Menü

Yeni Delhi

Yeni Delhi


İngiliz İmparatorluğu, Hindistan’da Kalküta yerine Delhi şehrinin Britanya Hindistanı’nın başkenti olmasına karar verir ve eski Delhi şehrinin güneyinde yirmi yıllık bir inşa dönemiyle yeni bir başkent inşa edilir. Yeni Delhi, 1931’den itibaren Britanya Hindistan’ına başkentlik yapar ve bağımsız Hindistan’ın kurulmasının ardından, 1947’den sonra, Hindistan başkenti olarak hayatına devam eder. Kutsal Ganj Nehri’ni besleyen kollardan biri olan Yamuna Nehri kıyısında kuruludur.
 
Yeni Delhi, aslen Delhi’nin bir parçası olarak, geçmişin zenginliklerini gelecekle buluşturan göz kamaştırıcı kentlerden biri... İngiliz etkisi taşıyan Yeni Delhi ile Hindistan’ın tarihi uygarlıklarına beşiklik etmiş Eski Delhi, farklı  görünümleriyle bölgeye  büyük bir zenginlik  katıyor.
 
Tarihi Delhi Kenti Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından Şahcihanabad adıyla 17. yy. ortalarında kurulur. Delhi’nin, Kızıl Kale, Jama Mescit, Mümtaz Mahal, Diwan-i Aam, Moti Mescit gibi görkemli tarihi binaları burada bulunur.
 
Şehrin Yeni Delhi adıyla ülkeye başkentlik yapan bölümünde muhteşem Parlamento Binası, Ulusal Müze, Hindistan Başkanı’nın ikametgahı Rashtrapati Bhavan, büyük bir finans, iş ve ticaret merkezi olan Connaught Place, ünlü Birla Mandir Tapınağı, dev güneş saati Jantar Mantar görülebilir. Yeni Delhi’nin merkezinde altıgen bir meydanda yer alan Hint Kapısı, I. Dünya Savaşı ve Afgan Savaşı’nda hayatını kaybetmiş askerlerin anısına yapılmış bir zafer takı ve savaş anıtıdır.
 
Delhi’de bulunan iki tarihi yapı var ki görmek şart. Bunlardan ilki, Gur Hükümdarı Kutbiddin Aybek tarafından yaptırılan Kutub Minar. Zaferi simgeleyen bu nadide yapı, olağanüstü süslemeleri ile son derece dikkat çekici. 13. Yy’a tarihlenen yapı UNESCO Dünya Mirası listesinin parçasıdır. İkinci özel yapı ise yine UNESCO Listesi’nin bir parçası, Babür İmparatoru Hümayun Şah’ın türbesi..
 
Yeni Delhi, Hindistan’da kültür, sanat ve alış veriş merkezi olarak da büyük ilgi gören bir turistik gezi rotası...