|
Oslo
Fiyotlar ülkesi Norveç’te, başkent Oslo kendisiyle aynı adı taşıyan fiyordun uç noktasında yer alıyor. Dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehirlerinden biri olan Oslo, aynı zamanda en pahalı şehirlerinden biri olarak da anılıyor. Zengin bir tarihi geçmişe sahip, bu güzel kent. Kuruluşundan bu yana bin yıla yakın bir zamana şahitlik etmiş.
1050 civarında Kral Harald H...
...
|
|
Bergen
Bergen, Norveç’in güneybatısında, Hordaland Bölgesi’nde yer alan, ülkenin en büyük ikinci şehri, en önemli limanlarından biri, sevimli tarihi bir kent, bir liman ve deniz şehri. Etrafı yedi tane dağla çevrili olan kent, Kuzey Denizi’nden de adalarla ayrılıyor. Norveç’in önemli fiyortlarından Sognefjorden ve Hardangerfjorden’in ortasında ve he...
...
|
|
Trondheim
Norveç’in Trøndelag Bölgesi’nde yer alan Trondheim, Nidelva Nehri’nin Trondheim fiyorduna döküldüğü yerde kurulmuş binlerce yıllık bir yerleşim yeri, önemli bir Viking Kenti ve korunaklı bir tarihi liman....
Kral I. Olaf Tryggvason tarafından 997 yılında Kaupangr adıyla kurulur. Kral Olaf’ın heykeli bugün Pazar Meydanı olarak anılan k...
...
|
Coğrafi ve Siyasi Bilgi
Norveç, İskandinavya Yarımadası’nın batı ve kuzey kıyılarının önemli bir bölümüne sahiptir. Güneyden kuzeydoğu’ya doğru ince uzun bir şeride benzer şekilde uzanan toprakları sırasıyla İsveç, Finlandiya ve Rusya ile sınır komşusudur. Norveç, en uzun sınırı İsveç’le, en kısa sınırını Rusya ile paylaşır. Yine güneyden başlayarak kuzey ve kuzeydoğuya doğru sırasıyla Kuzey Denizi, Norveç Denizi ve Barents Denizi’ne kıyısı bulunur. Artktik Okyanusu’nda bulunan Jan Mayen Adası ve Svalbard Takımadaları Norveç’e bağlı denizaşırı topraklardır.
Norveç doğa harikası fiyortlarıyla ünlüdür. Dünyada en fazla fiyorda sahip ülke Norveç’tir. Aynı zamanda pek çok göle de sahip olan ülkenin en büyük gölü, Mjøsa Gölü’dür. En uzun nehri Glomma Nehri’dir. 600 kilometrelik Glomma, ülkenin güneyinde Frederidstad’da Oslo fiyorduna dökülür.
Norveç, bir kuzey ülkesi olmasına rağmen, Gulf Stream akıntısının etkisiyle kıyılarda çok şiddetli soğuk olmaz. Norveç’in kuzeyi 24 saat gündüzün yaşandığı ve güneşin hiç batmadığı yaz günlerini görür. Yine kuzeyde, başkentleri Karasjok’da kendilerine ait bir parlamentoya sahip olan, renkli giysileri, ren geyikleri ile Sami Halkı yaşar.
Ülke, parlamenter demokrasi çerçevesinde anayasal monarşi ile yönetilmektedir. Ülkenin başında çoğunluğu simgesel olan yetkilerle donanan Kral (veya Kraliçe) bulunur. Norveç, zengin petrol ve doğal gaz yatakları sayesinde ekonomik olarak son derece güçlü bir ülkedir ve bu nedenle Avrupa Birliği üyesi olmaktan kaçınmakta; bağımsız hareket etmeyi tercih etmektedir. İnsani gelişmişlik endeksi, demokrasi endeksi gibi sıralamalarda daima üst sıralarda yer alan bir ülkedir.
Başkenti Oslo ve para birimi Norveç Kronu’dur.
Tarihi Bilgi
Norveç’te ilk yerleşimler MÖ. 11 000 yılına dek geriye gitmektedir. Norveç tarihinin en ilginç bölümlerinden birini 800-1066 yılları arasında hüküm süren Viking Çağı oluşturur. İskandinavya Yarımadası’nda, bugünkü Norveç’in güneyinden İsveç’in Göteburg kıyılarına uzanan alanda yaşayan savaşçı ve denizci ulus Vikingler, dünyanın pek çok yerine tekneleriyle ulaşmayı başarır ve yaptıkları bu akınlar sonunda hristiyanlık ile tanışır.
Kral Olaf Haraldsson Norveç’in hristiyanlaşmasında en önemli rolü oynayan kişi olur ve Sen Olav adıyla aziz mertebesine yükseltilir.
1200’lerin ilk yarısında, Kral IV. Haakon Dönemi’nde Norveç’in Altın Çağı yaşanır ve ülke en geniş sınırlarına ulaşır. 1349’da bir İngiliz gemisi ile Norveç’e de ulaşan veba salgını ile nüfusunun çok önemli bir bölümünü, iş gücünü ve soyluların çoğunu kaybeder. 14.yy’ın sonlarına doğru Norveç, Danimarka Kraliçesi’nin yönetimi altında İsveç ve Danimarka ile birleşerek Kalmar Birliği’nin bir parçası olur ve yaklaşık 400 yıl Danimarka Krallığı’nın otoritesi altında yaşamak durumunda kalır. Birlikten ayrılan İsveç ve Danimarka, Norveç toprakları üzerinde sık sık hak iddia ederek savaşırlar. Bu dönemde Norveç, topraklarının bir bölümünü İsveç’e kaybetmekten kurtulamaz. Napolyon Savaşları esnasında İsveç Danimarka’ya saldırır; 1814’de Kiel Antlaşması ile Norveç topraklarını tamamen ele geçirmeyi başarır.
1905 yılında anayasal bir referandum yapılır. Norveç, İsveç’ten ayrılır; Norveç tahtına VII. Haakon geçer ve Oslo başkent ilan edilir. Norveç, I. Dünya Savaşı’nda nötral ve savaşın dışında kalmayı başarır. Ancak II. Dünya Savaşı’nda Nisan 1940’da Almanya Norveç’i işgal eder. İşgalden 1945’te kurtulan Norveç’te ilk petrol yatağı 1967’de keşfedilir. 1973’de devlet Statoil adıyla bir petrol şirketi kurar ve 80’lerden itibaren zengin petrol yataklarına bağlı ekonomik yükseliş başlar.
Norveç dünyanın en medeni ülkelerinden biri, bir refah devleti ve huzurlu bir toplum olarak yaşamına devam eder.
Kültür/Sanat/Mimari
Norveç’te Bokmål ve Nynorsk Norveççe ile Sami dili olarak üç adet resmi dil konuşulur. Norveç halkı, her yıl çok sayıda yeni kitabın basıldığı, her yerin kütüphanelerle donatıldığı bir ülkede yaşamanın ayrıcalığını yaşarlar. Çok kitap okuru bulunan ülkede, zirvede yer alan edebiyat adamları oyun yazarı Henrik Ibsen, şair Henrik Wergeland, yazarlar Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun, Sigrid Undset’dir ki bu son üç yazar Nobel Edebiyat Ödülü’ne de sahip olmuştur. Knut Hamsun, bir dönem Nazilerle işbirliği yaptığı suçlamaları ile anılmışsa da itibarı zaman içinde iade edilmiştir. Dag Solstad, Jostein Gaarder, Per Petterson, Jos Fosse, Jo Nesbø, Karin Fossum, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard gibi isimler Norveç Edebiyat Dünyasının seçkin isimlerinden birkaçıdır. Türkçeye çevrilmiş romanları bulunan Ketil Bjornstad, aynı zamanda Norveç’in yetiştirdiği önemli müzik adamlarından biri; bir caz müzisyenidir.
Başkent Oslo ve Bergen, Trondheim gibi şehirlerde caz ve her türden müziğin en güzel örneklerini ustalarından dinlemek mümkündür. Norveç müzik tarihinin en önemli figürü, kuşkusuz, kompozitör Edvard Grieg’dir. Bir diğer Norveçli klasik müzik dahisi, adı Paganini ile mukayese edilen keman virtüözü Ole Borneman Bull’dur. Caz müzik’te Jan Garbarek, Terje Rypdal, Arild Andersen, Bugge Wesseltoft gibi isimler dünyaca tanınan, saygın isimlerdir. Norveç’in pop müzik grubu A-ha 1980’lerde büyük bir üne kavuşmuş ve ününü büyük oranda korumayı başarmıştır.
Norveç’in resim alanında en önemli ismi, expresyonizmin öncülerinden kabul edilen ve ‘Çığlık’ adlı tablosuyla dünya çapında tanınan Edward Munch’dür. Oslo Frogner Park’ta eserleri sergilenen Heykeltraş Gustav Vigeland alanında özel bir yere sahiptir.
Norveç’te çetin doğa koşullarına uygun olarak biçimlenen mimari, pek çok klasik eserin yanı sıra zaman içinde ekonomik gelişme ve dizayn alanında inovatif yaklaşımlarla dikkat çekici 21.yy eserlerini de yaşama geçirmiştir.
Bergen’de yer alan Bryggen binaları ve Saint Mary Kilisesi, Luster’de bulunan Urnes Stave Kilise, Lofoten Eggum, Sognefjellet Turtagrø Oteli, Oslo Opera Binası, Heddal Stave Kilise, Alta Kuzey Işıkları Katedrali, Astrup Fearnley Müzesi, Oslo Statoil Binası, 950 yıllık kalıntılar üzerine cam iskelet olarak inşa edilen Hamar Domkirkeodden Katedrali, Tautra Adası Tautra Maria Kilisesi, Vennesla Kütüphanesi, Norveç’te görebileceğiniz hayranlık uyandıran mimari eserlerden birkaçıdır.
Spor
Norveç, düşük nüfus yoğunluğu, gelişmişlik düzeyi, el değmemiş geniş toprakları ve doğayla bütünleşik yaşamı nedeniyle açık hava sporları için bir cennet addedilir. Uzun ve bol karlı kış günleri nedeniyle kış sporlarının ülkede ayrı bir yeri vardır. 1952 ve 1994’te Kış Olimpiyat Oyunları’na iki kez ev sahipliği yapmıştır ve kış oyunlarının en fazla madalyaya sahip ülkesi olma ayrıcalığına sahiptir. Norveç’te en sevilen sporlar başta futbol olmak üzere kayaklı koşu veya kayak krosu, tarihsel kökeni kuzey ülkelerinde kayaklı sınır devriyelerine dayanan ve kayaklı koşuyla atıcılık kombinasyonundan oluşan biatlon; kayakla atlama, hız pateni, buz hokeyi ve salon sporu olarak hentboldür.
Norveçli sporcular arasında en tanınan isim artistik patinaj alanında 1928-36 arasında üç kez olimpik şampiyonluğa ve sonrasında Amerika Birleşik Devletileri’ne giderek sinema oyunculuğu alanında büyük bir kariyere imza atan Sonja Henie’dir. Kayakla Koşu Dünya Kupası tarihinin en başarılı kadın sprinteri Marit Bjørgen Norveç’in yetiştirdiği en büyük sporculardan biridir. Yine aynı alanda tarihte en başarılı erkek sporcu Norveçli Bjørn Dæhlie’dir. Petter Northug onu tahtıntan indirmek üzere hemen ardından takip etmektedir. Biatlon alanında başarılarıyla Ole Einar Bjørndalen Biatlonun Kralı lakabı ile anılır.
Norveç satranç alanında da dünyanın en önemli isimlerinden birini yetiştirmiştir. 2013, 2014 ve 2016, 2018 Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen gerçek bir satranç dahisi olarak tanınmaktadır.
Kayak
Norveçliler yürümeden önce kaymayı öğreniyor olabilirler. Modern kayak sporunun kurucusu da 19. yy’da yaşayan Norveçli Sondre Norheim olarak kabul edilir. Ülkenin pek çok köşesi kış sporları ve kayak severler için uygun pist ve alanlarla bezelidir. Norveç’te kayak koşusu rotaları ve Alp disiplini parkurları doğal güzellikleriyle de göz alıcıdır. Norveç’te Fonna Buzulu Kayak Merkezi, Sognefjellet Kayak Merkezi, Folgefonna Kayak Merkezi gibi yaz kayak merkezlerinde yazın dahi kayağın tadını çıkarmak mümkündür. Snowboard Parklarının da bulunduğu ülkede en popüler kayak merkezlerinden bazıları Geilo, Hafjell, Hemsedal, Narvik, Norefjell, Rauland, Rjukan, Røldal, Setesdal, Skeikampen, Stryn, Jotunheimen Dağları, Trysil, Voss olarak sıralanabilir.
Bisiklet
Norveç’te yeni başlayan amatörlerden deneyimli bisiklet sporcularına dek her türden meraklı için bisiklet rotaları mevcut ve ülkede bisiklet sporu hızla yayılıyor. Avrupa’nın bisiklet meraklıları için en çok tercih edilen ülkelerden biri haline geliyor, Norveç. Bisiklet kiralama, tamiri, bisikletli konaklama ve seyahat için ülke donanımlı ve kolay... Yol bisikleti, tur bisikleti, dağ bisikleti kullanıcıları Norveç’in bu imkanlarından yararlanabilir. Deneyimli bisiklet sporcuları için Norveç’te tanımlanmış 10 tane ulusal bisiklet rotası bulunuyor. Ülkedeki en önemli bisiklet aktivitelerinden biri her yıl düzenlenen ve birkaç etap içeren 732 kilometrelik Arktik Yarışı’dır.
Hiking
Norveç’te yapılabilecek en zevkli doğa sporlarından biri hiking. Diğer sporlarda olduğu gibi hiking için de doğa koşullarına ve güvenlik önlemlerine azami dikkat göstermek gerekiyor. Uzun kış günleri sona yaklaşır yaklaşmaz açılan hiking mevsiminde Trolltunga, Preikestolen, Galdhøpiggen, Romsdalseggen ve Besseggen en fazla ilgi gören rotalardan birkaçı. Konaklama hemen hemen hiç sorun teşkil etmiyor. Ulusal Trekking Kurumu ülke çapında 550 kiralanabilir ahşap kabin işletiyor ki bunlardan bazıları oldukça yüksek standartlara sahip olabiliyor.
Balık Avcılığı
Norveçliler için balık avcılığı adeta bir milli spor niteliği taşıyor. Özellikle de kırsal alanda halkın günlük yaşamında önemli bir yer tutuyor balık ve balık avcılığı. Norveç’in ekvatordan daha uzun bir kıyı şeridine sahip olduğu söyleniyor. Bu şaşırtıcı kıyı uzunluğu Gulf Stream akımının ılık suları ile bir araya geldiğinde ortaya bir balık cenneti çıkıyor. Fiyortlar, sayısız göl, ırmak ve derelerde bulunan temiz sularda balık avcılığı, güzel manzarayla birleşince doyulmaz bir zevk... Onlarca farklı türde balık avlanmak mümkün. Morina Avcılığı Dünya Şampiyonası da her yıl Mart ayında Lofoten Adaları’nda gerçekleştiriliyor.
Mutfak
Koydukları kurallar ve sınırlamalarla temiz hava, temiz su, endüstriyel atık ve tarım ilaçlarıyla zehirlenmemiş bir doğanın mücadelesini veren ve aynı zamanda keyfini süren Norveç’te doğal et ve süt ürünleri, sebze ve meyve, deniz ürünleri ve çeşitli organik gıdalar edinmek hiç zor değil. Ağız tadından da sağlıklı beslenmeden de vazgeçemeyenler için Norveç bulunmaz bir yer...
Özellikle yaz ayları ve sonbahar başında yoğunlaşan yiyecek festivalleri de Norveç mutfağının tanımanın hem kolay hem eğlenceli yollarından...
Deniz Ürünleri
Deniz ürünlerine düşkün olmasanız dahi tam bir deniz ürünleri ülkesinde olduğunuzu ister istemez farketmişsinizdir. Deniz ürünleri Norveç’in ekonomik yaşamında büyük yer tutar. Dünyanın en büyük ikinci deniz ürünü ihracatçısı olan Norveç ürünleri, her gün dünyada milyonlarca masada kendine yer buluyor. Bu deniz ülkesinde bir balık pazarı veya kıyı kasabasında yenecek bir yemek, deniz ürünlerinin en tazesini tatmanıza olanak sağlayacak.
Norveç’te tadılacabilecek onlarca deniz ürünü arasında füme somon, füme alabalık, gravlax (otlarla marine edilmiş kurutulmuş somon balığı), kurutulmuş morina ayrı bir yer tutuyor. Ayrıca yengeç, karides ve midyeden yapılan öğünlerin de Norveç mutfağında önemli bir yeri var.
Kısa deniz ürünleri sözlüğü:
Blåskjell – Midye
Hyse – Mezgit
Laks – Somon
Østers – İstiridye
Reker - Karides
Skrei – Arktik Morina
Sild – Ringa
Sjøkreps – Kerevit
Sjøørret – Deniz alabalığı
Torsk – Morina
Kırmızı Et
Norveç koyunu, etinin lezzetini geniş otlaklarda, taze ve temiz suyun bol bulunduğu doğal bir ortamda beslenmesine borçludur. Daha önce tatmayanlar, Norveç’te Ren geyiği etinden yapılma bifteğin mutlaka tadına bakmalıdır. Benzer şekilde mus geyiği eti de yöresel olarak tüketilen et türlerindendir. Bir tür yabani kuş olan kar tavuğu (ptarmigan) eti de Norveç’e özgü tatlardan biridir.
Peynir
Norveç’in geleneksel peynirleri arasında en bilineni kahverengi bir peynir olan ve keçi sütünden yapılan brunost’dur ve en çok yine kahverengi ekmekle veya waffle üzerinde tüketilir. Gamalost ve plutost gibi diğer geleneksel peynir türlerinin yanı sıra Norveç’te ülkeye yayılmış küçük ölçekli peynir imalathanelerde hem dünyada bilinen diğer peynir çeşitleri hem deneysel tatlar üretilmeye devam etmektedir.
Lefse
Norveç mutfağının sevilen spesiyalitelerinden biri olan Lefse, un, patates, süt ve tereyağı ile ve geleneksel bazı mutfak aletleri kullanılarak yapılır. Görüntüsü gözlemeye benzer. Tereyağı ve şekerle beraber tüketilir.
Waffle
Norveç mutfağının olmazsa olmazlarından biridir, Waffle. Krema, tereyağı, şeker, nefis reçeller, brunost peyniri ile tüketilir.
Farikal
Norveç’in çok bilinen geleneksel yemeklerinden biridir. Kemikli koyun etinin lahanayla beraber ve karabiber ile tatlandırılarak güveçte uzun süre pişirilmesi ile hazırlanır ve haşlanmış patatesle birlikte sunulur.
Fiyortlar
Fiyort, denizin kara içine doğru derin bir şekilde uzandığı, uzun ve dik yamaçlar arasında oluşmuş U biçimli körfezlere verilen addır. Buzulların bulundukları vadileri deniz seviyesinin altına kadar aşındırarak çekilmesi ve artlarında kalan boşlukların deniz suyuyla dolmasıyla oluşurlar.
Norveç kıyıları doğa harikası eşsiz fiyortlar ile dantel gibi süslenmiştir. Norveç’in girintili çıkıntılı 25128 kilometrelik kıyı şeridi, fiyort ve körfezler olmasaydı yalnızca 2532 kilometre uzunlukta olacaktı. Norveç’in Sogn Fiyordu 1308 metre gibi şaşırtıcı bir derinliktedir. Norveç kıyıları, binden fazla fiyorda sahiptir.
Fiyortlar ve çevresi pek çok farklı doğa sporuna olanak tanır. Ancak bu tip aktiviteler mutlaka yerel uyarıları dikkate alarak, gerekli ekipmanlarla, gerektiğinde rehberli turlarla ve güvenlik önlemlerine dikkat ederek yapılmalıdır. Hava durumu dikkatle takip edilmeli ve havanın değişebileceği gözönüne alınmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, doğaya zarar vermemek, geride mümkün olduğunca az iz bırakmaktır.
Oslofjorden
Norveç’in başkenti, 2019 yılı için Avrupa’nın yeşil başkenti seçilen Oslo, kendisiyle aynı adı taşıyan fiyordun sonunda yer alır. Bu güzel şehri keşfederken Oslo Fiyordu'nu tekneyle gezmek de mümkün. Şehrin ikonik binalarını su üstünden izlemek, labirentvari adalar ve körfezler arasında dolaşmak, doyumsuz manzaralar yakalayacağınız güzel bir deneyim olacaktır.
Lysefjorden
Norveç’in güneybatısında, Stavanger Kenti’nin doğusunda, Ryflyk Bölgesi’nde yer alan fiyordu, Preikestolen adı verilen seyir terasına benzer kare biçimindeki 25x25 metrekarelik kaya oluşumdan seyretmek isterseniz yaklaşık iki saatlik bir tırmanışı göze almanız gerekecek ama buna değdiğini göreceksiniz. Bu kaya plato, fiyordun 604 metre yukarısında mükemmel bir manzara sunuyor. Görevimiz Tehlike filminin bir sahnesine de plato olmuş, Preikestolen. Yılda yüzbinlerce kişinin bu ziyareti gerçekleştirmesi çok şey anlatıyor.
Fiyordu yukardan izlemek için bir başka yol Fløri Basamakları, 4444 basamaklık tahta merdiven dünyanın en uzun tahta merdivenlerinden biri olarak anılıyor. Oldukça dik olan basamaklar, ciddi bir efor sarfetmeyi gerektiriyor.
Bölgede bir başka hiking alanı Kjerag Platosu... Bir kaya yarığı arasında sıkışıp kalmış yüzlerce metre yukarda duran dev kaya Kjeragbolten seyredenlere heyecan verici bir manzara sunuyor.
Fiyordu mutlaka tekneyle su üzerinden de izlemeli...
Hardangerfjord
Bergen yakınlarında yer alan Hardangerfjord, 179 km’lik uzunluğuyla dünyanın en uzun fiyortlarından biridir. Fiyort ve çevresi Norveç’in en gözde turistik yerlerinden. Bölgede iki adet milli park ve görmeye değer şelaleler bulunur. Hardangerfjord’da Hardangervidda ve Hardanger adlarıyla özel olarak belirlenmiş doyulmaz manzaralar vaat eden iki milli turist rotası mevcuttur.
Hardangervidda, Eidfjord’dan doğuda yer alan Haugastøl’a dek 67 km.lik bir yoldur. Hardanger rotası, Granvin ile Låtefoss arasında daha dolambaçlı bir yol izler. Norveç’in meyve bahçesi Hardanger, önemli hiking rotalarına sahiptir. Bunlardan en bilineni “Trolün Dili” anlamına gelen ve zorlu bir tırmanıştan sonra ulaşılan Trolltunga’dır. Bu olağanüstü kaya oluşumu, kalp çarpıntısı yaratan bir manzaraya sahiptir. Trolltunga’ya çıkmak için hazırlıklı ve tedbirli olmak, aynı zamanda yeterli fiziksel güce sahip olmak şarttır. En güzel rotalardan biri de dört şelalesi ile Husedalen Vadi’sidir.
Hardangerfjord’a feribot seferleri, cruise turları, Bergen veya Oslo’dan gidiş-dönüş turlarla, demiryoluyla ulaşım sağlanabilir.
Sognefjorden
Norveç’in en uzun fiyordu, Bergen yakınlarında Kuzey Denizi kıyılarından başlar ve doğuya doğru Jotunheimen ve Jostedalsbreen milli parklarına, 204 km kara içi derinliğe dek uzanır. 1300 metrelik su derinliğiyle Norveç’in aynı zamanda en derin fiyordu olan Sognefjorden, yüksek dağlarla çevrilidir. Kollarından biri olan Nærøyfjorden UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alır. Diğer kolları Lusterfjord, Fjærlandsfjord, Finnafjord, eriyen buzulların beslediği zümrüt yeşili suları ve güzel manzaraları ile ünlüdür.
Fiyort çevresi, cruise gezileri, buzul yürüyüşleri, hiking, rafting, bisiklet gibi türlü gezi ve doğa sporu olanakları ile doludur. Fiyort üzerinde bulunan yerleşim yerleri, güzel yemekleri, yöresel kültürü ve ahşap kiliseleriyle görmeye değerdir. Norveç’te ayakta kalmış olan ahşap çatma kiliselerin en eskilerinden beşi burada bulunur. Kiliseler 12.yy’a tarihlenmektedir.
Naeroyfjord
Sognefjorden’in güneye uzanan kollarından biri olan Naerofjord, nefes kesen güzelliğiyle Geirangerfjord ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir. Cruise seferlerinin tercih edilen rotalarından biri olan fiyort, 17 kilometre boyunca uzanır. En dar yerinde açıklığı 250 metreye dek düşer. Fiyordun iki yanı, yüksekliği 1400 metreye dek çıkan yeşil dik yamaçlarla süslüdür. Yamaçlardan akan şelaler, buzullar ve buzul gölleri ile Naeroyfjord, bir yeryüzü cennetidir.
Geirangerfjord
Naerofjorden ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Geirangerfjord, Norveç’in en değerli doğal güzelliklerinden biri...
De syv søstrene (Yedi Kızkardeşler), Friaren (Talip) ve Brudesløret (Gelinin Duvağı) şelalelerinin muhteşem görüntüsüyle büyüleyen bu bölgede ne yöne baksanız güzel manzaralara şahit olursunuz. Doğa ananın kucağında, rafting, kano, hiking, bisiklet gibi aktivitelerle eşsiz zamanlar geçirebilirsiniz.
Fiyordu yukardan izleyebileceğiniz yerlerden biri Dalsnibba Geiranger Skywalk Platformu... Bir diğeri keskin virajlarıyla Ørnevegen yolu. Yolun adı Kartal Yolu anlamına geliyor; bu da neler görebileceğiniz hakkında size iyi bir fikir veriyor.
Bir başka etkileyici görüntü Geiranger Merkez 63 No.lu yoldan Grotli’ye giderken yolun dördüncü kilometresinde Flydalsjuvet’de karşınıza çıkıyor.
Lyngenfjord
Dünyada kolay kolay şahit olamayacağınız manzaralar Lyngenfjord’da sıradandır. Kuzey ışıkları, balinalar, buzullar, Ren geyiği kızağı, geceyarısı parlayan güneş... Bu kısa liste bile insanın içinde heyecan ateşi yakmaya yeter. Norveç’in kuzeyinde Tromso ve Alta şehirleri arasında kalan bu güzel fiyort, her mevsim farklı güzellikler sunuyor.
Porsangerfjord
Norveç’in kuzeyinde yer alan Porsangerfjord, Norveç’in ana kara topraklarının kuzeydeki son noktası olan Kuzey Burnu (Nordkapp veya Cape North) ile Barents Denizi’ne açılır. Güneşin batmadığı mayıs ve haziran aylarında dünyanın bu ilginç noktası, yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilir. Aynı yer, 307 metrelik dik bir yamaçla denizle buluşan Kuzey Burnu Platosu, kış aylarında kuzey ışıklarını izlemek için bulunmaz bir noktadır.
Yalnız olağanüstü renkleriyle kuzey ışıkları (aurora borealis) değil, pek çok kar aktivitesi de kışları renklendirir. Balık avcılığı, Porsangerfjord’da yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir. Doğayla baş başa kalabileceğiniz, balık avlamanın mümkün olduğu 4000 kadar göl bulunur. Bölgedeki göl ve nehirlerde Alp alabalığı, somon, tatlısu alabalığı, gölge balığı ve turnabalığı avlamak mümkündür. Buz balıkçılığı kış ortalarına mahsus bir başka deneyimdir.
Eğlence
Hareket, müzik ve güzel yemek... Bu üçü bir araya gelirse orada sıkılmak ne mümkün... Norveç bu üç konuda düzenlediği sayısız festivalle anılıyor. Yalnız bu üç alanda değil, edebiyat, sinema, tiyatro gibi kültürel alanlarda da pek çok festivale sahip, Norveç. Festivaller genelde yaz aylarında yoğunlaşsa da kış günlerini de neşelendiren ve ısıtan pek çok aktivite yalnız Norveçlilerin değil; bu güzel ülkeyi ziyaret eden hemen herkesin ilgisini çekiyor.
Oslo Müzik Festivalleri
Oslo kentinde gerçekleştirilen üç önemli müzik festivali bulunuyor: Øya, by:Larm ve OverOslo. Øya, her yıl Oslo Tøyenpark’da ağustos ayında gerçekleştiriliyor. Özellikle indi, hip hop ve elektronik müzik meraklılarının ilgisini çekebilecek bir festival... Her yıl mart başında Oslo merkezde gerçekleştirilen by:Larm’ı haziran ayında OverOslo takip ediyor. OverOslo dört gecelik bir yaz festivali... Festival şehre 377 metre yukardan bakan Grefsenkollen Plato’sunda yapıldığı için Oslo Üzerinde anlamına gelen OverOslo ismini almış.
Norveç’te Vahşi Doğa Safarileri
Tertemiz sularda ve tertemiz bir havada, bir grup insanla beraber bir tekneye binip denize açılmış sonra teknenizin yakınlarında bir balina görmüşsünüz. Tonlarca ağırlıktaki bu büyüleyici deniz canlılarını yakından ve doğal ortamlarında görmenin ne kadar heyecan verici olduğunu bir tahmin edin. Norveç’te Lofoten Adaları’nın kuzeyinde Vesterålen kıyılarında böyle bir deneyim için düzenlenen safarilere katılmak mümkün. Bu safarilerde kambur balina veya diğer adıyla kaşalot, yunuslar, minke balinaları, Orca katil balinalar görülebiliyor. Norveç’in farklı bölgelerinde ve farklı zamanlarda görülebilecek vahşi yaşam figürleri arasında beyaz kutup ayıları, misk sığırı, kral yengeci de bulunuyor ve Norveç, kuş gözlemi yapmak isteyenlerin de seyahat listelerinde ilk sıralarda yer alıyor
Ekstremsportveko
Her yıl Voss kentinde düzenlenen festival dünyanın en büyük ekstrem sporlar festivali olarak anılıyor. Paraşütle yüksekten atlama, yamaç paraşütü, rafting, dağ bisikleti, uçurtma sörfü, su kayağı, freeride, uçurumdan atlama gibi pek çok spor dalından gözüpek sporcu, bu uluslararası festivalde bulunmanın tadını çıkarıyor. Festivalin son üç günü festivali renklendiren müzik programı da her yıl daha çok ilgi görüyor.
Gladmat
Stavanger bölgesinde, Temmuz ayında düzenlenen dört günlük festival Gladmat, İskandinavya’nın en büyük yiyecek festivali olarak anılıyor. Kaliteli yiyeceği odak noktasına koyan festival, yüzbinlerce konuk ağırlıyor.
Domates Festivali
Her yıl Ağustos ayında Ryfylke Finnøy’da düzenlenen festivalin ana teması tabii ki domates... Yöre ekonomisinde önemli bir yeri olan domates adına düzenlenen festivalde, lezzetli yiyeceklere kolayca ulaşılabilir.