Afrodisias Antik Kenti, ismini mitolojinin aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten alır. Kentin prehistorik bir yerleşmenin üzerine MÖ 6.yy’da kurulduğu düşünülür. İlk Afrodit Tapınağı’nın bu dönemde inşa edildiği ifade edilir. Sanat alanında ilerleme kaydetmiş olan kentte heykelcilik okulunun yer aldığı bilinir. Bu sebeple kentin anıt yapıları iyi korunmuştur. MS 3. yy’da kent Karia’nin başkenti olur, MS 4. yy’da da etrafına surlar inşa edilir. Kent, MS 6. yy’da önemini yitirmeye başlar. Kent, dünyanın en iyi korunmuş stadyumlarından biri olan stadyumu ve anıtsal tapınak kapısı ile bilinir. Kentte bugün bile kalıntılarına rastladığımız hamam, antik tiyatro, tapınak ve felsefe okulu gibi yapılar İmparator Hadrianus döneminde inşa edilmiştir.
Güvercinada Kalesi
Aydın ili Kuşadası ilçesinde yer alan Güvercinada Kalesi, ilçenin simgesi olan Güvercinada üzerinde konumlanır. Bölgeyi koruma amacıyla inşa edilen kalede, saldırıları önlemek için Barbaros Hayrettin Paşa’nın yaptırdığı bir iç kale ve İlyas Ağa’nın inşa ettirdiği yaklaşık 3 m yüksekliğindeki surlar bulunur. Kale, kuzey ve güney kulelere sahiptir. Kuzey yönünde bulunan kule duvarında yer alan surların inşa kitabesine göre surlar 1826 tarihinde yapılmıştır. Kale kapısının üzerinde yer alan kitabe bölümü günümüzde boştur.
Milet Antik Kenti
Aydın ili Söke ilçesinde bulunan Milet Antik Kenti, liman kenti olarak kurulur. Zaman içerisinde alüvyonların denizi doldurması ile kent kıyıdan içeride kalır. Kent çevresinde oluşan bataklıklar sebebiyle yerleşim yerinde sıtma hastalığı yayılmış ve kent terkedilmeye başlamıştır. MS 3. yy’dan itibaren Milet önemini yitirmiştir.
Kent, gelişmiş kentlerde görülen ızgara plana sahiptir. Antik kenti ziyaret edecekler hamam, tiyatro, agora, stoa, gymnasium ve meclis binasını görebilir.
Apollon Tapınağı
Aydın ili Didim ilçesinde bulunan Apollon Tapınağı, kehanet merkezi olarak inşa edilir. Rivayete göre Tanrı Apollon rastladığı çoban Brankhos'un saflığından etkilenir ve ona kahinliğin sırlarını öğretir. Brankhos öğrendiklerini diğer insanlarla paylaşmak için bu tapınağı inşa eder. Tapınak inşa edilirken, Apollon’un ikiz kardeşi Artemis için Efes’te yapılan tapınağın bir benzeri yapılmak istense de yapılar birbirine benzememiştir.
Tralleis Antik Kenti
Tralleis Antik Kenti, Menderes Havzası’nda Kestane Dağları’nın Güney yamacında kurulmuştur. MÖ 334 yılında İskender’in aldığı kentte, zaman içerisinde farklı Helenistik krallıklar hakim olmuştur. Kentin ayakta kalan tek yapısı Üç Gözler olarak adlandırılan gymnasium’a ait kalıntıdır. Kentin bilinen diğer yapıları, Roma Dönemi’nde kurulan tiyatrosu, hamamı, stadyumu ve agorası’dır.
Priene Antik Kenti
Aydın ili Söke ilçesinde yer alan Priene Antik Kenti, yüksek bir kaya üzerinde konumlanır. Savunma amaçlı olarak kent bu konuma kurulmuştur. Antik kaynaklarda, kent hakkındaki ilk bilgilere, MÖ 7.yy ortalarında ulaşılır. Demeter Tapınağı, Zeus Tapınağı, Athena Tapınağı, Mısır Tapınağı, agora, tiyatro, meclis binası, Büyük İskender’in evi, kilise gibi yapılar kentin günümüze ulaşan önemli tarihi yapıları arasındadır. Kent, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alır.
Afrodisias Antik Tiyatrosu
Afrodisias Antik Kenti’nde yer alan tiyatro MÖ 1. yy’ın ikinci yarısında inşa edilir. Sahne üzerinde yer alan yazıta göre Julia Zoilos tiyatroyu inşa ettirmiş ve Tanrıça Afrodit ile kent halkına hediye etmiştir. Tiyatro MS 2.yy’da ve Bizans döneminde onarılmıştır. MS 4 yy. ve MS 7.yy’da yaşanan depremler sonucunda sahne binası tamamen yıkılmıştır.
Alabanda Antik Kenti
Alabanda Antik Kenti, Aydın ili Çine ilçesi Doğanyurt köyünde yer alır. Bizanslı Stephanos’a göre Karia’nın mitolojik kralı Kar’ın oğlu Alabandos’un kazandığı at yarışı sonucunda kral, kenti Alabanda olarak isimlendirir. MÖ 3. yy’da Karia Birliği’ne dâhil olduğu ifade edilen Alabanda, sonrasında III. Antiokhos’un hâkimiyeti altına girer. Bu süreçte kentin adı Antiokheia Khrysaor olur. Yeni isimli kent sikkelerinin, sonrasında basıldığı belirtilir. İlerleyen süreçte bağımsızlığına yeniden kavuşan kent, Alabanda adını tekrar kullanmaya başlar. Roma İmparatorluğu zamanında kentin refah bir hayat sürdüğü ifade edilir. Kent sur, tiyatro, lahit gibi kalıntılarıyla tarihi günümüze taşır.
Kurşunlu Manastırı
Aydın ili Kuşadası ilçesinde bulunan Kurşunlu Manastırı’nın 11. yy’da Bizanslılar döneminde inşa edildiği düşünülür. O dönemde dinsizlerin saldırılarına karşı yüksek bir tepede konumlandırılan manastır, günümüzde harap durumda. Manastırda mutfak, yaşam alanları, şapel, mezarlık, manastır surları, savunma odaları gibi bölümler ise görülebilir.
Arpaz Kalesi
Aydın ili Nazilli ilçesinde yer alan kalenin Arpaz Beyleri tarafından 19.yy’da inşa edildiği ifade edilir. Kalenin adı bazı kaynaklarda Arpaz Kulesi olarak da belirtilir. Arpazlı Hacı Hasan Bey’in Rodos’tan getirdiği ustalar tarafından kulenin yaptırıldığı söylenir. Yapı çevresinde 17-18.yy Osmanlı dönemi kalıntıları görülmüştür. Kalenin bu durumda daha erken zamanda yapılmış olabileceği veya yenilenmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulur.
Alinda Antik Kenti
Alinda Antik Kenti, Aydın ili Karpuzlu ilçesinde bulunur. Karya’nın kurucusu Hekatomnos'un kızı Ada, Halikarnassos'tan kovulmasının ardından MÖ 340 yılında Alinda’ya gelir ve burayı başkenti ilan eder. Zaman içerisinde ismi Aleksandria olarak değişir. MS 3. Yy’a dek kentte kendi adına sikke basıldığı bilinir. Kent, Bizans döneminde Aphrodisias’a bağlı bir piskoposluk merkezi olmuştur.
Günümüzde kenti ziyaret edecekler agora, sahne binası yıkılmış olan tiyatro, iki adet tapınak temeli, Karia tipi lahitler, nekropol ve dahasını görebilirler.
Nysa Antik Kenti
Aydın ili Sultanhisar ilçesinde yer alan Nysa Antik Kenti, Karia’nın önemli kentlerinden biridir. Ünlü coğrafyacı Strabon ve Bizanslı Stephanos’a göre kent Athymbra adıyla kurulur. Kültür ve eğitim kenti olan Nysa’da Strabon’un eğitimini ilerlettiği belirtilir. Strabon, Geographica eserinde de kentten bahseder. Roma döneminde kentin eğitim ve kültürel açıdan ilerleme kaydettiği bilinir. Kent, 15. yy’dan itibaren terkedilmeye başlanmıştır.
Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen buluntuların Roma ve Geç Roma Dönemi’ne ait olduğu ortaya çıkmış; kuruluş zamanında yapılan Helenistik dönem yapılarının bunların altında kaldığı belirlenmiştir.
Antik kenti ziyaret edeceklerin stadion, kütüphane, çeşme, hamam, tiyatro, köprüler, gymnasion, meclis binası, agora, caddeyi görmeden dönmemeleri önerilir.
Gümrükönü Hamamı
Aydın ili Efeler ilçesinde bulunan Gümrükönü Hamamı’nın mimari özellikleri ve yapısına bakılarak 15-16.yy arasında inşa edildiği tahmin edilir. Çifte hamam sınıfında yer alan yapıda kadın ve erkekler kısmı yer alır. Her iki kısımda da sıcaklık, ılıklık, soyunmalık bölümleri bulunur. Hamamın yanında Cihanoğlu Hanı konumlanırken, hanın bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.
Alihan Baba Türbesi
Aydın ili Efeler ilçesinde yer alan Alihan Baba Türbesi, kare planlı ve kubbeli olarak inşa edilmiştir. Türbenin girişi doğu cephesinden yapılır. Yapının doğu ve batı cephelerinde iki, kuzey cephesinde ise bir adet dikdörtgen penceresi yer alır. Türbe kitabeye sahip değildir. Dört mezarın bulunduğu türbedeki mezarlardan biri Alihan oğlu İsmail’e aittir. Diğer mezarlar ise 1380-1381 tarihlerinde ölen bir kadına ve 1390-1391 tarihlerinde hayatını kaybeden babasının adı Şahin olan bir kadına aittir. Son mezarın ise şahidesi kayıptır.
Magnesia Örenyeri
Aydın ili Germencik ilçesi Tekin köyünde konumlanan Magnesia Örenyeri’nin tarihte Magnetler tarafından kurulduğu belirtilir. Menderes nehrinin taşması sonucunda oluşan salgın hastalıklar neticesinde Thibron tarafından kentin MÖ 399-400 yılında bugünkü konumuna taşındığı ifade edilir. Cadde ve sokaklara sahip olan, ızgara planlı gelişmiş bir kent olan Magnesia, ticari açıdınan önemli bir kent olmuştur. Leukophryne Tapınağı kentin en önemli yapıtlarındandır. Hamam, gymnasion, Roma tapınağı, stadion, odeon, agora, theatron, surlar ve Çerkez Musa Camii kentin günümüzde görülebilecek kalıntıları arasında yer alır.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Kuşadası ilçesinde yer alan kervansarayın, 1618 yılında Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa ettirildiği belirtilir. Yapı iki katlı ve geniş avluludur. Avlu çevresinde odaları sıralanan kervansaray, iç kale görünümüne sahiptir. Tarihi kervansaray zaman içerisinde onarımlar geçirmiştir. Kervansaray bugün otel olarak hizmet verir.
Körteke Kalesi
Aydın ili Bozdoğan ilçesinde yer alan kale yüksek bir tepe üzerinde konumlanır. Kalenin, İç Karya’nın leleg tipi kentlerinden biri olan Xyatis kenti olduğu düşünülür. Yapının farklı dönemlere ait izler taşıması sebebiyle, farklı zamanlarda kullanılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Kalede iki adet kule, sarnıç, akropol ve 5.yy’da inşa edildiği düşünülen iç sur yer alır.
Cin Cin Kalesi
Aydın ili Koçarlı ilçesi Cincin köyünde yer alan Cin Cin Kalesi’nin 18.yy’da inşa edildiği belirtilir. Cihanoğulları’nın güvenliğini sağlamak için inşa edilen kalede, 51 pafta 1660 parsel üzerinde hamam yapısı yer alır.
Harpasa Antik Kenti
Harpasa Antik Kenti, Aydın ili Nazilli ilçesi Esenköy köyü sınırlarında bulunur. Kent surlarının Arkaik döneminden kaldığı, tiyatrosunun Helenistik dönem mimari özelliklerini yansıttığı ifade edilir. Kent Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
Çavuş Köprüsü
Efeler ilçesinde Tabakhane deresi üzerinde yer alan köprü, kesme taştan yapılmıştır. İki kemerli köprü, den oluşmuştur. Kemerlerin soldakinin kilit taşı üzerinde öküz ya da boğa başı kabartması yer almaktadır. Köprünün batı girişi üzerinde sağ kenarda tamirat kitabesi yer almaktadır.
Zincirli Han
Efeler ilçesinde yer alan han, kitabesine göre Nasuh Paşa tarafından 1708 tarihinde inşa ettirilir. Nasuh Paşa Külliyesi’nin bir parçası olan moloz taş ve tuğladan yaptırılmıştır. Avlulu olan han çift katlıdır. Han, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2012-2015 yılları arasında restore edilir. Han günümüzde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından otel olarak işletilir.
Cihanoğlu Kulesi
Koçarlı ilçe merkezinde bulunan kule, 18. yy’dan günümüze ulaşmıştır. Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman Rodos Seferi sırasında Koçarlı çevresinde konaklar. Aynı zamanda aşireti ile bölgede yer alan Mehmet Bey, Kanuni Sultan Süleyman’a katılıp Rodos Seferi’ne doğru yol alır. Sefer sırasında Mehmet Bey’in oğlu olur ve Kanuni Sultan Süleyman ismini Cihan koyar. Rodos’un alınmasının ardından geniş bir araziyi Mehmet Bey'e hediye eder. Arazide ilk yerleşilen yer Sobuca olur. 18.yy’da ise Koçarlı’nın yer aldığı bölgeye yerleşilir. Göçün ardından Cihanoğulları da Koçarlı’nın bulunduğu bölgeye gelir ve 1763-1764 yıllarında Cihanoğlu Kulesi’nin inşa ettirir. Kule, günümüzde ilçenin en önemli simgelerindendir.
Tabakhane Köprüsü
Efeler ilçesinde Tabakhane deresi üzerinde yer alan köprünün 14-15.yy’da inşa edilmiş olabileceği tahmin edilir. Kesme taştan inşa edilen köprü, tek gözlüdür. Bugün köprü kullanılmaya devam etmektedir.
Cihanzade Mehmed Bey Çeşmesi
Efeler ilçesinde yer alan çeşme, kitabesine göre 18.yy’ın son çeyreğinde Cihanzade Mehmed Muhammed Bey tarafından yaptırılmıştır. Çeşmenin yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır.
Şehitler Anıtı
27 Mayıs 1919 tarihinde Yunan işgaline maruz kalan Aydın, Milli Mücadelede Yunanlıların şehre yaptığı saldırılarda pek çok şehit verilmesinin ardından Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının üstün gayretiyle kurtarılır. Yaşanılan olayların unutulmaması adına şehit düşenlerin bulunduğu noktaya (Adnan Menderes ve Hükümet Bulvarının başlangıcı) 1926 yılında Şehitler Anıtı inşa ettirilir.
Nasuh Paşa Külliyesi
Efeler ilçesinde yer alan külliye, han, hamam, mescid ve medreseden oluşur. Hamamda sıcaklık, ılıklık, soyunmalık bölümleri bulunur. Avlulu olan han, iki katlıdır ve kitabesinde 1708 yılında Nasuh Paşa tarafından inşa ettirildiği yer alır. Medrese avludur; kuzeydoğu yönünde mescid yer alır.
Afife Hanım Çeşmesi
Efeler ilçesinde bulunan çeşme, kitabesine göre 1753-1754 tarihlerinde Afife Hanım tarafından inşa ettirilmiştir. Fatma Hanım Sıbyan Mektebi ve Sebili ile aynı yerde konumlanan çeşme, dikdörtgen dikdörtgen çerçevelidir. Yuvarlak kemerli çökertme içerisinde çeşmenin kitabesi ile ayna taşı bulunur. Çeşmenin su deposunun üzeri tonozludur.
Fatma Hanım Sıbyan Mektebi ve Sebili
Efeler ilçesi Hasan Efendi mahallesinde yer alan Fatma Hanım Sıbyan Mektebi ve Sebil, kare planlı birer adet mekandan oluşur, kubbelidir ve sembolik minareleri ile ilgi çeker. Geçmişte altı minareli olduğu ifade edilen yapının günümüze dört minaresi ulaşmıştır. Sıbyan ve sebil aynı zamanda inşa edilmiştir. Sebilin 1800-1801 yılına tarihlendiği belirtilir.
Donduran Kulesi
Yenipazar ilçesinde yer alan Donduran Kulesi, bulunduğu bölgeye hakim bir konumda yaptırılmıştır. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen kule, moloz taş, tuğla ve mermerden yapılmıştır. Kule iki kare mekandan meydana gelir ve teras katları bulunur. Kulenin 18.yy’da yapılmış olabileceği düşünülür.
Nasuhpaşa Medresesi
Efeler ilçesinde yer alan ve Nasuhpaşa Külliyesi’nin bir yapısı olan medrese, Osman Paşa’nın oğlu olan Nasuh Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanoğlu olarak nam salmasından ötürü, yapı Osmanoğlu Medresesi olarak da tanınmıştır. Medrese kitabesinin yalnızca bir kısmı mevcuttur bu nedenle inşa tarihi bilinememektedir. Kare avlu çevresinde 17 hücreli olan medrese 2010 yılında restore edilmiştir.
1869 yılında Aydın Vilayeti Umum Meclisi toplantısında Çine Çayı’nın önüne bir bent yapılması ve vilayetin taşkınlardan korunması kararı alınır. Ancak Sultan Abdülaziz tarafından bent inşa ettirilemez. İlk olarak 1869 yılında Sultan Abdülaziz zamanında gündeme getirilen baraj inşaatı, 2010 yılında hayata geçirilir. Aydın ili Çine ilçesinde yer alan Adnan Menderes Barajı, 2010 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hizmete alınır. Baraj, bugün Avrupa’nın en yüksek barajı olarak anılır. Baraj sulama, enerji ve taşkından koruma özellikleriyle bilinir.
Kuşadası Marina
Kuşadası ilçesinde yer alan Setur Kuşadası Marina, marina kullanıcılarına teknik destekte tam servis hizmeti verir. Temiz, donanımlı ve bakımlı oluşuyla 2017 yılında mavi bayrak almıştır. Efes, Meryem Ana Evi, Saint John Kilisesi, Artemis Tapınağı gibi tarihi güzelliklere yakın konumda bulunan marina, aynı zamanda bir alışveriş noktasıdır.
Çine Arıcılık Müzesi
Aydın ili Çine ilçesinde bulunan Çine Arıcılık Müzesi, arı ve arıcılığı gelecek nesillere sevdirmek amacıyla kurulmuş bir müzedir. 2010 yılında hizmete giren müzede eğitim salonu, resim atölyesi, çocuk parkı, Türk ve Roma oyunlarının sergilendiği oyun alanı ile kafeterya bulunur.
Kuvâ-yı Milliye Müzesi
1906-1909 yıllarında, II. Abdülhamid zamanında inşa ettirilen yapı, bugün Kuva-yı Milliye Müzesi olarak kullanılır. Aydın ili Çine ilçesinde bulunan yapı 1919-1979 senelerinde Çine Askerlik Şubesi olarak çalışmalar yapmıştır. Yapı günümüzde Kuva-yı Milliye Müzesi olarak hizmet verir.
Milet Müzesi
Aydın ili Didim ilçesi Balat Köyünde yer alan Milet Müzesi, 1973 yılında hizmet vermeye başlar. Milet Antik Kenti içinde yer alan müze, 2000 yılında kapatılır, 2011 yılında yeni müze binasına taşınarak tekrar hizmete açılır. Müzede kapalı alan ve bahçe teşhir alanları yer alır. Milet, Priene, Didim Apollon Tapınağı örenyerlerinden çıkan eserler müzede görülebilir.
Bey Camii
Aydın ili Efeler ilçesinde yer alan Bey Camii, 1683 yılında yaptırılır. Süleyman Bey Camii olarak da anılan camii, Cezayir Beylerbeyi Mustafa Paşa’nın oğlu Süleyman Bey tarafından inşa ettirilir. Osmanlı mimarisinin başarılı örneklerinden biri olan yapı, kare plânlıdır. Kesme taştan yapılmış olan camii, tek kubbelidir. Kubbede bulunan bezemelerin 17.yy mimari tarzına göre yenilendiği ifade edilir. 1899 yılında caminin tek şerefeli minaresinin, şerefeden yukarısı yıkılır ve bu bölümü sonrasında yenilenir. Yaşanan Yunan işgalinde de camii ile beraber tahribata uğrayan minare, onarımdan geçmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır.
Aydın Arkeoloji Müzesi
Aydın ili Efeler ilçesinde bulunan Aydın Arkeoloji Müzesi, 2012 yılında hizmet vermeye başlar. Sergi salonları, çocuk atölyesi ve 130 kişilik çok amaçlı salonun bulunduğu müzede arkeolojik eserler sergilenir.
Ramazan Paşa Cami
Aydın ili Efeler ilçesi Aydın Çarşısı’nde bulunan Ramazan Paşa Camii, Üveys Paşa’nın kardeşi Ramazan Paşa tarafından inşa ettirilir. 1595 yılında yapılan camii, 1899 yılında yaşanan depremde yıkılır. 1901 yıkılında Sökeli Halil Paşa tarafından tekrar inşa ettirilen camii, orijinal yapısında uzaktır. Kesme taştan kare planlı olarak inşa edilen yapıda, pencereler barok kıvrımlarla çevrelenir, kapı ise oyma işlerle bezelidir. İç mimaride barok üslup hâkimdir. Kurtuluş Savaşı sırasında, 1919 yılında yapılan direniş toplantılarından birinin de camide gerçekleştirildiği ifade edilir.
Üveys Paşa Camii
Aydın ili Efeler ilçesinde yer alan Üveys Paşa Camii, 1568 senesinde Üveys Paşa tarafından inşa ettirilir. Kare planlı camii, tek kubbeyle örtülü harim ve üç kubbeyle örtülü son cemaat yerine sahiptir. Caminin kuzey yönünde tek şerefeli tek minaresi bulunur. Kadınlar mahfilinin de yer aldığı camii, günümüzde ibadete açıktır.
Ahmet Şemsi Paşa Camii
Efeler ilçesinde yer alan caminin 1659 yılında Ahmet Şemsi Paşa tarafından inşa ettirildiği ifade edilir. Kırmızı Minareli Camii olarak da anılan camii, tek kubbeli ve tek minarelidir.
Cihanoğlu Camii
Efeler ilçesinde bulunan camii, moloz taştan inşa edilmiştir. Kubbeli ve üç bölümlü son cemaat yerine sahip olan caminin avlusunda medrese hücreleri görülür. Kuzeyde konumlanan kapıdan harime girilir. Harimde Barok stili süslemeler görülür. 2010 yılında camii restore edilmiştir.
Hasan Çelebi Camii
Efeler ilçesinde yer alan caminin 16.yy’da inşa edildiği belirtilir. Camii, kesme taştan inşa edilmiştir ve kubbelidir. Üç bölümlü son cemaat yerine sahip olan camide bir minare yer alır. 1950 yılında caminin onarım geçirdiği bilinir.
Didim Marina
Didim ilçesinde yer alan D-Marin Didim Marina, 580 deniz, 600 kara kapasiteli, 400 tonluk ve 75 tonluk iki travel lift, 100 ve 40 tonluk trailer, iki hangarı ile tekne sahiplerine kara ve deniz parkı hizmeti verir. Liman, teknik servis, marina ofis ve atık alma, geri dönüşüm toplama hizmetleri olanaklarıyla tekne bağlayanlara hizmet veren marinada atm, spor salonu, helikopter pisti, yat malzemeleri, yüzme havuzu, sauna, yakıt istasyonu, kafe ve restoran, alışveriş merkezi bulunur.
İlyasbey Camii
Söke ilçesi Balat köyünde bulunan İlyasbey Camii’nin 1404 yılında Menteşoğullarından İlyas Bey tarafından inşa ettirildiği belirtilir. Camii, Cuma Camii adıyla da anılır. İnşası sırasında Miletos Antik Kenti’nden alınan taşların da kullanıldığı belirtilen camide mermer blok taşları görülür. Caminin karşısında yer alan türbe İlyas Bey’e aittir. Aynı dönemde yapıldıkları düşünülen medrese ve imaret ise kullanılmaz durumdadır.
Gümrükönü Hamamı
Aydın ili Efeler ilçesinde bulunan Gümrükönü Hamamı’nın mimari özellikleri ve yapısına bakılarak 15-16.yy arasında inşa edildiği tahmin edilir. Çifte hamam sınıfında yer alan yapıda kadın ve erkekler kısmı yer alır. Her iki kısımda da sıcaklık, ılıklık, soyunmalık bölümleri bulunur. Hamamın yanında Cihanoğlu Hanı konumlanırken, hanın bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.
Forum Aydın Alışveriş Merkezi
2008 yılında hizmete girmiş olan Forum Aydın Alışveriş Merkezi, kentte alışveriş ve eğlence keyfini bir arada barındıran noktalardan. Her yaştan insana hitap eden alışveriş merkezinde hipermarket, sinema salonları, ulusal ve uluslararası markaların mağazalar, restoran ve kafeler yer alır. Açık hava konseptli alışveriş merkezinde çocuklar için eğlence birimleri de bulunur.
Cemal Bey Hamamı
Efeler ilçesinde bulunan hamam, soyunmalık bölümünde yer alan kitabeye göre Abdülaziz isimli bir hayırsever tarafından 1763 tarihinde onartılmıştır. Bu tarih öncesinde hamamın inşa edildiği tahmin edilir. Bey Hamamı olarak da isimlendirilen hamam, sıcaklık, ılıklık ve soyunmalık bölümlerine sahiptir. Sıcaklığın sonunda halvet odaları bulunur. Sıcaklığın doğu yönüne ise külhan ise su deposu konumlandırılmıştır. Tarihi hamam günümüzde kullanılmamaktadır.
Tabakhane Hamamı
Efeler ilçesinde yer alan hamamın 14-15.yy’da inşa edildiği tahmin edilir. Hamama doğu yönünden giriş yapılır. Soğukluktan sıcaklığa geçiş yapılır. Sıcaklığın kubbesi günümüzde yıkıktır. Hamamın kuzey yönünde külhan ile su deposu yer alır.
Zeus Mağarası, Kuşadası ilçesinde yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın içinde bulunan doğal bir mağaradır. Mağaranın su kaynağı net olarak bilinmemektedir. Bulunduğu tepenin yukarısında antik bir kent olan Panionion bulunur. Mağara, ismini mitolojideki en güçlü tanrı olan Zeus’tan almaktadır. Efsaneye göre; Zeus kardeşi Poseidon’u kızdırdığında denizi alt üst eden Poseidon’un gazabından bu mağara sığınır ve burada dinlenirdi.
Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Aydın ili Kuşadası ilçesinin simgesi olan Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı adeta bir doğa harikasıdır. Kuşadası, Söke ve Didim ilçe sınırlarında yer alan milli park, Aydın ili sınırlarında toplam 27.598 hektar alan barındırır. 1966’da bu alanın 10.908 hektarı Milli Park ilan edilir. Büyük Menderes Deltası ise 1994’te Milli Park’a dâhil edilir. Zengin bitki çeşitliliği ile dikkat çeken Dilek Yarımadası, Avrupa Konseyi’nce Avrupa Biogenetik Rezervleri Şeması’nda “Flora Biogenetik Rezerv Alanı” ilan edilmiştir.
Yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken doğal yarımada kıyıları günübirlik ziyarete uygundur. Doğa yürüyüşü, piknik, fotoğrafçılık, dağ bisikleti, kuş gözlemciliği, balıkçılık için yarımada benzersiz bir ortamdır.
Milli Park alanında yer alan Olukludere Kanyonu da görülmeye değerdir.
Arapapıştı Kanyonu
Aydın ili Bozdoğan ilçesinde yer alan Arapapıştı Kanyonu, adeta bir dünya harikasıdır. 380 m yüksekliğe sahip olan ve yaklaşık olarak 6 km uzunlukta olan kanyon, güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakır. Kanyon adını, MS 7.yy’da Bizans hükümdarı, Afrodias’ı istila etmek isteyen Arapların karşısında dimdik durup Arapları şaşkına çevirerek şaşırtmasından dolayı almıştır. Kanyonun bulunduğu bölgeye Kemer Barajı’ndan düzenli olarak tekne turları düzenlenir. Aynı zamanda Kanyon trekking’e de elverişlidir.
Aydın Kadınlar Halk Plajı
Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadınlar Denizi Halk Plajı, 2018 yılında mavi bayrak alır. Yaklaşık olarak 500 m uzunluğa sahip olan plaj, kumdan kumsala sahiptir. Güneşlenmek için şehrin ideal noktalarındandır.
Aydın Kuştur Plajı
Aydın Büyükşehir Belediyesi Kuştur Plajı, yaklaşık olarak 300 m uzunluğa ve 12 m genişliğe sahiptir. Yaz aylarının ideal denize girme noktalarından olan plaj, 2018 yılında mavi bayrak alır.
Aydın Sevgi Plajı
Aydın Büyükşehir Belediyesi Sevgi Plajı, 2018 yılında mavi bayrak alır. Yaklaşık 500 m uzunluğa sahip olan plaj, 20 m genişliktedir. İlçenin beğenilen plajlarındandır.
Green Beach Halk Plajı
Kuşadası Belediyesi Green Beach Halk Plajı, 2018 yılında mavi bayrak alır. Denize sıfır olan kumsalı ile ilgi gören plajda yiyecek ve içecek hizmeti sunulur. Plajda çocuklar için oyun alanı bulunurken, tuvalet ve duş da yer alır.
Secret Beach Halk Plajı
Kuşadası ilçesinde ziyaretçilerin favorilerinden olan Secret Beach Halk Plajı, ulaşımı kolay plajlar arasında bulunur. Temiz ve bakımlı olan plaj, 2018 yılında mavi bayrak alır. Denize sıfır olan kumsalı ile yeşillik alanı bulunur. Plajda çocuklar için oyun alanı, tuvalet, duş yer alır.
Bafa Gölü Tabiat Parkı
Doğal ve kültürel kaynaklara ev sahipliği eden Bafa Gölü Tabiat Parkı, Bafa Gölü, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan Heraklia ve Latmos Antik Kentlerine ev sahipliği eder.
Büyük Menderes taşkınları ile Bafa Gölü çevresinde bulunan dağların yeraltı ve yerüstü sularından beslenen göl, çevresindeki zengin bitki örtüsüyle dikkat çeker. Bafa Gölünde bulunan İkiz Ada, Uyuz Ada, Kapıkırı Adası, Menet Adası, Kahve Asar Adası da ilgi gören noktalardır. Adalarda Bizans zamanından kalan tarihi yapılar görülür. Tabiat parkı farklı kuş, sürüngen ve memeli türlerine de ev sahipliği eder. Özellikle kış aylarında tepeli pelikan, flamingo, küçük batağan, bahri, karabatak, boz ördek, mahmuzlu kızkuşu, sakarmeke gibi kuşları görmek mümkündür. Kuş gözlemcileri için tabiat parkı ideal rotalardandır.
Sırtlanini Mağarası
Aydın ili Karacasu ilçesinde bulunan mağara, 348 m uzunluğa sahiptir. Giriş kısmının dar olması sebebiyle mağara içerisine yaklaşık olarak 4 m sürünerek giriş yapılır. Sonrasında büyük yapı görünümünü alan mağara etkileyicidir. Mağara girişinde seramik parçaları görülür. Bu sebeple geçmişte antik bir yerleşim olabileceği düşüncesi hâkimdir. Mağarada sarkıt ve dikitler de görülebilir.
Saplıada
Aydın ili Didim ilçesi Akbük mahallesinde yer alan Saplı Ada, bozulmamış yapısı ve doğal güzelliği dikkat çeker. Binlerce yıl öncesinde yaşanan volkanik patlama ile adanın oluştuğu rivayet edilir. Deniz seviyesi alçak olduğu için kıyıdan adaya yürüyerek ulaşım sağlanabilir.
Paşa Yaylası
Aydın ili Efeler ilçesinde yer alan Paşa Yaylası, Cevizli Dağı üzerinde 1200 m yükseklikte konumlanır. Yayla karaçam, ardıç ve kızıl çam ile örülüdür. Eski yayla evlerinin görüldüğü yaylada bir de Aydın Belediyesi’ne ait otel yer alır. Yaylada kamp ve piknik yapmak isteyenler için uygun ortam mevcuttur.
Altınkum Halk Plajı
Didim ilçesinde yer alan Altınkum Halk Plajı, 2018 yılında mavi bayrak almaya hak kazanan plajlardan biridir. Altın sarısı kumu ile tanınan plajda, yaz aylarında büyük ilgi görür. Su sporları yapmak, tekne turlarına katılmak, sahildeki kafelerde keyifli vakit geçirmek mümkündür.
Oteller Önü Halk Plajı
Didim ilçesinde yer alan plajda denize girip güneşlenebilirsiniz. 2018 yılında mavi bayrak alan plaj, yaklaşık olarak 250 m uzunluğa sahiptir. İskeleye sahip olmayan plajda engelliler için şezlong ve şemsiye bulunur.
Tavşan Burnu Tabiat Parkı Plajı
Didim ilçesi Yalıköy mevkiinde yer alan Tavşan Burnu Tabiat Parkı Plajı, doğa ile iç içedir. Şehir hayatından uzak olan, deniz ve yeşil alanın bir arada olduğu Tavşanburnu Tabiat Parkı’nda yer alan plaj kamp alanında bulunur. Plaj, 2018 yılında mavi bayrak almıştır. Kamp alanında plajın yanı sıra tuvalet, duş, elektrik kullanım hizmetleri, market ve kafe, belediye çadırlarını kiralama imkanı bulunur.
Güvercinada Halk Plajı
Kuşadası Belediyesi Güvercinada Halk Plajı, 2018 yılında mavi bayrak alır. Ahşap iskelesi bulunan plaj, şehir merkezine yürüme mesafesindedir. Temiz ve bakımlı olan plaj, yaz aylarının sık ziyaret edilen plajlarındandır.
Çağlayan Tabiat Parkı
Karacasu ilçesinde yer alan tabiat parkı, doğal güzelliği ile kendine hayran bırakır. Kızılçam ve çınar ağaçlarının ağırlıkta olduğu parkta, yaban domuzu, bülbül, tilki, saka, kertenkele, karatavuk, yılan, sığırcık, ala karga yaşar. Bitki örtüsü ve faunası ile ilgi çeken tabiat parkı yüksek mevkide bulunması nedeniyle seyir amaçlı tercih edilebilir.
Şarlan Tabiat Parkı
Aydın ili Çine ilçesinde bulunan Şarlan Tabiat Parkı, yöre halkı tarafından piknik ve günübirlik eğlence amaçlı olarak kullanılır. Her zaman yemyeşil olan tabiat parkında soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler ile buğday gibi tek yıllık bitkiler ve çalı ve otsu bitkiler görülür. Parkta yaşayan hayvanlar arasında ise farklı yılan türleri, tıknaz kertenkele, tosbağa, farklı kurbağa türleri, dikenli keler, anadolu kertenkelesi, 30 farklı kuş türü ile 14 memeli türü bulunur.