Elazığ merkezde yer alan Harput Kalesi, MÖ 8.yy’da Urartular döneminde inşa edilir. İç kale ve dış surlar olarak iki bölümden oluşan kale, tarihte farklı dönemlerde onarım geçirir.
Kalede günümüze dek yapılan kazı çalışmaları neticesinde, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait pek çok eser ortaya çıkarılır. İç kalenin MÖ 800-MS 1930 arasında yerleşim gördüğü belirlenir. Kalenin, MÖ 1-MS 11 yy arasında yaşanan tarihi mücadeleler için kullanıldığı ortaya çıkarılır. Harput Kalesi’ni Çubukoğullarının 1085, Atukoğullarının 1112, Selçukluların 1234, Dulkadiroğullarının 1366, Akkoyunluların 1465 ve Osmanlıların ise 1515 senesinde kullandığı da belirlenir. Kalede yapılan kazılarda, kale caminin etrafında yer alan ticarethaneler, mahalle mektebi, Artuklu tünelleri, konutlar, yerin altında bulunan tünel zindan ve atölyeler ortaya çıkarılmıştır.
Mar Ahron Manastırı
Elazığ ili Baskil ilçesinde yer alan tarihi Mar Ahron Manastırı, Muşar dağında bulunur. Kusursuz bir manzaraya sahip olan manastır, günümüzde harap durumdadır.
Hoca Hamamı
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde yer alan Hoca Hamamı, Osmanlı hamam tipine sahip hamamlar arasında bulunur. İki giriş kapısına sahip olan hamamın, ılıklık, sıcaklık ve soyunma bölümleri bulunur.
Tarihi Palu Köprüsü
Elazığ ili Palu ilçesi Murat nehri üzerinde yer alan Palu Köprüsü, tarihte kuzey ve güney arasındaki tek geçiş köprüsü olarak büyük önem taşır. Köprünün kitabeye sahip olmaması nedeniyle net olarak inşa tarihi hakkında bir bilgi mevcut değildir. Yapının mimari özelliklerinden dolayı Roma döneminde inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Köprü kemerlerinin mimari yapısı ise Selçuklu dönemini yansıtır. Bunun sebebi de Artukoğulları döneminde yapının onarım geçirmiş olabileceği ihtimalinden doğar.
Eski Palu Kalesi
Palu Kalesi, Elazığ ili Palu ilçesinde yer alır. Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kalede tapınaklar, kaya tünelleri, kaya merdivenleri, kaya ambarları, su sarnıçları, Urartu Kaya Kitabesi, Urartu Kaya Mezarları gibi görülmeye değer tarihi yapılar yer alır.
Alacalı Mescit
Elazığ ili Palu ilçesinde yer alan Alacalı Mescit’in kitabesi olmaması nedeniyle inşa tarihi net olarak bilinmemektedir. Mimari özelliklerinden ötürü mescidin Artuklu döneminde 12.yy’da yapıldığı tahmin edilir. Çift renkli taşlara sahip olan minaresi nedeniyle yapı “alacalı” adını almıştır. Mescid, 19.yy’da onarım geçirmiştir.
Katırhan
Elazığ ili Baskil ilçesi Kızıluşağı köyünde yer alan Katırhan, tepe üzeri yerleşmedir. Çıkarılan buluntular, bölgenin Tunç Çağı, Demir Çağı ve Orta Çağ’da kullanıldığını ortaya koyar. Bölge kaçak kazılar ve çevresinde yürütülen tarım faaliyetleri sebebiyle tahrip edilmiştir.
Meryem Ana Kilisesi
Elazığ ili merkez ilçesinde yer alan Meryem Ana Kilisesi, MS 179 yılında inşa edilir. İnşa edildiği tarih dahilinde, kilisenin Anadolu’nun en erken kiliselerinden biri olduğu düşünülür. Harput Kalesi’nin konumlandığı kayalıkların içine yarı gömülü olarak bulunan kilise, önemli kültür mirasları arasına adını yazdırır. Meryem Ana Kilisesi, zaman içerisinde onarım görmüştür.
Kızıl Hamam
Elazığ ili merkez ilçesinde yer alan Kızıl Hamam, moloz taşlarla örülü duvarlara sahiptir. Tarihte ılıklık, sıcaklık ve soyunma bölümlerine sahip olan yapının tüm bölümleri yıkık durumdadır.
Kale Hamamı
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde yer alan Kale Hamamı, Osmanlı hamam tipine sahiptir. Kemerli giriş kapısına sahip olan hamamın duvarları moloz ve kesme taştan örülüdür. Yapı son dönemde restore edilmiştir.
Dabakhane Mescidi
Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülen Dabakhane Mescidi, Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde yer alır. Harput kalesinin kuzeydoğusunda konumlanan mescidin İpek Yolu güzergahında bulunmasından ötürü, kervan yolcularının mescidde ibadet edip dinlenerek yollarında ilerledikleri düşünülür.
Yeni Hamam
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde yer alan Yeni Hamam, diğer adı ile Arslaniye Hamamı, günümüzde harap durumdadır.
Hükümet Konağı
Elazığ ili merkez ilçesinde yer alan ve son Osmanlı dönemi mimari eserlerinden biri olan Hükümet Konağı, 1896 yılında dönem Valisi Enis Paşa tarafından inşa edilir. İki giriş kapısı bulunan konak, bodrum, zemin ve bir üst kata sahiptir. Konak, 1984 senesine dek Hükümet Konağı, ardından sırasıyla Polis Karakolu, Polis Noktası olarak kullanılır. 2007-2009 yıllarında onarım gören konak, sonrasında sergi salonu olarak hizmet verir. Bugün ise yapı, Elazığ Valiliği olarak kullanılır.
Hükümet Konağı’nın, Elazığ ilinde ulusal mimarlık üslubunu yansıtan ilk örnek yapılardan olduğu ifade edilir.
Zeynep Çeşmesi
Zeynep Çeşmesi, Elazığ ili merkez ilçesinde konumlanır. Kesme taşla örülen çeşme, eyvanlı tiptedir ve iki nişe sahiptir.
Denizli Kervansarayı
Elazığ ili Keban ilçesinde yer alan Deniz Kervansarayı’nın mimari özelliklerinden ötürü Selçuklu dönemi eseri olduğu tahmin edilir. Bağdat Kervan yolu üzerinde konumlanan yapı, kesme taş ile moloz taştan inşa edilmiştir. Kervansarayın eyvan görünümündeki giriş bölümünde iki kadın figürü bulunur. Rutubetten dolayı zarar gören yapı harap durumdadır.
Üç Lüleli Çeşme
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mevkiinde bulunan Üç Lüleli Çeşme, kitabesine göre 1906 yılında yaptırılmıştır. Kesme taşan yaptırılmış olan çeşmenin eyvan kemeri yuvarlaktır ve kemerin üzerinde ay-yıldız motifi görülür. Aynı motif kitabenin üzerinde de mevcuttur. Çeşmenin kenarlarında ise palmet motifleri dikkat çeker. Çeşmeden üç lüleden su aktığı için Üç Lüleli Çeşme olarak isimlendirilmiştir. Ancak günümüzde yalnızca tek lüleden su akışı sağlanır.
Kapalı Çarşı
Elazığ ili merkez ilçesinde Ardıçoğlu caddesinde yer alan Kapalı Çarşı, 1928 yılında inşa edilen tarihi Kapalı Çarşı, şehre yolu düşenlerin en sık uğradıkları noktalardan biri. Yöresel ürün dükkânlarından baharatçılara, peynircilerden bakırcılara uzanan geniş bir ürün yelpazesini çatısı altında barındıran Kapalı Çarşı, günün her saatinde oldukça kalabalık.
Ekinözü Çeşmesi
Elazığ ili Kovancılar ilçesinin Ekinözü köyünde bulunan çeşmeler yan yana bulunur. Osmanlı döneminde yaptırıldığı tahmin edilen çeşmelerin günümüzde mülkiyetinin Halil Bey Vakfına ait olduğu belirtilir. Kesme taşlardan örülmüş olan çeşmeler kemerlidir ve eyvanlı tiptedir.
Eski Hükümet Konağı
Elazığ ili merkez ilçesi Gazi caddesinde bulunan Eski Hükümet Konağı, 1896 yılında Eski Vali Enis Paşa tarafından inşa ettirilir. Osmanlı döneminden günümüze ulaşan mimari yapı, üç katlıdır ve 33 odaya sahiptir. 1984 yılına kadar Elazığ Hükümet Konağı olarak hizmet veren yapı, ardından 2002 yılına kadar Polis Karakolu olarak kullanılır. 2006 yılına kadar ise polis noktası olarak hizmet verir. 2007- 2009 senelerinde restorasyondan geçirilen yapı, bugün Elazığ Valiliği binası olarak çalışmalarına devam eder.
Elazığ ili merkez ilçesi yer alan Sarahatun Camii, 15. yy’da Akkoyunlu Sultanı Uzun Hasan’ın annesi Sara Hatun tarafından yaptırılır. Ahşap olarak inşa edilen yapı, III. Murat zamanında 1585 yılında Hacı Mustafa ve Abdülmecit zamanında, 1843 yılında ise Harput Müftüsü Hacı Ahmet tarafından restore edilir. Kitabesine göre camiye 1898 yılında minare eklenir. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Ulu Camii
1156-1157 yıllarında Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa ettirilen Ulu Camii, dikdörtgen planlıdır. Anadolu’nun önemli yapıları arasında gösterilen Ulu Camii, eğri minaresi ile dikkat çeker. Minaredeki tuğlalar, yapı malzemesi olmasının yanı sıra dekor amaçlı olarak kullanılmıştır.
Alacalı Mescit
Elazığ ili Palu ilçesinde yer alan Alacalı Mescit’in kitabesi olmaması nedeniyle inşa tarihi net olarak bilinmemektedir. Mimari özelliklerinden ötürü mescidin Artuklu döneminde 12.yy’da yapıldığı tahmin edilir. Çift renkli taşlara sahip olan minaresi nedeniyle yapı “alacalı” adını almıştır. Mescid, 19.yy’da onarım geçirmiştir.
Arap Baba Türbesi
Elazığ şehrinin en sık ziyaret alan türbeleri arasında bulunur Arap Baba Türbesi. Selçuklu devrine ait olduğu düşünülen türbe ile yanında yer alan mescit kayalıklar üzerinde bulunur. Arap Baba hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Selçuklu Hükümdarı Keyhüsrev döneminde, 1279 yılında türbenin yaptırıldığı bilinir. Türbenin kitabesinde, banisi Şaban’ın torunu ve Arap Şah’ın oğlu Yusuf olarak belirtilir. Arap Baba, türbede bir camekân içerisinde üzeri örtü ile örtülüdür.
Mansur Baba Türbesi
Rivayete göre Şahende isimli bir kadın bir rüya görür. Bunun üzerine kazı çalışmaları yapılır ve bir erkek, bir kadın ile iki çocuk mezarı bulunur. Telgrafla durum Meşihat’a geçilir ve yanıt üzerine sekizgen planlı bir türbe yapılır. Mansur Baba ismi verilen türbede dört sanduka yer alır. 16. yy’a ait vakfiyesi bulunan türbe, 1976 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarımdan geçirilmiş ve üzeri piramidal çatı ile örtülmüştür.
Arslanlı Camii
Elazığ ili merkez ilçesinde yer alan Arslanlı Camii, Esediye Camii olarak da bilinir. 12.yy’da yapıldığı tahmin edilen cami yıkık durumdadır. Günümüze caminin orijinal kapısı ile eyvanlı portali ulaşmıştır.
Meryem Ana Kilisesi
Elazığ ili merkez ilçesinde yer alan Meryem Ana Kilisesi, MS 179 yılında inşa edilir. İnşa edildiği tarih dahilinde, kilisenin Anadolu’nun en erken kiliselerinden biri olduğu düşünülür. Harput Kalesi’nin konumlandığı kayalıkların içine yarı gömülü olarak bulunan kilise, önemli kültür mirasları arasına adını yazdırır. Meryem Ana Kilisesi, zaman içerisinde onarım görmüştür.
Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi
Elazığ ili merkez ilçesinde bulunan müze, 1965 yılında ilk kez "Harput Müzesi" adı ile kurulur. 1982 yılında ise Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kampüsü’nde yer alan yeni binasında, "Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi" ismini alarak hizmet vermeye devam eder. Üç bölümden oluşan müzede, halı ve kilim galerisi, etnografya salonu, arkeolojik eserler ve sikke salonu bulunur.
Dabakhane Mescidi
Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülen Dabakhane Mescidi, Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde yer alır. Harput kalesinin kuzeydoğusunda konumlanan mescidin İpek Yolu güzergahında bulunmasından ötürü, kervan yolcularının mescidde ibadet edip dinlenerek yollarında ilerledikleri düşünülür.
Meydan Camii
Elazığ ili merkezi ilçesi Harput mahallesinde konumlanan Meydan Camii’nin mimari özelliklerinden ötürü Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülür. Duvarları ayakta olan, üst kısmı ve mihrabı yıkılan camii günümüzde kullanılmamaktadır.
İmam Efendi Türbesi
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde yer alan İmam Efendi Türbesi, İmam Efendi olarak anılan Hafız Osman Bedrettin’e aittir. 1924 yılında hayatını kaybeden İmam Efendi'nin tek mekanlı türbesinin etrafında Harput’ta yetişen değerli isimlerin de mezarları yer alır.
Kurşunlu Camii
1738-1739 yıllarında Çarsancak beyi Osman Ağa tarafından yaptırıldığı düşünülen Kurşunlu Camii, Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde konumlanır. Başarılı Osmanlı mimarilerinden biri olan yapı, dikdörtgen planlıdır. Kubbe ile örtülü olan harim kısmı ise kare plana sahiptir. Kesme taştan minareye sahip olan caminin aldığı isimde, kubbelerinin kurşunla kaplı olması rol oynar.
Esadiye Camii
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde yer alan camii, Arslanlı Camii olarak da adlandırılır. Caminin 12-13.yy’da Artuklu veya Selçuklu döneminde inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Yapının mihrapları ile kapısı orijinal haliyle bugüne ulaşmıştır. Günümüze ulaşan kalıntılar, geçmişte yapının camii ile medreseyi çatısı altında bulunduran külliye olarak yaptırıldığını ortaya koyar.
Ahi Musa Mescidi ve Türbesi
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde bulunan türbede, Ahi Musa Hervi ve yakınlarına ait sandukalar yer alır. Türbede bulunan en uzun sanduka Ahi Musa’ya ait iken, diğerlerinin Esseyid Hasan ve Seyid Ahmed’e ait olduğu düşünülür. Yapıdan giriş mescide yapılır, ardından türbeye ilerlenir. 2012 yılında onarımdan geçirilen türbe ziyaret edilebilmektedir.
Dabakhane
Elazığ ili merkez ilçesinde bulunan Dabakhane, 1988 yılında, aslına uygun olarak inşa ettirilmiş. Yapı içerisinde birçok rahatsızlığa şifa olduğu ifade edilen su bulunur. Bu sebeple yıl içerisinde sıklıkla ziyaret alır. İçme suyu kriterlerine uygun olduğu belirtilen suyun depresyona da şifa olduğu rivayet edilir.
Belek Gazi Anıtı
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mevkiinde bulunan Belek Gazi Anıtı, Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan’ın kumandanlarından Artuk Bey’in torunu Behram Bey’in oğlu Belek Gazi adına 1964 yılında heykeltıraş Nurettin Orhan’a yaptırılmıştır. Anıt, şehrin simgelerindendir.
Alacalı Camii
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mevkiinde yer alan Alacalı Camii’nin Artuklular döneminde inşa edildiği ve 19. yy’da onarımdan geçirildiği ifade edilir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen camii dikkat çekicidir. Caminin minaresi giriş kapısının üzerinde konumlanır. Siyah ve beyaz taşlardan yaptırılmış olan minareden dolayı camii, Alacalı olarak adlandırılmıştır.
Ağa Camii
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mevkiinde konumlanan Ağa Camii, günümüzde Harput Müzesi’nde bulunan kitabesine göre 1599 yılında Pervane Ağa tarafından inşa ettirilir. Caminin 1996 yılına kadar tamamı yıkılır ve yalnızca minaresi ayakta kalır. Bu sebeple camii orijinal yapıya uygun olarak restore edilerek tekrar ibadete açılır.
Fatih Ahmet Baba Türbesi
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mevkiinde konumlanan Fatih Ahmet Baba Türbesi, 1313 yılında hayatını kaybeden Fatih Ahmet Baba’ya aittir. 1220 yılında Türkistan’da hayata gelen Fatih Ahmet Baba’nın naaşı Sivaslı birinin rüyasının ardından dere yatağında bulunur. Beyzade Ali Efendi’nin keşfinin ardından kim olduğu belirlenir ve günümüzdeki yerine naaşı defnedilir. Türbe ziyaretçilerin ilgisini görür.
Çubuk Bey Anıtı
Elazığ ili merkez ilçesinde bulunan Ulu Camii’nin avlusunda yer alan Çubuk Bey Anıtı, heykeltıraş Nurettin Orhan tarafından yapılmıştır. Harput’un ilk Türk hükümdarı olan ve 1085 yılında Harput’u ele geçiren Çubuk Bey adına yapılmış olan anıt, şehrin simgeleri arasında bulunur.
Hacı Hulusi Efendi Türbesi
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mevkiinde yer alan Hacı Hulusi Efendi Türbesi, 1895 yılında doğan ve 1986 yılında hayatını kaybeden Hacı Hulusi Efendi’ye aittir. Asıl ismi Hulusi Yahyagil olan Hacı Hulusi Efendi, Harput’ta doğmuştur ve 1. Dünya Savaşı’nda Kafkas ve Çanakkale Cephesinde savaşmıştır. Bediuzzaman Said-i Nursi Hazretlerinin ilk öğrencilerinden olan Hacı Hulusi Efendi’nin kabristanı aile mezarlığıdır.
Beyzade Efendi Türbesi
Harput mahallesinde yer alan Beyzade Efendi Türbesi, 1810-1904 yıllarında yaşamış ve gerçek ismi Ali Rıza Efendi olan Beyzade Efendi’ye aittir. 1877 yılında Osmanlı-Rus Savaşı’na katılmış olan Beyzade Efendi, Meteris Mezarlığı’nda yatar ancak vasiyeti üzerine türbesi yoktur. Mezarlığın etrafında demir parmaklıklar görülür. Aile kabristanı olan mezarda taşlar yeşile boyanmıştır ve kitabeleri mevcuttur.
Musa Kazım Efendi Türbesi
Harput mahallesinde bulunan Musa Kazım Efendi Türbesi, 1894-1967 yıllarında yaşamış olan Harputlu İslam düşünürü Kâzım Efendi’ye aittir. Meteris Mezarlığı’nda bulunan türbe, kubbelidir ve kubbe araları açık olan sütunlar üzerinde durur. Mezar, bir kaide üzerinde bulunur ve etrafı demir kafesle çevrelenmiştir.
Keban Baraj Gölü
Elazığ ili Keban ilçesinde bulunan Keban Baraj Gölü, Türkiye’nin Atatürk Baraj Gölü’nden sonra en büyük yapay gölü olarak anılır. Murat Nehri Vadisi boyunca 125 km uzunluğa sahip olan gölün genişliğinde değişimler olur. Çevresinde eğlence ve mesire alanlarının bulunduğu gölden Elazığ halkı ile çevre iller faydalanır. Gölde balık üretimi ile su avcılığı gerçekleştirilir.
Üryan Baba Türbesi
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde bulunan Üryan Baba Türbesi, halk tarafından eskiden Tilki Kayalıkları olarak adlandırılan kayalıklar arasında bulunan bir mağaranın türbeye çevrilmesi ile oluşturulur. Türbe yanında mescid yer alır ve geçmişte buranın tekke olarak kullanılmış olabileceği ifade edilir. 2012 yılında türbe onarımdan geçirilmiştir.
Cimşit Hamamı
Elazığ ili merkez ilçesi Harput mahallesinde yer alan Cimşit Hamamı, Sarahatun Camii bitişiğinde yer alır. Osmanlı döneminden günümüze kalan tarihi yapılardan biri olan hamam, Yavuz Sultan Selim’in Sipahi beylerinden Cimşit Bey tarafından 16.yy’ın ilk yarısında inşa ettirilmiştir. Kare planlı soyunma yerine sahip olan hamamın yıkanma yeri Sarahatun Camii ile bitişiktir.
Hazarbaba Kayak Merkezi
Elazığ ili Sivrice ilçesinde bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi, yaklaşık olarak 2347 m yükseklikte bulunan Hazarbaba dağında yer alır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 30 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi, kayak pisti ve 1100 m’lik telesiyeje sahiptir. Kayak takımı kiralama, kar motoru kiralama, kayak ve snowboard eğitim imkânlarını ziyaretçilerine sunar. Hazar Gölü manzarasına sahip olan kayak merkezine ulaşım rahatlıkla sağlanır. Konaklama imkânı mevcuttur.
Elazığ merkez ilçesinde Obuz köyü Harput Antik Kenti içerisinde yer alan mağara, bir doğa harikasıdır.
Mağaranın yer altı hava akımı olması sebebiyle yaz aylarında mağara buzlanır, kış aylarında ise oluşan buz çözülür. Dünyada bu tip mağaraların ender olması nedeniyle Buzluk Mağarası önem taşır. Yapısı nedeniyle turistler tarafından büyük ilgi gören mağara çevresinde bir restoran yer alır.
Sarkıt Dikit Mağarası
Elazığ ili Keban ilçesinde yer alan Sarkıt Dikit Mağarası’nın jeolojik devirlerden günümüze ulaştığı tahmin edilir. Mağara girişi dik ve kayalık yamaçlarda yer alır. Bir insanın girebileceği genişliğe sahip olan mağara girişi oldukça küçüktür. Mağarada tüm yüzeylere yayılan sarkıt ve dikitler bulunur.
Çırçır Şelalesi
Çırçır Şelalesi, Elazığ ili Keban ilçesi Keban Baraj Gölü mevkiinde yer alır. Keban Baraj Gölü’nün oluşması sırasında meydana gelen şelalenin barajdaki bir çatlaktan meydana gelebileceği yönünde araştırmalar yapıldığı; ancak şelale suyunun kaynak suyu olarak tespit edildiği belirtilir. Türkiye’de, dünyanın en genç şelalesi unvanı ile anılan Çırçır Şelalesi, görülmeye değerdir.
Golan Kaplıcaları
Elazığ ili Karakoçan ilçesi Yoğunağaç köyünde bulunan Golan Kapıcaları, doğal güzelliği ile ilgi çeker. Yıl içinde binlerce turist tarafından ziyaret edilen kaplıcaların suyunun birçok rahatsızlığa şifa olduğu rivayet edilir. Golan Kaplıcaları aynı zamanda dinlenip huzurlu zaman geçirmek isteyenler için de ideal rotalardan biridir.
Keban Baraj Gölü
Elazığ ili Keban ilçesinde bulunan Keban Baraj Gölü, Türkiye’nin Atatürk Baraj Gölü’nden sonra en büyük yapay gölü olarak anılır. Murat Nehri Vadisi boyunca 125 km uzunluğa sahip olan gölün genişliğinde değişimler olur. Çevresinde eğlence ve mesire alanlarının bulunduğu gölden Elazığ halkı ile çevre iller faydalanır. Gölde balık üretimi ile su avcılığı gerçekleştirilir.
Sori Şelalesi
Elazığ ili Alacakaya ilçesinde yer alan Sori Şelalesi, ihtişamıyla doğaseverlerin ilgisini çeker. Şelalenin debisi bahar aylarında karların erimesiyle yükselir.
Hazar Gölü
Elazığ ili Sivrice ilçesinde bulunan tektonik göl Hazar Gölü, denizden yaklaşık olarak 1250 m yükseklikte bulunur. 86 km yüzölçümüne sahip olan göl, yaklaşık 250 m’lik derinliğe sahiptir. Çevresinde yer alan plajları ve tatil yapıları ile özellikle yaz aylarında ilgi odağı olan göl, şehrin kaçış noktaları arasında bulunur. Göl içerisinde 11.yy’dan kaldığı düşünülen ve 1830’lardan itibaren suların yükselmesiyle suyun altında kalan Kilise Adası, Batık Şehir olarak adlandırılır. Kalıntılarıyla ilgi çeken tarihi yapı, 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir. Doğal bir cennet olarak nitelenen Hazar Gölü, görülmesi önerilen nadir yerlerden biridir.