Osmanlı padişahı II. Selim adına 16. yy’da yaptırılan Selimiye Camii ve Külliyesi, Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eserlerindendir. Görkemli mimarisi ve estetik değerleriyle bir başyapıt olarak kabul edilen camii, döneminin en başarılı örneklerindendir. Dört minareli camii, ince işçiliği, çini motifleri, kubbe ve kemerlerinde bulunan kalem işleri, iç ve dış avlusu, el yazması kütüphanesi ile kusursuz bir sanat eseridir. Yapı, kültürel varlık olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alır.
Eski Camii
Osmanlı padişahı I. Bayezid’in oğlu Süleyman Çelebi tarafından, 1403-1414 yıllarında, mimar Konyalı Hacı Alâeddin’e inşa ettirilen Eski Camii, Edirne’nin önemli tarihi yapılarındandır. Süleyman Çelebi hayattayken yapımına başlanan caminin inşası, Çelebi’nin hayatını kaybetmesinin ardından, kardeşi Mehmed Çelebi zamanında tamamlanır. Dokuz kubbeli camii, tek şerefeli ve iki şerefeli minarelere sahiptir. Edirne iline Üç Şerefeli Camii’nin inşa edilmesinin ardından, yapıya Eski Camii ismi verilir.
Yapının minberinde İstanbul’un fethinin sembolü olarak sancak asılıdır. Osmanlı padişahlarından III. Mustafa ile II. Ahmet, Eski Camii’de kılıç kuşanmıştır. Bu sebeple günümüzde cuma hutbelerine imamların kılıç kuşanarak çıktığı ifade edilir.
II. Murat zamanında mutasavvıf Hacı Bayram Veli’nin Eski Camii’de vaaz vermiş olması nedeniyle, imamların kendisine saygı duyarak günümüzde vaaz kürsüsünü kullanmadığı belirtilir.
Üç Şerefeli Camii
1437-1447 tarihinde Osmanlı padişahı II. Murad tarafından inşa ettirilen Üç Şerefeli Camii, dikdörtgen planlı ve dört minarelidir. Kesme taştan inşa edilen camii pencereleri kırmızı renkli taşlarla işlidir. Camii, dört minareye sahiptir. Caminin güneyinde konumlanan minare üç şerefeli, doğusunda yer alan minare iki şerefeli, kuzeyindeki minaresi ise tek şerefelidir. Batısında bulunan minare, burmalı yivlerinden dolayı burmalı minare ismine sahiptir ve oldukça ünlüdür.
Makedonya Saat Kulesi
Romalılar döneminde kentin korunması amacıyla inşa edilen Edirne Kalesi’nin dört büyük sur kulelerinden biri olan Makedonya Saat Kulesi, günümüze ulaşan tek kule olma özelliğine sahiptir.
Defterdar Camii
Defterdar Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan caminin kitabeye sahip olmaması nedeniyle, ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Defterdar Camii’nin 1752’de yaşanan depremde kubbesi yıkılır ve 1872 senesinde yeniden inşa edilir. Camii minaresi ve son cemaat yeri kesme taştan inşa edilmiştir.
Edirne Evleri
Ahşap evleri, köşkleri, konakları ile Edirne, baş döndüren sivil mimari merkezlerinden biridir. Kent, eski Edirne evleri, dar sokakları ve tarihi yapıları ile geçmişi günümüzde yaşatmayı başarabilen nadir şehirler arasında kendine yer bulur.
Meriç Köprüsü
Meriç nehri üzerinde yer alan köprü 1847 yılında inşa edilir. Kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. 263 m uzunluğa sahip olan köprü, 7 m genişliğindedir. Köprünün memba cephesinde bir köşk balkonu bulunurken, mensap cephesinde ise mermerden yapılmış olan kitabe köşkü yer alır. Yunanlıların Trakya’yı işgali sırasında yok olan mermer kitabe, 1996’da yeniden yazılıp köşk cephesine yerleştirilmiştir.
Edirne Sarayı
Edirne’nin fethinin ardından inşa edilen ve 1450’de I. Murat döneminde yapımına başlanan Edirne Sarayı’nın inşası, Fatih Sultan Mehmet döneminde, 1457’de tamamlanır. Birçok Osmanlı padişahına ev sahipliği yapan sarayda, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethini planladığı ifade edilir.
Depremlerden zarar gören, 1878’de Edirne Valisi Cemil Paşa’nın emriyle yakılan sarayın büyük bölümü zaman içerisinde tahrip olmuştur. Günümüzde sarayın kalıntıları görülebilir.
Karaağaç Eski Tren Garı
Edirne merkezinin yaklaşık olarak 4 km uzaklığında konumlanan Karaağaç kasabasında yer alan tren garı, II. Abdülhamit döneminde inşa edilir. Dikdörtgen planlı yapı, üç katlıdır. Mimar Kemalettin Bey tarafından neo-klasik üslupla tasarlanan garın yapımına 1914’te başlanır; ancak I. Dünya Savaşı nedeniyle inşaat yarım kalır. Kurtuluş Savaşı sonrasında ise demiryolunun bir kısmı Yunanistan sınırları içerisine girer ve istasyondan İstanbul’a geçiş yolunda sınırdan geçme zorunluluğu oluşur.
Bugün, yapı Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından kullanılır.
Sweti George Bulgar Kilisesi
Osmanlı döneminde, 1880 yılında inşa edilen Sweti George Bulgar Kilisesi, günümüzde kullanılan tarihi Edirne yapılarındandır. Bulgar Rönesansı’nın son dönemine ait bir bazilika olan kilise, 2004 yılında onarılır ve günümüzde kullanımdadır.
Edirne Büyük Sinagogu
1905 yılında yaşanan yangında sinagog yapılarının harap olması sebebiyle, Sultan II. Abdülhamit yeni bir sinagog binası yapılması fermanını verir. 1907 yılında mimar France Depre, Edirne Büyük Sinagog’unu inşa eder. Büyük Sinagog, midraş ve idari binadan meydana gelen kompleks, ilgi çekicidir. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise üçüncü büyük sinagogu olan yapı, 2015 yılında restore edilir ve ibadete açılır.
Enez Kalesi
Edirne ili Enez ilçesinde yer alan Enez Kalesi, yüksek bir tepe üzerinde konumlanır. Balkanlardan yapılan saldırıları önlemek amacıyla Antik Çağ’da inşa edilen kale, 6. yy’da Bizans imparatoru Iustinianus tarafından onartılır. Kale içerisinde şapel olarak kullanılmış bir mağara, Enez Ayasofyası ve küçük bir kilise yer alır.
Uzun Köprü
1427-1443 yıllarında Sultan II. Murat tarafından Mimar Muslihiddin Bey’e yaptırılan köprü, dünyanın en uzun taş köprüleri arasında bulunur. Hem Ergene Köprüsü hem de II. Murat Köprüsü olarak anılan yapı, 174 kemerli olarak inşa edilmiştir. Zaman içerisinde yapılan onarımlarda köprünün iki gözü birleştirilmiştir. Köprü, yanında konumlanan ilçeye adını vermiştir. Günümüzde köprü araç trafiğine açıktır.
Adalet Kasrı
Edirne ili merkez ilçesinde bulunan Adalet Kasrı, 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Edirne Sarayı’nın ayakta kalan tek yapısı olarak bilinen Adalet Kasrı, dört katlıdır ve üst katında bir havuz yer alır. Kasrın tarihte Divan-ı Hümayun ile Yargıtay olarak kullanıldığı belirtilir.
Ainos Antik Kenti
Edirne ili Enez ilçesi Ainos Antik Kenti’nin üzerine kuruludur. İlçede 1971 yılından bu yana kazı çalışmaları sürdürülür. Çalışmalar neticesinde bölgede en eski yerleşimin Hoca Çeşme Höyüğü ile Neolitik Çağ’a uzandığı ortaya çıkarılmıştır. MÖ 7.yy’da bölgeye yerleşen Aioller döneminden kent ismini almıştır. Tarihte Pers, Makedonya ve Ptolemaios Kralığı’nın himayesine giren kent, MÖ 190 yılında ise Roma’ya bağlanmıştır. MS 7. yy’dan sonra Aşağı Rodop Bölegesi’nin Prenslik Merkezi konumuna erişen kentin, Bizans İmparatorluğu’nun son döneminde Cenevizli Gattelusio ve Doria ailelerinin yönetimi altında olduğu bilinir. 1456’da kent içerisinde yaşanan iç savaşın ardından Osmanlı himayesine geçtiği ifade edilir.
Yıldırım Köprüsü
Osmanlı döneminde inşa edilen Yıldırım Köprüsü’nün kitabesi olmaması nedeniyle, ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. 1544’te Kanuni Sultan Süleyman, onarımını yaptırdığı köprüye kitabe koydurur. Dokuz göze sahip olan köprü, 120 m uzunluğunda ve 4,34 m genişliğindedir.
Bedesten Çarşısı
Osmanlı padişahı Mehmet Çelebi tarafından 1418 yılında Mimar Alaeddin’e inşa ettirilen yapı, 18. yy’a kadar önemli bir alışveriş merkezi olur. 14 kubbeye sahip olan yapının dış cephelerinde dükkanlar yer alır. 1965 yılında onarılan yapı, kapalı çarşı olarak hizmet verir.
Deveci Hanı
15. yy’da resmi defterlerin korunması amacıyla defterhane olarak inşa edilen han, iki katlıdır. Han, 1846’da dönemin valisi Rüstem Paşa’nın onarımının ardından cezaevine dönüştürülür. 1891 yılında yapıya revir ile dört oda eklenir. 1946 senesine kadar yapı, kadınlar cezaevi olarak kullanılır. Uzun yıllar boş kalan han, 2000 yılında restore edilir.
Sittişah Sultan Camii
Fatih Sultan Mehmet’in eşi Sittişah Sultan tarafından 1482-1484 yıllarında Mimar Hayreddin’e inşa ettirilen Sittişah Sultan Camii, kare planlı bir yapıdır. Büyük bir avluya sahip olan camii, güney, batı ve doğu yönlerinde hazirelere sahiptir. Caminin son cemaat yeri üç kubbeyle örtülüdür. Yapının batısında minaresi yer alır.
Merzifonlu Çeşmesi
1667 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından, kesme taştan yaptırılan çeşme, kare planlıdır. 6.50 m yüksekliğinde, 8.74 m genişliğindeki çeşme, kitabeye sahiptir. Çeşme, Edirne’nin en büyük çeşmesi olarak bilinir.
Darül Hadis Camii
Darül Hadis Camii, 1435 yılında II. Murat tarafından Tunca nehri kıyısında yaptırılır. Darül Hadis Camii’nin ilk temel taşının II. Murat tarafından konulduğu bilinir. Camii, üç kitabeye sahiptir. Caminin arka bahçesinde biri açık diğeri kapalı iki şehzade türbesi yer alır. Türbelerde Sultan II. Mustafa’nın iki, III. Ahmet’in dört ve II. Murat’ın iki çocuğuna ait lahitler bulunur.
Rüstempaşa Kervansarayı
1560-1561 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilen kervansaray, Osmanlı mimarisinin başarılı örnekleri arasında yer alır. İki katlı yapı içerisinde odalar ve 21 dükkan yer alır. Büyük Han bölümünde, Türk Hamamı bulunur. Kervansaray, 1972 senesinde restore edilerek otele çevrilmiştir.
Alipaşa Çarşısı
1561 senesinde, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilen Ali Paşa Çarşısı, halk arasında Kapalı Çarşı olarak bilinir. 1992 yılında yaşanan yangın ile tahrip olan çarşı, ardından restore edilir ve 1997 senesinde yeniden hizmete açılır. Çarşıda günümüzde kuyumcu, giyim ve turistik mağazalar hizmet verir.
Gazi Mihal Camii
1421 yılında Gazi Mihal Bey tarafından inşa ettirilen camii, erken dönem Osmanlı mimari yapılarının başarılı örneklerinden biridir. Zaviyeli camiler planına sahip olan, kesme taşla inşa edilen yapı, tek kubbeli ve tek minarelidir. Kıble yönünde, Gazi Mihal Bey’in mezarı yer alır.
Osmanlı padişahı Mehmet Çelebi tarafından 1418 yılında Mimar Alaeddin’e inşa ettirilen yapı, 18. yy’a kadar önemli bir alışveriş merkezi olur. 14 kubbeye sahip olan yapının dış cephelerinde dükkanlar yer alır. 1965 yılında onarılan yapı, kapalı çarşı olarak hizmet verir.
Alipaşa Çarşısı
1561 senesinde, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilen Ali Paşa Çarşısı, halk arasında Kapalı Çarşı olarak bilinir. 1992 yılında yaşanan yangın ile tahrip olan çarşı, ardından restore edilir ve 1997 senesinde yeniden hizmete açılır. Çarşıda günümüzde kuyumcu, giyim ve turistik mağazalar hizmet verir.