Müze’nin kurulduğu bina aslında 1873 yılında anakent kilisesi olarak inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi’dir. O dönemde adada yaşayan nüfusun çoğunluğu olan Rumlar tarafından koruyucu baş melekler; Cebrail ve Mikail’e ithafen yaptırılmıştır. Günümüzde bile adanın en önemli ve tarihi yapısı bu binadır. Tek kubbeli bir bazilika şeklindeki yapı, neo klasik mimari örneğidir.
1927 yılında camiye çevrilen bina, 1944 depreminde hasar gördükten sonra terkedilmiş, zamanla aşınarak kullanım dışı kalmıştır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından koruma altına alına yapı, Rahmi Koç Vakfı’na tahsis edilmiş, uzman mimarlar tarafından restore edilmesinin ardından Rahmi Koç Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Bebek arabasından ölçüm aletlerine ve çocuk oyuncaklarına kadar birçok esere burada rastlanılabilir.
Ayvalık ilçe merkezinde yer alan Saatli Camii, 1870 tarihinde bölgede yaşayan Rumlar tarafından Ayos İanni Kilisesi adıyla inşa edilmiş, 1928 senesinde ise camiiye çevrilmiştir. Ayvalık’ta gezilecek yerler arasında ilk sırayı alan noktalardan biri olan yapı dikkat çekicidir. Yapının camiiye dönüştürülmesinin ardından bahçesine bir minare eklenmiştir. Yapıda bulunan saatli çan kulesinin yüksekliği 24 metre, minare yükseliği ise 44 metredir. Saatli Camii, Ayvalık’ın en yüksek yapıları arasında yer almaktadır. Camii içi süslemeler görülmeye değerdir.
1886 Yılında Evliyazade Şakir Efendi tarafından kurulan Evliyazade zeytinyağı fabrikası, Edremit’te kurulan ilk Türk fabrikası olma özelliğini taşıyor. Oğlu Evliyazade Necati Bey tarafından uzun yıllar çalıştırılan fabrika, yıkılıp, iş merkezine çevrildikten sonra, Necati Bey, Havran’daki diğer aile işletmesi olan Zarbalızade Fahri Bey fabrikasında üretime devam ediyor.
Necati Bey’in vefatından sonra, kendisi de Ayvalıklı zeytinyağcı bir aileden gelen, damadı Abdullah Ertem tarafından çalıştırılan fabrika, şehir içinde kalmasının getirdiği sorunlar sebebiyle, 2002 yılında zeytinliklerin yoğunluğunun olduğu Ayvalık’a taşınıyor.
Evliyazade Necati Bey’in torunlar, Edremit Evliyazade fabrikası, Havran Fahri Bey fabrikası ve Ayvalık Ertemler fabrikası gibi üç köklü geleneğin varisleri olarak işletmeye devame diyor., dedelerinden gelen bu kültürün sorumluluğunun bilinci içerisinde, halen Ayvalık’ta zeytinyağı üretimine devam ediyorlar. Ailelerine ait zeytinliklerden mahsulü özenle topluyor, aile işletmesi olan tesislerinde titizlikle işliyor, zeytinyağını en uygun şartlarda muhafaza ediyor ve sizlerin tüketimine sunuyorlar.
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Mehmed Paşa tarafından yaptırılan camii, Mustafa Fakıh Mahallesi’nde yer alır. Şehrin en büyük camiisi olma özelliğine sahip olan camii, türbe ve hamam ve camiinin bir araya geldiği bir külliyenin parçasıdır . Günümüze tarihteki orijinal formuyla yalnızca hamam ulaşabilmiştir. 1897 yılında yaşanan depremde yıkılan camii ve türbe, 1908 senesinde Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından tekrar inşa ettirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, 7 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir Hutbesi olarak bilinen konuşmasını bu camiide yapmıştır. Camii, halen kullanımdadır.
Karesi ilçesinde yer alan ve geçmişte Paşa Konağı olarak bilinen yapı, bugün Basın Müzesi olarak kullanılmaktadır. İnşa tarihi netlik kazanmayan bina hakkında 1860 senesinde Bursa Valisi Ahmet Vefik Paşa’nın bilgi aldığı bilinmektedir. Zamanında yıkılmak istenen konağın 1940’larda kullanımının tescil edilmesiyle yıkımının önüne geçilmiştir. Balıkesir Valiliği’nin 2002 yılında restore ettirdiği Paşa Konağı, 2013 yılında Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ve Medya Merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Taş zemin üzerine yapılan iki katlı konak, iç sofanın dört yönde odalarla çevrildiği bir yapıdadır. Konak odalarının hepsi ahşap kaplamalıdır ve gömme dolaba sahiptir. Sedir ve Baş Sedir odasına yer verilen konakta 19. yy süsleme işçiliği bulunmaktadır.
Gönen ilçesine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunan Alacaoluk Köyü yakınlarında yer alan Alacaoluk Kalesi’nden bugüne kalıntıları kalmıştır.
Gönen ilçesine yaklaşık olarak 7 km uzaklıkta bulunan Babakaya Kalesi’nden geriye bugün sadece kalıntılar kalmıştır.
İS 7. yy’da Pordoselene Uygarlığı döneminde inşa edildiği tahmin edilen Pordoselene Kulesi, Maden Adası’nın tepesinde yer almaktadır. Midilli Adası ve Edremit Körfezini gözetlemek amacıyla temelleri atılan kulenin Kilikya korsanları tarafından yıkıldığı düşünülmektedir.
Bigadiç ilçesinde bulunan ve ilçeyle aynı adı taşıyan kale, MS 11. yy’da Bizanslılar tarafından inşa edilmiş ve Achyraos ismini almıştır. Bugün kaleden geriye kalıntılar kalmıştır.
Limanları, Hadrian Tapınağı ve amfi tiyatrosu ile geçmişte ünlü bir ticaret şehri olan Kyzikos Antik Kenti, Kapıdağ Yarımadası’nın Bandırma ve Erdek karayolu üzerinde geniş bir bölgede kurulmuştur. Yapılan araştırmalar yerleşim yeri tarihinin Neolitik ve Kalkolitik Dönem’e dek uzandığını göstermektedir. Zaman içerisinde farklı uygarlıkların egemenliğinde kalan antik yerleşim bölgesi, yaşanan deprem ve istilalar sonucunda yaşanılacak bir bölge olmaktan uzaklaşır. 23 Eylül 1063’de yaşanan büyük depremle şehir tamamen yıkılır. Depremin ardından hayatta kalanların şehri terketmesi, zamanla limanlarının dolması, kentteki bataklığın sıtma hastalığına yol açması ile şehir yok olmuştur. Kyzikos Antik Kenti kalıntıları halen görülebilir.
Seyitgazi Tepesi’ne yaklaşık olarak 5 km uzaklıkta bulunan Muhla Kalesi’nin Cenevizliler döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Yığma taş tekniğiyle inşa edilen kale, bölgedeki ovaya hakim bir tepededir. Kuzey duvarları ve burçları tamamen yıkılmış olan kalenin, çevresi ormanlık arazidir.
Balıkesir ili Edremit ilçesi Altınoluk beldesi sınırlarında bulunan Antandros Antik Kenti, İda Dağı’nın güney eteklerine kuruludur. Antik şair Alkaios’a göre kent bir Leleg yerleşimi iken, Herodotos’a göre Pelasglar tarafından kurulmuştur. Kentin kuruluşunun Aiol kolonizasyonundan önce, MÖ 2. bine kadar uzandığı tahmin edilir. Tarihte ünlü tersanelere sahip olan kentin, Peloponnesos Savaşları’nda kilit rol oynadığı ifade edilir. Helenistik dönemde özgürlüğüne kavuşan kent ardından Pergamon’a bağlanır. MÖ 2.yy’da ise Roma İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına girer. Kentte bulunan ve görkemli bir Roma villası olan Yamaç Ev, kentin zenginliği ve ihtişamını ortaya koyar. Antandros Antik Kent Nekropolisi, MÖ 8.yy’dan itibaren mezarlık olarak kullanılmıştır. Mezarlar, Batı Anadolu’da yer alan antik dönem mezarları arasındaki nadir örneklerdendir.
1908 yılında ilk kez okul olarak inşa edilen yapı, Rum ustalar tarafından inşa edilir. Yapının kiremitleri Marsilya ile Fransa’dan getirilirken; taban ağaç doğramaları, pencere ve kapıları Midilli adasından taşınır. 1928 yılında dek Latin harfleri ile eğitim veren okul, Mustafa Kemal Atatürk’ün harf inkılabı ile öğretmenlerin yeni Türk harflerini öğrenmesi için tatil edilir. Bir süre sonra eğitime yeniden başlayan okul, ilerleyen yıllarda kapanır. Yapı, 2010 yılında ise restore edilerek Belediye Binası olarak hizmet vermeye başlar.
1800’lerde Halil Ağa, yanında çalışan Rum kahyanın kızıyla evlenir ve bir kız çocuğu sahibi olurlar. Halil Ağa’nın hayatını kaybetmesinin ardından ise yaşadığı çiftlik kızına kalır ve çiftlik “Kız Çiftliği” olarak anılmaya başlar. Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesi işgale uğradığı dönemde General Trikopis’in yeğeni Halil Ağa’nın kızı ile evlenir ve günümüzdeki yazlık ev inşa edilir. Son yıllarda yapılan kazılarda çiftliğin bulunduğu bölgede tarihte antik bir kent olduğu belirlenir. Çiftlik çevresinden arkeolojik kalıntılar ortaya çıkarılmıştır.
Balıkesir ili Gömeç ilçesi Karaağaç beldesinde yer alan tarihi Osmanlı Mezarlığı tecillidir. Geniş bir alana yayılmış olan mezarlık, ağaçlar arasında yer alır.
Balıkesir ili Karesi ilçesi Değirmen Boğazı mevkiinde konumlanan Değirmen Boğazı Köprüsü, 1390 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilmiştir. Üç kemerli köprü, Yıldırım Beyazıt Köprüsü olarak da isimlendirilir. Köprünün ortadaki kemeri 6 m, diğer kemerleri ise 4 m çapındadır. 30 m uzunluğa sahip olan köprü, 4 m genişliktedir. Köprü zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir.
Balıkesir ili Karesi ilçesi Karakol köyünde yer alan yel değirmeninin tarihi 1850 yılına uzanır. O tarihte beş adet inşa edilen yel değirmenlerinden günümüze yalnızca biri ulaşmıştır. Öğütme mekânına sahip olan yel değirmeni taş örme kaideye oturtulmuştur. Değirmen kentte yer alan seçkin bir tarihi eser olarak kabul görür.
Balıkesir ili Karesi ilçesi Cumhuriyet meydanında yer alan Gar Binası, 1870 yılında inşa ettirilmiştir. Kütahya, Balıkesir ve İzmir arasındaki ulaşımı sağlayan tren yolu için Gar Binası yaptırılmıştır. Yapı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na aittir.
Altıeylül ilçesinde konumlanan mescid, 1471 yılında Osmanlı komutanlarından Oruç Bey adına inşa ettirilir.Zaman içerisinde onarımlardan geçirilen yapı, özgün formunu yitirmiştir.
Havran ilçesinde bulunan Terzizade Konağı’nın ne zaman inşa ettirildiği konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Hacı Ahmet Efendi tarafından inşa ettirildiği ifade edilen ahşap konak 39 odaya sahiptir.
Çınarlı Camii, Ayvalık merkezde Hamdibey Mahallesi’nde yer alır. Ayvalık’ın Hasan Paşa katkılarıyla Osmanlılardan çıkartılan özerklik belgesine sahip olduğu zamanlarda yapımına başlanan bina, 1790 yılında kilise olarak inşa edilir, 1923 yılında ise camiiye çevrilir. Ardından güneyindeki kapı kapanıp yerine mihrap yerleştirilmiştir.
Duvarları kaba yonu ve işlemelerden oluşan camii, dikdörtgen biçimindedir. Eğimli ve düz bir zemine sahip olmasından dolayı camiide organik ve ızgara dokular birlikte kullanılmıştır.
Müze’nin kurulduğu bina aslında 1873 yılında anakent kilisesi olarak inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi’dir. O dönemde adada yaşayan nüfusun çoğunluğu olan Rumlar tarafından koruyucu baş melekler; Cebrail ve Mikail’e ithafen yaptırılmıştır. Günümüzde bile adanın en önemli ve tarihi yapısı bu binadır. Tek kubbeli bir bazilika şeklindeki yapı, neo klasik mimari örneğidir.
1927 yılında camiye çevrilen bina, 1944 depreminde hasar gördükten sonra terkedilmiş, zamanla aşınarak kullanım dışı kalmıştır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından koruma altına alına yapı, Rahmi Koç Vakfı’na tahsis edilmiş, uzman mimarlar tarafından restore edilmesinin ardından Rahmi Koç Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Bebek arabasından ölçüm aletlerine ve çocuk oyuncaklarına kadar birçok esere burada rastlanılabilir.
Tahtakuşlar Köyü’nde bulunan Etnografya Müzesi, 1991 senesinde Alibey Kudar tarafından kurulmuştur. Müze içerisinde Orta Asya’dan Türkiye’ye göç eden Türk boylarının etnografik eşyaları sergileniyor. Müze, haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.
Kaz Dağları’nın ünlü efsanelerinden biri Sarıkız’dır. Edremit’in Güre Köyü’nde yaşayan sarı saçlı güzel kızın babası Cılbak Baba, Hac’ca gider. Babasının uzun süren Hac ziyareti sırasında Sarıkız’a köyün gençleri evlenme teklifinde bulunur ancak Sarıkız hepsini reddeder. Köy gençliği de kıza iftira atarlar. Hac dönüşünde baba, köylülerin dışladığı kızını da alır ve Kaz Dağları’nın tepesine çıkar. Sarıkız’dan abdest almak için babası su ister. Kızı oturduğu yerden su doldurmak için Akçay sahiline uzun saplı su kabağını uzatır. Babası, onun erdiğini anlar ve ona inanmadığı için pişmanlık duyar. Utancından kızının yanından ayrılan baba bir anda görünmez olunca dağ zirvesine siyah bir bulut çöker ve ardından ikisinin de hayatını kaybettiği görülür. Bu nedenle dağ doruğuna Sarıkız Tepesi denir ve bölgede adına heykel ile türbe yapılmıştır.
Ayvalık ilçesine bir köprü ile bağlı olan Cunda (Alibey) Adası, en çok bahar ve yaz aylarında ziyaret alır. Nefes kesen manzarası ve büyüleyen doğası ile sessizliğin tadını çıkarmak isteyenler için Cunda Adası en özel Balıkesir rotalarından biridir. Aşıklar Tepesi ve Agios Yannis Kilisesi adadaki ziyaret edilmeye değer yerlerdendir. Cunda Adası’nın balıkçı lokantaları, lezzetli deniz mahsulleri ve zeytinyağlıları da meraklılarını beklemektedir.
Ayvalık ilçe merkezinde yer alan Saatli Camii, 1870 tarihinde bölgede yaşayan Rumlar tarafından Ayos İanni Kilisesi adıyla inşa edilmiş, 1928 senesinde ise camiiye çevrilmiştir. Ayvalık’ta gezilecek yerler arasında ilk sırayı alan noktalardan biri olan yapı dikkat çekicidir. Yapının camiiye dönüştürülmesinin ardından bahçesine bir minare eklenmiştir. Yapıda bulunan saatli çan kulesinin yüksekliği 24 metre, minare yükseliği ise 44 metredir. Saatli Camii, Ayvalık’ın en yüksek yapıları arasında yer almaktadır. Camii içi süslemeler görülmeye değerdir.
Zeytinli Beldesi’nde yer alan ve çevresi mesire alanı olan Hasan Boğuldu Göleti’nin adı bir efsaneye dayanır. Kaz Dağları’nın zirvesinde yer alan Beyoba Köyü’nün en güzel kızlarından Emine, ürettiği ürünleri satmak üzere çarşambaları kurulan pazara gelir. Ova Köyü’nün bıçkın delikanlısı Hasan da çiftçilikle uğraşır ve yetiştirdiği sebze ve meyveleri aynı pazara getirir, satar. Zamanla Emine ve Hasan birbirlerine aşık olup evlenmeye karar verirler. Emine’nin ailesi bir ovalının, yörük şartlarına uygun olmayacağını söyleyerek evliliği onaylamaz. Ancak Hasan’ı sınayıp kendilerine layık bir damat olup olamayacağını görmek isterler. Hasan, 6 km’lik oba yolunu sırtında yaklaşık 60 kiloluk tuz çuvalı ile yürüyebilirse evlenmelerine izin vereceklerdir. Yolun sonuna doğru Hasan sıcağın ve tuzun sırtını yakmasının etkisiyle yorulur. Emine’ye onunla kaçmasını teklif eder. Emine, obasına söz verdiği için onunla gitmeyi kabul etmez. Hasan’ın yakarışlarına rağmen yoluna devam eder. Hikayenin sonu farklı şekillerde anlatılır, ancak genel bilgilere göre Emine’nin pişman olup ertesi sabah geri döndüğünde göl suyu üzerinde Hasan’a hediye ettiği yazmayı görür ve Hasan’ın boğulduğunu anlar. Sonrasında da Emine’nin kendini o yazma ile göletin kıyısındaki çınar ağacına astığı söylenir.
Balıkesir ili Ayvalık ilçesi Cunda Adası’nda bulunan tarihi Taksiyarhis Kilisesi, 1873 yılında Cebrail ve Mikhail’e ithafen yaptırılmıştır. Yapı, mübadele yıllarından sonra 1927-1928 yılları arasında camii olarak kullanılır. Adanın önemli yapılarından biri olan kilise, yapılan onarımların ardından müze olarak hizmet vermektedir.
Ayvalık ilçesinde bulunan Agios Dimitri ta Salina, Türkçe adıyla ise Ayışığı Manastırı Cunda adasının sembollerindendir. Yakın zamanda aslına uygun olarak restore edilen manastırın inşa tarihi net olarak bilinmez.
ÖZEL MÜLK ZİYARETÇİ KABUL EDİLMİYOR - TEKNE TURU İLE PANOROMİK ZİYARET
Kristal markası, piyasaya 1945’te Antony Micaleff yöneticiliğinde çıktı. Firmayı şu anda Micaleff Ailesi’nin üçüncü kuşağından Noel Micaleff yönetiyor. Kristal zeytinyağları, Kuzey Ege (Ayvalık ve yöresi) zeytinlerinden yapılıyor. Firmanın Ayvalık’ta bulunan tesislerinde üretilen zeytinyağlarının azami asit oranı 0.8. Şirket bünyesinde yetişmiş özel tat uzmanları tadıyor, kokusunun ve tadının aynı kalması için çalışıyor.
Cunda bölgesinde bulunan 22 ada ve onlarca tarihi manastırı tekne ile ziyaret edip, deneyimli kaptanlar rehberliğinde kalamar-ahtapot avı, yakamoz ve gün doğumu turlarına katılabilirsiniz.
Denizden ortalama 195 m. yüksekte olan manastır mükemmel bir manzaraya sahip olma özelliğini taşımaktadır. 1,5 dönümlük bir arazi üzerine kurulan manastır'ın 1770 yılında yapıldığı düşünülmektedir. Manastır avlusuna bitişik olarak bir ahır, fırın ve su ihtiyacı için dört kuyusu ve ayrıca bir sarnıcı bulunmaktadır. Avlu içinde ise bir kilise bulunmaktadır. Manastrı dolgu zemin üzerine inşa edilmiştir.
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Mehmed Paşa tarafından yaptırılan camii, Mustafa Fakıh Mahallesi’nde yer alır. Şehrin en büyük camiisi olma özelliğine sahip olan camii, türbe ve hamam ve camiinin bir araya geldiği bir külliyenin parçasıdır . Günümüze tarihteki orijinal formuyla yalnızca hamam ulaşabilmiştir. 1897 yılında yaşanan depremde yıkılan camii ve türbe, 1908 senesinde Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından tekrar inşa ettirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, 7 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir Hutbesi olarak bilinen konuşmasını bu camiide yapmıştır. Camii, halen kullanımdadır.
Karesi ilçesinde yer alan ve geçmişte Paşa Konağı olarak bilinen yapı, bugün Basın Müzesi olarak kullanılmaktadır. İnşa tarihi netlik kazanmayan bina hakkında 1860 senesinde Bursa Valisi Ahmet Vefik Paşa’nın bilgi aldığı bilinmektedir. Zamanında yıkılmak istenen konağın 1940’larda kullanımının tescil edilmesiyle yıkımının önüne geçilmiştir. Balıkesir Valiliği’nin 2002 yılında restore ettirdiği Paşa Konağı, 2013 yılında Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ve Medya Merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Taş zemin üzerine yapılan iki katlı konak, iç sofanın dört yönde odalarla çevrildiği bir yapıdadır. Konak odalarının hepsi ahşap kaplamalıdır ve gömme dolaba sahiptir. Sedir ve Baş Sedir odasına yer verilen konakta 19. yy süsleme işçiliği bulunmaktadır.
Milli Mücadele için yapılan çalışmalarda karargâh olarak kullanılan eski belediye binası, bugün Kuva-yi Milliye Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İki bölümden oluşan müzenin ilk bölümünde
Kuva-yi Milliye’nin kurulmasında emeği olan 41 kişinin özel eşyaları, fotoğrafları, yazılı kararları, kongrenin kararları ile Mustafa Kemal Atatürk’ün Balıkesir ziyareti fotoğrafları bulunmaktadır. Müzenin ikinci bölümünde ise Balıkesir ilinde ortaya çıkan arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.
Dumlupınar mahallesinde yer alan Saat Kulesi, 1829 senesinde Silistre Valisi Giridîzâde Mehmet Paşa tarafından İstanbul’da bulunan Galata Kulesi’nin bir benzeri olarak inşa edilmiştir. 1897’de yaşanan depremde yıkılan Saat Kulesi, 1901 senesinde Ömer Ali Bey tarafından aslına uygun olarak yeniden yaptırılmıştır. Beş katlı kulenin en üst bölümünde çan yer almakta ve dört farklı yöne bakan birer saat bulunmaktadır.
Balıkesir merkezde bulunan heykel, Türkiye ve Dünya şampiyonu olan ve Türk güreşinin büyük isimlerinden olarak anılan Kurtdereli Mehmet Pehlivan adına yaptırılmıştır. Bulgaristan’da Türklerin yoğunlukla yaşadığı Deliorman bölgesindeki Bukriva Köyü’nde doğan Mehmet Pehlivan’ın ailesi, 93 Harbinde Balıkesir’in Kurtdere Köyü’ne göç eder. Çocukluğunda ata sporumuz güreşe başlayan ve zamanla bu alanda ilerleyen Mehmet Pehlivan, Avrupa’ya gider, ardından Paris ve Londra’da yaptığı güreşlerde büyük başarı elde eder. 1939 yılında hayatını kaybeden pehlivanın mezarı bugün Kurtdere Köyü’nde yer alır.
Edremit ilçesinde yer alan Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nin avlusunda etnografik mutfak ürünlerinin sergilendiği bir mutfak ve hamam yer alır. Zemin katındaki salonda eski Edremit fotoğrafları bulunan müzenin üst katlarında sofa, gelin odası, sarniş ve baş oda bulunmaktadır. Geleneksel giysiler, günlük yaşam eşyaları, halılar ve süs eşyaları müzede sergilenen diğer parçalardır.
Müze, Gönen bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserleri sergilemektedir. Gönen Termal Tesislerinin yanında yer alır.
15 yy.’da Ayvalık’ta inşa edilen ilk kilise olma özelliğine sahiptir. 1753 ve 1844 senelerinde yenilenen kilise, 1927 yılından itibaren Tekel deposu olarak kullanılmış ve sonrasında terkedilmiştir. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen kilise, bir yıl sonra Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi’ne bağlı olarak Taksiyarhis Anıt Müzesi adı altında hizmete açılmıştır.
2001 yılında açılan Bigadiç Müze ve Kültür Evi, Kuva-yi Milliye, arkeoloji ve etnografya bölümleriyle yaklaşık 300 yıllık eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Marmara ilçesine bağlı olan Avşa Adası, yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğramaktadır. Akdeniz ikliminin pek çok özelliğini taşıyan adada en sıcak ay temmuz olarak bilinir. Beyazsaray, Çınar, Karadut, Mavi, Altınkum, Tavşanlı gibi koy ve plajlarıyla bilinen adaya kara ve deniz yoluyla ulaşım sağlanmaktadır. Adada yetişen Adakarası üzümünden üretilen Avşa şarapları, bölgede bağcılığın gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Marmara ilçesi Saraylar beldesinde yer alan Saraylar Açık Hava Müzesi’nde, arkeolojik kazılarda çıkarılan mermer heykel, sütun başları gibi pek çok tarihi eser açık havada sergilenmektedir.
Balıkesir ili Gömeç ilçesinin doğusunda Madra dağlarının üzerinde birkaç kayanın peşpeşe sıralanarak günbatımı ve gün doğumunda oluşturduğu Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzünün görünümü, hayranlık uyandırır. Atatürk Kayalıkları olarak adlandırılan kayalar, E87 karayolu üzerinde bulunan izleme noktalarından görülebilir.
Balıkesir ili Karesi ilçesinde yer alan Karaoğlan Camii’nin net olarak ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Camii kapısında 1325 tarihi yer alır. Caminin Rumeli’ye Gazi Süleyman Gazi ile beraber yolan Karaoğlan tarafından inşa ettirildiği rivayet edilir. 1897 yılında yaşanan depremde yıkılan camii, Sultan II. Abdülhamit zamanında yeniden inşa edildiği belirtilir. Günümüzdeki yapının 1908 yılına ait olduğu ifade edilir.
Balıkesir ili Karesi ilçesinde yer alan eski Sümerbank Binası, altı katlı bir yapıdır. Zağnos Paşa ve Milli Kuvvetler caddelerinin kesiştiği noktada yer alan bina, kentin simgelerinden biridir. Yapı, yakın zamanda özel bir giyim markası tarafından satın alınmıştır ve halen ayakta durmaktadır.
Balıkesir ili Karesi ilçesi Yıldırım mahallesinde konumlanan Yıldırım Camii, Eski Camii olarak da anılır. Tarihi bir Osmanlı yapısı olan camii, kitabeye sahip değildir. Bu sebeple caminin ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği hakkında kesin bir bilgi yoktur. Vakfiyesine göre 1388 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırıldığı belirtilir. İmaret ve medresesi ile beraber külliye durumunda olan cami, 1818 ve 1897 yıllarında yaşanan depremlerin ardından onarımdan geçmiştir.
Balıkesir ili Karesi ilçesinde bulunan Alaca Mescid Camii’nin kitabeye sahip olmaması nedeniyle ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği hakkında net bir bilgi yoktur. Camii, 19 Mayıs 1919 tarihinde Türk milletinin istikbalini kurtarmak için bir araya gelen Balıkesirlilerin bir araya gelip silahlı mücadeleye karar verdiği yer olması sebebiyle tarihi öneme sahiptir.
Balıkesir ili Karesi ilçesinde yer alan İbrahim Bey Camii’nin giriş kapısı üzerinde yer alan yazıya göre camii, 1465 yılında Zağnos Paşa’nın oğlu Mehmet Çelebi tarafından inşa ettirilmiştir. Hacı Arifağa Camii olarak da anılan, ilerleyen yıllarda yıkılan camii 1739 yılında Yahşi Bey’in oğlu İbrahim Bey tarafından yenilenir ve 1899 yılında Hacı Arif Ağa tarafından onarımdan geçirilir. Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Balıkesir ili Karesi ilçesinde yer alan Yeşilli Camii’nin üzerinde yer alan yazıttan 1786 yılında Külahçızade Hazı Mustafa Efendi tarafından onarıldığı anlaşılır. Kim tarafından ve ne zaman inşa ettirildiği hakkında bir bilgi mevcut değildir. Dikdörtgen planlı olan camii, ahşap çatılı bir yapıya sahiptir. Son cemaat yeri, kadınlar mahfili bulunan caminin tek şerefeli bir minaresi bulunur. Minareye son cemaat yerinden çıkış yapılır.
Balıkesir ili Ayvalık ilçesinde yer alan camii, Sultan Abdülhamit tarafından 19.yy’ın ikinci yarısında inşa ettirilir. Kareye yakın planlı olarak inşa ettirilen camide kırmızı kesme taş kullanılmıştır.
Balıkesir ili Burhaniye ilçesinde yer alan Şahinler Köyü Camii’nin tahmini olarak 150 yılı aşkın süredir ayakta durduğu düşünülür. Kubbeleri ile duvarlarında doğa ve meyve freskleri, İstanbul manzaraları, Mısır piramitleri, doğa görüntülerinin yer aldığı camii ilgi çeker. Kök boya ve yumurta akının kullanıldığı resimler halen capcanlıdır. Cumhuriyet zamanında okul olarak kullanılan yapı, 1993-1994 yılında Vakıflar Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.
Balıkesir ili Ayvalık ilçesi Gazi Kemal Paşa mahallesinde bulunan Ayazma Kilisesi’nin girişteki alınlığında 1890 tarihi yer alır. İsmi, kutsal su anlamında gelir. Faneromani Kilisesi olarak da adlandırılan kilise, ilçede bulunan geç dönem yapılarındandır. Kilisede kutsal su bulunduğu rivayet edilir. Kilise müzeye çevrilmek için kamulaştırılmıştır.
Balıkesir ili Bandırma ilçesi Edincik beldesinde yer alan türbe, kuzey kapısı üzerinde bulunan kitabesine göre 1423 yılında Veli Hacı Yuli tarafından inşa ettirilmiştir. Türbenin batı kısmında Ulu Paşa’nın sandukası yer alır. Türbenin geçmişte Belkıs’ın mezarı olarak anılması sebebiyle Ulupaşa Kız Dede Türbesi ismini almıştır.
Balıkesir ili Altıeylül ilçesinde konumlanan camii, kitabesine göre 1649 yılında inşa ettirilir. Şehirde yaşanan depremlerde hasar gören yapı, 1811, 1894 ve 1901 yıllarında onarımlardan geçirilir. Tarihi camii günümüzde ibadete açıktır.
Balıkesir ili Altıeylül ilçesinde bulunan Tahtalı Camii’nin 1452 yılında inşa ettirildiği ifade edilir. Orijinal yapıdan yalnızca minaresi günümüze ulaşmıştır. 1513 depreminde hasar gören camii, tekrar yapılmıştır.
Balıkesir ili Altıeylül ilçesinde bulunan caminin 16.yy’da Hacı Bayram-ı Veli’nin arkadaşı olan Şeyh Lütfullah tarafından inşa ettirildiği tahmin edilir. Dikdörtgen planı olarak inşa edilen camii, kesme taştan yapılmıştır. Caminin minberi ahşaptan, mihrabı taştandır. Tek şerefeli minareye sahip olan camide, kubbeli şadırvan yer alır.
Altıeylül ilçesinde konumlanan caminin 1352 yılında inşa edildiği ancak yapılan onarımlar çerçevesinde bugüne orijinal formuyla ulaşmadığı ifade edilir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Balıkesir ili Altıeylül ilçesinde yer alan ve 1319 yılında yaptırıldığı ifade edilen camii, 1952 yılında da onarımdan geçirilmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Bandırma ilçesinde konumlanan müze, Bandırma Müze Yaptırma ve Yaşatma Derneği aracılığıyla ilçede yaşayan halk tarafından yapılmaya başlanır ancak yapıyı su basar. 1995 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yapı devralınır ve inşaatının tamamlanmasının ardından 21 Haziran 2003’te ziyarete açılır. Daskyleion Kazısı, Kyzikos Antik Kenti ve çevre ilçelerde yapılan kazılardan elde edilen tarihi eserler müzede ziyaretçilerle buluşur.
Altıeylül ilçesinde yer alan caminin 1413 yılında Hacı Omur Bey tarafından inşa ettirildiği ifade edilir. 1635, 1925 yılında onarımlardan geçirilen camide son cemaat yeri mevcut değildir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Altıeylül ilçede yer alan caminin ne zaman ve kim tarafından inşa ettirildiği kesin olarak bilinmemektedir. Camide bulunan onarım kitabesi 1786 tarihlidir ve yapının Külahçızade Hacı Mustafa Efendi tarafından onartıldığına işaret eder. Dikdörtgen planlı olan camii, yeşil renge boyanmasının ardından Yeşilli Camii olarak anılmaya başlanır.
19.yy’da inşa edildiği tahmin edilen Biberli Camii, Ayvalık ilçesinde bulunan birçok camii gibi kiliseden camiye çevrilmiştir. Camii girişinde bulunan atlı sütun ilgi çeker.
Ayvalık ilçesinde bulunan ve 18.yy’ın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilen yapı, kilise olarak yaptırılmıştır. İlerleyen yıllarda yapı camiye çevrilmiştir.
Ayvalık ilçesinde bulunan camii, Çınarlı Camii adıyla da bilinir. 19.yy’da kilise olarak inşa edilen yapı, Cumhuriyetin ilk yıllarında camiye çevrilir. Haç planlı olan yapı, kubbelidir. Camiye minare sonradan eklenmiştir.
Ayvalık ilçesinde yer alan Hamidiye Camii, 19.yy’da II. Abdülhamid döneminde inşa ettirilir. 1890 yılında inşa edilen Ayazma Kilisesi ile benzerlik gösteren yapı, kilisenin batı cephesinde yer alan üçgen alınlığın bir benzeri caminin kuzey cephesinde görülür. Kareye yakın planlı kırmızı kesme taştan yapılmıştır.
Balıkesir ili Ayvalık ilçesinde yer alan Hacı Bayram Camii, kitabesine göre 1490-1491 yılında inşa edilir. Kare planlı olarak inşa edilen camiye ilerleyen yıllarda son cemaat yeri eklenir. Zaman içerisinde onarım geçiren camii, özgün formunu yitirir. Caminin tek şerefeli minaresi 1957 yılında inşa edilmiştir.
Ayvalık ilçesi Altınova bucağında konumlanan caminini kitabesi günümüze ulaşamadığı için ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Bu bakımdan ne zaman ve kimin tarafından yaptırılmış olduğu bilinmemektedir. Kare planlı olan camii, zaman içerisinde onarımlar geçirmiş ve orijinal yapısını yitirmiştir. Camii minaresi de 1953 yılında yenilenmiştir.
Bandırma ilçesinde yer alan Ulu Camii, 1382 yılında Abdullah Efendi tarafından inşa ettirilir. Dikdörtgen planlı olarak inşa ettirilen camii, cephesinde süslemelere sahiptir.
Balıkesir ili Bandırma ilçesinde yer alan caminin Haydar Çavuş tarafından 19.yy’da inşa ettirildiği, 1873 yılında yaşanan yangında ise harap olduğu belirtilir. Neoklasik mimariyle yenilenen camii, günümüzde ibadete açıktır.
Bigadiç ilçesinde yer alan camii, 1549 yılında I. Süleyman’ın vezirlerinden Cezerizade Kasım Paşa tarafından inşa ettirilir. Camii zaman içerisinde onarımlar geçirmişse de orijinal formuyla günümüze ulaşmıştır. Minaresi özgün halini korumaktadır. Camii duvarlarında hat sanatına yönelik levhalar yer alır; levhalar 1901 tarihlidir.
1715 yılında Çavuşzade İsmail Ağa tarafından inşa ettirilen camii, zaman içerisinde onarımlardan geçmiştir. Son cemaat yerine sahip olan caminin kuzeydoğu yönünde ise minaresi konumlanır.
1795 yılında Bigadiç Voyvodası Seyyid Hacı Hasar Ağa tarafından inşa ettirilen camii, Lonca Camii olarak da anılır. Camii tek şerefeli minareye sahiptir.
Edremit ilçesinde yer alan Kurşunlu Camii, Hekimzade Yusuf Sinan Camii olarak da anılır. Camii kitabeye sahip olmaması sebebiyle ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Caminin mimari özellikleri çerçevesinde 15.yy’da yaptırılmış olabileceği düşünülür. Tarihte caminin yanında bir medrese olduğu ancak günümüze ulaşmadığı bilinir.
Edremit ilçesinde yaklaşık olarak 8 km uzaklıkta bulunan Akçay, Türkiye’nin sevilen tatil beldelerindendir. Mis gibi havası ile kendine hayran bırakan beldenin sahili boyunca her yerden denize girmek mümkündür. Gün içinde Akçay Limanı’ndan kalkan tur tekneleri beldenin çevresini keşfetmek isteyenler için keyifli turlar düzenler. Konaklama tesisleri ve eğlence mekanlarının yaz aylarında hareketlendiği beldede, nüfus da bu dönemde yükselir. Kordonu ile ünlü olan Akçay’ı akşamları keşfetmek ve hediyelik eşyalarla bezenen dükkanları gezmek ayrı bir keyiftir.
Ayvalık ilçesinde bulunan Şeytan Sofrası tepesinden gün batımını izleme keyfi, iki büyük kayanın bulunduğu Tavşan Kulakları Tepesi’nde de yaşanabilir. Etkileyici manzaraya sahip olan tepede, oldukça ünlü olması sebebiyle Şeytan Sofrası’ndaki gibi fotoğraf çekme yoğunluğu yaşanmıyor.
Ayvalık ilçesinde yer alan Çıplak Tepe, ilçenin en sık ziyaret alan noktalarındandır. Tepeden tüm koylar ve adaların seyir keyfi yaşanabilir.
Ayvalık ilçesinde bulunan tepe, 1919 tarihinde düşmana ilk kurşunun atıldığı konum olması nedeniyle bu ismi almıştır. İlçenin görülmesi önerilen noktalarındandır.
Ayvalık ilçesinde yer alan marina, yaklaşık olarak 4.7 m derinliğe sahiptir ve yatlara karaya çekme, denize indirme, basınçlı su ile yıkama hizmetleri verilir. Onarım ve bakım hizmetleri marinada gerçekleştirilir. Motor çalıştırma, akü şarj, havalandırma gibi hizmetler ile mekanik, teknik, elektrik, marangozluk ve boya çalışmaları da marinada yapılır. Ziyaretçiler için sosyal alanlar da marinada bulunur. 2017 yılında marina mavi bayrak almaya hak kazanmıştır.
Edremit ilçesine yaklaşık olarak 25 km uzaklıkta konumlanan Altınoluk, bölgenin sevilen tatil rotalarındandır. Yüksek oksijenli havası, tertemiz denizi ile tanınan belde, güneşin tadının keyifle çıkarılacağı plajlara sahiptir. Mis gibi doğasının yanı sıra çarşısı, çay bahçeleri, restoranları, hediyelik eşya dükkanları ile belde kendine hayran bırakır. Doğaseverler belde sınırlarında yer alan Şahin Deresi Kanyonu’nun serin sularına girmeyi ve kanyonda zaman geçirmeyi tercih eder. Rum evleriyle ilgi gören Çam mahallesi de beldenin bir diğer ilgi gören rotasıdır. Altınoluk’a yolu düşeceklere Abdullah Efendi Konağı ile Antandros Antik Kenti’ni de görmeden dönmemeleri önerilir.
2001 yılında kurulan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, köyün dışında, Küçükkuyu'da. Burada geleneksel ve modern zeytinyağı üretimi ile ilgili her şey görülebilir.
Balıkesir ili Gömeç ilçesi Karaağaç beldesinde yer alan Karaağaç Derman Kaplıcası, rivayete göre şifalı suyu ile derman dağıtır. Yaklaşık 350 yıldır derman dağıtan şifalı kaplıca, Hıristiyanların “vaftiz suyu” olarak da bilinir. 31 derece ısıya sahip olan suyun, uyuz, mide rahatsızlıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği rivayet edilir.
Balıkesir ili Altıeylül ilçesinde yer alan Pamukçu Kaplıcaları, 30-58 derece arasında değişen su sıcaklığına sahiptir. Kaplıca suyunun farklı hastalıklara iyi geldiği belirtilir. Kaplıcaların bulunduğu bölgede otel ve belediyeye ait bir tesis yer alır.
Balıkesir ili Gönen ilçesinde yer alan Gönen Kaplıcaları, ünlü kaplıcalar arasında yer alır. Kaplıca suyunun farklı hastalıklara şifa olduğu ifade edilir. Bölgede belediyeye ait konaklama tesisi ile bir otel yer alır.
Balıkesir ili Edremit ilçesi Güre mahallesinde yer alan Güre Kaplıcaları, Kazdağı eteklerinde konumlanır. Güre kaplıca suyunun üst solunum yolları rahatsızlıklarıi böbrek taşı, romatizmal rahatsızlıklar gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği ifade edilir. Bölgede sudan yararlanma fırsatı sunan oteller yer alır. Dağ turizmi, eko turizm ve kampçılığa da uygun olan bölge dikkat çeker.
Balıkesir ili Manyas ilçesi Kızık Köyü’nde bulunan Kızıkköy Kaplıcaları, İbrahim Tepe mevkiinde konumlanır. Kaplıca suyu hem içme hem de banyo suyu olmak üzere kullanılır. Suyun içildiği veya banyo suyu olarak kullanıldığında farklı hastalıklara iyi geldiği ifade edilir. Bölgeyi ziyarete gelecekler için konaklayabilecekleri tesisler mevcuttur.
Balıkesir ili Bigadiç ilçesi Hisarköy köyünde konumlanan Bigadiç Belediyesi Hisarköy Kaplıcaları’nın farklı hastalıklara şifa olduğu ifade edilir. Florürlü sodyum ve bikarbonat içeren suyu, aynı zamanda selenyuma da sahip olan bölgedeki tek jeotermal kaynak olarak belirtilir.
Ege’nin saklı kalmış en güzel yerlerinden biri olan Patriça Koyu, Cunda Adası’nın arka kısmında bulunmaktadır. İsmi Yunanca’da koltuk değneği anlamına gelen koyun huzurlu ve sakin plajında gündüzleri güneşlenip denize girilebilir, akşamları da keyifle vakit geçirilebilir. Patriça Koyu’nun doğal güzelliği ziyaretçileri etkilemektedir.
Ayvalık’ın merkezine yaklaşık olarak 8 km uzaklıkta bulunan, en güzel gün batımlarından birini izleme imkanı sunan Şeytan Sofrası, lav birikintisinin oluşturduğu bir tepedir. Tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası’nın müthiş güzelliğini gözler önüne seren manzara görülmeye değerdir.
Şeytan Sofrası, ismini tepe üzerinde bulunan ayak izine benzer çukurdan almaktadır. Çukur hakkındaki rivayetlerin tümünün ortak özelliği, onun şeytanın ayak izi olduğu yönündedir.
Ayvalık ilçesine bir köprü ile bağlı olan Cunda (Alibey) Adası, en çok bahar ve yaz aylarında ziyaret alır. Nefes kesen manzarası ve büyüleyen doğası ile sessizliğin tadını çıkarmak isteyenler için Cunda Adası en özel Balıkesir rotalarından biridir. Aşıklar Tepesi ve Agios Yannis Kilisesi adadaki ziyaret edilmeye değer yerlerdendir. Cunda Adası’nın balıkçı lokantaları, lezzetli deniz mahsulleri ve zeytinyağlıları da meraklılarını beklemektedir.
Sutüven Şelalesi, Balıkesir ili Edremit ilçesine bağlı Zeytinli Beldesi’nin sınırları içinde bulunur. Doğa harikası şelale, kaynağını Sarıkız Yaylası’ndan alan Kızılkeçili Çay’ı üzerinde hayat bulur. Şelalenin ismi olan Sutüven, tüvleyen yani sıçrayan su anlamına gelir. Şelale çevresinde lezzetli yöresel yemekler yenebilir ve mevsimine göre yetiştirdiği tarım ürünlerini satan köy halkına rastlanabilir. Akçay yakınlarında bulunan Beyoba Köyü girişindeki toprak yol takip edilerek Sutüven Şelalesi’ne ulaşılabilir.
Zeytinli Beldesi’nde yer alan ve çevresi mesire alanı olan Hasan Boğuldu Göleti’nin adı bir efsaneye dayanır. Kaz Dağları’nın zirvesinde yer alan Beyoba Köyü’nün en güzel kızlarından Emine, ürettiği ürünleri satmak üzere çarşambaları kurulan pazara gelir. Ova Köyü’nün bıçkın delikanlısı Hasan da çiftçilikle uğraşır ve yetiştirdiği sebze ve meyveleri aynı pazara getirir, satar. Zamanla Emine ve Hasan birbirlerine aşık olup evlenmeye karar verirler. Emine’nin ailesi bir ovalının, yörük şartlarına uygun olmayacağını söyleyerek evliliği onaylamaz. Ancak Hasan’ı sınayıp kendilerine layık bir damat olup olamayacağını görmek isterler. Hasan, 6 km’lik oba yolunu sırtında yaklaşık 60 kiloluk tuz çuvalı ile yürüyebilirse evlenmelerine izin vereceklerdir. Yolun sonuna doğru Hasan sıcağın ve tuzun sırtını yakmasının etkisiyle yorulur. Emine’ye onunla kaçmasını teklif eder. Emine, obasına söz verdiği için onunla gitmeyi kabul etmez. Hasan’ın yakarışlarına rağmen yoluna devam eder. Hikayenin sonu farklı şekillerde anlatılır, ancak genel bilgilere göre Emine’nin pişman olup ertesi sabah geri döndüğünde göl suyu üzerinde Hasan’a hediye ettiği yazmayı görür ve Hasan’ın boğulduğunu anlar. Sonrasında da Emine’nin kendini o yazma ile göletin kıyısındaki çınar ağacına astığı söylenir.
Kaz Dağı Milli Parkı, Balıkesir ili Edremit ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Türkiye’de yalnızca Kaz Dağları’nda yetişen Kaz Dağı Göknar’ının yanı sıra zengin bir endemik bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğine sahiptir. Parkın içinde akarsular, şelaleler, derin vadi ve kanyonlar bulunur. Park, piknikçilerin de uğrak yerleri arasındadır. Bölge özellikle bahar ve yaz aylarında en kalabalık zamanını yaşar.
Pordoselene Uygarlığı’nın yeri olarak gösterilen Maden Adasının tepesindeki kuledir. Midilli Adası, etrafındaki adalar ve Edremit Körfezini gözetlemek için yapılmıştır. İ.S. VIII. Yüzyılda tekrar inşa edildiği kaydedilmektedir. Pordoselene aslında Pirgos Keneti’ ni sembol eder. Yapıldığı dönemde düşmanları görebilmek için yapılan bu kule Kilikya korsanları tarafından yıkılmıştır.
Kazdağları’nın eteklerinde sık bitki örtüsü ile hem deniz hem dağ turizminin birlikte yaşandığı Yeşilyurt Köyü, denize kıyısına uzaklığı sadece 3 km olan bir oksijen çadırıdır. Köydeki evler, taş mimarinin en güzel örnekleridir. Yüzyılların birikiminin oluşturduğu bu taş evler, son yıllarda İstanbul ve İzmir‘den gelen ve doğal yaşamı seçen ailelerin, hatta yabancıların gözdesi olmuş. Ayrıca rengarenk açan sardunyalar evlerin ön yüzlerini süslüyor. Yeşilyurt Köyü’nün patika yolları yürüyüşü sevenler için, ideal bir parkur oluşturuyor. Badem ağaçları ile bezenmiş yamaçları, şifalı bitkileri, baş döndürücü kokular saçan çiçek ve otları ile bezenmiş köy, özellikle astım ve kalp hastaları için gerçek bir şifa kaynağıdır.
Rum nüfusu ağırlıklı olmakla beraber, Türklerin de yaşadığı köyde Türkler ve Rumlar Kurtuluş Savaşı’na kadar ahenk içine yaşamışlar. Mahallenin üst kısmında Türkler, aşağıda da Rumlar yaşarmış. Dikkatli bakarsanız Rum tarzı taş yapıların içinde Türk tarzı konakları bulabilirsiniz. (Kapak fotoğrafı Rum tarzına, aşağıdaki resim ise Türk tarzına örnektir).
Köy zamanla tenhalaşarak terk edilmiş: Kurtuluş Savaşı sonrası önce mübadele ile Rumlar gitmiş. Yerlerine Girit ve Midilli’den Türkler gelmiş. Sonra nüfus 1950’lerde iyice seyrelerek 1960’larda neredeyse heyalet bir köy haline gelmiş. Tam harabeleşerek giderken 1980lerde şehir hayatından kaçan bir grup tarafından keşfedilerek kaderi değişmiş.
Kazdağı'nın ismiyle ilgili en önemli efsane Sarıkız Efsanesi. Efsaneye göre, Edremit'in, Güre Köyü'nde Sarıkız adında güzel ve iyi yürekli bir kız yaşıyormuş. Kendisini sevmeyenlerin iftiraları sonucu babası Sarıkız'ı, 5 - 10 kazla birlikte İda Dağı'na bırakmış. Bir süre sonra kızını görmeye gelen baba, kızından su istemiş ve Sarıkız dağın tepesinden elini körfeze uzatarak tasını doldurunca kızının erdiğini anlamış. Sırrı anlaşılan Sarıkız orada, kızına yaptıklarından dolayı çok üzülen babası ise İda Dağı'nın başka bir tepesinde ölmüş. Bu efsaneye göre İda Dağı, Kazdağı, dağın doruğu Sarıkız Tepesi, kızın babasının öldüğü yer de Babadağı olarak anılmaya başlanmış.
Edremit-Çanakkale yolu üzerinde, Çamlıbel yakınlarındaki Tahtakuşlar, kendine özgü gelenekleri, Hıdrellez’de süslenen mezarları, başta testiyle yapılan defin törenleri ve kazdağı'nın tertemiz havası ve enfes manzarasıyla Kazdağları gezilecek yerler arasında.
Antik çağlarda İda dağı olarak bilinen Kaz Dağı, Biga Yarımadasının en yüksek dağıdır. Başta Kazdağı Göknarı olarak tanınan endemik ağaç türü olmak üzere, zengin bir bitki örtüsüne sahip olan milli park, memeliler, kuşlar ve sürüngenler açısından da çeşitlilik göstermektedir.
Dağda, kuzey güney doğrultusunda derin vadiler ve kanyonlar deniz etkisinin içerilere taşınmasını sağlarlar. Milli park özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Kazdağları'nın bize göre en kahraman köylerinden biri Çamlıbel. Edremit ilçesine bağlı olan bu tarihi köy, kısmen turistik sayılabilir. Kazdağları'nın yamaçlarında yer alan diğer köylerin aksine, Çamlıbel Köyü'nün evleri tahtadan barakalar şeklinde yapılmış. Bu nedenle de köyün bundan önceki ismi ‘Taktaköy' imiş. Kurtuluş Savaşı sırasında Çamlıbel halkının büyük bir kısmı Kuvayi Milliye'ye katılmış ve ayvalık cephesinde çarpışarak işgale karşı direniş göstermişler. Çamlıbel'e kahraman dememiz işte bu yüzden.
Büyüleyen yeşillikleriyle doğayla iç içe zaman geçirme fırsatı sunan Değirmen Boğazı Tabiat Parkı, piknik alanları, basket sahaları, çocuk oyun bölümleri ile keyifli bir mesire alanı.
1963 yılında yapılan Balıkesir Atatürk Parkı şehir merkezinde yer almaktadır. Ormanlık araziye sahip olan park, çocuk oyun alanları, havuzları, dinlenme ve yürüyüş alanları ile ziyaretçilerine keyifli zamanlar yaşama fırsatı sunmaktadır.
Her yıl 239 farklı kuş türünden milyonlarca kuşa ev sahipliği yapan Kuşcenneti Milli Parkı, göç yolculuğu sırasında kuşlara beslenme, yumurtlama ve barınma fırsatı tanımaktadır. Karabatak, kuğu, kaz, pelikan, çeltikçi, saz bülbülü, ördek gibi pek çok kuş çeşidini barındıran park, 1976 senesinde Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı Avrupa diploması (Avrupa Konseyi tarafından iyi korunan doğa parçalarına verilen diploma) almış, 1981-1996 yılları arasında her beş yılda bir diploması yenilenmiştir. 1998 yılında park, Romsen Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan Hakkında Sözleşme) kapsamına girmiştir. Parkta yer alan kuşları gözlemlemek için en doğru zamanın Mart-Temmuz ve Eylül-Ekim ayları arası olduğu bellirtilmektedir. Parkta yiyecek ve konaklama fırsatı olmaması nedeniyle, parkı ziyaret edeceklere bölge yakınındaki Sığırcıatik Köyü’nde konaklamaları önerilmektedir.
Edremit ilçesinde yer alan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Doğanın türlü güzelliklerini içerisinde barındıran alan 6 hektarlık bir tabiat parkıdır.
Çamlık Koyu’nun sonunda bulunan büyük kara parçası Tımarhane Adası’na, geçmiş dönemde Rumlar tarafından Aga Paraskevi, Türkler tarafından ise Taşlı Manastır denmiştir. Tarihte akıl hastalarının burada tedavi edildiği bir merkeze ev sahipliği yaptığı söylenen ada, doğa harikası bir bölgeye sahiptir.
Cunda Adası’nın bir koyu olan Cennet Ada Koyu, berrak ve duru suyu ile meşhurdur. Huzur veren koy, tatilcilerin gözdesidir.
Erdek ilçesinde, yeşil doğa içinde bulunan Kirazlı Manastırı’nda kullanılan taşlar ve duvar tekniğinden 19. yy’da inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bugün manastır duvarının bir kısmı geriye kalabilmiştir.
Gömeç ilçesi Ulubeyler Köyü’nde yer alan Koca Çınar, rivayete göre 850 yaşındadır ve çevresi 12 metredir. Bu sebeple Koca Çınar bölgenin en ünlü noktası olarak bilinir.
Marmara ilçesine bağlı olan Avşa Adası, yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğramaktadır. Akdeniz ikliminin pek çok özelliğini taşıyan adada en sıcak ay temmuz olarak bilinir. Beyazsaray, Çınar, Karadut, Mavi, Altınkum, Tavşanlı gibi koy ve plajlarıyla bilinen adaya kara ve deniz yoluyla ulaşım sağlanmaktadır. Adada yetişen Adakarası üzümünden üretilen Avşa şarapları, bölgede bağcılığın gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Balıkesir ili Gömeç ilçesinin doğusunda Madra dağlarının üzerinde birkaç kayanın peşpeşe sıralanarak günbatımı ve gün doğumunda oluşturduğu Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzünün görünümü, hayranlık uyandırır. Atatürk Kayalıkları olarak adlandırılan kayalar, E87 karayolu üzerinde bulunan izleme noktalarından görülebilir.
Balıkesir ili Dursunbey ilçesinde yer alan İnkaya Mağarası, şehre yolu düşen gezginlerin keşfetmesi önerilen doğal güzelliklerden biridir. Dik ve sarp kayalıklar içerisinde konumlanan mağarada Neolitik Çağ’a dayandığı tahmin edilen 8 bin yıllık resimler yer alır. Mağara girişinin kuzey ve güneydoğusunda yer alan duvar resimleri dikkat çekicidir. Soldaki duvar resminde dans eden dört kişi gözlemlenirken; sağdaki duvar resminin bir kısmı günümüze ulaşabilmiştir. Bu bölümde Şaman tasvirler dikkat çeker. Ölümü temsil eden yılan yer alırken, post giymiş bir insan bedeni resmedilmiştir. Başları bulunmayan insan bedenlerinin akbabalar tarafından etsizleştirilmesi de resimlerde yer alır.
Balıkesir ili Dursunbey ilçesinde bulunan Suçıktı Mesire Yeri, yaklaşık olarak 10 asırlık geçmişi olduğu tahmin edilen su kaynağı ile bilinir. Asırlık çınar ağaçları ile çevrelenen mesire alanı doğa ile buluşmak ve huzurlu vakit geçirmek isteyenlerin kaçış noktasıdır.
Ayvalık ilçesi Küçükköy beldesinde yer alan Sarımsaklı, sığ denizi, ince kumlu ve uzun kumsalı ile kendine hayran bırakır. Yaz aylarında büyük ilgi gören plajın çevresinde birçok konaklama tesisi, büfe, lokanta gibi turistik mekan yer alır.
Burhaniye ilçesine bağlı olan Ören Plajı, ince kumlu plajı ve temiz deniz suyu ile yaz aylarında ilgi odağı olur. 2018 yılında mavi bayrak alan plaj, 600 m uzunluğa 25 m genişliğe sahiptir. Şehir merkezine 5 km uzaklıkta olan plaja toplu taşıma ile ulaşım sağlanabilir.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Antandros Halk Plajı, Edremit ilçesinde konumlanır. Körfezde konumlanan bir cennet olarak nitelendirilen plaj, berrak suyu ile tanınır. 2018 yılında mavi bayrak alan plaj, 250 m uzunluğa sahiptir. Çakıl taşlarıyla bezenen plaj, tertemiz sularıyla yaz aylarında ilçenin tercih edilen rotalarındandır.
Erdek ilçesi Çuğra mevkiinde Erdek Belediyesi’ne ait iki adet halk plajı bulunur. Her iki plaj da 2018 yılında mavi bayrak almıştır. İncecik kumu, sığ denizi, eşsiz manzarası ile Çuğra yaz aylarında denize girmek ve güneşlenmek için en çok tercih edilen plajlardandır.
Erdek ilçesinde yer alan halk plajı, askeri gazinoyu geçince başlar ve Seyit Gazi tepesinin eteklerinde sonlanır. 2018 yılında mavi bayrak alan plaj, 1 km uzunluğa sahiptir.
Ayvalık ilçesinde yer alan plaj, kumlu sahili ve temiz deniz suyu ile yaz aylarında sıklıkla tercih edilen ilçe plajları arasında bulunur. Şehir merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıkta konumlanan plaj, 2018 yılında mavi bayrak sahibi olur.
Ayvalık ilçesine bağlı olan ve yaz aylarında ziyaretçilerin ilgi odağı olan birçok ada bulunur. Cunda Adası gibi 22 adayı sınırlarında barındıran ilçenin diğer adaları şöyle sıralanabilir; Çıplak Ada, Yuvarlak Ada, Kamış Adası, Güneş Adası, Yumurta Adası, Kılavuz Adası, Taşlı Ada, Yelken Adası, Yalnız Ada, Küçük Maden Adası, Maden Adası, Hasır Adası, Dolap Adası, Kutu Adası, Balık Adası, Kayabaşı Adası, Çiçek Adası, Kız Adası, Poyraz Adası ve Tavuk Adası.
Erdek ilçesinde yer alan Büyükşehir Belediyesi Ocaklar Halk Plajı, yaz aylarında ilçenin sık ziyaret alan plajları arasında bulunur. 2018 yılında mavi bayrak alan plaj, temiz deniz suyu ile kendine hayran bırakır. 200 m uzunluğa ve 40 m genişliğe sahip olan plaj, kumlu sahili ile güneşlenmek için ideal noktalardandır.
Burhaniye ilçesinde yer alan Büyükşehir Belediyesi Öğretmenler Mahallesi Halk Plajı, 400 m uzunluğa sahip olan sahiliyle yaz aylarında sıklıkla tercih edilen plajlardan. 2018 yılında mavi bayrak alan plajda su sporları yapılabilir.
Büyükşehir Belediyesi Ören Mahallesi Halk Plajı, Burhaniye ilçesinde bulunur. Şehir merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıkta konumlanan plaj, 2018 yılında mavi bayrak alır. Temiz deniziyle beğeni kazanan plaj, ziyaretçilerin ilgisini çeker.
Necati Sezgin Piknik Alanı, İvrindi ilçesinde konumlanır. Sakin ve huzurlu bir alanda piknik yaparak ailece zaman geçirmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kızılçamlar ile bezenen alanda büfe, piknik masaları, lokanta, yağmur barınağı ve çeşme yer alır.
Edremit ilçesi Güre mahallesinde yer alan piknik alanı yeşil alanları ve doğal güzellikleri ile yerli halkın ve turistlerin keyifli zaman geçirmesine fırsat verir. Güre Belediyesi her yıl Sarıkız etkinliklerinin bir kısmını piknik alanında düzenler.
Edremit ilçesi Güre mahallesinde bulunan piknik alanı, Orman Müdürlüğü tarafından işletilir. Alanda alabalık çiftliği bulunur. Taze balık yemek, piknik yapmak ve huzurlu zaman geçirmek Pınarbaşı’nda mümkündür.
Balıkesir ili Havran ilçesinde yaklaşık olarak 8 km uzaklıkta konumlanan İnönü Mağaraları, bölgede prehistorik döneme ait yaşam olduğunu ortaya koyan doğal yapılardandır. Mağaraların en büyüğü olarak bilinen Karanlık Mağara’da yapılan araştırmalarda Grek-Roma öneminden izlere rastlanır. Paleolitik dönemine ait bulgular da elde edilir. Buluntular çerçevesinde MÖ 50 bin yılından bu yana ilçe ve çevresinde yerleşimin olduğu düşünülür.
Ormanlık alanıyla Atatürk Parkı, doğaseverleri kendine hayran bırakır. Yemyeşil bir alan içerisinde doğa ile içiçe olan parkta piknik masaları, restoran, çeşme ve otopark ziyaretçilerin hizmetine sunulur.