Menü

Lefkoşa

Lefkoşa


Kıbrıs’ın kalbi Lefkoşa, ikiye bölünmüş bir başkent... Bir tarafı Türk, bir tarafı Rum Lefkoşa... Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve aynı zamanda Kıbrıs Rum Kesimi’nin başkentliğini yapan Lefkoşa büyük bir tarihi geçmişe sahip... Antik çağdaki adıyla Ledra...

Binlerce yıl geriye giden bir yerleşim yeri olan Lefkoşa, Roma ve Bizans dönemlerinin ardından Haçlı Seferleri ile başlayan farklı bir döneme şahit olur. Kral Aslan Yürekli Rişar’ın, Templier Tarikatı Şövalyelerinin ve Lüzinyan Krallığı’nın egemenliğini yaşar; Venedik, ardından Osmanlı hakimiyetini görür ve nihayetinde adanın tümüyle beraber bir İngiliz kolonisi haline gelir. Sonrasında bağımsız Kıbrıs’ın oluşumu, acılı bir parçalanma süreci ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile şehrin ikiye, hatta daha sonrasında Birleşmiş Milletler Barış Gücü bölgesi de dikkate alınırsa üçe bölünmesi gelir.

Şehrin etrafı, Venedik Dönemi’nde dairesel bir planla birbirine bağlı, ok şeklinde tasarlanmış on bir burç ve üç anıtsal kapıdan oluşan tarihi surlarla çevrilir. Bugün bu anıtsal kapılardan Girne Kapısı ve burçlardan beşi Türk sınırları içinde bulunmakta.

Lefkoşa’da Venedik Sütunu, Arabahmatpaşa Camii, Selimiye Camii, Bedesten, Büyük Han, Girne Kapısı, Mevlevi Tekkesi, Haydarpaşa Camii, Kumarcılar Hanı, Derviş Paşa Konağı önemli tarihi yapı veya alanlardır.