilerden biri de Taş Minare Camii’dir. Aynı adlı sokakta bulunan kutsal mekanın kitabesi yoktur; ancak Candaroğulları Dönemi’nde, 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilir. Sade bir görüntüye sahip olan bu mekan, pek çok kez elden geçirilmiş, günümüze işlevini koruyarak gelebilmiştir. Camiye adını veren taş minaresi, dörtgen kaide üzerinde yükselir ve tek şerefelidir.
Çevrik Köprüsü olarak da bilinen tarihi Taş Köprü, Safranbolu’ya bağlı Konarı köyü yakınlarından geçen Eflani Çayı üzerine kurulmuştur. Kitabesi olmayan yapının, Candaroğulları zamanından kaldığı düşünülür. Yaklaşık 34 metre uzunluğundaki köprü, iki gözlü ve yuvarlak kemerlidir. Günümüze kadar ulaşabilmiş, yanı başına yeni bir köprü yapılması sebebiyle işlevini kaybetmiştir.
Safranbolu’ya bağlı Yazıköy’de bulunan tarihi hamamın inşa kitabesi yoktur, ama 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilir. Klasik Osmanlı hamamlarının bir örneği olan Yazıköy Hamamı, basık kubbe ve kemerlerle süslenmiştir. Yenileme çalışmaları ile yüzlerce yıldır işlevini koruyan bu yapı, kadın ve erkeklere hizmet verir.
Karabük’ün simgesi, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nin bir üyesi olan Safranbolu Evleri, 18 ve 20. yüzyıl arasında inşa edilmiştir. Osmanlı ve Türk geleneksel mimarisinin en güzel örneklerinden olan tarihi Safranbolu Evleri, yazlık ve kışlık olarak dönemin yaşam tarzına uygun bir şekilde tasarlanmıştır. 2 - 3 katlı evler, ahşap detaylarla süslü, oyma ve kalem işleriyle bezelidir. Dışı kerpiç ve taştır. Kalabalık aileler için tasarlanmış evlerde genişçe bir avlu ve misafir odaları bulunur.
Haremlik - selamlık olarak tasarlanan evlerin dış kapısında biri küçük, biri büyük olmak üzere iki tokmak vardır. Küçük olan tokmak, kadınlar tarafından kullanılır ve tiz bir ses çıkarır, büyük olan tokmak iste tok seslidir, eve erkek bir ziyaretçi geldiğini bildirir. Bazıları tahta kepenklerle süslenmiş olan bu evler, tarih meraklılarının Karabük’ü ziyaret etme sebebidir
Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın 1661’de Safranbolu’da yaptırmış olduğu tarihi cami, avlusunda, şadırvan, güneş saati ve namaz vakitlerini gösteren muvakkithane barındırır. Ana kapısı kemerle süslenmiş tarihi yapı, kare şeklinde tasarlanmıştır. Sekizgen kasnak üzerine kondurulmuş kubbesi, tek şerefeli bir minaresi olan kutsal mekan taştan yapılmıştır. Bugüne dek iki defa onarılan Köprülü Mehmet Paşa Camii, hala ibadete açıktır.
Safranbolu’da yer Osmanlı camilerinden biridir. Akçasu Deresi üzerinde, 1878 senesinde Hacı Hüseyin Hüsnü tarafından yaptırılmış olan Lütfiye Camii, ahşap minaresi ile halen ayaktadır. Kaçak Camii olarak da anılan kutsal mekan, sıvalı moloz taştan inşa edilmiş, üzeri kiremit bir çatı ile örtülmüştür. Ahşap mahfile sahip olan tarihi ibadethane, birkaç kez onarılsa da özgünlüğünü büyük ölçüde muhafaza eder.
Osmanlı sultanlarından III. Selim zamanında sadrazam olan İzzet Mehmet Paşa’nın 1797 senesinde yaptırdığı Saat Kulesi, ilçenin simgelerinden biridir. Yaklaşık 20 metre uzunluğunda kare olarak tasarlanmıştır. Kesme taştan örülmüş kuleyi, kiremit bir çatı örter. Zembereği olmayan saat, hafta bir kez elle kurulur. Yakın tarihte onarılan Safranbolu Saat Kulesi’nin sesi, ilçenin birçok yerinden duyulur.
İncekaya Su Kemeri, Safranbolu’daki Tokatlı Kanyonu’nda yer alan ihtişamlı yapılardan biridir. İnşa tarihi net olmayan tarihi yapı, Osmanlı Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1794 - 1798 tarihleri arasında onarılmıştır. Yaklaşık 116 metre uzunluğundaki 6 gözlü su kemeri, üzerinde yer aldığı Tokatlı Deresi’ni ve kanyonu süsler.
Safranbolu’nun muazzam güzelliklerindendir Tokatlı Kanyonu. Yaklaşık 9 km uzunluğundaki kanyon, İncekaya Su Kemeri ile süslenmiştir. Trekking için ideal bir parkur olan bu Tokatlı, tabiat aşıklarının muhakkak görmek isteyeceği bir yer… Kanyonun girişinde, muazzam görüntüyü gözler önüne seren bir seyir alanı olarak Kristal Teras ziyaret edilebilir.
İzzet Mehmet Paşa Camii, Safranbolu’nun en ünlü camilerinden biridir. Osmanlı sultanlarından III. Selim zamanında sadrazam olan İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796’da yaptırılmıştır. Özenli el işçiliği ile dikkat çeken kutsal mekanın mihrabında III. Selim’in tuğrası bulunur. Minaresi büyük bir özenle süslenmiş olan caminin, hoş bir avlusu vardır.
Kristal Teras, Safranbolu’nun muazzam güzelliklerinden Tokatlı ve İncekaya Kanyonlarının seyir terasıdır. 80 metre yükseklikteki yapının tabanı da dahil olmak üzere tüm yüzeyleri dayanıklı camdan yapılmıştır. 400 kişi ve 75 tonluk kapasiteye sahip olan Kristal Teras, doğanın sonsuz güzelliğini gözler önüne serer.
Safranbolu’da yer alan İncekaya Kanyonu, Tokatlı Kanyonu’nun güneyindedir. Yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı bir vadi içinde, seyrine doyum olmayan bir manzara yaratır. Kanyon, zorlu bir parkura sahiptir. Gerekli ekipmanları edinerek burada kanyon sporları yapılabilir. Mola vermek isteyenler için kanyonun içinde kafeler bulunur. Eşsiz güzelliğin tamamı, kanyonların seyir noktası olan Kristal Teras’ta görülebilir.
Karabük ve Safranbolu’nun tarihine ışık tutan Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, etnografik eserleri ile dikkat çeker. Müzede, Roma Dönemi’nden Cumhuriyet yıllarına kadar geçen sürede Safranbolu ve çevresinde keşfedilmiş sikke, ev eşyası, giysi ve çeşitli objeler sergilenir. Sergi ve konferans salonuna sahip olan müze binası da gösterişli bir eserdir. 1976’ya dek Hükümet Konağı olarak kullanılmış yapı, 1904 - 1906 yılları arasında inşa edilmiştir ve yakın zamanda yenilenmiştir.
Yenice ilçesinin oksijen kaynağı, bölgenin en güzel mesireliklerine ev sahipliği yapan Yenice Ormanları, ilçenin büyük bir kısmını kaplıyor. Kent Ormanı tarafında, yürüyüş, kamp ve piknik alanları ile otel bulunuyor. Blok ormanlar, sandal, ıhlamur ve çam ağaçlarından oluşuyor. Yenice Ormanları’na gelmişken anıt ağaçların bulunduğu arboretum bölümü, mutlaka görülmeli…
Karabük Saat Kulesi, ülkenin en önemli fabrikası olan Kardemir’in 50. kuruluş yıldönümüne ithafen 1987’de inşa edilmiştir. Çelik ve alüminyumdan yapılma kule, rengarenk ışıklandırması ile geceleri pek çok yerden görülebilir.
Küre-i Hadid Camii, Eflani’ye bağlı Demirciler köyünde yer alır. 1435 tarihinde Candaroğulları Beyliği zamanında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı ibadethanenin, ahşap bir minaresi vardır. Farklı zamanlarda onarılan tarihi cami, yakın tarihte özgünlüğü muhafaza edilerek restore edilmiştir ve hala ibadete açıktır.
Dağdelen Camii, Safranbolu’nun Çarşı Meydanı’nda konumlanmış Osmanlı Dönemi mimari yapılarından biridir. 1767’de Hacı Mehmet Ağa’nın yaptırmış olduğu kutsal mekan, tek kubbe ile süslenmiştir. Tuğla ve taştan yapılmış olan Dağdelen Camii, yakın zamanda onarımdan geçerek özgünlüğünden biraz uzaklaşmış olsa da hala dikkat çeken ve ibadete açık olan tarihi camilerden biridir.
Hızar Mağarası, Safranbolu’nun Değirmenbaşı mevkiine yaklaşık 5 km uzaklıkta keşfedilmiştir. Fosil mağaralardan biridir. Genişçe bir giriş kısmından sonra iki kola ayrılır. Tam anlamı ile araştırılmamış olan mağaranın içinden yeraltı ırmağı bulunur.
Yemeniciler Çarşısı olarak da bilinen tarihi yapı, 17. yüzyılda, Safranbolu’da inşa edilmiştir. Taşla kaplı tarihi bir sokakta karşılıklı ve yan yana dizilmiş 48 ahşap dükkanın oluşturduğu bu çarşı, Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin bitişiğindedir. O dönemlerde camiye gelir sağlayan çarşı, Lonca Çarşısı adıyla anılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde yemeni denen ayakkabıların üretildiği dükkanları, günümüzde yöreye özgü eşyaların satıldığı bir yerdir. Yemeniciler Arastası, barındırdığı Yemenicilik Müzesi ile Safranbolu’nun sembolik yerlerinden biri olarak mutlaka görülmeli…
Mencilis Mağarası olarak da bilinen doğal oluşum, Safranbolu’ya bağlı Bulak köyündedir. Kayaların arasında, derin bir vadide keşfedilmiş olan mağara, yaklaşık 6,5 km uzunluğundadır. Yatay biçimde oluşmuş mağara üç katlı olup alt kısmında göl ve nehir bulunur. 400 metreye yakın bir bölümü yürüyüş parkuru olarak aydınlatmalarla donatılmıştır. Büyüleyici güzellikteki dikit ve sarkıtları dikkat çeken Bulak Mağarası’na yaklaşık 150 basamaklı merdiven kullanılarak ulaşılır.
Safranbolu’nun sembolik yerlerinden biri olan Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi, 1906 doğumlu yemeni ustası olan Ahmet Demirezen’in Yemeniciler Arastası’ndaki dükkanında hizmet verir. Müzede, yemeni olarak adlandırılın ayakkabının üretim aşamalarında kullanılmış araçlar sergilenir.
Safranbolu’nun tarihi değerlerinden biridir Eski Hamam. Bizanslılardan kalma hamam kalıntıları üzerine, 14. yüzyılda Candaroğullarından Süleyman Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilir. Kesme ve moloz taştan yapılmış, çifte hamam olarak tasarlanmıştır. 1980’li yıllara kadar hamam olarak kullanılan tarihi yapı bir süre atıl kalmış, günümüzde “Eski Gezi Hamamı” adıyla yeniden düzenlenerek ziyarete açılmıştır.
Muazzam bir manzaraya hakim olan Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’da yer alır. Tepede, Hıdır Paşa ve Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın türbeleri, Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşmüş kahramanlardan Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarı yer alır.
17. yüzyıl eserlerinden Cinci Hamamı, diğer ismi ile Yeni Hamam, Safranbolu’da hala hizmete açık olan tarihi hamamlardandır. Kiremit kaplı kubbelerle süslü olan yapı, kadın ve erkekler bölümüyle çifte hamam olarak tasarlanmıştır. Kadın ve erkek girişleri ayrı sokaklara açılan kapılarla sağlanır.
Kaymakamlar Gezi Evi olarak da bilinen tarihi yapı, Safranbolu Evleri’ni yakından görmek isteyenlerin ilk durağıdır. İlçe merkezindeki Hıdırlık Yokuşu sokağında yer alır. 19. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edildiği düşünülen bu ev, giriş ile beraber üç katlıdır. Odaları dönemin yaşam tarzına uygun olarak döşenmiş Kaymakamlar Konağı, haftanın her günü ziyarete açıktır.
Safranbolu’nun İzzet Mehmet Paşa Mahallesinde yer alan Hidayetullah Camii, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiş tarihi camilerden biridir. Hidayet Ağa’nın 1718’de moloz taştan yaptırmış olduğu cami, 1873’te Hacı Süleyman Efendi tarafından onarılmıştır. İç mekanı ahşap bezemelerle süslü olan kutsal mekan, hala ibadete açıktır.
Kazdağlıoğlu Camii, Safranbolu’nun tarihi ibadethanelerinden biridir. 1778 tarihli kutsal mekan, Hacı Halil Mahallesindedir. Kazdarlıoğlu Mehmet Ağa’nın yaptırmış olduğu cami, tuğla ve taştan inşa edilmiş olup tek kubbe ile süslüdür. Caminin tek şerefeli bir minaresi ve küçük bir avlusu vardır.
Yenice’nin tabii güzelliklerinden biri olan Şeker Kanyonu, yaklaşık 6,5 km uzunluğundadır. Tırmanış, doğa yürüyüşü, rafting gibi kanyon sporlarına elverişlidir. Kanyonu geçerken dar ve geçmesi zor olan kısımlar, yüzmeyi gerektiren yerler vardır. Ziyaretçilerin bu konuda hazırlıklı olmaları önerilir.
Safranbolu’daki Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin avlusunda yer alan Güneş Saati, mermer üzerine pirinç bir sacdan yapılmıştır. Demir korkulukla çevrelenmiş, 10 dakikalık zaman dilimine bölünmüş olan bu saat, caminin en dikkat çekici detaylarından biridir.
Karadeniz’in harikalarından biri olan Boduroğlu Yaylası, tablo gibi görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakır. Yeşilin her tonunu yansıtan bu alan, bol oksijenli, çiçek kokulu havası ile ilkbahar gelir gelmez pek çok kişi tarafından ziyaret edilir. Burası, yalnızca Eflani sakinlerinin değil, doğa ile iç içe dinlenmek isteyenlerin de ziyaret ettiği bir mesireliktir. Boduroğlu Yaylası, her temmuzda düzenlenen yayla şenliği ile eğlenceli aktivitelere sahne olur.
Ulu Yayla, Eflani’ye yaklaşık 20 km uzaklıkta bir doğa harikasıdır. Zengin bir bitki örtüsünün kapladığı yayla, çam ağaçları ile her mevsim yeşildir. Havalar ısınınca Eflani’den pek çok kişi buraya gelir. Her sene ağustos ayında gerçekleşen şenliklerle hareketlenen yayla, kamp ve piknik için de tercih edilir.
Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi, 1984 senesinde kurulmuştur. Kentin demir, çelik sanayisindeki konumu ve bugüne dek yaşadığı gelişmeleri hem materyallerle hem de belgelerle gözler önüne seren bu müze, iki salon ve arşiv bölümünden oluşur. Tarihi makine parçaları, lokomotif ve vinç maketleri, müzenin en dikkat çekici parçaları arasında bulunur.
Bulak Hamamı, Osmanlı Dönemi’ne ait geleneksel hamamlardan biridir. Karabük’ün merkezinde yer alan bu hamamın kitabesi yoktur; ancak 17. yüzyılın sonunca yapıldığı tahmin edilir. Tarihi mekan, ılıklık, sıcaklık ve soyunmalık kısımlarında içten kubbelidir. Yakın zamanda restore edilmiş bu yapının bir bölümü hamam, bir bölümü ise müzikli bir restoran olarak hizmet verir.
Gerdek Boğazı Kaya Mezarları, Ovacık ilçesine bağlı Pürçükören köyündeki Karakoyunlu Mahallesinde konumludur. Üçgen alınlıkla süslenmiş girişinin ardında mezar odalarına sahip olan kutsal alan, sütunlu olarak tasarlanmış, bitki ve ağaç motifleriyle süslenmiştir. Kaya mezarlarının 7. yüzyıldan önce yapıldığı tahmin edilir.
Kayadibi Mağarası, Ovacık’ın Pürçükören köyünde, Karakoyunlu Mahallesi sınırları içinde keşfedilmiştir. İnsan eliyle yapılmış bu mağara, kaya mezarı olarak kullanılmıştır. Giriş kısmı at nalı şeklinde oyulmuş mezar odasının içinde, kaya üzerine oyulmuş aslan motiflerine rastlanmıştır. Tarihi alanın ne zaman yapıldığı belli değildir.
Ovacık ilçesine bağlı Pürçükören köyünün Karakoyunlu Mahallesinde keşfedilmiş Karain Kaya Mezarı, dört odaya sahiptir. Tarihi mezar alanının kim tarafından, hangi yıllarda yapıldığı bilinmez, Günümüze büyük oranda sağlam gelebilmiş olan kaya mezarlarının çevresinde mağara ve başka kaya mezarları da bulunur.
Safranbolu Ulu Camii, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş Aziz Stefanos (Aya Stefanos) Kilisesi’nin 1956 senesinde camiye dönüştürülmesi ile kurulmuştur. Sonradan eklenen tek şerefeli minaresi ile halen ibadete açık olan bu cami, ilçenin en dikkat çekici yapılarından biridir. Kiliseden camiye dönüştürülürken muhafaza edilen özgün kitabesi de ana kapısının üzerinde görülebilir.
Safranbolu’ya bağlı İzzetpaşa Mahallesinde konumlu olan Eski Camii, Bizans Dönemi’ne ait tarihi bir kilisenin dönüştürülmesi ibadete açılmıştır. İnşa zamanı bilinmeyen kutsal mekan, Gazi Süleyman Paşa Camii adıyla da anılır. Moloz taştan yapılmış tarihi ibadethane, ahşap dam ile örtülüdür. Minberi minaresi ve mihrabı ahşap olan tarihi cami, günümüzde de ibadete açıktır.
Safranbolu’da yer alan tarihi camilerden biri de Taş Minare Camii’dir. Aynı adlı sokakta bulunan kutsal mekanın kitabesi yoktur; ancak Candaroğulları Dönemi’nde, 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilir. Sade bir görüntüye sahip olan bu mekan, pek çok kez elden geçirilmiş, günümüze işlevini koruyarak gelebilmiştir. Camiye adını veren taş minaresi, dörtgen kaide üzerinde yükselir ve tek şerefelidir.
Yazıköy, Safranbolu’da yer alır. İlçenin en kalabalık köylerinden biridir. Geçmişte Rumlara kucak açmış olan bu köyü, günümüze kadar korunmuş tarihi dokusu özel kılar. Safranbolu evleriyle harmanlanmış mimari dokusu, burayı ziyaret edenleri hemen cezbeder. Yazıköy’e yaz aylarında gelenler, köye özgü meşhur üzüm bağlarına da mutlaka uğramalı.
Safranbolu’ya bağlı Yazıköy’de bulunan tarihi hamamın inşa kitabesi yoktur, ama 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilir. Klasik Osmanlı hamamlarının bir örneği olan Yazıköy Hamamı, basık kubbe ve kemerlerle süslenmiştir. Yenileme çalışmaları ile yüzlerce yıldır işlevini koruyan bu yapı, kadın ve erkeklere hizmet verir.
Safranbolu’nun Bartın’la paylaştığı bu güzellik, ilçenin kuzeyinde yer alır. Ahşap yayla evlerinin yer aldığı Uluyayla, oldukça zengin bir bitki örtüsü ile kaplıdır. Doğa yürüyüşü, kamp ve piknik için uygun olan tabiat harikası, her sene ağustos ayında yayla şenlikleriyle birçok kişinin buluşma yeri olur.
Sırçalı Kanyonu, Safranbolu’ya yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Doğal oluşum taş terası ile büyük ilgi gören kanyon, muazzam manzarasıyla tabiat aşıklarını buraya davet eder. Oldukça yüksekte konumlu taş terasa çıkmak tehlikeli olduğu için önerilmez. Düzce köyü mevkiindeki kanyon, zorlu bir yola sahip olsa da her yıl birçok kişi buraya gelir.
Safranbolu ilçesinin Sakaralan köyündeki kanyon, Yağcı Mahallesi ile Konarı köyü arasında bir parkura sahiptir. Eflani Deresi’nin süslediği kanyon, muhteşem manzarası ile görenleri etkisi altına alır. İlçe merkezine yaklaşık 11 km mesafede bu oluşum, zorlu bir parkura sahip olduğu için ekipmanlı ve uzman kişilerce geçilebilir.
Yenice Ormanlarının zirve kısmında yer alan Gökpınar Yaylası’nın yaklaşık 4 hektarlık bir bölümü Açık Hava Orman Müzesi’dir. Bilim insanlarının araştırmalarına sahne olan Gökpınar Yaylası’nda pek çok bitki ve ağaç çeşidi yaşar. Yaylada, ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebileceği bir dinlenme tesisi de bulunur.
Süreyya Çamlığı, Yenice ilçesinde yer alır. Yenice - Zonguldak demiryolu üzerinde bulunan doğal alan, mis gibi çam kokulu havası ile doğa tutkunlarını buraya davet eder. Trekking, kamp ve piknik için ideal yerlerden biridir. Çamlık mevkii, her mevsim serindir, özellikle yaz mevsimlerinde çevre sakinleri tarafından sıkça ziyaret edilir.
Acısu, Yenice ilçesine yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Yenice - Salavattepe orman yolu güzergahındaki doğal kaynak suyunun, başta böbrek taşı olmak üzere birçok hastalığın tedavisine yardımcı olduğu söylenir. Hem içme hem de banyo olarak kullanılan Acısu’nun çevresi mesire alanıdır. Şifa arayanların bir araya geldiği bu alan, özellikle ilkbahar ve yaz boyunca ziyaret alır.
Safranbolu’nun muazzam güzelliklerindendir Tokatlı Kanyonu. Yaklaşık 9 km uzunluğundaki kanyon, İncekaya Su Kemeri ile süslenmiştir. Trekking için ideal bir parkur olan bu Tokatlı, tabiat aşıklarının muhakkak görmek isteyeceği bir yer… Kanyonun girişinde, muazzam görüntüyü gözler önüne seren bir seyir alanı olarak Kristal Teras ziyaret edilebilir.
Safranbolu’da yer alan İncekaya Kanyonu, Tokatlı Kanyonu’nun güneyindedir. Yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı bir vadi içinde, seyrine doyum olmayan bir manzara yaratır. Kanyon, zorlu bir parkura sahiptir. Gerekli ekipmanları edinerek burada kanyon sporları yapılabilir. Mola vermek isteyenler için kanyonun içinde kafeler bulunur. Eşsiz güzelliğin tamamı, kanyonların seyir noktası olan Kristal Teras’ta görülebilir.
Safranbolu’ya bağlı Bulak köyündeki kanyonu süsleyen Kömüş Yutan Şelalesi, berrak suyu ile parlattığı kayaların üzerinden akarak kanyonla buluşur. Şelalenin üzerindeki tarihi taş köprü, günümüze kadar ulaşamamış; ancak şelale için bir set oluşturarak doğaya karışmıştır. Serin suyu nedeniyle çevredekiler yaz mevsiminde buraya yüzmeye gelir.
Yenice ilçesinin oksijen kaynağı, bölgenin en güzel mesireliklerine ev sahipliği yapan Yenice Ormanları, ilçenin büyük bir kısmını kaplıyor. Kent Ormanı tarafında, yürüyüş, kamp ve piknik alanları ile otel bulunuyor. Blok ormanlar, sandal, ıhlamur ve çam ağaçlarından oluşuyor. Yenice Ormanları’na gelmişken anıt ağaçların bulunduğu arboretum bölümü, mutlaka görülmeli…
Karabük’ün merkezine bağlı Başköy’de bulunan Baklabostan Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Zorlu bir yola sahip olan bu küçük şelale, özellikle trekkingciler tarafından ziyaret edilir. Tabii güzellik, ilkbaharda coşkuludur. Çevresi yemyeşil bir mesireliktir. Doğayla baş başa kalıp dinlenmek isteyenlerin tercihidir.
Boduroğlu Yaylası, Ovacık ilçesine bağlı aynı isimli köydedir. Yemyeşil bir Karadeniz yaylası olan Boduroğlu, kamp, trekking, piknik için ideal olup temmuz aylarında düzenlenen yayla şenlikleri ile çeşitli eğlencelere sahne olur.
Hızar Mağarası, Safranbolu’nun Değirmenbaşı mevkiine yaklaşık 5 km uzaklıkta keşfedilmiştir. Fosil mağaralardan biridir. Genişçe bir giriş kısmından sonra iki kola ayrılır. Tam anlamı ile araştırılmamış olan mağaranın içinden yeraltı ırmağı bulunur.
Mencilis Mağarası olarak da bilinen doğal oluşum, Safranbolu’ya bağlı Bulak köyündedir. Kayaların arasında, derin bir vadide keşfedilmiş olan mağara, yaklaşık 6,5 km uzunluğundadır. Yatay biçimde oluşmuş mağara üç katlı olup alt kısmında göl ve nehir bulunur. 400 metreye yakın bir bölümü yürüyüş parkuru olarak aydınlatmalarla donatılmıştır. Büyüleyici güzellikteki dikit ve sarkıtları dikkat çeken Bulak Mağarası’na yaklaşık 150 basamaklı merdiven kullanılarak ulaşılır.
Sarıçiçek Yaylası, Safranbolu’da bir doğa harikasıdır. İlçe merkezine yaklaşık 8 km mesafedeki yaylanın rakımı 1700 metredir. Orman örtüsü ile kaplı mesirelik, piknik, çadırlı ve karavanlı kampa uygun olup trekking ve tırmanış için ideal bir parkurdur.
Yenice ilçesindeki Göktepe Yaylası’nda bir doğa harikasıdır Göktepe Tabiat Parkı. İlçeye yaklaşık 10 km uzaklıkta konumlanan tabiat parkı, çevre sakinlerinin yaz boyunca uğrak yerlerinden biri olur. Kamp, piknik ve doğa yürüyüşlerine elverişli olan Göktepe Tabiat Parkı’nda yaz boyunca şenlikler düzenlenir.
Yenice’nin tabii güzelliklerinden biri olan Şeker Kanyonu, yaklaşık 6,5 km uzunluğundadır. Tırmanış, doğa yürüyüşü, rafting gibi kanyon sporlarına elverişlidir. Kanyonu geçerken dar ve geçmesi zor olan kısımlar, yüzmeyi gerektiren yerler vardır. Ziyaretçilerin bu konuda hazırlıklı olmaları önerilir.
Ulu Yayla, Eflani’ye yaklaşık 20 km uzaklıkta bir doğa harikasıdır. Zengin bir bitki örtüsünün kapladığı yayla, çam ağaçları ile her mevsim yeşildir. Havalar ısınınca Eflani’den pek çok kişi buraya gelir. Her sene ağustos ayında gerçekleşen şenliklerle hareketlenen yayla, kamp ve piknik için de tercih edilir.
Eflani’nin muhteşem yaylaların biridir. İlçeye yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Bedil Yaylası, Eflani’ye özgü dağ mantarı ile ünlüdür. Sonbahar mevsiminde ilçe sakinlerinin pek çoğu, lezzet dolu, kokulu mantarlardan toplamak için buraya gelir. Tabiatın huzur dolu kollarında dinlenmek, kamp ve piknik yapmak için ideal alan yayla, doğaseverlerin görmek isteyeceği yerlerden biridir.
Esencik Göleti, Eflani’nin merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta bulunan aynı adlı köyde yer alır. Kadıköy Göleti ya da Gülabi Göleti olarak da anılır. Sulama amacı ile oluşturulmuş, güzelliği ile ilçenin en sık ziyaret edilen mesireliklerinden biri haline gelmiştir. Gölün kıyısı, piknik üniteleri ile donatılmıştır. Esencik Göleti, doğa yürüyüşü ve kamp için tercih edilir.
Eflani’nin merkezine oldukça yakın olan bu güzellik, Ovaçalış - Soğucak yolu üzerinde, Ortakçılar köyünde yer alır. Sulama için oluşturulmuş bu göl, hoş manzarası ile ilgi çekicidir. Çevresi, doğa yürüyüşü yapmaya uygundur. Yeşil alanlarında piknik masaları bulunur. Göletin bulunduğu yer, geçmişte yerleşim alanı olarak kullanılmış, okul ve bazı yapılar göl suları altında kalmıştır. Kurak geçen aylarda sular çekildiği zaman bu yapıların çatısı gölün içinde görülebilir.
Çetiören Mesire Yeri, Eskipazar ilçesinin yaklaşık 10 km uzağındaki Haslı köyünde yer alır. Her mevsim buz gibi akan doğal su kaynaklarının dolaştığı mesire alanı, piknik ve doğa yürüyüşü için tercih edilir. İlçenin en huzurlu köşelerinden biri olan Çetirören’de yağlı güreş etkinliklerinin düzenlendiği bir alan vardır.
Eğriova Mesire Yeri, Eskipazar ilçesinden yaklaşık 25 km uzaklıkta, Adiller köyünde yer alır. Ulupınar ormanlığı mevkiindeki mesire alanında, olta balıkçılığına müsait bir göl bulunur. Doğa manzaraları ile büyüleyici olan tabii alanda, kamp ve piknik yapılabildiği gibi trekking etkinlikleri düzenlenebilir.
Dede Yaylası, Eskipazar ilçesinin Kulat köyünde bulunur. Yaklaşık 1700 metrelik rakıma sahip olan bu yayla, her yaz şenliklerle hareketlenir. Yaylada yer alan Bahattin Gazi Türbesi, şenlikler kapsamında anma törenlerine sahne olur.
Karabük’ün merkezine bağlı Üçbaş köyünde yer alan Avdanaltı Mesire Yeri, şehrin bakir köşelerindendir. Çevresinde zengin bir ormanlık ve küçük bir göl barındırır. Göl, kuruma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çadırlı ve karavanlı kampa müsait olan mesirelik, piknik ve doğa yürüyüşü için de tercih edilir. Mesire alanının yakınlarında alışveriş yeri bulunmadığı için buraya tedbirli gelinmesi önerilir.
Kent merkezinde bulunan Karabük Kent Ormanı, spor, piknik ve kamp yapmak isteyenleri buraya davet eder. Yürüyüş parkuru, spor sahası, çocuk parkı ve piknik alanlarına sahiptir. Doğal alanda dinlenmek için uygun olan orman, her mevsim yeşildir. Karaçam, kızılçam, orman gülü ve böğürtlen ağaçlarıyla bezeli bu alanda, birçok canlı türü yaşar.
Çamlık Tabiat Parkı, Karabük’ün merkezinde, yaklaşık 15 hektarlık bir alanı kaplar. Kayın, gürgen, kestane, kızılçam ve karaçam ağaçlarının yaygın olduğu bu alan, pek çok canlıya yuvadır. Piknik yeri, kafe ve restoranı ile kent sakinlerinin uğrak yeri, ziyaretçilerine ferah bir dinlenme imkanı sunar. Yazları serin olan Çamlık Tabiat Parkı’nda her mevsim doğa yürüyüşü yapılabilir.
Aladağ Mesire Alanı, Karabük’ün merkezindeki Saitler köyünde yer alır. Aladağ’ın eteklerinde konumlu bu alan, zengin bitki örtüsü ve bol oksijenli havası ile doğa aşıklarını büyüler. Kamp, piknik ve dinlenme için ideal olan Aladağ mevkii, trekking için uygundur. Burada piknik için düzenlenmiş alanlar ve spor sahaları da vardır.
Karagöl Mesire Alanı, Ovacık’ın en sık ziyaret edilen dinlenme ve piknik alanıdır. Dipsiz Göl olarak da anılan doğal bir gölün çevresinde seyir alanı ve kafe yer alır. Sakin bir dinlenme için ideal olan mesirelik, kalabalık piknik organizasyonları ve kamp için uygundur.
Safranbolu’nun Bartın’la paylaştığı bu güzellik, ilçenin kuzeyinde yer alır. Ahşap yayla evlerinin yer aldığı Uluyayla, oldukça zengin bir bitki örtüsü ile kaplıdır. Doğa yürüyüşü, kamp ve piknik için uygun olan tabiat harikası, her sene ağustos ayında yayla şenlikleriyle birçok kişinin buluşma yeri olur.
Çamtarla Mesire Alanı, Safranbolu ilçesine bağlı Esentepe Mahallesinde yer alır. Piknik ve doğa yürüyüşü için tercih edilen mesirelikte çoğu çam olmak üzere pek çok bitki türü bulunur. Kameriye ve ahşap piknik üniteleri ile kalabalık aktiveler için uygundur.
Beştepeler Mesire Alanı, Safranbolu’nun Aşağıdana köyünde yer alır. Sakin ve yemyeşil bir alanda dinlenme imkanı sunan mesirelikte restoran, piknik alanı, yürüyüş yolu, bank ve kameriyeler vardır. Beştepeler mevkii, trekking için de tercih edilir. Mesire alanındaki çeşmelerden doğal kaynak suyu akar.
Safranbolu ilçesine bağlı Kırıklar köyü mevkiinde yaklaşık 15 hektarlık bir alanı kaplayan Gürleyik Tabiat Parkı, Karabük - Bartın karayolu üzerinde konumludur. Yaklaşık 1000 metrelik rakımlı tabiat parkı, her mevsim serindir. Zengin orman örtüsünün arasında piknik ve kamp alanları, çocuk parkı, yürüyüş yolu bulunur.
Sırçalı Kanyonu, Safranbolu’ya yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Doğal oluşum taş terası ile büyük ilgi gören kanyon, muazzam manzarasıyla tabiat aşıklarını buraya davet eder. Oldukça yüksekte konumlu taş terasa çıkmak tehlikeli olduğu için önerilmez. Düzce köyü mevkiindeki kanyon, zorlu bir yola sahip olsa da her yıl birçok kişi buraya gelir.
Safranbolu ilçesinin Sakaralan köyündeki kanyon, Yağcı Mahallesi ile Konarı köyü arasında bir parkura sahiptir. Eflani Deresi’nin süslediği kanyon, muhteşem manzarası ile görenleri etkisi altına alır. İlçe merkezine yaklaşık 11 km mesafede bu oluşum, zorlu bir parkura sahip olduğu için ekipmanlı ve uzman kişilerce geçilebilir.
Yenice Ormanlarının zirve kısmında yer alan Gökpınar Yaylası’nın yaklaşık 4 hektarlık bir bölümü Açık Hava Orman Müzesi’dir. Bilim insanlarının araştırmalarına sahne olan Gökpınar Yaylası’nda pek çok bitki ve ağaç çeşidi yaşar. Yaylada, ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebileceği bir dinlenme tesisi de bulunur.
Süreyya Çamlığı, Yenice ilçesinde yer alır. Yenice - Zonguldak demiryolu üzerinde bulunan doğal alan, mis gibi çam kokulu havası ile doğa tutkunlarını buraya davet eder. Trekking, kamp ve piknik için ideal yerlerden biridir. Çamlık mevkii, her mevsim serindir, özellikle yaz mevsimlerinde çevre sakinleri tarafından sıkça ziyaret edilir.
Acısu, Yenice ilçesine yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Yenice - Salavattepe orman yolu güzergahındaki doğal kaynak suyunun, başta böbrek taşı olmak üzere birçok hastalığın tedavisine yardımcı olduğu söylenir. Hem içme hem de banyo olarak kullanılan Acısu’nun çevresi mesire alanıdır. Şifa arayanların bir araya geldiği bu alan, özellikle ilkbahar ve yaz boyunca ziyaret alır.
Yenice ilçesine bağlı Kuzdağ köyünde bulunan Eğriova Göleti, tabiat tutkunlarının sıkça ziyaret ettiği, kamp kurduğu yerlerden biridir. Çevresindeki mesire alanı Eskipazar ilçesi sınırları içinde kalır. Yüksek bir noktada bulunan gölette olta balıkçılığı yapılabilir. Gölün yakınlarında herhangi bir tesis bulunmadığı için tedbirli gidilmesi önerilir.
Yemeniciler Çarşısı olarak da bilinen tarihi yapı, 17. yüzyılda, Safranbolu’da inşa edilmiştir. Taşla kaplı tarihi bir sokakta karşılıklı ve yan yana dizilmiş 48 ahşap dükkanın oluşturduğu bu çarşı, Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin bitişiğindedir. O dönemlerde camiye gelir sağlayan çarşı, Lonca Çarşısı adıyla anılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde yemeni denen ayakkabıların üretildiği dükkanları, günümüzde yöreye özgü eşyaların satıldığı bir yerdir. Yemeniciler Arastası, barındırdığı Yemenicilik Müzesi ile Safranbolu’nun sembolik yerlerinden biri olarak mutlaka görülmeli…
Yemenici, bakırcı ve demircisi ile zanaatkarlığın gelişmiş olduğu Safranbolu’da, Demirciler Çarşısı da hala ayakta olan tarihi yerlerden biridir. Akçasu Deresi’nin çevresinde kurulmuş olan çarşı, günümüzde de kalaycı ve bakırcıların dükkanlarına ev sahipliği yapar.
Akkaya Kaplıcası, Eskipazar ilçesine bağlı İmanlar köyü mevkiinde yer alan bir şifa kaynağıdır. Kayaların arasından travertenler oluşturarak doğan yeraltı suyu, yaklaşık 25 santigrat derecedir. Hoş bir görüntü oluşturan termal kaynağın çevresinde hamam vardır. Kükürt açısından zengin olan kaplıca, ilçe sakinleri tarafından banyo kürü olarak kullanılır.
Onel AVM, Karabük’ün merkezinde yer alır. Yerli ve yabancı markaların mağazalarına ev sahipliği yapan alışveriş merkezi, kent sakinlerinin sosyalleştiği bir buluşma mekanıdır. Sinema salonu, restoran ve kafeleri ile ilgi gören AVM’de, hipermarket ve çocuk oyun alanı da bulunur.
Şehir merkezinde bulunan modern alışveriş merkezlerinden biri olan Kares AVM, sinema salonu ve mağazaları ile birçok kişiyi bir araya getirir. Yerli ve yabancı markaların buluştuğu AVM’de, zengin lezzetler sunan restoran ve kafeler vardır. Çocuklar için oyun merkezine ev sahipliği yapan alışveriş merkezinde hipermarket de bulunur.