Göller Yöresi’nde, Isparta ili Yalvaç ilçesinde yer alan Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nin kuruluş tarihi net olarak bilinmemektedir. Kentin, I. Seleukos ya da oğlu Antiokhos tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Antik Kentte St. Paul Kilisesi, sur, Ay Tanrısı olarak bilinen Men Mabedi, tiyatro kalıntıları bulunmaktadır. Son dönemde kentte sürdürülen kazılardan çıkarılan gladyatör kabartmalarına göre, kentte gladyatörler okulu olduğu tahmin edilmekte ve gladyatörlerin yalnızca birbirleriyle değil vahşi hayvanlarla da savaştığı düşünülmektedir.
Aya Stefanos Kilisesi
Isparta ili Eğirdir ilçesi Yeşilada’da konumlanan Aya Setafanos Kilisesi’nin 19.yy’ın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilir. Dikdörtgen planlı kilise, üç nefli ve apsislidir. Kilise içinde yer alan alçı süslemeleri dökülmüştür. Göller Bölgesi Araştırma Projesi dâhilinde kilisenin restorasyonu yapılmıştır.
Atabey Çeşmesi
Atabey Çeşmesi, Isparta’nın Atabey ilçesinin görülmeye değer yerlerindendir.
Barla Hamamı
Isparta ili Eğirdir ilçesi Barla köyünde yer alan Barla Hamamı, tarihi hamamlardandır. Sıcaklık bölümüne sahip olan hamamda giyinme ve soyunma odaları bulunur.
Aya Georgios Kilisesi
Isparta ili Eğirdir ilçesinde bulunan Aya Georgios Kilisesi’nin ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Kilise, günümüzde harap durumdadır.
Prostanna Harabesi
Isparta ili Eğirdir ilçesinde bulunan kent, Prostanna Harabesi olarak adlandırılır. Harabenin tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Eğirdir Sivrisi’nin güney yönünde bir tepede kentin akropolisi yer alır. Tepede ve Sivri üzerinde kent surları görülebilir. Her iki tepe arasındaki boyunda Prostanna’nın büyük yapı kalıntıları bulunur. Akropolisin doğu yönünde hamam olarak isimlendirilen yapı yer alır. Kentin, Roma döneminin ardından terkedildiği bilinir.
Barla Osmanlı Köprüsü
Isparta ili Eğirdir ilçesinde inşa edilmiş olan iki Barla Osmanlı Köprüsü bulunur. İlki; Barla deresi üzerinde konumlanır. Sivri kemerli olan köprünün üzeri moloz taşlarla kaplıdır, kesme bloklarla yapılmıştır.
İkinci köprü de Barla deresi üzerinde bulunur. Sivri kemerli, düzgün kesme taştan yapılmış olan köprünün yanları moloz taşla doldurulmuştur. Köprünün üzeri taş kaplıdır. İkinci köprü günümüzde halen kullanılır.
Malos Harabesi
Isparta ili Eğirdir ilçesinde yer alan Malos Harabesi’nin tarihi hakkında net bilgi mevcut değildir. Helenistik ve Roma döneminde inşa edilmiş olan surlar akropolün çevresinde konumlanır. Ayakta olan sur kulelerinden biri günümüzde görülebilmektedir. Kent alanında kayaya oyulmuş toplantı alanı bulunur. Kaşerenler Tepesi yakınlarında kent tapınaklardan biri yer alır. Tapınağın bir kısmı halen ayaktadır.
Barla Roma Köprüsü
Isparta ili Eğirdir ilçesi Barla deresi üzerinde yer alan Barla Roma Köprüsü MS 2. yy’da inşa edilmiştir. Tek kemerli olan köprü, kesme taş ve moloz taştan inşa edilmiştir.
Keyhüsrev Kervansarayı
1237 yılında II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından inşa ettirilmiş olan Keyhüsrev Kervansarayı, bir diğer adıyla Eğirdir Hanı, Isparta ili Eğirdir ilçesi Yeni mahallede yer alır. Klasik han şemasına sahip olan yapı, Anadolu Selçuklu kervansaraylarının en büyüklerinden biridir. 64 yıl ayakta kalan yapı, yaşanan yangının ardından tüm işlevini yitirmiştir.
Akmescit Çeşmesi
Isparta ili Eğirdir ilçesinde Barla kasabasında konumlanan çeşmenin ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ahşap çatıya sahip olan çeşmenin üç tarafı kapalı iken ön tarafı açıktır. Çeşmenin orta nişinde kurnanın olduğu bölümde, ejder ile selvi kabartmaları yer alır.
Ertokuş Kervansarayı
Isparta ili Gelendost ilçesi Yeşilköy mevkiinde yer alan Ertokuş Kervansarayı, Gelendost Hanı veya Kudret Hanı olarak da anılır. Klasik han şemasına uygun olarak inşa edilen yapı, kitabesine göre, Mubarezettin Ertokuş tarafından 1233 yılında inşa ettirilmiştir.
Firdevs Bey Bedesteni
Isparta ili merkez ilçesinde yer alan Firdevs Bey Bedesteni, Isparta Valisi Firdevs Bey tarafından 1561 yılında, Mimar Sinan Camii’ne gelir sağlamak amacıyla inşa ettirilir. Mimar Sinan yapılarının mimari özelliklerini yansıtan bedesten, düzgün kesilmiş kövke taşlarla inşa edilmiştir. Kuzey ve güney yönlerinden yapıya giriş yapılabilmektedir. Yapı, 1967 yılında onarım görmüştür.
Yılankıran Çeşmesi
Isparta ili merkez ilçesi Sülübey mahallesinde bulunan Yılankıran Çeşmesi, 1519 yılında Muhammedoğlu İsa Fakih isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır. Yılankıran Çeşmesi, Isparta’nın tarihi bilinen en eski çeşmesi olarak anılır. Osmanlı dönemi eseri olan çeşmenin hazne bölümü yıkık durumdadır.
Koca Çeşme
Isparta ili Keçiborlu ilçesi İncesu beldesinde yer alan Koca Çeşme’nin kemerli kısmında yer alan kitabesinde 1885 tarihi bulunur. Dikdörtgen yapılı çeşme, kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Yuvarlak kemerli çeşmenin orta kısmında dikdörtgen bir niş yer alır.
Aslanlı Çeşme
Isparta ili Keçiborlu ilçesinde yer alan Aslanlı Çeşme, içerisinde yer alan aslan kabartmadan adını alır. Blok taşlardan yapılan çeşme, yuvarlak kemerli ve beşik çatılıdır.
Zorzila Harabesi
Isparta ili Sütçüler ilçesinde yer alan kalıntılar Zorzila Harabesi olarak adlandırılır. Roma döneminde kurulduğu tahmin edilen bu dağ kenti, eğimli bir arazide bulunur. Kentte ve çevresinde yapı, tapınak, toplantı alanı kalıntıları görülebilir.
Anaboura Harabesi
Isparta ili Şarkikaraağaç ilçesi Salur köyü Enevre mevkiinde bulunan Anaboura Harabesi, Kızılkale dağında konumlanır. Kalenin inşa tarihi net olarak bilinmemektedir. Günümüzde harap durumda olan kalenin, Roma döneminden kaldığı düşünülmektedir.
Kireli Han
Isparta ili Şarkikaraağaç ilçesi Yassıbel köyü Fele pınarı başında yer alan Kireli Han’ın geçmişte kalıntıları toprak yüzeyinde görülebilirken, günümüzde han kalıntıları yok olmuştur.
Eğirdir Kalesi
Isparta ili Eğirdir ilçesinde yer alan Eğirdir Kalesi’nin kesin olarak ne zaman inşa edildiği hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Kalenin kalıntıları Bizans döneminden günümüze ulaşmıştır. Kale, Hamitoğulları Beyliği ve Osmanlılar zamanında onarımdan geçmiştir. Kalede 1307 tarihinin yazılı olduğu bir onarım kitabesi yer alır.
Sığırlık Kalesi I
Isparta ili Sütçüler ilçesinde yer alan kale, Asar mahallesinde konumlanır. Kalenin mimari özelliklerine dayanılarak Erken Bizans döneminde inşa edildiği düşünülür. Kuleleri ve sur duvarları kalıntıları ile kale günümüze ulaşmıştır.
Sığırlık Kalesi II
Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunan Sığırlık Kalesi II, yüksek bir tepe üzerinde, Çandır köyü ve Sığırlık köyü arasında bulunur. Mimari yapısına dayanılarak Erken Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen kale, günümüzde iyi korunmuş durumdadır.
Uluborlu Kalesi
Isparta ili Uluborlu ilçesinde yer alan Uluborlu Kalesi’nin MÖ 4.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Tarihi süreç içerisinde tahrip olan kale, Bizans ve Roma dönemlerinde tekrar yapılmıştır. Selçuklular dönemi ve Hamitoğulları Beyliği zamanında onarım geçiren kale, görkemli bir görünüme sahiptir.
Ertokuş Medresesi
Isparta ili Atabey ilçesinde bulunan Ertokuş Medresesi, 1224 yılında I. Alâeddin Keykubat döneminde Selçuklu kumandanı Mübarizeddin Ertokuş tarafından inşa ettirilir. Medrese inşa edilirken kullanılan taşlar Atabey ve Bayat harabelerinden getirilmiştir. Türbe, medrese odaları, dış avlu ile iç avluya sahip olan yapı, kapalı tip medrese türündedir. Yapı, mihrabıyla Anadolu Selçuklu eserlerinin önemli örneklerinden birisidir. Medrese, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1993 yılında onarımdan geçirilmiştir.
Isparta ili Eğirdir ilçesinde bulunan Hızır Bey Camii’nin inşa tarihi hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Caminin duvarlarının Hızırbey tarafından kargir ve damının toprak olarak inşa ettirildiği düşünülür.
1814 senesinde ilçedeki yangında tahrip olan camii, halktan toplanan yardımlarla tekrar yapılmıştır. 1883’de Hacı Murat Ağa’nın çatısını kiremitle örttürdüğü camii, günümüzde ibadete açıktır.
Aya Stefanos Kilisesi
Isparta ili Eğirdir ilçesi Yeşilada’da konumlanan Aya Setafanos Kilisesi’nin 19.yy’ın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilir. Dikdörtgen planlı kilise, üç nefli ve apsislidir. Kilise içinde yer alan alçı süslemeleri dökülmüştür. Göller Bölgesi Araştırma Projesi dâhilinde kilisenin restorasyonu yapılmıştır.
Aya İshotya Kilisesi
Isparta ili merkez ilçesinde bulunan Aya İshotya Kilisesi, 1858 yılında inşa edilmiştir. Farklı bir kayıtta ise yapım tarihi 1794 olarak yer alır. Aya Yorgi Kilisesi olarak da adlandırılan yapı, dikdörtgen planlı, tek apsisli, üç neflidir. Batı, güney ve kuzey yönlerinden girişlere sahip olan kilisenin batısında yer alan nartekste giriş üç yönlüdür. Burada yer alan girişin sol ve sağında bulunan merdivenle çan kulesi ile asma kata çıkılır.
Feyzullah Paşa Camii
Isparta ili Atabey ilçesinde bulunan Feyzullah Paşa Camii, Ertokuş Medresesi ile karşılıklı konumlanır. Caminin 1645-1648 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilir. Zaman içerisinde harap olan yapı, 1924 senesinde yıkılıp eski camide yer alan ahşap sütunlar ve işlemeler ile yeniden inşa edilmiştir. İnşa sırasında minarenin sağlam olmasından dolayı, minarede yıkım gerçekleştirilmemiştir. Minarenin 1861 tarihli kitabesine göre, Mehmed Uşşaki tarafından inşa edilmiştir.
Atabey Sinan Camii
Atabey Sinan Camii, Isparta ili Atabey ilçesinde yer alır. Camii, aynı zamanda Burhanettin Paşa Camii olarak da anılır. Mimar Sinan’ın mimari tarzı ile 1591 yılında inşa edilen camii, kurşun kaplı olan tek kubbeye sahiptir. Camii, tek şerefeli bir minareye sahiptir. Günümüzde ibadete açıktır.
Aya Georgios Kilisesi
Isparta ili Eğirdir ilçesinde bulunan Aya Georgios Kilisesi’nin ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Kilise, günümüzde harap durumdadır.
Merkez Ağa Camii
Isparta ili Eğirdir ilçesinde yer alan Merkez Ağa Camii, dikdörtgen planlı bir yapıya sahiptir. Çift katlı camiinin, tek şerefeli minaresi bulunur. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Çeşnigir Paşa Camii
Isparta ili Eğirdir ilçesinde bulunan Çeşnigir Camii, kitabesine göre 1376 yılında Çeşnigir Sinan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Camii kapısının içerisinde, sol yönünde bulunan mezar taşında 1392 tarihi ile Hafız Tuti’i Karamani ibaresi yer alır. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii, günümüzde ibadete açıktır.
Şeyh Muslihiddin Türbesi
Isparta ili Eğirdir ilçesi Yeşilada’da bulunan Şeyh Muslihiddin Türbesi, ahşap bir mezar ve mescitten oluşur. 19-20.yy’da yaşadığı düşünülen Şeyh Muslihiddin’in dikişsiz bir gömleği günümüzde Konya Müzesi’nde yer alır.
İncesu Camii
Isparta ili Gelendost ilçesi İncesu beldesinde bulunan İncesu Camii, 1692 yılında inşa edilmiştir. Kare planlı camii, tek şerefeli bir minareye sahiptir.
Avşar Camii
Isparta ili Gelendost ilçesinde yer alan Avşar Camii, 14-15. yy’da inşa edilmiştir. Tek minareli camii, iyi korunmuş durumdadır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kavaklı Camii
Isparta ili merkez ilçesinde yer alan Kavaklı Camii, kitabesine göre 1782-83 yıllarında inşa edilir. Harap durumda olan Kadı Mescidi’nin yerine inşa edilen camii, kare planlı, ahşap tavanlıdır. İki şerefeli bir minareye sahip olan camii, zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir. Caminin cephe yüzeyinde ve mihrabiyelerin çevresinde 18. yy Kütahya çinileri görülür. Bu nedenle camii, Çinili Camii olarak da bilinir. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Tabakhane Camii
Tabakhane Camii, Isparta ili merkez ilçesi İskender mahallesinde yer alır. Kare planlı camii, kesme taştan inşa edilmiştir. Tek minareli camii günümüzde ibadete açıktır.
Şeyh Alaaddin Efendi Türbesi
Şeyh Alaaddin Efendi Türbesi, Isparta ili merkez ilçesi Gülcü mahallesinde yer alan Binti Emir Mezarlığı’nda, yeni bir yapı içerisinde yer alır.
İplikçi Camii
Isparta ili merkez ilçesinde konumlanan İplikçi Camii’nin inşaatı 1562-1569 yıllarında yapılır. Abdi Ağa tarafından inşa ettirilen camii, adını bölgede kurulan İplik Pazarı’ndan almıştır. Zaman içerisinde onarımlar geçiren ve eklemeler yapılan camii, sonrasında yıkılır ve günümüzdeki camii inşa edilir. Geçmişte camiye eklemeler yapan Halil Hamid Paşa’dan ötürü, camii Halil Hamid Paşa Camii olarak da anılmıştır.
Şeyhler Camii
1854 yılında inşa edilen Şeyhler Camii, Isparta ili Senirkent ilçesinde bulunur. Dikdörtgen planlı camii, taş duvarlıdır. Caminin batı cephesinde, yapıya bitişik halde minaresi bulunur. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Kürt Camii
Isparta ili Şarkikaraağaç ilçesinde yer alan Kürt Camii, 1876 yılında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii klasik üsluba sahiptir. Camii tavan süsleri ahşaptandır. Minaresi tuğla ile örülüdür. Caminin alt katında dükkânlar yer alır.
Baba Sultan Türbesi
Isparta ili Eğirdir ilçesinde yer alan türbe, 1358 yılında Hamitoğlu İlyas Bey tarafından İsa bin Musa adına yaptırılmıştır. Sekizgen planlı yapı, piramit ile örtülüdür. Zaman içerisinde türbe birçok kez onarım geçirmiştir.
Dündarbey Medresesi
Isparta ili Eğirdir ilçesinde bulunan Dündarbey Medresesi, II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, 1237 yılında han olarak inşa ettirilir. 1301 yılında ise yapı, Hamitoğlu Dündar Bey tarafından medreseye dönüştürülür. Çift katlı medrese, 11 odaya sahiptir.
Pınar Pazarı
Isparta ili Eğirdir ilçesinde kurulan Pınar Pazarı’nın 1204 yılından bu yana kurulduğu rivayet edilir. Tarihi pazar, haftanın yalnızca bir gününde, pazar günleri kurulur. Her yıl yaz aylarında kurulup yalnızca üç ay açık kalan yöresel pazarda meyveden sebzeye, giyimden aksesuara uzanan geniş bir yelpaze ziyaretçilerle buluşuyor.
Altınkum Plajı
Isparta ili Eğirdir ilçesinde yer alan Eğirdir Gölü kıyısında bulunan Altınkum Plajı, bölgenin yaz aylarında en ilgi gören noktalarından. Gölün yüzmeye en elverişli noktalarından birine kurulmuş olan plajda duş ve tuvalet yer alır.
Rüya Park
Isparta ili Eğirdir ilçesinde yer alan Rüya Park, 250 dönümlük bir alana yayılır. 2015 yılında hizmete giren Rüya Park, aileler ve çocukların büyük ilgisini gören bir yaşam alanı. Park içerisinde çeşitli hayvanlar, çocuk oyun parkı, binicilik tesisleri, piknik alanı, balık avcılığı alanı, düğün salonu ve lokanta yer alır.
Aya Baniya Kilisesi
Isparta ili merkez ilçesinde yer alan Aya Baniya Kilisesi, 18.yy’da inşa edilmiştir. Aya Payana Kilisesi olarak da adlandırılır. Üç nefli, dikdörtgen planlı ve tek apsisli olan kilise, moloz taştan inşa edilmiştir. Kilise geniş bir avlu içerisinde bulunur.
Kutlubey Camii
Isparta ili merkez ilçesinde yer alan camii, adını Osmanlı komutanı Kutlubey’den alır. Ulu Camii olarak da adlandırılan yapının bulunduğu yerde 1429 yılında bir caminin yer aldığı ancak harap durumda olması sebebiyle 1899 yılında yıkılıp, yeniden inşa edildiği ifade edilir. 1904 yılında inşası tamamlanan camii, 1914 yılında yaşanan deprem ile tekrar yıkılır ve 1922 yılında günümüze ulaşan camii inşa edilir. Dikdörtgen planlı caminin kuzeybatı yönünde konumlanan minaresi yapıdan bağımsız olarak yapılmıştır. Tarihi camii günümüzde ibadete açıktır.
Devlethan Camii
Isparta ili Yalvaç ilçesinde bulunan Devlethan Camii, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Bir rivayete göre camii Anadolu Selçuklu Sultanı I. Mesud’un oğlu Devlet (Dolat) adına yaptırılmış veya Selçuklu hanımlarından Reziye Devlet Hatun adına yaptırılmıştır. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii orijinal yapısını yitirmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Isparta ilinin Eğirdir ilçesi sınırlarında yer alan Kovada Gölü, çevresinde yer alan zengin flora ve fauna çeşitliliği ile ilgi çeker. Gölde kadife, sazan, tatlı su levreği, tatlı su ıstakozu yaşar. Göl çevresi ise yaban domuzu, tavşan, porsuk, tilki, sansar ve sincaba ev sahipliği yapar. Parkta 153 su kuşu türü de tespit edilmiştir. 6534 hektar alana yayılan milli park, trekking, kampçılık, kuş gözlemciliği, bisiklete binme, tırmanış ve foto safariye uygundur.
Zindan Mağarası
Isparta ili Aksu ilçesi Aksu çayı vadisinde yer alan Zindan mağarası, 760 m uzunluğundadır. Roma döneminden bu yana kullanıldığı bilinen mağara, yarı aktif bir mağaradır. Mağaraya girişinde toprak ve kaya blokları bulunur. Mağarada yarasa kolonilerinin yaşadığı da bilinir.
Yazılı Kanyon
Isparta ili Sütçüler ilçesinde yer alan Yazılı Kanyon, 1989 yılında Tabiat Parkı ilan edilir. Kanyon, zengin fauna ve floraya sahiptir. Tarihteki Kral Yolu’nun geçtiği kanyonda kaya yazıtları ve tapınaklar görülür. Pavlik Kiliseleri’nin kurucusu St. Paul’ün Perge’den Pisidia Antiokheia’ya giderken bu kanyondan geçtiği ifade edilir. Yazılı Kanyon’da çınar, zeytin, kızılcan, ardıç, ceviz, defne, saçlımeşe gibi farklı bitki türleri ile tilki, tavşan, kartal, doğan, keklik, su samuru gibi hayvanlar görülür.