Batum
Güneybatı Gürcistan’da bir Karadeniz kıyı kenti olan Batum, Türkiye’nin Sarp sınır kapısına çok kısa bir mesafede bulunuyor. Öyle ki kimi Karadeniz yolcuları, uçak bileti alırken Batum Uluslararası Havalimanı’nda sonlanan uçuşları tercih edebiliyor. Ne de olsa kimlik kartı ile giriş çıkış yapılabilinen bir ülke, Gürcistan. Hem güzel bir Batum gezisi yaşama şansı da işin cabası...
Batum Gürcistan’ın Acara Özerk Bölgesi sınırları içinde ve bölgenin başkenti... Önemli bir liman ve turizm kenti. Türkiye’nin coşkun nehri Çoruh, Gürcistan topraklarına girdikten sonra Batum’un güneyinde Karadeniz’e dökülüyor. Çoruh’un – Gürcüce’de Chorokhi - güneyinde bulunan Gonio (Gönye) Kalesi, Batum’un önemli tarihi alanlarından birini teşkil ediyor. Kalenin geçmişi Roma İmparatorluğu’na, M.Ö. 3.- 4. yy’a dek uzanıyor. İsa Peygamber’in on iki havarisinden biri olan Mathias’ın bu tarihi kalede gömülü olduğuna inanılıyor.
Batum, eski ve yeninin bir arada yer aldığı bir şehir ve bu özellikle şehrin mimarisinde yansımasını buluyor. Son yıllarda yapılan yüksek ve modern binalar, oteller göz alıcı bir görünüm yaratıyor. Piazza Batumi gibi turistik ve eğlenceli meydanları, kilometrelerce uzanan güzel sahil bulvarı, plajları, casinoları, çocuklar için akvaryum ve hayvanat bahçesi de bulunan 6 Mayıs Parkı ve parkta yer alan yunuslarla gösteri merkezi Dolphinarium ile Batum eğlenceli bir kent. Liman’dan Anuria Dağı’na tırmanan Argo teleferiği de hem doyulmaz bir şehir manzarası, hem yine eğlence vadediyor. Dünyanın en büyük ve zengin botanik bahçelerinden biri de Batum’un kuzeyinde yer alıyor.
Şehrin iki noktası var ki görmeye değer... Dans eden fıskiyeler, özellikle geceleri renklendiriyor. Liman civarında Ali ve Nino Anıtı ise Ali adlı müslüman bir gençle, Nino adlı bir Gürcü Prenses’in aşkını simgeliyor. Tamara Kvesitadze tarafından yaratılan sekiz metrelik hareketli iki dev heykel metal disklerden oluşuyor ve birbirlerine doğru yaklaşıyor; gün içinde bir an kavuşan aşıklar, birbirinin içinden geçerek diğerini ardında bırakıyor. Dünyanın en romantik heykellerinden biri... Heykelin esin kaynağı öykü, Azerbaycanlı yazar Kurban Said’in kaleminden roman halinde yayımlanmış.
Batum, öylesine yakın ve görmeye değer ki Karadeniz seyahati planlayıp Batum’u dahil etmemek adeta imkansız.