Dünyanın en etkileyici barok saraylarından biri olan Belvedere Sarayı, nefes kesen yapısıyla görenleri kendine hayran bırakır. Savoy Presi Eugene tarafından Johann Lukas von Hildebrandt’a inşa ettirilir. Göz alıcı bir bahçeye sahip olan sarayda Yukarı ve Aşağı Belvedere olmak üzere iki bina bulunur. Yukarı Belvedere, 1955 yılında Avusturya’nın II. Dünya Savaşı’nın ardından özgürlüğüne kavuştuğu anlaşmanın imzalandığı nokta olmasıyla önem sahibidir. Bugün müzeleştirilmiş olan sarayda Gustav Klimt, Egon Schiele ve Oskar Kokoschka’nın etkileyici eserlerini görmek mümkündür.
Mozart Anıtı
Salzburg’da doğan ve 35 yaşında Viyana’da hayatını kaybeden Wolfgang Amadeus Mozart, şehir için büyük bir öneme sahiptir. Mozart’ın yaşadığı evin yanı sıra anıt, heykel ve bir gizem olduğu ifade edilse de St. Marx Mezarlığı’nda olduğu düşünülen mezarlığı şehirde gezginlerin ilgi gösterdiği noktalar olur.
Burggarten Parkı’nda yer alan Mozart Anıtı da sanatçıya adanmış en dikkat çeken eserlerden biridir. 1896 yılında Albertina Sarayı’na yapılan ve 1953 yılında parka taşınan mermer heykel, ünlü bestecinin çalışmaları ile çocukluğundan sahneleri betimleyen rölyeflerle bezenmiştir. Heykelde besteci bir yandan yanındaki notaları çevirirken bir yandan göğe bakar. Ön kabartma Mozart’ın Don Giovanni Operası’ndan iki sahne kabartmasını tasvir eder. Arka taraf ise kendisini babası ve kız kardeşi ile küçük bir çocukken gösterir. Anıtın mimarı Karl König ve heykeltıraşı Viktor Tilgner olmuştur. Yılın en güzel zamanlarında anıtın önünde çiçeklerden açan sol anahtarı ile mükemmel kareli fotoğraflar çekilebilir.
Viyana Devlet Operası
1869 yılında Viyana Devlet Operası’nın (Wiener Staatsoper) ihtişamlı binası, yüzyıllara meydan okur. Viyanalı mimar August Sicard von Sicardsburg planlamasını yaparken, dizaynını iç mimar Eduard van der Nüll gerçekleştirir. Ancak Nüll intihar etmesi, Sicardsburg ise felç geçirmesi sebebiyle binanın açılışına tanık olamaz. 1938-1945 yılları arasında bir döngüden geçen opera binası, Alman birliklerinin Avusturya’ya gelmesi ile zaman içerisinde tahrip olur. 1945 yılından sonra onarımdan geçirilir ve 1955 yılında yeniden açılır. Bugün Viyana Devlet Operası, dünyanın önde gelen opera evlerinden biridir. Zengin performans ve etkinlikleriyle opera ile baleseverlerin büyük ilgisini görür.
Schönbrunn Sarayı
17.yy’ın sonunda İmparator I. Leopold, Barok mimar Johann Bernhard Fischer von Erlach’ı görevlendirir ve saray inşa edilir. Barok mimari ilkelere uygun olarak inşa edilen sarayda devlet odaları, imparatorun özel suiti, imparatoriçenin dairelerine erişimi sağlayabileceği özel İmparatoriçe merdiveni gibi detaylar mevcuttur. Leopold oğlu Joseph’e sarayı bırakmayı planlıyordu ancak oğlu hayatını kaybedince, saray eşine kaldı. 1728 yılında İmparator VI. Charles sarayı satın aldı. Saray ve bahçelere düşkünlüğü ile bilinen kızı Maria Theresa’ya hediye etti. 1753-1763 yılları arasında mimar Nikolaus Pacassi’ye sarayın dekorasyonu değiştirtildi. Bir kraliçeye yakışan mobilyalar ve zevke sahip olan saray, görkemli odaları ve bahçesi ile kendine hayran bırakır. Viyana’nın önemli turistik merkezlerinden biri olan saray, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alır.
Hofburg Sarayı
1918 yılına kadar Viyana’nın kalbi olan saray kompleksi, monarşinin merkezi oldu. Bugün, ise demokratik Avusturya Cumhuriyeti’ne ev sahipliği ediyor. Bir zamanlar İmparator II. Joseph’in çalışmalar yaptığı saray odaları, bugün cumhurbaşkanı, başbakanlık ofisleri ve sekreterlerine ev sahipliği ediyor. Sarayda bulunan Sisi Müzesi, İmparatoriçe Elisabeth’in resmi ve özel dünyasına ışık tutan bir sergiyi ziyaretçilerle buluşturuyor. Hofburg İmparatorluğu’nun kış ikametgahı olan saraydaki İmparatorluk Daireleri, 19.yy donanımları ile saraydaki gösterişli yaşamın keşfedilmesini bekliyor. Ücretli olarak giriş yapılan sarayda, rehberli tur ve çocuklara özel turlar yapılabiliyor.