Selçuklu mimarisi örneklerinden biri olan Taş Mescit, asıl adı ile Cemaleddin Ferruh Darulhadisi ve Darüşşifası, dönemin önemli medresesi ve şifahanesi olmuştur. Selçuklu emiri Ferruh Bey’in yaptırmış olduğu tarihi yapı, iki kısımdan oluşur. Daraulhadis büyük ölçüde sağlam kalabilmişse de Darüşşifa kısmı zamana yenik düşmüştür.
Yakın tarihte yenilenen Taş Mescit, günümüzde tıp sembolü olarak kullanılan birbirine sarılı iki yılanlı kabartma ve eczacılık sembolü, kadehi saran yılan heykelini barındırmıştır. Tıp sembolü, Taş Mescit’te halen görülebilir, eczacılığın simgesi ise Çankırı Müzesi’nde sergilenir. Yapının bir bölümü halen mescit olarak kullanılır.
Bayramören Köprüsü
Melan Çayı’nı süsleyen tarihi köprü, Bayramören’in simgelerinden biridir. Ahşap köprünün yapım tarihi bilinmese de 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilir. Üzeri kiremit bir çatı ile örtülü olan tarihi yapı, yakın zamanda özgünlüğü muhafaza edilerek yenilenmiş olup yaya kullanımına açıktır.
Beşdut Kaya Mezarları
İl merkezine bağlı Beşdut köyünde keşfedilmiştir. Mezarlardan birisi sütunlu bir geçişe sahipken diğeri direkt olarak mezar odasına açılır. M.Ö. 6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Beşdut Kaya Mezarları, Beşdut Çayı’nın kıyısındadır.
Çankırı Kalesi
Çankırı Kalesi, kent merkezinde, yüksek bir tepededir. Tarihi yapı, Romalılardan Osmanlılara kadar birçok Anadolu medeniyeti tarafından kullanılmıştır. Selçuklu Dönemi komutanı Emir Karatekin ve ailesinin türbesi de kale içinde yer alır ve hala ayaktadır. Günümüzde çevreye hakim manzarasıyla önemli mesireliklerden biri olan bu kalenin yalnızca surları görülebilir.
Çarşı Hamamı
Çarşı Hamamı, Çankırı’nın merkezinde, Müflis Tepe’de konumlanmıştır. Ebcet Hamamı veya Buğday Pazarı Hamamı olarak da bilinen tarihi yapıyı, çifte hamam olarak 19. yüzyılın ilk çeyreğinde Çankırı Mutasarrıfı Sair Efendi yaptırmıştır. Kubbelerle süslü hamamda, soğukluk ve sıcaklık kısımları bulunur. Günümüzde kullanıma açıktır.
Yeni Camii
Yeni Camii, Çankırı’nın merkezine bağlı Mimar Sinan Mahallesinde konumlanmıştır. Osmanlı Dönemi ibadethanelerinden biri olan kutsal mekan, 1720’de Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Tarihi caminin tek şerefeli bir minaresi vardır. Üzeri kiremit ve ahşap bir çatı ile örtülüdür ve hala kullanıma açıktır.
Ilgaz Hamamı
Belediye Hamamı olarak da bilinen Ilgaz Hamamı, 19. yüzyılın son senelerinde tarihlendirilir. Osmanlı eserlerinden biri olan hamam, üzeri kubbe ile örtülü sıcaklık, soğukluk ve soyunma kısımlarından oluşur. Hamam, belediye tarafından onarılmıştır ve hizmete açıktır.
Cendere Höyük
Ilgaz ilçesine bağlı Cendere köyünde keşfedilmiş olan Cendere Höyük, Salman Höyük olarak da bilinir. Roma ve Bizanslılara dair birçok eşya ve eseri saklamış olan höyüğün yakın çevresinde mağara ve kaya mezarı kalıntıları bulunur.
Sakaeli Kaya Mezarları
Sakaeli Kaya Mezarları, Orta ilçesinin Sakaeli köyünde tespit edilmiştir. Roma ve Bizanslılardan kalma kaya mezarlar Gelincik Kayası olarak adlandırışmış peribacalarının arasındadır. Devrez Çayı’nın akıp gittiği güzergahta doğa ve tarihin büyüleyici buluşması olan kaya mezarlarının yakınında Gavur Kalesi’nin kalıntıları da görülebilir.
Murat Hamamı
Sultan Murat Hamamı olarak da bilinen tarihi yapı, Çerkeş ilçesinde yer alır. 17. yüzyılda Osmanlı hükümdarı IV. Murat tarafından yaptırılmıştır. Çifte hamam olarak tasarlanmış olup soğukluk ve sıcaklık bölümlerine sahiptir. Tarihi hamam, bakımsız durumda olduğu için kullanılmamaktadır.
Akbaş Köyü Köprüsü
Çerkeş’e bolluk taşıyan Melan Çayı üzerindeki Akbaş Köyü Köprüsü, 20. yüzyılda Çerkeşli Hacı Gökmen tarafından yaptırılmıştır. Kemerli köprü, kesme taştan inşa edilmiştir ve hala ayaktadır.
Kurşunlu Hamamı
Aynı adlı ilçede bulunan Kurşunlu Hamamı’nın inşa tarihi bilinmemektedir. Tarihi yapı, moloz taştan yapılmış olup günümüze kadar birkaç kez onarılmıştır. Kubbe ile süslenmiş bir sıcaklık kısmına sahip olan bu hamam, halen hizmete açıktır.
Buğday Pazarı Medresesi
Buğday Pazarı Medresesi, 18. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı Dönemi yapılarından biridir. Şehir merkezinde yer alan iki katlı tarihi mekan, taş ve ahşaptan yapılmıştır. Yakın zamanda onarımdan geçirilmiş medrese, günümüzde müze gibi gezilebilir. Burada giysi, eşya gibi Çankırı’ya dair pek çok kültürel detay sergilenir. Çankırı’ya özgü kaya tuzundan yapılmış dekoratif objeler oldukça dikkat çeker.
Çivitcioğlu Medresesi
Çivitcioğlu Medresesi, Çankırı’nın merkezinde yer alan medreselerden biridir. 17. yüzyıla ait bu yapı, avlulu olarak tasarlanmış olup iki katlıdır. Avlusunda çeşmesi olan tarihi mekan, restore edilmiştir. Şimdilerde kültür - sanat aktivitelerine sahne olan Çivitcioğlu Medresesi güzel sanatlar, resim, hat, ebru gibi eğitimlerinin verildiği nostaljik bir mekandır.
Çankırı Saat Kulesi
Çankırı Saat Kulesi, kent merkezinin sembollerinden biridir. 1860’lı yıllarda inşa edilmiş olan bu kule, II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Tarihi yapının yüksekliği 15 metredir. Saati İsviçre’den getirtilmiştir. Çan Saati olarak da anılan saat kulesinin demir korkulukla çevrili bir balkonu vardır. Kare formunda tasarlanmış, taştan yapılmış olup dört yüzünde de gül penceresi vardır.
Taş Mektep
Taş Mektep, İdadi Mektep olarak 1893 yılında kapılarını açmıştır. Kent merkezinde bulunan tarihi mekan, kesme taştan inşa edilmiştir. 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilen okulda Atatürk Odası olarak düzenlenmiş bir kısım bulunur. Günümüzde Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi olarak aynı amaçla kullanılan Taş Mektep’in Atatürk Odası ziyarete açıktır.
Karataş Hamamı
17. yüzyıldan kalma Karataş Hamamı, şehir merkezinde, Hamam sokakta bulunur. Sıcaklık, ılıklık, halvet ve soyunmalık kısımlarından oluşan tarihi mekan, kubbelerle süslü klasik Osmanlı Dönemi hamamlarından biridir. Karataş Hamamı, yakın zamanda restore edilmiş olup çifte hamam olarak hizmet vermeye devam eder.
Tarihi Çamaşırhane Müzesi
Tarihi Çamaşırhane Müzesi, Çankırı’nın merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Geç Osmanlı Dönemi’ne ait çamaşırhanede kurulmuştur. Moloz taş ve kerpiçten yapılma tarihi mekan, çeşme ve çamaşır sekilerine sahiptir. Belediye tarafından onarımdan geçirilen çamaşırhane, 2016 yılında kapılarını müze olarak ziyarete açmıştır. Kültür ve sanat aktivitelerine sahne olan müzede, tarihi objeler, cansız mankenlerle kurgulanmış canlandırmalar görülebilir.
İncili Çeşme
İncili Çeşme, Çankırı’nın merkezinde, bulunduğu mahalleye adını vermiştir. 1849 yılında Kümkavuk İsmail Efendi tarafından yaptırılmış olan tarihi çeşme, dikdörtgen formunda, tek yüzlü olarak tasarlanmıştır. Andezit taşından yapılma İncili Çeşme, geçmişte kiremit kaplama çatı ile örtülü, süslemelerle bezeli iken günümüzde bu özelliklerini yitirmiştir.
Buğday Pazarı Çeşmesi
Buğday Pazarı Çeşmesi, Çankırı’nın merkezine bağlı aynı isimli mahallede bulunur. Üçe bölünmüş tek cephesi, dikdörtgen şeklinde tasarlanmış, kiremitten bir çatı ile örtülmüştür. Üç bölümün üzeri, sivri kemerli kornişlerle süslenmiştir. Günümüzde çeşmenin üç musluğu da yerinde değildir ve yapı, işlevini kaybetmiştir. Kitabesi de onarımlar neticesinde yok olduğu için tarihi çeşmenin inşa zamanı belli değildir.
Höyüktepe Antik Yerleşimi
Çerkeş ilçesine bağlı Yoncalı köyünün Kesmerler mevkiinde keşfedilmiş olan Höyüktepe Antik Yerleşimi’nin tarihi, Bizanslılara dayanır. Sindallı Deresi’ni gören yükseltide yerleşim kalıntılarının bulunduğu bu alanda seramik parçaları da keşfedilmiştir.
Dereyayla Mağara Yerleşimi
Dereyayla Mağara Yerleşimi, Çerkeş’in Yakuplar köyünde, kurumuş dere yatağındaki tüf kayalıklarda oluşturulmuştur. Yaklaşık 6 metre yüksekliğindeki yerleşim yeri, Bizanslılara aittir. Kaya içine oyulmuş mağaraların bazıları iki karlıdır. Odaların bir kısmı, nişlerle bezenmiştir. Mağara yerleşiminin üzerinde bazı yapı kalıntıları da yer alır.
Çatalmağara Kaya Sığınakları
Roma ve Bizans Dönemlerinde kullanılan Çatalmağara Kaya Sığınakları, Çerkeş’in Karamustafa köyünde, Karacakaya mevkiinde yer alır. Yükseltisi az bir tepeye oyulmuş dört sığınak, beşik tonozlu olarak yapılmıştır. Tarihi yerleşim yeri, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır.
Kurtkuş Tepesi Yeraltı Kaya Yerleşimleri
Kurtkuş Tepesi Yeraltı Kaya Yerleşimleri, Çerkeş’in Karamustafa köyünde keşfedilmiştir. Roma ve Bizanslılar zamanında oluşturulmuştur. Kurtkuş Tepesi’nde, üç ayrı alanda bulunan yerleşim yerleri, bağımsız olarak oluşturulmuş, hepsine tepede bulunan oyuklardan giriş alanı yapılmıştır. Kaya yerleşimleri, odalara bölünmüş, odaların çoğu beşik tonozlu olarak tasarlanmıştır. Yerleşim yerinde ve tepede Roma ve Bizanslıları işaret eden seramik kalıntılarına rastlanmıştır.
Saçak Beldesi Kaya Yerleşimleri
Çerkeş’e bağlı Saçak beldesinde keşfedilmiş kaya yerleşimleri, Bizanslılardan günümüze kadar gelebilmiştir. Yüksek bir tepede konumlu tarihi yerleşim yeri, galerilere ayrılmış, tonozlu olarak tasalanmış odalarıyla dikkat çekicidir. Bu alanda, kaya yerleşimlerine paralel olarak oluşturulmuş bir dehliz bulunur.
Ulusu Köprüsü
Çerkeş Çayı üzerine kondurulmuş Ulusu Köprüsü, Çerkeş - Ankara çıkışında yer alır. Yuvarlak kemerli üç gözü olan köprü, kesme taştan inşa edilmiştir. Kitabesi olmadığı için inşa tarihi belli olmayan tarihi köprü, hala ayakta olup kullanıma açıktır.
Çaylı Güvem Köprüsü
Çerkeş’in Çaylı köyüne bağlı Güvem Mahallesinde yer alan tarihi köprü, Melan Çayı üzerine yerleştirilmiştir. Köye yaklaşık 3,5 km mesafede konumlu köprünün inşa kitabesi yoktur; ancak Geç Osmanlı Dönemi’ne ait olduğu söylenebilir. Yaklaşık 40 metre uzunluğundaki ahşap köprü, yine ahşap bir örtü ile kapatılmıştır. Yapı, halen ayaktadır.
İndağ Kaya Mezarları
İndağ Kaya Mezarları, Ilgaz ilçesinde, İnköy mevkiinde dik ve sarp bir kayalık üzerine oyulmuştur. Roma ve Bizanslılar zamanında tarihlendirilir. Kaya yerleşimi ve mezar bölümünden oluşan arkeolojik sit alanının Erken Hristiyanlık Dönemi’nde kullanıldığı söylenir. Tavanı beşik tonozlu olarak tasarlanmış kilise ve odalara sahip olan tarihi yerleşim yeri, çok sayıda odasında sahiptir.
Kayı Köyü Camii
Kayı köyü, Ilgaz ilçesine bağlıdır. 1595 tarihli kitabeye sahip olan tarihi ibadethane, sekiz köşeli kasnağa yerleştirilmiş bir kubbeye sahiptir. Avlusunda Şeyh Muhammed Türbesi ve tarihi bir çeşme bulunur. Türbe, cami ve çeşme, günümüzde de işlevini korur.
Ilgaz Çamaşırhanesi
Ilgaz Çamaşırhanesi, ilçeye bağlı Belören köyünde yer alır. Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi mekan moloz taştan inşa edilmiş, kiremit kaplı çatı ile örtülmüştür. Çamaşır yıkama havuzu ve sekilere bölünmüş olan mekan, günümüzde de aynı işlevle kullanılır.
Belören Köyü Çeşmesi
Belören Köyü Çeşmesi, Ilgaz ilçesinde yer alır. Tek yüzlü olarak yapılmış, sivri kemerle süslenmiş çeşmenin kitabesinde 1743 yılında yapıldığı yazar. İki lülesi ve yalağı olan tarihi yapın moloz taştan yapılan deposu, arka kısmında yer alır. Çeşme, günümüzde de işlevini sürdürür.
Seki Köyü Çeşmesi
Ilgaz ilçesinde yer alan Seki Köyü Çeşmesi, 1814 tarihli kitabeye sahiptir. Üç lüleli çeşme, taştan yapılmış olup tek cephelidir. Oluk kısmı mermer olan çeşme, hala kullanılır. Bugüne dek geçirdiği onarımlarla özgün halinden biraz uzaklaşmıştır.
Kurşunlu Kalesi
Kurşunlu Kalesi, yaklaşık 1100 metrelik yükseklikte konumludur. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşamamış olan kaleden geriye, sur ve temel kalıntıları kalmıştır. Tarihi yapının çevresinde yapılan kazı çalışmalarında bölgenin Geç Bizans Dönemi’nde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Moloz taştan inşa edilmiş olan Kurşunlu Kalesi, günümüzde seyir tepesi olarak ziyaret edilebilir.
Dumanlı Kalesi
Kurşunlu ilçesine bağlı Dumanlı köyünde yer alan tarihi yapı, Devrez Çayı yakınlarında yüksek bir tepede kurulmuştur. Kaleden geriye kalan duvar yıkıntılarının çevresinde yapılan kazı çalışmaları, buranın Erken Hitit Dönemi’nden bu yana yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermiştir. Su kaynağının yakınında ve çevresine hakim konumda olan kalenin, savunma amacıyla yapıldığı tahmin edilir.
Yedikapılar Kaya Mezarları
Yedikapılar Kaya Mezarları, Kurşunlu ilçesine bağlı Köprülü köyünde, yalçın kayalıkların üst kısımlarına yapılmıştır. Devrez Çayı’nın kuzeyinde bulunan kaya mezarlarının Roma ve Bizanslılara ait olduğu tahmin edilir. Kutsal mekanın çevresinde mağaralar da bulunur. Oldukça yüksekte konumlandığı için yalnızca dışarıdan görmeye uygundur.
Dumanlı Köyü Eski Camii
18. yüzyıldan kalma Dumanlı Köyü Eski Camii, Kurşunlu ilçesinde bulunur. Şaban Ağa tarafından yaptırılmış olan kutsal mekan Kayıkçı Şaban Ağa Camii ismiyle de bilinir. Caminin duvarları kesme taştan yapılmış olup kıble duvarına Sultan Abdülmecid’in tuğrası işlenmiştir. 1897 senesine Abdülmecid’in isteği üzerime kadı Tosyalızade Ali Vefa tarafından restore edilmiştir. Kiremit kaplı bir kubbeye sahip olan caminin bütün pencereleri yuvarlak kemerlidir. Cami, günümüzde de kullanılır.
Eskiahır Yeraltı Yerleşimi
Geç Roma ve Bizans Dönemlerine ait olan Eskiahır Yeraltı Yerleşimi, Kurşunlu’nun Eskiahır köyünde keşfedilmiştir. Girişi, mesken olarak kullanılan bir evin ahırındadır. Birkaç galeriye ayrılan tarihi yerleşim yerinin bir bölümü toprakla dolmuştur. Giriş kısmı kemerli olan yeraltı yerleşimi, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır.
Hüyük Yeraltı Şehri
Hüyük Yeraltı Şehri, Orta ilçesine yaklaşık 11 km uzaklıktaki Hüyük köyünde keşfedilmiştir. Erken Hristiyanlık Dönemi bulgularına rastlanan antik yerleşim yeri, su sarnıcı, şapel, keşiş odası ve ev gibi birkaç farklı alandan oluşur. Farklı seviyelerde konumlu altı tane galeriden meydana gelen Hüyük Yeraltı Şehri, Tarih meraklılarının ilgisini çeker
Kalfat Yeraltı Şehri
Kalfat Yeraltı Şehri, Orta ilçesine bağlı Kalfat köyünde tespit edilmiştir. Yaklaşık 1300 metre yüksekliğindeki bir yamaçta konumludur. 3 odası olan tarihi yerleşim yeri, Geç Roma ve Bizans devirlerinde kullanılmıştır. Hüyük Yeraltı Şehri’ne benzerlik taşır. Oyularak oluşturulan yerleşim alanı, tarihe ilgi duyanları buraya davet eder.
Asmaca Kaya Yerleşimi
Asmaca Kaya Yerleşimi, Orta’ya bağlı Kalfat köyündeki Asmaca mevkiinde, aynı adlı derenin yakınında yer alır. Romalılara ait kaya yerleşimi, oyularak oluşturulmuştur. Çevresinde nekropole de rastlanmış olup kaçak kazılar sonucu tahrip edilmiştir. Nekropol alanı da Roma Dönemi’ne aittir. Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altında olan bu bölge, tarihe meraklı olanların ilgisini çeker.
Ağaçin Kaya Yerleşimi
Orta ilçesi, Ağaçin mevkiinde tespit edilmiş olan kaya yerleşimi, Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılmıştır. Çağsak Çayı’nın batı kıyısında, yüksek bir kayalığın içine oyulmuştur. Ev olarak tasarlandığı tahmin edilen odaları, kandil için yapılmış nişlere ve pencere benzeri deliklere sahiptir.
Sekmini Kaya Yerleşimi
Sekmini Kaya Yerleşimi, Orta ilçesinin Kalfat köyünde yer alır. Yüksek bir noktada bulunan kayalıklara oyularak yapılmıştır. Roma Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilir. Birbiriyle bağlantısı olan birkaç odadan meydana gelir. Odalarına kandil yerleştirmek üzere nişler yapılmıştır. Kaya yerleşiminin girişi, günümüzde ağı olarak kullanılır.
Sakarcaören Yeraltı Yerleşimi
Orta ilçesine bağlı Sakarcaören köyünün Bahçe mevkiinde tespit edilmiş olan yeraltı yerleşimi, Geç Roma ve Bizans devrine aittir. Burada iki ayrı yerleşim yeri bulunmuştur. İkisi de beşik tonozlu tünelleri ile beraber birkaç galeriden oluşur. Galerilerden bazıları zarar görmüş, yerleşim alanlarını birbirine bağladığı tahmin edilen tünel toprakla dolmuştur.
Kalfat Çeşmesi
Kalfat Çeşmesi, Orta ilçesine bağlı aynı adlı köyde bulunur. 19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilmiş olan bu yapının tek yüzü ve uzun bir yalak kısmı vardır. Dikdörtgen şeklinde tasarlanmış olan çeşme, kireçle boyanmıştır. Kitabesi üst kısmındadır ve çeşme günümüzde de işlevini korur.
Kanlıca Köprüsü
Orta ilçesine bereket dağıtan Devrez Çayı üzerinde kurulmuş olan tarihi köprü, kendisi ile aynı taşıyan mahallede yer alır. Kesme taştan yapılmıştır ve dört göze sahiptir. İnşa kitabesi olmadığı için ne zaman yapıldığı bilinmez. İki gözü yıkılmış olan ve onarılan Kanlıca Köprüsü, hala kullanıma açıktır ve özgün görüntüsünden uzaklaşmıştır.
İkizören Antik Yerleşim Yeri
Yapraklı ilçesinin İkizören beldesine bulunan antik yerleşim yeri, Roma ve Bizans devrine ait izler taşır. Gavur Evleri mevkiinde bulunan tarihi kalıntılar arasında nekropol alanı ve kaya mezarlar da keşfedilmiştir. Tonozlu odalardan oluşan kaya mezarlarının bir kısmı toprakla dolmuş, bir kısmı ise kaçak kazılar neticesinde zarar görmüştür.
İkizören Kalesi
İkizören Kalesi, Yapraklı ilçesine bağlı İkizören beldesindeki Kale mevkiinde bulunur. Kurumuş olan iki dere yatağını gören bir tepe üzerine kurulmuştur. Günümüze moloz taştan yapılmış duvar kalıntıları ile ulaşabilmiştir. Tepenin eteklerinde Geç Roma ve Bizans devirlerine ait seramik parçaları ve çeşitli kalıntılar keşfedilmiş olan İkizören Kalesi’nin çevresi tarım arazisi olarak kullanılır.
Yapraklı Çamaşırhanesi
Camikebir Mahallesinde konumlu Yapraklı Çamaşırhanesi, 19. yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Çay yolu üzerindeki tarihi mekan, taştan inşa edilmiştir. Pencereleri pervazsız olan yapıda, çamaşır yıkama tekneleri bulunur. Yıllar önce yapılmış oluklarından hala su taşınan çamaşırhanenin bir bölümü depo olarak kullanılır.
Ilıpınar Kaya Yerleşimleri
Ilıpınar Kaya Yerleşimleri, Atkaracalar ilçesinin Ilıpınar köyündeki İnler mevkiinde keşfedilmiştir. Geniş bir vadi içinde yer alan ve birbirine çok yakın olmayan beş tane kaya yerleşimi, tonozlu olarak yapılmıştır. Geç Roma ve Bizans zamanına ait olduğu tahmin edilen tarihi yerleşim alanında herhangi bir kalıntı bulunmamıştır.
Yusufoğlu Köyü Kaya Mezarı
Yusufoğlu köyü, Bayramoğlu ilçesine bağlıdır. Köyün Doğancı Mahallesinde keşfedilmiş Roma Dönemi’nden kalma kaya mezarı, volkanik kayaç içerisine oyularak yapılmıştır. Beşik kemerli ve üç klineli olarak yapılmış kutsal mekan, izinsiz kazılar nedeniyle zarar görmüş olsa da bütünlüğünü büyük oranda korumuştur.
Bayramören Mezarlığı
Bayramören Mezarlığı, Merkez Mahallesinde yer alır. Bu mezarlık, 19. yüzyıldan kalma Osmanlı Dönemi’ne ait mezar taşlarına ev sahipliği yapar. Taş oymacılığının nadide örneklerini temsil eden tarihi mezar taşları, tescillenerek koruma altına alınmıştır. Tarihe ilgi duyanların görmek isteyeceği kutsal mekanda, 25 adet mezar taşı tespit edilmiştir.
Elhac Mustafa Ağa Çeşmesi
Elhac Mustafa Ağa Çeşmesi, Bayramören ilçesine bağlı Merkez Mahallesinde konumludur. Kitabesinde 1831 senesinde yapıldığı yazar. Taştan inşa edilmiş, su depolu çeşme, kare şeklindedir. Yuvarlak kemerle süslenmiş tek yüzünde, bir musluk bulunur. Tarihi çemenin üzeri kiremitten bir çatı ile kapatılmıştır.
Kanlıgöl Kalesi
Kanlıgöl Kalesi, Korgun ilçesine bağlı Bugay köyünün yüksek bir tepesinde kurulmuştur. Moloz taştan yapılma tarihi mekan, günümüze duvar kalıntıları ile gelebilmiştir. Ulaşım açısından zor bir noktada bulunan kaleye, yapının güney ve doğu kısmından gidebilmek daha kolaydır. Çevresinde yapılan araştırmalar, bu bölgenin Erken Tunç Çağı itibariyle kullanıldığını gösterir.
Yolkaya Köyü Çeşmesi
Korgun ilçesindeki Yolkaya Köyü Çeşmesi, aynı adlı caminin duvarında bulunur. 1884 senesine ait olan tarihi yapı, nişli ve yuvarlak bir kemerle süslenmiş olup tek cepheye sahiptir. Andezit taşından yapılmış bu çeşme, tek musluklu olup günümüzde de işlevini korur.
Kayıçivi Köyü Çeşmesi
Kayıçivi Köyü Çeşmesi, Korgun ilçesinde bulunur. Kitabesinde 1796 senesinde Hatip Efendi Ali Osman tarafından yapıldığı yazar ve bunun yanına 1815 tarihi de eklenmiştir. Köy camisinin yakınında yer alan çeşmenin musluğu, sivri ve nişli bir kemer içerisine yerleştirilmiştir. Yapı, hala işlevini sürdürür.
Selçuklu mimarisi örneklerinden biri olan Taş Mescit, asıl adı ile Cemaleddin Ferruh Darulhadisi ve Darüşşifası, dönemin önemli medresesi ve şifahanesi olmuştur. Selçuklu emiri Ferruh Bey’in yaptırmış olduğu tarihi yapı, iki kısımdan oluşur. Daraulhadis büyük ölçüde sağlam kalabilmişse de Darüşşifa kısmı zamana yenik düşmüştür.
Yakın tarihte yenilenen Taş Mescit, günümüzde tıp sembolü olarak kullanılan birbirine sarılı iki yılanlı kabartma ve eczacılık sembolü, kadehi saran yılan heykelini barındırmıştır. Tıp sembolü, Taş Mescit’te halen görülebilir, eczacılığın simgesi ise Çankırı Müzesi’nde sergilenir. Yapının bir bölümü halen mescit olarak kullanılır.
Sultan Süleyman Camii
Büyük Camii ya da Ulu Camii olarak da bilinen kutsal mekan, kent merkezindeki Mimar Sinan Mahallesindedir. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde yaptırılmış, Mimar Sinan’a kalfalık yapmış Sadık Bey tarafından tasarlanmıştır. 1558’den bu yana ibadete açıktır. Kesme taşlı Sultan Süleyman Camii, büyük bir kubbe ve onu çevreleyen yarım kubbelerle ile süslü olup tek şerefeli bir minareye sahiptir ve hala ibadete açıktır.
Ahmet Yesevi Camii
Çankırı’nın merkezinde yer alan Ahmet Yesevi Camii, 2015 yılında ibadete açılmıştır. Önündeki meydan ile beraber Çankırı’nın simgelerinden biri haline gelen bu cami, oldukça büyüktür. Kubbe ve kemerlerle süslenmiş kutsal mekanın üçer şerefeli iki minaresi vardır. Aynı isimli meydanda, süs havuzu, saat kulesi, otopark ve dükkanlar bulunur.
Çankırı Müzesi
Çankırı Müzesi, 1972’den beri kent merkezinde hizmet verir. Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne dek binlerce yıl boyunca Çankırı ve çevresinde keşfedilmiş birçok eser burada sergilenir. Arkeoloji, etnografya ve doğa tarihi olmak üzere üç bölümden oluşan müzede, eczacılığın sembolü, yılan tarafından sarmalanmış kadeh heykeli oldukça ilgi çeker.
Çankırı Kalesi
Çankırı Kalesi, kent merkezinde, yüksek bir tepededir. Tarihi yapı, Romalılardan Osmanlılara kadar birçok Anadolu medeniyeti tarafından kullanılmıştır. Selçuklu Dönemi komutanı Emir Karatekin ve ailesinin türbesi de kale içinde yer alır ve hala ayaktadır. Günümüzde çevreye hakim manzarasıyla önemli mesireliklerden biri olan bu kalenin yalnızca surları görülebilir.
Emir Karatekin Bey Türbesi
Emir Karatekin Bey Türbesi, Çankırı Kalesi’nde bulunur. Selçuklu komutanlarından Emir Karatekin Bey, 1074 senesinde Çankırı’nın fethedilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ölümüne kadar kalede görevli olan Karatekin Bey ve ailesi için Danişmentliler Dönemi’nde moloz taş ve tuğladan bir türbe inşa edilmiştir. Kutsal mekan yakın zamanda yenilenmiştir ve ziyarete açıktır.
Şeyh Mehdi Türbesi
Şehir merkezindeki Karataş Mahallesinde yer alan Şeyh Mehdi Türbesi’nin, 1272 yılında yapıldığı tahmin edilir. Çankırı’nın ilk fethine katkı sağlamış Şeyh Mehdi’nin kabri bu türbede yer alır. Moloz taştan yapılma kutsal mekan, kiremit dam ile örtülmüş olup sade bir görüntüye sahiptir. Şeyh Mehdi Billur Baba Türbesi olarak da bilinir.
Yeni Camii
Yeni Camii, Çankırı’nın merkezine bağlı Mimar Sinan Mahallesinde konumlanmıştır. Osmanlı Dönemi ibadethanelerinden biri olan kutsal mekan, 1720’de Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Tarihi caminin tek şerefeli bir minaresi vardır. Üzeri kiremit ve ahşap bir çatı ile örtülüdür ve hala kullanıma açıktır.
İmaret Camii
İl merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde yer alan İmaret Camii, ilk olarak 1397’de Candaroğulları zamanında inşa edilmiştir. 1913 senesine dek ayakta kalabilmeyi başarmış olan yapı, bu tarihten sonra yenilenmiştir. Caminin avlusunda Candaroğlu Kasım Bey ve ailesine ait mezarlar bulunur.
Mirahor Camii
Kent merkezinde yer alan tarihi ibadethanelerden biri de Mirahor Camii’dir. İlk kez 1797’de kesme taştan inşa edilmiş olan yapı, İmrahor Camii olarak da bilinir. 1967’ye kadar sağlam kalabilmişse de bu tarihten sonra yeniden yapılmış ve tarihi özelliklerini yitirmiştir.
Ali Bey Camii
Ali Bey Camii, ilk defa 1609’da inşa edilmiştir. Osmanlı Dönemi camilerinden biridir. Kent merkezinde Ali Bey Mahallesine adını vermiş olan kutsal mekan taştan yapılmıştır. Yakın tarihte yenilenen bu cami, özgün görünümünden uzaklaşmış olsa da hala kullanıma açıktır.
Ilgaz Hamamı
Belediye Hamamı olarak da bilinen Ilgaz Hamamı, 19. yüzyılın son senelerinde tarihlendirilir. Osmanlı eserlerinden biri olan hamam, üzeri kubbe ile örtülü sıcaklık, soğukluk ve soyunma kısımlarından oluşur. Hamam, belediye tarafından onarılmıştır ve hizmete açıktır.
Kırkpınar Yaylası
Kırkpınar Yaylası, Ilgaz sınırları içinde, yaklaşık 1800 metre yüksekte yer alır. Trekking, piknik, çadırlı ve karavanlı kampa uygun olan yaylada büyükçe bir göl ve mis kokulu çam ağaçları vardır. Taze havasıyla kentin dinlendirici köşelerden biri olan Kırkpınar Yaylası, fotoğrafçılar için büyüleyici bir manzara barındırır.
Kadınçayırı Tabiat Parkı
Ilgaz ilçesinin doğal zenginliklerinden biri olan Kadınçayırı Tabiat Parkı, bölgenin önemli rekreasyon alanlarından biridir. Çeşitli bitki ve hayvan türlerine yaşam alanı olan tabiat parkında, tahta piknik masaları, yürüyüş parkuru, çocuk parkları bulunur.
Canbazzade Ahmet Efendi Camii
1802 tarihli Canbazzade Ahmet Efendi Camii, Orta ilçesinde yer alan ve hala kullanılan bir Osmanlı eseridir. Kemerli pencerelere sahip olan ibadethane, sekiz yüzlü kasnak üzerine kiremit çatı ile süslenmiştir.
Hoşislamlar Türbesi
Atkaracalar ilçesinde bulunan Hoşislamlar Türbesi’nde, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet zamanında yaşam sürmüş Pir Hamza Sultan’ın kabri vardır. Pir Hamza Sultan’ın o dönemde Atkaracalar sınırları içinde bir Cuma Mescidi inşa ettirdiği söylenir.
Dokuzkardeşler Çamı
Dokuzkardeşler Çamı, bir tabiat anıtı olarak Çerkeş’in Karacahöyük köyünde yer alır. Devasa büyüklükte, 25 metre uzunluğundaki karaçam ağacı, 150 metre sonrasında dokuz kola ayrılarak dallanmıştır. 200 yaşından fazla olan tabiat anıtı, koruma altına alınmıştır.
Pir-i Sani Türbesi
Pir-i Sani Türbesi, Çerkeş’in Kurtlar Mahallesindedir. Aynı adlı caminin hariminde bulunan türbe, 18. yüzyıla ait bir Osmanlı yapısıdır. Halveti tarikatına mensup Çerkeşli Hacı Mustafa Efendi için yaptırılmıştır ve günümüzde ziyarete açıktır.
Hacı Murad-ı Veli Türbe ve Camii
Hacı Murad-ı Veli Türbe ve Camii, Eldivan’a bağlı Seydiköy’de yer alır. 1207’de de vefat eden bilgin Hacı Murad-ı Veli için yaptırılmış olan türbe ve caminin inşa tarihi bilinmiyor. İki yapı da kiremit çatı ile örtülüdür ve ziyarete açıktır.
Fethiye Türbesi
17. yüzyılda tarihlendirilen Fethiye Türbesi, Yapraklı’da bulunur. Türbede Ali ve Ahmet Efendi adlı kişilere ait sandukalar vardır. Ziyarete açık olan kutsal mekan, iki katlı yapının giriş bölümündedir. Üst katında, sekizgen kasnak üzerine kondurulmuş kiremit kaplı kubbe ile süslenmiş bir kütüphane bulunur.
Pazar Camii
Kurşunlu ilçesinin merkezinde konumlanmış olan Pazar Camii, 15. yüzyıl Osmanlı eserlerinden biridir. Kutsal mekan, sekizgen kasnak üzerine kubbeli olarak tasarlanmıştır ve ana mekan, kare şeklindedir. Tek şerefeli minaresi ise kitabesine göre 1717 senesinde eklenmiştir. Pazar Camii, 1982’de yenilenmiş olup hala ibadete açıktır.
Buğday Pazarı Medresesi
Buğday Pazarı Medresesi, 18. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı Dönemi yapılarından biridir. Şehir merkezinde yer alan iki katlı tarihi mekan, taş ve ahşaptan yapılmıştır. Yakın zamanda onarımdan geçirilmiş medrese, günümüzde müze gibi gezilebilir. Burada giysi, eşya gibi Çankırı’ya dair pek çok kültürel detay sergilenir. Çankırı’ya özgü kaya tuzundan yapılmış dekoratif objeler oldukça dikkat çeker.
Çivitcioğlu Medresesi
Çivitcioğlu Medresesi, Çankırı’nın merkezinde yer alan medreselerden biridir. 17. yüzyıla ait bu yapı, avlulu olarak tasarlanmış olup iki katlıdır. Avlusunda çeşmesi olan tarihi mekan, restore edilmiştir. Şimdilerde kültür - sanat aktivitelerine sahne olan Çivitcioğlu Medresesi güzel sanatlar, resim, hat, ebru gibi eğitimlerinin verildiği nostaljik bir mekandır.
İplikpazarı Camii
İplikpazarı Camii, Çankırı’nın merkezinde bağlı Cumhuriyet Mahallesinde, Belediye sokakta yer alır. İlk kez ne zaman yapıldığı bilinmeyen kutsal mekan, 20. yüzyılda büyük bir onarımdan geçmiştir. İki sıra halindeki pencerelerinin alt sırası dikdörtgen, üst sırası yuvarlak kemerli olarak tasarlanmıştır. Sade bir mimariye sahip bu cami, halen işlevini korur.
İmraniye Camii
Çankırı’nın merkezine bağlı Yeni Mahallede yer alan İmraniye Camii, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde tarihlendirilir. Ahşap tavanlı, kiremit çatılı camiler grubundadır. Minberi bezemelerle süslenmiş kutsal mekanın üzeri kiremit çatıyla kaplıdır. Birkaç kez elden geçirilen caminin ahşap pencereleri PVC ile değiştirilmiştir.
Karataş Camii
Karataş Camii, şehir merkezinde, aynı adlı mahallede yer alır. İçten ahşap kubbeli olan tavanı, dıştan kiremit çatı ile kapatılmıştır. Caminin güneydoğu tarafında 1805 tarihli bir levha bulunur. Yığma taş üzerine sıvalı olarak inşa edilmiş tarihi ibadethane, hala işlevini korur.
Şeyhoğlu Camii
Şeyhoğlu Camii, Çankırı’nın merkezindeki Karataş Mahallesinde konumludur. 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir. Sekiz köşeli kasnak üzerinde yükselen kiremit kaplı kubbesi ve yapıdan bağımsız tek şerefeli minaresiyle hala ayakta olan yapı, ibadete açıktır. Şeyhoğlu Camii’nin avlusunda hazire de vardır.
Alaca Mescit
Çankırı’nın merkezinde Buğday Pazarı Mahallesinde bulunan Alaca Mescit, 20. yüzyılda tarihlendirilir. Ahşap sütun ve kemerlerle süslü kutsal yapı, iç mekanda çeşitli süslemelerle bezelidir. Tavanı kabartmalarla zenginleştirilmiş olup mescide sonradan taş bir minare eklenmiştir. Taştan inşa edilmiş tarihi yapı, hala işlevini korur.
Buğdaypazarı Camii
Aynı adlı medrese ile beraber Çankırı’nın merkezinde yer alan kutsal mekan, Geç Osmanlı Dönemi mimari örneklerinden biridir. Caminin kitabesi yoktur; ancak 18. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilir. Tavanı ahşap işlemelerle süslenmiş olan Buğdaypazarı Camii’nin tek şerefeli bir minaresi vardır. Tarihi ibadethane, günümüzde de işlevini sürdürür.
Akören Köyü Camii
Akören köyü, Çankırı’nın merkezine bağlıdır. Cumhuriyet Dönemi’ne ait olan Akören Köyü Camii, küçük bir ibadethanedir. Ahşap tavanı, geometrik desenlerle süslü olan kutsal yapının çatısı da ahşaptır. Tarihi cami, günümüzde bakımsız durumda olduğu için işlevini kaybetmiştir.
Kırovacık Köyü Eski Camii
Çankırı’nın merkezine bağlı Kırovacık köyünde yer alan tarihi caminin kitabesi olmadığı inşa tarihi net olmasa da mimari yapısına bakıldığında 19. yüzyıla inşa edildiği söylenebilir. Değişik boyut ve yapıdaki kesme taşlardan yapılmış tarihi ibadethanenin tavanı ahşap işlemelerle bezenmiştir. Çeşitli onarımlarla bugüne gelebilmiş Kırovacık Köyü Eski Camii, hala ibadete açıktır.
Karadayı Köyü Camii
Karadayı köyü, Çankırı’nın merkezinde yer alır. 1821 tarihli kitabesi olan kutsal yapı, ahşap sütunlar üzerine yapılmış yuvarlak kemerlerle zenginleştirilmiştir. İç mekanda çeşitli desen ve işlemelerle süslenmiştir. Günümüzde de işlevine uygun olarak kullanılan Karadayı Köyü Camii’nin minaresi yoktur.
Toprak Baba Türbesi
Toprak Baba Türbesi, Çankırı’nın merkezine bağlı Karataş Mahallesinde konumludur. İnşa zamanı bilinmeyen kutsal mekanın dışı yeşile boyalıdır. Kitabesi olmadığı için tek sandukalı türbede kimin yattığı bilinmez. Kare planlı mekan, mescit olarak da kullanılmaktadır ve genellikle kadınlar tarafından ziyaret edilir.
Tarihi Çamaşırhane Müzesi
Tarihi Çamaşırhane Müzesi, Çankırı’nın merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Geç Osmanlı Dönemi’ne ait çamaşırhanede kurulmuştur. Moloz taş ve kerpiçten yapılma tarihi mekan, çeşme ve çamaşır sekilerine sahiptir. Belediye tarafından onarımdan geçirilen çamaşırhane, 2016 yılında kapılarını müze olarak ziyarete açmıştır. Kültür ve sanat aktivitelerine sahne olan müzede, tarihi objeler, cansız mankenlerle kurgulanmış canlandırmalar görülebilir.
Pir-i Sani Camii
Pir-i Sani Camii, Çerkeş’e bağlı Kurtlar Mahallesinde yer alır. Aynı adlı türbe, caminin hariminde bulunur. Tarihi ibadethane, Kadınşah tarafından tekrar yaptırıldığı için Kadınşah Camii ismiyle de bilinir. Kutsal mekan, kemerli pencerelerle aydınlatılmış, tek şerefeli, taş bir minare ile taçlandırılmıştır. Türbe ile beraber haziresi de olan cami, Çerkeş’in sık ziyaret edilen noktalarındandır.
Dereyayla Mağara Yerleşimi
Dereyayla Mağara Yerleşimi, Çerkeş’in Yakuplar köyünde, kurumuş dere yatağındaki tüf kayalıklarda oluşturulmuştur. Yaklaşık 6 metre yüksekliğindeki yerleşim yeri, Bizanslılara aittir. Kaya içine oyulmuş mağaraların bazıları iki karlıdır. Odaların bir kısmı, nişlerle bezenmiştir. Mağara yerleşiminin üzerinde bazı yapı kalıntıları da yer alır.
Bozoğlu Köyü Camii
Bozoğlu köyü, Çerkeş ilçesine bağlıdır. Tarihi köy camisi, 1887 senesinde Hidayet Beyzade Hacı Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Moloz taştan yapılan kutsal mekanın iki sıra olan pencereleri, yuvarlak kemerlidir. Minaresi sonraki yıllarda yapılmış olan Bozoğlu Köyü Camii, özgün mimarisinden uzaklaşmıştır.
Kurtkuş Tepesi Yeraltı Kaya Yerleşimleri
Kurtkuş Tepesi Yeraltı Kaya Yerleşimleri, Çerkeş’in Karamustafa köyünde keşfedilmiştir. Roma ve Bizanslılar zamanında oluşturulmuştur. Kurtkuş Tepesi’nde, üç ayrı alanda bulunan yerleşim yerleri, bağımsız olarak oluşturulmuş, hepsine tepede bulunan oyuklardan giriş alanı yapılmıştır. Kaya yerleşimleri, odalara bölünmüş, odaların çoğu beşik tonozlu olarak tasarlanmıştır. Yerleşim yerinde ve tepede Roma ve Bizanslıları işaret eden seramik kalıntılarına rastlanmıştır.
Tekeli Türbesi
Çerkeş’in Karalar Mahallesindeki Büyük Mezarlık’ın içinde yer alan Tekeli Türbesi, Osmanlı Döneminden kalma üzeri açık beş adet mezarlardan oluşur. Tekeli Türbesi adıyla bilinen bu mezarlar, kutsal alanı ziyarete gelenlerin dua etmek üzere bir araya geldiği bir alandır. Bu alan, demir parmaklıkla çevrili olup mezarlığın batısında bulunur.
Saçak Beldesi Kaya Yerleşimleri
Çerkeş’e bağlı Saçak beldesinde keşfedilmiş kaya yerleşimleri, Bizanslılardan günümüze kadar gelebilmiştir. Yüksek bir tepede konumlu tarihi yerleşim yeri, galerilere ayrılmış, tonozlu olarak tasalanmış odalarıyla dikkat çekicidir. Bu alanda, kaya yerleşimlerine paralel olarak oluşturulmuş bir dehliz bulunur.
Yalakçukurören Köyü Camii
Yalakçukurören Köyü Camii, Çerkeş ilçesinde yer alır. Kitabesi olmadığı için inşa zamanı bilinmeyen tarihi ibadethane, moloz taştan yapılmış, ahşap tavan ve kiremit çatı ile kapatılmıştır. 1944 yılında onarımdan geçen kutsal mekanın tek şerefeli bir minaresi vardır. Cami, günümüzde de ibadete açıktır.
Kuzdere Köyü Camii
Çerkeş’in Kuzdere köyünde yer alan tarihi cami, moloz taştan yükselen duvarları üzerinde kiremit kaplı bir çatı taşır. Tavanı ahşaptan yapılma kutsal mekanın ahşap pencereleri onarım sonrasında PVC doğrama ile değiştirilmiş, özgünlüğünü kaybetmiştir. Tek şerefeli taş minaresi 1989 senesinde inşa edilmiş olan caminin kitabesi olmadığı için yapım tarihi bilinmez.
4. Murat Camii
4. Murat Camii, Çerkeş’e bağlı Örenköy’de yer alır. Kutsal yapının asıl ismi Örenköy Camii’dir. 4. Murat’ın lalası Mirza Bey tarafından 17. yüzyılın başlarında inşa edildiği için bu isimle anılır. Devşirme malzeme, tuğla ve kesme taştan yapılan tarihi ibadethanenin, sekizgen kasnağa yerleştirilmiş kiremit kaplama bir kubbesi vardır. Tek şerefeli taş minaresi yakın tarihte onarılan 4. Murat Camii, hala ibadete açıktır.
Şeyh Veled Türbesi
Şeyh Veled Türbesi, Çerkeş’in İstasyon Mahallesinde yer alır. Üzeri açık olan türbe, duvarla çevrelenmiştir. 16. yüzyılda yaşam sürdüğü tahmin edilen Şeyh Veled’in kabri, Osmanlı stili sarıklı bir mezar taşına sahiptir. Şifa arayanların bir araya geldiği türbede, bir mezar yer alır.
Mirza Bey Camii
Çerkeş’te yer alan Turbaşı köyündeki tarihi ibadethanenin girişinde 1583 - 84 tarihinde inşa edildiği yazar. Taştan örülen duvarları, kubbeyle kapatılmıştır. Kubbeyi taşıyan sekizgen kasnak, yuvarlak kemerli, kafesli pencerelere sahiptir. Camiye bitişik olan minaresi, tek şerefelidir. Tarihi ibadethane, günümüzde de işlevini korur.
Gölez Köyü Eski Camii
Gölez köyü, Eldivan ilçesinde yer alır. Tarihi caminin kitabesi zarar gördüğü için inşa tarihi okunamamaktadır. Mimari özelliklerine bakılarak Osmanlı devrine ait olduğu söylenebilen ibadethane, taştan inşa edilmiş, mukarnaslı şerefeye sahip bir minare ile taçlandırılmıştır. Kubbeyle süslenmiş olan Gölez Köyü Eski Camii, hala ibadete açıktır.
İndağ Kaya Mezarları
İndağ Kaya Mezarları, Ilgaz ilçesinde, İnköy mevkiinde dik ve sarp bir kayalık üzerine oyulmuştur. Roma ve Bizanslılar zamanında tarihlendirilir. Kaya yerleşimi ve mezar bölümünden oluşan arkeolojik sit alanının Erken Hristiyanlık Dönemi’nde kullanıldığı söylenir. Tavanı beşik tonozlu olarak tasarlanmış kilise ve odalara sahip olan tarihi yerleşim yeri, çok sayıda odasında sahiptir.
Yıldıztepe Kayak Merkezi
Ilgaz ilçesine bağlı Saraycık köyü mevkiinde yer alan Yıldıztepe Kayak Merkezi, Çankırı ve çevresinin kış boyu uğrak yerlerinden biri olur. Konaklama yeri, kayak pisti, telesiyej ve teleferik imkanları sunan kayak merkezinde seyir kulesi de vardır. İlçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta konumlu olan Yıldıztepe, her mevsim bir başka güzeldir. Bol oksijenli havası ve yemyeşil doğası, ilkbahar ve yaz aylarında da tabiat aşıklarını buraya davet eder.
Kayı Köyü Camii
Kayı köyü, Ilgaz ilçesine bağlıdır. 1595 tarihli kitabeye sahip olan tarihi ibadethane, sekiz köşeli kasnağa yerleştirilmiş bir kubbeye sahiptir. Avlusunda Şeyh Muhammed Türbesi ve tarihi bir çeşme bulunur. Türbe, cami ve çeşme, günümüzde de işlevini korur.
Yerkuyu Köyü Eski Camii
Yerkuyu Köyü Eski Camii, Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde yer alır. İnşa kitabesi olmayan kutsal mekanın Osmanlı Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilir. Yukarı Camii adıyla da anılan tarihi ibadethanenin ahşap bezeme ile süslü tavanı dikkat çekicidir. Cami, tek şerefeli taş bir minareye sahiptir ve günümüzde de ibadete açıktır.
Gaziler Köyü Camii
1905 yılına ait Gaziler Köyü Camii, Ilgaz ilçesinde yer alır. Geç Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi ibadethane, kesme taştan yapılmış olup yüksek kasnak üzerine yerleştirilmiş bir kubbeye sahiptir. Dıştan taş kabartmalarla kaplı, kubbesi çeşitli süslemelerle bezeli olan tarihi cami, hala ibadete açıktır.
Cendere Köyü Camii
Cendere Köyü Camii, Ilgaz ilçesinde yer alır. Moloz taştan yapılmış olan caminin kiremit kaplı sivri kubbesi, sekizgen kasnak üzerine kondurulmuştur. Sivri kemerli pencereleri ile dikkat çeken kutsal mekan, ahşap minaresiyle de oldukça ilgi çekicidir.
Yerkuyu Köyü Aşağı Camii Tekkesi
Kısaca Aşağı Camii olarak anılan tarihi camii, 1826 yılında inşa edilmiştir. Ilgaz ilçesine bağlı olan Yerkuyu köyündeki bu caminin yanında bulunan Yerkuyu Türbesi, özellikle hasta kişiler tarafından ziyaret edilir. Tekke Camii ismiyle de bilinir. Bugüne dek geçirdiği onarımlarla özgünlüğünü yitirmiş olup hala işlevini korur.
Kurşunlu Kalesi
Kurşunlu Kalesi, yaklaşık 1100 metrelik yükseklikte konumludur. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşamamış olan kaleden geriye, sur ve temel kalıntıları kalmıştır. Tarihi yapının çevresinde yapılan kazı çalışmalarında bölgenin Geç Bizans Dönemi’nde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Moloz taştan inşa edilmiş olan Kurşunlu Kalesi, günümüzde seyir tepesi olarak ziyaret edilebilir.
Kapaklı Köyü Camii
Kapaklı köyü, Kurşunlu ilçesine bağlıdır. 1860 yılında inşa edilmiş olan tarihi cami, sonraki yıllarda deprem nedeniyle tahrip olduğu için büyük ölçüde yenilenmiştir. Moloz taştan inşa edilmiş olan bu cami, yuvarlak kemerli pencerelere be yel şerefeli taş bir minareye sahiptir. Camiden bağımsız olan minaresinin kapısı üzerinde 1792 tarihi yazar. Kapaklı Köyü Camii, günümüzde de ibadete açıktır.
Yedikapılar Kaya Mezarları
Yedikapılar Kaya Mezarları, Kurşunlu ilçesine bağlı Köprülü köyünde, yalçın kayalıkların üst kısımlarına yapılmıştır. Devrez Çayı’nın kuzeyinde bulunan kaya mezarlarının Roma ve Bizanslılara ait olduğu tahmin edilir. Kutsal mekanın çevresinde mağaralar da bulunur. Oldukça yüksekte konumlandığı için yalnızca dışarıdan görmeye uygundur.
Dumanlı Köyü Eski Camii
18. yüzyıldan kalma Dumanlı Köyü Eski Camii, Kurşunlu ilçesinde bulunur. Şaban Ağa tarafından yaptırılmış olan kutsal mekan Kayıkçı Şaban Ağa Camii ismiyle de bilinir. Caminin duvarları kesme taştan yapılmış olup kıble duvarına Sultan Abdülmecid’in tuğrası işlenmiştir. 1897 senesine Abdülmecid’in isteği üzerime kadı Tosyalızade Ali Vefa tarafından restore edilmiştir. Kiremit kaplı bir kubbeye sahip olan caminin bütün pencereleri yuvarlak kemerlidir. Cami, günümüzde de kullanılır.
Yamukören Köyü Camii
Kurşunlu ilçesine bağlı Yamukören köyünde yer alan cami, kesme taştan yapılmış, yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Kiremit çatı ile örtülü caminin ana mekanındaki yuvarlak pencere dikkat çekicidir. Sonradan yapıldığı düşünülen minaresi, tek şerefelidir. Yamukören Köyü Camii, hala işlevini korur.
Dağören Köyü Camii
Dağören Köyü Camii, Kurşunlu ilçesinde bulunur. Kagir yapı, ahşap süslemelerle donatılmıştır. Camiye sonradan eklenen abdesthane, moloz taştan yapılmıştır. İnşa zamanı bilinmeyen kutsal mekan bugüne dek geçirdiği onarımlar sonucu özgün niteliklerini kaybetmiştir. İbadethane hala işlevini sürdürür.
Hocahasan Köyü Camii
Hocahasan Köyü Camii, 20. yüzyılın başında yapılmış, klasik köy camilerinden biridir. Moloz ve kesme taştan örülen duvarlarına kemerli pencereler açılmıştır. Kutsal mekan, sekizgen kasnak üzerine kondurulmuş kiremit kubbeye sahiptir. 1960’ta eklenmiş tek şerefeli minaresi, caminin kuzeybatısındadır. İç mekan ahşap süslemelerle bezenmiştir. Pencere kenarlarına işlenen motifleriyle dikkat çeken tarihi cami, hala ibadete açıktır.
Gelincik Kayası Peribacaları
Gelincik Kayası Peribacaları, Orta ilçesinin Sakaeli köyünde, ilçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıktadır. Doğaseverlerin görmek isteyeceği bu oluşum, yaklaşık 20 tane kayanın su aşındırması sonucunda şekillenmesiyle oluşmuştur. Sakaeli Kaya Mezarlarının yakınında konumlu olan Gelincik Kayası, Orta ilçesinin dikkat çeken ziyaret noktalarından biridir.
Büğdüz Köyü Camii
Büğdüz Köyü Camii, Orta ilçesinde yer alır. Moloz ve kesme taştan örülmüş duvarları kiremit çatı ile kapatılmıştır. Tavanı yıldız şeklinde süslemeye sahip olan kutsal mekan, mukarnas ve çeşitli figürlerle süslenmiş bir mihrabı ile ilgi çeker. Kapı ve pencereleri ahşap olan caminin taş bir minaresi vardır. Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi ibadethane, günümüzde de işlevini korur.
Hasanhacı Köyü Camii
Orta ilçesine Hasanhacı köyünde yer alan tarihi cami, 1862 senesinde inşa edilmiştir. Anadolu’da bulunan klasik Osmanlı camileri gibi kesme ve moloz taştan yapılmış, düz çatı ile örtülmüştür. İç mekanı kalem işi ile süslenmiş, minber, mihrap ve tavanı özenle bezenmiştir. Birkaç kez onarılan ve dış mekanı sıva ile kapatılan Hasanhacı Köyü Camii, hala işlevini sürdürür.
Elmalık Beldesi Yukarı Camii
Elmalık Beldesi, Orta ilçesinde yer alır. Geç Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi caminin inşa kitabesi olmadığı için yapım zamanı belli değildir. Taştan örülmüş duvarları, sıva ile kapatılmıştır. Tavanı ve pencereleri ahşaptır. İç mekanı kubbe ile genişletilmiş, dıştan kiremit çatı ile kapatılmıştır. Çeşitli süslemelerle bezeli olan Elmalık Beldesi Yukarı Camii, hala ibadete açıktır.
Hatipler Mahallesi Camii
Çankır’nın Orta ilçesinde konumlu Hatipler Mahallesi Camii, 1907 - 1910 yılları arasında, Hacı Memiş Zade Ali Efendi tarafından yaptırılmıştır. Bütün pencereleri yuvarlak kemerli olarak tasarlanmıştır. Son cemaat yeri üç adet küçük kubbe ile süslenmiştir. Kutsal mekanın kuzeybatısında bulunan minaresi iki şereflidir. Hatipler Camii, günümüzde de ibadete açıktır.
Dodurga Köyü Eski Camii
Hala ibadete açık olan Dodurga Köyü Eski Camii, Orta ilçesinde yer alır. Osmanlı Dönemi’ne ait kutsal mekan, taştan yapılma klasik Anadolu camilerinden biridir. Ahşap detaylarla zenginleştirilmiş caminin tavanı ve duvarları özenle süslenmiştir. Restorasyon sırasında ahşap pencereleri PVC ile değiştirildiği için tarihi cami bazı özelliklerini yitirmiştir.
Paşasultan Karaçamı
Orta ilçesinin Yenice köyündeki Paşa Sultan Türbesi’nin yakınında yer alan anıt karaçamın yaklaşık 500 yaşında olduğu tahmin edilir. 15 metrelik boyu ve 4 metrelik çapı ile heybetli bir görüntüye sahiptir. Dalları, oldukça geniş bir alanı gölgeler. Paşasultan Karaçamı, doğal sit olarak koruma altına alınmıştır.
Paşasultan Türbesi
Paşasultan Türbesi, Orta ilçesinin Yenice köyünde konumludur. Horasan erenlerinden biri olan Paşa Sultan’ın 15. yüzyılda yaşadığı söylenir. Yüksek bir noktada bulunan türbesi, ilçe sakinlerinin kurban kestiği ve dua ettiği yerlerden biridir. Üzeri çatı ile örtülü kutsal mekanın yapım zamanı bilinmez. Türbenin yakınlarında yaklaşık 500 yıllık bir anıt karaçam bulunur.
Merkez Paşa Sultan Camii
Merkez Paşa Sultan Camii, Şabanözü ilçesinin Sağlık Mahallesinde yer alır. 16. yüzyılda inşa edilmiş kutsal mekan, eğimli bir arazide kurulmuştur. Bugüne kadar pek çok kez onarılan cami, bakımlı durumdadır; ancak özgün halinden biraz uzaklaşmıştır. Yukarı Camii adıyla da bilinen tarihi ibadethane, tavan süslemeleri ile dikkat çekicidir.
Gürpınar Köyü Camii
Şabanözü ilçesinin Gürpınar köyünde bulunan bu cami, tavan süslemeleri ve kalem işi bezemeleri ile dikkat çeker. Mukarnaslı mihrabı da çeşitli figürlerle süslenmiştir. Yuvarlak kemerli, uzun pencerelerle aydınlatılmış olan Gürpınar Köyü Camii, günümüzde de ibadete açıktır.
Mart Köyü Camii
Şabanözü ilçesindeki Mart Köyü Camii, 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Köyiçi mevkiinde bulunan kutsal mekan moloz taş ve kerpiçten yapılmıştır. Dışı oldukça sade görünür. İç mekanda ise özenle işlenmiş ahşap tavanı dikkat çeker. Tarihi cami, tek şerefeli bir minareye sahiptir ve günümüzde de kullanılır.
Koca Meşe
400 yaşını aşmış Koca Meşe, Yapraklı’nın Karacaözü köyünde yer alır. Anıt ağaç, görkemli görüntüsü ile görenleri kendine bırakır. Gövdesi üçe ayrılmış meşe ağacının boyu yaklaşık 15 metredir. Dalları geniş bir alanı gölgeler. Köy merkezine 300 metre uzaklıktadır ve anıt ağaç olarak koruma altına alınmıştır.
Yenice Köyü Camii
Tipik Anadolu camilerinden biri olan Yenice Köyü Camii, Yapraklı ilçesinde yer alır. Geç Osmanlı Dönemi’ne ait bu yapı, ahşap süslemeli tavanıyla ilgi çeker. Köyün merkezinde bulunan tarihi ibadethanenin tek şerefeli bir minaresi vardır. Bakımsız durumda olduğu için günümüzde işlevini kaybetmiştir.
Tatlıpınar Köyü Camii
Tatlıpınar köyü, Yapraklı ilçesine bağlıdır. 1884 tarihli köy kutsal mekan, günümüzde halen ibadete açıktır. Sekiz köşeli kasnak üzerine yerleştirilmiş kiremit kaplı kubbesi ile özenle süslenmiş mihrap ve minberi bir hayli ilgi çekicidir. Tek şerefeye sahip minaresinin bir kısmı tuğla, bir kısmı ise ahşaptır.
Hacı Mustafa Efendi Camii
Hacı Mustafa Efendi Camii, Yapraklı ilçesine bağlı Camikebir Mahallesinde konumludur. 1905 senesinde inşa edilmiş olan tarihi ibadethane, kerpiç ve ahşaptan yapılmıştır. İlk bakışta geleneksel Anadolu evlerini andıran bu yapının minaresi yoktur. İçi çeşitli motiflerle süslü cami, günümüzde de işlevini korur.
Bayramören Mezarlığı
Bayramören Mezarlığı, Merkez Mahallesinde yer alır. Bu mezarlık, 19. yüzyıldan kalma Osmanlı Dönemi’ne ait mezar taşlarına ev sahipliği yapar. Taş oymacılığının nadide örneklerini temsil eden tarihi mezar taşları, tescillenerek koruma altına alınmıştır. Tarihe ilgi duyanların görmek isteyeceği kutsal mekanda, 25 adet mezar taşı tespit edilmiştir.
Alpsarı Köyü Camii
Alpsarı Köyü Camii, Korgun ilçesinde yer alır. Kitabesine göre, 1905 - 06 tarihlerinde yapılmıştır. Taştan örülmüş duvarları kiremit kaplı bir çatı ve sekizgen kasnak üzerinde yükselen kiremitten bir kubbe ile örtülmüştür. Ana mekandaki pencereleri yuvarlak kemerlidir. Yenileme esnasında pencere doğramaları PVC ile değiştirilmiş olan tarihi cami, özgün halinden uzaklaşmıştır. İbadethane, günümüzde de işlevini korur.
Yolkaya Köyü Camii
Korgun ilçesine bağlı Yolkaya köyünde yer alan tarihi cami, iç mekanı süsleyen kalem işi bezemeleriyle dikkat çeker. Taştan yapılmış cami, sivri kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Kitabesi olmayan yapının 19. yüzyılın sonu ya da 20. yüzyılın başında inşa edildiği tahmin edilir. Tek şerefeli bir minaresi ve çokgen kasnak üzerinde kondurulmuş kiremit kaplı kubbesi olan cami, günümüzde de işlevini korur.
Doğu Mahallesi Camii
Korgun ilçesinde yer alan Doğu Mahallesi Camii, kitabesine göre 1898 - 99 senesinde inşa edilmiştir. Yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlatılmış tarihi ibadethane, moloz taştan yapılmış ve çokgen kasnak üzerine bağdadi kubbe ile taçlandırılmıştır. Tek şerefeli taş bir minare ve iç mekanı süsleyen kalem işi bezemelere sahip olan yapı, hala ibadete açıktır.
Yıldıztepe Kayak Merkezi
Ilgaz ilçesine bağlı Saraycık köyü mevkiinde yer alan Yıldıztepe Kayak Merkezi, Çankırı ve çevresinin kış boyu uğrak yerlerinden biri olur. Konaklama yeri, kayak pisti, telesiyej ve teleferik imkanları sunan kayak merkezinde seyir kulesi de vardır. İlçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta konumlu olan Yıldıztepe, her mevsim bir başka güzeldir. Bol oksijenli havası ve yemyeşil doğası, ilkbahar ve yaz aylarında da tabiat aşıklarını buraya davet eder.
Çavundur Kaplıcası
Çavundur termal kaynağı, Kurşunlu ilçesinden yaklaşık 9 km uzaklıkta olan Çavundur köyünde doğar. Zengin mineralli doğal kaynak suyunun ortalama sıcaklığı 54 santigrat derecedir. Ağrılı eklem hastalıklarına şifa olan Çavundur Kaplıcası’nın çevresinde konaklama tesisleri ve havuz bulunur. Şifa kaynağı, içme olarak da kullanılır.
Yunus AVM
Şehir merkezinde bulunan Yunus AVM, yerel ve global pek çok markanın mağazasına ev sahipliği yapar. Çocuk oyun alanı ve sinema seçeneği ile her yaştan kişinin eğlenebileceği alışveriş merkezinde, leziz yemekler sunan kafe ve restoranlarda dinlenebilmek mümkün…
Tuz Mağarası, Çankırı’nın merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Kaya tuzu rezervi barındıran bu mağara, turistik gezilere uygundur. Hititlerden beri kullanıldığı tahmin edilen mağaranın gezilebilen bölümü yakın tarihte düzenlenmiştir. Tarihi obje ve fosillerin görülebileceği Tuz Mağarası, kaya tuzundan yapılma heykellerle süslenmiştir.
Kırkpınar Yaylası
Kırkpınar Yaylası, Ilgaz sınırları içinde, yaklaşık 1800 metre yüksekte yer alır. Trekking, piknik, çadırlı ve karavanlı kampa uygun olan yaylada büyükçe bir göl ve mis kokulu çam ağaçları vardır. Taze havasıyla kentin dinlendirici köşelerden biri olan Kırkpınar Yaylası, fotoğrafçılar için büyüleyici bir manzara barındırır.
Osman Gölü
Ilgaz’a bağlı Çatak köyü yakınında bir doğa harikası olan Osman Gölü, kusursuz bir doğa manzarası arayanların görmesi gereken güzelliklerden biridir. Aynı adlı yaylanın en güzel yerinde konumlanmış olan bu göl, kamp ve piknik için ideal bir rotadır.
Kadınçayırı Tabiat Parkı
Ilgaz ilçesinin doğal zenginliklerinden biri olan Kadınçayırı Tabiat Parkı, bölgenin önemli rekreasyon alanlarından biridir. Çeşitli bitki ve hayvan türlerine yaşam alanı olan tabiat parkında, tahta piknik masaları, yürüyüş parkuru, çocuk parkları bulunur.
Seybeli Orman İçi Mesire Yeri
Çerkeş ilçesini süsleyen Seybeli Orman İçi Mesire Yeri, ilçeye yaklaşık 20 km uzaklıkta, Işık Dağı’nın kuzey eteğindedir. Bol oksijenli havası ve yemyeşil bitki örtüsü cezbeden bu yer, bahar gelir gelmez pek çok kişi tarafından ziyaret edilir. Tahta masa, çeşme ve dinlenme yerine sahip olan mesireliğe, Çerkeş - Kızılcahamam karayolu üzerinden ulaşım sağlanır.
Çerkeş Orman Fidanlığı Mesire Yeri
Çerkeş’e yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunan Orman Fidanlığı Mesire Yeri, çam ağaçları ve zengin bitki örtüsü ile bezeli, olta balıkçılığına uygun olan yapay göllerle süslenmiş bir dinlenme yeridir. Piknik masaları, çocuk parkı, kameriye ve kapalı bir dinlenme yeri barındıran mesirelik, doğa yürüyüşleri için de tercih edilir.
Dokuzkardeşler Çamı
Dokuzkardeşler Çamı, bir tabiat anıtı olarak Çerkeş’in Karacahöyük köyünde yer alır. Devasa büyüklükte, 25 metre uzunluğundaki karaçam ağacı, 150 metre sonrasında dokuz kola ayrılarak dallanmıştır. 200 yaşından fazla olan tabiat anıtı, koruma altına alınmıştır.
Bülbül Pınarı Mesire Alanı
Bülbül Pınarı Mesire Alanı, Eldivan ilçesinde bağlı Akbulut köyü mevkiinde yer alır. İlçe merkezine yaklaşık 5 km mesafede konumlu bu alan, meşe, çam, kavak ve söğüt ağaçlarının kapladığı bir yaylada konumludur. Su kaynaklarının zenginleştirdiği mesirelikte, seyir terası, çocuk parkı, bungalov evler, büfe gibi olanaklar mevcuttur.
Karadere Göleti
Karadere Göleti, Eldivan ilçesine yaklaşık 4 km uzaklıkta konumlu, ilçenin güzel manzaralı bir köşesidir. Sulama amacı ile yapılan göletin etrafına yayılan zengin ormanlık, burayı oldukça çekici kılar. Berrak suyu ile birçok balığa yuva olmuş su kaynağının çevresi, İSKİ tarafından işletilen bir mesire alanı olarak kullanılıyor.
Saray Göleti
Eldivan ilçesinin etkileyici güzelliklerinden biri olan Saray Göleti, bir baraj gölüdür. İlçe merkezine yaklaşık 6 km uzaklıkta konumlu olan bu gölet, denizden 1200 metre kadar yüksektedir. Çevresi, temiz havanın eşlik ettiği bir mesire alanı olarak kullanılan bu alan, ilkbahardan sonbahara dek ziyaret edilir.
Yıldıztepe Kayak Merkezi
Ilgaz ilçesine bağlı Saraycık köyü mevkiinde yer alan Yıldıztepe Kayak Merkezi, Çankırı ve çevresinin kış boyu uğrak yerlerinden biri olur. Konaklama yeri, kayak pisti, telesiyej ve teleferik imkanları sunan kayak merkezinde seyir kulesi de vardır. İlçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta konumlu olan Yıldıztepe, her mevsim bir başka güzeldir. Bol oksijenli havası ve yemyeşil doğası, ilkbahar ve yaz aylarında da tabiat aşıklarını buraya davet eder.
Gelincik Kayası Peribacaları
Gelincik Kayası Peribacaları, Orta ilçesinin Sakaeli köyünde, ilçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıktadır. Doğaseverlerin görmek isteyeceği bu oluşum, yaklaşık 20 tane kayanın su aşındırması sonucunda şekillenmesiyle oluşmuştur. Sakaeli Kaya Mezarlarının yakınında konumlu olan Gelincik Kayası, Orta ilçesinin dikkat çeken ziyaret noktalarından biridir.
Paşasultan Karaçamı
Orta ilçesinin Yenice köyündeki Paşa Sultan Türbesi’nin yakınında yer alan anıt karaçamın yaklaşık 500 yaşında olduğu tahmin edilir. 15 metrelik boyu ve 4 metrelik çapı ile heybetli bir görüntüye sahiptir. Dalları, oldukça geniş bir alanı gölgeler. Paşasultan Karaçamı, doğal sit olarak koruma altına alınmıştır.
Karaören Göleti
Şabanözü ilçesinin muazzam güzelliği Karaören Göleti, ilçe merkezine yaklaşık 6 km uzaklıktadır. Meşe ve çam ağaçlarının süslediği göl çevresi, piknik ve kamp gibi aktivitelere müsaittir. Bol oksijenli temiz havası ile doğaseverlerin ilgisini çeken gölet, huzur verici bir manzaranın kalbinde yer alır. Gölette olta balıkçılığı yapılabilir.
Koca Meşe
400 yaşını aşmış Koca Meşe, Yapraklı’nın Karacaözü köyünde yer alır. Anıt ağaç, görkemli görüntüsü ile görenleri kendine bırakır. Gövdesi üçe ayrılmış meşe ağacının boyu yaklaşık 15 metredir. Dalları geniş bir alanı gölgeler. Köy merkezine 300 metre uzaklıktadır ve anıt ağaç olarak koruma altına alınmıştır.
Büyük Yayla
Yapraklı ilçesinden yaklaşık 8 km uzaklıkta dağların üzerine serilmiş olan Büyük Yayla, deniz seviyesinden 1600 metre yüksektedir. Yemyeşil bitki örtüsüyle kaplanmış yaylaya su kaynakları bereket taşır. Piknik ve kamp için müsaittir. Yaz boyunca serin kaldığından ilçe sakinlerinin sayfiye alanıdır. Doğa yürüyüşüne uygun olan Büyük Yayla, geniş bir alanı kaplar.
Balıklı Göl
Balıklı Göl, Atkaracalar ilçesine bağlı Ilıpınar köyünde yer alır. İlçeye yaklaşık 3 km uzaklıkta olan gölde, çeşitli efsanelerle anılan ve asker balıkları olarak bilinen tatlı su balıkları yaşar. Berrak suyunun bazı cilt hastalıklarına şifa olduğu söylenir. Gölün çevresi, piknik için müsait, güzel bir mesire alanı olarak kullanılır.
Hazım Dağlı Tabiat Parkı
Yapraklı ilçesinde yer alan Hazım Dağlı Tabiat Parkı, yaklaşık 125 bin hektarlık geniş bir alana yayılır. Endemik bitki ve çok sayıda hayvana yuva olan doğal alanda, zengin bir ormanlıkla kaplıdır. Doğal su kaynakları ve göllere sahip olan mesire alanında piknik ve kamp yapılabilir. Sakin atmosferi ile dinlenmek ve doğayla baş başa kalmak isteyenler, burada bir araya gelir.
Kızılırmak Piknik Alanı
Kızılırmak ilçesinin gözde mesireliği Yeni Mahallesinde yer alır. Kızılırmak Nehri’nin kıyısında konumlu piknik alanı, zengin bir bitki örtüsüyle kaplıdır. Burada olta balıkçılığı da yaygındır. Doğaseverler ve tabiatın kalbinde dinlenmek isteyenlerin uğrak yeri, ilkbaharın gelmesiyle beraber rengarenk çiçeklerle bezenir.
Alpsarı Göleti
Korgun ilçesinin muazzam güzelliği Alpsarı Göleti, ilçe merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıkta konumludur. Etrafı alabildiğine yeşillik olan bu güzellik, büyüleyici doğa manzarası ile tabiat tutkunlarını buraya davet eder. Göletin çevresinde restoran, yürüyüş parkuru ve kameriyeler bulunur. Burada tekne gezintisi yapabilmek de mümkün…
Kenbağ Tabiat Parkı
Kenbağ Tabiat Parkı, Çankırı’nın merkezine bağlı İçyenice köyünde bulunur. Zengin bir ormanlık alana sahip olan park, yaklaşık 36 hektardır. Kameriye, yürüyüş parkuru, piknik ve kamp alanına sahip olan tabiat parkında, çocuk oyun alanı ve çeşmeler vardır.