Yaklaşık olarak 40 m yükseklik ve genişlikte olan tümülüsler (yığma mezar tipi), iki ayrı tepede yer alır. Yan yana bulunan tümülüslerde daha önce kazı çalışmaları yapılmış ancak bir sonuca ulaşılamamıştır.
Ezedin Köprüsü
Bulancak ilçesinde bulunan ve yapım tarihi net olarak bilinmeyen köprünün kitabesi yoktur. Kovanlık Deresi üzerinde bulunan köprü, kesme taş, moloz taş ve kaba yonu ile yapılmıştır. Yuvarlak kemerli köprü, tek gözlüdür. 24 m uzunluğundaki köprü, 3,9 m genişliğindedir.
Öksün Kalesi
Bulancak ilçesi sınırlarında yer alan Öksün Kalesi’nden günümüze yalnızca duvar kalıntıları ulaşabilmiştir. Bölge arkeolojik sit alanıdır.
Arpacık Köyü Çeşmesi
Arpacık Köyü meydanında yer alan çeşmenin yapım tarihi net olarak bilinmemektedir. Kesme taş ile yapılan çeşmenin mimari özelliklerinden dolayı 19. yy yapısı olduğu tahmin edilmektedir. Dikdörtgen planlı, yuvarlak kemerli çeşme nişi derindir. Niş kemerinin yüzeyinde lale motifi bulunmaktadır.
Andoz Kalesi
MÖ 1300’lerde inşa edildiği düşünülen kale, yüksek bir tepede ve bölgeye hakim bir konumda yer alır. Surlarla çevrili olan kale, eşsiz bir manzara sunar.
Eynesil Kalesi
Deniz kenarında kayalık bir alanda bulunan kale, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarındandır.
Kalenin yapım tarihi net olarak bilinmemektedir. Altında mağaralar yer alan kale, arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Kale, 2003 yılında restore edilmiştir.
Giresun Kalesi
MÖ 2. yy’da Pontus Kralı Pharnakes tarafından inşa ettirildiği düşünülen kale, Bronz Duvarlı Kale olarak da anılır. Kalede Mustafa Kemal Atatürk’ün koruma komutanlığını yapan Topal Osman Ağa’nın mezarı, şehitlik anıtı ve Hacı Bektaşi Veli’nin müridi Kurbande’nin türbesi yer alır. Zaman içerisinde tahribat gören kalenin surlarının bir kısmı ve merkez kulesi günümüzde görülebilmektedir.
Kadı Köprüsü
Tepeköy Deresi üzerinde bulunan köprü, Hac görevini yerini getirirken hayatını kaybeden Hacı Osman Efendi adına 1814 yılında inşa ettirilmiştir. Uzunluğu ve yüksekliği 10 m olan köprü, tek gözlü ve yuvarlak kemerlidir. Köprü yanına başka bir köprü inşa edildiği ve bugün o köprü kullanıldığı için, Kadı Köprüsü kullanılmamaktadır.
Taş Mescit
1336 senesinde Eretnalılar döneminde Melik Ahmet tarafından inşa ettirilen Taş Mescit’in kitabesinin Rumlar tarafından yok edildiği söylenir. Kare planlı mescitin yapımında moloz kullanılmıştır. Doğu duvarı yıkılan yapının, kuzey duvarının bir kısmı kalmış, batı duvarının taş kaplamaları da günümüze gelememiştir.
Şebinkarahisar Kalesi
Yapım tarihi hakkında net bir bilgi olmayan kale, bulunduğu ilçeyle aynı adı taşır. Osmanlı mimarisinin yapısını yansıtan kale, iç ve dış olarak iki bölüme sahiptir. Kaleden ilçe manzarası keyifle izlenebilir.
Tirebolu Kalesi
St. Jean Kalesi olarak da bilinen tarihi yapı, bir yarım ada üzerinde bulunur. Tirebolu’nun en önemli yapılarındandır. Geçmiş dönemde onarım geçiren kalenin günümüzde surları ayakta durmaktadır.
Tirebolu Hamamı
İskele Caddesi’nde bulunan hamamın yapım tarihi ve yaptıranı hakkında net bir bilgi yoktur. Mimarisi nedeniyle hamamın 19. yy’ın ikinci yarısında yapıldığı düşünülmektedir. Hamam halen kullanımdadır.
Bendehor Kalesi
Piraziz ilçesinde yer alan Abdal iskelesini gözetlemek amacıyla inşa edilen kale, Türkler bölgeyi fethetmeden önce yapılmıştır. Zaman içerisinde tahrip olan kaleden günümüze yıkıntıları kalmıştır.
Ağa Köprüsü
Yağlıdere Çayı üzerinde bulunan köprünün üzerindeki kitabesine göre, yaklaşık 200 yıl önce yapıldığı düşünülmektedir. Bugün halen kullanılan köprü, Yağlıdere Çayı üzerindeki en büyük köprüdür.
Gebe Kilisesi
Kesme taş ve moloz taş ile inşa edilen kilisenin üst örtüsü yıkılmıştır. Harap halde olan kilisenin günümüze yalnızca bir kısmı ulaşmıştır.
Avarak Kalesi
Kaleyi inşa ettiren ve yapım tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Bölgeye hakimiyeti sağlamak amacıyla yüksek bir tepeye inşa edilen kale yapımında kaba yonu moloz taşlar kullanılmıştır. Zaman içerisinde tahribat gören kalenin surlarından yalnızca bir kısmı günümüze ulaşmıştır.
Şadı Kilisesi
Mimari yapısına dayanarak 19.yy’da inşa edildiği düşünülen yapının inşa tarihi ve yaptıranı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Bölgede yer alan diğer kilise örneklerinden farklı olarak tek nefli yapılmıştır. Sade bir cepheye sahip olan kilisede çan kulesi ve mahfil yoktur. Pencere ve kapı kanatları yok olan kilise, 1950’lerde okul olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Acısu Kaya Kilise
Kayanın oyularak yapılmasıyla oluşturulan Acısu Kaya Kilisesi, halk arasında at mağarası olarak da bilinir. Üç kata sahip olan tarihi yapıda birbiriyle bağlantılı tek nefli üç şapel, bir mezar ve bugün toprak altında kalması nedeniyle ne olduğu netlik kazanmayan farklı mekanlar yer alır.
Bedrama Kalesi
Mimari özelliklerinden dolayı Orta Çağ’da inşa edildiği düşünülen kalenin yapım tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Bölgeye ve Harşit Vadisi’ne hakim bir konumda inşa edilen yapının kapısı tamamen yıkıktır. Kalenin kuzey tarafında iki adet kuyu ve bir sarnıç yer alır; girişinde ise bir tünele yer verilmiştir. Kale henüz turizme açık değildir.
Kufa Kuyusu
Giresun Kalesi’nde yer alan Kufa Kuyusu’nun sahip olduğu rivayet edilen şifalı suyu nedeniyle, özellikle Pontuslular döneminde sıkça ziyaret edildiği söylenmektedir. Kesme taşlardan örülü olan kuyu, 2 m uzunluğundadır.
Meryem Ana Manastırı
Kayalar içerisine inşa edilen, Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen Meryem Ana Manastırı, Şebinkarahisar ilçesi Kayadibi Köyü’nde bulunur. Sümela Manastırı’nın ardından Türkiye’deki ikinci büyük doğal manastır olma özelliğine sahiptir. 32 oda, yemekhane, yatakhane, dershane ve kilisenin bulunduğu dört katlı manastır bölgedeki yapıların en önemlilerindendir.
Çamlıca Köyü Köprüsü
Giresun ili Keşap ilçesi Çamlıca köyü Değirmen deresi üzerinde bulunan köprü, yaklaşık olarak 20 m uzunluğa ve 6 m yüksekliğe sahiptir. Yapım tarihi hakkında net bir bilgi olmayan köprü, yonu ve moloz taşlarından inşa edilmiştir. Sivri kemerli ve tek gözlü olan köprünün batı yönünde bulunan ayağının defineciler tarafından tahrip edildiği görülür. Köprünün taş korkuluklarının bir bölümü harap durumdadır.
Halkalı Köyü Köprüsü
Keşap ilçesi Çamlı ile Halkalı köyleri arasında bulunan köprünün inşa tarihi hakkında detaylı bilgi mevcut değildir. Ağcaarmut deresi üzerinde bulunan köprü, yaklaşık olarak 4 m yükseklikte, 10 m uzunlukta ve 2 m genişliktedir. Moloz, yonu ve dere taşı kullanılarak inşa edilmiş olan köprü, tek gözlüdür. Zaman içerisinde tahrip olan köprünün korkulukları yok olmuş durumdadır.
Karabulduk Köprüsü
Giresun ili Keşap ilçesinde bulunan Karabulduk Köprüsü’nün mimari özellikleri çerçevesinde 19.yy’dan günümüze kaldığı tahmin edilir. Halkalı köyü ile Karabulduk köyü arasında konumlanan köprü, yaklaşık olarak 35 m uzunluğa ve 10 m yüksekliğe sahiptir. Tek gözlü olan köprü, tek yönlü araç trafiğine açıktır.
Yivdincik Köyü Kemer Köprüsü
Giresun ili Keşap ilçesinde Keşap deresi üzerinde bulunan köprünün 19. yy’a tarihlendiği tahmin edilir. Küçükgeriş köyü ile Köprü Yivdincik köyünü birbirine bağlayan köprü, yaklaşık olarak 20 m uzunluğa ve 10 m yüksekliğe sahiptir. Tek gözlü olan köprü, korkuluksuzdur. Köprüden tek yönlü araç trafiği sağlanır.
Armutdüzü Köyü Değirmeni
Giresun ili Keşap ilçesinde Armutdüzü köyünde bulunan değirmen tek katlıdır ve moloz taştan yaptırılmıştır. Ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Günümüzde sağlam durumda olan değirmen kullanımda değildir.
Bakımlı Köyü Köprüsü
Giresun ili Çanakçı ilçesinde Çanakçı deresi üzerinde yer alan köprünün ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Kemerinde ince yonu, diğer bölümlerinde moloz taşı kullanılarak inşa edilen köprü, tek ve yuvarlak kemerli olarak inşa edilmiştir. Günümüzde köprü oldukça bakımsız bir haldedir.
Bakımlı Köyü Değirmeni
Giresun ili Çanakçı ilçesi Bakımlı köyünde konumlanan değirmenin ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Kareye yakın planlı olarak inşa edilen değirmen, basık kemer açıklıklı bir girişe sahiptir. İçeride un ile buğday haznelerinin yanı sıra değirmen taşı görülür. Bugün değirmen çalışmaya devam etmektedir.
Kaledere Köyü Kalesi
Giresun ili Çamoluk ilçesinde yüksek bir tepe üzerinde konumlanan kalenin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Günümüzde sur kalıntıları görülen kalenin içerisinde bir de tarihi sarnıç yer alır.
Yoğurdukıran Çeşmesi
Giresun ili Alucra ilçesi Hacıhasan köyünde bulunan çeşme, moloz taştan ve kare planlı olarak yaptırılmıştır. Çeşme kitabeye sahiptir ve kitabede 1935 tarihi görülür. Yuvarlak kemerli bir nişe sahip olan çeşmenin nişinde üçgen alınlık ve alınlığında ay yıldız motifi yer alır.
Küçük Köprü
Giresun ili Bulancak ilçesinde Kovanlık Deresine akan küçük bir dere üzerinde konumlanan köprünün kitabeye sahip olmaması sebebiyle, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Günümüzde kemer taşları sağlam olan köprünün diğer kısımlarında tahribatlar görülür. Köprü bugün yaya trafiğine açıktır.
Binbaşı Nihat Bey Çeşmesi
Giresun ili Bulancak ilçesinde bulunan Binbaşı Nihat Bey Çeşmesi’nin üzerinde bulunan kitabesinde H. 1331 / M. 1911 tarihi görülür. Dikdörtgen yapılı olan çeşme, dört cephelidir ancak iki cephesi sonradan kapatılmıştır. Kuzey cephesinde çeşmenin kitabesi, iki adet musluk ile su teknesi yer alır.
Doğankent Değirmeni
Giresun ili Doğankent ilçesi Küstük mevkiinde konumlanan değirmenin ne zaman yaptırıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Dikdörtgen planlı olarak yaptırılan değirmen, moloz taştan inşa ettirilmiştir. Duvar ilerleyen dönemde briket ile yenilenmiştir. Değirmenin içi halen sağlam durumdadır ve değirmen bugün faaliyetlerine devam etmektedir.
Hamzalı Deresi Köprüsü
Giresun ili Görele ilçesi Hamzalı mahallesinde yer alan köprü, Güvenli ile Eserli köylerini birbirine bağlar. Yaklaşık olarak 11 m uzunluğa, 6 m yüksekliğe sahiptir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprünün korkulukları sağlam durumdadır.
Hayduğdere Köprüsü
Giresun ili Görele ilçesi Kırıklı beldesinde yer alan köprünün kim tarafından ve ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir bilgi mevcut değildir. Tek ve yuvarlak kemerli olan köprünün bugün kemer kısmı ayaktadır.
Giresun ili merkez ilçesinde konumlanan Kapu Camii’nin inşa tarihinin 1461 yılı olduğu ifade edilir. Tarihi camii, tek şerefeli minareye sahiptir. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Giresun Arkeoloji Müzesi
Giresun ili merkez ilçesinde yer alan Giresun Arkeoloji Müzesi, tarihteki ismiyle Gogora Kilisesi, 18.yy’dan kalan bir Ortodoks kilisesidir. Tarihte bölgede yaşayan Rumlar tarafından inşa edilmiş olan yapı, 1924 senesine dek kilise olarak kullanılmış, mübadele sonrası boş kalmış, 1948-1967 yıllarında ise cezaevi olarak hizmet vermiştir. İlerleyen yıllarda restore edilen yapı, 1988 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzeye giriş ücretsizdir.
Boyluca Köyü Camii
Camiinin yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Kuzey cephesindeki son cemaat yeri bağdadi sistemi ile yapılmıştır. Harim bölümü ise kâgirdir, dıştan sacla kaplı kırma çatı ile örtülüdür ve ahşap tavana sahiptir. Camiinin orta bölümünde dikdörtgen ve demir parmaklıklı pencereleri bulunur.
Eynesil Yeşil Camii
Osmanlı camii mimarisinden esinlenerek inşa edilen ve Beylikler devrinden izler taşıyan Eynesil Yeşil Camii’nin yapımına 1987 yılında başlanır. Benzersiz mekan özelliği, genişliği, kubbe süslemeleri, taş işlemeleri ve oymalarıyla ibadet edenleri etkileyen camii, geçmiş dönemin izlerini günümüze taşımıştır.
Giresun Adası
Mitolojik Çağ’a ait kalıntılara ev sahipliği yapan ve Amazonların yaşadığı tahmin edilen ada, ziyaretçiler tarafından ilgi görür. Bizans imparatoru 2. Alexius zamanında adaya yaptırılan sur, kule, manastır gibi yapıların kalıntıları adada yer alır. Ada bugün ikinci derece sit alanı olarak koruma altındadır. Doğal bir dikit olan Hamza Taşı, antik dönemden kalmadır. Düzenli olarak tekne turlarının yapıldığı adada, tarih ve doğa iç içe yer alır.
Hasan Ağa Camii
1912 yılında inşaa edilen Hasan Ağa Merkez Camii, yapılan onarım ile 2014 yılında ibadete açılır. Orijinaline sadık kalınarak restore edilen camii bugün kullanılmaktadır.
Güney Köyü Camii
Keşap ilçesindeki camii, son cemaat yerinde yazılı tarihe göre, 1898 senesinde inşa edilmiştir. Kesme andezit taş kullanılarak inşa edilen yapıya son cemaat yeri daha sonra eklenmiştir. Son cemaat yerine metal kapı ile girilirken, harime kemerli bir kapı ile giriş yapılır. Minareye sahip olmayan camiinin alt pencereleri dikdörtgen formlu ve üst söveleri profilli saçaktır. Camiideki üst pencerelerse kare forma sahiptir. Yapının çatısı dıştan dört omuzlu kırmadır.
Balıklısu Köyü Camii
1909 yılında yapılan camii, dikdörtgen yapıya sahiptir. Yalın bir cepheye sahip olan camiinin son cemaat yeri yoktur. Camii giriş kapısı üzerinde kitabesi yer alır.
Taş Mescit
1336 senesinde Eretnalılar döneminde Melik Ahmet tarafından inşa ettirilen Taş Mescit’in kitabesinin Rumlar tarafından yok edildiği söylenir. Kare planlı mescitin yapımında moloz kullanılmıştır. Doğu duvarı yıkılan yapının, kuzey duvarının bir kısmı kalmış, batı duvarının taş kaplamaları da günümüze gelememiştir.
Tirebolu Hamamı
İskele Caddesi’nde bulunan hamamın yapım tarihi ve yaptıranı hakkında net bir bilgi yoktur. Mimarisi nedeniyle hamamın 19. yy’ın ikinci yarısında yapıldığı düşünülmektedir. Hamam halen kullanımdadır.
Eren Camii
1869 senesinde Tiralizade Ali Efendi tarafından yapımına başlanan camii dikdörtgen planlıdır. Camii planı değiştirildiği için son cemaat yeri büyütülmüş ve üst katı mahfil ile birleştirilmiştir. Ahşap tavanlı camii, sacla kaplanmış ve dört omuzlu kırma çatı ile örtülmüştür. Camii pencereleri dikdörtgen planlı ve sivri kemerlidir.
Bektaşbey Camii
1816 yılında Çeçenzade Hasan Bektaş Bey’in yaptırdığı söylenen Bektaşbey Camii, dikdörtgen yapılıdır. Çokgen planlı camii minaresi, kare kaideli ve tek şerefelidir. Camiiye son cemaat yeri daha sonra eklenmiştir. Camiinin harem bölümü ise sade bir yapıdadır.
Hacı Hasan Türbesi
Alucra ilçesinde yer alan ve 1905 yılının yazılı olduğu türbenin kime ait olduğu veya kim tarafından yaptırıldığı hakkında net bir bilgi yoktur.
Meryem Ana Manastırı
Kayalar içerisine inşa edilen, Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen Meryem Ana Manastırı, Şebinkarahisar ilçesi Kayadibi Köyü’nde bulunur. Sümela Manastırı’nın ardından Türkiye’deki ikinci büyük doğal manastır olma özelliğine sahiptir. 32 oda, yemekhane, yatakhane, dershane ve kilisenin bulunduğu dört katlı manastır bölgedeki yapıların en önemlilerindendir.
Çocuk Kütüphanesi
1800’lerde inşa edildiği tahmin edilen, bir Fransız Katolik Kilisesi olan yapı günümüzde kütüphaneye çevrilmiştir. Kültür Bakanlığı’nın 2002 yılında bina ve çevre düzenlemesini yaptığı yapı, görülmeye değerdir.
Karşıyaka Mahallesi Eski Camii
Giresun ili Keşap ilçesi Karabulduk köyünde yer alan caminin girişinde 1906 tarihi görülür. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, kâgir sistemde yaptırılmıştır. Harim ve son cemaat yerine sahip olan camide tek şerefeli minare mevcuttur. İlerleyen yıllarda onarım geçiren caminin onarım sırasında dış cephesinin orijinal formu korunmuştur.
Tepeköy Köyü Camii
Giresun ili Keşap ilçesi Tepeköy köyünde bulunan camii, kitabesine göre 1910 yılında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı inşa edilen camii, kagir sistemde yaptırılmıştır. Üç kemerli son cemaat yeri ve harimi bulunan camii, ahşap tavanlıdır. Tek şerefeli minaresi bulunan caminin minaresi yapıya sonradan eklenmiştir.
Çakrak Kilise ve Köprüleri
Giresun ili Alucra ilçesi Çakrak köyünde konumlanan tarihi dört adet kilise ve köprü yer alır. Tarihi yapıların 19. yy’dan günümüze ulaştığı tahmin edilir.
Fatih Camii
Şebinkarahisar ilçesinde bulunan Fatih Camii’nin tarihte Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığı ancak geçirdiği yangınların ardından yıkılan caminin yerine Rasih ve Mahmut Paşalar tarafından 1888 yılında yeniden inşa ettirildiği ifade edilir. 1939 yılında yaşanan depremde hasar gören kubbeler, 1950’de onarımdan geçirilmiştir. Zaman içerisinde onarımlar geçiren camii, görülmeye değer Giresun tarihi yapılarındandır.
Kurşunlu Camii
Şebinkarahisar ilçesinde bulunan Kurşunlu Camii, 1586-1587 tarihlerinde Allah Kulu ismiyle bilinen bir hayırsever tarafından inşa ettirilir. 1986 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen camii, üç kubbeli son cemaat yeri ile tek kubbeli harimden meydana gelir. Caminin haziresinde Osmanlı dönemine ait mezar taşları görülür.
Behramşah Camii
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde bulunan camii kitabeye sahip olmaması sebebiyle, ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Kareye yakın planlı camii, sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerinin doğusunda tek şerefeli minaresi bulunur.
Kadıoğlu Camii
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde bulunan camii, 19.yy’da Dikzade Hayri Efendi tarafından inşa ettirilir. Son cemaat yeri ve tek kubbeli harimden meydana gelen caminin yıkılıp yeniden inşa ettirildiği belirtilir.
Tamzara Camii
Şebinkarahisar ilçesinde konumlanan camii, kitabeye sahip değildir. Camii duvarında bulunan belgelerden 30 Eylül 1901 tarihinde ibadete açıldığı anlaşılır. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, son cemaat yeri ve harimden meydana gelir. Tek şerefeli ahşap bir minareye sahip olan camii, şehrin tarihi yapılarındandır.
Asarcık Kilisesi
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesi Şaplıca köyünde bulunan Asarcık Kilisesi, kitabesine göre 1890 yılında inşa edilmiştir. Üç nefli bazilikal planlı olarak inşa edilen kilise, moloz ve düzgün yonu taşından yaptırılmıştır. Kilise narteks ve üçlü apsise sahip iken çan kulesi mevcut değildir. İki kanatlı kapıya sahip olan kilisenin kapısının üst tablalarında haç motifi yer alır. Kilise duvarlarında bulunan fresklerin tamamı görülememektedir.
Evcili Köyü Camii
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesi Evcili köyünde bulunan Evcili Köyü Camii, 19.yy’da kilise olarak inşa edilir. Kim tarafından ve tam olarak ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Yapı ilerleyen yıllarda camiye dönüştürülür. Narteks bölümü ile üçlü apsisten ikisi yıkılır, güney ile kuzey bölümleri orijinal yapılarını korur. Yıkılan iki apsisten biri minareye çevrilir. Caminin iç kısmı ise ahşap tavan ile kaplıdır; minber ile vaaz kürsüsü de ahşaptan yapılmıştır.
Licese Kilisesi
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde bulunan tarihi Licese Kilisesi, batı cephesinde yer alan kitabesine göre 1874 yılında Aziz Georgios’a ithafen 1874 yılında inşa ettirilir. Kuzey cephesinde konumlanan kitabede ise 1875’te Elisabeth Sagdoklina isimli bir hayırseverin kiliseye bağışta bulunduğundan bahsedilir. Dikdörtgen planlı ve üç nefli bir yapıya sahip olan kilisenin, narteks bölümü ile üçlü apsisi bulunur. Kuzey cephesinde çan kulesi konumlanır. Kilise günümüzde harap durumdadır.
Turpçu Köyü Camii
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesi Turpçu köyünde bulunan yapı, kilise olarak inşa ettirilmiş ve ilerleyen yıllarda camiye dönüştürülmüştür. Kilisenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Çan kulesinde 1874 tarihinin görüldüğü belirtilir. Dış mekan camiye dönüştürülürken korunmuş ancak iç mekan orijinal formunu büyük ölçüde yitirmiş ve yapıda değişiklikler yapılmıştır. Çan kulesi minareye dönüştürülen caminin minaresinin karşısına da yeni bir minare inşa edilmiştir. Camii mihrabı betondan yapılmış, minberi ise ahşaptandır. Turpçu Köyü Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Göynük Kilisesi I
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesi Şaplıca köyünde bulunan Göynük Kilisesi’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bugün doğu ve güney cephelerinin bir kısmı yıkık olan yapının, batı ve kuzey cephelerinin ise temeli görünür.
Göynük Kilisesi II
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesi Şaplıca köyünde konumlanan Göynük Kilisesi II, tek nefli kilisedir. Kilisenin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir bilgi mevcut değildir. Yapı harap durumdadır.
Balcana Köyü Camii
Giresun ili Şebinkarahisar ilçesi Balcana köyünde konumlanan kilisenin mimari özellikleri çerçevesinde 19. yy’da inşa ettirildiği anlaşılır. İlerleyen yıllarda camiye dönüştürülen yapı, orijinal formunu yitirmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Yeniköy Camii
Giresun ili Çamoluk ilçesi Yeniköy köyünde bulunan camii kitabesinde 1836 tarihi görülür. Camii kâgir sistem ile inşa ettirilmiştir ve minareye sahip değildir. Minber, mahfil ile kürsüsü ahşaptan yapılmıştır.
Kayacık Köyü Kilisesi
Giresun ili Çamoluk ilçesi Kayacık köyü yakınında bulunan kilisenin ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak mimari özellikleri ile kilise 19. yy’a tarihlendirilir. Bazilikal plana sahip olan kilise üç neflidir. Günümüzde kilisenin üçlü apsisinin temel kısmı ayaktadır. Kilisenin doğu cephesi, apsis temelinden itibaren yıkıktır. Bahçe duvarları da yıkık olan yapının üst örtüsü de çökük durumdadır.
Kamışlı Köyü Kilisesi
Giresun ili Alucra ilçesinde yer alan kilisenin, 1890 yılında Köçös oğlu Yani tarafından inşa ettirildiği, mimarının Çolak Kosti olduğunun Vakıflar Genel Müdürlüğü Eski Eser Bilgileri kayıtlarında yazılı olarak geçtiği ifade edilir. Narteks ve mahfile sahip olmayan kilise beşik tonozla örtülüdür ve üçlü apsise sahiptir. Batı cephesinin kuzeyinde çan kulesinin kaidesi görülür. Kilisenin günümüzde bir kısmı yıkık durumdadır.
Çarşı Camii
Giresun ili Bulancak ilçesinde bulunan Çarşı Camii’nin 1847 yılında Karaibrahimoğlu Ahmet Ağa tarafından yaptırıldığının Vakıflar Genel Müdürlüğü Eski Eser Bilgileri kayıtlarında geçtiği belirtilir. Günümüzde, caminin giriş kapısı üzerinde kitabesi yer almamaktadır. Dikdörtgen planlı olan camii, kırma çatı ile örtülüdür ve çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplıdır. Tek şerefeli minareye sahip olan camii, 1939 yılında yaşanan depremde zarar görmüş ve 1977 yılında minaresi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarımdan geçirilmiştir.
Ahmetli Köyü Camii
Giresun ili Bulancak ilçesinde bulunan camii, kapısının üzerinde bulunan kitabesine göre H. 1330 / M. 1912 yılında inşa ettirilir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, kâgir sistemlidir. Minareye sahip olmayan camii, tarihi Giresun camilerindendir.
Burunucu Köyü Camii
Giresun ili Bulancak ilçesinde bulunan Burunucu Köyü Camii, giriş kapısının üzerinde bulunan kitabesine göre 1842 yılında Karaibrahimzade Hasan Ağa’nın eşi Ayşe Hatun tarafından inşa ettirilir. Caminin diğer kitabesinde ise 1955 yılı ve Karaibrahimoğlu Ömer Efendi’nin adı görülür. 21.yy’ın başında onarımdan geçirilen camii, özgünlüğünü yitirmiştir.
Kızılot Mahallesi Camii
Giresun ili Bulancak ilçesinde bulunan Kızılot Mahallesi Camii, kitabeye sahip değildir. Caminin minaresinde 1900 tarihi yazısının yer aldığı ancak yazının son onarım sırasında silindiği ifade edilir. Dikdrtgen planlı olarak inşa edilen camii, kâgir sistemdedir. Zaman içerisinde onarımlar geçiren ve orijinal yapısını kısmen yitiren camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kuşluhan Köyü Camii
Giresun ili Bulancak ilçesinde bulunan Kuşluhan Köyü Camii’nin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Caminin minaresinde 1971 yılında İbrahim Usta oğlu H. Hüseyin Özdemir tarafından inşa ettirildiği belirtilir. Dikdörtgen planlı olarak yaptırılan camii, kagir sistemde inşa ettirilmiştir. Caminin tek şerefeli minaresi kuzeybatı yönünde konumlanır.
Şemsettin Camii
Giresun ili Bulancak ilçesinde bulunan camii kuzey cephesinde 1896 tarihinin yazılı olduğu ifade edilir. Osmanlı döneminde tutulan 1455 tarihli tahrir defteri kaydında ise caminin ilk olarak Şeyh Ali Ağa tarafından inşa ettirildiğinin kayıtlı olduğu belirtilir. İki şerefeli minareye sahip olan, kâgir sistemde inşa edilen camii, dikdörtgen planlı olarak yaptırılmıştır. Şeyh Ali Ağa Camii olarak da adlandırılan camii, zaman içerisinde onarımlardan geçmiştir ve günümüzde ibadete açıktır.
Merkez Camii
Giresun ili Eynesil ilçesinde yer alan camii, kitabesine göre 1904 yılında inşa ettirilir. Caminin mihrabının üzerinde yer alan kitabesinde de aynı tarih görülür. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii, tek şerefeli minareye sahiptir. Camii minaresi yapıya sonradan eklenmiştir. Zaman içerisinde yapı onarımlar geçirmiş olsa da genel itibariyle döneminin özelliklerini yansıtır.
Orta Mahalle Camii
Giresun ili Görele ilçesinde konumlanan Orta Mahalle Camii, kitabesinde yer alan bilgilere göre 1874 yılında yaptırılmıştır. Kitabenin üzerine ilerleyen dönemde 1292 tarihinin yer aldığı bir kitabe daha yazıldığı belirtilir. Dikdörtgen planlı olarak kâgir sistemde yaptırılan camii, son cemaat yeri ile harimden meydana gelir. 1992 senesinde halk tarafından camiye iki şerefeli minare inşa ettirilir.
Eserli Mahallesi Kilisesi
Giresun ili Görele ilçesinde bulunan Eserli Mahallesi Kilisesi’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Mimari özellikleri çerçevesinde caminin 19. yy’ın ikinci yarısında inşa ettirildiği düşünülür. Tek nefli olan kilisenin narteks ve apsis bölümünün kesiştiği nokta yıkık durumdadır. Kilisenin beşik çatı kaplaması yıkık iken, pencere ve kapı kanatları günümüze ulaşmamıştır.
Giresun ili Dereli ilçesi Alancık köyünde yer alan şelale, görkemli bir görünüme sahiptir. Şelalenin en yüksek noktası Dikoluk Pınarı ve Marazlı Tepesi olarak bilinir; bu nokta yaklaşık olarak 1800 m yüksekliğe sahiptir. Zengin doğal güzelliklerle çevrelenen şelale, görülmeye değerdir.
Giresun Adası
Mitolojik Çağ’a ait kalıntılara ev sahipliği yapan ve Amazonların yaşadığı tahmin edilen ada, ziyaretçiler tarafından ilgi görür. Bizans imparatoru 2. Alexius zamanında adaya yaptırılan sur, kule, manastır gibi yapıların kalıntıları adada yer alır. Ada bugün ikinci derece sit alanı olarak koruma altındadır. Doğal bir dikit olan Hamza Taşı, antik dönemden kalmadır. Düzenli olarak tekne turlarının yapıldığı adada, tarih ve doğa iç içe yer alır.
Meryem Ana Manastırı
Kayalar içerisine inşa edilen, Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen Meryem Ana Manastırı, Şebinkarahisar ilçesi Kayadibi Köyü’nde bulunur. Sümela Manastırı’nın ardından Türkiye’deki ikinci büyük doğal manastır olma özelliğine sahiptir. 32 oda, yemekhane, yatakhane, dershane ve kilisenin bulunduğu dört katlı manastır bölgedeki yapıların en önemlilerindendir.
Kümbet Yaylası
Giresun ili Dereli ilçesi Kümbet köyünde konumlanan yayla, turistik tesisleri ile ilgi çeken şehir yaylalarındandır. Yaylaya Giresun-Dereli-Şebinkarahisar yolu üzerinden ulaşılabilir.
Kulakkaya Yaylası
Giresun ili Dereli ilçesinde yer alan yayla, şehir merkezine en yakın mesafede konumlanan yaylalar arasında bulunur. Yayla doğa yürüyüşü yapanlara etkileyici görüntüler sunar. Giresun’a doğru yolculuk yaparsanız şehrin en eski yaylalarından olan Kulakkaya Yaylası’nı görmeden dönmemeniz önerilir.
Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı
Giresun ili Dereli ilçesine yaklaşık olarak 13 km uzaklıkta konumlanan Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı, zengin flora ve faunasıyla ziyaretçileri kendine hayran bırakır. Yüksek debiyle akan şelalenin doğal güzelliğinin yanında yemyeşil ağaçlar, mağaralar, değirmenler, yüzlerce bitki ve kuş türü meraklıların ilgisini çeker. Doğa yürüyüşü, foto safari, tırmanış, kuş gözlemciliği gibi faaliyetlere de olanak tanıyan park, bölgede sodalı suyun dere olarak aktığı tek yer olarak bilinir. Sodalı suyun etkisiyle turkuaz rengini alan derede oluşan Mavi Göl, görülmeye değer tabiat harikalarındandır.
Koçkayası Tabiat Parkı
Giresun ili Dereli ilçesinde bulunan Koçkayası Tabiat Parkı, yaklaşık olarak 1840 m yükseklikte konumlanır. İsmini Koçkayası deresinden alan park, zengin fauna ve florası ile doğal bir dünya yaratır. Yüzün üzerinde bitki türü ve omurgalı hayvana ev sahipliği eden park, kuş göç yolları üzerinde bulunur.
Tamdere Yaylası
Giresun ilinin Dereli ilçesinde bulunan Tamdere Yaylası, ilk görüşte insana huzur verir. Giresun gezi noktaları arasında keyif alınacak rotalardan biri olan Tamdere Yaylası’nda bakkal ve lokanta yer alır. Doğanın tadını çıkarmak isteyenler yaylayı ziyaret edebilir.
Bektaş Yaylası
Giresun ili Dereli ilçesinde bulunan Bektaş Yaylası’nda diğer yaylalara oranla kıraç bir yapı hakimdir. Modern yayla evlerinin görülebildiği yaylada yaz dönemi başında bile yer yer kar görmek mümkündür. Yaylaya Giresun-Dereli Yavuzkemal, Giresun-Batlama Deresi-İnişdibi veya Giresun-Bulancak yönünden ulaşım sağlanabilir.
Karagöl Yaylası
Giresun ili Dereli ilçesinde bulunan yayla, doğa yürüyüşü sevenler için ideal rotalar arasında bulunur. Yaz döneminde rehber eşliğinde bölgede trekking yapılabilir. Aynı zamanda doğa fotoğrafçılığı yapmayı sevenler için eşsiz manzaralar barındıran bölgede foto safari gerçekleştirilebilir. Yaylaya Kızıltaş köyü yolu üzerinden ulaşım sağlanabilir.
Çakrak Yaylası
Giresun ili Alucra ilçesinde bulunan Çakrak Yaylası, doğal güzelliği ile ziyaretçilerin ilgisini çeker. Şehir merkezine yaklaşık olarak 80 km uzaklıkta konumlanan yayla, görülmeye değer Giresun yaylaları arasında bulunur.
Gölyanı Obası
Giresun ili Yağlıdere ilçesinde bulunan Gölyanı Obası, Yeşilpınar köyünde konumlanır. Yaklaşık 3 bin metrekare alana yayılan doğal gölü ile dikkat çeken oba, yemyeşil ağaçları, bol oksijen deposu havası ve geleneksel yayla evleri ile ilgi çeker. Doğal sit alanı olan bölgede modern yapılaşma yasaklanmıştır.
Yedideğirmenler Tabiat Parkı
Giresun ili Espiye ilçesi Yeniköy, Akkaya ve Avluca köylerinin birleştiği noktada bulunan Yedideğirmenler’in Cenevizlilerden kaldığı tahmin edilir. Geçmişte maden cevherleri için kullanıldığı düşünülen değirmenlerin tahminen 400 yıl önce halk tarafından un değirmenine çevrildiği belirtilir. Şelaleleri, mağarası, mesire alanı ve manzarası ile Yedideğirmenler Tabiat Parkı görülmeye değerdir. Park yılda ortalama 15 bin kişi tarafından ziyaret edilir.
Sis Dağı Yaylası
Giresun ili Görele ilçesinde yer alan Aladağ’ın en yüksek tepesi olarak adlandırılan Sis Dağı 2182 m yükseklikte konumlanır. Yaylanın konumlandığı bölge Erikbeli mevkiine yaklaşık olarak 25 km uzaklıkta yer alır. Dağ, milli park olarak koruma altındadır. Giresun, Gümüşhane ile Trabzon kültürlerinin ortak buluşma noktası olarak anılan Sis Dağı’nda her yıl Sis Dağı Şenlikleri de gerçekleştirilir.
Paşakonağı Yaylası
Giresun ili Bulancak ilçesi Kovanlık beldesinde konumlanan yayla, muhteşem doğası ile nefes kesen manzaralar oluşturur. Yaklaşık olarak 1450 m yükseklikte bulunan yayla, derin vadileri ve şelaleleri ile tanınır. Geçilmez Vadisi, Karasay Şelalesi, Kızılot Çayırı ve Çiğseli Gölü en bilinen noktalarıdır. Konaklamak için otelin de bulunduğu yayla, görülmeye değer Giresun rotalarındandır.
Gelin Kayası
Giresun ili merkez ilçesi Mesudiye köyü yakınında konumlanan Gelin Kayası, dik bir yamaçta iki büyük kayanın üst üste konumlanması ile oldukça ilgi çeker. Asırlardır üzerinde duran kayayı alttaki kütlenin nasıl taşıdığı hakkında çeşitli efsaneler süregelir. Efsaneye göre istemediği kişiyle evlendirilmek mecburiyetinde bırakılan genç ve güzel bir kız, düğün gününde istemediği erkekle evlenmek yerine taş olmayı diler. Dileği gerçekleşir ve üstteki kaya gelin, gelin alayı ise alttaki kütle olur. Yoğun ilgi gören Gelin Kayası, yıl içinde fotoğraf çekmek isteyen binlerce turist tarafından ziyaret edilir.
Giresun Plajları
Tatil beldelerine yol almaya gerek kalmadan, Karadeniz’in serinleten sularında Giresun plajlarında keyifli bir yaz tatili yapma fırsatı tanır şehir plajları… Şehir merkezi, Bulancak, Eynesil, Görele, Keşap, Piraziz ve Tirebolu ilçelerinde bulunan plajlar, sıcak havayla beraber kapılarını aralar. Merkezde Çerkez Önü, Belediye Halk, Köy Hizmetleri Önü, Jandarma ve Polisevi Plajı kullanılırken diğer ilçelerde plaj isimleri şöyle sıralanır: Bulancak ilçesi Burunucu ve Belediye Halk Plajı; Eynesil ilçesi Boztepe Altı Plajı; Görele ilçesi Deliklitaş Halk ve Çavuşlu Çamlık Önü Plajı; Keşap ilçesi Asarkaya Aile, Uluburun Halk ve Düzköy Halk Plajı; Piraziz ilçesi Eğrice Halk ve Villalar Önü Plajı; Tirebolu ilçesi Yılgın Halk, Bada, Kaynarca Aile, Küçükçay Aile ve Belediye Halk Plajı.
Giresun Mağaraları
Giresun ilinin en merak edilen rotaları arasında bulunan doğal yapılardan olan mağaralar, turistik değere sahiptir. Alucra ilçesinde yer alan Tepesidelik Mağarası ile Arda Mağarası, Espiye ilçesinde bulunan Yedideğirmenler Tabiat Parkı’ndaki mağara, şehrin sıklıkla ziyaret edilen üç mağarasıdır.