1939 yılında şehirde yaşanan deprem ile yıkılan eski saat kulesinin yerine 2011 yılında inşa edilen yeni saat kulesi, Erzincan’ın simgelerindendir. Kare prizma gövdeli kule, dört kata sahiptir. Yukarıya doğru küçülerek giden katları üst üste oturur. Saat kulesinin her katında ahşaptan yapılmış pencereler görülebilir. Akşamları ışıklandırılan kule, dikkat çekici güzelliktedir.
Kemah Kalesi
Erzincan ili Kemah ilçesine hakim bir tepede konumlanan kalenin kuruluşunun Hititler dönemine uzandığı tahmin edilir. 8 bin metrekarelik alana yayılan ve 80 m yüksekliğe sahip olan kalenin çevresi surlarla çevrilir. I. Dünya Savaşı’nda büyük bölümü tahrip olan kalede, gizli geçit, dehlizler ve suyolu yer alır. Kalede yapılan kazılarda, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde adı Bey Camii olarak belirtilen camii ile farklı dönemlere ait 26 adet sikke bulunmuştur.
Kemaliye Evleri
Kendine has mimarisiyle ilgi çeken Kemaliye Evleri, kavak, çınar, dut, ceviz ağaçlarından yapılır. Evler doğa ile uyumlu olarak tasarlanmıştır. Yetersiz arazi nedeniyle birbirine yakın şekilde inşa edilen evler, dikey ve birkaç katlı olarak yapılmıştır. Çoğu eğimli arazide bulunan evlerin alt katı odunluk, kiler ve soğukluğun yer aldığı hizmet katıdır. Diğer katlarda ise selamlık, divanhane, sofa, mutfak, yatak odaları bulunur. Kemaliye Evleri, UNESCO Kültür Mirası listesine adaydır.
Mama Hatun Külliyesi
Erzincan ili Tercan ilçesinde yer alan Mama Hatun Külliyesi'nin 12.yy’da inşa ettirildiği tahmin edilir. Kervansaray, camii ile hamamın yer aldığı külliyeye, Mama Hatun’un hayatını kaybetmesinin ardından türbe eklenir. Kare planlı, üstü açık avluya sahip olan kervansaray, günümüzde restoran olarak kullanılır. Kervansarayın kuzeydoğusunda konumlanan hamamın kervansarayla aynı tarihte yapıldığı tahmin edilir. Külliyede yer alan mescit ise I. Dünya Savaşı’nda yıkılmış ve sonrasında yerine camii yapılmıştır.
Altıntepe Kalesi
Erzincan ili merkez ilçesinde yüksek bir tepede konumlanan Altıntepe Kalesi, Urartular döneminde inşa edilir. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir konum olan bu tepeye üç nefli bir kilise de inşa edilir; ancak kilise yaşanan depremin ardından ufak bir şapele dönüştürülür. Altıntepe Kalesi’nde yer alan surlar, mezarlar, açık hava tapınağı, kabul salonu dikkat çekicidir. Kalede halen kazılar sürmektedir.
Taşçı Hamamı
19.yy’ın başında yapıldığı düşünülen Taşçı Hamamı, Osmanlı mimari yapısına sahiptir. 1939 yılında yaşanan depremin ardından kullanıma kapanan hamam, 1991 yılında tarihi eser olarak tescillenir. Dikdörtgen planlı, dört eyvanlı sıcaklık ve külhan bölümlerine sahip olan hamam, soğukluk bölümüne sahip değildir. Hamam, 2008-2011 yıllarında restore edilerek günümüzdeki haline kavuşmuştur.
Kötür Köprüsü
Erzincan ili Tercan ilçesi Mercan beldesinde yer alan Kötür Köprüsü, Karasu nehri üzerinde bulunur. 12.yy’da inşa edildiği tahmin edilen köprü, kesme taştan yapılmıştır ve sekiz gözlüdür. Üst kısmı tamamen yıkılan köprüden bugüne, köprünün başı ve sonunda yer alan ayakları ulaşmıştır.
Abrenk Kilisesi
Erzincan ili Tercan ilçesi Üçpınar köyünde yer alan Abrenk Kilisesi, Üçpınar ve Vank isimleriyle de anılır. 1854 yılında, kesme taştan inşa edilen kilise, dikdörtgen planlıdır. Kilise, görülmeye değer tarihi yapılar arasındadır.
Pekeriç Kalesi
Pekeriç Kalesi, Erzincan ili Tercan ilçesi Çadırkaya beldesinde yer alır. Urartular döneminden günümüze ulaşan kale, mimari özellikleriyle dikkat çeker. Surları yıkılmış olan kalenin merdiven, sarnıç, mağara ve yontma yolları günümüzde görülebilmektedir.
Kefrenci Tapınağı
Kefrenci Tapınağı, Erzincan ili Tercan ilçesi Oğulveren köyünde yer alır. Pers mimari özelliklerini taşıyan yapı, bezemeleri ile dikkat çeker.
Saztepe Höyüğü
Üzümlü ilçesinde yer alan höyük, yaklaşık olarak 500 m uzunluğa ve 15-20 m yüksekliğe sahiptir. Urartu ve Helenistik döneme ait seramikler höyükte bulunmuştur. Güneydoğu yönünde ise moloz taş örgülü duvar parçaları bulunur. Tarihte önemli bir yerleşim yeri olarak görülür.
Küçük Tepe
Üzümlü ilçesinde yer alan Küçük Tepe, Kıldirik Tepe olarak da adlandırılır. 83 m uzunluğa ve 10 m yüksekliğe sahip olan tepe yüzeyinde bulunan seramikler sebebiyle Altıntepe ve Saztepe ile aynı dönemde yerleşim gördüğü düşünülür.
Hacı Mehmet Bey Çeşmesi
Kemah ilçesinde yer alan çeşme, 1875 yılında Hacı Mehmet Bey tarafından inşa ettirilir. Tek lüleli ve kemerli olan çeşme iki nişlidir.
Acemoğlu Köprüsü
Kemah ilçesinde Karasu Nehri üzerinde konumlanan köprü, Acemoğlu Boğazı’nın iki yakasını birbirine bağlayan tek gözlü bir köprüdür. Köprünün net olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. İlerleyen yıllarda köprü yenilenmiş ve korkulukları genişletilmiştir.
1996 yılında askeri bir aracın köprüde kaza yapması sebebiyle 14 er şehit olmuş ve köprünün yanına Şehitler Anıtı inşa edilmiştir.
Kutlutepe Kalıntıları
Refahiye ilçesi Cengerli köyü yakınında bulunan Kutlutepe’de Roma ile Bizans dönemine ait bir manastır ve hana ait kalıntılar görülür.
Başköy Mezarlığı
Çayırlı ilçesinde yer alan mezarlığın Otlukbeli Savaşı’nda hayatını kaybedenlere ait olduğu tahmin edilir. Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait mezarlarda, 15.yy’dan kalma heykellerin yanı sıra mezar taşlarına işlenen ibrik, saz, kavak ağacı ve at motifleri görülür. 16 yy’a ait mezar taşlarının üzerinde bulunan gül, kuş, vazo motifleri ise Osmanlı taş işleme sanatının özelliklerini taşır.
1848 yılında hayatını kaybeden Muhammed Vehbi, terzi olması sebebiyle halk arasında Terzibaba olarak anılmıştır. Terzibaba, vefatında Kaledibi mezarlığına defnedilmiş ve bu nedenle mezarlığın adı Terzibaba olarak değiştirilmiştir. Mezarlık içerisindeki sekizgen planlı Terzibaba türbesinde iki sanduka yer alır. Büyük sanduka Terzibaba’ya, küçük sanduka ise Terzibaba’nın yakın müridi olarak bilinen birine aittir. Yaşanan yangının ardından harap olan türbe, 1980'lerde yeniden inşa edilir.
Erzincan Saat Kulesi
1939 yılında şehirde yaşanan deprem ile yıkılan eski saat kulesinin yerine 2011 yılında inşa edilen yeni saat kulesi, Erzincan’ın simgelerindendir. Kare prizma gövdeli kule, dört kata sahiptir. Yukarıya doğru küçülerek giden katları üst üste oturur. Saat kulesinin her katında ahşaptan yapılmış pencereler görülebilir. Akşamları ışıklandırılan kule, dikkat çekici güzelliktedir.
Mamahatun Türbesi
1192 yılında hayatını kaybeden Saltuklu Erzurum sahibesi Mama Hatun için inşa edilen Mama Hatun Türbesi’nin mimarı Ahlatlı Ebul-nema bin Mufaddal El-Ahval'dır. Dairesel planlı türbede beş kitabe yer alır. Kitabelerin dördünde Kur’an-ı Kerim’den ayetler, Hz. Muhammed ile dört halifenin isimleri geçerken; diğerinde türbe mimarının ismine yer verilmiştir. Sarımsı renkte kesme kireç taştan inşa edilen yapı, iki kata sahiptir. Türbenin alt katında Mama Hatun’un gömülü olduğu mezar odası yer alır. Üst katta ise mescit bulunur. Türbenin çevre duvarı, içten 11 nişlidir. Bu nişlerde Mama Hatun'un yakınlarının sandukaları yer alır. Türbede yer alan süslemeler, Selçuklu yapı özelliklerini yansıtır.
Melik Gazi Türbesi
Erzincan ili Kemah ilçesinde yer alan Melik Gazi Gazi Türbesi sekizgen planlı yapıya sahiptir ve tuğla ile örülüdür. Türbe günümüze orijinal haliyle ulaşmıştır. Türbede Mengücek Beyliği zamanında yaşayan Sultan Melik’in mumyası ile beş adet mezar yer alır.
Gülabibey Cami
1454 yılında Osmanlı Valisi Emir Gülabi Bey tarafından inşa ettirilen camii, Erzincan ili Kemah ilçesi Çarşı mahallesinde yer alır. Dikdörtgen planlı camii, taştan kaidelidir, içi ise ahşaptan yapılmıştır. Yuvarlak kemerli kapıya sahip olan caminin iç mekan süslemeleri dikkat çekicidir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Buz Mağaraları
Erzincan ili Kemah ilçesi Ayranpınar köyünde yer alan buz mağaraları kışın sıcak, yazın soğuk olma özelliği ile dikkat çeker. Mağara içerisinde buzdan sarkıt ve dikitler yer alır. Köy sakinleri mağaraları soğuk hava deposu olarak kullanır ve Mayıs-Ekim ayları arasındaki dönemde peynirlerini burada bekletir.
Hıdır Abdal Sultan Türbesi
Erzincan ili Kemaliye ilçesi Ocak köyünde yer alan Hıdır Abdal Türbesi’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Anadolu halkının evliya olarak tanımladığı kişilerden biri olan Hıdır Abdal, Hacı Bektaşi Veli’den feyz almıştır. Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerinin hakim olduğu türbenin yakınında konuk evi ile ocak binası konumlanır.
Merkez Camii
Erzincan ili Refahiye ilçesinde yer alan Merkez Camii’nin kitabesinin bulunmaması nedeniyle yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunamamaktadır. Mimari özelliklerinden dolayı caminin 19.yy’ın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Ekşisu Kaplıcaları
Ekşisu Mesire Alanı yakınında konumlanan kaplıcalar Erzincan Belediyesi tarafından işletilir. 12 adet havuza sahip olan kaplıcalar, 33 derecelik su sıcaklığına sahiptir. Kaplıcada günübirlik kullanım fırsatı da bulunur.
Orta Camii
Erzincan ili Kemaliye ilçesinde yer alan caminin ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Mimari özellikleri çerçevesinde caminin 17-18.yy’da yaptırılmış olabileceği düşünülür. Tek kubbeli camii, kesme taştan inşa edilmiştir. Yüksek minare kaidesine sahip olan camii, ince yapılı gövdelidir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Yeşilyurt Camii
Kemaliye ilçesi Yeşilyurt köyünde bulunan camii, 18.yy’da Osman Ağa tarafından inşa ettirilir. Kara planlı bir yapıya sahip olan camii, kesme ve moloz taştan yaptırılmıştır. Tarihi camii namaz saatlerinde açılır.
Ocak Köyü Müzesi
Kemaliye ilçesinde yer alan Hıdır Abdal Türbesi’nin yanında konumlanan iki katlı Ocak Köyü Müzesi, etnografik ve arkeolojik eserleri ziyaretçilerle buluşturur. Müze, pazartesi günleri dışında her gün açıktır.
Behramşah Türbesi
Erzincan ili Kemah ilçesinde yer alan türbenin Melik Gazi Türbesi’nin yanına 13.yy’da inşa edilmiş olabileceği düşünülür. İki kare planlı bölümün bir araya gelmesi ile oluşan türbe, kesme taştan inşa edilmiştir. Türbenin kapısında mozaik süslemeler görülür. Zemin katında sandukalar yer alır ancak sandukaların kime ait olduğu kesinlik kazanmamıştır. Zaman içerisinde onarımlar geçiren türbe özgünlüğünü yitirmiştir.
Gözcü Baba Kümbeti
Erzincan ili Kemah ilçesi Taşboğası mevkiinde konumlanan kümbetin 13.yy’dan günümüze ulaştığı tahmin edilir. Kesme ve moloz taştan inşa edilmiş olan kümbetin alt katında mumyalık bölümü yer alır.
Sancaktar Türbesi
Selçuklu döneminden günümüze ulaşan türbe, yuvarlak kaide üzerine sekizgen köşeli olarak yaptırılmıştır. Kesme ve moloz taştan yaptırılmış olan türbenin üst örtüsü yıkık durumdadır. Türbenin alt kısmında mumyalık yer alır.
Taşdibi Kilisesi
Kemah ilçesinde yer alan kilisenin Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde Azize Aya Thekla tarafından yaptırıldığı düşünülür. Kayaya oyularak yapılmış olan kilise, bugün harap durumdadır. Kilise duvarlarında Hz. İsa ile Aziz Yuhannes’in freskleri görülür.
Tugay Hatun Türbesi
Kemah ilçesi Çarşı mahallesinde bulunan türbenin 13.yy’da inşa edildiği düşünülür. Kesme ve moloz taştan inşa ettirilen türbe, iki katlıdır. Farklı motiflerle süslü taç kapıya sahip olan türbe, silindirik gövdelidir ve konik bir kubbeye sahiptir. Türbenin alt katında mumyalık bölümü bulunur.
Kadıköy Kilisesi
Refahiye ilçesinde yer alan kilise, 19.yy’a tarihlenir. Kilisenin giriş kapısındaki bezemeler ile haç motifi dikkat çekicidir. Sekiz sütun üzerine oturtulmuş olan beşik tonozlu, üç nefli ve üç apsisli kilise, kesme taştan yaptırılmıştır. Kilise duvarlarında freskler görülür. Günümüzde kilise asıl fonksiyonunun dışında kullanılır.
Esat Muhlis Camii
Erzincan ili Refahiye ilçesinde bulunan camii, 1942 yılında Esat Muhlis Efendi tarafından inşa ettirilir. Ahşap tavanlı camii, mimari özellikleriyle ilgi çeker. Camii kabristanında Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen askerlerin mezarları bulunur.
Cennetpınar Köyü Eski Camii
Çayırlı ilçesinde konumlanan caminin Mehmet Efendi tarafından inşa ettirildiği ifade edilir. Caminin mihrabı üzerinde 1693 tarihi görülür. Caminin son cemaat yerinde ise 1860 tarihi bulunur. Tarihte medrese olarak kullanıldığı belirtilen camii, günümüzde ibadete açıktır.
Şehitlik Anıtı
Otlukbeli ilçesinde konumlanan Şehitlik Anıtı, Otlukbeli Savaşı’nda şehit düşen askerlerin anısına yaptırılmıştır. 2008 yılında ziyarete açılan anıt, tarihi önem taşır. Savaş, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılmış ve Osmanlılar savaşta galip gelmiştir.
Ergan Alışveriş Merkezi
Ergan Alışveriş Merkezi, çatısı altında yer alan yerli ve yabancı markalar ile müşterilerine Erzincan ili merkez ilçesinde hizmet verir. Mobilya, giyim, market, sebze ve meyve, şarküteri reyonları bulunan hipermarket, ziyaretçilerini beklemektedir.
Çadırcı Hamamı
Osmanlı döneminden günümüze ulaşan Çadırcı Hamamı’nın 1548 yılında Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından inşa ettirildiği ifade edilir. Yapıya iki kapıdan giriş yapılabilir. Sıcaklık, soğukluk ve soyunma bölümlerine sahip olan hamam bugün hamam olarak kullanılmamaktadır.
Gülabi Bey Hamamı
Kemah ilçesinde yer alan hamam, Gülabi Bey Camii’nin yakınında konumlanır. Camii ile aynı dönemde Gülabi Bey tarafından inşa ettirildiği düşünülen hamam, soyunma, soğukluk, külhan ve sıcaklık bölümlerine sahiptir. Hamam günümüzde farklı amaçla kullanılır.
Erzincan ili merkez ilçesinde yer alan, pek çok koldan akarak görsel bir şölen sunan Girlevik, her yıl turistlerin akınına uğrar. Yaz ve bahar aylarında şelaleyi görmek isteyenler, çevresinde bulunan mesire alanlarında hem dinlenme şansı yakalar hem de doğayla buluşur. Kış aylarında ise donan şelalede oluşan sarkıtlar, tırmanışa elverişli bir ortam yaratır.
Karanlık Kanyon
Erzincan ili Kemaliye ilçesinde yer alan Karanlık Kanyon, Avrupa'nın önemli kanyonları arasındadır. 500 m derinliği bulunan Karanlık Kanyon, günışığı geçirmeyen geçitlere sahiptir. Kanyonun zirvesinde gerilen 450 m’lik çelik halattan Karasu Nehri’ne base jump atlayışları yapılabilmektedir. Kanyon, dünyada bu sporun yapıldığı en yüksek nokta (480 m) olarak anılır; bu nedenle turistler tarafından büyük ilgi görür.
Aygır Gölü
Keşis dağı üzerinde yer alan ve bir krater gölü olan Aygır Gölü, eşsiz manzarası ile görenleri kendine hayran bırakır.
Esence Yedigöller
Erzincan ili Esence ilçesi Yedigöller mevkii her yıl dağcılık festivallerine ev sahipliği yapar. Doğa sporlarına elverişli yapısı ile Yedigöller’de yapılan şenlikler kapsamında tırmanış, yürüyüş, kampçılık faaliyetleri gerçekleştirilir.
Buz Mağaraları
Erzincan ili Kemah ilçesi Ayranpınar köyünde yer alan buz mağaraları kışın sıcak, yazın soğuk olma özelliği ile dikkat çeker. Mağara içerisinde buzdan sarkıt ve dikitler yer alır. Köy sakinleri mağaraları soğuk hava deposu olarak kullanır ve Mayıs-Ekim ayları arasındaki dönemde peynirlerini burada bekletir.
Ala Mağarası
Erzincan ili Kemaliye ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan mağaranın bir kısmı tahrip olmuştur. İçerisinde dehliz ve kanalların yer aldığı mağaradan akan suların Ala hastalığı olarak bilinen cilt hastalığına iyi geldiği rivayet edilir.
Kadıgölü
Erzincan ili Kemaliye ilçesinde yer alan Kadıgölü, Taşdibi ile Orta Cami arasında yüzeye çıkan bir kaynak suyudur. Kemaliye ilçesinin içme suyu bu kaynak suyundan karşılanır. Farklı efsanelere konu olan Kadıgölü üzerinde değirmenler yer alır.
Köroğlu Mağarası
Mağara, Erzincan ili Refahiye ilçesi Altköy mevkiinde konumlanır. Mağaraya taş merdivenlerle ulaşılır.
Dumanlı Yaylası
Erzincan ili Refahiye ilçesinin batısında yer alan Dumanlı Yaylası, 2000 m yükseklikte konumlanır. Yılın her mevsiminde kampa olanak tanıyan yayla, doğal güzelliği ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakır.
Ekşisu Mesire Alanı
Erzincan ili merkez ilçesine yaklaşık olarak 11 km uzaklıkta konumlanan Ekşisu Mesire Alanı, turistler tarafından oldukça ilgi çeker. Alanda yer alan çeşmelerden çeşitli hastalıklara iyi geldiği rivayet edilen doğal maden suyu akar.
Şeyh Karpuz Mağarası
Erzincan ili Üzümlü ilçesinde yer alan mağarada efsaneye göre kış mevsiminde, kar yağdığı dönemde, bir karpuzun yetiştiği fark edilir. Buna şaşıran köy eşrafı, mağaranın değerli bir büyüğün türbesi olduğunu düşünür.
Diğer bir efsane ise Rus işgali sırasında tepeye Rus askerlerinin çıktığı; aynı zamanda Şeyh Karpuz’un ziyaretinde tek el silah ile atış yapıldığı ve köylülerin atış üzerine Rus askerlerinin köye girmesini engellediği yönündedir. Mağara halk tarafından ziyaret edilmektedir.
Otlukbeli Gölü
Oluşumu ve çanak yapısı ile diğer göllerden farklılaşan Otlukbeli Gölü, bu sebeple doğal anıt olarak anılır. Doğal sit alanı ilan edilen Otlukbeli Gölü, görülmeye değer Erzincan doğal alanları arasında başı alır.
Beytahtı Mesire Alanı
Karasu Irmağı’nın kıyısında konumlanan mesire alanı yemyeşil bir alanla çevrelenir. Ahşap çardaklar ve piknik masalarının bulunduğu mesire alanında keyifli zaman geçirmek mümkündür.
Çerme Mesire Alanı
Erzincan ili Elmaköy yönünde konumlanan Çerme, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir mesire alanıdır. Piknik ve yürüyüş yapmak isteyenler tarafından tercih edilir.
Işıkpınar Mesire Alanı
Erzincan ili merkez ilçesi Işıkpınar köyünde konumlanan mesire alanı, yeşillikleri ve temiz havası ile ilgi çeker. Mesire alanından Pembe Köşk Aile Gazinosu, Boğaziçi Aile Gazinosu, Derya Aile Gazinosu gibi lokantalar yer alır. Yürüyüş ve piknik yapmak için uygun bir mevkiidir.
Mecidiye Piknik ve Mesire Alanı
Erzincan ili merkez ilçesinde yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta konumlanan mesire alanı ormanlık arazi içerisinde konumlanır. Yaz aylarında sıklıkla ziyaret alan mesire alanı kampçılığa elverişlidir.
Kırkgöz Mesire Alanı
Kemaliye ilçesinde bulunan mesire alanı, yüksek bir tepede konumlanır. Bahar ve yaz aylarında keyifli zaman geçirmeye fırsat tanıyan mesire alanı etkileyici Kemaliye manzarasıyla ziyaretçileri kendine hayran bırakır. Piknik yapmak ve huzurlu vakit geçirmek için mesire alanı idealdir.
Soğuk Sular Mesire Alanı
Kemah ilçesinde yer alan mesire alanı, doğası ve temiz havası ile ziyaretçilerin ilgisini çeker. Munzur’dan akan yoğun soğuk ve temiz su sebebiyle mesire alanı Soğuk Sular adını almıştır. Bahar ve yaz aylarında mesire alanına ilgi daha da artar.
Kalkancı Göleti
Refahiye ilçesi Kalkancı köyü yakınına sulama amaçlı olarak yapılan gölet bugün ilçenin mesire alanlarından biridir. Olta balıkçılığına da fırsat veren gölette aynalı sazan ile sazan balığı avlanabilir.
Refahiye Ormanları
Kavak, meşe, ardıç gibi ağaç türleri ile bezenen yemyeşil Refahiye Ormanları, serin havası ile özellikle yaz aylarında ilçenin en fazla tercih edilen mesire alanlarından biri olur. Temiz havası ile ormanlar, doğayla buluşmak isteyenlere kucak açar.
Kırmızı Su
Otlukbeli ilçesinde yer alan kırmızı renkli su ilçede ilgi çeken gezi noktalarındandır. Maden suyuna karışan kırmızı toprak ve mineraller, yüzeye kırmızı renkli olarak çıkar. Otlukbeli gölünün meydana gelmesinde rol oynayan kırmızı su ile travertenlerin çeşitli rahatsızlıklarla şifa olduğu da rivayet edilir.